|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
Cytat:
![]()
![]() |
#3152 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
Katee a no tak,ja zapominam co pisałam czasem
![]() Konczi mi niby faktycznie rozjasnia troche,a jak dam za wysokie ISO to gęby sa zupelnie białe ![]() Dzwonie dzis po raz kolejny czy moge przyjsc do szczepienia i odpowiedz usłyszalam,ze dopiero w nowym roku ![]() malemu to na buzince znowu sie zrobilo,i ja mam z tym czekac do nowego roku? no bez jaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3153 | ||
Zadomowienie
|
W NIEDZIELE OSIGNEŁA MAŁA 4 KG!
Cytat:
Cytat:
Ale mie sie mała poprzestawiała!! Pije zazwyczaj ok 1 i 5,potem o 6 ale nadal spi zazwyczaj do 10 na mleko a o 14 pierwszy okres czuwania,i potem juz do nocy spi tylko tak max godzine. Musze ja przestawic bo odkad przyszlismy z szpitala to mała zasypia na dobre 22-23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Zakorzenienie
|
Angel
![]() a powiedz mi jak do siadu za raczki neuro ją ciągła to mała w ogóle główki nie przytrzymywała czy tylko na początku jej opadała ??
#3155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie warto robić nic na chama. Jak ja miałam pol roku to dźwigałam glowke, a niedlugo potem siadałam. Teraz wszyscy sie spieszą i mają mieć książkowe dzieci. Bez przesady... Tak jak mowicie kazde dziecko jest inne a zaraz sie mówi ze trza do lekarza czy rehabilitować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Zakorzenienie
|
Moj glowke ladnie trzyma i jak jest w pozycji połleżacej to podnosi sie troche,ale np nie łapie zabawek i nie przewraca sie z pleckow na brzuszek-umie tylko na boki i z brzuszka na plecy
|
![]() ![]() |
![]() |
#3157 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super, że Zuzia wychodzi już! A myślę, że z Jasiem to kwestia kilku dni, z tego co piszesz. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Iwoncia - to nie są "wymagania" wobec dzieci, tylko droga rozwoju. Jeśli coś się opóźnia, to opóźnią się też kolejne etapy i to wcale nie jest dobre dla dziecka. Poza tym jak można pomóc swojemu dziecku w czymś, to czemu tego nie zrobić...? Edytowane przez gda Czas edycji: 2012-12-18 o 08:32 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3158 |
Rozeznanie
|
Witam z rana
![]() Konczita, , Katee, lourose, Lewek, elena - dziękuję Wam bardzo za wsparcie ![]() Jest mi teraz ciężko, mam nadzieję, że ten stan minie, jakoś depresyjnie się u mnie zrobiło ![]() Filipke kończy dzisiaj 3 miesiące. Z tej okazji również serdeczne życzenia dla Igusi i Kubusia, bo to rówieśnicy przecież ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- I uściski dla Kingi, z tego co pamiętam kończy dzisiaj 2 miesiące ![]() Asiulka super , że Zuzia zdrowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 |
Zakorzenienie
|
Cześć.
Wczoraj byłam pół dnia na zakupach - pokupowałam prezenty i mam z głowy ![]() A wieczorem TŻ mnie bardzo zaskoczył. Po południu uspiłam Jasia i sama tez padłam. Obudziłam sie jak maluch zaczął płakać i patrze a tu Jasiu wykąpany i TŻ właśnie zabiera się za karmienie. Rozczulili mnie. ![]() Ja też uważam, że trzeba dziecku dać - oczywiście w granicach rozsądku, żeby nie zaniedbać - rozwijać się w swoim tempie. Bo później jak dziecko nie robi czegoś w terminie książkowym to rodzice dostają w głowe. Wasze dzieciaczki są śliczne. Ja też mam zwykłą cyfrówkę ale chyba po nowym roku zainwestuje w lustrzanke. Jaką polecacie? Asiulka super, że córunia wychodzi do domu. Jeszcze, żeby Jasiu szybko do Niej dołączył. A mnie dzisiaj coś od rana garło boli. Lecze się czym mam i mam nadzieje, że Jasiu tym razem nie złapie.
#3160 |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry.
Witam się zakatarzona z bolącą głową i gardłem ![]() Leje mi się z nosa jak z kranu i czuję się fatalnie. Tak bardzo boję się o Zuzię że ją zarażę a za tydzień mamy chrzciny. Afternoon nie wyrzucaj sobie bo ja też miałam wczoraj taki dzień mała płakała,marudziła non stop a ja miałam wszystkiego dość. Każda z nas pewnie przechodzi takie kryzysy i chwile zwątpienia,ja z mężem też rzadko mamy na cokolwiek czas,swoją drogą jak uda nam się spędzić wspólnie 2 dni w miesiącu to jest dobrze bo tyle pracuje. Głowa do góry,Filipek przestanie marudzić i znów zaświeci słoneczko.
#3161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi pomaga wtedy zostawienie synka z tatą i wyjście gdzieś. Ostatnio do kina z koleżanką udało mi się pójść wieczorem i było super! Mąż podał butlę i uśpił (trochę się umęczył ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
AAA moje dziecko oszalalo! podnosi sie do jak do siadu! gazy ją męczą to pewnie dlatego ale skąd w niej tyle siły! zatkalo mnie! Zaczęła tak w pozycji pol leżącej. a za chwilę na płasko też, jak jej dałam palce. zawarła sie i zaczęła podnosic szok!
![]() |
#3163 |
Zakorzenienie
|
Asiulka, super że z Zuzią już dobrze jasiu też na pewno niedługo całkiem wyzdrowieje
![]() I buziaki dla wszystkich dzisiejszych jubilatów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3164 |
Rozeznanie
|
Gda, marta - dzięki Kochane
![]() Kraven, ja się na lustrzankach nie znam, ale mąż kilka dni temu kupił Sony Alpha 37, to ponoć najlepsza lustrzanka w swojej kategorii cenowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3165 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do "wymagan" to sie kochana s Tobą zgadzam, to nie wymagania tylko etapy. moi tesciowie tak samo uwaxaja, ze byśmy najlepiej chcieli by mała juz chodzila i, ze przesądzają lekarze. ale bylismy u kilku lekarzy i kazdy powiedział, ze dzięki cqiczeniom damy malej lepszy start i za pol roku nie bedziemy sie martwić czemu nie siedzi, albo pozniej czemu nie chodzi. potem jest znacznie trudniej "podreperowac" dziecko jak to nam neonantolog powiedziała. wątpię by mówili to nad wyroat. fakt pierwsza neurolog tylko zastrzelic za diagnozę...dlatego trzeba konsultować u innego lekarza gdy mamy wątpliwości. wiem, ze te ćwiczenia nie zaszkodza, po drugie wodze postepy także wolę mała cwoczyc teraz niz później żałować, ze cos zaniedbanym, bo nym aobie tego nie wybaczyla ![]() a po trzecie moja niedocZynność tarczycy miala na Jagodke wpływ, wzmozone delikatnie napięcie mięśni wywolala:/ dobrze, ze jej hormony na razie w normie ale musze po nowym roku znow sprawdzić. góry za błędy ale z tel pisze ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
![]() |
#3166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz te dzieci robią sie fenomenami bo już zęby w trzecim miesiącu rosną, już nie wspomne że sie rodzą z zębem jak tu ktos kiedyś pisał. Niedługo dojdzie do tego że jak osiągną półtora roku to sobie same pieluszki bedą zmieniać ![]() Wymyślane teraz ze wszystko wcześniej - do szkoly wcześniej, rozwój niemowlaka wcześniej... Matko, toż to niedługo bedą roboty a nie ludzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3167 |
Wtajemniczenie
|
Dobry!A ja dzis odkryłam czemu moje dzieci znowu budzą się co 3 godz. w nocy.Wcześniej dodawałam kleik do mleka i spały do 3, 4 w nocy a teraz daję kaszkę i wstają co 3 godz.masakra
![]() ![]() A dawałyście już kleik kukurydziany? |
![]() ![]() |
![]() |
#3168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys do niczego nie podchodzili w sposób taki żeby jak najwcześniej dziecko zaczynalo cokolwiek robić. Po prostu robilo to wtedy kiedy przyszedł odpowiedni czas, a ze sie spotykalo potem przypadki że jakąś czynnosc wcześniej zrobiło to dążą do tego, żeby każde dziecko teraz to robilo wcześniej i jak w książce sobie napiszą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ula właśnie przerabiałam te kaszki na wodę i masakra była .. młoda ciągle głodna .. teraz kaszkę na mleko testujemy
![]() |
#3170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zęby a rozwój neurologiczny, mają ze sobą mało wspólnego raczej i są bardzo indywidualną kwestią. Wydaje mi się, że albo Twoja mama nie miała wtedy wiedzy, kiedy dziecko przechodzi poszczególne etapy i żaden lekarz jej nie uświadomił albo niewiele pamięta, w końcu już 30 lat minęło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam że po to są ramy rozwojowe w przedziałach i tego należy przestrzegać nie wierzę że tydzień w tydzień równy rozwój dzieciaczków ... zresztą moja powinna iść do tyłu o te 3 tyg o które za szybko się urodziła a wcale nie idzie ..
#3172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zgadzam się z Konczi - przedziały istnieją, bo niemowlę niemowlakowi nie równe. Ale jeśli do pewnego momentu dziecko nie opanuje jakiejś istotnej czynności, to chyba warto pokazać się jakiemuś rozsądnemu lekarzowi. ![]() Przykład z naszego życia - Henio zauważyłam wygina się lekko w lewą stronę. Obserwowałam, obserwowałam, a potem postanowiłam zadzwonić do teścia i zapytać po prostu czy mam się niepokoić. Potem jeszcze dopytałam moją babcię rehabilitantkę i już wiem, że teraz jeszcze dziecko nie używa kręgosłupa na tyle, żeby sobie go skrzywić i że niemowlęta zazwyczaj preferują jedną stronę. ![]() ![]() Edytowane przez gda Czas edycji: 2012-12-18 o 09:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3173 | ||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
![]() ![]() Mój TŻ już w Poznaniu. ![]() ![]() U nas dobra noc. Antoś jadł o 0:30, 4, a później dopiero o 9 się obudził. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() My z Antkiem też trzymamy! Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Oj tak, nasz Antek to chyba jakimś filozofem zostanie. ![]() Cytat:
![]() ![]() Martuś dużo zdrówka!
ANTOŚ 28.10.2012 ![]() Edytowane przez Dearlie Czas edycji: 2012-12-18 o 09:39 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3174 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Idę do gina na wizytę poporodową, minęło trochę więcej niż 6 tyg ale wcześniej nie dałam rady... Pogoda depresyjna za oknem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3175 |
Zakorzenienie
|
Każde dziecko robi wszystko w innym czasie
![]() ![]() Fabianek sie przewracana boki,dźwiga głowke,gaworzy i sie smieje a Gracjanek później zaczął głowke dzwigac bo nie cierpiał leżeć na brzuszku. Tak mnie zainspirowałyście Waszymi zdjęciami,że sama spróbowałam kilka zrobić ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
Bo i zostaliśmy z Jasiem sami ;( jeszcze dwa dni mu potrzeba by wszystko było ok.
Piszecie o umiejętnościach. Niby każde dziecko idzie swoim tempem ale jednak jest jakaś tam tabela i jednak to dziecko powinno robić w większym czy mniejszym stopniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3178 |
Zadomowienie
|
Sądzę że mama Iwonci zwyczajnie nie pamięta faktów tak jak pisze Gda, nie chce mi się wierzyć w to że żaden lekarz nie zareagował by gdyby dziecko do 6msca nie podnosiło głowy.
u Angel rehabilitacja nie jest rzeczą zbędną ani żadnym widzimisie, wynika z opini specjalisty i jest przez specjaliste prowadzona. i nie sory ale nie mogę czytać tekstów typu "po co wymuszać, po co ćwiczyć itd" gdyby nie rehabilitacja nie wiem czy moja Jula dziś by chodziła, mówiła, biegała chociaż była niby zupełnie zdrowa to jednak wychwycono u niej minimalne wzmożone napięcie mięsniowe które bez ćwiczeń mogłoby się rozwijać i jeżeli rehabilitacją mogę coś ułatwić i przyspieszyć to jak najbardziej jestem za i nie z własnej wygody "bo chce żeby moje dziecko było książkowe" tylko po to żeby zapewnić dziecku najlepszą jakość życia jaką mogę dać. Kurcze, może to chamsko zabrzmi, ale jeżeli nie byliście w świecie rehabilitacji dziecięcej, WNM(wzmożone napięcie), czy ONM( obniżone napięcie) to po prostu odpuście sobie pisanie na ten temat takich tekstów jak u góry. Jeżeli lekarz zaleca rehab to znaczy że jest ona konieczna i pozwoli dziecku na lepsze życie, tyle w tym temacie. Na własną rękę nie można robić nic. Te ćwiczenia które robi z Jagódką Angel są dobierane BARDZO indywidualnie do przypadku, ponieważ działają na konretne mięśnie, czy nawet fragmenty mięśni a przestymulowanie może być równie groźne jak brak stymulacji. Rehabilitacja niemowlaka zawsze jest pod czujnym okiem lekarza rehabilitacji oraz a przede wszystkim neurologa. Tyle w tym temacie. i na prawdę się wkurzę jak jeszcze raz ktoś napisze do Angel (może nie było to centralnie i prosto w twarz bo be wymieniania nicku, ale można było odczuć o kogo chodzi) że rehab jest niepotrzebna i ze najlepiej dac dziecku spokój i czekać, to tak jakby powiedieć komuś kto złamał rękę żeby jej nie nastawiał bo sama się dobrze zrośnie ;/ Przeprasam za wredny ton, ale dla mnie jako mamy bliźniaczek które przez pierwszy rok życia były ćwiczone codziennie jest to cholernie tkliwy temat i nie pozwolę naskakiwać na nikogo kto o swoje dziecko walczy!
#3179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() A no i właśnie, chciałam jeszcze napisać, że rozwój motoryczny jest nierozerwalnie powiązany z rozwojem mowy i innych zdolności, więc warto się tym interesować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3180 |
Zadomowienie
|
i Iwoncia nie piszę tego złośliwie ani nic, bo wszystkie was darzę ogromną sympatią- na Twoim miejscu już bym była zapisana z małym do neurologa- zbędnie, może i zbędnie, ale chciałabym mieć czyste sumienie że zrobiłam wszystko. Wasz pediatra moim zdaniem jest deczko nieodpowiedzialny bo jak można powiedzieć zamartwionej mamie że obejrzy dziecko "przy okazji", nie rozumiem tego.. nie chce obejrzeć to ide do innego i ma to zrobić tu i teraz.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.