Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-11, 22:06   #1171
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
aaa no i zapomniałam Leoś kończy dziś 5 miesięcy!

I pokazali tylko jak robią jabłko-marchew
W ogóle ten słoiczek z wołowiną podczas prób nie był tak czerwony

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:13   #1172
Maciejka__
Zakorzenienie

Przeczytałam post Pauli - bardzo współczuję.
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Moje dziecię przed chwilą wsadziło sobie stópkę do buźki

Phdwao - zamówiłam kubek doidy. Ile masz % prowizji?
dla Leosia.

Miseczki wybrałam z BabyOno z przykrywką. Nie kupowałam ze sztućcami, bo łyżeczek mam ponad 10 (kiedyś kupiłam kilka sztuk w Rossmannie, potem 4 z silikonowymi krawędziami), a na widelec jeszcze mamy czas. Rozważałam zakup miseczki z możliwością wlania gorącej wody pomiędzy dno miseczki, a podstawki, ale uznałam, że jeszcze się dziecię oparzy i zrezygnowałam.
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Fajne te zabawki, może wyślę męża, ale pewnie znów przyniesie pół sklepu do domu
Bez obaw. Dla maluszków jest niewiele, a wszystko ładne. Fajna ośmiornica, krokodyl, 3 kostki, chyba krowa i gąsienica. Obejrzałam, ale nie kupiłam, bo uznałam, że mamy wszystkiego za dużo.
*
Także kupiłam paczkę Dady 3 i 2 paczki Dady 4, puszkę Bebilonu 1 (bo zapas skończy się ok. Sylwestra, a potem przejdziemy na Bebilon 2, więc już nie opłaca się zamawiać), jakieś drobiazgi i wyszłam.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-12-11 o 22:15
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:17   #1173
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

U nas dziś całkiem spokojnie. Małż, moja mama i ja jesteśmy podjarani ząbkowaniem A jutro mamy szczepienie
ja podjarana nie jestem jak widzę, jak bidulka się męczy
położyłam ją spać i marudząc jakoś usnęła, ale później obudziła się z płaczem. Potem pospała i od nowa to samo. Uspokoiła się dopiero, jak jej pomasowałam dziąsełka używając dentinoxu. Dawno już taka marudna nie była

za szczepienie

Cytat:

M. ulał mi dziś na klawiaturę na szczęście działa
haha, próbował mamie odwyk zrobić?

Cytat:

Moja kuzynka dania w słoiczkach doprawiała vegetą i magi Twierdziła, że jej dziecko będzie jadła dobrze doprawione, a nie takie świństwa. No, ale co tu dużo mówić ona swoją córeczkę karmi głównie kanapkami

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Jedno, że przetłumaczył translator, a drugie, że nikt tego nie przeczytał przed publikacją.
Ja pracuję w niemieckim koncernie i publikują newslettery w językach poszczególnych krajów. No i tam też znajdujemy takie perełki, że szkoda gadać wstyd to komukolwiek pokazywać.
ja robię w tłumaczeniach i to, co tłumacze wyrabiają to często gęsto woła o pomstę do nieba... Ale oni najczęściej się dziwią, o co ja mam w ogóle pretensje
Ale to i tak pikuś w porównaniu do tego, co wyrabiają chińczycy, uwierzcie mi, że dobrze, że skończyło się tak, że oni nie zdążyli tej autostrady wybudować, bo nie wiem co by z tego wyszło. Zajmowałam się trochę tłumaczeniami dla nich i od nich, i co z tego, że my dbamy o najwyższą jakość w przekładzie na angielski, jak oni to potem wrzucą w automatycznego tłumacza i tak przetłumaczą na chiński, byle taniej
a jak dostawaliśmy od nich angielskie teksty do tłumaczenia, nooo, tutaj to już było raczej pisanie tekstu od nowa na podstawie domysłów "co translator miał na myśli"

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość

Aga a Ty coś oprócz kaszki dajesz już Lu?
nie ona jeszcze się nie kwapi do ładnego siedzenia więc się wstrzymujemy. I tak mam założenie do końca 6 miesiąca karmić wyłącznie piersią (kaszki nie liczę, to mini ilości)

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
apropos doprawiana jedzenia- niania mojej koleżanki dodała do zupy vegety, koleżanka się dowiedział o tym bo zobaczyła ją w kupie

zapomniałam napisać , ze mamy skierowanie do poradni kardiologicznej, bo P. ma szmery serca. Ale uspokoiła mnie, że bez paniki, zadzwonić w styczniu i czekać na termin. i 2 tyg przed tą wizyta muszę się zgłosić do przychodni na morfologię w związku z tym.
i weź tu zaufaj niani
żeby to nie było nic poważnego

Cytat:

a tu wersja hard http://www.youtube.com/watch?v=w0ffwDYo00Q

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Mój mąż idzie do pracy dopiero na nockę z piątku na sobotę Bo to w ogóle praca na 4 nocki w tygodniu, ale teraz pracował na nadgodziny
super

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:31   #1174
pumas
Zakorzenienie

Hej hej. Fajne rzeczy piszecie o gadzetach. Tez kupie ten kubek a co.
Linka super zakupy i te spodnie... Zaro witaj w piatek!
Houserka, jak wiesz, my szczepilismy na pneumo, meningo i rota. Po zadnych nie bylo sensacji. Planujemy ospe jeszcze.
Jade jutro do rodzicow na dzien, no ew. na noc

Padam ze zmeczenia. Caly dzien z przyjaciolka i moja maruda
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:32   #1175
Maciejka__
Zakorzenienie

Kurier przyniósł dzisiaj fotelik i widząc moje przerażenie na widok wielkiego kartonu stwierdził, że trzeba mi odciąć internet. Przynosił mi już wcześniej jakieś duże paczki - może krzesełko do karmienia albo wózek.
Fotelik jest duży, szeroki i nie wyobrażam sobie przewożenia w nim noworodka (chociaż to kategoria 0-18). Chyba, że z dodatkową wkładką chroniącą główkę. Na szczęście dzisiaj w ocieplanym, polarowym kombinezonie córcia zmieściła się do MC CabrioFix, a następnym razem wezmę jeszcze kocyk. W kombinezonie zimowym do MC oczywiście się nie zmieści. Skoro nowy fotelik jest taki duży, to możliwe, że kolejny kupię z kategorii 15-36.

Czas edycji: 2012-12-11 o 22:58
Stary 2012-12-11, 23:28   #1176
bebe1987
Rozeznanie

Witajcie!

Kiedyś dyskutowałyśmy nt. przekłucia uszu u dziecka. Pamiętam, że sporo z Was była przeciwna, bo chciała dać szansę córce na samodzielne podjęcie decyzji w przyszłości czy tego chce. Dużo myślałam na ten temat i doszłam do wniosku, że zdecyduję się na kolczyki u Gosi - jak nie będzie chciała nosić w przyszłości to nie będzie i tyle a zaoszczędzę jej późniejszego bólu związanego z gojeniem się miejsc przekłuć. Teraz Gosia nie jest świadoma sytuacji i łatwiej to znosi - jak szczepienie - szybko zapomni. Poza tym jeszcze nie odkryła, że ma uszka i sama sobie krzywdy podczas gojenia nie zrobi.
Pamiętam, że ja miałam przekłuwane uszy w wieku 7 lat i pomimo zastosowania pistoletu u kosmetyczki bardzo to przeżyłam i długo pamiętałam czas gojenia... Chcę zaoszczędzić to córce.
Zatem od dziś Gosia ma kolczyki .
W załączeniu zdjęcie.

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
nie mam, ale mogę pokazać takie jak niżej

Cytat:
Ach, i zapomniałam się pochwalić, że Lu opanowała do perfekcji sztukę wkładania sobie smoczka do buzi. Nawet jak źle go złapie i próbuje włożyć nie tą stroną, to zaraz się w tym orientuje, przekłada sobie smoczka do drugiej ręki łapiąc jak trzeba i wsadza do buzi

Cytat:
a tak mi się przypomniało co kumpel męża opowiadał. Zostawili dziecko z babcią, i babcia miała właśnie jakąś taką papką dziecko nakarmić. No i mówi im potem, że dziecko nic zjeść nie chciało tylko pluło tym dalej niż widziało. Zdziwili się, bo ten obiadek dziecko zawsze chętnie zjadało i zaczęli ją dopytywać jak to dokładnie wyglądało. I przyznała, że spróbowała tego obiadku i był ohydny w smaku i w ogóle nie słony, więc go dosoliła
Moja teściowa opowiadała, że dawała swojej córce (teraz ma 10 lat) zupki domowej roboty z przyprawami - solą i kiedyś z ciekawości kupiła słoiczek, którego mała nie zaakceptowała. Teraz złości się, jak widzi, że daję Gosi coś ze słoiczka - bo to przecież niedobre! Walczę trochę z nią w tym temacie, bo jak wrócę do pracy to Gośka będzie pod jej opieką i nie chcę, żeby dostawała przyprawione solą zupki...

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Bebe - chciałam obejrzeć gazetki z biedronki, ale mi się nie otwierają. Ośmiornicę mam z Lamaze, ale może znalazłabym coś jeszcze na wiek 6+.
Moja Gośka w pełni zaakceptowała ośmiorniczkę z Biedronki

Cytat:
Fajne te zabawki, może wyślę męża, ale pewnie znów przyniesie pół sklepu do domu
Polecam

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Jak mnie tu długo nie było.... U mnie dużo się działo i to niezbyt dobrego...
Współczuje przeżyć...
Dobrze, że jesteście pod opieką lekarza.

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Chcialam powiedziec ze przylaczamy sie do zabkujacych!
Czuje juz ostre przez dziaslo ale jeszcze sie nie przebil moze przez to mala jest taka marudna od paru dni no i dzisiaj ewidentnie nie chce jesc do tego mi ulewa.

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
a propos jedzenia jakie macie, jeżeli macie miseczki???
Mamy takie:
http://blanca-baby.pl/naczynia-misec...ol-babies.html
http://allegro.pl/canpol-miseczka-me...762036199.html

Cytat:
aaa no i zapomniałamLeoś kończy dziś 5 miesięcy!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20121211448.jpg (64,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20121211454.jpg (65,7 KB, 41 załadowań)
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 23:35   #1177
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Bebe bardzo plakala?

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 23:44   #1178
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Bebe bardzo plakala?
Płakała jak kosmetyczka się do niej odezwała - obca kobieta .
Ale samo przekłucie nie było straszne, trochę się przestraszyła i tyle. Później się śmiała i było ok.
Stary 2012-12-12, 00:00   #1179
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Płakała jak kosmetyczka się do niej odezwała - obca kobieta .
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 00:10   #1180
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Poważnie, moje dziecko weszło w etap reagowania płaczem albo podkówką na obcych ludzi . Ostatnio w sklepie kobieta zajrzała do wózka a Gosia w ryk, ale się kobiecinie głupio zrobiło i bardzo mnie przepraszała . Natomiast Gosia, jak tylko ta kobieta zniknęła z jej pola widzenia, zaczęła się do mnie uśmiechać
Stary 2012-12-12, 08:18   #1181
nadalka
Zakorzenienie

hej
Stary 2012-12-12, 08:20   #1182
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hejka Mała wstała o 6 i teraz przysypia na brzuszku. Ciekawe czy zaśnie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
21:30 program o Gerberze na National Geographic
Kurcze widziałam reklamę i miałam sobie nagrać, ale zapomniałam Ale chyba nic nie straciłam. Pisałaś, że pokazywali tylko marchewkę z jabłkiem.

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Mój mąż idzie do pracy dopiero na nockę z piątku na sobotę Bo to w ogóle praca na 4 nocki w tygodniu, ale teraz pracował na nadgodziny
To to super

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
ach, jak ja za tym tęsknię
Dziś znów spałam na kanapie, by się móc w nocy z kotem poprzytulać
U nas najlepsze było to, że po 3 minutach takiego ugniatania kot gramolił się na poduszkę i padał - bum! - jak podcięty wprost na moją głowę. Wtedy się odsuwałam (żeby kotu miękko było, wiadomo ) i mogłam zacząć go wielbić (tzn ją - często o mojej córci piszę "kot"- skandal!)
Hehe to musi bardzo fajnie wyglądać

A teraz poczytam sobie moje wizażowe zaległości

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 08:25   #1183
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
dostaliśmy zestaw z kolorino i na razie używamy miseczki i łyżeczki z tego zestawu właśnie.
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Lady Magnolia pytałas o miseczki, jaś dosatnie na gwiazdkę ciepły talerzyk firmy Momma, sprawdź bo to fajna rzecz, jest w komplece ze sztućcami co stoją same, na później
Cytat:
taką antypoślizgową Nuby. Tyle, że niebieską
Cytat:
Miseczki wybrałam z BabyOno z przykrywką. Nie kupowałam ze sztućcami, bo łyżeczek mam ponad 10 (kiedyś kupiłam kilka sztuk w Rossmannie, potem 4 z silikonowymi krawędziami), a na widelec jeszcze mamy czas. Rozważałam zakup miseczki z możliwością wlania gorącej wody pomiędzy dno miseczki, a podstawki, ale uznałam, że jeszcze się dziecię oparzy i zrezygnowałam.
Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Lady my mamy zwykłą miseczkę, taką - http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=...10&tx=67&ty=88
Dzięki dziewczyny. Łyżeczki już mamy, bo potrzebowaliśmy do podawania witaminek. Koniec 6 miesiąca powoli się zbliża, więc muszę zakupy poczynić.
Cytat:

Cytat:
Moje dziecię przed chwilą wsadziło sobie stópkę do buźki

A swoją drogą to liczyłam, że o tej godzinie będzie już spać. Ale niestety nawet o tym nie myśli.

Cytat:
Kurier przyniósł dzisiaj fotelik i widząc moje przerażenie na widok wielkiego kartonu stwierdził, że trzeba mi odciąć internet. Przynosił mi już wcześniej jakieś duże paczki - może krzesełko do karmienia albo wózek.
Fotelik jest duży, szeroki i nie wyobrażam sobie przewożenia w nim noworodka (chociaż to kategoria 0-18). Chyba, że z dodatkową wkładką chroniącą główkę. Na szczęście dzisiaj w ocieplanym, polarowym kombinezonie córcia zmieściła się do MC CabrioFix, a następnym razem wezmę jeszcze kocyk. W kombinezonie zimowym do MC oczywiście się nie zmieści. Skoro nowy fotelik jest taki duży, to możliwe, że kolejny kupię z kategorii 15-36.
o dobrze wiedzieć, z racji naszych przymiarek do nowego fotelika.
A tak w ogóle dzień dobry.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 08:47   #1184
karolka110
Wtajemniczenie

Hejka
wczoraj byłam z Córą w gościnie, więc cały dzień mnie nie było, ale wieczorem nadrobiłam
dziś szczepienie na 10.20 już się okropnie boję....
muszę pochwalić moje maleństwo, że wcinanie gruszki idzie jej coraz ładniej i dobrze się po niej czuje, dziś powinnam wprowadzić coś nowego, np. ziemniaczka z dyńką, ale skoro ma szczepienie, to boję się, że nie będę wiedzieć czy jakieś problemy w nocy to od jedzonka, czy od szczepienia....ale czy w takim razie mogę jej dziś chociaż znów tę gruchę dać??czy z racji szczepienie zrezygnować....

co do kolczyków w uszkach, to też chciałam zrobić, póki mała nie bardzo wie o o chodzi, ale widząc jej płacz po szczepieniu zrezygnowałam....poza tym wiem jak te uszka bolą po przebiciu, bo sama dorabiałam sobie dziurkę jako dorosła, więc nie chcę jej tego jednak fundować.....
ale sobie zrobię nową jak będę w PL
Stary 2012-12-12, 08:49   #1185
chce_byc_mama
Zakorzenienie

dzień dobry ale zimno !

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 08:49   #1186
agunia82
Zakorzenienie

Hejka
Ja już nie wiem co o tym "zębie" myśleć. Dzisiaj po tej czerwonej kropce nie ma śladu, Lu wstała pogodna (ciekawe co będzie dalej), ale ślini się bardzo no i dziąsło jest chyba odrobinkę rozpulchnione (ciężko mi stwierdzić, bo nie łatwo jest małej do buzi zajrzeć )

Cytat:

Kiedyś dyskutowałyśmy nt. przekłucia uszu u dziecka. Pamiętam, że sporo z Was była przeciwna, bo chciała dać szansę córce na samodzielne podjęcie decyzji w przyszłości czy tego chce. Dużo myślałam na ten temat i doszłam do wniosku, że zdecyduję się na kolczyki u Gosi - jak nie będzie chciała nosić w przyszłości to nie będzie i tyle a zaoszczędzę jej późniejszego bólu związanego z gojeniem się miejsc przekłuć. Teraz Gosia nie jest świadoma sytuacji i łatwiej to znosi - jak szczepienie - szybko zapomni. Poza tym jeszcze nie odkryła, że ma uszka i sama sobie krzywdy podczas gojenia nie zrobi.
Pamiętam, że ja miałam przekłuwane uszy w wieku 7 lat i pomimo zastosowania pistoletu u kosmetyczki bardzo to przeżyłam i długo pamiętałam czas gojenia... Chcę zaoszczędzić to córce.
W załączeniu zdjęcie.
ja miałam przekłuwane uszy jak miałam 9 lat - uparłam się i nie było przeproś. Byłam taka zdeterminowana, że chociaż byłam dzikusem co się wszystkiego wstydził poszłam sama do przychodni (bo mi sąsiadka co tam pracowała załatwiła, że mi pielęgniarki tam przebiją uszy) na to przebicie. Gojenia też źle nie wspominam. Dlatego jeśli chodzi o Lu, też poczekam aż sama będzie chciała. Ale nie mam nic przeciwko przebijaniu uszu u niemowlaków, chociaż sama bym tego nie zrobiła. Każdy robi jak uważa

Cytat:
Poważnie, moje dziecko weszło w etap reagowania płaczem albo podkówką na obcych ludzi . Ostatnio w sklepie kobieta zajrzała do wózka a Gosia w ryk, ale się kobiecinie głupio zrobiło i bardzo mnie przepraszała . Natomiast Gosia, jak tylko ta kobieta zniknęła z jej pola widzenia, zaczęła się do mnie uśmiechać
a co jej będą obce baby do wózka zaglądać, prawidłowo

za wszystkie szczepiące

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-12 o 09:03
Stary 2012-12-12, 09:33   #1187
nel_a
Zakorzenienie

Hej dziewczyny.
Coś się Emilowi poprzestawiało i budzi nam się w o 2.
Tatuś się "bardzo cieszy" bo to on zawsze wstaje w nocy i nad ranem a już było tak pięknie i się w nocy nie budził....
No ale cóż zrobić

teraz sobie śpi smacznie więc mam chwilę

Edytowane przez nel_a
Czas edycji: 2012-12-12 o 09:35
nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 09:47   #1188
nadalka
Zakorzenienie

Może być takie krzesełko?
Stary 2012-12-12, 09:52   #1189
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
(aha - taka butelka jak spadnie ze stołu, to faktycznie staje )
a to fajnie jak zacznie mi pic z jakielkowiek butelki tokupie, może tą ze słomką
Cytat:

Phdwao - zamówiłam kubek doidy. Ile masz % prowizji?
nie mam wcale
Cytat:
fajnie
Cytat:
ładne

hello!
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:12   #1190
allebazi
Rozeznanie

hello muszę pochwalić mojego synka
wczoraj w dzień mało spał tylko 3h w sumie i zasnął wieczorem też późno bo po 21 no i pierwsza pobudka dopiero o 2!! a potem o 5 i o 7,30 staliśmy. I do tego zasypiał przy cycku to te pobudki króciutki w końcu się wyspałam. Ach gdyby tak było codziennie (to pewno bym się rozbestwiła i marudziła że się w ogóle budzi).
Kciuki za wszystkie szczepienia. U nas dziś 3 dzień po temp. lekko podwyższona od wczoraj 37,5 poza tym ok. Ale nie powiem po przeczytaniu postu Pauli trochę dygam tego 3 dnia...
Stary 2012-12-12, 10:16   #1191
bebe1987
Rozeznanie

Cześć!

Dzisiejsza noc minęła jak każda inna, więc uszka nie dokuczały. Teraz Gosia leży na macie i bawi się zabawkami. Podoba mi się z kolczykami - taka mała księżniczka . Wiecie jaką zabawkę sobie upodobała? Balonik! Dostała lekko nadmuchanego balona (tak, żeby nie mogła go przebić) i to ostatnio jest jej ulubioną zabawką .

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hejka
wczoraj byłam z Córą w gościnie, więc cały dzień mnie nie było, ale wieczorem nadrobiłam
muszę pochwalić moje maleństwo, że wcinanie gruszki idzie jej coraz ładniej i dobrze się po niej czuje, dziś powinnam wprowadzić coś nowego, np. ziemniaczka z dyńką, ale skoro ma szczepienie, to boję się, że nie będę wiedzieć czy jakieś problemy w nocy to od jedzonka, czy od szczepienia....ale czy w takim razie mogę jej dziś chociaż znów tę gruchę dać??czy z racji szczepienie zrezygnować....

co do kolczyków w uszkach, to też chciałam zrobić, póki mała nie bardzo wie o o chodzi, ale widząc jej płacz po szczepieniu zrezygnowałam....poza tym wiem jak te uszka bolą po przebiciu, bo sama dorabiałam sobie dziurkę jako dorosła, więc nie chcę jej tego jednak fundować.....
ale sobie zrobię nową jak będę w PL
Na porade odnośnie gruszki pewnie juz za późno, bo za chwilę szczepienie... Za to trzymam żeby mała łagodnie je przeszła!
Moja przy ostatnim szczepieniu nie płakała, kolejne mamy 18 grudnia.

Cytat:
Hejka
Ja już nie wiem co o tym "zębie" myśleć. Dzisiaj po tej czerwonej kropce nie ma śladu, Lu wstała pogodna (ciekawe co będzie dalej), ale ślini się bardzo no i dziąsło jest chyba odrobinkę rozpulchnione (ciężko mi stwierdzić, bo nie łatwo jest małej do buzi zajrzeć )

ja miałam przekłuwane uszy jak miałam 9 lat - uparłam się i nie było przeproś. Byłam taka zdeterminowana, że chociaż byłam dzikusem co się wszystkiego wstydził poszłam sama do przychodni (bo mi sąsiadka co tam pracowała załatwiła, że mi pielęgniarki tam przebiją uszy) na to przebicie. Gojenia też źle nie wspominam. Dlatego jeśli chodzi o Lu, też poczekam aż sama będzie chciała. Ale nie mam nic przeciwko przebijaniu uszu u niemowlaków, chociaż sama bym tego nie zrobiła. Każdy robi jak uważa

a co jej będą obce baby do wózka zaglądać, prawidłowo
Myślę, że ten ząbek idzie i lada chwila się pojawi .

Cytat:
Piękne! Wygląda na wygodne i ma dużo regulacji.
My mamy drewniane krzesełko (Gosia dostała na chrzest od męża chrzestnej), więc nie będę kupowała nowego.
Stary 2012-12-12, 10:24   #1192
wvictoria
Wtajemniczenie

Cześć
Jak tam ranek? U mnie całkiem całkiem. Wieczorem młody dał taki koncert, że szkoda gadać. Do tego kompletnie nie chciał jeść i nie było mowy żeby mu coś dać. Obudził się o 1.30, zjadł 200ml i zasnął. Później pobudka o 5.30. Pośmiał się, próbowałam nakarmić, zjadł 20ml i poszedł spać dalej. No i ok. 8 zjadł prawie 200ml (co na dziś daje już ponad 400ml ). Mam nadzieję, że odzyskał apetyt.
No i te pieprzone dziąsła tak go męczą, że aż patrzyć nie mogę. Moje biedactwo malutkie

Cytat:
ach, jak ja za tym tęsknię
Dziś znów spałam na kanapie, by się móc w nocy z kotem poprzytulać
U nas najlepsze było to, że po 3 minutach takiego ugniatania kot gramolił się na poduszkę i padał - bum! - jak podcięty wprost na moją głowę. Wtedy się odsuwałam (żeby kotu miękko było, wiadomo ) i mogłam zacząć go wielbić (tzn ją - często o mojej córci piszę "kot"- skandal!)
Ja nie miałam nigdy kota (zawsze psy) ale jestem sobie z stanie wyobrazić jakie to cudne Marian jak ma dobry dzień to też nas budzi.

Cytat:
Też uroczy Czego to człowiek, znaczy kot, nie zrobi jak głodny

Cytat:
Ten fotelik, który ja kupiłam też jest duży, masywny. Wzbudza moje zaufanie Ale nie wyobrażam sobie wożenia w nim noworodka.

Cytat:
Witajcie!

W załączeniu zdjęcie.

Moja teściowa opowiadała, że dawała swojej córce (teraz ma 10 lat) zupki domowej roboty z przyprawami - solą i kiedyś z ciekawości kupiła słoiczek, którego mała nie zaakceptowała. Teraz złości się, jak widzi, że daję Gosi coś ze słoiczka - bo to przecież niedobre! Walczę trochę z nią w tym temacie, bo jak wrócę do pracy to Gośka będzie pod jej opieką i nie chcę, żeby dostawała przyprawione solą zupki...
Fajnie, że mała nie płakała bardzo.

Strach się bać co teściowe potrafią wymyślić

Cytat:
Ja się nie znam, ale podoba mi się

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:26   #1193
agunia82
Zakorzenienie

No to poprawka - czerwona kropka znów się objawiła. Moja teoria jest taka, że jak w nocy młoda nie szorowała o nic dziąsełkami, to się nieco zagoiło, rano jak znów pomemlała zabawki to ten ukryty ząbek na nowo dziąsło naruszył. Coś mi się wydaje, że szybko nie pójdzie

Stary 2012-12-12, 10:36   #1194
Linka25
Zakorzenienie

Widzę, ze temat ząbkowania króluje A jak to jest z apetytem przy ząbkowaniu? Czy jest różnica w sposobie karmienia: piersią, butelką? Bo przecież przy piersi największą rolę odgrywa język, a usta i dziąsła żadnej. A przy butelce to język nie odgrywa zadnej roli. Więc jak to jest? czy dzieci piersiowe przy ząbkowaniu gorzej jedzą?
Stary 2012-12-12, 10:37   #1195
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Widzę, ze temat ząbkowania króluje A jak to jest z apetytem przy ząbkowaniu? Czy jest różnica w sposobie karmienia: piersią, butelką? Bo przecież przy piersi największą rolę odgrywa język, a usta i dziąsła żadnej. A przy butelce to język nie odgrywa zadnej roli. Więc jak to jest? czy dzieci piersiowe przy ząbkowaniu gorzej jedzą?
ja czegoś takiego nie zauważyłam, wczoraj młoda jadła tak jak zwykle
wydaje mi się, że jeśli już dojdzie do problemów z jedzeniem, to przez spadek apetytu ze względu na ogólnie złe samopoczucie, a nie przez fakt ssania

Stary 2012-12-12, 10:41   #1196
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
ja czegoś takiego nie zauważyłam, wczoraj młoda jadła tak jak zwykle
wydaje mi się, że jeśli już dojdzie do problemów z jedzeniem, to przez spadek apetytu ze względu na ogólnie złe samopoczucie, a nie przez fakt ssania
no tak
zapomniałam ze mniejszy apetyt może wynikać nie tylko z bólu przy ssaniu (ale to chyba też) ale przede wszystkim z gorszego ogólnego samopoczucia
Stary 2012-12-12, 10:46   #1197
LadyMagnolia
Rozeznanie

ja tylko na chwilkę wpadłam, bo mam mnóstwo od roboty- potem was nadrobię.
Co do ząbkowania- to antek nawet częściej na piersi wisi niż zwykle- chyba, żeby się uspokoić.
Właśnie przegląda się w lusterku na macie

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-12-12 o 10:48
LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:46   #1198
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Cześć
Jak tam ranek? U mnie całkiem całkiem. Wieczorem młody dał taki koncert, że szkoda gadać. Do tego kompletnie nie chciał jeść i nie było mowy żeby mu coś dać. Obudził się o 1.30, zjadł 200ml i zasnął. Później pobudka o 5.30. Pośmiał się, próbowałam nakarmić, zjadł 20ml i poszedł spać dalej. No i ok. 8 zjadł prawie 200ml (co na dziś daje już ponad 400ml ). Mam nadzieję, że odzyskał apetyt.
No i te pieprzone dziąsła tak go męczą, że aż patrzyć nie mogę. Moje biedactwo malutkie

Fajnie, że mała nie płakała bardzo.

Strach się bać co teściowe potrafią wymyślić
Jak sobie czytam o ząbkowaniu Waszych pociech to aż się boję jak będzie u nas... Póki co Gosia od ponad miesiąca się tylko bardzo ślini i czasem lubi pomemlać gryzak albo taki gryzako - smoczek http://mala-akademia.pl/gryzak-silik...kki-babyono-3m. Jednak nic na dziąsełkach nie zauważyłam.

Ja swoją teściową kocham jak matkę, ale czasem potrafi coś palnąć, że aż brak słów .
Stary 2012-12-12, 10:47   #1199
Kasik_12
Zadomowienie

cześć

Zaraz zabieram się za zamawianie prezentów i pisanie Cv i listu motywacyjnego

Biedna Lu oby szybko ząbek wyszedł....ja daję małej schłodzony w lodówce gryzak i małej przynosi ulgę ,ale ząbka nie widać ...ale ewidentnie przynosi jej ulgę

Dokładnie za tydzień mamy kolejne badanie słuchu i wszystko się rozstrzygnie: love:
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 10:49   #1200
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
W załączeniu zdjęcie.
*
Moja Gośka w pełni zaakceptowała ośmiorniczkę z Biedronki
Nadal uważam, że kolczyki to błąd. Ja też przeżywałam przekłuwanie uszu (kolczykami, przez sąsiadkę babci, bardzo sprawne), bo był to dla mnie jakiś symbol "dorosłości". W nocy jeden kolczyk mi wypadł i ostatecznie potem miałam przekłuwane uszy po raz drugi, czego zupełnie nie pamiętam. Za to po pierwszym przekłuwaniu mam na uszach kropeczki.
*
Ośmiorniczka z Biedronki też jest ładna.
Cytat:
U mnie pielęgniarka środowiskowa (w czasie wizyty w czwartym miesiącu) zagadywała R. i mówiła, że skoro ją obserwuje i się uśmiecha, to może nie będzie reagować źle na obcych.

Na razie jak ktoś się nad nią pochyla, coś mówi i się do niej uśmiecha, to jest czujna, ale odwzajemnia ten uśmiech.
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hejka
Uważam, że jak już przyzwyczaiłam małą do codziennej porcji warzyw lub/i owoców, to muszę coś podać. Jeśli po gruszce nic jej nie jest, to moim zdaniem możesz.

Czas edycji: 2012-12-12 o 10:51
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości