Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 08:56   #1501
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Hej Zaraz wychodzimy, bo mam jazdę... Była dziś bananowa kupa wielka taka, że świat nie widział, pół kołdry mam obsrane

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
ja zamówiłam sobie w twardej oprawie i jestem bardzo zadowolona. Zdjęcia wyglądaja dokładnie tak jak u mnie na komputerze, zadnych wyblaknięć, plam itp. Papier też jakościowo ok
Jestem zadowolona. Jakby jeszcze raz puścili taką promocję to bym też zamówiła
dziękuję za odpowiedź może moja dziś dojdzie

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:04   #1502
modnisia86
Zadomowienie

Hey !!!
U nas po szczepieniu całkiem dobrze mała nie marudziła,temperatury tez nie miała. Ma tylko to miejsce zaczerwienione. Nie wiem czy smarować to czymś ??

My jutro idziemy do szkoły rodzenia na choinkę. Fajnie będzie zobaczyć te wszystkie dzieciaczki.
A w następnym tygodniu z małą idziemy na wigilie do mnie do pracy. Ubiorę ją w strój mikołajowej. Będą tez dwie moje koleżanki tez z takimi maluchami.
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:16   #1503
agunia82
Zakorzenienie

Z racji kończonych jutro 6 miesięcy zmierzyłam Luśkę dzisiaj. Wychodzi 62cm (pomiar miarodajny bo ostatnio mierzona w przychodni miała 60cm) i patrząc na siatki centylowe WHO jest między 3 a 15 centylem. I niech mi jeszcze raz baba w poradni wad i zaburzeń skomentuje, że Luśka wzrostem się nie mieści w normalne siatki i może coś być nie tak wezmę na wizytę wydrukowaną siatkę WHO, niech się baba dokształci

Cytat:
cześć

u nas już się skończyła sielanka z przepanymi nockami... już 1,5 miesiąca tak ładnie spała od 20.00 do 7.00 a dzisiaj 2 pobudki na jedzenie w nocy....

ciekawe czemu tak się dzieje
u nas to samo, też był czas, że nocki przespane, ale od dłuższego czasu pobudka w środku nocy na karmienie a potem 5-6 rano. Nie robię z tego tragedii, widać potrzebuje to niech je i zdrowo rośnie i nabiera ciałka

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej Zaraz wychodzimy, bo mam jazdę... Była dziś bananowa kupa wielka taka, że świat nie widział, pół kołdry mam obsrane

dziękuję za odpowiedź może moja dziś dojdzie
haha jaka radość z kupy i obsranego łóżka

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Hey !!!
U nas po szczepieniu całkiem dobrze mała nie marudziła,temperatury tez nie miała. Ma tylko to miejsce zaczerwienione. Nie wiem czy smarować to czymś ??
nie smaruj, jakby się obrzęk pojawił to tak, ale jak tylko zaczerwienienie to nie ma po co

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:23   #1504
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Z racji kończonych jutro 6 miesięcy zmierzyłam Luśkę dzisiaj. Wychodzi 62cm (pomiar miarodajny bo ostatnio mierzona w przychodni miała 60cm) i patrząc na siatki centylowe WHO jest między 3 a 15 centylem. I niech mi jeszcze raz baba w poradni wad i zaburzeń skomentuje, że Luśka wzrostem się nie mieści w normalne siatki i może coś być nie tak wezmę na wizytę wydrukowaną siatkę WHO, niech się baba dokształci

u nas to samo, też był czas, że nocki przespane, ale od dłuższego czasu
ja to nie mogę zajarzyć o co chodzi w tych siatkach. Mogłabyś zerknąć w którym centylu jest mój brzdąc przy wadze 5550?(skończone 4 miesiące bez 3 dni)
Stary 2012-12-14, 09:27   #1505
nel_a
Zakorzenienie

http://demotywatory.pl/3993567/Swieta-w-Rosji

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:29   #1506
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
ja to nie mogę zajarzyć o co chodzi w tych siatkach. Mogłabyś zerknąć w którym centylu jest mój brzdąc przy wadze 5550?(skończone 4 miesiące bez 3 dni)
na linii 3 centyla

Stary 2012-12-14, 09:41   #1507
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Przecież 74 to rozmiar na 6-9 miesięcy i często jest oznaczany jako 9M.

Ja na początku się dziwiłam, po co mama mi kupuje ubranka na 68 i 74, a te na 68 zakładam od początku 3 miesiąca. 74 też już długo, ale część na 68 jeszcze jest dobra.
Jednak niefrancuskie 74 jest często na małą za duże, a francuskie ciuszki oznaczone jako 6 miesięcy - za małe, te na 9 i 12 miesiecy - w sam raz. Mam dużo ciuszków francuskich firm i widzę bardzo wyraźną różnicę.

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość

ps. czy faktycznie zielona kupa moze byc od zebow?
zielona kupa może być ze stresu więc myślę, że jak najbardziej

Cytat:
tu masz siatkę: http://mlekomamy.pl/uploads/jak_zacz..._6miesiecy.pdf

prosiłam Nadalkę by dała te siatki na 1 stronie ale nie widzę ich
Tu są wszystkie.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-12-14 o 09:44
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:42   #1508
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
na linii 3 centyla
czyli dobrze kombinowalam
Stary 2012-12-14, 09:47   #1509
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Aha - jednak się nie oparłam i kupiłam małej ten świąteczny pajacyk-Mikołaja w H&Mie
Nie mogę się doczekac jak zobaczę Zosię w nim
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

Jestem pewna, ze moja mała nie zaważy więcej niż 9 kg w roczek Ale z drugiej strony, co złego jest w szczupłym dziecku? Chyba nic, zwłaszcza, że szczupłość sprzyja aktywności a aktywność szczupłości
no własnie-nic złego! Tylko, że w naszym społeczeństwie dziecko pulchne jest postrzegane jakos zdrowe i szczęśliwe, a szczupłe jak niedozywionetylko że jak dziecko pulchne zacznie wychodzic poza siatke centylowa piediatrzy trzęsa się że ma nadwagę i trzeba odchudzać!, znam takie przykłady każde dziecko jest jedyne w swoim rodzaju
Cytat:
Głównie śliczne sukienki.

Cytat:
Witam z kawą.

Czy któraś z Was ma taki kojec? Albo wie, czy jest bezpieczny?
http://allegro.pl/wielkie-kojce-kind...845543997.html
Zainteresował mnie, bo ma wymiary 100x100 cm i podoba mi się brązowy z kotkiem, ale to nie mi ma się podobać, więc pewnie bym wybrała ten drugi. Pomyślę.
Oglądam dalej i znalazłam większe, tylko w odpowiednim kolorze jest z samochodzikiem.
Zastanawiam się, dlaczego jest tylko jeden nowy kojec większy, niż 105x105. Czyżby to była granica wytrzymałości używanych materiałów?
fajny kojec, ale nie mam pojęcia czy bezpieczny, nie rozeznaję się w temacie bo nie planuję zakupu
Cytat:
zdrowe lanie jej sie należy Aga podrzucisz mi link do siatek WHO?

HEJ jestem przeszczęśliwa, spaliśmy do 9, ale ise wyspałam, oczywiście karmienia nocne były ale i tka jestem wyspana
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:48   #1510
wvictoria
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny.
na szczęście po wieczornym koncercie mały zasnął i spał do 1. Później nakarmiłam - zjadł prawie 200ml i zasnął. Ale spał bardzo niespokojnie więc wzięłam go do nas. O 5 pobódka - zjadł jakieś 30ml. Pobawił się i o 6 zasnął. Później znowy pobudka ok. 7. Próbowałam go nakarmić o 8 to zjadł 20ml. Zasnął i obudził się po 9. Znowu próbka karmienia i jadł prawie 120ml ale ile przy tym się zmęczyłam to moje.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej dziewczeta, istny dom wariatów, TZta nie bylo, ja sporzatałam kuchnie, przyszedl facet naprawiac nam domofon i wciaz mi dzownil i musiałam otwierać, a na dodatek piekłam ciasto w 5 minut w mikrofali, bo mi sie zachciało i wogóle nie wiedizałmw so ręcę włożyć,a ten dzowniący domofon doprowadzał mnie to szału
Odpowiedź wyczerpująca. Może by ją na pierwszą stronę?

No to mialaś niezły kociokwik w domu

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
współczuję... może to przez ząbki? Smarujesz/masujesz mu dziąsełka?
Pewnie, że smaruję. Ale jak posmaruję to chwyci butelkę, zrbi 2 łyki i ryk. I tak w kółko. Nic to nie daje.

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
a z łyżeczki je?
Łyżeczką też probowałam. Zje trochę i protest. Już sama nie wiem co robić

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Swoją drogą mnie zadziwia też to, że tak się takimi rzeczami jaram. Co innego wiedzieć, że tak może być, a co innego przeżyć tak przemożną radość z czegoś takiego jak pierwszy ząbek, czy włożenie stopy do buzi.

Irmusia81 z moją mamą się nie da porozmawiać- albo ignoruje co się do niej mówi, albo bagatelizuje, albo wręcz wypiera się, że coś powiedziała...
Ja też nigdy nie przypuszczałam, że będę się tak cieszyć z niektórych spraw

To tez ignoruj mamę.

Cytat:
Ale że chodzi o lęk separacyjny? Czy coś innego. Czym się zajmuje teściowa?

kurde faktycznie nie jasno to napisałam chodziło mi o to że załuję ze zamówiłam tą foto książkę co inne dziewczyny z family service bo ta z tego linku jest i większa i więcej stron a tylko 9 zł droższa.
Czy Wasze dzieci jak przechodzą skok to wszystkie nowe umiejętności mają naraz? Bo ja mam wrażenie że Wojtuś co kilka dni umie coś nowego i jak na razie nie zauważyłam u niego zmian nastroju. Tak jakby nie miał skoków tylko płynnie po kolei nabywał nowe umiejętności. Ostatnio kilka dni temu nauczył się przewracać na brzuch a od 2 dni nauczył się skrzeczeć
Właśnie o ten lęk. Mnie się wydaje za wcześnie. Ale w pon. byłam u przyjaciółki i jak tylko ktoś obcy zaczął do niego mówić to natychmiast była podkówka i chowanie się w moje ramiona.
Teściowa jest psychologiem. Pracuje w poradni pedagogiczno-psychologicznej dla dzieci i młodzieży.

Cytat:
A pajaca mam takiego i obawiam się, że na święta będzie albo mocno na styk albo za mały
ładniutki a ja miałam zrobić fotkę mojemu ciuszkowi świątecznemu i włączyłam pralkę teraz musze poczekać aż wyschnie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Hmm mnie nic nie zdziwi.
I nie wierzę że coś co jest dla dzieci jest pod większymi kontrolami itd.
Dlatego śmiałam się z tego programu o gerberze tym bardziej że info o MOM w ich produktach już od dawna krąży.
też przesypuję bebiko do puszki bebilonu

no właśnie nie myślę że jest inaczej.Ale jeśli chodzi o warzywa to będę miała z własnego ogródka. A myślenie że dziecięce jedzenie czy inne produkty są lepsze, to naiwność. Ale jeśli chodzi o mleko krowie to uważam że ludzie nie powinni go spożywać. I tu od razu zakończę temat.
I tak jak pisałysmy dziś, niestety nawet fisher price potrafi sięgnąć dna

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

mój dziś skrzeczał, ja go do odbicia a ten se skrzeczy
i ostatnio próbuje smoczkiem wycelować sobie do dzióbka
właśnie teraz nie wiem czy to przez skok to marudzenie czy dziąsełka.
Kontrola kontrolą. Aż tak bardzo to nie wierzę żeby się przejmowali.
A co do MOM w Gerberze to oni to chyba wycofali prawie 2 lata temu. Tu jest ich oświadczenie w tej sprawie
http://www.nestle.pl/pl/media/pressr...2#.UMrhYaz_KWw

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Wiem jak to jest Trzymaj się

OMG ja nie sprawdzałam nigdy, nie przesypywałam

Zazdroszczę Ci tego latania po sklepach z Zosią, u nas nadal nie ma takiej opcji, M dostaje szału w sklepach nie wiem dlaczego. Wytrzyma góra 5 min. Najgorsze, że nie mam prezentów dla nikogo, tylko te kalendarze zamówiłam. Mężowi nawet nie wiem co kupić a on mówi, że nic nie chce. Zazwyczaj o tej porze już miałam wszystko popakowane a w tym roku taka lipa

heh ja też...

I prawidłowo

Jutro oddaję lapka do naprawy, więc mnie nie będzie, mam nadzieję, że uda się go naprawić w jeden dzień

Mąż zdobył misia Czesia spod lady
spokojnie, jakby był robak to przecież się nie rozpuści w wodzie to byś go zobaczyła.

Cytat:
A smarujesz czymś dziąsła? Nasze rzadko są w widoczny sposób rozpulchnione, ale przy masowaniu wyczuwam, że są przynajmniej w miejscu zębów trzonowych, a poza tym są po prostu bardzo ciepłe.
Smaruję Ale na niewiele się to zdaje

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:49   #1511
pumas
Zakorzenienie

Witajcie
Ostatnio mamy ciezkie noce i bynajmniej z powodu dziecka, ale psa, ktory cala noc czlapie po mieszkaniu, a ze jest leniwcem i szura lapami, to budzi wszystkich!! Koszmar. Musze zawiezc go na weekend do tesciow, bo zwariuje
Jedziemy dzis z mala na zajupy prezentowe bo niestety przez moje przeziebienie odpuscilam ten temat i zostalam na lodzie. Nie mam z kim malej zostawic i dupa bo platanie sie z dzieckiem po zatloczonej galerii nie nalezy do przyjemnosci
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:51   #1512
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
na szczęście po wieczornym koncercie mały zasnął i spał do 1. Później nakarmiłam - zjadł prawie 200ml i zasnął. Ale spał bardzo niespokojnie więc wzięłam go do nas. O 5 pobódka - zjadł jakieś 30ml. Pobawił się i o 6 zasnął. Później znowy pobudka ok. 7. Próbowałam go nakarmić o 8 to zjadł 20ml. Zasnął i obudził się po 9. Znowu próbka karmienia i jadł prawie 120ml ale ile przy tym się zmęczyłam to moje.

Odpowiedź wyczerpująca. Może by ją na pierwszą stronę?

No to mialaś niezły kociokwik w domu

Pewnie, że smaruję. Ale jak posmaruję to chwyci butelkę, zrbi 2 łyki i ryk. I tak w kółko. Nic to nie daje.

Łyżeczką też probowałam. Zje trochę i protest. Już sama nie wiem co robić

Ja też nigdy nie przypuszczałam, że będę się tak cieszyć z niektórych spraw

To tez ignoruj mamę.

Właśnie o ten lęk. Mnie się wydaje za wcześnie. Ale w pon. byłam u przyjaciółki i jak tylko ktoś obcy zaczął do niego mówić to natychmiast była podkówka i chowanie się w moje ramiona.
Teściowa jest psychologiem. Pracuje w poradni pedagogiczno-psychologicznej dla dzieci i młodzieży.

ładniutki a ja miałam zrobić fotkę mojemu ciuszkowi świątecznemu i włączyłam pralkę teraz musze poczekać aż wyschnie

Kontrola kontrolą. Aż tak bardzo to nie wierzę żeby się przejmowali.
A co do MOM w Gerberze to oni to chyba wycofali prawie 2 lata temu. Tu jest ich oświadczenie w tej sprawie
http://www.nestle.pl/pl/media/pressr...2#.UMrhYaz_KWw

spokojnie, jakby był robak to przecież się nie rozpuści w wodzie to byś go zobaczyła.

Smaruję Ale na niewiele się to zdaje
ostatnio czytałam że jak dziecko ma problem przy ząbkowaniu z jedzeniem to najlepiej karmić strzykawką - po włożeniu do buzi skierować na policzek i powoli wyciskać mleczko.
Ale czy to się sprawdzi to niestety nie wiem, w końcu jak nas coś boli to jeść nam się odechciewa

Stary 2012-12-14, 09:53   #1513
Kasik_12
Zadomowienie

Hej

Moje dziecię od rana skrzeczy...dziwny dźwięk trochę jakby straszyła , a jednocześnie wydawała dźwięk jak wrona

Dzisiaj ciąg dalszy odwiedzin ..wczoraj była mama i koleżanka, dzisiaj przyjeżdża kumpela z winkiem, a jutro jeszcze inna zawita z samego rana
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 09:57   #1514
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Heloł Dziecko mi o 6 zarządziło pobudkę na jedzenie więc od tej godziny już nie śpię, jeszcze spacer z psem zdążyłam zaliczyć, zimno!
Teraz Lu ćwiczy na dywanie a pies się kręci koło niej licząc na pieszczoty tak tak, Luśka od niedawna jest dla niego pełnoprawnym członkiem rodziny od którego też można oczekiwać mizianka

no to powodzenia z przeprowadzką
tak, zielona kupa może być od zębów
Królik też zaakceptował małego. Przedtem wychodził, a teraz jak mlody lezy na łóżku ze mną to przychodzi i siada koło niego

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Hey !!!

My jutro idziemy do szkoły rodzenia na choinkę. Fajnie będzie zobaczyć te wszystkie dzieciaczki.
A w następnym tygodniu z małą idziemy na wigilie do mnie do pracy. Ubiorę ją w strój mikołajowej. Będą tez dwie moje koleżanki tez z takimi maluchami.
Już Agunia odpisąła Nam powiedzieli, że jak obrzęk to Altacet

Cytat:

Dziś piątek, co oznacza, że mały kończy 17 tygodni

Stary 2012-12-14, 09:58   #1515
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
zdrowe lanie jej sie należy Aga podrzucisz mi link do siatek WHO?
w formie pdf-ów, które można sobie ściągnąć na dysk, wszystko w jednym pdf-ie, dla chłopców i dziewczynek
http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ho-chlopcy.pdf
http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ziewczynki.pdf

ja do tej poradni bym już nie chodziła, bo baba mnie często irytuje swoimi zaleceniami (no umówmy się, u niej to typowo polska stara szkoła pediatryczna), ale doszłam do wniosku, że skoro teraz wizyty mamy raz na 2 miesiące to nie zaszkodzi, bo w razie czego od niej najszybciej dostaniemy skierowanie do innej specjalistycznej poradni. Więc tam chodzenie tylko po to, żeby mieć świadczenia na NFZ w razie w, a kierujemy się zaleceniami prywatnej pediatry

Cytat:
Cześć dziewczyny.
biedni

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-14 o 10:03
Stary 2012-12-14, 10:18   #1516
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
cześć

u nas już się skończyła sielanka z przepanymi nockami... już 1,5 miesiąca tak ładnie spała od 20.00 do 7.00 a dzisiaj 2 pobudki na jedzenie w nocy....

ciekawe czemu tak się dzieje

Ja to bym się cieszyła z takich pobudek.
Nadka do mniej więcej 3 m-ca budziła się w nocy 2-3 razy, od czasu do czasu 4, czyli jak dla mnie było super. A potem (do teraz niestety) budzi się minimum 4 razy, czasem z 7 -8, nawet nie wiem, bo nie koduje tego. Ze dwa razy ją odkładam do łóżeczka,a potem śpi z nami, bo nie dałabym rady.
Kiedy jej się polepszy to nie wiem.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 10:23   #1517
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Królik też zaakceptował małego. Przedtem wychodził, a teraz jak mlody lezy na łóżku ze mną to przychodzi i siada koło niego

Już Agunia odpisąła Nam powiedzieli, że jak obrzęk to Altacet

Dziś piątek, co oznacza, że mały kończy 17 tygodni
najlepszego dla solenizanta

Stary 2012-12-14, 10:40   #1518
buena
Wtajemniczenie

Napiszę może, co wyszło wtedy z tym Gdańskiem...
Przypomnę, że chodziło o odczyn po szczepionce na gruźlicę. Pani doktor w Gdańsku napisała, że odczyn był z pogranicza nieprawidłowego odczynu poszczepiennego (NOP).
Nacięła ten ropień (na żywca oczywiście), mówiąc, że samo mogłoby nie pęknąć. Ropy było dużo, więc Małej przyniosło to na pewno ulgę, bo tak to mogła czuć rozpieranie w rączce, przez tą ropę. Potem w domu musieliśmy zakraplać rankę przez opatrunek jakimś lekiem. A najgorsze było zdejmowanie opatrunku z rączki... Plaster tak mocno trzymał, a tego nie można było pomoczyć. Pamiętam, jak cała się przy tym zgrzałam. W końcu pomoczyłam troszkę boki opatrunku i jakoś poszło.
A wszystko było przez źle wykonane szczepienie, prawdopodobnie zrobione było za głęboko. Choć nikt wprost tego nie chciał powiedzieć. Jak zapytałam o to sama, to doktorka nie odpowiedziała wprost.
W naszym szpitalu szczepionka została wycofana, bo myśleli, że to może wina samej szczepionki. Nasza pediatra już miała to zgłaszać do sanepidu. Wszystkie NOP i powikłania poszczepienne musza być zgłaszane (statystki).
Nie musze mówić, jak bałam się kolejnych szczepień.

To się rozpisałam.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 10:41   #1519
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Ja to bym się cieszyła z takich pobudek.
Nadka do mniej więcej 3 m-ca budziła się w nocy 2-3 razy, od czasu do czasu 4, czyli jak dla mnie było super. A potem (do teraz niestety) budzi się minimum 4 razy, czasem z 7 -8, nawet nie wiem, bo nie koduje tego. Ze dwa razy ją odkładam do łóżeczka,a potem śpi z nami, bo nie dałabym rady.
Kiedy jej się polepszy to nie wiem.
Cytat:
u nas to samo, też był czas, że nocki przespane, ale od dłuższego czasu pobudka w środku nocy na karmienie a potem 5-6 rano. Nie robię z tego tragedii, widać potrzebuje to niech je i zdrowo rośnie i nabiera ciałka
ale ja nie narzekam, tylko ciekawi mnie taki obrót sprawy na początku to było wstawanie w nocy ok 5 razy (do skonczenia 2 m-cy), później rzadziej i wcale.. no ale szczerze to tylko czekałam kiedy się skończy ta 'laba' dla mnie

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 11:07   #1520
karolka110
Wtajemniczenie

Hejka
za nami średnia noc, bo od 3 coś Lilka się kręciła, jęczała, to ją wzięłam do nas i spałyśmy przytulone do 5, kiedy to zjadła i dalej spała do 9.30

wczoraj kupiłam rajstopki na chrzest, a śpiworka w h&m'ie nie było, więc nie wiem w czym pójdzie....także strój już ma niemal cały, brakuje baletek, miałam upatrzone w h&m, ale wykupili też, ledwom te rajty dorwała....będzie więc w beżowym body z koronkowym kołnierzykiem i tej beżowej sukience w kremowe groszki+kremowe rajstopki i bolerko kremowe w takie jakby różyczki futerkowe(nie wieśniackie)-strój lekko niestandardowy jak na chrzcielny, ale mi się podoba bardzo

houserka też mam przypuszczenie, że ta wysypka na główce to może być od spania na tetrze z rana, wcześniej często miała po tym potówki, ale one znikały, a to jest jeszcze lekko widoczne do dziśi teraz już nie śpi na tetrze, a na flaneli-podkładać cosik muszę, bo jeszcze nieraz ulewa

czy Wasze dziatki jak są uradowane/podniecone to też tak rytmicznie wierzgają nóżkami i mają "szaleństwo" w oczach???
Stary 2012-12-14, 11:17   #1521
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
czy Wasze dziatki jak są uradowane/podniecone to też tak rytmicznie wierzgają nóżkami i mają "szaleństwo" w oczach???
oj tak

Stary 2012-12-14, 11:22   #1522
wvictoria
Wtajemniczenie

Byliśmy godzinkę na spacerze. Mały trochę pospał, ja zrbiłam małe zakupy. Jutro mam babski dzień z przyjaciółkami i juz się nie mogę doczekać

Cytat:
ostatnio czytałam że jak dziecko ma problem przy ząbkowaniu z jedzeniem to najlepiej karmić strzykawką - po włożeniu do buzi skierować na policzek i powoli wyciskać mleczko.
Ale czy to się sprawdzi to niestety nie wiem, w końcu jak nas coś boli to jeść nam się odechciewa
Dzięki, tego jeszcze nie próbowałam. Spróbuję Mam zapas strzykawek bo dokarmiałam królika. Na szczęście teraz chociaż on chce jeść bo chyba bym padła jak miałabym oba moje dziecka karmić

Cytat:
biedni

Cytat:
najlepszego dla solenizanta

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Napiszę może, co wyszło wtedy z tym Gdańskiem...
Przypomnę, że chodziło o odczyn po szczepionce na gruźlicę. Pani doktor w Gdańsku napisała, że odczyn był z pogranicza nieprawidłowego odczynu poszczepiennego (NOP).
Nacięła ten ropień (na żywca oczywiście), mówiąc, że samo mogłoby nie pęknąć. Ropy było dużo, więc Małej przyniosło to na pewno ulgę, bo tak to mogła czuć rozpieranie w rączce, przez tą ropę. Potem w domu musieliśmy zakraplać rankę przez opatrunek jakimś lekiem. A najgorsze było zdejmowanie opatrunku z rączki... Plaster tak mocno trzymał, a tego nie można było pomoczyć. Pamiętam, jak cała się przy tym zgrzałam. W końcu pomoczyłam troszkę boki opatrunku i jakoś poszło.
A wszystko było przez źle wykonane szczepienie, prawdopodobnie zrobione było za głęboko. Choć nikt wprost tego nie chciał powiedzieć. Jak zapytałam o to sama, to doktorka nie odpowiedziała wprost.
W naszym szpitalu szczepionka została wycofana, bo myśleli, że to może wina samej szczepionki. Nasza pediatra już miała to zgłaszać do sanepidu. Wszystkie NOP i powikłania poszczepienne musza być zgłaszane (statystki).
Nie musze mówić, jak bałam się kolejnych szczepień.

To się rozpisałam.
Współczuje przeżyć. Córka naszego kolegi (miesiąc mlodsza od mojego) właśnie też ma jakiś niewłaściwy odczyn po szczepieniu. Teraz po drugiej serii jej wyszło. Szczepią ją którąś skojarzoną ae nie wiem którą. Ma ponoć mieć coś modyfikowane w szczepionce ale co dokładnie to nie wiem

Stary 2012-12-14, 11:23   #1523
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
oj tak
normalnie Lilka ma tak codziennie po kilka razy, aż Małż się mnie pytał czy to normalnewystarczy troszkę ją zabawiać, a ona szaleje-fika tymi nogami jak nakręcona i oczy wielkie robi hehe
Stary 2012-12-14, 11:26   #1524
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Hejka
za nami średnia noc, bo od 3 coś Lilka się kręciła, jęczała, to ją wzięłam do nas i spałyśmy przytulone do 5, kiedy to zjadła i dalej spała do 9.30

wczoraj kupiłam rajstopki na chrzest, a śpiworka w h&m'ie nie było, więc nie wiem w czym pójdzie....także strój już ma niemal cały, brakuje baletek, miałam upatrzone w h&m, ale wykupili też, ledwom te rajty dorwała....będzie więc w beżowym body z koronkowym kołnierzykiem i tej beżowej sukience w kremowe groszki+kremowe rajstopki i bolerko kremowe w takie jakby różyczki futerkowe(nie wieśniackie)-strój lekko niestandardowy jak na chrzcielny, ale mi się podoba bardzo

houserka też mam przypuszczenie, że ta wysypka na główce to może być od spania na tetrze z rana, wcześniej często miała po tym potówki, ale one znikały, a to jest jeszcze lekko widoczne do dziśi teraz już nie śpi na tetrze, a na flaneli-podkładać cosik muszę, bo jeszcze nieraz ulewa

yhy uwielbiam to:love :
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 11:33   #1525
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Byliśmy godzinkę na spacerze. Mały trochę pospał, ja zrbiłam małe zakupy. Jutro mam babski dzień z przyjaciółkami i juz się nie mogę doczekać

Dzięki, tego jeszcze nie próbowałam. Spróbuję Mam zapas strzykawek bo dokarmiałam królika. Na szczęście teraz chociaż on chce jeść bo chyba bym padła jak miałabym oba moje dziecka karmić

Współczuje przeżyć. Córka naszego kolegi (miesiąc mlodsza od mojego) właśnie też ma jakiś niewłaściwy odczyn po szczepieniu. Teraz po drugiej serii jej wyszło. Szczepią ją którąś skojarzoną ae nie wiem którą. Ma ponoć mieć coś modyfikowane w szczepionce ale co dokładnie to nie wiem
chyba trzeba to tak zrobić by absolutnie nie dotkał jej dziąsełkami, chyba sam ten dzyndzel na strzykawkę wsadziś w kąciku i skierować na policzek.
Daj znać czy jest lepiej.

Stary 2012-12-14, 11:50   #1526
agunia82
Zakorzenienie

No to Luśka zaczyna powoli odkrywać, że będąc na czworakach można jedną rękę od ziemi oderwać

Stary 2012-12-14, 11:59   #1527
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
w formie pdf-ów, które można sobie ściągnąć na dysk, wszystko w jednym pdf-ie, dla chłopców i dziewczynek
http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ho-chlopcy.pdf
http://www.bangla.babyonline.pl/plik...ziewczynki.pdf

ja do tej poradni bym już nie chodziła, bo baba mnie często irytuje swoimi zaleceniami (no umówmy się, u niej to typowo polska stara szkoła pediatryczna), ale doszłam do wniosku, że skoro teraz wizyty mamy raz na 2 miesiące to nie zaszkodzi, bo w razie czego od niej najszybciej dostaniemy skierowanie do innej specjalistycznej poradni. Więc tam chodzenie tylko po to, żeby mieć świadczenia na NFZ w razie w, a kierujemy się zaleceniami prywatnej pediatry

dzięki, wiadomo nie ma co palic mostów, jak ejst nieszkodliwa, to mozna wysłuchac 5 minut a zawsze macie furtkę gdyby coś
Cytat:
No to Luśka zaczyna powoli odkrywać, że będąc na czworakach można jedną rękę od ziemi oderwać
no wow za miesąc będzie już raczkować
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 12:05   #1528
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
chyba trzeba to tak zrobić by absolutnie nie dotkał jej dziąsełkami, chyba sam ten dzyndzel na strzykawkę wsadziś w kąciku i skierować na policzek.
Daj znać czy jest lepiej.
na pewno dam znac. jeszcze raz dziekuje za pomysl

Cytat:
akrobatka

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

swoja droga mam spoko - maly nie chce jesc, pakuje wszystko do buzi. z drugiej strony krolik, ktoremu co 2gi dzien robie zastrzyki z penicyliny, podaje syrop przeciwbolowy i probiotyk,i to nie wszystko bo do wczoraj go dokarmialam gerberkiem - 4xdziennie po 20ml strzykawka. masakra jakas

a dzis na obiad placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Stary 2012-12-14, 12:06   #1529
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno dam znac. jeszcze raz dziekuje za pomysl

akrobatka

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

swoja droga mam spoko - maly nie chce jesc, pakuje wszystko do buzi. z drugiej strony krolik, ktoremu co 2gi dzien robie zastrzyki z penicyliny, podaje syrop przeciwbolowy i probiotyk,i to nie wszystko bo do wczoraj go dokarmialam gerberkiem - 4xdziennie po 20ml strzykawka. masakra jakas

a dzis na obiad placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
nie ma za co, oby pomogło!

Agunia brawo dla Lusi

Stary 2012-12-14, 12:14   #1530
Alexandraaa88
Raczkowanie

Hej

Witam się po dosyć długiej nieobecności, mam nadzieję, że mnie pamiętacie i przyjmiecie z powrotem Przez ostatni tydzień próbowałam nadrobić wątkowe zaległości i można powiedzieć, że odniosłam sukces Trochę się u mnie pozmieniało. We wrześniu w końcu się obroniłam Zdecydowałam się pójść na kolejne studia przygotowujące do egzaminu na tłumacza przysięgłego. Z gorszych rzeczy, które całkowicie zaprzątnęły mi głowę to, że zostaliśmy oszukani na sporą kwotę pieniędzy a policja nawet palcem nie kiwnęła i dalej nie zamierzają nic z tym robić
Mały ma rehabilitację niby do 6 miesiąca. Musiałam wziąć prywatną rehabilitantkę bo inaczej to byśmy się nie doczekali... Co prawda większych popraw w kilku kwestiach nie dostrzegam i to mnie martwi...
Tak poza tym to ząbkowanie jest w toku, lada dzień górne ząbki się przebiją bo już je widać

Cytat:
Tak i uwielbiam jak tak robi

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości