|
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Heloł
![]() Maciejka nie doczytałam wczoraj, a tu widzę, że dziecię Ci się zbiera do raczkowania ![]() Luśka też powoli tak zaczyna, chociaż ona zdecydowanie częściej podnosi się na czworakach, odpycha nogami i przesuwa do przodu (i od tego w ogóle zaczęła, dopiero dzisiaj zaczęła się tak kołysać do przodu i do tyłu) A tak w ogóle to Lu dzisiaj zdjęła z zabawki plastikowe kółko do jej zaczepiania
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już tutaj pisałam, że Lu też miała taki okres, kiedy w nocy budziła mi się co 2 godziny na jedzenie, jak po urodzeniu, chodziłam jak zombie. To był ewidentnie skok rozwojowy, minęło
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie ostatnio jest marudna.. hmm...
|
|
|
|
#486 |
|
Zakorzenienie
|
mój też się dziś w nocy obudził na jedzenie a już nam całe noce przesypiał.
|
#488 |
|
Zakorzenienie
|
Mamka nie wiem czy Cię pocieszę czy nie
ale po dość długim okresie marudzenia, złego spania, nagle dziecko mi się odmieniło o 180 stopni, zrobiła się baaaaardzo pogodna, o wiele bardziej kontaktowa, roześmiana, nie marudzi praktycznie w ogóle, chyba że jest głodna albo zmęczona, zasypia sama w łóżeczku migiem (a długo trzeba było nosić na rączkach, milion razy wsadzać smoczka, bo miała koszmarny problem z zaśnięciem) a do tego mamy sporo nowych umiejętności. I właściwie teraz to dzień wygląda tak, że Lu śpi, wstaje, je, bawi się i znowu idzie spać, a ja odetchnęłam i mam duuuużo czasu dla siebie ![]() no i jak dziecko już wieczorami nie marudzi, tylko się chichra i nas "zagaduje" to nawet małż się chętnie zaczął nią zajmować, i teraz wieczorem to właściwie on małą przejmuje i się bawią
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 09:13 |
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale wlasnie to wstawanie w nocy na mleko, wiercenie sie, pobudki non stop w dodatku w dzien tak marudzi ze mnie juz trafia bo zem nie przyzwyczajona :P jak kedys potrafila np lezec w lozeczku i sie bawic tak teraz po 15 minutach jest ryk nie do opanowania oczywiscie musze ja wyciagnac i dopiero sie uspokaja... no coz zobaczymy jak to sie bedzie toczyc dalej
|
|
|
|
|
#490 |
|
Rozeznanie
|
helllołłl wyspałam się jupiiii:P
nocka niby standart pobudka o 00,15, 3 5,20 i o 7 wstaliśmy ale tak szybko zasypiał że ja od razu też ![]() u nas plan dnia mniej więcej taki: ok 7 wstajemy i jedzenie, o 9 jedzenie i drzemka ok 1-1,5h potem jedzenie i czekam az zrobi się senny i spacer . U nas spacer tylko na śpiąco inaczej jest ryk straszny albo na rączkach nie wiem czy to się kiedyś zmieni po spacerze zazwyczaj wnoszę go w gondoli delikatnie rozpinam i tak w całym opakowaniu przy otwartym oknie dosypia zazwyczaj do 15-16 a ja w tym czasie robię obiad. Po tej drzemce popołudniowej wstaje już taki skrzywiony i marudzi więc jest jeszcze jedna drzemka ok 18 i o 19,30 kąpanie jedzenie i spanko. Generalnie jemy co ok 2 godziny ok 100 ml i nie da się wydłużyć no chyba że śpi dłużej. Większość czasu spędzał w leżaczku a jeśli zaczynał ostro marudzić to znaczy że do spania albo jeść. Piszę spędział bo od wczoraj wieczorem intensywnie ćwiczy przewracanie się z pleców na brzuch i już nigdzie nie leży tylko ćwiczy i dziś rano się udało. Zdjęcia poniżej. |
|
|
|
#491 |
|
Wtajemniczenie
|
czy to możliwe, by po soczkach Lilkę męczyły gaziory??
drugi dziń wczoraj je piła i druga noc nieciekawa, pod znakiem rzucania nogami i popłakiwania....depoioson-ale mam wkleić skarpetki Mężowskie :brzyd al: potem zrobię fotki bluzy i tych akcesoriów i specjalnie dla Ciebie wrzucę ja też mam tylko te kupony na 3euro, ale za nie w dm'ie można też jumbo packa wziąć, takie samo cosik mam z Mullera z takiej książeczki z kuponami, co to ją kiedyś przysłali....oraz teraz dostałam podobne kupony z Klubu Pampersa( fotoksiążki zamówiłam w Dm'ie, bo mam pod nosem, ale nie Cewe, a tą ich firmową-23 euro, kwadratowa 20x20, stron chyba 32, papier taki matowy-i bardzo mi się podoba
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() apropo tej pieluchy zawieszonej na szczebelkach (czy tam kocyka), nie boisz się, że to ściągnie i się zaplącze? Lu nagminnie ściąga wszystko, co jest powieszone luzem na szczebelkach - pieluchę tetrową, swoje ciuszki. Nic się tam nie ostanie ![]() Karolka możliwe. Odstaw soczki na 3-4 dni i zobacz czy będzie poprawa. Po tym czasie możesz spróbować znowu podać, ale bardziej rozcieńczone. Jak znowu będzie to samo trzeba będzie odstawić soczki na dłużej
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 09:40 |
|
|
|
|
#493 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chociaż przyszła mi do głowy myśl że to może jak u karoliny pw objaw nie rozwoju a złego napięcia bo np zabawek w rączkach nadal nie trzyma jeśli już to tylko chwilkę
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z kawą.
Kiedyś podawałam Asi linki do klocków. Młoda je jednak dostała jako prezent od babci (najpierw smakowała, a wieczorem uderzała), więc dzisiaj znalazłam link: http://bobas.pl/pl/p/Kostka-edukacyj...aca-Canpol/327 Zasnęła o 1 na mnie po serii ulewania, więc przez jakiś czas trzymałam ją ukosem, a jak już jej było niewygodnie, to odłożyłam do łóżeczka. Jeszcze nie wiem, czy zawinił banan, pietruszka, czy skrobia kukurydziana.
|
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc szykuj się, że te przewroty będą teraz nagminne i już trzeba uważać, co znajduje się w łóżeczku i na szczebelkach. Bo zaczną się wędrówki po łóżeczku Lu już potrafi włączyć sobie muzyczkę, przekręcić się o 180 stopni wokół własnej osi i... pójść dalej spać. Wszystko na brzuszku oczywiście. Ale i na plecach się kręciła
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
Czesć Dziewczyny! Wpdam się przywitać i zmykam, bo wyjeżdżamy dziś na shopping, ubrac J. bo powyrastał i ogólnie potrzebne rzeczy kupić, bo pewnei d świąt juz nie zwitamy w CH, buziaki
|
|
|
|
#497 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Robię dziś pizzę i będę ją jeść , po mięsie nic mu nie było dzięki za wszystkie rady usmażyłam normalnie bez oleju na patelni. Wiem że trochę zdziwiam z tym jedzeniem ale po tych 3 miesiącach płaczu prawdopodobnie z powodu brzuszka bałam się cokolwiek zjeść żeby mu nie zaszkodzić i jak widać niepotrzebnie.
|
|
|
|
|
#498 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy pozytywkę od karuzelki, ona wisi na stałe, a tylko sam pałąk z miśkami zakładam sporadycznie. Chociaż ostatnio nawet nie zakładam, bo Lu i tak po chwili leży na brzuchu, więc karuzelka już teraz służy praktycznie tylko jako pozytywka
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Miałyśmy tak 2-3 tygodnie temu (tak mi się wydaje). Przeszło jej, ale za to mogłaby chodzić do jednego żłobka z córciami Dep i Blue, bo północ to dobra pora na zabawę i głośny śmiech.
![]() Cytat:
* Obecne działania Lu pokazują, że ta granica 6+ w oznaczeniu zabawek nie jest przypadkowa. Część na pewno wynika z umiejętności siedzenia, ale wygląda na to, że z innego sposobu myślenia też. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2012-12-07 o 10:36 |
|
|
|
|
#500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadal mnie boli piers, niby jest pusta i nie czuje grudki s jest bol, moze keszcze tam cos siedzi? Hmmm ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#501 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Cytat:
Czesio jest najfajniejszy, też zamierzam go kupić ![]() Cytat:
![]() Też nie wiedziałam że 'salumi" to takie wędliny, ale wydaje mi sie że do zwykłych szynek (nie dojrzewających) też by dobrze pasowało. Cytat:
Co do tej składki to bym odmówiła brania w tym udziału, bez przesady ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj mieliśmy strasznie marudny dzień Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa Wieczorem był ksiądz po kolędzie i M. uspokoił sie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nie ryczał tylko ładnie się bawił, chyba ksiądz diabła wypędził |
||||||
|
|
|
#502 | |||
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Cytat:
Cytat:
![]() My musieliśmy wprowadzić coś w rodzaju planu, bo by nas indywidualista zeżarł. Cytat:
![]() u nas też pozytywka wisi, ale Antka tylko lampka w niej interesuje, za to już od dawna wciska sobie guziczki w gąsienicy Zuzi. Małż ja wynalazł na forum growym i jak na razie to ulubiona zabawka jest. |
|||
|
|
|
#503 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() no to z Jasia mały zdolniacha
|
|
#504 |
|
Wtajemniczenie
|
Agunia, tak zrobię-odstawię, choć soczki smakowały bardzo
dziś mija Nam 4. miesiąc ![]() ![]() z tej okazji Mała ma za pół godziny dostać marcheweczki, a teraz się troszkę boję po tych przebojach, ale może będzie ok ![]() w nocy ma te gaziorki, ale rano robi kupkę o swojej porze, bez problemu doradź coś??
|
#505 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spróbuj rozcieńczać bardziej, albo odstaw na jkiś czas. Cytat:
Cytat:
Przecież Sol niedawno pisała, że coś Fabiemu zaszkodziło, a jest starszy. U mnie też zaszkodziło coś jak miała trochę ponad 3 miesiące, chociaż to już było karmienie dla przeciwciał, a nie dostarczenia kalorii. Chyba małą wysypało po wypitym przeze mnie soku pomidorowym. |
||||
|
|
|
#506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym odczekała te kilka dni, spróbowała znowu soczek bardziej rozcieńczony i jak po kilku dniach by było wszystko ok wprowadziłabym marchewkę. Gdyby po soczku było coś nie tak, za 3-4 dni ewentualnie spróbowałabym podać jakąś papkę, ale nie z tym składnikiem, który był w soku I gratki z okazji 4 miesięcy
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co zjesz może dziecko uczulić, ale nie będzie go bolał brzuszek Ewentualnie o diecie profilaktycznej można poczytać też w wątku największe głupoty o karmieniu piersią.
|
|
|
|
|
#508 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
U mnie już nawet było ma-ma (w marudzeniu), ale nie dość, że nie mówiła tego świadomie, to prawie przestała.
Jak próbuję ją uczyć słów mama i tata, to się uśmiecha, ale nawet nie próbuje powtarzać. Rozmowy z pieskiem też się skończyły. Teraz woli wydawać inne dźwięki, bardziej odległe od mowy ludzkiej niż wcześniejsze. Cytat:
|
|
|
|
|
#510 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziękuję serdecznie .Muszę to zmienić![]() Cytat:
![]() Biedna R. ![]() Sol - jak tam Fabiś po szczepieniu?? Trzymam kciuki za dzisiejsze dzieciaczki,które mają szczepienia
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.

ale po dość długim okresie marudzenia, złego spania, nagle dziecko mi się odmieniło o 180 stopni, zrobiła się baaaaardzo pogodna, o wiele bardziej kontaktowa, roześmiana, nie marudzi praktycznie w ogóle, chyba że jest głodna albo zmęczona, zasypia sama w łóżeczku migiem (a długo trzeba było nosić na rączkach, milion razy wsadzać smoczka, bo miała koszmarny problem z zaśnięciem) a do tego mamy sporo nowych umiejętności. I właściwie teraz to dzień wygląda tak, że Lu śpi, wstaje, je, bawi się i znowu idzie spać, a ja odetchnęłam i mam duuuużo czasu dla siebie 
drugi dziń wczoraj je piła i druga noc nieciekawa, pod znakiem rzucania nogami i popłakiwania....

więc przez jakiś czas trzymałam ją ukosem, a jak już jej było niewygodnie, to odłożyłam do łóżeczka. Jeszcze nie wiem, czy zawinił banan, pietruszka, czy skrobia kukurydziana.

Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa
Ewentualnie o diecie profilaktycznej można poczytać też w wątku