Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-13, 11:22   #1381
karolka110
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
jak znika to może faktycznie potówki?
ale jak nie zniknie to nie dawaj jabłka i broń boże żadnych nowości.
Z pasternakiem i kartoflem wstrzymaj się co najmniej do jutra (jeśli wysypka zniknie, bo jak nie, to najpierw trzeba ustalić czy to było jabłko czy coś innego. Wprowadzisz coś nowego i już zupełnie nie będzie wiadomo co wywołuje alergię)
ok, czyli jak zniknie to jabłko można dać, ale z nowościami czekać do jutra, a jak nie zniknie, to odstawiamy wszystko i czekamy tydzień i potem znów próbujemy jabłko??dobrze rozumiem??

teraz znów patrzyłam...ewidentnie blednie....
Stary 2012-12-13, 11:27   #1382
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
ok, czyli jak zniknie to jabłko można dać, ale z nowościami czekać do jutra, a jak nie zniknie, to odstawiamy wszystko i czekamy tydzień i potem znów próbujemy jabłko??dobrze rozumiem??

teraz znów patrzyłam...ewidentnie blednie....
powoli jak zniknie możesz dać jabłko i jutro podać nowość. Jak nie zniknie odstaw jabłko, poczekaj aż wysypka zniknie, nie wprowadzając nowości, i podaj jabłko znowu. Przez koło 5 dni znowu obserwuj czy po jabłku nic się nie dzieje, cały czas nie podając innych nowości, jak po 5 dniach nic jej nie będzie możesz podać coś innego. Jak wysypka wróci znaczy że to od jabłka. Wtedy trzeba będzie na jakiś czas jabłko całkiem odstawić a próbować podawać coś innego

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 11:30   #1383
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
ale to nie chodzi o to, że ja od razu odrzucam wszelką chińszczyznę (zresztą, zabawki lamaze też są produkowane w chinach).
Tylko dziewczyny szukają info na temat producenta myśląc, że on z Niemiec, więc pewnie szkoda ich czasu.
No ale jeśli nigdzie nie ma żadnej informacji na temat certyfikatów, dokumentów, producenta itp. to można zacząć mieć wątpliwości

A widziałaś na stronie pro-test, że w zabawkach fisher price wykryli trujące substancje? (nie wiem jakich, bo trzeba by wykupić dostęp do pełnego artykułu). Niestety teraz nawet "metka" nie daje pewności. Zresztą, oglądałam film o fabryce zabawek w Chinach wytwarzającej zabawki dla pewnej znanej firmy zabawkarskiej z Europy (prawdopodobnie Fisher Price właśnie). I co z tego, że oni im narzucili normy, wymogi itp., jak pracownicy anonimowo przyznają, że dokumenty są nagminnie fałszowane i nikt tego nie kontroluje...

A mam jeszcze pytanie - czy książkę "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" poleciłabyś przy dziecku 6-miesięcznym, które nie stwarza już większych problemów? Da się jeszcze coś ciekawego dowiedzieć czy już szkoda kasy?
tam są info o certyfikatach.

noooo świetnie....nawet fp robi wiochę

Pożyczyłabym Ci tę książkę ale obecnie ma ją moja kuzynka.
Mnie się ta książka podoba (chociaż jeszcze do końca nie doczytałam ) w miarę szybko małego uspokajam dzięki metodzie podanej przez autora.

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Właśnie spradziwłam robota Lamaze. na metce napis "made in China"
nasz konik tez.
tak jest i nic nie poradzimy.
albo dziecko będzie siedziało bez zabawek albo zaryzykujemy.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 11:30   #1384
nadalka
Zakorzenienie

oj Lu

Pamiętam jak mojej bratowej syn się przewrócił albo się uderzył to ona "ojej biedactwo moje kochane" , to zaczynał płakać , a jak się nic do niego nie powiedziało to wstawał i szedł dalej jak by się nic nie stało.
Stary 2012-12-13, 11:39   #1385
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość

Pożyczyłabym Ci tę książkę ale obecnie ma ją moja kuzynka.
Mnie się ta książka podoba (chociaż jeszcze do końca nie doczytałam ) w miarę szybko małego uspokajam dzięki metodzie podanej przez autora.
z uspokajaniem Lu nie mamy problemu, musi się naprawdę coś złego stać, żeby ona się nie chciała uspokoić (np. jak ją coś boli). Jak są jakieś inne fajne porady z której jeszcze możemy skorzystać, to bym kupiła, ale jak głównie jest o uspokajaniu to szkoda kasy chyba

Stary 2012-12-13, 11:49   #1386
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
z uspokajaniem Lu nie mamy problemu, musi się naprawdę coś złego stać, żeby ona się nie chciała uspokoić (np. jak ją coś boli). Jak są jakieś inne fajne porady z której jeszcze możemy skorzystać, to bym kupiła, ale jak głównie jest o uspokajaniu to szkoda kasy chyba
czytając Twoje wypowiedzi myślę że dużo wiesz o tym co w książce jest napisane więc dla Ciebie chyba zbędna będzie
ja żałuję że nie miałam jej wcześniej to bym tych głupich porad nie słuchała typu- nie wyciągaj go ciągle z łóżeczka, nie dotykaj, nie kołysz, nie bujaj itd.

idziemy przed dom się dotlenić tym "cudownym" śluńskim powietrzem (do dziewczyn ze śląska : wybaczcie jeszcze coś przekręciłam )

ale ale Agunia! Polecam "jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka"

Stary 2012-12-13, 11:49   #1387
nadalka
Zakorzenienie

Chowamy matę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0.jpg (105,0 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 76.jpg (177,6 KB, 47 załadowań)
Stary 2012-12-13, 11:52   #1388
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
czytając Twoje wypowiedzi myślę że dużo wiesz o tym co w książce jest napisane więc dla Ciebie chyba zbędna będzie
ja żałuję że nie miałam jej wcześniej to bym tych głupich porad nie słuchała typu- nie wyciągaj go ciągle z łóżeczka, nie dotykaj, nie kołysz, nie bujaj itd.

ale ale Agunia! Polecam "jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka"
ok, dzięki, to popatrzę za tą drugą

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Chowamy matę
ale dlaczego? Dziecko powinno ćwiczyć na możliwie jak najtwardszym podłożu, absolutnie nie na materacu

Stary 2012-12-13, 11:54   #1389
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hello nie wyspałam sie

Maciejko co sądzisz o zaleceniu mojego lekarza o obniżeniu E z 75 na 50?
Dziwne. Może chce zmusić tarczycę do samodzielnej pracy.

Dla niemowlaka podoba mi się ten drugi wzór, bo jest zabawny, ale sama kupiłam jednolity, żeby łatwiej dobrać czapkę i rękawiczki. I dobrze zrobiłam, bo ta, którą znalazłam do wzorzystego kombinezonu by nie pasowała.
Cytat:
Tylkoże kasza manna i biszkopty to nic innego jak GLUTEN Ja jeszcze nie zaczęłam ekspozycji, myslę, żeby zacząć właśnie po 5 miesiącu czyli dokładnie w święta i teraz się zastanawiam czy zamisst 1 łyżeckzi mannej, moge dac taki słopiczek czy biszkopcik z jabłkiem. Zarózno w tym sposobie jak i tradycyjnym(czyli łyżeczka kaszki) sa wielkie szanse że mały nie będzie chcial mi tego jesc i zje mniej glutenu niz przewiduje ekspozycja. może takie gotowe słoiczki, biszkopty będa mu bardziej smakować
A jak będzie miał ostre objawy alergii, to będziesz jeździć w święta na pogotowie?
Ja w tym czasie nie będę robić żadnych eksperymentów.

Sądzę, że chętniej zje np. kaszkę mleczną manną Nestle (Hipp na pewno też coś ma), niż biszkopty z jabłkiem. Moja kaszkę dostaje osobno, dość gęstą. Gęstnieje szybciej i chyba bardziej po zalaniu ciepłą wodą. Zjada chętnie, a rzadka jej wypływała z buzi.

A tak swoją drogą informuję, że por w zupce jarzynowej Bobovita chyba małej nie zaszkodził.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-12-13 o 13:13
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 11:55   #1390
Soleilka
Zakorzenienie

Ja Fabiego kładę na dywanie i tak ćwiczy

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 11:55   #1391
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Chowamy matę
ale grzecznie leży

Aga napisałam do Hippa
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 11:56   #1392
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
ale dlaczego? Dziecko powinno ćwiczyć na możliwie jak najtwardszym podłożu, absolutnie nie na materacu
w tym kojcu nie ma materaca, podstawa jest wykonana z twardszej listwy. to nie jest kojec wypoczynkowy
Stary 2012-12-13, 12:00   #1393
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
ale grzecznie leży

Aga napisałam do Hippa
to daj znać czy i co odpowiedzieli

Cytat:
w tym kojcu nie ma materaca, podstawa jest wykonana z twardszej listwy. to nie jest kojec wypoczynkowy
aaa to zmienia postać rzeczy ale te koce będą jej przeszkadzać przy ćwiczeniach brzuszkowych
u nas taki kojec by już nie przeszedł, Lu potrzebuje duuuuuużo przestrzeni do ćwiczeń

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-13 o 12:01
Stary 2012-12-13, 12:02   #1394
karolka110
Wtajemniczenie

kurde chyba jednak nie znika do końca.....ehhh tak mi jej szkoda, bo ona wręcz uwielbia to jabłko i ja mam przy niej tyle radochy.....

nel_a zdradź kilka "złotych rad" odnośnie uspokajania, tudzież usypiania jeśli takowe są w tej książce:pro si:ja ogólnie problemów nie mam, ale może znajdę coś inspirującego
Stary 2012-12-13, 12:03   #1395
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
aaa to zmienia postać rzeczy ale te koce będą jej przeszkadzać przy ćwiczeniach brzuszkowych
u nas taki kojec by już nie przeszedł, Lu potrzebuje duuuuuużo przestrzeni do ćwiczeń
wiem położyłam ją na nich żeby miała trochę bardziej miękko ale widzę że się ślizgają.

Mała też wędruje po całej macie, i za - ale parę razy uderzyła się głową w podłogę i trochę się boję żeby jej się nic nie stało.
Stary 2012-12-13, 12:08   #1396
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
wiem położyłam ją na nich żeby miała trochę bardziej miękko ale widzę że się ślizgają.

Mała też wędruje po całej macie, i za - ale parę razy uderzyła się głową w podłogę i trochę się boję żeby jej się nic nie stało.
eee moim zdaniem nic się jej nie stanie. Nie uchronisz dziecka przed guzami, upadkami, siniakami, normalna kolej rzeczy Lu też kilka razy przydzwoniła głową o podłogę (ona z dużego dywanu na podłogę złazi...) ale nawet nie zawsze był ryk przy tym

Stary 2012-12-13, 12:18   #1397
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
mogłabym dziś przeprowadzić taką rozmowę z moim synem:
0n: mamo, zasłałem łóżko.
Ja: to bardzo dbrze.
On: nie bałdzo, nie bałdzo...
Znam, ale na szczęście moje dziecko take ambitne nie jest.
Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
U mnie moja mama czarną owcą jest. Traktuje małego jak zabawkę, która powinna leżeć, siedzieć cicho i się do niej uśmiechać. Nawet mówi do niego: "moja zabaweczko" Każdy zakup, jaki poczynimy z małżem uważa za zbędny, na każda zabawkę Antek za głupi jeszcze jest. Nawet sama nie poczyniła wysiłku, żeby mu coś na Mikołaja kupić, a mieszkamy razem.
Przykre.

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Maciejko-ty jesteś ekspertem, czy jak koło 13, czyli na obiadek dam Lilce kilka łyżek pasternaka+ziemniaczek, to popołudniu jako deser mogę jeszcze jabłko, bo mam otwarte i do jutra nie chcę go trzymać....
Nie jestem ekspertem!
Dawałam już na obiad warzywa, a po kilku godzinach owoce.

Teraz chcę dawać warzywa, o innej godzinie kaszkę manną (bo zapchana manną niechętnie zjada warzywa do końca), a później owoce. Być może kaszkę będę podawać jak ostatnią, bo po owocach częściej ulewa, więc unikam podawania ich na noc.
Stary 2012-12-13, 12:28   #1398
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość

Nie jestem ekspertem!
Dawałam już na obiad warzywa, a po kilku godzinach owoce.

Teraz chcę dawać warzywa, o innej godzinie kaszkę manną (bo zapchana manną niechętnie zjada warzywa do końca), a później owoce. Być może kaszkę będę podawać jak ostatnią, bo po owocach częściej ulewa, więc unikam podawania ich na noc.
ale masz doświadczenie, a to się ceni
moja etap ulewania powoli ma za sobą, zdarza jej się 2-3 razy dziennie niewielkie ilości....ale owocami nigdy nie ulewała, po marchewce się raz zdarzyło, ale troszkę....
no ale jak doczytałaś pewnie dziś muszę zrezygnować z podawania czegokolwiek, bo Mała ma jakąś wysypkę na główce i nie wiem od czego to

aha zmierzyłam ją wczoraj-ma około 64 cm
Stary 2012-12-13, 12:28   #1399
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
haha, cały cały Lu na początku była w ciężkim szoku bo nie ogarniała co się stało, a za moment w ryk. Wzięłam ją na ręce, zaczęłam z nią tańczyć i śpiewać "brawo" nie rozczulałam się nad nią, żeby potem ona przy byle potknięciu się nad sobą nie rozczulała
Z tego samego powodu czasem nawet nie reaguję na niektóre uderzenia i ona za chwlę o tym zapomina. Poza tym może się nauczy, że jak nie uważa, to boli.
Oczywiście jak płacze, to ją biorę i przytulam, ale też bez rozczulania się.
Stary 2012-12-13, 12:46   #1400
nadalka
Zakorzenienie

/właśnie zauważyłam że Iga wyrzuca rączki to przodu prostuje je i się podciąga ale z prostymi nogami nigdy wcześniej nie widziałam u niej czegoś takiego.
Stary 2012-12-13, 12:47   #1401
asia665
Wtajemniczenie

Hello

Wklejam moje wczorajsze zakupy (rajstopek nie wkleiłam,bo Patryk ma je na nogach i jest teraz z tatą w sklepie )

Koło 15-16 postaram się nadrobić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SDC17006 (1024x768).jpg (106,4 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC17008 (1024x768).jpg (107,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC17010 (1024x768).jpg (112,5 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC17011 (1024x768).jpg (122,8 KB, 4 załadowań)

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 12:49   #1402
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
/właśnie zauważyłam że Iga wyrzuca rączki to przodu prostuje je i się podciąga ale z prostymi nogami nigdy wcześniej nie widziałam u niej czegoś takiego.
znaczy pełza używając tylko rąk? Jak tak, to jest to jak najbardziej prawidłowe

Stary 2012-12-13, 12:49   #1403
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Hello

Wklejam moje wczorajsze zakupy (rajstopek nie wkleiłam,bo Patryk ma je na nogach i jest teraz z tatą w sklepie )

Koło 15-16 postaram się nadrobić
fajne

super piesek w trampkach
Stary 2012-12-13, 12:50   #1404
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
kurde chyba jednak nie znika do końca.....ehhh tak mi jej szkoda, bo ona wręcz uwielbia to jabłko i ja mam przy niej tyle radochy.....

nel_a zdradź kilka "złotych rad" odnośnie uspokajania, tudzież usypiania jeśli takowe są w tej książce:pro si:ja ogólnie problemów nie mam, ale może znajdę coś inspirującego
ja robię tak : wkładam małego (no nie taki mały) do rożka, ciasno go owijam (jeśli dziecię bardzo się "rzuca" to trzeba mu też w ten rożek zapakować rączki, chodzi o to by jego własne ruchy jeszcze bardziej go nie złościły) najczęściej robię głośne szszszsz i bujam, mocno (ale nie za mocno) - bujam tak jakby nim potrząsało w wózku lub aucie, czasem aż mu głowa skacze a wtedy najszybciej "odpływa" i powoli uspokajam ruchy i szumienie aż w końcu jest cisza i nie bujam i wtedy go odkładam.
Tak szumiałam po szczepionkach i dużo szybciej się uspokoił niż za pierwszym razem - jeszcze wtedy na cycu był i to tak nie pomogło

banał, nie?

Stary 2012-12-13, 12:53   #1405
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
znaczy pełza używając tylko rąk? Jak tak, to jest to jak najbardziej prawidłowe
aha

jak używa nóg to zaś rąk nie używa
Stary 2012-12-13, 12:55   #1406
depoison
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny który lepszy? widziałam u nas w sklepie stacjonarnym a Jasio wyrasta ze swojego
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5a2308?c=2664
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ecy-5a2309?c=3
wg mnie ten drugi. Jest słodszy i będzie się świetnie komponował z niebieską albo zieloną czapką

Cytat:
dziękuję kochana
czyli jest ok? mogę zamawiać?
właśnie trudno powiedzieć. Na amazonie (jak to na amazonie) jest sporo rodzicielskich recenzji tego pchacza. Na 5 możliwych gwiazdek dostał 4. Rodzice zachwycają się, że ładny, stabilny, dzieci go uwielbiają i spędzają przy nim dużo czasu. Niestety powtarzają się cały czas 2-3 zarzuty:
że kółka się blokują/luzuję/skrzypią/ścierają (farbę) pozostawiając czerwone ślady na podłodze,
że ta górna klapa jest na tyle lekka, że dziecko ją uniesie, ale nie jest nijak zabezpieczona przed opadnięciem, więc dzieci często przytrzaskują nią sobie paluszki,
że otwory sortera są na tyle ciasne, że poradzi sobie z nimi tylko starsze dziecko, które już potrafi naprawdę precyzyjnie te klocki tam włożyć

A poza tym to same superlatywy

Cytat:
no i pochwale sie tym
cudo!

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 13:04   #1407
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
ja robię tak : wkładam małego (no nie taki mały) do rożka, ciasno go owijam (jeśli dziecię bardzo się "rzuca" to trzeba mu też w ten rożek zapakować rączki, chodzi o to by jego własne ruchy jeszcze bardziej go nie złościły) najczęściej robię głośne szszszsz i bujam, mocno (ale nie za mocno) - bujam tak jakby nim potrząsało w wózku lub aucie, czasem aż mu głowa skacze a wtedy najszybciej "odpływa" i powoli uspokajam ruchy i szumienie aż w końcu jest cisza i nie bujam i wtedy go odkładam.
Tak szumiałam po szczepionkach i dużo szybciej się uspokoił niż za pierwszym razem - jeszcze wtedy na cycu był i to tak nie pomogło

banał, nie?
hehe, to ja tak instynktownie robilam, tylko nie zawijalam w rozek ale ciasno ja ramionami obejmowalam i mowilam ciii

Stary 2012-12-13, 13:08   #1408
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
wg mnie ten drugi. Jest słodszy i będzie się świetnie komponował z niebieską albo zieloną czapką

właśnie trudno powiedzieć. Na amazonie (jak to na amazonie) jest sporo rodzicielskich recenzji tego pchacza. Na 5 możliwych gwiazdek dostał 4. Rodzice zachwycają się, że ładny, stabilny, dzieci go uwielbiają i spędzają przy nim dużo czasu. Niestety powtarzają się cały czas 2-3 zarzuty:
że kółka się blokują/luzuję/skrzypią/ścierają (farbę) pozostawiając czerwone ślady na podłodze,
że ta górna klapa jest na tyle lekka, że dziecko ją uniesie, ale nie jest nijak zabezpieczona przed opadnięciem, więc dzieci często przytrzaskują nią sobie paluszki,
że otwory sortera są na tyle ciasne, że poradzi sobie z nimi tylko starsze dziecko, które już potrafi naprawdę precyzyjnie te klocki tam włożyć

A poza tym to same superlatywy

cudo!
dziękuję Ci kochana, jesteś wielka
mimo wszystko zamówię najwyżej coś zaradzimy na te wady - i zamówię matę tę którą Wam kiedyś pokazywałam

w tej książce (najszczęśliwsze niemowlę....) przede wszystkim pisza o teorii 4 trymestru i o prawdziwym powodzie kolek.
No i obalają mity że dziecko ma się wypłakać, ma leżeć samotnie, ma nie być bujane, przytulane itd. (to info z pierwszej połowy książki, drugą doczytam jak mi kuzynka odda )

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
hehe, to ja tak instynktownie robilam, tylko nie zawijalam w rozek ale ciasno ja ramionami obejmowalam i mowilam ciii
też instynktownie tak robiłam, owijałam w kocyk ale nie ciasno bo myślałam że mu krzywdę zrobię

Stary 2012-12-13, 13:14   #1409
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Podasz link?
Stary 2012-12-13, 13:19   #1410
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Podasz link?
http://allegro.pl/listing.php/search...kojec+baby+mix

mam z tej firmy ale widzę że nie ma za wielkiego wyboru.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości