Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-11, 12:41   #3841
badziabadzia
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII

Aaa ja nie wiem czy sie pochwalilam ale kupilam wczoraj w lumpku sliczny spiworek dla malej . Za cale 6 zl co prawda jest niebieski , ale mi to nie przeszkadza i mysle ze Zosi tez nie bedzie
Stary 2012-12-11, 12:41   #3842
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cześc laski. Widzę, że mnie Delicjanka awansowała na liście i wskoczyłam o kilka miejsc w górę...
Nina trzymam kciuki za Was!
Cytat:
Napisane przez Wisienka_0809 Pokaż wiadomość
Cholera, nie wyobrażam sobie, żeby ta stara pukwa miała mi tam rękę wsadzać. Już bym wolała faceta

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
to moja ostatnio jak mnie też badała ręcznie i mówie aaaaaaaaaała!!!! a ona że ojj to dlatego zabolało że , przesunęłam troszke główkę dzidzi, a ja ;oooooooooooo
O matko...lepiej tego nie będę mówiła mężowi bo nie będzie się chciał bzykać

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
no nie straszę...cały cały czas był 16-17-02. a wczoraj lekarz mówił że to za duże dziecię...i wszytsko wskazuje na 32-33 tydzień...a wogóle ile macie w brzuszkach...mi każdy mowi że mam taaaki duży...dziś się zmierzyłam...123 cm.....
Ja mam 105 cm w brzuszku a rodzę za 3 tygodnie.
Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Dziewczyny a orientujecie się może, czy pieluszki Pampers Premium Care te najmniejsze mają wycięcie na pępek? bo chyba dla takich maluszkow trzeba wybrac takie z wycieciem? Kolezanka polecała mi te pampersy ale nie moge znalezc informacji, czy sa z tym wycieciem, czy nie
Z tego co wiem to z wycięćiem są tylko Bella Happy i Huggiesy newborn. W Sr mówiły żeby na to nie patrzeć bo spokojnie w każdych pieluszkach można podwinąć tą górę tak żeby pępek był na wierzchu i że nie przeszkadza to dziecku.

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
Hej laski,
robię dziś zakupy i mam do Was pytanie. Wiem, że teamt był wałkowany 1000 razy, ale nie mogę teraz tego odnaleźć.. u jakich sprzedawców zamawiałyście na all i ile wyniósł koszt przesyłki? Wiem , że mychy nie polecamy a magmaris? albo r_p i inni P
Ja kupowałam tu: http://allegro.pl/show_user.php?uid=4479760 Przesyłka 8 zł za duuużą paczkę.
Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Aha jeszcze jedno, juz kiedys pytalam ale chyba nikt mi nie odpowiedzial

Otoz czym sie roznia rozne serie pampersow? Jedne sa te standardowe zielone, potem biale, pomaranczowe ...
Ja ze słyszenia od znajomych i rodziny wiem tyle że te pomarańczowe są do kitu i ogólnie nikt nie polecał bo przemakają. Ja kupiłam te standardowe zielone. Białe są jakieś delikatniejsze (i droższe) i polecane w razie gdyby te zielone uczulały.
Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Wychodzę dziś do domu
Super
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość

aha no i na razie kupiłam taki kocyk...dużo nie ma...ale kilka sówek jest..
Neti i jak ten kocyk? Fajny? Ciepły? Możesz zrobić swoje zdjęcie żebym się przyjrzała dokładniej? Ta jasna strona to bawełna?

Edytowane przez ILLUSION
Czas edycji: 2012-12-11 o 12:42
ILLUSION jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:42   #3843
bishonka
Raczkowanie

Wiecie że podobno aby pomarańcza była dobra,słodka i smaczna musi mieć taki pępek.
Jak kupuje to tym się właśnie sugeruje i zawsze trafiają się smaczne.

Oglądałam kiedyś o tym w programie "wiem co jem".
Lubię ten program ale te...przebieranki prowadzącej
bishonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:42   #3844
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
No kurdę, to muszę poszukać gdzieś tej czapeczki. Na allegro jakoś głucho.

A powiedzcie MAMY - nie wystarczy taka cienka bawełniana jak po kąpieli - na nią druga bawełniana, ale grubsza np : http://allegro.pl/mis-niemowleca-cza...844157509.html i na to kaptur od kombinezonu?
ja nie mam zimowej małej. więc założę zwykłą bawełnianą + większa zimowa i kapturek, a w aucie kapturek ściągnę bo pewnie będzie nagrzane. Chodzi o sam fakt przejścia z budynku szpitala do auta, a może i uda się że mąż podjedzie pod drzwi, choć u nas nie wolno.
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:44   #3845
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Witam, dziewczyny, długo mnie nie było i dam rady nadrobić.
U mnie dalej remont a jeszcze teściowa złamała nogę, ja chora, więc same problemy. Dzisiaj wizyta u gina więc zobacze co powie. Pewnie teraz będe regularniej czytać więc będe raczej na bieżąco.
Trochę Cię nie było i fajnie, że powróciłaś do nas
Stary 2012-12-11, 12:45   #3846
meduzza
Zadomowienie

Ninagg No to czekamy na dobre wieści i na maluszka oczywiście!!!
ewulkaaa Hihi to niezłego urwisa masz z tej Anuli

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
mi do tej pory jeszcze szyjki nie sprawdzala w ogole nadal nie mialam badania recznego [COLOR="Silver"]
:O To niedobrze..... U mnie to podstawa, za każdym razem aż do znudzenia sprawdza szyjkę czy długa i zamknięta. Poproś bo coś dziwne, że nie sprawdza Nie boli mnie to w ogóle Nic nie czuję
Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
A ostatnio na wizycie zbadała mnie "ręcznie" i powiedziała że dzidzia jest ulożona główką w dół. Skąd to wie bez sprawdzania na usg?Jak oni to wyczuwają? To mnie zaciekawiło
Ostatnio moja to samo a ja "kurde ona zmyśla czy co?"
Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Witam, dziewczyny, długo mnie nie było i dam rady nadrobić.
U mnie dalej remont a jeszcze teściowa złamała nogę, ja chora, więc same problemy. Dzisiaj wizyta u gina więc zobacze co powie. Pewnie teraz będe regularniej czytać więc będe raczej na bieżąco.
No witaj witaj... Trochę Cię nie było ale przyjmujemy usprawiedliwienie

Moja kota dostała szału. Jak jem wafelki kakaowe to mnie drapie i szarpie za rękę żeby jej dać To koty lubią słodycze?

Kurde przeziębiłam się a taki zapierdziel teraz na uczelni....

Co do Wigili to u mnie od kilku lat atmosfera równa zeru. Jakoś tak u mojego TŻta się nie obchodzi, owszem jest żarcie ale zero ozdób, zastawy ładnej, prezentów raczej też nie... Ale myślę, że dziecko wszystko zmieni
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:46   #3847
Wisienka_0809
Rozeznanie

Słuchajcie. Bo Wy tu tak cały czas piszecie o tych pomarańczach, mandarynach, grejpfrutach... A mi cały czas wszyscy mówią, że właśnie pod koniec ciąży powinno się, najlepiej całkowicie, ograniczyć owoce cytrusowe, bo powodują alergię. Tylko skoro tendencji do alergii nie mam? A przecież pomarańcze właśnie podobno dużo kwasu foliowego zawierają, to chyba tym bardziej się powinno jeść
Wisienka_0809 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:49   #3848
bishonka
Raczkowanie

Ja znów słyszałam że trzeba jeść wszystko.
A cytrusów jeść nie wolno tylko jak już się karmi piersią.
(podobno jak wielu innych rzeczy o których narazie nie mam pojęcia)
Stary 2012-12-11, 12:49   #3849
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bishonka Pokaż wiadomość
Wiecie że podobno aby pomarańcza była dobra,słodka i smaczna musi mieć taki pępek.

Tez bardzo lubie ten program, tylko prowadzaca rzeczywiscie bywa irytujaca
Nie cierpie tych odgrywanych scenek.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:49   #3850
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Dziewczyny, ostatnio kilka z Was pisało, że zaczęły 37 tydzień, w tym ja również i tak mi powiedzcie czy to tak jest, że w 37 tygodniu to już jest tzw. ciąża donoszona?
Stary 2012-12-11, 12:51   #3851
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
też to słyszałam i zawsze z tą "dupką" kupuję

Cytat:
Słuchajcie. Bo Wy tu tak cały czas piszecie o tych pomarańczach, mandarynach, grejpfrutach... A mi cały czas wszyscy mówią, że właśnie pod koniec ciąży powinno się, najlepiej całkowicie, ograniczyć owoce cytrusowe, bo powodują alergię. Tylko skoro tendencji do alergii nie mam? A przecież pomarańcze właśnie podobno dużo kwasu foliowego zawierają, to chyba tym bardziej się powinno jeść
ale u kogo tą alergię powodują? u nas czy dziecka? mi się wydaje,ze raczej podczas karmienia trzeba uważać

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 12:52   #3852
Wisienka_0809
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ostatnio kilka z Was pisało, że zaczęły 37 tydzień, w tym ja również i tak mi powiedzcie czy to tak jest, że w 37 tygodniu to już jest tzw. ciąża donoszona?
Mnie się wydaje, że chyba w 38.
Stary 2012-12-11, 12:53   #3853
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze mówiąc to nie pomyślałam o tym, od jakiegoś czasu mam wielki apetyt na pomarańcze i ostatnio nie ma u mnie dnia bez pomarancza, ale to bym bardziej powiedziała już w okresie karmienia z tym nie jedzeniem cytrusów, tak nam mówiły położne w SR. Noi i generalnie duże ograniczenie jeśli chodzi o jedzenie w okresie karmienia, ale póki co jem wszystko na co mam smak, tylko słodkiego nie jem.
Stary 2012-12-11, 12:56   #3854
Wisienka_0809
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
też to słyszałam i zawsze z tą "dupką" kupuję

ale u kogo tą alergię powodują? u nas czy dziecka? mi się wydaje,ze raczej podczas karmienia trzeba uważać
U dziecka, tzn. że w przyszłości będzie alergikiem
Stary 2012-12-11, 12:56   #3855
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Ciąża jest donoszona jak się skończy 37 tydzień czyli w 38 tc.
Stary 2012-12-11, 12:59   #3856
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Żarłam na koniec ciąży z młodą pomarańcze = po 3,4 dziennie. Skutek? Taki, że miała nadwrażliwość na jabłka i marchewkę (minęło), a po cytrusach (w tym banany, bo do takich się je zalicza) nic jej nie było
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:01   #3857
ewulkaaa
Wtajemniczenie

dzień dobry dziewczyny!

kurczę, ale dzisiaj pospałam, do 10 30! i zauważyłam, że im więcej śpię, tym bardziej ospała jestem

wczoraj w końcu miałam tyle normalnego prania, że miejsca mi na suszarce brakło na rzeczy Ani wyprałam tylko kombinezon ręcznie i kocyk z ręcznikiem z kapturkiem. A dziś już wstawiłam jej rzeczy i tak pięknie pachnie dzieckiem w domu gdyby jeszczew tylko ten dom był posprzątany to już by była zupełna bajka ale zaraz się za to zabieram, już wstawiłam zupkę do gotwania i zabieram się za sprzątanko w ogóle powoli przewozimy rzeczy nasze do nowego domku... wczoraj mąż wziął już rzeczy Ani, wczoraj spakowałam wszystkie moje buty i kurtki, więc to wziął dzisiaj. Dziś zamierzam spakować wszystkie książki i notatki ze studiów. I tak powoli będę opróżniać to mieszkanko żeby później nam sprawniej poszło.

Dziewczyny - gratuluję nowych tygodni, wy już jesteście tak blisko normalnie aż wam zazdroszczę. Z drugiej strony niby wiem, że u mnie też już niedaleko, ale kurde, czasem nie dociera, jakbym w ciąży miała już chodzić całe życie nie wiem czy mnie rozumiecie, bo ja sama nie wiem czy siebie rozumiem, ale ok

dziewczyny, pojawiła się u mnie dzisiaj siara! niby wiem, że może się pojawić wcześniej, ale się przestraszyłam w ogóle mąż wczoraj stwierdził, że brzuch mi się obniżył boję się, coraz bardziej się boję, a im bliżej tym wręcz ten strach mnie paraliżuje...

co do butów - ja obcasy w ogóle zakładam tylko na jakieś okazje, po prostu mi w tych butach nie wygodnie a że mój TŻ jest jakiś inny i nie lubi obcasów, to nie mam problemu najbardziej mi się chce śmiać jak się zbliża jakieś wesele itp a on: jeeejku, tylko proszę cię, nie zakładaj obcasów! ja tak tego nie znoszę, no nie zakładaj! to mu tłumaczę, że przecież muszę, ale i tak nie wytrzymam całej imprezy. Więc on po godzinie: i co, bolą cię już nogi? może założysz sobie balerinki? nie wiem co z nim jest, ale dziwne to, zanim go poznałam myślałam, że wszyscy faceci lubią szpilki ale zaręczam: gejem to on nie jest

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:02   #3858
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
U dziecka, tzn. że w przyszłości będzie alergikiem
nie znam się, ale jakoś nie wierzę

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:03   #3859
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też myślałam, że w 38tc ciąża jest donoszona, a w szpitalu mi lekarz powiedział (byłam w 32tc): ooo, to jeszcze 4 tygodnie i może Pani spokojnie rodzić!

więc wychodzi na to, że w 36tc ciąża jest donoszona

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:05   #3860
bishonka
Raczkowanie

Ja też słyszałam że w 38 ale może też chodzi o wagę dziecka
Stary 2012-12-11, 13:07   #3861
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc to nie pomyślałam o tym, od jakiegoś czasu mam wielki apetyt na pomarańcze i ostatnio nie ma u mnie dnia bez pomarancza, ale to bym bardziej powiedziała już w okresie karmienia z tym nie jedzeniem cytrusów, tak nam mówiły położne w SR. Noi i generalnie duże ograniczenie jeśli chodzi o jedzenie w okresie karmienia, ale póki co jem wszystko na co mam smak, tylko słodkiego nie jem.
A ja jesli bede karmic, to nie bede robic tak ze wszystko odstawie i same jakies dietetyczne rzeczy, wiadomo, ze wiecej gotowanych raczej nie smazonych warzywka itp, ale dziecko tez potrzebuje roznorodnych skladnikow odzywczych, a potem wprowadzanie po jednym produkcie i bede obserwowac jak raaguje.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Ja tez...

Co do uszek w ubrankach to slodkie to jest ale wszystko z umiarem

Edytowane przez bokeh
Czas edycji: 2012-12-11 o 13:08
bokeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:07   #3862
nafiyqa
Zakorzenienie

Kurcze, wlasnie zdalam sobie sprawe, ze wciaz nie mam kombinezonu dla maluszka
Tzn mam tylko taki futerkowy, ale mysle, ze bedzie mu w nim zimno w lutym
Musze dokupic typowo zimowy.

Stary 2012-12-11, 13:07   #3863
ILLUSION
Wtajemniczenie

Wczoraj dostałam kartkę dot. przygotowania do porodu i tam jest coś takiego "Około tygodnia przed zbliżającym się terminem porodu zaleca się przejście na dietę lekkostrawną. Należy unikać potraw smażonych , tłustych i ciężkostrawnych, w tym: grochu, kapusty, fasoli, bobu, napoi gazowanych itp. Przed wyznaczonym terminem cc nie wolno nic jeść przez minimum 6 godzin i pić przez 4 godziny."
Myślicie że jak ja mam termin cc na 3 stycznia to w święta mogę jeszcze normalnie jeść?

A co do Wigilii to nieźle, co region to inne zwyczaje. Aż się nadziwić nie mogę jak czytam, co u niektórych z Was je się w wigilię. U nas: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, ryba smażona, śledzie na różne sposoby i jemy z chlebem, sałatka warzywna. Ziemniaków i surówek się nie podaje.
A ja mam dwie Wigilie w różnym czasie. U moich rodziców 24 grudnia i u męża rodziców 6 stycznia. U nas w podlaskim jest bardzo dużo osób wyznania prawosławnego (wiecie, cerkiew i te sprawy ) no i właśnie mój mąż jest prawosławny dlatego święta mam 2 razy. Wielkanoc tak samo, choć raz na jakieś 3 lata wypada razem z katolicką. Bardzo to lubię bo nie trzeba wymyślać jak spędzać święta i jeździć na dwie wigilie np. No i synek będzie miał Mikołaja 2 razy
Stary 2012-12-11, 13:08   #3864
Wisienka_0809
Rozeznanie

Cytat:
Już wiem Jeżeli któryś z rodziców ma alergię na cytrusy, to wtedy trzeba uważać, bo dziecko też może dostać. A tak to można wcinać
Stary 2012-12-11, 13:08   #3865
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:

Mnie rozwalają te jej kolczyki
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:08   #3866
misia1505
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Ciąża jest donoszona jak się skończy 37 tydzień czyli w 38 tc.
różnie, moja siostra urodziła 37/38 i w karcie miała poród przedwczesny czy coś takiego
Stary 2012-12-11, 13:25   #3867
Wisienka_0809
Rozeznanie

Cytat:
"Prawidłowa ciąża trwa od 38 do 42 tygodni. Każde dziecko urodzone po zakończeniu 37 tygodnia ciąży, bez względu na wagę, nazywane jest noworodkiem donoszonym. Dziecko, które przyszło na świat przed ukończeniem owego 37 tygodnia nazywane jest noworodkiem przedwcześnie urodzonym."
Stary 2012-12-11, 13:30   #3868
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Za chwilę się zbieram na autobus i wizyta Z jednej strony się cieszę, a z drugiej jakiś stres mnie dopadł
Pewnie odezwę się wieczorkiem, bo po wizycie będę musiała zawieźć wymaz do laba na paciorkowca, a potem do teściowej jedziemy pomóc uszka lepić
Trzymajcie kciuki
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:31   #3869
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
A co do Wigilii to nieźle, co region to inne zwyczaje. Aż się nadziwić nie mogę jak czytam, co u niektórych z Was je się w wigilię. U nas: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, ryba smażona, śledzie na różne sposoby i jemy z chlebem, sałatka warzywna. Ziemniaków i surówek się nie podaje.
A ja mam dwie Wigilie w różnym czasie. U moich rodziców 24 grudnia i u męża rodziców 6 stycznia. U nas w podlaskim jest bardzo dużo osób wyznania prawosławnego (wiecie, cerkiew i te sprawy ) no i właśnie mój mąż jest prawosławny dlatego święta mam 2 razy. Wielkanoc tak samo, choć raz na jakieś 3 lata wypada razem z katolicką. Bardzo to lubię bo nie trzeba wymyślać jak spędzać święta i jeździć na dwie wigilie np. No i synek będzie miał Mikołaja 2 razy
Mialam takie same przemyslenia czytajac Wasze wypowiedzi
Niby to takie tradycyjne swieta, a jednak jemy wlasciwie rozne potrawy
Twoje sa bardzo zblizone do tego, co jada sie u mnie. A przeciez pochodzimy z zupelnie innych rejonow (ja z Dolnego Slaska).

Stary 2012-12-11, 13:36   #3870
e_vel
Wtajemniczenie

hej... byłam na zakupach i padam... nawet zrezygnowałam z 2 sklepów bo mnie brzuch zaczął boleć. Kupiłam Majeczce prześcieradełko, kocyk i podusię do wózka, coś takiego kolor ekrii+kawa z mlekiem http://allegro.pl/ty-i-my-polarowy-k...844789586.html Podusia jest taka malusia i cienka jak złożona pieluszka

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

ninagg się nie odezwała? pewnie rodzi...
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości