Mój poród - mój wybór! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-15, 13:36   #421
rousse
BAN stały

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
No wiec mocno sie zdziwisz - kroluje Brazylia, potem Chile, Indie i Tajlandia. No patrzcie, o dziwo nie Chiny. Czy w kazdej innej kwestii zycia chcialabys dorownac tym panstwom?
Nie, nie dziwię się. W sumie mało mnie to obchodzi, bo tam nie mieszkam. Nie, o Chinach nie myślałam, bo wiem, że tam ogólnie jest limit urodzeń i powszechne aborcje, mają za dużo ludności -po co mieliby robić cc . A Brazylia mnie nie dziwi, tam kobiety dbają o swoje ciała .

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-15 o 13:37
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 13:44   #422
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
no i wlasnie w te "wieksze kary" nalezaloby uderzyc a nie w wykonywanie zabiegow operacyjnych na zyczenie.
Mysle, ze wysoka grzywna za zaniedbania moglaby poprawic sytuacje.

No i to jest zadziwiajace, ze chce sie takiej matce zalatwiac zbieranie podpisow pod petycja ale juz szukac dowodow zeby typa zalatwic, to juz nie chce.

Jeszcze troche i w Polsce dojdzie do takiej paranoi, ze ludzie przestana zglaszac pobicia i gwalty bo po co to w ogole zglaszac. Niech sobie przestepcy (tak, lekarz zaniedbujacy obowiazki i doprowadzajacy do kalectwa lub zgonu popelnia przestepstwo) chodza po wolnosci.

Wg. art.157 kk ten, kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój zdrowia zagrażający jego życiu podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Ty mówisz o grzywnie, a tu można nawet za kratki pójść. Szkoda tylko, że żadnego lekarza to nie rusza.

Niektórzy wychodzą z takiego założenia, że to i tak nic nie da. Z tego co wiem sądy w takich przypadkach dadzą takiemu lekarzowi grzywnę i niech się jeszcze poszkodowany cieszy, że w ogóle ktoś postanowił się tą sprawą zająć.

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 13:51   #423
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Nie, nie dziwię się. W sumie mało mnie to obchodzi, bo tam nie mieszkam. Nie, o Chinach nie myślałam, bo wiem, że tam ogólnie jest limit urodzeń i powszechne aborcje, mają za dużo ludności -po co mieliby robić cc . A Brazylia mnie nie dziwi, tam kobiety dbają o swoje ciała .
Mowisz dbaja majac na mysli ciagle operacje plastyczne? No to wytlumacz mi Tajlandie albo Chile - jestem ciekawa Twojej teorii, bo po pierwszej padlam ze smiechu pewnie bardziej boli po niejednej operacji plastycznej niz po porodzie

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 14:13   #424
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Wg. art.157 kk ten, kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój zdrowia zagrażający jego życiu podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Ty mówisz o grzywnie, a tu można nawet za kratki pójść. Szkoda tylko, że żadnego lekarza to nie rusza.

Niektórzy wychodzą z takiego założenia, że to i tak nic nie da. Z tego co wiem sądy w takich przypadkach dadzą takiemu lekarzowi grzywnę i niech się jeszcze poszkodowany cieszy, że w ogóle ktoś postanowił się tą sprawą zająć.
A wiesz co? Ja petycje o zaostrzenie kar dla lekarzy, za tego typu zaniedbania, chetnie bym podpisala, nawet cala rodzine bym zachecila.

Lekarzy kary, o ktorych piszesz nie ruszaja bo narod jest tak glupi, ze puszcza im wszystko plazem, wiec ryzyko rozprawy w sadzie jest dla nich znikome. Nie maja sie czego obawiac i to jest wina ludzi. Niestety.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Fundowanie sobie blizny na zyczenie, to faktycznie oznaka dbania o siebie. Dla mnie blizny pooperacyjne wygladaja okropnie, nawet te perfekcyjnie zszyte i wiele bym dala zeby ich nie miec.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 14:24   #425
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz co? Ja petycje o zaostrzenie kar dla lekarzy, za tego typu zaniedbania, chetnie bym podpisala, nawet cala rodzine bym zachecila.

Lekarzy kary, o ktorych piszesz nie ruszaja bo narod jest tak glupi, ze puszcza im wszystko plazem, wiec ryzyko rozprawy w sadzie jest dla nich znikome. Nie maja sie czego obawiac i to jest wina ludzi. Niestety.
Z tym, że sąd i tak nie wsadzi takiego lekarza za kratki bo więzienia są już wystarczająco przepełnione.
Przepraszam za takie porównanie, ale nie tak dawno temu było o głośno o karach za znęcanie się nad zwierzętami. Do 2012 można było dostać tylko 1 rok więzienia, teraz już nawet 3. Czy to coś zmieniło? Sąd nadal wydaje wyroki, gdzie sprawca musi zapłacić tylko grzywnę.

Niestety, ale tak jak piszesz - społeczne przyzwolenie na niedbalstwo lekarzy jest zbyt duże, ale również dopóki sądy nie będą bardziej restrykcyjne przy wydawaniu kar to trudno mówić o jakimś zaufaniu do wymiaru sprawiedliwości...

Stary 2012-12-15, 15:17   #426
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, wiem co mówią lekarze, i to nie pod publiczkę ( żeby tłumaczyć polityke szpitali i uspokajać pacjentki, którym państwo nie gwarantuje cc) , tylko prywatnie. Mam wielu w rodzinie. I zgadnij, jaki poród wybierali dla swoich dzieci?

I nie pytatj co lepsze dla dziecka ginekologa, bo oni po porodzie tych dzieci już nie widzą, jak coś spiepszy się podczas sn to już skutków nie widzą, czy dzieci są opóźnione etc... zapytaj pediatrów, neonatologów.
Powtarzam raz jeszcze, też mam wielu lekarzy w rodzinie i to właśnie większość ginekologów i pediatrzy też się trafili.
Miałam mozliwość rodzenia przez cc, świadomie wybrałam poród sn, bo po rozmowach właśnie z lekarzami doszłam do wniosku, że taki poród będzie lepszy dla dziecka a i dla mnie też, bo poboli w trakcie porodu ale potem będę w miarę sprawna i nie będę musiała leżeć.
Zresztą w rodzinie wszytskie kobiety (jeśli nie ma wskazań) rodzą siłami natury, jak pisałam taka się to dziwna lekarska rodzina trafiła, że akurat nie uważają cc za lepsze dla dziecka i matki.

Mam znajomych lekarzy tutaj gdzie mieszkam (tak bliżej znam trzech), wszyscy mają troje lub czworo dzieci (zastanawiam sie czasem gdzie ten sławny niemiecki niż ) i wszystkie dzieci są urodzony siłami natury.

Silence, nie chodzi o to, zeby lekarza posadzić za kratki. Chodzi o to, żeby można było go pozbawiać prawa wykonywania zawodu.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 15:33   #427
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Silence, nie chodzi o to, zeby lekarza posadzić za kratki. Chodzi o to, żeby można było go pozbawiać prawa wykonywania zawodu.
Cytowałam artykuł kk. Jak chyba zauważyłaś ustawa karna nawet nie przewiduje tego typu kary w takich przypadkach.

Stary 2012-12-15, 15:41   #428
Schizophrenic
Raczkowanie

Dla mnie dobre samopoczucie po porodzie naturalnym to parodia, i coś nieosiągalnego. Ja nie mówię że po cc nie boli, ale wtedy boli tylko blizna, a po porodzie sn można przez miesiąc nie usiąść, tak jak ja. Pierwszy raz wysikałam się po 4 dniach w szpitalu w takim bólu że szok. Zajęło mi to 40 minut. A o ''drugiej sprawie'' nie piszę... 2 tygodnie.

Więc nie uwierzę że każdy poród sn to cud, miód i orzeszki bo jakoś nie znam osoby która by biegała bez szwanku. Jedna laska z sali obok biagała 3h po porodzie po korytarzu a na następny dzień pielęgniarka ją drugi raz szyła i nie potrafiła wstać sobie po herbatę. To jest głupota tej dziewczyny ale po części też wina porodu.
Schizophrenic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 15:46   #429
aszuelka
Zakorzenienie

A ja po obu porodach bylam na chodzie bardzo szybko, mimo iz pierwszy byl zdecydowanie trudniejszy. Wiec to jest slowo przeciwko slowu. Jeden porod SN bedzie cudowny, drugi nie, jedno CC bedzie cudowne, drugie nie. Ale po to jestesmy tak stworzone nie inaczej, ze powinnysmy rodzic naturalnie. A Wasze przypadki, z tymi niezbyt przyjemnymi zakonczeniami nie sa wina stanu porodu i braku wlasnej decyzji o cesarce, tylko byl to blad lekarza.

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 15:48   #430
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amitri Pokaż wiadomość
Wielkie dzięki za info. Chociaż też jestem ciekawa jak to jest w praktyce.
a moge zapytac jak duza masz wade? i czy to dotyczy tylko plusów czy minusów

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 15:55   #431
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez garfieldek Pokaż wiadomość
Chyba tylko minusów. Przy dużej wadzie siatkówka oka jest bardziej narażona na odklejenie się.

Stary 2012-12-15, 16:14   #432
Ewa_Ch
Zadomowienie

Mialam cc na zyczenie. Zawsze chcialam tak urodzic i taka droge wybralam.Porod wspominam cudownie.
We wszystkich cywilizowanych krajach kobiety maja wybor. To moje cialo i ja decyduje , w ktorym miejscu ma byc pociete.
Dziecko jest zdrowiutkie. U mnie prawie nie widac sladu po bliznie. Rodzilam w ten sposob 4 lata temu w klinice prywatnej. Polecam.

http://www.pustamiska.pl/
Ewa_Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:15   #433
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
Mowisz dbaja majac na mysli ciagle operacje plastyczne? No to wytlumacz mi Tajlandie albo Chile - jestem ciekawa Twojej teorii, bo po pierwszej padlam ze smiechu pewnie bardziej boli po niejednej operacji plastycznej niz po porodzie
Aha, operacja plastyczna to nie dbanie o ciało ? O ja glupia, zapomniałam, że to hołd ołtarzowi Szatana.
Ale o co pytasz w końcu? O porody czy operacje plastyczne? W Tajlandii operacje plastyczne też są popularne, podobnie operacje zmiany płci. Nie piszą o tym na MAMAZONE?
http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje...angkok,23635,1
I widać też cc jest tam popularne skoro tak mówisz. Nie wiem, co chciałaś pokazać, że Tajlandia jest zacofanym krajem 3. świata?
Racz nas częściej Twoją podwórkowo-placo zabawową wiedzą , lub tą która skapła na Was w momencie porodu lubię się pośmiać .

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-15 o 16:23
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:28   #434
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
no i wlasnie w te "wieksze kary" nalezaloby uderzyc a nie w wykonywanie zabiegow operacyjnych na zyczenie.
Mysle, ze wysoka grzywna za zaniedbania moglaby poprawic sytuacje.

Wg mnie jest roznica pomiedzy dzialaniem zlodziejaszka czy wlamywacza a wyksztalcona, pracujaca osoba.
Po pierwsze lekarz otrzymuje stale wynagrodzenie, nikt mu nie doplaca za zle traktowanie pacjentow wiec nie ma powodu zeby to robic, po drugie z tego, co sie orientuje, to wiekszosc wlaman czy kradzierzy jest popelniana przez osoby uzaleznione, ktore potrzebuja kase na uzywki. A osoby uzaleznionej faktycznie nie powstrzyma to, ze inny wlamywacz zostal skazany.

Za biust i nos placi sie z wlasnej kieszni, dlatego nikogo to nie interesuje.

Ja rodzilam 30 godzin, rozwarcie dluuugo nie postepowalo, dostalam kroplowke na przyspieszenie akcji porodowej i pomogla. Wiec sam brak postepu bez podania lekow nie jest powodem do CC.

Owiniecie pepowina, to zupelnie inna bajka, ale tutaj tez bym obstawiala blad lekarza bo moja kolezanka zaczela rodzic SN, dziecko bylo monitorowane i w pewnym momencie wykazalo, ze z dzieckiem jest cos nie tak, bez problemu zdazyli jej zrobic CC na cito i dziecko bylo calkowicie zdrowe i dotlenione. Okazalo sie, ze bylo owiniete dwa razy.
Wiec jak widac, jesli porod jest monitorowany, to w odpowiednim czasie wszystko da sie wychwycic i dziecko nie musi sie rodzic z niedotlenieniem.

Mnie tylko ciekawi czy chociaz pofatygowalas sie zeby skarge na lekarza zlozyc, bo jesli nie, to dla mnie w ogole nie ma tematu.

No i to jest zadziwiajace, ze chce sie takiej matce zalatwiac zbieranie podpisow pod petycja ale juz szukac dowodow zeby typa zalatwic, to juz nie chce.

Jeszcze troche i w Polsce dojdzie do takiej paranoi, ze ludzie przestana zglaszac pobicia i gwalty bo po co to w ogole zglaszac. Niech sobie przestepcy (tak, lekarz zaniedbujacy obowiazki i doprowadzajacy do kalectwa lub zgonu popelnia przestepstwo) chodza po wolnosci.

No jasne. Samo dobro.
"Zabieg cesarskiego cięcia może zmienić strukturę DNA dziecka - ogłosili szwedzcy naukowcy z instytutu Karolinska w Sztokholmie. To dlatego dzieci urodzone przez cesarkę częściej zapadają na choroby immunologiczne, takie jak cukrzyca, rak czy astma."

Calosc tu: http://fakty.interia.pl/nauka/news/c...cka,1330597,14
Błagam Cię, Ty tak na serio z tym "naukowym źródłem" z interii?
Czy Ty wiesz w ogóle co to DNA?
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:31   #435
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Schizophrenic Pokaż wiadomość
Dla mnie dobre samopoczucie po porodzie naturalnym to parodia, i coś nieosiągalnego. Ja nie mówię że po cc nie boli, ale wtedy boli tylko blizna, a po porodzie sn można przez miesiąc nie usiąść, tak jak ja. Pierwszy raz wysikałam się po 4 dniach w szpitalu w takim bólu że szok. Zajęło mi to 40 minut. A o ''drugiej sprawie'' nie piszę... 2 tygodnie.

/
Po cc boli tylko blizna? Uśmiałam się do łez.. Nie doczytałam czy miałaś cc czy nie, ale po tym co przeczytałam wnioskuję że chyba jednak nie.

Po cc boli nie tylko rana, ale cały brzuch to raz, dwa: boli jak cholera ujście dróg moczowych po cewnikowaniu - sikanie w bólach, nierzadko z krwią, stany zapalne które zawsze po czymś takim się pojawiają; po trzecie ciągną szwy a to też nie jest przyjemne, po czwarte rana może się goić paskudnie, mogą występować zrosty które nieleczone mają bardzo przykre konsekwencje; ja mam np. skłonność do bliznowców i mam taką szramę pionową od pępka aż po wzgórek łonowy szeroką na centymetr, ani to ładne ani atrakcyjne ale cóż zrobić...

Zalecenia lekarzy by jednak lepiej urodzić siłami natury nie są z tyłka wzięte, inną sprawą zaniedbania na porodówkach, niedopatrzenia, lekceważenie. I z tym należy walczyć.

Gdybym miała szansę na kolejną ciążę wybrałabym poród sn ze znieczuleniem (ale niestety wiem że musiałabym rozwiązać przez cc).
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:33   #436
Ewa_Ch
Zadomowienie

[QUOTE=Senses Woman;38149533]Po cc boli tylko blizna? Uśmiałam się do łez.. Nie doczytałam czy miałaś cc czy nie, ale po tym co przeczytałam wnioskuję że chyba jednak nie.

Po cc boli nie tylko rana, ale cały brzuch to raz, dwa: boli jak cholera ujście dróg moczowych po cewnikowaniu - sikanie w bólach, nierzadko z krwią, stany zapalne które zawsze po czymś takim się pojawiają; po trzecie ciągną szwy a to też nie jest przyjemne, po czwarte rana może się goić paskudnie, mogą występować zrosty które nieleczone mają bardzo przykre konsekwencje; ja mam np. skłonność do bliznowców i mam taką szramę pionową od pępka aż po wzgórek łonowy szeroką na centymetr, ani to ładne ani atrakcyjne ale cóż zrobić...

hahahahaha

a mnie nic nie bolalo- bajka?DDD

http://www.pustamiska.pl/
Ewa_Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:35   #437
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, operacja plastyczna to nie dbanie o ciało ? O ja glupia, zapomniałam, że to hołd ołtarzowi Szatana.
Ale o co pytasz w końcu? O porody czy operacje plastyczne? W Tajlandii operacje plastyczne też są popularne, podobnie operacje zmiany płci. Nie piszą o tym na MAMAZONE?
http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje...angkok,23635,1
I widać też cc jest tam popularne skoro tak mówisz. Nie wiem, co chciałaś pokazać, że Tajlandia jest zacofanym krajem 3. świata?
Racz nas częściej Twoją podwórkowo-placo zabawową wiedzą , lub tą która skapła na Was w momencie porodu lubię się pośmiać .
Szkole sie na doule wiec nie sadze by moja wiedza byla podworkowo-placowo-zabawowa. Ale skoro Ciebie bawia takie rzeczy to gratuluje poczucia humoru - mnie akurat nic nie rozbawilo w Twoich postach, wtecz przeciwnie, plakac sie chce ze takie osoby zyja wsrod Nas

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-15, 16:36   #438
Stookrotka
Raczkowanie

Dziewczyny, mieszacie tu niesamowicie.
Jeżeli występuje patologia, lepiej wykonać CC dla zdrowia matki i dziecka.
Mówimy tu ciągle o braku patologi tzn "poród CC na życzenie"
Taki poród jest gorszy dla dziecka, niesie za sobą więcej powikłań dla matki i dla dziecka.
rousse sugeruje się dokształcić nim będziesz głupoty uparcie pisać, jak Ci nie pasuje artykuł to mogę Ci dać literaturę i sobie poczytasz.
Ja nie mowię że kobieta nie ma prawa decydować o swoim porodzie. Powinna móc rodzić w jakiej chce pozycji jeżeli to możliwe, powinna móc aktywnie spędzać I okres porodu a nie leżeć plackiem.
Jeżeli chce mieć CC na życzenie to powinna za nie zapłacić w prywatnej klinice, ja mam małe cycki i mam przez to kompleksy, czy NFZ refunduje mi implanty? Przecież tu chodzi o moje zdrowie psychiczne
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 16:39   #439
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ewa_Ch Pokaż wiadomość

hahahahaha

a mnie nic nie bolalo- bajka?DDD
może
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 17:54   #440
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
Błagam Cię, Ty tak na serio z tym "naukowym źródłem" z interii?
Czy Ty wiesz w ogóle co to DNA?
A czy ty potrafisz czytac? Co to dziennikarze interii badania przeprowadzali?

Nastepna, ktora pozjadala wszystkie rozumy.

Nie wiem skad wiedze czerpiesz. Myslisz, ze jak Jan Nowak opracuje podrecznik do biologii, to opiera sie w nim na swoich wlasnych badaniach? Bo skoro opiera sie w nim na badaniach naukowcow, to jest niewiarygodny.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 18:11   #441
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Nie trzeba mieć wiedzy profesora, żeby zdawać sobie sprawę, że sposób urodzenia który ma potencjalnie zdolność do zmiany DNA dziecka to tak jak wierzyć, że GMO po zjedzeniu wbudowuje się w nasze komórki organizmu. Lepiej przeczytaj oryginał, czyli publikację, a nie wyciągasz wnioski z artykułu, który jest własną interpretacją dziennikarza interii, a wszystkie mądre dziewczynki wiedzą, że bez sensacji nikt na interii nie zagłębi się w coś więcej niż nagłówek.
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 18:46   #442
Amitri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Cytowałam artykuł kk. Jak chyba zauważyłaś ustawa karna nawet nie przewiduje tego typu kary w takich przypadkach.
Zakaz wykonywania określonego zawodu to środek karny. Możliwość jego zastosowania jest przewidziana w art. 41 k.k.

Innym problemem jest to, że przepis, o którym wspominasz nie ma zastosowania do tego przypadku. Nie chcę teraz przeprowadzać tu skróconego wykładu z części szczególnej prawa karnego, ale jeżeli chcesz się dowiedzieć dlaczego Wasze rozważania nijak się mają do rzeczywistości to polecam tę stronę ->
http://www.prawoimedycyna.pl/index.p...0c71704ca4550a

Cytat:
Na lewym oku mam -7,5 D, na prawym -6,5 D (to znaczy takie szkła noszę, minusy mogą być większe o 0,5 D). Nie mam pojęcia czy dotyczy to też plusów. Inna sprawa, że gdy pytałam okulistkę, co mogę z tym zrobić to diagnoza nie była optymistyczna. Wadę zwyrodnieniową mam tylko na lewym oku, jednakże laserowa korekta wzroku jej nie usunie, gdyż jej skutek jest porównywany do założenia szkieł korekcyjnych. Także nawet po usunięciu wady wzroku, wada na siatkówce oka zostaje:/

A jeśli chodzi o to jak duża jest ta wada zwyrodnieniowa na oku (teraz sobie uświadomiłam, że mogło o to chodzić) to jest ona malutka (jedno-, dwu-milimetrowa?).

Edytowane przez Amitri
Czas edycji: 2012-12-15 o 18:55
Amitri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 18:56   #443
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam minusy, na jednym oku 7,5 a na drugim 8. Dno oka na szczescie bez zmian, więc u mnie nie było przeciwwskazań do rodzenia sn. Chciałam tak rodzić, byłym u dwóch różnych okulistów, obaj stwierdzili, że jak chcę rodzić sn to mogę. Urodziłam dwoje dzieci.

Cytat:
Napisane przez Amitri Pokaż wiadomość
Zakaz wykonywania określonego zawodu to środek karny. Możliwość jego zastosowania jest przewidziana w art. 41 k.k.
Dziękuję, wiedziałam, że "gdzieś mi dzwoni" ale nie chciało mi się szukać

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 14:56   #444
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Podobnie uważam.
To powinna być decyzja kobiety jak chce urodzić swoje dziecko i tyle.
Nie wydaje mi się, żeby zaraz wszystkie chciały cesarkę. A jeżeli nawet, to co z tego.
Szaja, mówisz, że szok poporodowy u noworodka po cc, ale czy przypadkiem nie dotyczy to każdego dziecka rodzącego się w szpitalnej sali - to światło, zimno, mocny, nieco mechaniczny dotyk obcych ludzi. Zawsze to jest szok. Ile kobiet ma zapewniony cichy, intymny poród, w małej sali czy np. w wodzie ? Niewiele.
Tak wiem, w czasie naturalnego porodu z płuc dziecka "wypompowuje" się płyn owodniowy, ma przez to mniejsze szanse zachorować na zapalenie płuc.
Ale ile dzieci zachłystuje się wodami w czasie naturalnego porodu, ile wychodzi z pochwy tak wykończonych, że aż nie mogą złapać tchu ? Że o tych powikłanych, czyli niedotlenionych, ze złamaną rączką i innych cudach, nie wspomnę.
Raz towarzyszyłam kobiecie przy porodzie. Swojej przyjaciółce.
Do dzisiaj obie jesteśmy w szoku, to była istna rzeźnia.
Zgadzam się ze wszystkim.
Moja teściowa 3 dzieci (każe lekko ponad 4kg) rodziła naturalnie (ostatnie dziecko 9l. temu) ... porody przebiegały dramatycznie, teściowa żadnego nie pamięta dobrze, bo podczas porodów traciła przytomność i dziecko było na chama wyciskane z brzucha i wyciągane vacuum. Jedno dziecko miało wywichnięty bark, dwoje pozostałych ma skrzywioną przegrodę nosową a jedno z tej dwójki ma problemy z żuchwą- to są uchybienia spowodowane naturalnym porodem.

Ja rodziłam przez cc, choć próbowałam naturalnie. Cieszę się, że wyszło jak wyszło.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 16:01   #445
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:

Wg mnie jest roznica pomiedzy dzialaniem zlodziejaszka czy wlamywacza a wyksztalcona, pracujaca osoba.
Po pierwsze lekarz otrzymuje stale wynagrodzenie, nikt mu nie doplaca za zle traktowanie pacjentow wiec nie ma powodu zeby to robic, po drugie z tego, co sie orientuje, to wiekszosc wlaman czy kradzierzy jest popelniana przez osoby uzaleznione, ktore potrzebuja kase na uzywki. A osoby uzaleznionej faktycznie nie powstrzyma to, ze inny wlamywacz zostal skazany.
Często ta 'wykształcona' osoba jest zwyklym konowałem
Nikt mu nie doplaca - czesto dostaja lapowki a i tak robia swoje, znam tez osobe ktora dala w lape lekarzowi a ten ja zostawil rodzącą gdzie miala za wąski kanal i sie meczyla az ktos sie nad nia zlitowal
( czyt zrobil cc )

Niestety wiekszość wlamywaczy nie jest uzalezniona, moze czesc tak ale nie wiekszosc, uczę się akurat o tym

Ja chyba EOT, to słowo przeciwko słowu, wyrazilam swoją opinię, nikt nie zmieni mi poglądow, dalej jestem za cc, podpisałam petycję

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 16:02   #446
Lukrecja86
Raczkowanie

A ja może odpowiem z punktu widzenia połoznej. Otóż uważam, że decyzja sposobu urodzenia dziecka powinna nalezeć do matki. Decyzja powinna być podjęta po konsulatacjach z własnym ginekologiem oraz położną. W swoim bądz co bądz krótkim doświadczeniu zawodowym spotykałam rodzące o niskim progu bólu oraz lęku przed bólem i samym porodem. Niektóre z tych porodów przebiegały dramatycznie - włącznie z tym, że rodzące nie koncentrowały się na parciu, a na bólu. A jak każdy wie, przedłużający się poród niesie wiele ryzyka powikłań, nie wspominając o traumie związanej z samym porodem. Każdy poród jest indywidualny i w takich kategoriach powinien być rozpatrywany. Podciąganie doświadczeń wszystkich kobiet pod siebie na kształt:" Mnie nie bolało, więc nie przesadzaj" jest głupotą. Drugi aspekt jest taki, że wiele kobiet pomimo pierwotnego zdania o cc, pod wpływem przedstawienia wszystkich aspektów cc i sn, decyduje się na drugą opcję.

Edytowane przez Lukrecja86
Czas edycji: 2012-12-16 o 16:03
Lukrecja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 16:04   #447
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez Lukrecja86 Pokaż wiadomość
A ja może odpowiem z punktu widzenia połoznej. Otóż uważam, że decyzja sposobu urodzenia dziecka powinna nalezeć do matki. Decyzja powinna być podjęta po konsulatacjach z własnym ginekologiem oraz położną. W swoim bądz co bądz krótkim doświadczeniu zawodowym spotykałam rodzące o niskim progu bólu oraz lęku przed bólem i samym porodem. Niektóre z tych porodów przebiegały dramatycznie - włącznie z tym, że rodzące nie koncentrowały się na parciu, a na bólu. A jak każdy wie, przedłużający się poród niesie wiele ryzyka powikłań, nie wspominając o traumie związanej z samym porodem. Każdy poród jest indywidualny i w takich kategoriach powinien być rozpatrywany. Podciąganie doświadczeń wszystkich kobiet pod siebie na kształt:" Mnie nie bolało, więc nie przesadzaj" jest głupotą. Drugi aspekt jest taki, że wiele kobiet pomimo pierwotnego zdania o cc, pod wpływem przedstawienia wszystkich aspektów cc i sn, decyduje się na drugą opcję.
Fajnie napisane, popieram

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 16:34   #448
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

W zasadzie teraz mamy już wybór: możemy rodzić w prywatnej klinice tak jak sobie życzymy, a że trzeba za swoje preferencje zapłacić - to normalne. Jesli mi wypadnie jedynka górna to z NFZ dostanę tzw. mostek i mogę sobie go trzymać w nocy w szklaneczce, a jak chcę mieć lepszy wariant to sobie zrobie prywatnie koronkę z cyrkonu (za 2000 zeta od ząbka) i mam jedynkę lepszą od naturalnej bo niezniszczalną ponoć

Generalnie jak jest bezwględne wskazanie do CC - to każdy lekarz wykona taki zabieg w szpitalu i bezpłatnie, a jeśli wskazania nie ma a jest to tylko wybór formy porodu jako wygodniejszej (szybciej i w miarę dowolnie wybranym terminie - w granicach możliwości oczywiście), bezbolesnej (tu bym polemizowała ) - to tak jak każdy zabieg medyczny który nie jest wskazany przez lekarza jako konieczny - powinien być opłacony przez pacjenta. Tak samo jak korzystamy z prywatnych dentystów bo chcemy mieć implanty, plomby światłoutwardzalne i nie wiadomo jakie jeszcze dobrodziejstwa i zdobycze nauki - a generalnie moglibyśmy iść do państwowego dentysty i jak ząb boli wyrwać sobie na kasę chorych i otrzymać nieodpłatnie sztuczną szczękę.

A jak ktoś jest zainteresowany CC na życzenie i za małą kasę: klinika Eskulap w B-B
Tam ponad 40%porodów to CC, płaci się parę stówek (bratowa męża dwa lata temu płaciła około 400 zeta), robią CC - sami wypisują wskazanie do CC i już. Jedynie po 3 dniach wylot do domu i nie ma tam jedzenia - czyli za posiłki trzeba sobie zapłacić osobno, w razie komplikacji wysyłają do Wojewódzkiego (Szpitala - nie Kuby :P ). Ale cesarki robią bez problemów, tam pół Polski przyjeżdża rodzić

Nawet artykuł był w gazecie o tym szpitalu, że taki cud: połowa kobitek ma wskazanie do CC

========================= ===
Co do dobrodziejstw CC - nie wypowiem się bo cały tercet urodziłam SN. Aczkolwiek ostatnią SN ale z ZZO
I to w sumie miałam skierowanie na CC (duża krótkowzroczność) ale sie nie zdecydowałam, mam straszne obrzydzenie do ran ciętych i nie wiem jakbym wytrzymała ze świadomością dziury w brzuchu (niektórzy się boją bólu, inni krwi, a ja rozciętej skóry). Stwierdziłam, że łatwiej przełknę nowe okulary niż szramę - a że wskazanie wynikało tylko ze względu na mnie a nie małą to zrezygnowałam. Wiadomo, że gdyby to było ze względu na małą - nawet bym się nie zastanawiała.

No a co do bezbolesności CC (bo chyba taki jest przeważnie powód wyboru tej formy porodu bez wskazania ) - no szału nie ma. Owszem, porod rach ciach i po krzyku. Ale później nie jest tak różowo z tego co widziałam za każdym moim pobytem na porodówce. Nie dość, że są te połogowe atrakcje jak już zauważyły moje Poprzedniczki to jeszcze jest bonus w postaci sporego cięcia.... Bratowa męża dosyć długo miała problem z przemieszczaniem się, wyprostowaniem, spaniem etc...

Po ostatnim porodzie poszłam się ukąpać, po kilku dniach krwawienia (mniej więcej jak miesiączka jeśli chodzi o czas) już nie było śladu po porodzie. Rodziłam ze znieczuleniem, bez cięcia (oficjalnie odmówiłam zgody na chirurgiczne interwencje) , bez szycia itd.... szybko (dostałam zastrzyk z witaminki chyba B12?) ale bez kroplówek i innych dopalaczy hormonalnych (nie wyraziłam zgody), bez bólu, z mężem. Całość kosztowała oficjalnie 150 zeta (poród rodzinny), 200 zeta nieoficjalnie dałam położnej - już po porodzie, 100 anestezjologowi (nieoficjalnie po porodzie).
dobrarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 17:37   #449
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobrarada Pokaż wiadomość
W zasadzie teraz mamy już wybór: możemy rodzić w prywatnej klinice tak jak sobie życzymy, a że trzeba za swoje preferencje zapłacić - to normalne. Jesli mi wypadnie jedynka górna to z NFZ dostanę tzw. mostek i mogę sobie go trzymać w nocy w szklaneczce, a jak chcę mieć lepszy wariant to sobie zrobie prywatnie koronkę z cyrkonu (za 2000 zeta od ząbka) i mam jedynkę lepszą od naturalnej bo niezniszczalną ponoć

Generalnie jak jest bezwględne wskazanie do CC - to każdy lekarz wykona taki zabieg w szpitalu i bezpłatnie, a jeśli wskazania nie ma a jest to tylko wybór formy porodu jako wygodniejszej (szybciej i w miarę dowolnie wybranym terminie - w granicach możliwości oczywiście), bezbolesnej (tu bym polemizowała ) - to tak jak każdy zabieg medyczny który nie jest wskazany przez lekarza jako konieczny - powinien być opłacony przez pacjenta. Tak samo jak korzystamy z prywatnych dentystów bo chcemy mieć implanty, plomby światłoutwardzalne i nie wiadomo jakie jeszcze dobrodziejstwa i zdobycze nauki - a generalnie moglibyśmy iść do państwowego dentysty i jak ząb boli wyrwać sobie na kasę chorych i otrzymać nieodpłatnie sztuczną szczękę.

A jak ktoś jest zainteresowany CC na życzenie i za małą kasę: klinika Eskulap w B-B
Tam ponad 40%porodów to CC, płaci się parę stówek (bratowa męża dwa lata temu płaciła około 400 zeta), robią CC - sami wypisują wskazanie do CC i już. Jedynie po 3 dniach wylot do domu i nie ma tam jedzenia - czyli za posiłki trzeba sobie zapłacić osobno, w razie komplikacji wysyłają do Wojewódzkiego (Szpitala - nie Kuby :P ). Ale cesarki robią bez problemów, tam pół Polski przyjeżdża rodzić

Nawet artykuł był w gazecie o tym szpitalu, że taki cud: połowa kobitek ma wskazanie do CC

========================= ===
Co do dobrodziejstw CC - nie wypowiem się bo cały tercet urodziłam SN. Aczkolwiek ostatnią SN ale z ZZO
I to w sumie miałam skierowanie na CC (duża krótkowzroczność) ale sie nie zdecydowałam, mam straszne obrzydzenie do ran ciętych i nie wiem jakbym wytrzymała ze świadomością dziury w brzuchu (niektórzy się boją bólu, inni krwi, a ja rozciętej skóry). Stwierdziłam, że łatwiej przełknę nowe okulary niż szramę - a że wskazanie wynikało tylko ze względu na mnie a nie małą to zrezygnowałam. Wiadomo, że gdyby to było ze względu na małą - nawet bym się nie zastanawiała.

No a co do bezbolesności CC (bo chyba taki jest przeważnie powód wyboru tej formy porodu bez wskazania ) - no szału nie ma. Owszem, porod rach ciach i po krzyku. Ale później nie jest tak różowo z tego co widziałam za każdym moim pobytem na porodówce. Nie dość, że są te połogowe atrakcje jak już zauważyły moje Poprzedniczki to jeszcze jest bonus w postaci sporego cięcia.... Bratowa męża dosyć długo miała problem z przemieszczaniem się, wyprostowaniem, spaniem etc...

Po ostatnim porodzie poszłam się ukąpać, po kilku dniach krwawienia (mniej więcej jak miesiączka jeśli chodzi o czas) już nie było śladu po porodzie. Rodziłam ze znieczuleniem, bez cięcia (oficjalnie odmówiłam zgody na chirurgiczne interwencje) , bez szycia itd.... szybko (dostałam zastrzyk z witaminki chyba B12?) ale bez kroplówek i innych dopalaczy hormonalnych (nie wyraziłam zgody), bez bólu, z mężem. Całość kosztowała oficjalnie 150 zeta (poród rodzinny), 200 zeta nieoficjalnie dałam położnej - już po porodzie, 100 anestezjologowi (nieoficjalnie po porodzie).
Co do pogrubionego, no niestety nie każdy.
Stary 2012-12-16, 18:17   #450
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ja nie podpiszę. Za dużo nasłuchałam się zdrowych młodych dziewczyn, które zarzekały, że one urodzą tylko przez cesarkę bo nie lubią jak boli.
A Tobie żal doopę ściska, że cię nie stać na wybór? Na cc, prywatną klinikę, godną opiekę?

Nie za bardzo rozumiem troskę - co kogo obchodzi kto jak urodzi. A każda powinna mieć wybór. I tyle. Poza tym strach przed naturalnym porodem jest wskazaniem do cc.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości