Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-07, 21:47   #661
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Karolka proszę bardzo: klik
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 21:48   #662
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
a na gwiazdkę prezenty przynosiły aniołki, w pewnym momencie w całym domu gasło światło, a jak się z powrotem zapalało pod choinką czekał wór prezentów. Światło gasło, bo aniołki specjalnie zahaczały o linie energetyczne jak leciały, żeby nikt ich nie zobaczył
Ach dzieciństwo to był naprawdę magiczny czas
ale super Do mnie 6 grudnia przychodził Mikołaj - czasem miał buty taty - a w wigilię też aniołek

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
czytam książkę "pierwszy rok z życia dziecka" i jestem zbulwersowana, przytoczę Wam jakie rady ma autorka gdy dziecko w 6 miesiącu(!!!) nie chce jeszcze przesypać nocy

"Obojętność: Jeśli dziecko budzi się na karmienie raz czy dwa razy w nocy nie reaguj niech sie wypłacze (...) jeśli jesteś w stanie znieść godzinę i więcej rozpaczliwego płaczu nie podchodź do dziecka, nie karm go, nie zabawiaj rozmową, pozwól mu płakać aż samo się przekona że nikt do niego nie podejdzie (...) Kiedy dziecko płacze włóż stopery do uszu, włącz wentylator, telewizor lub radio żeby je zagłuszyć"
MASAKRA!!! rady ja w średniowieczu!! nie mowe wyjść z szoku!!
no oczywiście jest też sposób dla rodziców o "miękkim sercu" i "słabych nerwach"
ja piern.czę! nie czytam żadnych poradników tego typu Choć przyznam, że mam kilka.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej, Fabi dalej marudzi...
Miałam jazdę, zostałam pochwalona, że robię ogromne postępy A potem źle pojechałam na skrzyżowaniu i auto mi się zaczęło ślizgać na lodzie i wjechałam w krawężnik, bo hamulec nic nie dał a baba tak się na mnie wydarła, że do końca jazdy się trzęsłam..
biedna co za durna baba! Nie powinna na Ciebie krzyczeć- przezcież Ty się dopiero uczysz jeździć.

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Wklejam Wam zdjęcie Gośki z prezentem od chrzestnego .
jaaa!

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
masakra! ja w ogóle nie czytam żadnych tego typu książek, raz, że tematów dzieciowych mam potąd a dwa, że większość z nich jest do du.py, a rady wręcz szkodliwe (np. rady T. Hogg dotyczące karmienia piersią)
ja też właśnie nie czytam. Nawet gdybym chciała, nie mam czasu.

Cytat:

no to moja teściowa aż tak źle mi nie radziła mówiąc że w jej czasach dawało się dzieciom wodę w nocy
moja mama też mi o tym mówiła
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 21:57   #663
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Nie zaglądałam wczoraj, bo byliśmy z mikołajkowym prezentem u chrześnicy małża i wróciliśmy późno. I szukałam jeszcze pediatry dla Leosia, bo ciągle je bardzo mało Mamy wizytę w poniedziałek, zobaczymy, co powie.

Sto lat dla wczorajszych i dzisiejszych jubilatów!:ro za:

Linka piersią karmię zwykle w nocy i rano, czyli 2 razy na dobę. W dzień ściągam pokarm i karmimy Małego z butli. Ściągam zwykle 5 razy w ciągu dnia po około 150 ml (ostatnio mniej, bo się stresuję). Dziś karmiłam bezpośrednio z piersi także w dzień, bo Leoś chyba się gniewa na butelkę (to moja nowa teoria, bo już sama nie wiem, jaki jest powód tego, ze nie chce jeść).
a przyrosty ma dobre? bardzo dużo odciągasz

Kuba za tygodnie
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:02   #664
wvictoria
Wtajemniczenie

cytuję:

W Warszawie możemy więc spotkać chłopca o imieniu: Morfeusz, Oktawian, Raul, Zoe, Hadrian, Walerian, Gabor, Gniewko, Tycjan... oraz dziewczynkę o imieniu: Abigail, Chelsea, Marietta, Inez, Eunika, Maura, Amnezja, Anatolia, Tradycja (tak, jak w Misiu)),

Amnezja to jest to choć i Tradycja brzmi ładnie

I komentarze pod tym tekstem mnie powalają : hahaha:
http://pytamy.pl/title,najdziwniejsz...zlticaid=6fa96

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Kuba za tygodnie
Dziękujemy

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:09   #665
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Karolka proszę bardzo: klik
dzieki
a czytałaś moje pytanie odnośnie Lilkowych centyli??bo edytowałam

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
cytuję:

W Warszawie możemy więc spotkać chłopca o imieniu: Morfeusz, Oktawian, Raul, Zoe, Hadrian, Walerian, Gabor, Gniewko, Tycjan... oraz dziewczynkę o imieniu: Abigail, Chelsea, Marietta, Inez, Eunika, Maura, Amnezja, Anatolia, Tradycja (tak, jak w Misiu)),

a mi się Inez bardzo podoba....ale Małżowi zdecydowanie nie...Maura też nie jest złe....no a reszta:co jest:znam z tej listy Gniewka i Mariettę
Stary 2012-12-07, 22:12   #666
Linka25
Zakorzenienie

Irmusia dzięki za odpowiedź. Bardzo dużo odciągasz! Może spróbuj karmić częściej z piersi. Może tak będzie wolał. A jakie ma przyrosty aktualnie?

Cytat:
I tradycyjnie pochwalę się, że młody kończy 16 tygodni jestem jedyna, która liczy jeszcze tygodnie?
ad.1
ad.2 tak

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
dzieki
teraz przeczytałam
nie jestem lekarzem, ale według mnie bardzo dobrze nie ma się do czego przyczepić

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
cytuję:

I komentarze pod tym tekstem mnie powalają : hahaha:
http://pytamy.pl/title,najdziwniejsz...zlticaid=6fa96
mój TŻ wmawiał ludziom (przed urodzeniem się małej), że damy córce na imię Sława
Stary 2012-12-07, 22:12   #667
Soleilka
Zakorzenienie

Zjadłam wczoraj żurku z kiełbasą. Nigdy więcej go nie zjem. Mały aż zanosił się z płaczu tak go bolał brzuszek To pewnie po tej kiełbasie zasranej

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:14   #668
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:

mój TŻ wmawiał ludziom (przed urodzeniem się małej), że damy córce na imię Sława
a nie "córka"? hmm coś mi świta ale nie pamietam kto to pisał
Stary 2012-12-07, 22:14   #669
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
siedziałam z nią od 18 do 3 rano przy cycku
hmm, ja na początku leżałam z Małym w łóżku prawie 24/24 Ale nie żałuję tego, bo dzięki temu nadal karmię. Zresztą myślę, ze u noworodków z tym ciągłym "wiszeniem na cycu" nie chodzi o jedzenie, a głównie o bliskość mamy

Cytat:
A za to specjaliści do spraw żywienia niemowląt jasno mówią, że u dziecka kp nowości wprowadzać dopiero po 6 miesiącu, ale nie z dniem ukończenia 6 miesięcy
zdaje się, że w książce o BLW piszą, że dzieci na mm, też powinny mieć rozszerzaną dietę po 6 miesiącu. W każdym razie gdzieś to wyczytałam.

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
No tak Linka. To powiem inaczej. Pokarm miałam, ale godziny przystawiania i pompowania nie pomagały w rozkręceniu laktacji. Nie miałam nawału, piersi miałam miękkie choć czasem miałam lekki ból porównywany w czuciu do "napięcia". Mała po tygodniu przy piersi zaczęła mi się wściekać, krzyczeć, puszczać i łapać i tak w kółko. Gdy bolały mnie piersi odciągałam ok 2 ml mleka po czym przestawalo lecieć nawet po silnym naciśnięciu piersi. Chciałam karmić, nawet nie brałam pod uwagę mm, ale jak to się mówi życie weryfikuje wszystko, nerwy małej że nie leci, nerwy moje że ona płacze no i niestety pokarm całkowicie zanikł.
dlatego ja w pierwszych dniach, oprócz ciągłego podawania piersi, dokarmiałam Małego też butelką. I dlatego on od samego początku je tak i tak.

Cytat:
Cyrk. Pies się położył przy Lu, ta go łapie za poduszki łap, jego to łaskocze i łapę odsuwa i przysuwa a Lu się z tego chichra jak szalona

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Oczywiście to sprawa indywidualna. Linka pisała, że u niej kapturki zaszkodziły - u nas wręcz przeciwnie. Dzięki nim mały nauczył się ssać z piersi, bo na początku - gdy mleka było dużo, nie mógł złapać. Ale jak miał 2,5 m-ca płynnie przeszliśmy na samą pierś.
ja cały czas używam kapturków. Moje brodawki są niereformowalne i ciągle płaskie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej nadrobiłam wrócilismy z zakupów młody był bardzo grzeczny obkupiłam go głównie w tk maxx, był mega asortyment dla niemowląt tego jeszcze tam nie widziałamoto zdobycze Jasia:
a sobie kupiłam ubrania na ćwiczenia
super zakupy

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Antek i mata, i bodziaki
słodziak
Stary 2012-12-07, 22:16   #670
os_girl
Raczkowanie

Cytat:
Os girl rodziłaś w którymś z łódzkich szpitali? Salve, Medeor?
Rodziłam w Salve. Planowałm medeora, ale mialam wykupiony pakiet w salve w razie czego. No i niestety musiałam skorzystać. Ty też w którymś rodziłaś?
os_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:16   #671
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
teraz przeczytałam
nie jestem lekarzem, ale według mnie bardzo dobrze nie ma się do czego przyczepić
dzięki polepszyłaś mi humor, bo mi się zawsze wydaje, że Ona za dużo waży....boję się by jej nie utuczyćjest słodko okrągła, jak to bobasek, ale mam jakieś irracjonalne lękipediatra zawsze mówi, że wszystko super....
a wg WHO to z tabelki wynika, że jej waga jest w przedziale 1SD-co nie wiem co oznaczapewnie lekko wyższa od normy dla KP
Stary 2012-12-07, 22:18   #672
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
dzieki

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

a mi się Inez bardzo podoba....ale Małżowi zdecydowanie nie...Maura też nie jest złe....no a reszta:co jest:znam z tej listy Gniewka i Mariettę
Ale Amnezja i Tradycja rządzą Wiem, że imię to kwestia gustu rodziców ale... no te dwa to już sama nie wiem skąd się wzięły

Cytat:
ad.1
ad.2 tak

Dziękuję
Tak myślałam, że jestem sama

Hm... no może być Sława

Stary 2012-12-07, 22:19   #673
Soleilka
Zakorzenienie

Ja powiedziałam "teściowej" że nazwiemy małego Marian

Bloguję
Stary 2012-12-07, 22:20   #674
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm, ja na początku leżałam z Małym w łóżku prawie 24/24 Ale nie żałuję tego, bo dzięki temu nadal karmię. Zresztą myślę, ze u noworodków z tym ciągłym "wiszeniem na cycu" nie chodzi o jedzenie, a głównie o bliskość mamy
tez tak myślę, i pewnie wrażliwe dzieciaczki maja tak częściej, nas to ominęło ale byłam na to psychicznie gotowa
Stary 2012-12-07, 22:20   #675
agunia82
Zakorzenienie

Aaaa padam na pysk, od rana ciągle coś robię, i jeszcze mi się muffinki piec zachciało, bo znajomi z dzieciaczkiem wpadają jutro w odwiedzinki. Ale za to tym razem mi muffinki wyszły

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:22   #676
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
ciekawa jestem jaka miała minę
Stary 2012-12-07, 22:25   #677
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
a nie "córka"? hmm coś mi świta ale nie pamietam kto to pisał
nie chociaż.... faktycznie, żartowaliśmy, ze nazwiemy ją "córeczka" nie wiem jednak czy tu o tym pisałam, nie pamiętam.. ale masz dobrą pamięć!

Cytat:
ja cały czas używam kapturków. Moje brodawki są niereformowalne i ciągle płaskie
po tylu godzinach z laktatorem? faktycznie uparte!

Cytat:
Napisane przez os_girl Pokaż wiadomość
Rodziłam w Salve. Planowałm medeora, ale mialam wykupiony pakiet w salve w razie czego. No i niestety musiałam skorzystać. Ty też w którymś rodziłaś?
Medeor podobno lepszy Ale tam tylko dzieci po skończonym 37 tc. Ja niestety ani w Salve ani w Medeorze, tylko w rzeźnickiej CZMP. I to był błąd.
Tak na marginesie: historyjka z tego szpitala mojej koleżanki: urodziła dziecko przez cc. Trwa operacja, nagle koleżanka slyszy płacz dziecka. I mówi: to moje dziecko? Nikt jej nawet nie powiedział, ze właśnie wyjęli dziecko z brzucha!!! To właśnie CZMP

Cytat:
dzięki polepszyłaś mi humor, bo mi się zawsze wydaje, że Ona za dużo waży....boję się by jej nie utuczyćjest słodko okrągła, jak to bobasek, ale mam jakieś irracjonalne lękipediatra zawsze mówi, że wszystko super....
a wg WHO to z tabelki wynika, że jej waga jest w przedziale 1SD-co nie wiem co oznaczapewnie lekko wyższa od normy dla KP
oj, Karolka, ciesz się, ze Ci dziecko tak pięknie rośnie zacznie raczkować to wysmukleje a i zapasik ma - to dobrze.
Stary 2012-12-07, 22:26   #678
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Zjadłam wczoraj żurku z kiełbasą. Nigdy więcej go nie zjem. Mały aż zanosił się z płaczu tak go bolał brzuszek To pewnie po tej kiełbasie zasranej
Biedny mały

Cytat:
Ale to bardzo ładne imię Moje pierwsze dziecko ma tak na imię i pasuje do niego idealnie

Stary 2012-12-07, 22:27   #679
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawa jestem jaka miała minę
łzy w oczach miała

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Biedny mały

Ale to bardzo ładne imię Moje pierwsze dziecko ma tak na imię i pasuje do niego idealnie

Do Maniusia akurat pasuje Mi zawsze imię Marian kojarzyło się z żulem

Bloguję
Stary 2012-12-07, 22:31   #680
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, kiedy Wasze dzieciaki zaczęły się przewracać z plecków na brzuszek? Bo mój młody nie jest tym nawet zainteresowany...
Leon się jeszcze nie przewraca. A skończył 21 tyg. Dopiero od kilku dni przewraca się na boczek. Myślę, ze kolejnym etapem będzie obrót na brzuszek

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
ze szpinakiem cebulka i mozzarella :P
jaaa

Cytat:
I tradycyjnie pochwalę się, że młody kończy 16 tygodni jestem jedyna, która liczy jeszcze tygodnie?
ja też liczę

Cytat:
a przyrosty ma dobre? bardzo dużo odciągasz
Cytat:
Irmusia dzięki za odpowiedź. Bardzo dużo odciągasz! Może spróbuj karmić częściej z piersi. Może tak będzie wolał. A jakie ma przyrosty aktualnie?
właśnie nie wiem, jakie ma przyrosty, ale boję się, ze marne On jest taki szczuplutki. Ale długi Ostatnio był ważony prawie 6 tyg temu. Mam nadzieję, że pediatra zważy go w poniedziałek.
Jeśli jutro nie będzie chciał jeść z butli, będę go karmić piersią i zobaczę, jak długo będzie ssał.
Stary 2012-12-07, 22:32   #681
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
łzy w oczach miała

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Do Maniusia akurat pasuje Mi zawsze imię Marian kojarzyło się z żulem
To musiał być piękny widok jak usłyszała imię Marian

Mnie się tak kojarzy Zdzichu Nie Zdzisław tylko właśnie Zdzichu

Stary 2012-12-07, 22:33   #682
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
po tylu godzinach z laktatorem? faktycznie uparte!
no wyobraź sobie, że tak A miałam nadzieję, że już na zawsze przestaną być płaskie, a tu d.pa
Stary 2012-12-07, 22:33   #683
pumas
Zakorzenienie

Od kilku dni robię fotoksiążkę. To jakiś koszmar. Porwałam się z motyką na księżyc, bo zamiast zrobić normalną, jak większość z was, to postanowiłam strzelić 64 strony i do tego użyć talentu pisarskiego
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:34   #684
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Leon się jeszcze nie przewraca. A skończył 21 tyg. Dopiero od kilku dni przewraca się na boczek. Myślę, ze kolejnym etapem będzie obrót na brzuszek

ja też liczę
No to pewnie niedługo rzeczywiście będzie brzuszek

No to dobrze, że jest nas więcej

Stary 2012-12-07, 22:36   #685
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
nie chociaż.... faktycznie, żartowaliśmy, ze nazwiemy ją "córeczka" nie wiem jednak czy tu o tym pisałam, nie pamiętam.. ale masz dobrą pamięć!
a jednak pamiętam bo się z tego strasznie śmiałam, a pamięć mam niestety kiepska:/

Cytat:
łzy w oczach miała
ach jak mi jej żal
Stary 2012-12-07, 22:37   #686
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
oj, Karolka, ciesz się, ze Ci dziecko tak pięknie rośnie zacznie raczkować to wysmukleje a i zapasik ma - to dobrze.
jak wiadomo Mamuśkom to zawsze niedogoda
jak powiedziała pediatra-troszkę słoninki jest dobreno i ona troszkę go ma.....jedna(jak Ty)zamartwia się, że za mało, a ja chyba wymyślam, że za dużo....

a mi z żulikiem kojarzy się Edek
Stary 2012-12-07, 22:37   #687
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, kiedy Wasze dzieciaki zaczęły się przewracać z plecków na brzuszek? Bo mój młody nie jest tym nawet zainteresowany...
Trudne pytanie zadałaś.
Wtedy notowałam, ile dokładnie zjadła i o jakiej porze, więc znalezienie tej informacji w gąszczu innych nie było łatwe!
Wydaje mi się, że to nie był pierwszy raz, ale pierwszy był w podobnym czasie, czyli kilka dni przed ukończeniem czwartego miesiąca. Wtedy podniosła się wysoko, przekręciła na plecki i wróciła na brzuszek. To były dwie albo trzy próby, a intensywnie (z własnej inicjatywy, ale z płaczem) zaczęła ćwiczyć 12 dni później (4 mies.+tydzień). Chyba dwa razy zdarzył jej się przewrót z brzuszka na plecy.

Aż mi się wierzyć nie chce, że w ciągu zaledwie trzech tygodni zrobiła takie postępy!
Dobrze, że mam kalendarz.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:38   #688
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
No to pewnie niedługo rzeczywiście będzie brzuszek

No to dobrze, że jest nas więcej
Kubuś ma jeszcze dużo czasu. Moja dopiero co się tego nauczyła, a i tak czasem jej się uda, a czasem nie i jęczy by jej pomóc Bo leżeć na brzuchu chce prawie cały czas. Od jakiś 3 tygodni przewraca się na obydwa boczki i generalnie zrobiła się taka bardziej "elastyczna"
Stary 2012-12-07, 22:42   #689
Maciejka__
Zakorzenienie

Właśnie się przewróciła na plecy. Na pewno celowo.

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Niektóre pewnie liczą, jak widzą objawy skoku, ale ja nie.
dla Twojego młodzieńca.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 22:44   #690
Linka25
Zakorzenienie

Wanillka i tak jestem pod wrażeniem Twojej pamięci

Cytat:
jak powiedziała pediatra-troszkę słoninki jest dobreno i ona troszkę go ma.....jedna(jak Ty)zamartwia się, że za mało, a ja chyba wymyślam, że za dużo....
jest dobre, bo w razie jakiegoś kryzysu, słabszego apetytu, ząbkowania, buntu itp. jest zapasik a moja dłuższa (50 centyl) niż grubsza (15 centyl)

Pumcia podziwiam za cierpliwość do fotoksiążki, mnie się nie chce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości