|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Dzisiaj przy lustrze moje dziecko po raz pierwszy zajarzyło, że "jest mnie dwie", czyli że jestem ja w lustrze i ja tuż obok
i spoglądała raz w lustro, raz na mnie wielce zaciekawiona i zdziwiona, ale też super zadowolona z odkrycia
|
#1892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I już pisałam - mój chrzestny miał 7 miesięcy (to znaczy skończone 6 i był pod koniec 7 miesiąca) jak zaczął chodzić. Babcia mówi, że któregoś dnia wstał, puścił wersalkę i podszedł do krzesła, które stało jakiś metr dalej. Jak się dziecko wyrywa to co robić? Bo ja pomysłu nie mam. A zakup bardzo ładny
|
|
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
wielkie przygotowania do świąt i chrztu a u nas skok rozwojowy
"marzenie"
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-17 o 10:49 |
|
|
|
|
#1897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1898 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z resztą Depoison pisała że ona nie raczkowała a chyba ma się dobrze ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Iga się skupia Nela Ty się znasz na aparatach? Taki zwykły, może być? http://allegro.pl/nikon-s3300-16-8gb...855554518.html |
||||
|
|
|
#1899 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1900 |
|
Zakorzenienie
|
no jasna sprawa, że lepiej
ale do tej pory zauważalna była tylko jedna, a tu taaaaakie odkrycie ![]() no ma się dobrze, ale to nie znaczy, że u Igi też nie wystąpią negatywne konsekwencje. Jak można dziecko uchronić przed problemami w przyszłości, to lepiej spróbować, może jednak jej się zachce raczkować? Lu też potrzebowała chwili, żeby zajarzyć, że da się i rączkami i nogami pracować jednocześnie. A raczkowanie ponoć jest bardzo potrzebne dla wypracowania ogólnej koordynacji mięśni, koordynacji ręka - oko, prawidłowej pracy półkul mózgowych, no zalet jest naprawdę wiele, więc ja bym jeszcze powalczyła o to raczkowanie właśnie przez unikanie jak ognia sytuacji, w których Iga mogłaby się podnosić do siadu czy stawania ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- bo właśnie podobno tak się nie powinno robić, bo dziecko się ślini, szalik robi się mokry i to jest jeszcze gorsze niż odsłonięcie buzi - bo dziecko ma na twarzy wtedy zimny, wilgotny okład
|
#1901 | |
|
Zakorzenienie
|
Ollcia ogromne kciuki za synka w CZD
![]() Cytat:
![]() super zestawik, cudonie mu w nim musze psozperac na all bo końy nam się krem do pupy i chce jakis natluszczający krem do twarzy dla małego, bo cold cream nie starcza |
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie siedzę i nie liczę na to że ona raczkować nie będzie, bo dla mnie raczkowanie jest najnaturalniejszą czynnością u dziecka. Ale skoro ona nie chce tego robić to co mam zrobić? Ćwiczyć z nią? W zasadzie jest ćwiczenie za zegranie rąk i nóg? |
|
|
|
|
#1903 |
|
Rozeznanie
|
o widzisz dobrze że napisałaś bo zapomniałam się pochwalić. No to teraz nie mam wyjścia też muszę postawić tort. A i gratuluje obrotów na brzuszek mój młody już na drugi dzień zajarzył co zrobić z rączką. |
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie doczytałam,
a jak ona nie wpadnie na to jak zegrać nogi i ręce? To mam na przymus szorować nią po dywanie? Przecież tak się nie da. Jest przypisane że dziecko musi to i to i to, a jak nie robi to będzie takie, takie i takie. Nie ma co popadać w paranoje, nie które dzieci pomijają niektóre etapy w rozwoju, i raczej rodzice nie mają na to żadnego wpływu. Chciałabym żeby mała wykazywała choć najmniejsze zainteresowanie raczkowaniem , a przynajmniej jakieś jego podstawy. No ale ona nie umie się zegrać i tyle. ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ja nie twierdzę, że na to nie liczysz. Tylko piszę, co można zrobić, żeby spróbować ją do tego raczkowania przekonać. Jeśli będzie miała możliwość podnoszenia się do siadu czy do stawania, jeśli Wy jej będziecie to ułatwiać, to raczej macie pewne jak w banku, że raczkować nie będzie. Czy dobrze pamiętam, że Iga rwie się do siadu z półsiadu i leżenia? Tak jak i Fabiś? To chyba wskazywałoby na problem pracowania zbyt mocno mięśniami grzbietu - bo to zazwyczaj wtedy dzieci bardzo nie lubią pracować na czworakach. Może spróbuj tych ćwiczeń co tutaj podawałam linka http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.htmlno i staraj się robić wszystko, żeby Iga nie miała możliwości próbować siadać czy wstawać opierając się o coś. Jak rozpracuje jak to robić samodzielnie to jej nie powstrzymasz, ale póki sama tego nie robi, to nie ma co jej ułatwiać. Wtedy jest szansa - chociaż nie ma pewności - że jednak spróbuje raczkować Jak będzie leżeć na brzuszku jak najwięcej to może w końcu załapie co z tymi rękami i nogami robić, daj jej czas.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-17 o 11:09 |
|
|
|
|
#1906 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
Połowę czasu którego nie śpi spędza na brzuchu, a może nawet więcej
Jak przebiera nogami to ręce albo leżą albo wiszą w powietrzu, Jak rękami to nogi leżą. A, ostatnio z małą walczylismy z jej rączką, bo jak leżała na brzuchu to prawą rękę zostawiała z tyłu z zawiniętą rączką do środka, jak miała obie rączki położone to w tej prawej też rączka zawinięta do środka. Ale już chyba z tego wyszliśmy. |
|
|
|
#1908 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1911 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
my mamy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#1913 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
aha, dzięki
bo robię przyczajówę na niego ![]() TŻ nie pozwolił mi go kupować, ale mi też się w końcu coś należy a nie pieluchy i pieluchy
|
|
|
|
#1915 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Znowu głupia matka przez internet zakupy robi |
|
|
|
|
#1916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a niby w opisach kiedy dziecko zaczyna raczkować?Muszę poczytać, ale kupa na mnie czeka ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
hmmm, no ja bym poszła. Tym bardziej jeśli brak oznak jakiejś infekcji
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- wiem tyle co tam napisali, ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ![]() zazwyczaj mniej więcej 7-8 miesiąc, ale mogą i dopiero w 9 zacząć i to też jest prawidłowe
|
|
#1919 |
|
Zadomowienie
|
owszem ,ale w środę Nadia ma badanie Bera na którym musi być 100 % zdrowa , aby nie zafałszować wyniku itp. ..... tym bardziej, że muszę iść na pocztę no nie wiem
|
|
|
|
#1920 |
|
Wtajemniczenie
|
nawet ostatnio w ddtvn było o wspomaganiu rozwoju inteligencji od niemowlęctwa i tam właśnie podkreślali ze dziecko powinno przejść każdy etap rozwoju, niesetny słuchałam tylko jednym uchem bo drugim byłam z wami
Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2012-12-17 o 11:32 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.

i spoglądała raz w lustro, raz na mnie wielce zaciekawiona i zdziwiona, ale też super zadowolona z odkrycia 

trochę popisałyście na szczęście Młode mnie rozpieszcza, jeszcze śpi, no albo chory :/ mógł zarazić się wczoraj od niby zdrowej kuzynki - jak mnie coś takiego wnerwia "zdrowi zdrowi" a potem "kończy antybiotyk"
moje kochanie
za szczepienie
mamy zaprzyjaźnionego ortopedę i poradził nam żeby jednak raczkował ale przecież nie upilnujesz takiego

"marzenie"

posmarowałam dziąsła dentinoxem i się nieco wyciszyła, ale dalej się wierci w łóżeczku bidulka