|
|
#541 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: Mój poród - mój wybór!
Cytat:
No patrz, a skąd wiesz, że te które uważają, że jak tak można dokuczać innym kobietom i rozumieją, że inne mogą nie chcieć mieć np. popękanego krocza, hemoroidów wielkości brzoskwini, albo dzieciaka wyciskanego z brzucha na chama, to takie co to je życie oszczędza. Tutaj też przełożenia nie widzę, a znowu - arogancję ![]() Cytat:
Cytat:
Zapytałam ile jest takich matek i czy każda potem nie sprawdza się w macierzyństwie i jak to się ma do cienkich matek, które rodziły sn albo którym bylo to obojętne, i nie doczekałam się odpowiedzi. Ja twierdzę, że przełożenia nie ma i nie ważne co Ty tam widujesz w swoim otoczeniu. Dziękuję za uwagę, idę do lekarza, bo jestem chorowita miągwa i wcale mnie to nie raduje. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-12-17 o 12:06 |
|||
|
|
|
|
#542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyszłe matki czasem zakladają,ze unikną w ten sposób bólu -i wybierajac cc chcą,zeby je to "nic nie kosztowało.
|
|
|
#543 |
|
Konto usunięte
|
A propos
![]() Wiecie, rok temu z hakiem rozmawiałam ze znajomą, która sobie cc opłaciła. Ale wiecie, jaka niska świadomość w ogóle tego, CZYM jest poród (jakkolwiek przebiegający)? Dorosła, inteligentna kobieta, wykształcona - i pytanie: ale ty żartujesz, to po cc też będzie połóg i też będę krwawiła???
|
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38173281]A propos
![]() Wiecie, rok temu z hakiem rozmawiałam ze znajomą, która sobie cc opłaciła. Ale wiecie, jaka niska świadomość w ogóle tego, CZYM jest poród (jakkolwiek przebiegający)? Dorosła, inteligentna kobieta, wykształcona - i pytanie: ale ty żartujesz, to po cc też będzie połóg i też będę krwawiła??? [/QUOTE]i wlasnie dlatego jestem na nie w kwestii takiej petycji Najpierw trzeba by kobiety uświadomić jak wygląda ich cykl,jaka jest fizjologia ciąży,porodu,połogu itd -i wtedy niech decydują. A nie "o bo ja chcę".
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-12-17 o 12:14 |
|
|
|
|
#545 |
|
Konto usunięte
|
Dodam że przez ten wątek śniło mi się że jestem w ciąży
|
|
|
|
|
#546 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38173281]A propos
![]() Wiecie, rok temu z hakiem rozmawiałam ze znajomą, która sobie cc opłaciła. Ale wiecie, jaka niska świadomość w ogóle tego, CZYM jest poród (jakkolwiek przebiegający)? Dorosła, inteligentna kobieta, wykształcona - i pytanie: ale ty żartujesz, to po cc też będzie połóg i też będę krwawiła??? [/QUOTE]Szczerze mowiac mnie to nie dziwi. W szkole nie ucza, lekarze nie maja czasu gadac o ☠☠☠☠☠☠☠ach itd. Ja dopiero rok temu sie dowiedzialam ze jak jest porod i wyskakuje dziecko to jesczze pozniej sie krwawi
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a serio -mozna rodzić sn ze znieczuelniem, to po pierwsze,po drugie,gdybym leczenie zębów rzutowało na czyjesć zdrowie ,to podejmowała decyzję kierując się tez dobrem tej osoby,a nie swoimi lękami,często irracjonanymi
|
|
|
#549 |
|
Wtajemniczenie
|
W tym wątku dominuje pogląd, że jak ktoś wybiera CC to pewnie jest nieuświadomiony, nie wie co z tym się wiąże, jak to przebiega i że boli. Natomiast poród sn to świadoma, dojrzała i przemyślana decyzja. Nie róbcie z ludzi idiotów
Jakoś nie wierzę w tą troskę o kobiety rodzące przez cc, bardziej mi to zalatuje takim przekonaniem "ja się męczyłam, niech inne też się pomęczą"
|
|
#550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poród sn w zdrowej,niepowikłanej ciąży to naturalna kolej rzeczy. CC w takim przypadku to przekombinowywanie. Co do świadomości -popatrz na wątki na wizazu na temat antykoncepcji/zajscia w ciażę.
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma jest w ciąży, bardzo boi się porodu, w dodatku nastraszyli ją jakimiś opowieściami z ludu o porodach. Pytam się, czy do szkoły rodzenia chodzi. Ona na to że nie, bo tam tylko wciskają jakieś gadżety, reklamy i czyta sobie w internecie. A na pewno ta szkoła rodzenia by jej pomogła, chociaż by wiedziała na czym poród polega.
|
|
|
|
|
#552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak sobie myślę, a może by tak zmontować "peciorkę", żeby był wybór i żeby można było mieć na żądanie cytologię od strony gardła? ![]() W końcu pacjentka powinna mieć prawo głosu w tej sprawie, a nie że taki mułowty lekarz co się nie zna na niczym, narzuca swoje zdanie i taśmowo wszystkim robi od dołu. Cytat:
To operacja mająca swoje nieprzewidywalne konsekwencje, lepiej, jeśli o tym czy ma być CC czy SN decydował lekarz. W chcwili obecnej, można z lekarzem o tym rozmawiać, zle właśnie najpierw trezba _ROZMAWIAĆ_ , i przedstwić jakieś sensowne argumenty, dlaczego się chce rodzic przez CC a nie naturalnie- i ten system jest IMO dobry, bo wymaga _ zastanowienia się_, logicznego wyartykułowania argumentów, co gorsza wymaga wysłuchania kontrargumentów lekarza.Ewentualnie, wymaga _wzięcia _na siebie_ odpowiedzialności za swój wybór i zapłacenia sobie za CC wykonane prywatnie- a wtedy to już każdego sprawa, jak sam sobie zrobi na własną odpowiedzialność tak a nie inaczej. I jeszcze jedno- jakbyś miała np. zrobić coś, czego jeszcze nigdy nie robiłaś, np. skoczyć ze spadochronem, nurkować głębinowo, to byś po rade poszła do kogoś kto już to robił i ma jakieś przemyślenia wynikające z praktyki, czy oparła się na radach osób które tego nigdy nie robiły za to: "słyszały od matki sąsiadki że...", "czytały w Wikipedii i statystykach że...", "one to by nigdy w dany sposób tego nie zrobiły bo by zemdlały, utyły, dostały hemoroida więc..." ?
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,chyba,ze zamiast szukac informacji bedzie szukać sensacji typu "rodziłam 50 godzin"
|
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
(edycja)
a, mam to w nosie To jak gadanie ze ślepym o kolorach.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2012-12-17 o 12:48 |
|
|
|
|
#555 | ||||
|
BAN stały
|
Z tego:
Cytat:
Cytat:
Dla siebie pewnie wolałabym taki poród. I znowu - skąd pewność, że cc z wyboru wiąże się z niewiedzą rodzącej ? Nie musi tak być, i ja nie jestem w stanie powiedzieć - jak często jest. A w ogóle to jestem zdania, że w idealnym świecie powinien być wybór i tyle. Oczywiście, że ta rozmowa jest czysto akademicka, bo podobnie jak madana, uważam, że nie ma szans wejść w życie przepis, który by taki wybór kobiecie pozostawiał, z jednej prostej przyczyny - jest nią kasa. Cytat:
Ja to się modlę, żeby jak najmniej trafiało do konowałów, którzy u kobiet 20 paro letnich (współżyjących) w ogóle nie widzą potrzeby robienia cytologii. Ja na takich trafiałam. Cytat:
Niedawno znajoma mnie zapytała o doświadczenia z tego badania, bo sama musi sobie takie zrobić. Powiedziałam jak było kiedy byłam badana bez znieczulenia, dodałam, że niekoniecznie ją musi też bardzo boleć, bo to zalezy od indywidualnej wrażliwości i np. budowy jelit. Ona wybrała ogólne znieczulenie. Czy była wygodnicka ? Czy ja ją nastraszyłam ? Czy to nie fair, że ona naraziła NFZ na większe koszty chcąc znieczulenia, skoro mogła się od razu poddać badaniu na żywca i ryzyk fizyk - albo będzie bolało albo nie ? I czy w tym przypadku lekarz anestezjolog powinien umyć ręce w przypadku ewentualnych powikłań, bo to taka "fanaberia" przecież ? Wiesz, ktoś, to skakał ze spadochronem może Ci opowiadać o swoich doświadczeniach, ale nie da gwarancji na to, że Ci się spadochron otworzy Decyzję i tak podejmujesz sama - niepewna konsekwencji. Najbezpieczniej jest nie skakać
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-12-17 o 13:26 |
||||
|
|
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
Najbardziej zgadzam się w tym wątku w kwestiach: baba babie w oczy grabie, i że matka natura jednak nie jest tak mądra jak by się zdawało, jak dla mnie to ta matka natura w tej akurat sprawie jest aktualnie mocno nie na czasie
![]() Dlatego z d. są te argumenty, że jesteś do tego przystosowana, że przecież pan bóg jak Cię tworzył to wiedział co robi, bo ile ludzi tyle przypadków i nie każdy, np. ja, jest do tego przystosowany idealnie. A dowodem na to że z miliona różnych względów inni nie są przystosowani jest wiele traumatycznych porodów naturalnych. I nie chodzi mi o opisy na wizażu czy kafeterii, bardziej o to co opowiadają położne, lekarze, ludzie z doświadczeniem, o to jakie są treści skarg i pozwy w sądach. A że baba babie w oczy grabie to skoro rodziła sto lat niech i koleżanka sto lat rodzi, a co niech ją też poboli i będzie bohaterską mamusią miesiąca, na pewno jak poboli godzin 15 a nie 5 to lepiej wychowa dziecko i ono się szybciej nauczy czytać. Na pewno jak zrezygnuje z niepewnych warunków i pójdzie zapłacić kasę za prywatną klinikę i cc, czyli jak by tu niektóre stwierdziły po najmniejszej linii oporu, to jej dziecko później się nauczy czytać niż dziecko Kaśki z klatki obok, która rodziła w męczarniach niezliczoną ilość godzin. Takie to wnioski można by wysnuć z farmazonów na ostatnich stronach. Ja pewnie nigdy obiektywna nie będę bo mam w rodzinie po 1. jeden przypadek błędu lekarza, który nie wykonał cc mimo wskazań, po 2. dwoje lekarzy ginekologów, małżeństwo ich córka urodzona przez cc mimo braku wyraźnych wskazań co do tego. Oni sami mówią że teraz w szpitalach to głównie kwestia pieniądza a reszta gadania-dorobiona ideologia. Sama piszę trochę spoza tematu, bo ja mam sytuację jasną, wiem, że jeśli będę mogła będę chciała kiedyś na pewno mieć dziecko, wiem też już że ja po prostu nie będę mogła go urodzić w sposób naturalny i jest to niepodważalne. Natomiast we wszelkich tego typu tematach wkurzało mnie zawsze jak inni się emocjonowali życiem innych i chcieli je na swoją modłę ustawiać bo 'ona rodziła naturalnie i było fajnie'. Co to kogo interesuje? Moje ciało, moja decyzja, żeby to było zorganizowane z głową i nie na hurra ale żeby coś się w tych kwestiach jednak zmieniło. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to teraz mrzonka mimo to się podpiszę, może to wywoła na te tematy jakąkolwiek dyskusję. |
|
|
|
|
#557 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie uważam, że poród jest najprostszy, nie traktuję kolek i nocnego wstawania jako gorsze. Po prostu wstaje się przez jakiś czas, a potem dziecko rośnie i już się nie wstaje. Kolki też są przez jakiś czas i potem mijają - poza tym z wygodnictwa można kupić kropelki i jest po sprawie ![]() Cytat:
Można w takim razie iść tym tokiem rozumowania i potępić wszystkie mamy które ochoczo korzystają z pomocy dziadków albo niań... bo przecież co? Kobieta nie zdawała sobie sprawy, że z dzieckiem trzeba siedzieć? Nie ma Sylwestra i nie ma Andrzejek tylko siedzimy w domu ze swoim dziełem zrodzonym sn i bawimy..a babcia sobie odpoczywa, co jej się należy. Mogłabym powiedzieć, że matki, które żeby pobawić się w sobotę wieczorem używają babci- to lenie patentowane i nieroby wygodnickie. Ja urodziłam przez cc ale swoim dzieckiem od urodzenia nikogo nie obarczyłam, sama się nim zajmuję, więc reszta, która wyręcza się dziadkami do pięt mi nie dorasta w moim heroizmie! |
|||
|
|
|
|
#558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jak pisałam -poród sn moze odbyc się w zzo. Kompletnie nie chodzi mi o to,ze jak będzie bardziej bolało to ktoś bedzie lepszą matką,i inne takie farmazony,a o to,ze są kobiety,które ze strachu i niewiedzy zdecydowałyby się na na cc ,nie biorąc pod uwagę wszystkich jej aspektów i tego,ze niestety nie jest tak,jak pisała Maryanna "moje ciało ,moja decyzja" -bo podczas porodu nie tylko o kobiete chodzi. Doskonale zdaję sobie sprawę,ze cc nie jest juz operacją tak inwazyjną jak np. 2o lat temu,ale nadal pozostaje operacją - moze dojść do uszkodzenia innych narządów,zakażeń wewnętrznych,sepsy (przy sn tez,ale przy cc jest większe ryzyko) ,po cc moze dojsc do zrostów (niedrożność jajowodów np.) ,jest większe ryzyko endometriozy. Fakt,nie ma ryzyka niedotlenienia u dziecka ,ale sa inne -np. zespól mokrego płuca,większe ryzyko alergii,astmy itd.To wszystko co się dzieje podczas porodu sn ma swój cel - nie jest nim dokuczenie kobiecie. Dlatego uważam,ze robienie z cc zabiegu na miarę przekłucia ucha nie jest dobre.
|
|
|
#559 | |||||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wygodnictwo w postaci wykupienia sobie możliwości rodzenia w prywatnym szpitalu ze wszystkimi wygodami też nie sprawi, że dana matka będzie gorszym rodzicem. Tak samo, jak niechęć do męczenia się w trakcie porodu w pozycji na plecach z nogami do góry. Jeśli można uniknąć męczenia się, to dlaczego by tego nie robić? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Też myślę, że przydałoby się uświadomienie ludziom (bo nie tylko kobietom, mężczyźni też powinni to wiedzieć) jak naprawdę wygląda i poród naturalny, i cesarskie cięcie.
|
|
|
#560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do pęknięcia -to nie deformacja,zszywa się i tyle,ja wiem,ze moze zostać blizna itd ,ale przy cc tez zostaje niecheć do bycia ciętą w jakikolwiek sposob rozumiem ,sama tak mam
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też bałam się okropnie porodu, wszyscy w moim otoczeniu wiedzą, że jakby decyzja miała zależeć ode mnie, wybrałabym cc- oczywiście postąpiłam altruistycznie i rodząc w prywatnej klinice za pieniądze, zdecydowałam się rodzić sn....a że niestety słabo szło- to i tak skończyło się cc. Co do niewiedzy, to każdej pierworódce można to zarzucić...bo żadna książka nie da ci takiej wiedzy, jaką daje przejście tego doświadczenia na własnym ciele. |
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Tak... myślę, że to dobre rozwiązanie, żeby było trzeba się zakwalifikować jak do operacji plastycznej. Choć bardziej rozgarnięta kobieta nawet jakby jej decyzja była podjęta ze złych pobudek byłaby w stanie gadać to co np. psycholog lub ginekolog chciałby usłyszeć.
|
|
|
|
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę ,mózg mi się zlasował na dziś
|
|
|
#565 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Sorry ale pisanie o tym, ze poród to pikuś, a schody zaczynają się później bo kolki ble ble, jest dla mnie to prostu nieporozumieniem. Ciekawe co na to powiedzą matki dzieci chorych w konsekwencji powikłanego porodu Mówię tu o wypowiedzi cytowanej poniżej:Cytat:
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-17 o 15:04 |
|||
|
|
|
|
#566 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Hemoroidy czy inne "defekty" pojawiają się na długo, długo przed porodem. A popękane krocze vs. rozwalony brzuch - no nie wiem co lepsze, ale jedno jest pewne - krocze niekoniecznie popęka podczas porodu SN a brzuch podczas CC na pewno zostanie rozcięty ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38173281]A propos ![]() Wiecie, rok temu z hakiem rozmawiałam ze znajomą, która sobie cc opłaciła. Ale wiecie, jaka niska świadomość w ogóle tego, CZYM jest poród (jakkolwiek przebiegający)? Dorosła, inteligentna kobieta, wykształcona - i pytanie: ale ty żartujesz, to po cc też będzie połóg i też będę krwawiła??? [/QUOTE]W ogóle dużo kobiet jest przekonanych, że po CC nic je nie będzie boleć, a jak coś zaboli to miły pan doktor/pani pielęgniarka zaraz poda tabletkę przeciwbólową. Znam kilka kobiet, które rodziły SN i przez CC i tylko jedna wolałaby mieć cc, reszta zdecydowanie SN. Cytat:
Ja zainwestowałam w płatną SR i bardzo sobie chwaliliśmy zajęcia z psychologiem, były super i właśnie je najlepiej wspominam, pozwoliły mi odpowiednio się nastawić i zrozumieć co się będzie ze mną (nami) działo, a zajęcia z wykwalifikowanymi położnymi pozwoliły mi dowiedzieć się co mogę uznać za w porządku i normalne podczas porodu. I dzięki temu nie bałam się. Cytat:
Położnicy twierdzą coś zupełnie innego. Większość porodów przebiega bez problemu. A wyjątek może się zdarzyć zawsze, także podczas CC. Cytat:
To dziecku coś daje. Coś, czego nie dostanie gdy zostanie wyciągnięte przez lekarza. Nie mówiąc już o tym, że poród SN jest dla dziecka mniejszą traumą niż poród za pomocą CC. -------------------------- Cytat:
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
Jest...tylko musiałby kompetentny lekarz się wziąć za ten wywiad przez ew. cc. Taki co nie będzie siedział za biurkiem i odrzucał każdy "wniosek" bo nienawidzi kobiet albo jest zatwardziałym wyznawcą jedynej słusznej religii i gardzi wszelkimi odstępstwami od biblijnego obrazu porodu ("Oto truchleją, ogarniają ich męki i boleści, wiją się z bólu, jak ta, która rodzi; jeden na drugiego patrzy z osłupieniem, oblicza ich są w płomieniach" (Iz 13,8).)... taki/taka, który będzie wyłapywał te kobity, które decyzję podjęły żyjąc w niewiedzy i po przedstawieniu odpowiedniej jej porcji będą razem podejmowali decyzję.
|
|
|
|
|
#568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też byłam i jestem zdania, że niepowikłany poród sn jest czymś najlepszym i dla matki (szybsza rekonwalescencja, jak uda się nie rozharatać krocza, to w zasadzie trzeba tylko odespać ) i dla dziecka.
|
|
|
|
|
|
#569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość porodów jest niepowikłana.Miażdżąca większość. Porównanie nieco od czapy,ale to troche jak ze ślubem - "prawdziwe" zycie zaczyna się po ,nie sam ślub (tutaj poród) jest najwazniejszy -wbrew pozorom. Chodzi tylko o to,zeby nie szkodzić ,nie pchać skalpela tam gdzie nie trzeba. Jak juz pisałam,jestem w stanie zrozumieć chęć cc z obawy o dziecko,chocby była nieuzasadniona.
|
|
|
#570 |
|
BAN stały
|
Każdy ma prawo do własnego zdania i każda z was ma racje,jednak wybór być powinien po konsultacji z lekarzem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.

rodzaj porodu nijak ma się do "jakości" rodzicielstwa, postawa "bo ja chcę jak najlatwiej i żeby się nie zmęczyć" -już tak 

wymaga wysłuchania kontrargumentów lekarza.