Mój poród - mój wybór! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 15:09   #211
martynka89
Zakorzenienie

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
Tak, ale każdy przypadek jest inny.
Ja po 32-godzinnym porodzie sn (urodziłam 2 minuty przed 1 w nocy) rano siedziałam już na tyłku i jadłam śniadanie i normalnie chodziłam. Podobnie koleżanki po cc - jedna czuły się dobrze, inne dochodziły do siebie bardzo długo.
Naprawdę nie ma co porównywać.
Ja po porodzie,ktory trwal 30 godzin, zdzemnelam sie 2 godziny, po tym czasie polozna obudzila mnie i zaprowadzila pod prysznic. Umylam sie bez zadnego problemu, troche polozna mi pomogla bo mialam dwa wenflony. Pozniej zawiezli mnie na sale poporodowa i dostalam sniadanie ( bo urodzilam po 9 rano). Sniadanie jadlam na siedzaco mimo pekniecia i naciecia "tam". Bolalo, nie powiem, ale w porownaniu z bolem po operacji, to byl maly pikus.

Mojego kuzyna zona miala CC i przez tydzien lezala obolala w lozku a dzieckiem zajmowala sie tesciowa.

Kazdy organizm jest inny.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
Napisane przez ollastar Pokaż wiadomość
Oczywiście, że każdy poród jest inny. Dlatego niech każda ma wybór rodzić jak chce. Ja NIGDY już nie chciałabym urodzić SN.
Tylko, ze nie masz pewnosci ze kolejny porod SN bylby ciezki. Nie masz tez pewnosci, ze po kolejnej cesarce byloby OK.
Rosyjska ruletka i tyle.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:15   #212
ollastar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Tylko, ze nie masz pewnosci ze kolejny porod SN bylby ciezki. Nie masz tez pewnosci, ze po kolejnej cesarce byloby OK. Rosyjska ruletka i tyle.
Nie jest tak. Nie jest to ruletka - sami lekarze wiedzieli, że dobrze nie będzie przy naturalnym porodzie i to oni zdecydowali o CC (przecież nie ja, bo nie mam wyboru).
Chciałabym, aby wszystkie dziewczyny mogły wybrać, jak chcą urodzić.

Edytowane przez ollastar
Czas edycji: 2012-12-14 o 15:19
ollastar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:29   #213
201706190936
Konto usunięte

Jestem po dwóch cesarkach i petycji nie podpiszę. CC to nie jest fanaberia tylko poważna operacja, takie też mają konsekwencje.
Pierwsze cc to masakra, na szybko, pod narkozą, potem wymioty, doba leżenia plackiem, problem z wydaleniem odchodów poporodowych, półkilogramowy worek piachu na brzuchu w celu usprawnienia wydalania krwi i skrzepów, ja ten worek podciągałam ukradkiem na klatkę piersiową bo masakrycznie mnie bolał brzuch a pielęgniara jak przychodziła to darła się bo worek ma być na brzuchu a ja darłam się jeszcze głośniej bo mnie strasznie bolało. Potem wstawanie, z cewnikiem w jednej ręce a druga ręka podtrzymywała podkład... Dla mnie cc i stan po nim to koszmar. Potem ropiejąca rana, szew który nie chciał wyjść... CC mówię nie.
Drugie cc było lżejsze niż pierwsze, ale mimo wszystko jeśli kobieta ma możliwość porodu siłami natury to tylko niech tak rodzi. CC to nie jest hop siup jak się wielu wydaje.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:29   #214
aligatorek1301
BAN stały

Powiem wam jestem za wyborem kobiety, bo znam przypadek kobiety w wieku 21 lat zaszła w planowaną ciąże z mężem bardzo się cieszyli z narodzin Jasia tak samo jak my znajome ze szkoły cała ciążę Ja spierałyśmy do tego Jej najlepsza przyjaciółka z klasy zaszła pare miesiecy po niej ale wracając do Majki pewnego piątkowego dnia wieczorem dowiaduje się od jej przyjaciółki że Majka urodziła aniołka ,bo rodziła 8 godzin i już umierała zaczęła się dusić i dopiero wtedy zabrali Ją na cc po wielkich błaganiach meża by ich ratowali wy ciągliwy Jasia jako aniołka bo mały się udusił (. jak rodzili lekarze darli się do niej młoda jest więc nie musi mieć CC. I tak Jasia niema .
Teraz opowieść mojej siostry miała mieć cc ale nie zdążyli bo mała się za szybko urodziła i dobże bo siostra ma duże problemy z sercem dlatego miała swojego kardiologa koło siebie .
Jak ja kiedyś będę rodzić to tylko cc bo mam wadę wzroku która się pogłębia, a nie chcę jak moja ciocia stracić wzroku na oko bo teściowa się uparła że może rodzić naturalnie i dlatego nie mogą się zdecydować na 2 a chcą . Dlatego jestem za .
aligatorek1301 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:31   #215
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A ja znam kobiety ktore samotnie rodzily, maz odcial pepowine i tylko pojechaly do szpitala na zbadanie noworodka - tylko ze mialy one juz doswiadczenie po wczesniejszych porodach.
No, o takiej jednej było glośno pare miesiecy temu. Propagowała porody w domu, a sama zmarła przy takim porodzie w wyniku zatrzymania akcji serca. Ironia losu.

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Kobieto, to że sama nie rodziłam, nie oznacza, że nie mam o sprawie rodzenia zielonego pojęcia, nie słyszałam o komplikacjach przy porodzie oraz że nie znam realiów w naszej slużbie zdrowia. A jakie są to realia doskonale odsłoniła akcja "rodzić po ludzku".
Poza tym jak już mówiłam - byłam przy porodzie nie tylko kotki, ale też przyjaciółki - homo sapiens sapiens. Porodzie trudnym i powikłanym. To oczywiście nie oznacza, że w związku z tym uważam, że każdy poród tak wygląda jak ten, który widziałam na własne oczy. Doskonale wiem, że nie.
Z tym, że z Twoich doświadczeń też nie wynika wiele więcej niż to, że Ty miałaś udane dwa porody.
A już na pewno nie wynika z tego to, że kobieta nie powinna decydować w jaki sposób urodzić swoje własne dziecko.
Is it clear ?
sine.ira, nie bede cytowac wszystkich Twoich wypowiedzi, ale zgadzam sie z każdą całkowicie

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Nie rodziłam i pewnie nie będę ale może któraś z Was będzie wiedziała trochę więcej.
Co z kobietami, które mają niską tolerancję na ból? Które obrzydza cały przebieg porodu? Nie przyczynia się to np do depresji poporodowej? Skoro kobieta przejdzie gehennę podczas porodu, może to źle odbije się na jej psychice. Możliwe, że kolejnego dziecka też ze względu na to nie
Dokładnie. Mam koleżankę, która bardzo by chciała mieć drugie dziecko, ale powiedziała, ze po tym, co przezyła nigdy sie nie zdecyduje. Rodziła naturalnie.

Cytat:

Ja uwazam, ze jesli CC jest konieczna, np. z powodu chociazby obwiniecia sie pepowiny dookola szyi plodu, to ja nie mam nic przeciwko. Ale CC bo jakas panienka ma paranoje to moim zdaniem kpina
Chciałabym wiedziec dlaczego wydaje Ci sie, ze masz prawo decydowac za innych i w dodatku wyrażać sie o nich z lekceważeniem? Tylko dlatego, ze bez komplikacji urodziłas dwójke dzieci? Nie rozumiem co Ci do tego jak inne kobiety będą rodzić SWOJE dzieci.

Pachnie mi to filozofią "ja przez to przeszłam, to czemu ona ma mieć łatwiej".

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:32   #216
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Zauważylam taka niepokojaca prawidłowosc w tego typu dyskusjach, czy to poród wedle życzenia, czy np. aborcja.

Krzyczą najgłośniej i obrażają innych Ci, którzy chcą narzucić jedno konkretne rozwiązanie - tutaj poród naturalny, a w przypadku aborcji całkowity zakaz.
Dlaczego ludzie się tak wpier***** w wybory innych ludzi?
Ja zamierzam rodzić tylko i wyłącznie przez CC i nikomu nic do moich powodów tej decyzji.
Mnie ni ziębi ni grzeje, czy ktoś dokona aborcji, czy wybierze poród SN.

Nikomu nic nie narzucam i nie obrażam tych, którzy myślą inaczej.
Dlaczego to samo nie obowiązuje drugiej strony?
Niemiłe skojarzenia mam z "wyznawcami" ( bo zwolennikami ich nazwać nie sposób ) pewnej Partii - jest Jedna Prawda i jeśli jej nie wyznajesz, bo ośmielasz się myśleć inaczej to won z tego kraju, pewnieś lewak lub komuch, na pewno nie Prawdziwy Polak

Jestem za WYBOREM.
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:35   #217
aszuelka
Zakorzenienie

Dobrze Nino, zadam Ci pytanie - dlaczego nie zdecydujesz sie na porod naturalny?

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:39   #218
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
Chciałabym wiedziec dlaczego wydaje Ci sie, ze masz prawo decydowac za innych i w dodatku wyrażać sie o nich z lekceważeniem? Tylko dlatego, ze bez komplikacji urodziłas dwójke dzieci? Nie rozumiem co Ci do tego jak inne kobiety będą rodzić SWOJE dzieci.
Bo niektórzy doskonale wiedzą co jest lepsze dla innych. Nawet jeśli są to zupełnie obce osoby. Prawda jest tylko jedna- moja własna.
Stary 2012-12-14, 15:45   #219
natash88
Wtajemniczenie

Nie podpiszę, bo:

a) z pragmatycznego punktu widzenia - są ważniejsze rzeczy/zabiegi/operacje, które potrzebują dofinansowania. CC, o ile nie ratuje życia i zdrowia, jest zabiegiem 'bonusowym'.

b) argument już się pojawił - ludzie są za głupi na posiadanie wyboru

c) ZGODZĘ SIĘ na podpisanie wszelkich ustaw dających pełnię praw do decydowania o sobie ludziom, jeśli zgodzą się wprowadzić system gospodarczy proponowany przez JKM - ROBISZ TO ZA SWOJE (podatki są ograniczone do minimum, więc można 'przyoszczędzić'), i NIE OCZEKUJESZ W ZAMIAN NIC OD PAŃSTWA.

A to nie przejdzie - bo ludzie chcą móc posiadać i wszelkie prawa wolnościowe i jednocześnie pomoc państwa. I w takich dyskusjach zawsze wychodzi, że naród z nas w ogóle nie obywatelski, i myśli tylko o własnej d... .

Kobieta kobiecie grabie, a Polak Polakowi wilkiem, true story

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:49   #220
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Bo niektórzy doskonale wiedzą co jest lepsze dla innych. Nawet jeśli są to zupełnie obce osoby. Prawda jest tylko jedna- moja własna.

"Jest tylko jedna racja i my ja mamy. A nawet jak jest Twoja, to moja jest mojsza niz twojsza i wlasnie moja racja jest racja najmojsza.
"

Brzmi znajomo?

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:50   #221
aszuelka
Zakorzenienie

A racja jest jak dupa - kazdy ma swoja (jak mi TZ-et wlasnie podpowiedzial)

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 15:53   #222
madana
Zakorzenienie

Prawda za dostępem powszechnym do cc jest banalna: nasz system finansowania służby zdrowia tego nie udźwignie (pomijam już kwestie: powinno/nie powinno)- na zbyt wiele zabiegów nie ma kasy, nie wierzę , ze będzie na powszechne cc.
Gdy miałam poród rodzinny, to za niego zapłaciłam (właśnie za wygodny i osobny pokój, a nie boks wydzielony na ogólnej porodówce) , podobnie jak opłaciłam sobie obecność przy mnie cały czas położnej- bo chciałam mieć możliwe najlepszy komfort rodzenia. Ale zwyczajnie nie wierzę, ze bez opłat będzie to możliwe powszechnie, dla każdej rodzącej. Banalne? Być może, ale sprawa rozbija się o kasę.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:13   #223
mary_poppins
sissy that walk

Dołączam się do przekonań, że decyzję "cc czy sn" powinien podejmować lekarz. Owszem, zdarzają się przypadki gdzie pochopnie zostaje podjęta decyzja o sn, ale to wynika nie z braku wyboru, tylko z błędów personelu. A cc to jeszcze poważniejsza sprawa, więc przy złym lekarzu efekt może być tragiczny w obu przypadkach. Cesarka na życzenie to dla mnie kosmos, równie dobrze mogę się ubiegać o prawo do darmowego wycięcia wyrostka robaczkowego - co prawda nie miałam ataku, ale nie podoba mi się, więc niech mi go wytną za Wasze pieniądze.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:14   #224
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Mam kontakt ze "środowiskiem medycznym" i napiszę tylko tyle: nie znam żadnej lekarki lub też żony, córki czy synowej lekarza, która rodziła siłami natury. Chodzi mi oczywiście o obecne czasy. Wiadomo, że pewnie osoby są, nie chce też generalizować. Ale to o czymś świadczy. Zresztą nam na uczelni nigdy nie mówiono, że poród siłami natury jest lepszy i bezpieczniejszy dla matki i dziecka. A miałam zajęcia ze specjalistami w tej dziedzinie. Natomiast w mediach słyszę o tym często.
No dobra mnie też nie znasz, ale zgłaszam się, jakby co. Pól rodziny mojego męża to lekarze a jednak każda kobieta rodziła sn. Takie jakies dziwolągi

A ja to mysle, żeby podpisać.
Cava, madana, tak bardzo Wam zależy na tym, żeby jakaś kobita, co to jej w życiu na oczy nie widziałyście, nie cierpiała? A pewnie jeszcze tutaj Wam w oczy pluje? No co Wy. Niech se ma ten swój wybór, najwyżej sobie niektóre pocierpią, może będą jakieś komplikacje, no ale ich wybór w końcu, nikomu się nie wleje oleju do głowy na siłę.
Ale jednak żeby to odpłatne było, bo inaczej nie da rady, te sale operacyjne się same nie rozmnożą.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:24   #225
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
Dobrze Nino, zadam Ci pytanie - dlaczego nie zdecydujesz sie na porod naturalny?
To nie jest istotne, sedno dyskusji dotyczy prawa wyboru a nie lepszych i gorszych (czyt. głupszych) powodów.
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:26   #226
Tamt
Zadomowienie

Podpisze bo jestem z małego miasta i to czy kobieta rodzi przez cc( nawet w przypadku gdy to konieczne) zależy głównie od tego czy lekarz zostanie "opłacony". Mojej cioci po wypadku z pękniętą miednicą w 9 miesiącu ciąży kazali rodzic naturalnie bo przecież" nic się nie dzieje".
Niestety tak to wygląda w wielu miastach zwłaszcza we wschodniej Polsce.
Tamt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:27   #227
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No dobra mnie też nie znasz, ale zgłaszam się, jakby co. Pól rodziny mojego męża to lekarze a jednak każda kobieta rodziła sn. Takie jakies dziwolągi

Cava, madana, tak bardzo Wam zależy na tym, żeby jakaś kobita, co to jej w życiu na oczy nie widziałyście, nie cierpiała? A pewnie jeszcze tutaj Wam w oczy pluje? No co Wy. Niech se ma ten swój wybór, najwyżej sobie niektóre pocierpią, może będą jakieś komplikacje, no ale ich wybór w końcu, nikomu się nie wleje oleju do głowy na siłę.
Ale jednak żeby to odpłatne było, bo inaczej nie da rady, te sale operacyjne się same nie rozmnożą.
- nie moja broszka, chce, zapłaci - będzie mieć; tyle że naiwnością jest myślenie , ze stanie się to powszechnie dostępna usługa w publicznej służbie zdrowia, gdzie tylko rodzącej zdanie będzie się liczyło. Podobnie jak naiwnością jest sądzenie, ze to zaoszczędzi bólu- nie boli wyjęcie dziecka, bo kobieta jest znieczulona, ale potem JEST realny problem szwów, gojenia itp. Wiem, o czym piszę, bo 2 miesiące temu w Londynie rodziła moja szwagierka- zaczęła normalnie, ale coś zaczęło się dziać z dzieckiem i szybka decyzja była o cc- dolegliwości po cc odczuwa do dziś. Cc załatwia w miarę bezbolesny tylko sam moment porodu i tyle, nic więcej.
Stary 2012-12-14, 16:27   #228
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
a) z pragmatycznego punktu widzenia - są ważniejsze rzeczy/zabiegi/operacje, które potrzebują dofinansowania. CC, o ile nie ratuje życia i zdrowia, jest zabiegiem 'bonusowym'.
jasne , dzieci przecież przynosi bocian jak się niedotleni podczas porodu to niepotrzebny mu bonus w postaci dofinansowania, bo jest FUNDACJA TVN dla dzieci z porażeniem mózgowym wystarczy wysłać sms o treści pomagam i dzidziuś dostanie nowy mózg . Bo chyba są przeszczepy mózgu, skoro nawet tu wypowiadaja się dawcy...
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:33   #229
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
tyle że naiwnością jest myślenie , ze stanie się to powszechnie dostępna usługa w publicznej służbie zdrowia, gdzie tylko rodzącej zdanie będzie się liczyło. Podobnie jak naiwnością jest sądzenie, ze to zaoszczędzi bólu- nie boli wyjęcie dziecka, bo kobieta jest znieczulona, ale potem JEST realny problem szwów, gojenia itp.
Ty to wiesz, ja to wiem i jeszcze parę osób. Reszta, no cóż, naiwność jest taką samą przypadłością jak np pryszcze.

Stary 2012-12-14, 16:33   #230
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
jasne , dzieci przecież przynosi bocian jak się niedotleni podczas porodu to niepotrzebny mu bonus w postaci dofinansowania, bo jest FUNDACJA TVN dla dzieci z porażeniem mózgowym wystarczy wysłać sms o treści pomagam i dzidziuś dostanie nowy mózg . Bo chyba są przeszczepy mózgu, skoro nawet tu wypowiadaja się dawcy...
Czytasz Ty chociaż to, na co odpowiadasz? Cytat, do którego się odnosisz: "CC, o ile nie ratuje życia i zdrowia, jest zabiegiem 'bonusowym'."
Stary 2012-12-14, 16:37   #231
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro nie trafiają do Was takie argumenty, bo nie potraficie sobie wyobrazić, że kogoś może obejść cierpienie obcej osoby, to podam bardziej trywialny powód:
CC refundowane na życzenie = wymuszanie na siłę SN pod koniec roku rozliczeniowego, z powodu braku funduszy. I wtedy kobieta, która nie będzie mogła rodzić naturalnie bo prostu cesarki nie dostanie, tak jak w tej chwili wiele ciężko chorych osób nie może zostać skierowanych na operację czy zabieg z powodu wyczerpania środków na dany rok.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:39   #232
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Skoro nie trafiają do Was takie argumenty, bo nie potraficie sobie wyobrazić, że kogoś może obejść cierpienie obcej osoby, to podam bardziej trywialny powód:
CC refundowane na życzenie = wymuszanie na siłę SN pod koniec roku rozliczeniowego, z powodu braku funduszy. I wtedy kobieta, która nie będzie mogła rodzić naturalnie bo prostu cesarki nie dostanie, tak jak w tej chwili wiele ciężko chorych osób nie może zostać skierowanych na operację czy zabieg z powodu wyczerpania środków na dany rok.
Znasz znaczenie słowa ironia?

Stary 2012-12-14, 16:40   #233
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
- a teraz jeszcze raz przeczytaj CAŁOŚĆ wypowiedzi Luby to była ironia
Ty nie rozumiesz jednego: ja mogę współczuć czy nie współczuć rodzącej- ale i tak nie będzie nigdy możliwa cc na życzenie w publicznej służbie zdrowia z prozaicznego powodu: braku kasy, limitów; czyli farta ma rodząca na początku roku; pecha- ta z końcówki. Z braku kasy to , czego się domagacie jest po prostu nierealne.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2012-12-14 o 16:41
Stary 2012-12-14, 16:41   #234
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Czytasz Ty chociaż to, na co odpowiadasz? Cytat, do którego się odnosisz: "CC, o ile nie ratuje życia i zdrowia, jest zabiegiem 'bonusowym'."
czytam, a ty przeczytałaś moje posty?, że kiedy jest zagrożenie (=kiedy dziecku już się dzieje krzywda i jest niedotlenione) to mimo cc już jest za późno? Zapobieganie kalectwu czy śmierci to bonus? Badania prenatalne to bonus? badania przesiewowe np. na fenyloketonurię też są bonusem, bo nie ma zagrozenia zycia? Każde USG w ciąży jest bonusem, powinny być tylko jak jest zagrożenie życia?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-14 o 16:43
Stary 2012-12-14, 16:41   #235
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Znasz znaczenie słowa ironia?
Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- a teraz jeszcze raz przeczytaj CAŁOŚĆ wypowiedzi Luby
Ty nie rozumiesz jednego: ja mogę współczuć czy nie współczuć rodzącej- ale i tak nie będzie nigdy możliwa cc na życzenie w publicznej służbie zdrowia z prozaicznego powodu: barku kasy, limitów; czyli farta ma rodząca na początku roku; pecha- ta z końcówki. Z braku kasy to , czego się domagacie jest po prostu nierealne.
Wybaczcie jeśli to zabrzmiało jak skierowane do Luby - odnosiłam się do wypowiedzi osób, które zarzucały mi, że 'co mnie obchodzi obca kobieta' - a były takie. Zacytowałam post bo był tematycznie odpowiedni, ale faktycznie wyszło tak jakbym to Lubie odpowiadała, wybacz
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:42   #236
ollastar
Raczkowanie

Cytat:
Ty to wiesz, ja to wiem i jeszcze parę osób. Reszta, no cóż, naiwność jest taką samą przypadłością jak np pryszcze.

Zabrzmiało to niestety tak: ja stara, mądra, wszystkowiedząca, a młode dziewczyny to głupie kozy
ollastar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:43   #237
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
czytam, a ty przeczytałaś moje posty?, że kiedy jest zagrożenie (=kiedy dziecku już się dzieje krzywda i jest niedotlenione) życia to mimo cc już jest za późno? Zapobieganie kalectwu to bonus?
Idąc Twoim rokiem rozumowania KAŻDE dziecko powinno rodzić się poprzez cc, bo nigdy nie wiadomo, czy nie nastąpią jakieś komplikacje. Twoim zdaniem jest to wykonalne?
Stary 2012-12-14, 16:44   #238
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Tak samo jak kobiety sa przygotowane do samodzielnego urodzenia dziecka no chyba ze jestes madrzejsza od matki natury

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Ja uwazam, ze jesli CC jest konieczna, np. z powodu chociazby obwiniecia sie pepowiny dookola szyi plodu, to ja nie mam nic przeciwko. Ale CC bo jakas panienka ma paranoje to moim zdaniem kpina
Eee kpiną jest śmianie się z potrzeb psychicznych pacjentów. Ciekawe czy skierowania od psychiatry są honorowane w kazdym razie powinny być, bo z paranojami i chorobami psychicznymi nie ma żartów
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 16:45   #239
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Idąc Twoim rokiem rozumowania KAŻDE dziecko powinno rodzić się poprzez cc, bo nigdy nie wiadomo, czy nie nastąpią jakieś komplikacje. Twoim zdaniem jest to wykonalne?
Każda matka powinna zadecydować, żeby w razie komplikacji nie mieć potem pretensji do lekarzy , rządu . Jak ktoś już napisał, w niektórych krajach przecież tak jest.
Stary 2012-12-14, 16:46   #240
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cava
Z tego co widziałam kobiety po CC, to najpierw leża jak kłody niezdolne nawet przewrócić się z boku na bok z bólu, a potem ledwo pełzały zgięte w pół , gdzie kobiety po naturalnym normalnie przebiegającym porodzie normalnie już funkcjonowały .
Już nie przesadzaj, pewnie niejedna nieródka miała już operację np ja i znają ból jak ktoś otwiera ci brzuch albo... gorsze rzeczy się operuje.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości