|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.8
fanka ja nie znam przypadku wpadki przez pieszczoty...
![]() za to znam mnóstwo kobiet które starają się zajśc w ciąze przez długi czas i wiedzą ze to nie jest takie hop siup po to jest wytrysk, ktory ma jakąs okresloną prędkość, po to tam jest tyle plemników zeby zaplodnić jakby można bylo tak od kilku z palcy przeniesionych, to by mężczyźni byli inaczej skonstruowani i wytryski nie bylyby takie obfite a plemniki były by silniejsze
#3422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyno, na zdrowy rozum, jakim cudem miałabyś być w ciąży? Plemniki wskoczyły na majtki, później pobiegły w górę, odsunęły gumkę i wskoczyły za majty? Jak dalej będziesz tak schizować to okres będzie Ci się spóźniał, a Ty będziesz coraz bardziej wkręcać sobie ciążę. ![]() Zrób test, to nie boli. A myślę, że nie tylko ja, mogę Cię zapewnić, że na teście pojawi się jedna kreska. I tak, ten test będzie w 100% wiarygodny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 |
Przyczajenie
|
akurat to czy dojrzałam czy nie wiem chyba lepiej, poza tym nie trzeba od razu mowic komus co ma robic czego nie bo przyszedl z pytaniem o porade.
Wiem ze zajscie w ciaze nie jest latwe, moja siostra starala sie o dziecko 3lata wiec nie trzeba mi tego tlumaczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Zadomowienie
|
Skoro wiesz, że zajście w ciąże nie jest łatwe to po co te pytania?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Mam szybkie pytanie. Sytuacja dotyczy zapomnianej tabletki, więc zawsze to dość stresujące. Moja siostra zapomniała przyjąć jej wczoraj popołudniu, zrobiła to dopiero dziś rano. Była to 14 tabletka z blistra - czyli ostatnia z drugiego tygodnia. Przestudiowałyśmy ulotkę, z której wynika że jeśli przyjmowała wcześniej 7 dni, to jest ok (a przyjmowała, może z niewielkimi odchyleniami godzinowymi, ale przyjmowała). Nie musi się zatem wg mnie dodatkowo zabezpieczać ani przyjmować kolejne opakowanie bez 7dniowej przerwy. Ale wiecie jak to jest - trochę się denerwuje, bo to przełom 2 i 3 tygodnia, poza tym wczoraj miał miejsce stosunek. Co o tym myślicie? Zawsze będzie trochę raźniej, jak poprze się ulotkę opiniami dziewczyn. Będziemy wdzięczne za odpowiedzi, pozdrawiam!
![]()
Naughty, but nice. Edytowane przez Love_Junkie Czas edycji: 2012-12-08 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3427 |
Konto usunięte
|
heeej, mam pytanko.
21.11 odbyłam stosunek z zabezpieczeniem, ale nie ogarniałam sytuacji i nie byłam pewna czy wszystko było w porządku z zabezpieczeniem. będąc w strachu i w złości na swoją nieodpowiedzialność, zażyłam tabletke 72 po, po jakis 36 gdzinach. Nadmienię też, że w dniu stosunku byłam w 6 dniu cyklu. Po paru dniach od zażycia dostałam krawienia, które wyglądało jak okres - w miarę obfite i trwało jakieś 3 dni. Kolejną@ powinnam dostać za jakiś niecały tydzień i zastanawiam się (przeczytałam juz wiele wątkow na różnych forach) czy to krwawienie uznać jako @, choć byłoby to dziwne, dostać kolejną @ w tak krótkim czasie - czyli po jakiś 12 dniach. I pytanie - czekać na @ w normalnym terminie? czyli przyszły tydzień? Do tego od dziś zaczęły boleć mnie piersi - podejrzewam, że może to być spowodowane zbliżającym się okresem i dawką wziętych hormonów. Jak myślicie? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3428 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
7 tydzień ciąży ![]()
![]() |
#3429 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Przyczajenie
|
Problem - krwawienie, brak okresu, objawy
Witam,
na wstępie zaznaczę że chodzi o moją dziewczynę. Otóż tak. Cykle ma nieregularne. 2 tygodnie po ostatnim okresie dostała plamienia/krwawienia, nie wiem jak to jest dokładnie. Na początku miała śluz z domieszką krwi, taki brązowy, potem normalną krew. Wyczytałem że to może być plamienie owulacyjne, ale krwawienie też? I trwało jej to 6 - 7 dni. Później wszystko ustało, kilka dni przed okresem dostała objawów, krosty na twarzy, bolące piersi, potem zaczęły rwać nogi, jak zawsze i pobolewać podbrzusze. Lecz okres nie nadszedł ... Aktualnie jest 7 bądź 8 dzień kiedy się spóźnia, rano dostała plamienia, później krwawienia ale skąpego, w południe ustało i teraz znów delikatnie krwawi. Dalej bolą ją piersi i pobolewa podbrzusze.. I mówi że dostała żyłek na piersiach. I teraz główne pytanie, czy może być w ciąży. Był stosunek przerywany dzień po okresie, o ile można to stosunkiem nazwać bo trwało bardzo krótko . Drugi taki sam, a nawet mniejszy był w dzień spodziewanej miesiączki. Czyli biorąc pod uwagę że tamto krwawienie było owulacyjne, były to dni niepłodne. Ona strasznie się denerwuje, zawsze przeżywa dużo stresów w domu i w szkole, praktycznie nerwica. Do tego ma osłabiony organizm i od kilku miesięcy przyjmuje żelazo - może to ma jakieś znaczenie. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc .. |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 |
Konto usunięte
|
Dot.: Problem - krwawienie, brak okresu, objawy
Dziewczyna ma nerwicę a ty się bawisz w chwilowe wkładanie parówki do opiekacza.
Klękajcie narody. Może zainwestuj w gumki? Bo ciąża może być. |
![]() ![]() |
![]() |
#3432 |
Przyczajenie
|
Akurat co do kwestii opiekacza bym się wstrzymał, bo nie siedzisz w jej głowie
![]() Liczyłem na fachową pomoc, a nie pouczanie mamusi. A że ciąża może być to oczywiste, bo zawsze jest ryzyko. Tylko czemu miała te krwawienie tygodniowe i co się z jej organizmem dzieje.. Jakieś zaburzenia hormonalne czy co? Dziś od rana dostała krwawienia większego, być może to okres się zaczyna. Bo wszystkie jej dolegliwości są identyczne jak podczas okresu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyślij ją do ginekologa, dla jej zdrowia, bo takie wahania mogą coś oznaczać.
![]() |
#3434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o plamienia, to Twoja dziewczyna powinna zadbać o siebie i wybrać się do ginekologa. Nikt tutaj diagnozy nie postawi.
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Konto usunięte
|
No niestety taka ze mnie zrzędliwa mamusia.
Plamienie a) plamienie implantacyjne które zdarza się kilka dni do 2 tygodni po zapłodnieniu b) miesiączka związana ze stresem c) zaburzenia hormonalne to może być wszystko, czas chyba na lekarza i antykoncepcję |
![]() ![]() |
![]() |
#3436 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Od dwóch dni przeszliśmy z moim chlopakiem na "kolejny etap" czyli seks bez prezerwatywy pragne podkreslic ze zażywam tabletki Yaz regularnie oraz biore je od jakis 2 lat lecz ostatnio zrobilam miesieczna przerwe ale wróciłam do zazywania i w tym miesiacu jest moj pierwszy blister po tej przerwie jestem przy 10 tabletce. Jak juz pisalam zrobilismy to 2 razy ale dzis troche dalismy sie poniesc i moj chlopak dochodzac wyszedl ze mnie, ale chyba sekunde za pozno i bardzo mozliwe ze troche spermy dostalo sie do mnie. Czy moge byc zagrozona ? Nie jestem przekonana co do tabletek i ich skutecznosci w 100%. Mam nadzieje ze te mysli sie zmienia ale potrzebuje czasu.. Prosze o szczere odpowiedzi czy mam prawo sie martwic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie masz się czego obawiać, jeśli bierzesz tabletki dobrze ![]()
![]() |
#3438 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, pomóżcie!
1 grudnia kochałam się pierwszy raz ze swoim chłopakiem. Mieliśmy prezerwatywę, chyba prawidłowo założona, nie zsunęła się ani nic. Okres powinnam dostać szóstego/siódmego, od chyba czterech czy pięciu miesiącach dostawałam regularnie. Dzisiaj jest już dziewiąty, nawet mnie piersi nie bolą, miałam lekki ból w podbrzuszu i cieszyłam się, że to może okres, ale nic, nawet kropli ![]() Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w tym samym tygodniu (26-02) miałam sporo stresów, po pierwsze miałam pogrzeb bliskiej koleżanki, a poza tym pierwszy raz i w ogóle to wszystko. Wysiłku fizycznego też trochę było, bo trenuję i pierwszy raz brałam udział w takim "pełnowymiarowym" meczu. Czy to też może być przyczyną? |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3440 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Z lekarzem u niej ciężko, na razie nie chce słyszeć o żadnym ginekologu, ale widzę że będę musiał ją przekonać. Te plamienie zdarzyło się pierwszy raz, zawsze miała wszystko w normie dlatego nie odwiedzała lekarzy. Dziś dostała normalny okres, wydaje mi się że to przez te żelazo, ostatnio miała kilkudniową przerwę i może obniżyło to jej krwistość. ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
![]() a) no to odpada, bo jeden zarodek nie może stworzyć tygodniowego krwawienia, z tego co się orientuje to jest to jednorazowe plamienie a nie normalna regularna krew b) po 2 tygodniach dostałaby miesiączki skąpej i znowu po 2-3 tygodniach normalnej? c) to już bardziej możliwe... A nie te plamienie owulacyjne? Antykoncepcja jak najbardziej okey, jest na rękę, gorzej z funduszami na to - nie, rodzice nie wesprą i nie ma na to szans (z epoki kamienia łupanego i nie, dziewczyna nie ma 15 lat) a najtańszymi tabletkami jej faszerować nie chcę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3441 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
od marca 2012 dbam o włosy Edytowane przez vanilla_kate Czas edycji: 2012-12-09 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Oczywiście chodziło mi o tabletki, prezerwatyw używamy, ot akurat tak wyszło .. Wiem że to już jakiś znak, że koniec tych wypadów i oczekiwania na szczęście, następnym razem może już się nie poszczęścić . Tylko czemu inne pary, uprawiają seks i to z finałem i nie zachodzą, a ktoś przez jednokrotne pchnięcie i to w dni niepłodne może wpaść? Ludzie latami się starają o dziecko.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoja dziewczyna w dni nieplodne ( okolo 2 tyg PRZED okresem-gdy ma regularne cykle ) z pewnoscia nie zajdzie w ciaze. Jak ja bym sie miala martwic po kazdym stosunku bez zabezpieczenia ewentualna ciaza to wolalabym brac tabletki. oszczedz dziewczynie stresu wybierzcie sie do lekarza a on z pewnoscia doradzi antykoncepcje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3444 |
ma zielone pojęcie
|
Nieprawda. U różnych kobiet jest z tym różnie
![]()
#3445 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
ma zielone pojęcie
|
W cytowanej wiadomości nie było słowa „około”.
Dodatkowo, pisałaś „czyli jak masz miec okres 7-8 a stosunek byl 1 grudnia masz 8 dni do okresu=nieplodne dni”, a taka metoda ustalania dni niepłodnych jest bardzo zawodna. Bo co znaczy „masz mieć okres 7-8 grudnia”? Jak ktoś nie prowadzi samoobserwacji, to skąd ma wiedzieć, że okres będzie 7 grudnia? Cykl może się wydłużyć i okres może przez to wypadać np. na 14 grudnia ![]()
#3447 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj znajdziesz kilka fajnych artykulów: http://www.biomedical.pl/antykoncepc...plodne-71.html http://mamzdrowie.pl/dni-plodne-i-nieplodne/ ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- a Zakladajac ze jego dziewczyna jest zdrowa kobieta i jej miesiaczka nie opoznia sie wiecej niz o 5 dni, to na OKOŁO 8 dni przed planowanym okresem dni sa nieplodne. w powyzszych artykulach jest podane 14 dni, w tym przypadku na OKOŁO 8 dni przed okresem byl stosunek... wiec jakby liczyc w kazda strone sa dni nieplodne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3448 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
„Dzień owulacji – czyli szczytu płodności – otrzymujemy odejmując od daty przewidywanej miesiączki 14 dni. Jeśli kobieta przewiduje krwawienie miesięczne np. na 25 listopad znaczy to, że 11 listopada powinna mieć owulacje a więc ze względy na to, że plemniki żyją kilka dni, 5 dni przed 11 listopada oraz dla pewności 3-4 dni po 11 listopada powinno powstrzymać się od stosunku jeśli nie planuje się dziecka.” Problem w tym, że owulacja może być u zdrowej kobiety 10-16 dni przed miesiączką, a raczej miesiączka może być 10-16 dni po owulacji, a nie 14 dni, jak sugeruje autor. Nie mówiąc już o tym, że jak się nie prowadzi samoobserwacji, to się nie wie, kiedy będzie miesiączka. Więc jak tu odejmować dni od dnia, którego daty się nie zna ![]() „Gdy jest sucho, nie ma sluzu, wtedy mamy do czynienia z okresem niepłodnym.” Nieprawda, dzień suchy może być dniem płodnym.
![]() |
#3449 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rodzice nie dadzą na antykoncepcje, no straszne, a ciekawe kto da na dzieciaka. Nie pojmuję tego. A faszerować to ty sobie chłopie możesz ale kaczkę na święta. Tabletki po pierwsze się przyjmuję po drugie o cenie decyduje refundacja nie ty, po trzecie o rodzaju tabletek decyduje lekarz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jakby nie było, wpadki zdarzają się często ludziom młodym w okresie w którym jest się najbardziej płodnym (chodzi mi o to że koło 30-stki kobieta jest już mniej płodna, więc potem i problemy są)
od marca 2012 dbam o włosy Edytowane przez vanilla_kate Czas edycji: 2012-12-09 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.