Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013 cz.4 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 części naszego wątku ??
W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.5 5 11,11%
Zima leci, Święta przed nami; a na wiosnę będziemy z maluszkami. Mamy V-VI 2013 cz.5 7 15,56%
Święta idą, my gadamy; na wiosnę i porody czekamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 1 2,22%
Święta się zbliżają, a mamusie wciąż o ciąży rozmawiają. Mamy V-VI 2013 cz.V 1 2,22%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.V 5 11,11%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 1 2,22%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.5 7 15,56%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 1 2,22%
Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 8 17,78%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.5 0 0%
Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.V 4 8,89%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.V 3 6,67%
Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.V 0 0%
O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.V 1 2,22%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 1 2,22%
Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-17, 11:25   #4291
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

Może Twoje tak się ułozyło. Oglądałaś "ciąża z zaskoczenia"? Tam tłumaczą właśnie, że dziecko może tak się ulożyć w brzuszku, że nie potrzebuje się bardzo wypchać do przodu.
oglądałam wiele razy kurde zaczynam wierzyć w ten program bo ja się czasem zastawiam czy na pewno jestem w ciąży gdyby nie usg to bym nie uwierzyła zero objawów, zero brzucha

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
tak na "pocieszenie" ja jeszcze tydzień temu narzekałam że mam BARDZO mały brzuch i co? od jakiś 2-3 dni mnie tak wywaliło że jakbym się nie ubrała to nie da się brzuszka ukryć! w szoku jestem, myślałam że się najadłam ale brzuch z rana też jest wielki. Jeszcze tydzień temu wyglądałam jakbym nie była w ciąży a dziś wyglądam na 6-7 miesiąc

dzięki za pocieszenie, może mnie na święta 'wywali' :P
Stary 2012-12-17, 11:27   #4292
xal
Zakorzenienie

Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013

Wiecie co, może to dziwnie zabrzmi, ale ja w Wigilii nie lubię składania życzeń. Przecież wiem, że wszyscy życzą sobie nawzajem wszystkiego co najlepsze, a takie wymyślanie na siłę, słuchanie, kombinowanie ...

Wy tutaj o smakołykach słodkich, dzisiaj mnie to nie rusza Wczoraj poszlismy do kina, ale przed kinem był sklep, gdzie byłam z mężem, więc wiecie co było w koszyku - czekolada. Wysiadamy z auta, dużo czasu do seansu więc mówię, możesz sobie wziąć do kina tą czekoladę. Uśmiech od ucha do ucha jak u małego dziecka
Oczywiście czekolada do seansu nie dotrwała ...
No i mówię, że dlaczego on ma chcice a ja jestem w ciąży przecież, to się dowiedziałam, że jak ja nie mam ciągotek to ktoś musi

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Jak w jednym miejscu tylko czasami czuję takie puknięcia to to chyba dzidzia a nie wzdęcia, prawda

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:30   #4293
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
A dziewczyny myślicie, ze to głupio zadzwonić do bratowej i zapytać się czy jej 2 letniemu dziecku podobał by się taki a taki prezent na święta??
Opcja druga zadzwonić do jednej bratowej zapytać się co kupić dziecku drugiej bratowej, a potem odwrotnie - obie mają dzieci w tym samym wieku i jednemu i drugiej (chłopiec i dziewczynka 2 - 2,5 roku) muszę coś kupić...
wcale nie głupio zadzwoń bezpośrednio do mamy danego dziecka- ona najlepiej Ci doradzi. My też tak robimy jak nie mamy pewności

Cytat:
W sumie jakoś nie zaskoczyłam o co im chodziło, no poza tym, że nie należy odchudzać się w ciąży bo to szkodzi matce.
Ale ja późno włączyłam.
.
eee.. nic mądrego nie powiedzieli.. ani nic konkretnego. A to, że w ciąży nie powinno się odchudzać to przecież każda wie.. tak samo jak to, że dzieciątko najważniejsze...

Od kiedy jestem na zwolnieniu mam jakoś mało czasu na wizaż w domu jednak więcej pracy niż w pracy

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:36   #4294
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Jak w jednym miejscu tylko czasami czuję takie puknięcia to to chyba dzidzia a nie wzdęcia, prawda
prawda

loney ja na początku na L4 to wszystko sprzątałam, szorowałam, układałam w szafkach itd
Stary 2012-12-17, 11:40   #4295
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal
Może Twoje tak się ułozyło. Oglądałaś "ciąża z zaskoczenia"? Tam tłumaczą właśnie, że dziecko może tak się ulożyć w brzuszku, że nie potrzebuje się bardzo wypchać do przodu.
w sumie fajnie jak tak się układa, zawsze to ryzyko rozstępów na brzuchu mniejsze
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:42   #4296
Veronic
Wtajemniczenie

maarchewka ->> co do prezentu, to jak nie masz pewności to dzwoń, my nie dzwoniliśmy , sama wybrałam dla 2,5letniej dziewczynki (chrześniaczki męża) matę interaktywną edukacyjną (do nauki literek , cyferek) bo sama bym chciała dostać w przyszłości taki prezent

Dziewczyny tak piszecie o tych bąbelkach, kopniaczkach... a ja jeszcze nic nie czuję dzisiaj zaczynam 19 tc, a tu nic, mam wrażenie , że im bardziej chcę coś poczuć, to tym bardziej nic nie czuję:P

Brzuch mi już strasznie wywaliło, dużo tłuszczyku mi się odłożyło, 5kg na plusie, a dzidziuś nie chce pokazać na co go stać
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:58   #4297
Magiusa
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny,
Jak tam się czują wizytujące dziś?
Ja oczywiście pół nocy miałam koszmary dotyczące wizyty, ale na szczęście nie dotyczyły dzieciaczka tylko ogólnie. Najpierw mi się śniło, że jak poszłam na umówioną wizytę to im prąd siadł więc ją odwołali bo i tak niewiele mi powiedzą niby bez tego, więc na gwałt szukałam gdzieś indziej bo bardzo chciałam iść. No i w końcu znalazłam, ale jak poszłam to się okazało,że ma mega stary i tandetny sprzęt i np. przez usg też nie będzie pomiarów...ech....Więc może to szczęście, że mnie obudzili telefonem.
Teraz jakoś głodna nie jestem, chyba ze stresu, no ale muszę coś zjeść...więc idę kombinować co wcisnę.

A odnośnie świat to u nas było z reguły mało kolęd itp...jeśli już to na płytach, bo ja jestem jedynaczką więc jak w samą wigilie byliśmy sami to nikt się nie wyrywał to śpiewu. Całe święta błogie lenistwo. U TŻ są, ale nie zmuszają i też wspomagają się płytami i jeszcze u niego jest tak, że przed wigilią najmłodszy przy stole czyta kawałek biblii W zeszłym roku to byłam ja

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:02   #4298
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
ja ja!! albo w-zetke, mniam mniam.. znowu mi w robocie naopowiadacie o jedzeniu a do sklepu tak daleko...

dobra wyłączam na chwilę wizaż, bo nic kompletnie nie zrobię dzisiaj, a mi się już zaczyna robotą piętrzyć..
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
szprotka ja reflektuję na bitą śmietanę zwłaszcza
Proszę bardzo dziewczynki, ekler w załączniku!
Ale ostrzegam, że nie spełnił moich wymagań. Ta śmietana była mało śmietanowa Chyba na święta zrobię 3-bita z górą ubitej śmietany na górze

Cytat:

Mężowe ciuchy wyprasowane, jedno pranie zrobione - ścierki ciemne wrzuciłam na 90 stopni, bo mnie wkurzało, że bawełna a wody nie chcą wciągać ...
Zostało jeszcze moje prasowanie, poparować swoje skarpetki, a jak mi się będzie chciało to pościel wyprasować. Pościeli prasować nie lubię bo mam kołdrę 220x200 i to takie duże i nieporęczne. Może popołudniu.
Ja pościeli w ogóle nie prasuję

Cytat:
Wiecie co, może to dziwnie zabrzmi, ale ja w Wigilii nie lubię składania życzeń. Przecież wiem, że wszyscy życzą sobie nawzajem wszystkiego co najlepsze, a takie wymyślanie na siłę, słuchanie, kombinowanie ...
Ja też nie lubię... Najchętniej złożyłabym wszystkim ogólne, ale niestety i u moich i u teściów są preferowane "osobiste" życzenia i uśmiechy od ucha do ucha...

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
maarchewka ->> co do prezentu, to jak nie masz pewności to dzwoń, my nie dzwoniliśmy , sama wybrałam dla 2,5letniej dziewczynki (chrześniaczki męża) matę interaktywną edukacyjną (do nauki literek , cyferek) bo sama bym chciała dostać w przyszłości taki prezent
Ja też właśnie kupiłam matę, o taką -> http://allegro.pl/smily-interaktywna...841688870.html

Wiecie, że ludzie oszaleli?!? Chciałam kupić udko na zupę a wyszłam z kostkami rosołowymi, bo stwierdziłam, że stanie godzinę w kolejce za mięchem, a później jeszcze w kolejce do kasy przekracza moją wytrzymałość psychiczną (a ta jest mimo wszystko dosyć wysoka). Chyba ludzie robią zapasy na koniec świata, bo do Świąt jeszcze tydzień
Na szczęście po powrocie przypomniałam sobie, że jedno udo mam zamrożone. Ufff...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg indeks.jpg (13,0 KB, 0 załadowań)

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:11   #4299
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

Ja też właśnie kupiłam matę, o taką -> http://allegro.pl/smily-interaktywna...841688870.html

Wiecie, że ludzie oszaleli?!? Chciałam kupić udko na zupę a wyszłam z kostkami rosołowymi, bo stwierdziłam, że stanie godzinę w kolejce za mięchem, a później jeszcze w kolejce do kasy przekracza moją wytrzymałość psychiczną (a ta jest mimo wszystko dosyć wysoka). Chyba ludzie robią zapasy na koniec świata, bo do Świąt jeszcze tydzień
Na szczęście po powrocie przypomniałam sobie, że jedno udo mam zamrożone. Ufff...

ooo ta mata też super, taka do skakania ja zamówiłam taką co się naciska paluszkami tej samej firmy
mam nadzieję, że się sprawdzi, bo czytałam opinie, że firma smily play, jest nawet porównywalna jakością do fisher price , a cena zupełnie inna

Nie strasz z tymi sklepami, bo muszę odkurzyć , a potem iść do mięsnego i warzywniaka, a nie uśmiecha mi się stać w kosmicznych kolejkach
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:11   #4300
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Mężowe ciuchy wyprasowane, jedno pranie zrobione - ścierki ciemne wrzuciłam na 90 stopni, bo mnie wkurzało, że bawełna a wody nie chcą wciągać ...
Zostało jeszcze moje prasowanie, poparować swoje skarpetki, a jak mi się będzie chciało to pościel wyprasować. Pościeli prasować nie lubię bo mam kołdrę 220x200 i to takie duże i nieporęczne. Może popołudniu.
ja nie prasuje pościeli w ogóle..

Cytat:
ja też nie lubie składać życzeń, ale niestety bez tego nie przejdzie..

Cytat:
Proszę bardzo dziewczynki, ekler w załączniku!
Ale ostrzegam, że nie spełnił moich wymagań. Ta śmietana była mało śmietanowa Chyba na święta zrobię 3-bita z górą ubitej śmietany na górze
mniam mniam, muszę pójść chyba po jakiegoś batona do automatu bo normalnie nie wytrzymam..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:12   #4301
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
co do tych kas pierwszeństwa, to też mi trochę głupio, jeszcze za mało widać brzuszek.. Chociaż kolejki i szał przedświąteczny kuszą, a jak widać niektórym nie jest głupio.. W piątek patrzymy, a przy takiej kasie stoi napakowany łysy koleś (zaśmiałam się do Tż, że chyba po chemioterapii- biedaczek )
Ja raz skorzystałam jak otworzyli taką kasę dla kobiety z dzieckiem - podeszłam i powiedziałam, ze jetem w ciąży. Ogólnie mam zamiar podchodzić na obsługi w takich sytuacjach jak będę duże kolejki

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
a co do wrednosci ooo tak! pamietam jak robilam pierwsze badania, 5 tydzien, ciaza zagrozona, plamienia, kolejka ze 30 osob, sami emeryci majacy czas, ale punkt 7 wszyscy stali pod drzwiami siedzialam grzecznie zwijajac sie z bolu i strachu, ale postanowilam, ze poczekam. w pewnym momencie przyszla ciezarna na glukoze. oznajmila glosno, ze wejdzie tylko zapytac o swoje badanie, bo ma na konkretna godzine (widocznie wypila to cos i wrocila?) w kazdym razie juz wtedy bylo widac zniesmaczone miny. w koncu pielegniarka wyszla razem z nia i powiedziala glosno wszem i wobec, ze ta pani wchodzi za 5 min BEZ KOLEJKI. wtedy znow mruczenie pod nosami, ale to jeszcze nic. minelo 5 min, ciezarna wstala i szykuje sie do wejscia, a dziadek do niej z pretensjami, czy nie moglaby jednak wejsc po nim, bo on to szybko przeciez zalatwi, a to 5 min to pewnie jeszcze nie minelo...chyba ugryzla sie w jezyk i go wpuscila. po czym inni zaczeli sie burzyc, ze oni tez nic nie jedli i dlaczego ona ma przywileje, a oni emeryci starzy, chorzy nic. i co to za kraj, ze jednym sie nalezy, a drugim nie...ciezarna weszla do gabinetu czerwona jak burak, a moherowe bereciki zaczely wywody, ze mlodzi to teraz maja takie tupety, ze nawet w autobusie nie wstana. siedzialam i myslalam jak stamtad uciec a moj tz sie smial i w koncu na glos powiedzial (niby do mnie) "jak bede kiedys takim starym egoista to wez mi zafunduj eutanazje" w momencie w poczekalni znow nastala cisza i jedynym pytaniem bylo "kto jest ostatni"
i bardzo dobrze powiedziałmój tez takimi tekstami sadzi

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Pierwsze zdjęcie z przed ciąży, drugie z dzisiaj
Coś tam widać

Tzn odwrotnie ...

ps. sorki za wystający stanik...
bardzo widać

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
własnie takiej reakcji u mojego męża mi brakowało widać Twój normalny jest
az sie dokopałam do reakcji Twojego męża no i powiem Ci tak - mój nigdy nie miał cierpliwości, żeby leżeć i trzymać mi rękę na brzuchu w oczekiwaniu na kopa, max 3-5 minut wytrzymywał i wracal do swoich zajęć i mnie to smuciło mimo, ze nieracjolnane to z deczkatakże rozumiemwczoraj się bardzo ucieszył jak poczuł, później jeszcze mówił, ze poczuł córeczkę i takie tam a mi i tak było mało zachwytówmorał z tego taki, że pewnie faceci uzewnętrzniają się na inny sposób niż my byśmy tego oczekiwały i na epwno nie jest tak, ze Twojego męża to nie ruszyło

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Witam Was w 15 tc, zero brzucha:/ 1,5 kg na plusie, Tż mnie pociesza, że pączek to ninja i dlatego go nie widać

powiem Wam co do badań, to w lux med jak przychodzę to babka w rejestracji mi mówi, że zaprasza bez kolejki, a pod gabinetem to zauważyłam, że laski robią tak, że pytają czy jest jakaś pani w ciąży jak nie to wchodzą pierwsze.
u mnie zaczął się pojawiać w 16 tc a teraz w 20 tc jest całkiem spory jak na moje możliwości a w porównaniu do zdjęc dzieczyn to i tak mały, więc każdy ma inaczej
Właśnie ja chodzę do luxmedu i zawsze mam zamiar tak zrobić, ale zwykle jest mała kolejka (2 os.) albo jej nie ma, więc czekam. Za to raz bylam świadkiem sytuacji gdy dziewczyna w widocznej ciązy chciała wejść to baba z 4-latkiem zaczęła pyszczyć, ze ona jest z dzieckiem, miałam jej zwrócić uwagę, ze na drzwiach jest tabliczka informująca, ze ciężarne a nie matki z dziećmi maja pierwszeństwo, ale sobie darowałam, bo z fochem wpuściła tę dziewczynę.

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
zamówiłam wizytę domową i wracam do łóżka. mam nadzieję że szybko przyjadą.
jest beznadziejnie
biedna Kuruj się

Cytat:
oglądałam wiele razy kurde zaczynam wierzyć w ten program bo ja się czasem zastawiam czy na pewno jestem w ciąży gdyby nie usg to bym nie uwierzyła zero objawów, zero brzucha
miałam identycznie, zero brzucha i zero objawówzawsze jak zbliżała się wizyta tak sobie myślałam czy ja aby na pewno jestem w ciąży czy jaja sobie ze mnie robią i mnie zaraz ginka wywali z gabinetuale jak widziałam usg to jakoś do mnie jakby docierało, że jest tam dzidziuśale później znowu przychodził czas, ze nie wierzyłamale jak już codziennie czuję kopniaki i pojawił się brzuszek to wiem, ze mieszka tam maluch

Nie zacytowało mi się wszystko
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:17   #4302
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak piszecie o tych bąbelkach, kopniaczkach... a ja jeszcze nic nie czuję dzisiaj zaczynam 19 tc, a tu nic, mam wrażenie , że im bardziej chcę coś poczuć, to tym bardziej nic nie czuję:P
Pierwszy raz, tak na pewno (tak mi się wydaje) to poczułam w sobotę jak mi się nie chcialo wstawać i z nawyku obróciłam się lekko na brzuch. Chyba malo miejsca się zrobiło i jak mnie puknęło to od razu się obróciłam i wstałam.
Cytat:
Ja pościeli w ogóle nie prasuję

Ja też nie lubię... Najchętniej złożyłabym wszystkim ogólne, ale niestety i u moich i u teściów są preferowane "osobiste" życzenia i uśmiechy od ucha do ucha...
Prasuję bo mam bawełnę, z kory nie prasowałam.
Niestety życzenia osobiste będą, rozmawiałam z mamą przez telefon ...

Puściłam sobie Przebindowskiego. Nareszcie mam czas przesłuchać ta płytę.

Stary 2012-12-17, 12:21   #4303
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
ja codziennie przejeżdżam obok jednego hipermarketu i widzę jakie korki tworzą się do wjazdu. dzikie szaleństwo.

no i dziękuję za eklerka rzeczywiście coś mało czuję ten smak śmietany

co do życzeń to ja nie lubię wymyślać i się powtarzać, a jak mało kogoś znam (jak np. teściów) to co mogę powiedzieć oprócz standardowego wszytskiego najlpeszego, wesołych świąt, radości, zdrowia etc. tak nie lubię
Stary 2012-12-17, 12:25   #4304
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie prasuje pościeli w ogóle..
tylko ja prasuje?
tylko tej z kory nie prasuję

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
az sie dokopałam do reakcji Twojego męża no i powiem Ci tak - mój nigdy nie miał cierpliwości, żeby leżeć i trzymać mi rękę na brzuchu w oczekiwaniu na kopa, max 3-5 minut wytrzymywał i wracal do swoich zajęć i mnie to smuciło mimo, ze nieracjolnane to z deczka
3-5 min? heh mój to max 5 sek wytrzymuje
Stary 2012-12-17, 12:26   #4305
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja
tylko ja prasuje?
ja też nie prasuję w ogóle. za leniwa jestem
Stary 2012-12-17, 12:27   #4306
maarchewka
Zakorzenienie

A, że jestem statystykiem to dzisiaj czytałam sobie raport Gusu. No i tak:

Średni wiek urodzenia pierwszego dziecka - 26,6 lat w 2010 roku , vs 23,7 lat w 2000 r. (3 lata różnicy w przeciągu 12 lat).
Mediana wieku kobiet rodzących dziecko (czyli najczęściej występujący wiek rodzenia) w 2010r. wyniosła 28,6 lat vs 26,1 w 2000 r.

A i o rozwodach:
Rok rocznie jest 180-210 tys. nowo zawartych małżeństw (z czego 80% to małżeństwa po raz pierwszy) .. Dodatkowo rok rocznie orzeka się 50-70 tys. rozwodów.

Jakby jedną liczbę przez drugą podzielić to wychodzi ok 30% małżeństw kończących się rozwodem.. A i rozwody w mieście zdarzają się 2 razy częściej.

Rozwiedzeni małżonkowie przeżywają ze sobą - średnio - ok. 14 lat (staż małżeński nieznacznie się wydłuża).

Wniosek - jestem rok po ślubie, więc statystycznie rzecz ujmując przeprowadzam się na wieś w przeciągu 12 lat i będę szczęśliwą mężatką for ever, albo 2 razy bardziej prawdopodobniej niż w mieście:p

Wojtek
Stary 2012-12-17, 12:27   #4307
xal
Zakorzenienie

Ja jeszcze ręczniki i ścierki prasuję
Ale piorę w 40 stopniach to jakoś trzeba wyparzyć

Stary 2012-12-17, 12:29   #4308
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Prasuję bo mam bawełnę, z kory nie prasowałam.
Niestety życzenia osobiste będą, rozmawiałam z mamą przez telefon ...
Cytat:
tylko ja prasuje?

ja mam bawełnę satynową czy jakoś tak i tej też nie prasuje.. nie cierpię prasować..

Wojtek
Stary 2012-12-17, 12:30   #4309
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
tylko ja prasuje?
ja nie prasuję prawie nic odkąd mam suszarkę, tylko jakieś super wyjściowe ciuchy których tam nie wrzucam - średnio raz na miesiąc jakbyście rozważały zakup to się nie wahajcie przy dziecku idealne, godzinę pralka pierze, suszarka ok 1,5h i do szafy po niecałych 3h
Stary 2012-12-17, 12:31   #4310
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
ręczników też nie prasuje.. o nie nie...

ja tylko wszystko strzepuje jak jest mokre, aby strasznie pogniecione nie było i tyle...

w sumie to dobrze jak mi się zechce własne ciuchy poprasować, albo mam metodę, że niektóre mnę bardziej, żeby wyglądało, że tak ma być..

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
ja nie prasuję prawie nic odkąd mam suszarkę, tylko jakieś super wyjściowe ciuchy których tam nie wrzucam - średnio raz na miesiąc jakbyście rozważały zakup to się nie wahajcie przy dziecku idealne, godzinę pralka pierze, suszarka ok 1,5h i do szafy po niecałych 3h
ale one z tej suszarki to takie mega pogniecione nie wychodzą?? to suszenie to w ramach prania rozumiem??

Wojtek
Stary 2012-12-17, 12:34   #4311
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
tylko ja prasuje?

3-5 min? heh mój to max 5 sek wytrzymuje
ja nie prasuję weź nie mów, że mój się tak poświęca a ja nie doceniam, czuje się jak świnia

Cytat:

Średni wiek urodzenia pierwszego dziecka - 26,6 lat w 2010 roku , vs 23,7 lat w 2000 r. (3 lata różnicy w przeciągu 12 lat).
Mediana wieku kobiet rodzących dziecko (czyli najczęściej występujący wiek rodzenia) w 2010r. wyniosła 28,6 lat vs 26,1 w 2000 r.

A i o rozwodach:
Rok rocznie jest 180-210 tys. nowo zawartych małżeństw (z czego 80% to małżeństwa po raz pierwszy) .. Dodatkowo rok rocznie orzeka się 50-70 tys. rozwodów.

Jakby jedną liczbę przez drugą podzielić to wychodzi ok 30% małżeństw kończących się rozwodem.. A i rozwody w mieście zdarzają się 2 razy częściej.

Rozwiedzeni małżonkowie przeżywają ze sobą - średnio - ok. 14 lat (staż małżeński nieznacznie się wydłuża).

Wniosek - jestem rok po ślubie, więc statystycznie rzecz ujmując przeprowadzam się na wieś w przeciągu 12 lat i będę szczęśliwą mężatką for ever, albo 2 razy bardziej prawdopodobniej niż w mieście:p
bardzo duże zmiany jak na taki krótki okres czasu. A o przeprowadzce za miasto myślimy, więc kolejny argument za

Cytat:
ja nie prasuję w zasadzie nici piore w 40 stopniach w porywach do 60 i to chyba ręcnziki właśnie na 60.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
właśnie z utęsknieniem czekam aż mi się pralka zepsuje to kupię z suszarką
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:34   #4312
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:

ja tylko wszystko strzepuje jak jest mokre, aby strasznie pogniecione nie było i tyle...

w sumie to dobrze jak mi się zechce własne ciuchy poprasować, albo mam metodę, że niektóre mnę bardziej, żeby wyglądało, że tak ma być..

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

ale one z tej suszarki to takie mega pogniecione nie wychodzą?? to suszenie to w ramach prania rozumiem??
właśnie podobno w pralko-suszarkach mną i nie dziwie się bo ja mam osobną suszarkę i ma 2 x większy bęben od pralki (więc nie wiem jak to ma się nie pomiąć ściśnięte )
jak wyciągam jeszcze ciepłe niedługo po suszeniu i takie składam do szafy to jest idealnie,
jak zostawisz na kilka h w suszarce to sie trochę wymnie ale nie jest takie sztywne jak normalnie schnące pranie,że musisz rozprasować
Stary 2012-12-17, 12:37   #4313
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka

ja też nie prasuję ręczników - no chyba że strzepywanie na mokro uznac za metodę prasowania :P

mój brzuch jest dziwny. pobolewał mnie trochę, wzięłam nospę ale bolał dalej. zjadłam bułkę z pasztetem i przestał boleć.
Stary 2012-12-17, 12:39   #4314
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie podobno w pralko-suszarkach mną i nie dziwie się bo ja mam osobną suszarkę i ma 2 x większy bęben od pralki (więc nie wiem jak to ma się nie pomiąć ściśnięte )
jak wyciągam jeszcze ciepłe niedługo po suszeniu i takie składam do szafy to jest idealnie,
jak zostawisz na kilka h w suszarce to sie trochę wymnie ale nie jest takie sztywne jak normalnie schnące pranie,że musisz rozprasować
u mnie w mieszkaniu w bloku to się suszara jako dodatkowe urządzene ni jak nie zmieści, cieszyłam się, że mi pralka weszła, ale i tak tylko ładowana od góry bo węższa...
Ale zaciekawiłaś mnie, że to tak fajnie funkcjonuje, zawsze mi się wydawało, że to zupełnie zbędne urządzenie

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
ja też nie prasuję ręczników - no chyba że strzepywanie na mokro uznac za metodę prasowania :P

mój brzuch jest dziwny. pobolewał mnie trochę, wzięłam nospę ale bolał dalej. zjadłam bułkę z pasztetem i przestał boleć.
widocznie miał ochotę na bułkę z pasztetem

Wojtek
Stary 2012-12-17, 12:43   #4315
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie w mieszkaniu w bloku to się suszara jako dodatkowe urządzene ni jak nie zmieści, cieszyłam się, że mi pralka weszła, ale i tak tylko ładowana od góry bo węższa...
Ale zaciekawiłaś mnie, że to tak fajnie funkcjonuje, zawsze mi się wydawało, że to zupełnie zbędne urządzenie

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

ja się zastanawiałam ostatnio dlaczego to w Polsce nie jest popularne jak w stanach, u nas zakup to był spontan, 2 lata temu TŻ do mnie 'skończyły mi sie raty w media, chcesz coś?' no to ja mu na to 'a suszarkę:P' i to był najlepszy zakup agd w domu u nas stoi w piwnicy obok pralki, jest opcja ustawienia jej na pralce w specjalnej szynie ale mamy miejsce więc nie było problemu
Stary 2012-12-17, 12:44   #4316
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
on taki wybradny nie jest, wciągnie prawie wszystko o ile nie śmierdzi a nospa mało smaczna, to brzuch uspokoił się dopiero po pysznym pasztecie
Stary 2012-12-17, 12:47   #4317
karolina2121
siedzę i myślę

Witam

Dzisiaj pobudka o 12

Miałam jakiś chory sen, że mama uczyła mnie robić jakąś zupę i ja ciągle coś źle robiłam i ona na mnie krzyczała, mówiła, że jestem jakimś nieudanym dzieckiem i ja tak strasznie płakałam
Obudziłam się szlochając

Brzuch i zawartość dziękują za wszystkie komplementy
Wreszcie się doczekałam
Stary 2012-12-17, 12:51   #4318
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
ja też chcę bez znieczulenia
ale ma wysoki,oj wysoki próg bólu...
choć pewnie w trakcie zmienię zdanie,ale bardzo nie chcę
boisz się powikłań jakichś?

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

Ale piękna kobieta bo na muzyce się nie znam
no weź bo się zarumienię

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ja nie neguję, że w trakcie zmienię zdanie, ale moja mama 3 porody przeżyła bez znieczulenia i mówiła, że dam radę a ona rodziła takie kolosy... no i zgadza się, ryzyko jest zawsze. ale niedoświadczonemu anestezjologowi bym się nie poddała, tak samo jak boję się latać, jak nie znam pilota takie jakieś moje zboczenie...
no tak jak ten co mi dawał docc, tak mi dał, że poczułam, jak mnnbie rozkrawają i musieli szybko dać narkozę. Co za babsztyl, jakbym ją spotkaała, to bym zabiła chyba

to fakt, niektóre kobitki są ponoć stworzone do rodzenia, obyś miała po mamie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Pierwsze zdjęcie z przed ciąży, drugie z dzisiaj
Coś tam widać

Tzn odwrotnie ...

ps. sorki za wystający stanik...
ale za☠☠☠isty masz brzuszek, ja mam taki beben już wydęty...

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
zamówiłam wizytę domową i wracam do łóżka. mam nadzieję że szybko przyjadą.
jest beznadziejnie
o kurcze, oby było wszystko ok

a ja znikam na prenatalne, trzymajcie kciukasy!!!!!
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:54   #4319
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
loney ja na początku na L4 to wszystko sprzątałam, szorowałam, układałam w szafkach itd
takie rzeczy to ja robiłam nawet nie będąc na zwolnieniu. Ogólnie to straszne z nas czyściochy. A nawet z Tż większy niż ze mnie... Jemu to wręcz przypisałabym łatkę pedanta tylkooo ciiiii...
ale w domu zawsze jest jakaś robota. i często szkoda mi czasu na przesiadywanie przed kompem. W pracy internet to był umilacz czasu

Cytat:

A i o rozwodach:

chyba też po kilku latach stażu małżeńskiego przeprowadzimy się na wieś

Widziała, że był temat prasowanie...
Nienawidzę prasowania..
a pościel Tż zawsze oddaje do pralni, bo lubi jak jest idealnie wyprasowana. Troszkę mnie to denerwuje, bo wolałabym tę kasę zaoszczędzić. Ale to takie jego przyzwyczajenie starokawalerskie
Może kiedyś się wkurzę i podczas jego nieobecności sama upiorę pościel i wyprasuję, zobaczymy czy będzie się złościł

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 12:54   #4320
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121
Miałam jakiś chory sen, że mama uczyła mnie robić jakąś zupę i ja ciągle coś źle robiłam i ona na mnie krzyczała, mówiła, że jestem jakimś nieudanym dzieckiem i ja tak strasznie płakałam
Obudziłam się szlochając
okropny sen

Cytat:
Napisane przez metropolitan
a ja znikam na prenatalne, trzymajcie kciukasy!!!!!
zaciskam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości