Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-07, 10:56   #511
Kasik_12
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cześć

Byłam wczoraj w pracy i nie wiem czy Wam pisałam wcześniej mój dział przestał istnieć .Są dwie opcje albo przejdę do działu gdzie się pracuje na zmiany ,ale 8 godzin i do domu lub inny gdzie jest jedna zmiana od 8 ale po 8-12 godzin dziennie. Myślałam , że mój wkład w pracą jaki dawałam przed ciążą( dodatkowe zadania, 100% realizacja targetów itp) zapewni mi pewność pracy w dziale w którym chciałam pracować , a okazało się, że nie ma pewności czy pójdę tam gdzie chciałam dowiem się to dopiero około 10 stycznia porażkaza to fajnie było spotkać ludzi z pracy i jest mi przykro ....
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:06   #512
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Możliwe, ze przez 3 miesiące bolał małego brzuszek. Ale raczej niemożliwe, że przez Twoją dietę Bolał, ale z innych powodów.
To co zjesz może dziecko uczulić, ale nie będzie go bolał brzuszek Zobacz ten wątek Ewentualnie o diecie profilaktycznej można poczytać też w wątku największe głupoty o karmieniu piersią.
Po herbatce koperkowej moją bolał.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:08   #513
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Po jabłkowym to chyba nie gaziory, a podrażnienie jelit. Gazy i płacz to u nas były po wypitej przeze mnie herbatce koperkowej (na początku oczywiście), więc jej nie podaję.
Spróbuj rozcieńczać bardziej, albo odstaw na jkiś czas.
no dziś już daję herbatkę, choć jak wspominałam soczek baaaardzo Lilutce smakował....a inny soczek, to jaki można??bo widziałam multivitaminę, to raczej mi się nie widzi....
Agunia-dzięki
Stary 2012-12-07, 11:14   #514
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Po herbatce koperkowej moją bolał.
Koper włoski jest akurat b. specyficzny i może się tak zdarzyć. Jak ja go wypiłam to sama nie czułam się najlepiej Ja mówię o czymś innym - o micie matki karmiącej. Młodym matkom już w szpitalu wmawia się że prawie niczego jeść nie mogą. Najlepiej by były o chlebie o wodzie, ew. o kurczaku gotowanym i marchewce. No wtedy to by na bank wykarmiły dziecko. Samemu trudno przeżyc na takiej diecie, co dopiero dziecko wykarmić Ja rozumiem alergie, np. częstą na mleko krowie To coś zupełnie innego.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:18   #515
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
no dziś już daję herbatkę, choć jak wspominałam soczek baaaardzo Lilutce smakował....a inny soczek, to jaki można??bo widziałam multivitaminę, to raczej mi się nie widzi....
Agunia-dzięki
mi zalecali soczki marchewkowe. Ale wstrzymaj się kilka dni

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:27   #516
depoison
Zadomowienie

Hello
Tłumaczenie na czas zrobiłam, ale za to niewyspana jestem jak cholera

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
U nas zawsze dzieci dostawały słodycze tego dnia albo mały upominek Wkurza mnie to, że prawdopodobnie dlatego ją zlali, bo przecież ona nie rozumie
Reasumując na wysokości zadania stanęli chrzestni i moi rodzice.
ale dostawały bezpośrednio czy od "Mikołaja"?
U mnie w domu rodzinnym Mikołaj był jak najbardziej, dostawałam nawet kilka prezentów, ale bardzo długo nie wiedziałam, że robią to rodzice i dziadkowie. Kładziono mi je po prostu pod poduszkę w nocy z 5 na 6 Dlatego same mikołajki nie były już nijak obchodzone, bo przecież ludzie z mojego otoczenia nie mieli z tym nic wspólnego!
Ach, jakie to są piękne wspomnienia...
To pisanie listów do Świętego, to ich znikanie z parapetu (musiałam położyć na parapecie, a Mikołaj ponoć w nocy zabierał ), usłyszenie po przebudzeniu szelestu papieru do pakowania przy mojej głowie i słowa matki - "powąchaj, to jeszcze pachnie niebem" (bo u nas Mikołaj nie przypominał Santa Claus, wyglądał raczej tak)

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Jak byłam z Fabim w szpitalu na udrażnianiu kanalika, to była para (dziewczyna wyglądała na taką w moim wieku), która przywiozła dziecko samochodem w gondoli już wolałabym najtańszy na świecie fotelik, ale chociaż dziecko byłoby zapięte, a nie luzem latające w tej gondoli
a to taka całkiem zwykła gondola była? bo wiem, że są też specjalne, właśnie do przewożenia, kosztują jakieś spore pieniądze, ale ponoć się nadają i przeszły pomyślnie crash testy
Znajomi coś takiego mieli, pamiętam, że jakoś strasznie się na to wykosztowali, ale przez pierwsze 2-3 miesiące życia ich synka przewozili go właśnie w tym

Cytat:
depoioson-ale mam wkleić skarpetki Mężowskie:brzyd al:
potem zrobię fotki bluzy i tych akcesoriów i specjalnie dla Ciebie wrzucę
ja też mam tylko te kupony na 3euro, ale za nie w dm'ie można też jumbo packa wziąć, takie samo cosik mam z Mullera z takiej książeczki z kuponami, co to ją kiedyś przysłali....oraz teraz dostałam podobne kupony z Klubu Pampersa()...a, że te Active Fit są chyba jeszcze lepsiejsze zdaje mi się, to będę korzystać, a co mi tam

fotoksiążki zamówiłam w Dm'ie, bo mam pod nosem, ale nie Cewe, a tą ich firmową-23 euro, kwadratowa 20x20, stron chyba 32, papier taki matowy-i bardzo mi się podoba
no jasne!
skarpetki mężowskie będą równie interesujące, jak nowe ubranka Lilutki

A z Mullerem jak robiłaś? też rejestrowałaś się na ich stronie? opłaca się?
O klubie pampersa też myślałam, ale w końcu odpuściłam. Powinnam wrócić do tej idei?

Fajnie z tymi książkami, no i trochę taniej. Mnie zrobienie dwóch identycznych (a też 32 strony) wyniosło ponad 60€

Cytat:
Miałyśmy tak 2-3 tygodnie temu (tak mi się wydaje). Przeszło jej, ale za to mogłaby chodzić do jednego żłobka z córciami Dep i Blue, bo północ to dobra pora na zabawę i głośny śmiech.
może to jest pomysł na biznes? Nocny żłobek

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Słodkie to jest szkoda, że jeszcze nie bardzo świadome
i jeszcze długo nie będzie świadome
Ale słodkie bardzo, przyznaję, od razu się rozpływam, jak słyszę to 'mymy'

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:31   #517
wanilllka82
Wtajemniczenie

witajcie u nas lepiej, dużo lepiej i to bez antybiotyku

blu miałam wczoraj zacytowanego Twojego posta z mata ale mieliśmy dzień marudy i w rezultacie nic nie napisałam, patrzyłam też na ta mate tylko w wersji z konikiem, pomysł bardzo fajny, bezpieczna, mi jednak nie pasował ten nieregularny kształt, mój matematyczny umysł tego nie ogarniał poza tym kolory jakoś do mnie nie przemawiają, no i to tylko 74 zł mniej niż mata która ostatecznie wybrałam

Fabi mam nadzieje ze dziś lepiej
Emil
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:31   #518
chce_byc_mama
Zakorzenienie

tak szybko to jeszcze nigdy zakupow nie zrobilam...
jak weszlam do marketu tak mnie zakrecilo w brzuchu ze myslalam ze niewyrobie zrobulam zakupy w 15 inut i pedem do domu !!!

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:32   #519
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
mi zalecali soczki marchewkowe. Ale wstrzymaj się kilka dni
a no był i marchewkowypytam tylko na przyszłość, teraz robimy kwarantannę, pijemy herbatki
Stary 2012-12-07, 11:39   #520
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

Aga niby to objaw zlego napiecia. A ja c powiem ze jas jak jest na brzuchu to on serio celowo sie obraca na plecy, nie robi tego szybko i umiejetnoe ale wie jak ma polozyc reke i gdzie sie przechylic, dla mnie nie robi tego przypadkowo
ja wierze ze to celowe, w książce "pierwszy rok z życia dziecka" w 5 miesiącu jest ta umiejętność
Stary 2012-12-07, 11:39   #521
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
witajcie u nas lepiej, dużo lepiej i to bez antybiotyku

blu miałam wczoraj zacytowanego Twojego posta z mata ale mieliśmy dzień marudy i w rezultacie nic nie napisałam, patrzyłam też na ta mate tylko w wersji z konikiem, pomysł bardzo fajny, bezpieczna, mi jednak nie pasował ten nieregularny kształt, mój matematyczny umysł tego nie ogarniał poza tym kolory jakoś do mnie nie przemawiają, no i to tylko 74 zł mniej niż mata która ostatecznie wybrałam

Fabi mam nadzieje ze dziś lepiej
Emil

na 16 jedziemy....już ciężko przełykam ślinę

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:40   #522
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Dziś w nocy mały spał z nami. Jakoś tak niespokojnie spał więc go wzięłam do nas do łóżka bo jak przytulony to mniej się wiercił. W nocy zaczął lekko płakć bo mu smoczek wypadł. Znalazłam smoczek i wpychałam go do ust... męża Dopiero on się przebudził i mówi do mnie - ja nie chcę, daj młodemu.

Cytat:
Napisane przez kasiulek84 Pokaż wiadomość
Witam Wszystkie mamusie, postanowiłam się ujawnić (mam nadzieję że mnie przyjmiecie?)
witaj

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-12-07 o 11:43
Stary 2012-12-07, 11:41   #523
anna99302
Zadomowienie

hey!
Cytat:
Kochana Lilutka i ja przepraszamy, że nie złożyłyśmy życzeń Narzeczonemu-
Franiu, Franiu żyj nam w szczęściu 100 lat

jak Wam idzie z warzywkami??smakuje Franiowi??ile zjada??my zaczynamy jutro
Ależ dziękujemy. Franio przesyła buziaczki Lilutce

Z warzywkami lepiej niż z kaszką. kaszki nie lubi a marcheweczke połykał elegancko wczoraj. sporo zostalo na brodzie,ale uczymy się!
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:42   #524
nel_a
Zakorzenienie

http://kwejk.pl/obrazek/1561978/ci%C4%85%C5%BCa.html

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:42   #525
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
no jasne!
skarpetki mężowskie będą równie interesujące, jak nowe ubranka Lilutki

A z Mullerem jak robiłaś? też rejestrowałaś się na ich stronie? opłaca się?
O klubie pampersa też myślałam, ale w końcu odpuściłam. Powinnam wrócić do tej idei?

Fajnie z tymi książkami, no i trochę taniej. Mnie zrobienie dwóch identycznych (a też 32 strony) wyniosło ponad 60€
kurde, ale jeden egzemplarz już ubrał do pracy

z Mullerem tak-rejestrowałam się na stronie do klubiku, czy się opłaca nie wiem....przysyłają książeczkę z tymi kuponami-dla dziecka na kosmetyki, jedzonko, zabawki i na kosmetyki dla Mamy i Taty też coś się znajdzie, ogólnie gruba książeczkaklub pampersa skusił mnie tylko idea podkoszulka z imieniem i danymi z dnia urodzenia-piękne to to nie jest, ale pamiątka będzieno i kuponiki podsyłają

ja za 3książki zapłaciłam 71euro-cały czas się na nią gapię, sobie nie zamówiłam, ale chyba to zrobię, zawsze to już część najfajniejszych fotek będzie wywołana....moja ma jednak 34 strony
a czy w tych rossmanowskich są polskie znaki??bo w tych dmowskich nie i jeśli chciałam napisać kąpiel, musiałam kombinować-napisałam pluskanko:P

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-12-07 o 11:53
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:45   #526
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
dziś mija Nam 4. miesiąc
Stary 2012-12-07, 11:45   #527
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
no

apropo tej pieluchy zawieszonej na szczebelkach (czy tam kocyka), nie boisz się, że to ściągnie i się zaplącze? Lu nagminnie ściąga wszystko, co jest powieszone luzem na szczebelkach - pieluchę tetrową, swoje ciuszki. Nic się tam nie ostanie
Moja też tak robi. A jaką ma przy tym zabawę! Kto by pomyślał, że bodziak może być taką dobrą zabawką

Cytat:
Miałyśmy tak 2-3 tygodnie temu (tak mi się wydaje). Przeszło jej, ale za to mogłaby chodzić do jednego żłobka z córciami Dep i Blue, bo północ to dobra pora na zabawę i głośny śmiech.
To byłby nocny żłóbek

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość

Podoba mi się, bardziej niż ta kwiecista

Wczoraj mieliśmy strasznie marudny dzień Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa Wieczorem był ksiądz po kolędzie i M. uspokoił sie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nie ryczał tylko ładnie się bawił, chyba ksiądz diabła wypędził
Skoczę dziś do Smyka i zobaczę, co mają. TŻ dostał z pracy punkty w programie lojalnościowym, które mogę (haha, użyłam już automatycznie pierwszej osoby liczy pojedynczej) wymienić na bon 200zł do empik.com, smyk.com, czy key4u.pl. Mogę też tą kasę rozdzielić, ale w pełnych 50. Jakoś nie umiem wydać tych 200-300 zł na matę Zaczynam myśleć o wykładzinie do pokoju

może dziś będzie lepiej

Cytat:
jeśli masz podejrzenia, że soczki mogły zaszkodzić, to daj sobie spokój z tą marchewką. Jak dzisiaj wprowadzisz marchewkę to nie będziesz wiedziała, czy problemy z brzuszkiem były od soczku czy od czegoś innego. Nie mówiąc o tym, że na marchewkę też może źle zareagować. I pamiętajcie dziewczyny, nowości zawsze wprowadzamy pojedynczo, co około 4 dni, właśnie po to, żeby móc zaobserwować, czy coś dziecku nie szkodzi.
Ja bym odczekała te kilka dni, spróbowała znowu soczek bardziej rozcieńczony i jak po kilku dniach by było wszystko ok wprowadziłabym marchewkę. Gdyby po soczku było coś nie tak, za 3-4 dni ewentualnie spróbowałabym podać jakąś papkę, ale nie z tym składnikiem, który był w soku
Takie soczki są obciążeniem także dla dorosłego układu pokarmowego, który nie jest przyzwyczajony do przyjmowania tylu witamin z dużej ilości surowego warzywa, czy owocu. Trzeba uważać - lepiej pomyśleć o kompociku z jabłka.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:51   #528
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie w domu rodzinnym Mikołaj był jak najbardziej, dostawałam nawet kilka prezentów, ale bardzo długo nie wiedziałam, że robią to rodzice i dziadkowie. Kładziono mi je po prostu pod poduszkę w nocy z 5 na 6 Dlatego same mikołajki nie były już nijak obchodzone, bo przecież ludzie z mojego otoczenia nie mieli z tym nic wspólnego!
To pisanie listów do Świętego, to ich znikanie z parapetu (musiałam położyć na parapecie, a Mikołaj ponoć w nocy zabierał ), usłyszenie po przebudzeniu szelestu papieru do pakowania przy mojej głowie i słowa matki - "powąchaj, to jeszcze pachnie niebem" (bo u nas Mikołaj nie przypominał Santa Claus, wyglądał raczej tak)
jakbym czytała o swoich wspomnieniach, nie zgadza się tylko jeden, jedyny szczegół, mama nie mówiła do nas o tym niebie. Ale cała reszta - identyko! (Ale żeby nie było, zdarzało się, że i mikołaj przychodził, tak ze dwa razy mama zatrudniła do tego sąsiada, ale zrezygnowała po tym, jak raz mój brat podszedł i postanowił mikołaja pociągnąć za brodę )
a na gwiazdkę prezenty przynosiły aniołki, w pewnym momencie w całym domu gasło światło, a jak się z powrotem zapalało pod choinką czekał wór prezentów. Światło gasło, bo aniołki specjalnie zahaczały o linie energetyczne jak leciały, żeby nikt ich nie zobaczył
Ach dzieciństwo to był naprawdę magiczny czas

Stary 2012-12-07, 11:52   #529
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Dziękuję serdecznie ,widzę że prawie każda z Was może dopatrzeć się jakiegoś planu. A ja nie .Muszę to zmienić
Jak widzisz nie odpisałam. Nie mamy planu dnia. Różnie to wychodzi i zależy od wielu czynników. Napiszę później jak wyszedł dzień dziś

Cytat:
Jakie to piękne! Kiedyś w Wigilię przychodził do mnie Gwiazdor, ale z tego co pamiętam, to nie miałam długo złudzeń
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 11:53   #530
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Moja też tak robi. A jaką ma przy tym zabawę! Kto by pomyślał, że bodziak może być taką dobrą zabawką
jak położy się małej do zabawy jakieś zabawki a wśród nich jakiś element garderoby, zawsze wybierze ciuszek do zabawy a głupia matka wydała fortunę na super wypasione zabawki

Stary 2012-12-07, 11:53   #531
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość

Wczoraj mieliśmy strasznie marudny dzień Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa Wieczorem był ksiądz po kolędzie i M. uspokoił sie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nie ryczał tylko ładnie się bawił, chyba ksiądz diabła wypędził

my wczoraj przerabialiśmy to samo, mały zszedł z moich rak dopiero jak przyszedł małż

już ksiądz po kolędzie?? :0 a ja byłam przekonana że kolędowanie zaczyna się po świętach
Stary 2012-12-07, 11:56   #532
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Takie soczki są obciążeniem także dla dorosłego układu pokarmowego, który nie jest przyzwyczajony do przyjmowania tylu witamin z dużej ilości surowego warzywa, czy owocu. Trzeba uważać - lepiej pomyśleć o kompociku z jabłka.
ja o tym nie wiedziałama, że jej smakowało, że hej, to dawałam....głupia matka....kompocik mogę zrobić-jabłka mam własne....
Stary 2012-12-07, 11:59   #533
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

Dziękuję serdecznie ,widzę że prawie każda z Was może dopatrzeć się jakiegoś planu. A ja nie .Muszę to zmienić
my też nie mamy planu dnia, wszystko zależy od tego o której mały wstanie, a wstaje między 6:30 a 9, nawet nie znam godzin w których karmie dziecko
Stary 2012-12-07, 12:01   #534
ajka89
Zadomowienie

Witam się dopiero i uciekam robić pierogi
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:05   #535
ewka5891
Zakorzenienie

Witam
noc u mnie słaba ale na szczęście nie ze względu na syna tylko ciągle cieknący nos o 3 budziłam się i do 5 nie mogłam spać, na szczęscie przez chwile TZ dotrzymał mi towarzystwa i przez to zaspał do pracy

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć

Byłam wczoraj w pracy i nie wiem czy Wam pisałam wcześniej mój dział przestał istnieć .Są dwie opcje albo przejdę do działu gdzie się pracuje na zmiany ,ale 8 godzin i do domu lub inny gdzie jest jedna zmiana od 8 ale po 8-12 godzin dziennie. Myślałam , że mój wkład w pracą jaki dawałam przed ciążą( dodatkowe zadania, 100% realizacja targetów itp) zapewni mi pewność pracy w dziale w którym chciałam pracować , a okazało się, że nie ma pewności czy pójdę tam gdzie chciałam dowiem się to dopiero około 10 stycznia porażkaza to fajnie było spotkać ludzi z pracy i jest mi przykro ....
mam nadz\ieję, ze wszystko ułoży się po Twojej myśli

Cytat:
u mnie 6 przychodził Mikołaj. Dzień wcześniej wieczorami czyściliśmy buty, stawialiśmy na parapecie a rano znajdowaliśmy w nich jakieś drobiazgi i słodycze. Swoją drogą nie raz przywiązywałam sobie sznurek do buta i ręki aby wiedzieć kiedy on przychodzi...ale cwaniak wtedy używał drugiego buta, który został w przedpokoju

a w Wigilie przychodził do nas Gwiazdor, przeważnie widzieliśmy go na żywo - zawsze sąsiad, albo czasami tata był nim.. swoją drogą na początku łapałam się na to, że tata się minął z Gwiazdorem i czeka na niego a on już u nas jest

super są takie wspomnienia, mam nadzieję, że kiedyś moj syn i przyszłe dzieci ' też będą miały takie fajne wspomnienia

Nela

Gratulacje dla wszystkich solenizantów

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
już ksiądz po kolędzie?? :0 a ja byłam przekonana że kolędowanie zaczyna się po świętach
u nas kolędy też są po świętach ale z tego co wiem niektóre parafie zaczynają już w adwencie

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:05   #536
chce_byc_mama
Zakorzenienie

potrzebuje dobry przepis na ciasto pierogowe!!!

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:07   #537
kasiulek84
Przyczajenie

Witam wszystkich.
Dziękuję za miłe powitanie.
Trzymam kciuki za szczepienia dzieciaczków.
kasiulek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 12:10   #538
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
potrzebuje dobry przepis na ciasto pierogowe!!!
ja Ci dokładnego przepisu nie podam (wiem że mąka, sól, żółtko jajka i gorąca woda), ale moja mama twierdzi, że drogą do sukcesu jest właśnie samo żółtko, bez białka, no i obowiązkowo gorąca woda. A jej ciasto zawsze wychodzi genialne!

zresztą, zadzwonie do mamy i dopytam

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-07 o 12:13
Stary 2012-12-07, 12:15   #539
nadalka
Zakorzenienie

Mamka, kilogram mąki (nie wsypujesz całej, zostawiasz w razie do dosypania) olej szczypta soli, jajko gorąca woda. Z kilograma ciasta wyjdzie ok 50 pierogów.
Stary 2012-12-07, 12:18   #540
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
ja Ci dokładnego przepisu nie podam (wiem że mąka, sól, żółtko jajka i gorąca woda), ale moja mama twierdzi, że drogą do sukcesu jest właśnie samo żółtko, bez białka, no i obowiązkowo gorąca woda. A jej ciasto zawsze wychodzi genialne!

zresztą, zadzwonie do mamy i dopytam
zadzwoń i ja może skorzystam

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Mamka, kilogram mąki (nie wsypujesz całej, zostawiasz w razie do dosypania) olej szczypta soli, jajko gorąca woda. Z kilograma ciasta wyjdzie ok 50 pierogów.
o super, a po sklejeniu można je normalnie zamrozić??

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości