Mój poród - mój wybór! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 13:27   #151
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: Mój poród - mój wybór!

To może nie ratujmy też dzieci z wadami. Natura sama eliminuje słabsze jednostki.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:27   #152
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
Niektorzy probuja byc madrzejsi od natury, szkoda ze takich problemow nie macie np z robieniem kupy jak macie zatwardzenie a boli czasami ze lzy same leca wtedy nie prosicie o operacje zeby nie bolalo?
Ja sie zastanawiam skad takie kolejki do lekarzy skoro kazdy chce miec prawo do decydowania o sposobie leczenia.
Po co ludzie chodza po lekarzach? Prosciej by bylo jak by wszystkie leki byly bez recepty a do szpitala kazdy w potrzebie kierowal sie sam. I tam tez by decydowal o sposobie leczenia (bo w koncu moje cialo i mam prawo). Bo po co decyzja lekarza? W koncu kazdy sam powinien decydowac czy chce farmakologie czy zabieg operacyjny.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:28   #153
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Kobieto, to że sama nie rodziłam, nie oznacza, że nie mam o sprawie rodzenia zielonego pojęcia, nie słyszałam o komplikacjach przy porodzie oraz że nie znam realiów w naszej slużbie zdrowia. A jakie są to realia doskonale odsłoniła akcja "rodzić po ludzku".
Poza tym jak już mówiłam - byłam przy porodzie nie tylko kotki, ale też przyjaciółki - homo sapiens sapiens. Porodzie trudnym i powikłanym. To oczywiście nie oznacza, że w związku z tym uważam, że każdy poród tak wygląda jak ten, który widziałam na własne oczy. Doskonale wiem, że nie.
Z tym, że z Twoich doświadczeń też nie wynika wiele więcej niż to, że Ty miałaś udane dwa porody.
A już na pewno nie wynika z tego to, że kobieta nie powinna decydować w jaki sposób urodzić swoje własne dziecko.
Is it clear ?
No dobrze, a ile masz przypdakow wsrod najblizszego otoczenia z tym zlym zakonczeniem a ile z tym dobrym odnosnie SN?

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:28   #154
Bananalama
jestę wieszczę

Oj tak, pacjent ma pewną dowolność. Mnie zapytano, czy uszkodzonego paznokcia mi zerwać od razu ze znieczuleniem, czy pozwolić mu, by zszedł sam.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:30   #155
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
No dobrze, a ile masz przypdakow wsrod najblizszego otoczenia z tym zlym zakonczeniem a ile z tym dobrym odnosnie SN?
dla mnie wystarczy jeden gdzie kobieta niepotrzebnie byla narazona na cierpienie i komplikacje po porodzie. I niewazne co chciala tylko jak to zostalo wykonane i z jakich powodow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:31   #156
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Oj tak, pacjent ma pewną dowolność. Mnie zapytano, czy uszkodzonego paznokcia mi zerwać od razu ze znieczuleniem, czy pozwolić mu, by zszedł sam.
Oo to i ja miałam wyrywamy zęby na NFZ czy leczymy kanałowo?
Lub też: nadżerkę wypalamy na NFZ, płacimy za prywatne wymrożenie, lub tez trzecia opcja: czekamy aż pani szybko urodzi dziecko i zajmiemy się tym po porodzie.
Ewentualnie jeśli pani będzie zwlekać z dzieciakiem, to możemy poczekać na nowotwór.

Cały wachlarz możliwości.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:31   #157
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
To byl za to tekst na bardzo wysokim poziomie. Za to nierobienie przez dluzszy czas kupy moze doprowadzic do innych powiklan, zreszta kolezanka wyzej juz napisala cos na ten temat. I jesli nie wiesz, brak wyprozniania sie moze doprowadzic do smierci - jestem akurat na czasie w tym temacie.
Rany
Pewna pani profesor mówiła, że od mądrości życiowych niektórych pacjentów dostawał bólu głowy. Jak do mnie trafisz, to mi chyba łepetyna eksploduje
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:33   #158
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Nie miałaś to nie wiesz. Zależy czy jest zaplanowane , czy na gwałt jak sn coś nie idzie..

Dobrze że Ty miałaś i wiesz.
czekam jeszcze na argument że te co rodziły to hipokrytki,a w wiki przecież napisali że dzieci to teraz większe to i trzeba ciąć jak tylko się którejś zachce.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:33   #159
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Mnie się za to pytali czy źle złożony staw nastawić operacyjnie (z istniejącym ryzykiem przecięcia nerwu, bo jestem chuda jak patyk i staw malutki i ponoć całkiem by to było prawdopodobne) i w efekcie móc nim nigdy już nie ruszać ale w przypadku powodzenia odzyskać 100% sprawności, czy pozwolić mu po ponownym nastawieniu się zrastać naturalnie, co by spowodowało, że na pewno nie odzyskam całej sprawności, ale tez na pewno w jakimś stopniu będę mogła nim ruszać.
I jakoś decyzję lekarz pozostawił mi po opisaniu wszystkich możliwych skutków każdej opcji i podania prawdopodobieństw.

I o dziwo zadecydowałam i jeszcze bardziej o dziwo całkiem neźle
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:34   #160
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie ma takich przypadków. Zawsze jest dyżurny anestezjolog w szpitalu który jest nagłych przypadków, reanimacji. A my mówimy o planowanych CC , nie na cito w środku nocy, wiec CC byłoby w czasie keidy w szpitalu jest wielu anestezjologów.
Wybacz ale lezalam na chirurgii, nie raz slyszalam gdy lekarz zwracal sie do pacjenta "musimy czekac na anestezjologa".
Ten dyzurny anestezjolog sie nie rozdwoi ani nie roztroi.
Sama bedac dzieckiem trafilan na chirurgie z silnymi objawami zapalenia wyrostka i musialam czekac na anestezjologa bo byl przy innym zabiegu.
Stary 2012-12-14, 13:35   #161
201604181004
Konto usunięte

To może powiem dlaczego jeszcze nie podpisałam i głęboko rozważam czy podpisać:
bo o ile ręczę za swoje przemyślane decyzje o tyle jak znam niektóre kobiety to najlepiej jakby za nich mama zdecydowała. Miałam znajomą która nie miała miesiączki kilka miesięcy. Jak się zebrała do lekarza i dostała globulki na wywołanie miesiączki to stwierdziła 'no przeciez se tego tam nie wsadze nie' no. Dlatego jeszcze się zastanawiam czy takie akcje mają sens bo nie wszystkie istoty myślące, są inteligentne.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Wybacz ale lezalam na chirurgii, nie raz slyszalam gdy lekarz zwracal sie do pacjenta "musimy czekac na anestezjologa".
Sama bedac dzieckiem trafilan na chirurgie z silnymi objawami zapalenia wyrostka i musialam czekac na anestezjologa bo byl przy innym zabiegu.
A ja czekałam 30 sekund na anestezjologa ;p serio nigdy nie słyszałam by to z nim był problem, prędzej z lekarzem który właśnie odbiera inny poród
Stary 2012-12-14, 13:36   #162
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Rany
Pewna pani profesor mówiła, że od mądrości życiowych niektórych pacjentów dostawał bólu głowy. Jak do mnie trafisz, to mi chyba łepetyna eksploduje
Ale to akurat wiedza zaczerpnieta od lekarza. I raczej do Ciebie nie trafie

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-14, 13:38   #163
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
bo o ile ręczę za swoje przemyślane decyzje o tyle jak znam niektóre kobiety to najlepiej jakby za nich mama zdecydowała. Miałam znajomą która nie miała miesiączki kilka miesięcy. Jak się zebrała do lekarza i dostała globulki na wywołanie miesiączki to stwierdziła 'no przeciez se tego tam nie wsadze nie' no. Dlatego jeszcze się zastanawiam czy takie akcje mają sens bo nie wszystkie istoty myślące, są inteligentne.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

A ja czekałam 30 sekund na anestezjologa ;p serio nigdy nie słyszałam by to z nim był problem, prędzej z lekarzem który właśnie odbiera inny poród
Lekarz do odbierania porodu, to jest potrzebny mniej więcej tak samo jak świni siodło.

Co do tego co wytłuściłam, to właśnie dlatego uważam, ze nie powinno być dowolności, bo ludzie są coraz głupsi, coraz bardziej rozmazgajeni, rozhisteryzowani i infantylni.
Sobie jedna z drugą, tylko krzywdy narobi a potem będzie jeszcze latać po sądach i odszkodowania chcieć.

Liz Williams
Stary 2012-12-14, 13:38   #164
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
To mialas szczescie. Ja prawie godzine zwijalam sie z bolu czekajac. A w szpitalach sporo czasu spedzilam a nie tydzien czy dwa wiec duzo widzialam i slyszalam...
Stary 2012-12-14, 13:40   #165
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Skoro pacjent był na tyle przytomny, że lekarz z nim rozmawiał i leżał na sali z Tobą a nie na OIOMie = zagrożenia życia nie było . No i tu mowa o cięciach planowych , a wtedy anestezjologowie byliby rozplanowani wczesneij do tego do zabiegu.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:40   #166
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Lekarz do odbierania porodu, to jest potrzebny mniej więcej tak samo jak świni siodło.

Co do tego co wytłuściłam, to właśnie dlatego uważam, ze nie powinno być dowolności, bo ludzie są coraz głupsi, coraz bardziej rozmazgajeni, rozhisteryzowani i infantylni.
Sobie jedna z drugą, tylko krzywdy narobi a potem będzie jeszcze latać po sądach i odszkodowania chcieć.
- zgadzam się; wg mnie podstawa to dobra położona; do porodu rodzinnego nie tyle wybierałam lekarza, co położną, która miała z nami być cały czas- lekarz przyszedł na chwilę pod sam koniec. Położna to podstawa.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:40   #167
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to akurat wiedza zaczerpnieta od lekarza. I raczej do Ciebie nie trafie
No myślę, w końcu leczenie nie jest zgodne z naturą, a hipokrytką chyba nie jesteś
Ja WIEM, że brak wypróżniana prowadzi do śmierci, chodziło mi o to, że twoje porównanie jest nietrafione.
Stary 2012-12-14, 13:40   #168
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
bo o ile ręczę za swoje przemyślane decyzje o tyle jak znam niektóre kobiety to najlepiej jakby za nich mama zdecydowała. Miałam znajomą która nie miała miesiączki kilka miesięcy. Jak się zebrała do lekarza i dostała globulki na wywołanie miesiączki to stwierdziła 'no przeciez se tego tam nie wsadze nie' no. Dlatego jeszcze się zastanawiam czy takie akcje mają sens bo nie wszystkie istoty myślące, są inteligentne.[COLOR="Silver"]
dokladnie to samo mysle.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:40   #169
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

No, hej, halo, do cesarski nie jest potrzebny lekarz?

No i dlatego z powodu wytłuszczonego nie mam póki co zdania. O ile ufam sobie i wiem że jak przysiądę do sprawy poczytam skonsultuję się z lekarzem prowadzącym oraz zapobiegawczo z innymi, przemyslę i dowiem się co będzie względnie najlepsze to wtedy będę szczekać w szpitalu jak mnie nie posłuchają. Ale póki co po prostu obawiałabym się bo niektórzy nie powinni mieć w ogóle dzieci co dopiero zabierać się za decyzje o własnym leczeniu bo byśmy mieli ludzi non stop na haju jakbyśmy sami sobie recepty przepisywali

Chociaż z drugiej strony lekarzom też nie zawsze warto ufać, sytuacja patowa
Stary 2012-12-14, 13:42   #170
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
No myślę, w końcu leczenie nie jest zgodne z naturą, a hipokrytką chyba nie jesteś
Ja WIEM, że brak wypróżniana prowadzi do śmierci, chodziło mi o to, że twoje porównanie jest nietrafione.
Ktos wczesniej porownal porod do robienia kupy - stad moje porownanie. Wystarczyloby wszystko czytac

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-14, 13:42   #171
cava
Zakorzenienie

Cytat:
No, hej, halo, do cesarski nie jest potrzebny lekarz?

A , do cesarki to tak.

Hm, no właśnie. Niby taki luksus bezproblemowy, a lekarz z anestezjologiem musi być.
Już samo to dałoby mi duuuużo do myślenia.

Liz Williams
Stary 2012-12-14, 13:44   #172
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Ktos wczesniej porownal porod do robienia kupy - stad moje porownanie. Wystarczyloby wszystko czytac
Skoro je powtórzyłaś, to widocznie uznałaś je za trafne. Zresztą ta dyskusja nie ma sensu. Lepiej wrócić do meritum sprawy.
Stary 2012-12-14, 13:45   #173
201604181004
Konto usunięte

E no akurat z tym anestezjologiem bym nie szalała, człowiek całe życie płaci bandyckie podatki i w jednym z najważniejszych momentów życia właściwie powinno go tyle co nic obchodzić to że szpital ma problemy z pracownikami.
Stary 2012-12-14, 13:47   #174
rousse
BAN stały

Cytat:
A , do cesarki to tak.

Hm, no właśnie. Niby taki luksus bezproblemowy, a lekarz z anestezjologiem musi być.
CC sa drogie... A jak jakaś ciężarna umrze przy porodzie sn to szpital dodatkowo zaoszczędzi na wyżywieniu... no to mamy niezbywalny argument przeciw

FYI podczas porodu sn tez jakiś anestezjolog musi być w pracy dostępny pod telefonem w razie czegoś.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:50   #175
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro pacjent był na tyle przytomny, że lekarz z nim rozmawiał i leżał na sali z Tobą a nie na OIOMie = zagrożenia życia nie było . No i tu mowa o cięciach planowych , a wtedy anestezjologowie byliby rozplanowani wczesneij do tego do zabiegu.
Ja z ostrym zapaleniem wyrostka nie lezalam na OIOMie tylko na chirurgii i tez bylam przytomna. A zagrozenie zycia bylo. Bo chyba kazdy wie jak moze sie skonczyc pekniecie.

To, ze do ciecia planowego anestezjolog bylby zaplanowany wczesniej nie zmienia faktu, ze w tym samym czasie moglby sie przydac innej osobie.

Cytat:
A , do cesarki to tak.

Mnie tez.
Stary 2012-12-14, 13:53   #176
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
dokladnie to samo mysle.
I ja także

To tak samo jak z aborcją - ja bym nie usunęła, są kobiety co by usunęły, ok.
Ale znam osobiście takie, mówiąc wprost - głupie dziewuchy, że jakby tylko aborcja była legalna i refundowana, bo antykoncepcja by im potrzebna nie była, bo i po co. Skąd wiem? Skoro już teraz pewna dama ma podejście 'bzykam się bez gumy, bo w gumie niedobrze, a po tabletkach się tyje, jest ryzyko jest zabawa, najwyżej facet będzie zbierał na skrobankę', to już widzę co się staje jak ją zalegalizują.

I tu z porodem jest sytuacja analogiczna - ja wiem, że wiele kobie wie na ile może sobie pozwolić i ile może wytrzymać a kiedy należy interweniować. Ale na świecie są też głupie kobiety, które rozetną sobie brzuch tylko po to, żeby nie mieć ciętej cipki. Więc mniejszym złem jest decydowanie o tym lekarza.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:54   #177
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
I ja także

To tak samo jak z aborcją - ja bym nie usunęła, są kobiety co by usunęły, ok.
Ale znam osobiście takie, mówiąc wprost - głupie dziewuchy, że jakby tylko aborcja była legalna i refundowana, bo antykoncepcja by im potrzebna nie była, bo i po co. Skąd wiem? Skoro już teraz pewna dama ma podejście 'bzykam się bez gumy, bo w gumie niedobrze, a po tabletkach się tyje, jest ryzyko jest zabawa, najwyżej facet będzie zbierał na skrobankę', to już widzę co się staje jak ją zalegalizują.

I tu z porodem jest sytuacja analogiczna - ja wiem, że wiele kobie wie na ile może sobie pozwolić i ile może wytrzymać a kiedy należy interweniować. Ale na świecie są też głupie kobiety, które rozetną sobie brzuch tylko po to, żeby nie mieć ciętej cipki. Więc mniejszym złem jest decydowanie o tym lekarza.

no ale co z tego?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:54   #178
pendraiw
Zakorzenienie

Że tak zapytam - kobiety nadal rodzą leżąc na plecach?
Stary 2012-12-14, 13:55   #179
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość
Że tak zapytam - kobiety nadal rodzą leżąc na plecach?
moja kuzynka wczoraj urodziła na plecach, ale mam kilka kobiet w rodzinie, które rodziły np na stojąco czy bokiem. :P
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:55   #180
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
E no akurat z tym anestezjologiem bym nie szalała, człowiek całe życie płaci bandyckie podatki i w jednym z najważniejszych momentów życia właściwie powinno go tyle co nic obchodzić to że szpital ma problemy z pracownikami.
No wlasnie kobieta placi bandyckie podatki, rodzi SN bo nie wybiera CC jako fanaberii a pozniej w razie potrzeby na inna operacje musialaby czekac do nastepnego roku bo przez mase CC z wyboru wyczerpalby sie limit na dany rok.
Super po prostu.

Przeciez nikt sie nie czepia o cesarki, ktore sa potrzebne. Ale za fanaberie mozna sobie z wlasnej kieszeni zaplacic a nie obciazac kosztami szpitale, ktore i tak na nadmiar kasy nie cierpia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości