|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 części naszego wątku ??
|
|||
| W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.5 |
|
5 | 11,11% |
| Zima leci, Święta przed nami; a na wiosnę będziemy z maluszkami. Mamy V-VI 2013 cz.5 |
|
7 | 15,56% |
| Święta idą, my gadamy; na wiosnę i porody czekamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 |
|
1 | 2,22% |
| Święta się zbliżają, a mamusie wciąż o ciąży rozmawiają. Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
1 | 2,22% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
5 | 11,11% |
| Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V |
|
1 | 2,22% |
| Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.5 |
|
7 | 15,56% |
| Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 |
|
1 | 2,22% |
| Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V |
|
8 | 17,78% |
| Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.5 |
|
0 | 0% |
| Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
4 | 8,89% |
| My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
3 | 6,67% |
| Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
0 | 0% |
| O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.V |
|
1 | 2,22% |
| Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V |
|
1 | 2,22% |
| Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013
Cytat:
jak coś to przynajmniej będziesz spokojnaCytat:
ale to jeszcze tyyyyyle czasu
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013
Cytat:
![]() super ![]() lepiej żeby nas przybywało niż ubywało.. siedzenie u rodziców ma swój urok ![]() wcinam wieelkie naleśniory z czekoladą i ananasem ![]() za dwanascie dni gin! ![]() i znów będzie zje bka za wagę, powoli przestaje widzieć się tam na dole ![]() zaraz do pracy,jak mi się nie chce.. vil-moim zdaniem bardzo dobrze robisz Edytowane przez axella Czas edycji: 2012-12-07 o 14:12 |
|
|
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak poza tym to witamy |
|
|
|
|
#724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Niewykorzystane szanse bolą znacznie bardziej niż popełnione błędy..." 12/2011 Staranka rozpoczete ![]() 7/9/2012 Pojawiły się cudowne II kreseczki 29/10/12 Pierwsze USG 3/12/12 Pierwsze kopniaczki Nasze Maleństwo |
|
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu masz wątpliwości czy robić? ja robiłam tylko usg i jestem spokojna wiedząc, że maluszek zdrowy ![]() test z krwi i ew. amniopunkcje rozważałabym tylko przy złych wynikach usg
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie robiłam prenatalnych. większość jednak się zdecydowała... ja pogadałam z ginem i to jest tak: jeśli potrzebujesz, żeby się uspokoić, to zrób. ale musisz też mieć świadomość, co zrobić, jak wyjdzie np. 70% ryzyko jakiejś choroby - robiłabyś wtedy badanie inwazyjne, które może prowadzić do poronienia? ja stwierdziłam, że nie wiedziałabym, co z tym "fantem" zrobić. powiedziałam ginowi, że jeśli na połówkowym i tak będziemy oglądać narządy i w razie czego działać, to nie potrzebuję innych badań. bo na połówkowym można np. stwierdzić, czy będzie wada serca, i podać odpowiednie leki, które już w brzuszku mogą dzidzi pomóc czyli jest konkretny plan działania w razie wu ale jeśli się stresujesz i masz obawy, to daj sobie zrobić to dokładniejsze usg i będzie jasne, czy trzeba badać coś dalej
|
|
#727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() JEśli chodzi o te badania to mojej pani doktor chodzi o badanie usg i jakiś test z krwi w szpitalu w Katowicach. Wiem, że ona wszytskim pacjentkom to poleca bo koleżanka ostatnio urodziłą i też jej polecała. A wątpliwości mam bo po pierwsze ani wiek bo mam 24 lata ani jakieś przypadki w rodzinie i kwalifikują mnie do takich badań. Z jednej strony mogłabym to zrobić bo nie jest to inwazyjne badanie, ale z drugiej nawet jakby było cos nie tak to dla mnie nic to nie zmienia, a tylko bym się denerwowała do konca ciązy wiec to jeszcze gorzej dla maluszka chyba. A znam przypadki błędnych diagnoz ( np. że dziecko nie ma nocka i podniebienia), a urodziło sie całkiem zdrowe...Mam mętlik w głowie. Mama mówi, że nie ma sensu tego robić, Tż też tak twierdzi. Ja byłam twardo za tym, żeby nie robić ale pani doktor mi cały czas mówi o ty, ale w usg które mi robi co wizyte jest w porządku i opic tego pierwszego ( z 3 któe sią obowiązkowe ) też jest dobry.
|
|
#728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() justyna_g4- witaj Ja ostatnio miałam robione AFP we krwi (było w badaniach zleconych przez lekarza) no i na USG gin pomierzył NT i NB i było ok. Więcej nie zalecał, a nawet gdyby, to nie wiem czy bym się zdecydowała. Kurdę, nadrabiałam prawie pół godziny, cytowałam więcej i mi wszystko wcięło! Mąż zasnął, ja idę poczytać "Damę w opałach", a później kino
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli nie jesteś przekonana to nie rób ja też mam 24 lata i żadnych chorób w rodzinie, ale dla mnie oczywiste było, że chce maluszka zbadać, chociażby żeby wiedzieć, że będzie trzeba je leczyć itp. po urodzeniu.
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do krwi, to zdecydowały się tutaj może 4-5 dziewczyn.
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Mi pani doktor powiedziała, że pierwsz etakie badanie robi sie w 12 tygodniu, a drugie moża w 20 i wtedy są w stanie nawet stwierdzić nie tylko wady genetyczne ale też już rozwojowe. mam dać jej znać na nastepnej wizycie czyli 27 grudnia.
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz coś więcej o sobie i czuj się jak u siebie
|
|
|
#733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja powiedziałam mężowi że chce placki ziemniaczane. chyba zmienię zdanie ![]() ja dziś idę na usg genetyczne, i jak wyjdą jakieś nieprawidłowości i moja gin skieruje mnie na dalsze badania, to ja pójdę. ale ja wiem że ona nie radzi tego każdej pacjentce. w takiej sytuacji jak twoja pewnie bym nie robiła
|
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego napisałam, że za późno... No chyba, że mówimy o tym połówkowym właśnie w 20 tyg, to co innego...
|
|
#735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 24 lata. Ślub wzieliśmy w październiku. Wiedzieliśmy od początku, że chcemy sie starać o maluszka zaraz po ślubie a może i nawet miesiać wcześniej. Od lipca brałam femibion. Lekarz mnie trochę nastraszył, że mogę być chora na endometriozę i mieć problem z zajściem w ciążę ale na szczeście wszytsko się udało. Cytat:
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
przyszła paczka z prezentem dla męża
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych badań to nie to samo co to połówkowe usg bo to ona będzie mi robić, a na tamte badania miałabym jechać do katowic do szpitala. No i właśnie kosztuje 250zł
|
|
#738 | ||
|
Zakorzenienie
|
zjadłam pyszny barszczyk.....
![]() naleśniki z musem jabłkowo-mangowym (hehe, jak to brzmi) będą na kolację Cytat:
Cytat:
![]() tak więc, Justynko (tak? ), na następnej wizycie daj znać swojej gince, że to szczegółowe badanie w 20tym tygodniu chętnie zrobisz - bo właśnie wtedy nie tylko genetyczne problemy, ale i wady rozwojowe da się wykryć, a najlepsze z tego wszystkiego, że można wiele z nich nawet leczyć
|
|
#739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeżeli powodem skierowania na badania jest chęć asekuracji lekarza, to bym się poważnie zastanowiła nad badaniami i lekarzem a twoja lekarka da ci skierowanie na te badania, tak by było to refundowane czy musisz wyłożyć dodatkowo kasę?---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
i znowu te naleśniki ![]() mówicie że po czekoladzie maluch jest bardziej ruchliwy? to dzisiaj najem się jeszcze nutelli, a co!
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co ona mówiła to ona załatwia termin, a z racji tego, że nie mam w rodzinie przypadków, ani nie ma wiecej niż 35 lat to muszę zapłacić za to 250zł. W sumie i tak miałam zrobić usg 3d wiec praktycznie tyle samo to kosztuje.
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie jestem w trakcie obiadu ale ziemniaki przesoliłam a brokuła rozgotowałam (lubię takiego twardego
) bo tego mam jajo sadzone ale też mi nie podchodzi ![]() za to rozmrażam truskawki i zrobię sobie koktajl truskawkowo-bananowo-kiwiowy
|
|
|
|
#742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
badania prenatalne odpuscilam...skoro lekarz prowadzacy mowi, ze wszystko ok, to musze mu ufac. nie ma co panikowac, gdyby lekarza cos niepokoilo sam wyslalby Cie na takie badania. wypytywalam tutaj dziewczyn czy robily itd. mnie duzo pomogla strona http://sodowski.pl to klinika w Katowicach. poczytaj sobie my zrezygnowalismy, bo to juz naprawde szczegolowe badania...lepiej zrobic sobie dokladne badania polowkowe (w polowie ciazy), a wczesniej nie panikowac, bo musi byc dobrze.
|
|
|
|
|
#744 |
|
Wtajemniczenie
|
Helloł
![]() z racji tego iż mężu pojechał na zjazd jem chitosy serowe i piję pepsi, a co tam nie robię dziś obiadu Maluch dzisiaj szaleje w brzuchu, a najbardziej jak się zestresowałam, że mam odwozić małza na pkp bo tych oblodzonych drogach, i właśnie nie wiem czy nie ruszyć do rodziców na sob-niedz, straszna panikara jestem na drodze tym bardziej oblodzonej. Jutro wybieram się na łowy lumpkowe, mam nadzieję że maluchowi coś kupię, dostałam wczoraj siatkę z ciuszkami od kuzynki ale większość to takie zimowe - jej mala jest z października więc i tak będę musiała dużo dokupić. Fajnie tak prać, prasować i milion razy składać i układać te malutkie ciuszki, nie mogę się już doczekać maluszka. Za 12 dni wizyta, mam nadzieję że pokaże nam co ma między nogami nasz mały Leoś/Julka
|
|
|
|
#745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą czytając o jedzeniu zaczynam się robić głodna, a obiad dopiero za 2h
|
|
#746 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie mam skonczonych 35 lat, nie ma chorob w rodzinie itd., a lekarz tez sam nie zauwazyl nic niepokojacego. skierowanie wypisal, bo zapytalam o te badania i czy moze polecic jakiegos lekarza.Justyna, skad jestes? bo mnie tez bielski lekarz wysylal do katowic ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
250zl usg, kolejne 200 krew. |
||
|
|
|
#747 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajnie, że już wtedy będziemy znały płeć, mam nadzieję, że nasze dzieci nam to ujawnią! ![]() ja jeszcze pracuje, co prawda już mniejszy wymiar godzin, ale nie narzekam na nudę, bo ja zawsze mam coś do roboty
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
------- Boszzzz Dobrze, że siedzę w kuchni bo bym chałupę z dymem puściła!! Przed chwilą robiłam coś obok kuchenki i wydawało mi się, że jakaś ciepła, no ale przecież niedawno wyłączyłam palniki to może tak być.... Teraz się odwracam, patrzę a pod patelnią płomień Jakieś.... pół godziny się paliło Ale patelnia nie ruszona a nic nie słyszałam bo jajca robię bez tłuszczu
|
|
|
|
|
#749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z okolic Wadowic.
|
|
#750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.

jak coś to przynajmniej będziesz spokojna
ale to jeszcze tyyyyyle czasu 

zęba sobie sama chyba przypiłuję
ale nie drapie jednak, tylko jak zassę policzek 

Ślub 27. X. 2012

) bo tego mam jajo sadzone ale też mi nie podchodzi
Jakieś.... pół godziny się paliło