|
|
#211 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój poród - mój wybór!
Cytat:
Mojego kuzyna zona miala CC i przez tydzien lezala obolala w lozku a dzieckiem zajmowala sie tesciowa. Kazdy organizm jest inny. ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Rosyjska ruletka i tyle. |
||
|
|
|
|
#212 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
).Chciałabym, aby wszystkie dziewczyny mogły wybrać, jak chcą urodzić. Edytowane przez ollastar Czas edycji: 2012-12-14 o 15:19 |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Konto usunięte
|
Jestem po dwóch cesarkach i petycji nie podpiszę. CC to nie jest fanaberia tylko poważna operacja, takie też mają konsekwencje.
Pierwsze cc to masakra, na szybko, pod narkozą, potem wymioty, doba leżenia plackiem, problem z wydaleniem odchodów poporodowych, półkilogramowy worek piachu na brzuchu w celu usprawnienia wydalania krwi i skrzepów, ja ten worek podciągałam ukradkiem na klatkę piersiową bo masakrycznie mnie bolał brzuch a pielęgniara jak przychodziła to darła się bo worek ma być na brzuchu a ja darłam się jeszcze głośniej bo mnie strasznie bolało. Potem wstawanie, z cewnikiem w jednej ręce a druga ręka podtrzymywała podkład... Dla mnie cc i stan po nim to koszmar. Potem ropiejąca rana, szew który nie chciał wyjść... CC mówię nie. Drugie cc było lżejsze niż pierwsze, ale mimo wszystko jeśli kobieta ma możliwość porodu siłami natury to tylko niech tak rodzi. CC to nie jest hop siup jak się wielu wydaje. |
|
|
|
|
#214 |
|
BAN stały
|
Powiem wam jestem za wyborem kobiety, bo znam przypadek kobiety w wieku 21 lat zaszła w planowaną ciąże z mężem bardzo się cieszyli z narodzin Jasia tak samo jak my znajome ze szkoły cała ciążę Ja spierałyśmy do tego Jej najlepsza przyjaciółka z klasy zaszła pare miesiecy po niej ale wracając do Majki pewnego piątkowego dnia wieczorem dowiaduje się od jej przyjaciółki że Majka urodziła aniołka
,bo rodziła 8 godzin i już umierała zaczęła się dusić i dopiero wtedy zabrali Ją na cc po wielkich błaganiach meża by ich ratowali wy ciągliwy Jasia jako aniołka bo mały się udusił (. jak rodzili lekarze darli się do niej młoda jest więc nie musi mieć CC. I tak Jasia niema .Teraz opowieść mojej siostry miała mieć cc ale nie zdążyli bo mała się za szybko urodziła i dobże bo siostra ma duże problemy z sercem dlatego miała swojego kardiologa koło siebie .Jak ja kiedyś będę rodzić to tylko cc bo mam wadę wzroku która się pogłębia, a nie chcę jak moja ciocia stracić wzroku na oko bo teściowa się uparła że może rodzić naturalnie i dlatego nie mogą się zdecydować na 2 a chcą . Dlatego jestem za .
|
|
|
|
|
#215 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pachnie mi to filozofią "ja przez to przeszłam, to czemu ona ma mieć łatwiej".
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
||||
|
|
|
|
#216 |
|
Rozeznanie
|
Zauważylam taka niepokojaca prawidłowosc w tego typu dyskusjach, czy to poród wedle życzenia, czy np. aborcja.
Krzyczą najgłośniej i obrażają innych Ci, którzy chcą narzucić jedno konkretne rozwiązanie - tutaj poród naturalny, a w przypadku aborcji całkowity zakaz. Dlaczego ludzie się tak wpier***** w wybory innych ludzi? Ja zamierzam rodzić tylko i wyłącznie przez CC i nikomu nic do moich powodów tej decyzji. Mnie ni ziębi ni grzeje, czy ktoś dokona aborcji, czy wybierze poród SN. Nikomu nic nie narzucam i nie obrażam tych, którzy myślą inaczej. Dlaczego to samo nie obowiązuje drugiej strony? Niemiłe skojarzenia mam z "wyznawcami" ( bo zwolennikami ich nazwać nie sposób ) pewnej Partii - jest Jedna Prawda i jeśli jej nie wyznajesz, bo ośmielasz się myśleć inaczej to won z tego kraju, pewnieś lewak lub komuch, na pewno nie Prawdziwy Polak ![]() Jestem za WYBOREM. |
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze Nino, zadam Ci pytanie - dlaczego nie zdecydujesz sie na porod naturalny?
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#219 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie podpiszę, bo:
a) z pragmatycznego punktu widzenia - są ważniejsze rzeczy/zabiegi/operacje, które potrzebują dofinansowania. CC, o ile nie ratuje życia i zdrowia, jest zabiegiem 'bonusowym'. b) argument już się pojawił - ludzie są za głupi na posiadanie wyboru ![]() c) ZGODZĘ SIĘ na podpisanie wszelkich ustaw dających pełnię praw do decydowania o sobie ludziom, jeśli zgodzą się wprowadzić system gospodarczy proponowany przez JKM - ROBISZ TO ZA SWOJE (podatki są ograniczone do minimum, więc można 'przyoszczędzić' ), i NIE OCZEKUJESZ W ZAMIAN NIC OD PAŃSTWA.A to nie przejdzie - bo ludzie chcą móc posiadać i wszelkie prawa wolnościowe i jednocześnie pomoc państwa. I w takich dyskusjach zawsze wychodzi, że naród z nas w ogóle nie obywatelski, i myśli tylko o własnej d... . Kobieta kobiecie grabie, a Polak Polakowi wilkiem, true story
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Jest tylko jedna racja i my ja mamy. A nawet jak jest Twoja, to moja jest mojsza niz twojsza i wlasnie moja racja jest racja najmojsza." Brzmi znajomo?
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
A racja jest jak dupa - kazdy ma swoja (jak mi TZ-et wlasnie podpowiedzial)
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Prawda za dostępem powszechnym do cc jest banalna: nasz system finansowania służby zdrowia tego nie udźwignie (pomijam już kwestie: powinno/nie powinno)- na zbyt wiele zabiegów nie ma kasy, nie wierzę , ze będzie na powszechne cc.
Gdy miałam poród rodzinny, to za niego zapłaciłam (właśnie za wygodny i osobny pokój, a nie boks wydzielony na ogólnej porodówce) , podobnie jak opłaciłam sobie obecność przy mnie cały czas położnej- bo chciałam mieć możliwe najlepszy komfort rodzenia. Ale zwyczajnie nie wierzę, ze bez opłat będzie to możliwe powszechnie, dla każdej rodzącej. Banalne? Być może, ale sprawa rozbija się o kasę. |
|
|
|
|
#223 | |
|
sissy that walk
|
Dołączam się do przekonań, że decyzję "cc czy sn" powinien podejmować lekarz. Owszem, zdarzają się przypadki gdzie pochopnie zostaje podjęta decyzja o sn, ale to wynika nie z braku wyboru, tylko z błędów personelu. A cc to jeszcze poważniejsza sprawa, więc przy złym lekarzu efekt może być tragiczny w obu przypadkach. Cesarka na życzenie to dla mnie kosmos, równie dobrze mogę się ubiegać o prawo do darmowego wycięcia wyrostka robaczkowego - co prawda nie miałam ataku, ale nie podoba mi się, więc niech mi go wytną za Wasze pieniądze.
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja to mysle, żeby podpisać. Cava, madana, tak bardzo Wam zależy na tym, żeby jakaś kobita, co to jej w życiu na oczy nie widziałyście, nie cierpiała? A pewnie jeszcze tutaj Wam w oczy pluje? No co Wy. Niech se ma ten swój wybór, najwyżej sobie niektóre pocierpią, może będą jakieś komplikacje, no ale ich wybór w końcu, nikomu się nie wleje oleju do głowy na siłę. Ale jednak żeby to odpłatne było, bo inaczej nie da rady, te sale operacyjne się same nie rozmnożą.
|
|
|
#225 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zadomowienie
|
Podpisze bo jestem z małego miasta i to czy kobieta rodzi przez cc( nawet w przypadku gdy to konieczne) zależy głównie od tego czy lekarz zostanie "opłacony". Mojej cioci po wypadku z pękniętą miednicą w 9 miesiącu ciąży kazali rodzic naturalnie bo przecież" nic się nie dzieje".
Niestety tak to wygląda w wielu miastach zwłaszcza we wschodniej Polsce. |
|
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jasne , dzieci przecież przynosi bocian jak się niedotleni podczas porodu to niepotrzebny mu bonus w postaci dofinansowania, bo jest FUNDACJA TVN dla dzieci z porażeniem mózgowym wystarczy wysłać sms o treści pomagam i dzidziuś dostanie nowy mózg . Bo chyba są przeszczepy mózgu, skoro nawet tu wypowiadaja się dawcy...
|
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reszta, no cóż, naiwność jest taką samą przypadłością jak np pryszcze.
|
|
|
#230 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
CC refundowane na życzenie = wymuszanie na siłę SN pod koniec roku rozliczeniowego, z powodu braku funduszy. I wtedy kobieta, która nie będzie mogła rodzić naturalnie bo prostu cesarki nie dostanie, tak jak w tej chwili wiele ciężko chorych osób nie może zostać skierowanych na operację czy zabieg z powodu wyczerpania środków na dany rok. |
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to była ironia ![]() Ty nie rozumiesz jednego: ja mogę współczuć czy nie współczuć rodzącej- ale i tak nie będzie nigdy możliwa cc na życzenie w publicznej służbie zdrowia z prozaicznego powodu: braku kasy, limitów; czyli farta ma rodząca na początku roku; pecha- ta z końcówki. Z braku kasy to , czego się domagacie jest po prostu nierealne. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-12-14 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#234 |
|
BAN stały
|
czytam, a ty przeczytałaś moje posty?, że kiedy jest zagrożenie (=kiedy dziecku już się dzieje krzywda i jest niedotlenione) to mimo cc już jest za późno? Zapobieganie kalectwu czy śmierci to bonus? Badania prenatalne to bonus? badania przesiewowe np. na fenyloketonurię też są bonusem, bo nie ma zagrozenia zycia? Każde USG w ciąży jest bonusem, powinny być tylko jak jest zagrożenie życia?
Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-12-14 o 16:43 |
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
sissy that walk
|
Idąc Twoim rokiem rozumowania KAŻDE dziecko powinno rodzić się poprzez cc, bo nigdy nie wiadomo, czy nie nastąpią jakieś komplikacje. Twoim zdaniem jest to wykonalne?
|
|
|
|
#238 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
BAN stały
|
Każda matka powinna zadecydować, żeby w razie komplikacji nie mieć potem pretensji do lekarzy , rządu . Jak ktoś już napisał, w niektórych krajach przecież tak jest.
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.

).
,bo rodziła 8 godzin i już umierała zaczęła się dusić i dopiero wtedy zabrali Ją na cc po wielkich błaganiach meża by ich ratowali wy ciągliwy Jasia jako aniołka bo mały się udusił
.
- homo sapiens sapiens. Porodzie trudnym i powikłanym. To oczywiście nie oznacza, że w związku z tym uważam, że każdy poród tak wygląda jak ten, który widziałam na własne oczy. Doskonale wiem, że nie.

wystarczy wysłać sms o treści pomagam i dzidziuś dostanie nowy mózg . Bo chyba są przeszczepy mózgu, skoro nawet tu wypowiadaja się dawcy...