|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Hej
Zaraz wychodzimy, bo mam jazdę... Była dziś bananowa kupa Cytat:
|
|
|
|
|
#1502 |
|
Zadomowienie
|
Hey !!!
U nas po szczepieniu całkiem dobrze mała nie marudziła,temperatury tez nie miała. Ma tylko to miejsce zaczerwienione. Nie wiem czy smarować to czymś ?? My jutro idziemy do szkoły rodzenia na choinkę. Fajnie będzie zobaczyć te wszystkie dzieciaczki. A w następnym tygodniu z małą idziemy na wigilie do mnie do pracy. Ubiorę ją w strój mikołajowej. Będą tez dwie moje koleżanki tez z takimi maluchami.
|
|
|
|
#1503 | ||
|
Zakorzenienie
|
Z racji kończonych jutro 6 miesięcy
zmierzyłam Luśkę dzisiaj. Wychodzi 62cm (pomiar miarodajny bo ostatnio mierzona w przychodni miała 60cm) i patrząc na siatki centylowe WHO jest między 3 a 15 centylem. I niech mi jeszcze raz baba w poradni wad i zaburzeń skomentuje, że Luśka wzrostem się nie mieści w normalne siatki i może coś być nie tak wezmę na wizytę wydrukowaną siatkę WHO, niech się baba dokształci ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie smaruj, jakby się obrzęk pojawił to tak, ale jak tylko zaczerwienienie to nie ma po co
|
|
#1504 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1505 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
na linii 3 centyla
|
#1507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zielona kupa może być ze stresu więc myślę, że jak najbardziej Cytat:
prosiłam Nadalkę by dała te siatki na 1 stronie ale nie widzę ich ![]() Tu są wszystkie. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-14 o 09:44 |
||
|
|
|
#1508 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1509 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tylko że jak dziecko pulchne zacznie wychodzic poza siatke centylowa piediatrzy trzęsa się że ma nadwagę i trzeba odchudzać!, znam takie przykłady![]() Cytat:
Cytat:
Aga podrzucisz mi link do siatek WHO?HEJ |
||||
|
|
|
#1510 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny.
na szczęście po wieczornym koncercie mały zasnął i spał do 1. Później nakarmiłam - zjadł prawie 200ml i zasnął. Ale spał bardzo niespokojnie więc wzięłam go do nas. O 5 pobódka - zjadł jakieś 30ml. Pobawił się i o 6 zasnął. Później znowy pobudka ok. 7. Próbowałam go nakarmić o 8 to zjadł 20ml. Zasnął i obudził się po 9. Znowu próbka karmienia i jadł prawie 120ml Cytat:
No to mialaś niezły kociokwik w domu ![]() Pewnie, że smaruję. Ale jak posmaruję to chwyci butelkę, zrbi 2 łyki i ryk. I tak w kółko. Nic to nie daje. Łyżeczką też probowałam. Zje trochę i protest. Już sama nie wiem co robić ![]() Cytat:
![]() To tez ignoruj mamę. Cytat:
Teściowa jest psychologiem. Pracuje w poradni pedagogiczno-psychologicznej dla dzieci i młodzieży. Cytat:
teraz musze poczekać aż wyschnie ![]() Cytat:
A co do MOM w Gerberze to oni to chyba wycofali prawie 2 lata temu. Tu jest ich oświadczenie w tej sprawie http://www.nestle.pl/pl/media/pressr...2#.UMrhYaz_KWw Cytat:
Cytat:
Ale na niewiele się to zdaje
|
|||||||
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Ostatnio mamy ciezkie noce i bynajmniej z powodu dziecka, ale psa, ktory cala noc czlapie po mieszkaniu, a ze jest leniwcem i szura lapami, to budzi wszystkich!! Koszmar. Musze zawiezc go na weekend do tesciow, bo zwariuje Jedziemy dzis z mala na zajupy prezentowe bo niestety przez moje przeziebienie odpuscilam ten temat i zostalam na lodzie. Nie mam z kim malej zostawic i dupa bo platanie sie z dzieckiem po zatloczonej galerii nie nalezy do przyjemnosci
|
|
|
|
#1512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czy to się sprawdzi to niestety nie wiem, w końcu jak nas coś boli to jeść nam się odechciewa
|
|
#1513 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Moje dziecię od rana skrzeczy...dziwny dźwięk trochę jakby straszyła Dzisiaj ciąg dalszy odwiedzin ..wczoraj była mama i koleżanka, dzisiaj przyjeżdża kumpela z winkiem , a jutro jeszcze inna zawita z samego rana
|
|
|
|
#1514 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nam powiedzieli, że jak obrzęk to Altacet ![]() Cytat:
Dziś piątek, co oznacza, że mały kończy 17 tygodni |
|||
|
|
|
#1515 | |
|
Zakorzenienie
|
w formie pdf-ów, które można sobie ściągnąć na dysk, wszystko w jednym pdf-ie, dla chłopców i dziewczynek
http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ho-chlopcy.pdf http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ziewczynki.pdf ja do tej poradni bym już nie chodziła, bo baba mnie często irytuje swoimi zaleceniami (no umówmy się, u niej to typowo polska stara szkoła pediatryczna), ale doszłam do wniosku, że skoro teraz wizyty mamy raz na 2 miesiące to nie zaszkodzi, bo w razie czego od niej najszybciej dostaniemy skierowanie do innej specjalistycznej poradni. Więc tam chodzenie tylko po to, żeby mieć świadczenia na NFZ w razie w, a kierujemy się zaleceniami prywatnej pediatry Cytat:
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-14 o 10:03 |
|
|
|
|
#1516 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nadka do mniej więcej 3 m-ca budziła się w nocy 2-3 razy, od czasu do czasu 4, czyli jak dla mnie było super . A potem (do teraz niestety) budzi się minimum 4 razy, czasem z 7 -8, nawet nie wiem, bo nie koduje tego. Ze dwa razy ją odkładam do łóżeczka,a potem śpi z nami, bo nie dałabym rady. Kiedy jej się polepszy to nie wiem .
|
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najlepszego dla solenizanta
|
|
#1518 |
|
Wtajemniczenie
|
Napiszę może, co wyszło wtedy z tym Gdańskiem...
Przypomnę, że chodziło o odczyn po szczepionce na gruźlicę. Pani doktor w Gdańsku napisała, że odczyn był z pogranicza nieprawidłowego odczynu poszczepiennego (NOP). Nacięła ten ropień (na żywca oczywiście), mówiąc, że samo mogłoby nie pęknąć. Ropy było dużo, więc Małej przyniosło to na pewno ulgę, bo tak to mogła czuć rozpieranie w rączce, przez tą ropę. Potem w domu musieliśmy zakraplać rankę przez opatrunek jakimś lekiem. A najgorsze było zdejmowanie opatrunku z rączki... Plaster tak mocno trzymał, a tego nie można było pomoczyć. Pamiętam, jak cała się przy tym zgrzałam. W końcu pomoczyłam troszkę boki opatrunku i jakoś poszło. A wszystko było przez źle wykonane szczepienie, prawdopodobnie zrobione było za głęboko. Choć nikt wprost tego nie chciał powiedzieć. Jak zapytałam o to sama, to doktorka nie odpowiedziała wprost. W naszym szpitalu szczepionka została wycofana, bo myśleli, że to może wina samej szczepionki. Nasza pediatra już miała to zgłaszać do sanepidu. Wszystkie NOP i powikłania poszczepienne musza być zgłaszane (statystki). Nie musze mówić, jak bałam się kolejnych szczepień. To się rozpisałam .
|
|
|
|
#1519 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
na początku to było wstawanie w nocy ok 5 razy (do skonczenia 2 m-cy), później rzadziej i wcale.. no ale szczerze to tylko czekałam kiedy się skończy ta 'laba' dla mnie
|
||
|
|
|
#1520 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
za nami średnia noc, bo od 3 coś Lilka się kręciła, jęczała, to ją wzięłam do nas i spałyśmy przytulone do 5, kiedy to zjadła i dalej spała do 9.30 ![]() wczoraj kupiłam rajstopki na chrzest, a śpiworka w h&m'ie nie było, więc nie wiem w czym pójdzie.... także strój już ma niemal cały, brakuje baletek, miałam upatrzone w h&m, ale wykupili też, ledwom te rajty dorwała....będzie więc w beżowym body z koronkowym kołnierzykiem i tej beżowej sukience w kremowe groszki+kremowe rajstopki i bolerko kremowe w takie jakby różyczki futerkowe(nie wieśniackie )-strój lekko niestandardowy jak na chrzcielny, ale mi się podoba bardzohouserka też mam przypuszczenie, że ta wysypka na główce to może być od spania na tetrze z rana, wcześniej często miała po tym potówki, ale one znikały, a to jest jeszcze lekko widoczne do dziś i teraz już nie śpi na tetrze, a na flaneli-podkładać cosik muszę, bo jeszcze nieraz ulewaczy Wasze dziatki jak są uradowane/podniecone to też tak rytmicznie wierzgają nóżkami i mają "szaleństwo" w oczach???
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1522 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Byliśmy godzinkę na spacerze. Mały trochę pospał, ja zrbiłam małe zakupy. Jutro mam babski dzień z przyjaciółkami i juz się nie mogę doczekać
Cytat:
Mam zapas strzykawek bo dokarmiałam królika. Na szczęście teraz chociaż on chce jeść bo chyba bym padła jak miałabym oba moje dziecka karmić ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1523 |
|
Wtajemniczenie
|
normalnie Lilka ma tak codziennie po kilka razy, aż Małż się mnie pytał czy to normalne
wystarczy troszkę ją zabawiać, a ona szaleje-fika tymi nogami jak nakręcona i oczy wielkie robi hehe
|
#1524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj znać czy jest lepiej.
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
No to Luśka zaczyna powoli odkrywać, że będąc na czworakach można jedną rękę od ziemi oderwać
|
#1527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za miesąc będzie już raczkować
|
||
|
|
|
#1528 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- swoja droga mam spoko - maly nie chce jesc, pakuje wszystko do buzi. z drugiej strony krolik, ktoremu co 2gi dzien robie zastrzyki z penicyliny, podaje syrop przeciwbolowy i probiotyk,i to nie wszystko bo do wczoraj go dokarmialam gerberkiem - 4xdziennie po 20ml strzykawka. masakra jakas a dzis na obiad placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym |
||
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Agunia brawo dla Lusi
|
|
#1530 | |
|
Raczkowanie
|
Hej
Witam się po dosyć długiej nieobecności, mam nadzieję, że mnie pamiętacie i przyjmiecie z powrotem Przez ostatni tydzień próbowałam nadrobić wątkowe zaległości i można powiedzieć, że odniosłam sukces Trochę się u mnie pozmieniało. We wrześniu w końcu się obroniłam Zdecydowałam się pójść na kolejne studia przygotowujące do egzaminu na tłumacza przysięgłego. Z gorszych rzeczy, które całkowicie zaprzątnęły mi głowę to, że zostaliśmy oszukani na sporą kwotę pieniędzy a policja nawet palcem nie kiwnęła i dalej nie zamierzają nic z tym robić ![]() Mały ma rehabilitację niby do 6 miesiąca. Musiałam wziąć prywatną rehabilitantkę bo inaczej to byśmy się nie doczekali... Co prawda większych popraw w kilku kwestiach nie dostrzegam i to mnie martwi... Tak poza tym to ząbkowanie jest w toku, lada dzień górne ząbki się przebiją bo już je widać ![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.

Zaraz wychodzimy, bo mam jazdę... Była dziś bananowa kupa

Będą tez dwie moje koleżanki tez z takimi maluchami.
zmierzyłam Luśkę dzisiaj. Wychodzi 62cm (pomiar miarodajny bo ostatnio mierzona w przychodni miała 60cm) i patrząc na siatki centylowe WHO jest między 3 a 15 centylem. I niech mi jeszcze raz baba w poradni wad i zaburzeń skomentuje, że Luśka wzrostem się nie mieści w normalne siatki i może coś być nie tak
wezmę na wizytę wydrukowaną siatkę WHO, niech się baba dokształci 

Ale z drugiej strony, co złego jest w szczupłym dziecku? Chyba nic, zwłaszcza, że szczupłość sprzyja aktywności a aktywność szczupłości 

Dziecko mi o 6 zarządziło pobudkę na jedzenie więc od tej godziny już nie śpię, jeszcze spacer z psem zdążyłam zaliczyć, zimno!