|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
|
![]() ![]() |
![]() |
#3182 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
Cytat:
dobrze że jeszcze tylko 2 dni ![]() Zuzia zasnęła,ja leżę pod kołdrą i caly czas kicham,otworzyłam okno żeby wypędzić zarazki. Oby się tylko nie zaraziła ![]() ![]()
![]() |
#3183 |
Zakorzenienie
|
Sojeczko wdech i wydech
![]() ![]() Jak cicho bez mojej gaduly ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jaką wiedze moja mama miała wtedy , co nie ma tu żadnego znaczenia bo były inne czasy, inaczej sie podchodziło do tych spraw a te 3 miesiące później nie wyrządziło nikomu szkody i nikt zaraz nie robił rehabilitacji. Z każdą osobą którą rozmawiam i ma dziecko w mniej więcej moim wieku jak słyszy o rehabilitacji na podnoszenie główki w 3 m-cu to sie dziwi. Więc tak jak mówie, za wcześnie sobie te etapy porobili nie wiadomo po co. Jeżeli ktoreś robi to wcześniej ok, ale te późniejsze już wymagają ćwiczeń bo coś nie tak... Pffff ![]() Co do zębów to wiadomo że nikt nie przyspieszy ich wyrastaniu no kurde bez przesady. Po prostu sie śmieje że coniektore dzieci to fenomeny. Teraz inaczej sie podchodzi do wszystkiego bo kiedyś jak dziecko kichło to sie nie leciało zaraz do lekarza, a teraz jest zaraz pytanie "czy mam sie martwić?" Owszem, mamy sie martwić ale w granicach rozsądku. Wszystko za szybko sie kręci wg. mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3185 |
Zakorzenienie
|
zdjęcia na meilu
![]() Sojka a jak ząbkowanie u Was? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do "strzelających" kup to ja ostatnio przyjęłam taktykę opanowywania kupy w fartuszku po tym jak kilka razy oberwałam na ulubione bluzki. ![]()
![]() |
#3187 |
Zadomowienie
|
zabek prześwituje coraz mocniej
![]()
#3188 | |
Zakorzenienie
|
Anusia, ślicznych masz modeli, a Gracjanek to w ogóle do schrupania
![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny a tak w temacie to czy pierwsze kroki bez podpierania i podtrzymywania w wieku 9,5 miesiąca to jest normalna sytuacja? Cytat:
![]() Edytowane przez Iwa844 Czas edycji: 2012-12-18 o 10:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3189 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry,
Wczoraj przyszły legginsy z gwiazdką. Zawiodłam się bo nie dość, że są za krótkie to lewa strona z prawą jest nierówno zszyta... gdyby nie to, to nawet ładnie by wyglądały. Jak wasze? Wiem, że jeszcze kilka z Was kupowało te legginsy. Wczoraj po szczepieniu Alicja dostała wysokiej gorączki, Zapodałam czopek i dziecko od razu ożyło, także ze spaniem było ciężko ![]() Życzę miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Widzę, że Pauli od Tamlin rośnie silna konkurencja, jeżeli chodzi o boskie teksty. ![]()
![]() |
#3191 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Kiedyś również istniała rehabilitacja niemowląt i równiez były do niej kwalifikowane dzieci które w jakiś sposób się znacząco "opóźniały" a skąd taka pewność? a no stąd, że badania naukowe nie są prowodzone na przestrzeni 2 czy 5 lat wstecz! są to badania na przetrzeni 20, 30 czasem dużo więcej lat, najlepsze i najpopularniejsze metody rehabilitacji niemowląt były opracowywane x lat temu kiedy większości z nas nie było jeszcze na świecie a dlaczego? dlatego że było na to zapotrzebowanie.
![]() |
#3192 |
Zakorzenienie
|
Sojka ja też tu nie pisze żeby kogoś zbluzgać czy cos w tym stylu.
Broń Boże!!!! I też nie napisałam "po co ćwiczyć" itp. Od dawna sie ćwiczy ale każde dziecko do ćwiczen inaczej podchodzi. Moje sie wydziera jak leży dłuzej niż 10 minut na brzuchu więc go odwracam bo mi sie zapłacze na śmierć!! I też nie napisalam ze nie pójde z tym do lekarza. Tylko napisałam po co to tak wcześnie robić żeby na chamca w 4 m-cu koniecznie trzymalo głowke? Po prostu nie każdy dzieciak jest skory do ćwiczeń. Eh ide obiad robić bo nigdy go nie z robie. A potem wybywam na dłuuuuugo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3193 |
Zadomowienie
|
o proszę np tu- najpopularniejsza metoda rehab. VOJTA i proszę fragment biografi jej wynalazcy (spójrz na daty)
Od 1952 pełnił funkcję konsultanta neurologa w Klinikach Dziecięcych Uniwersytetu Praskiego, a w lipcu 1954 został Kierownikiem Instytutu Mózgowego Porażenia Dziecięcego w Żeleznice. We wrześniu 1956 został kierownikiem Oddziału Neurologii Dziecięcej Uniwersytetu Karola w Pradze, a od kwietnia 1961 był kierownikiem Kliniki Neurologii Dziecięcej w Pradze. W 1968 wyemigrował do Niemiec. Jesienią 1968 roku rozpoczął badania pracując na Uniwersytecie w Kolonii. Od 1975 pracował w Centrum Dziecięcym w Monachium, gdzie kierował działem rehabilitacji. Po 1989 został profesorem neurologii dziecięcej i rehabilitacji na Uniwersytecie Karola w Pradze. W 1995 przeszedł na emeryturę, ale kontynuował pracę naukową
#3194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dziękujemy za komplementy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3196 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak to jest z tym dźwiganiem główki, bo dyskutujecie tak zawzięcie, że zaczęłam zastanawiać się, czy u nas jest ok.
![]() Antek ma teraz 7 tygodni. Jeżeli chodzi o podnoszenie pod kątek 45 stopni, to pięknie dźwiga głowkę leżąc na brzuszku na podłożu typu łóżko, przewijak. Jeżeli natomiast chodzi o dźwiganie pod kątem 90 stopni ( czyli to na wprost, tak? dobrze to wszystko nazywam?) to już nie jest tak kolorowo. Tzn. czasami ją podniesie tak wysoko, ale utrzymuje ją bardzo krótko, jednak nie za każdym razem mu się to zdarza. Tylko ja mam wrażenie, że to u niego naprawdę wynika z lenistwa. Jeżeli leżymy brzuszek do brzuszka lub siedzimy w takiej pozycji nisko oparci, to wówczas ładnie podnosi w górę główkę i patrzy mi w oczy. Czy dobrze myślę, że jeszcze ma czas, aby tak samo ładnie to robić na twardym podłożu? ![]()
#3197 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Kiedyś była mniejsza świadomość i dostęp do wiedzy i takie przypadki się o wiele gorzej kończyły niż dziś. Cytat:
![]() U nas też jest "sranko na żywo" i też czasem i pół godziny trwa ogarnianie tego. A za męża dziękuję, tak się cieszę że dziś wraca i znowu będzie ogarniał nocne przewijanie i odbijanie. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3198 |
Zakorzenienie
|
A te badania naukowe trwające 30 lat doprowadziły do tego że mamuśki wpadają w depreche bo dziecko MUSI trzymać główke w tym miesiącu a nie za np 2 bo już jest coś nie halo.
Aaaaa, odpuszczam temat. Miłego dzionka kochane ja zmykam w końcu działać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3199 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się że dzieci powinny rozwijać się wg określonych schematów ale każde dziecko rozwija się inacze, trochę później lub wcześniej.Dodatkowo mamy dzieciaczków ur przed czasem powinny pamiętać o korygowaniu wieku dziecka.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3200 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sojka widzisz odnośmie tego że do Angel oj nie ..nie tak to należy odbierać gdyż ja uważam że każdy z nas w stosunku do własnych dzieci robi tak jak on uważa i cudnie że mała zaczęła główkę trzymać a temat odnosił się bardziej do Alanka Iwci jeżeli już ... i nie burzuj bo niepotrzebnie tylko zgrzyty będą ... sama chodzę do neurologa i jestem przewrażliwioną mamą i uważam że jeżeli naszym dzieciom się należy rehabilitacja która pomoże to TRZEBA z tego korzystać .. a swoją drogą u nas godzina reh prywatnej 90 zł .. Ula - dynia, banan ziemniak brokuł - w tej kolejności wprowadzasz? z jakimi odstępami? to już po 4miesiącu można spokojnie tak ? ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
Sojka nie uwierzysz ale moja pediatra na skierowaniu do neuro napisała - na żądanie matki - czujesz? ![]() ![]() powiedz mi babo z czego zrobiłaś tło do fotek Zosi?? to jest jakaś narzuta koc ??? ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- idę robić obiad ![]() ![]()
![]() |
#3201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hubert jest aktualnie po 7 wizytach u rehabilitantki i juz po 3 było widać znaczną poprawę! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3202 |
Zadomowienie
|
Gda ja wiem że to było o Kubusie, ale Iwnocia w odpowiedzi do Angel (kiedy Angel napisała że jest zadowolona rehab) napisała że i tu cytuje " powiedz mi po co robić to tak wcześnie? Owszem postępy są jak sie intensywnie cwiczy ale po co?" i to mnie pod☠☠☠☠iło deczko
![]() a tłem do zdjęć była moja piękna czarna kołderka ![]() Dzisiaj może pokombinujemy jasnym tłem, mam różowe i błekitne prześcieradło ![]() ![]()
#3203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() budzi się mój Bąbel... karmimy się i idziemy do mnie do pracy odebrać bony świąteczne ![]() Edytowane przez Iwa844 Czas edycji: 2012-12-18 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3204 |
Zakorzenienie
|
Anusia śliczni chłopcy,fajne fotki
![]() Zuzia wstaje.
#3205 |
Zakorzenienie
|
Ja też wybiorę się do neurologa ale to po Nowym Roku. Mnie się wydaje, że Jasiu ma asymetrie lewostronną.
A i Ula mówilaś, że Hubert przewracał się z brzuszka na plecy jak miał miesiąc. A czy to się zawsze zdarzało czy tylko czasami. Bo Jasiu ogólnie nie przewraca się z brzucha na plecy, ale jak się wkurzy na brzuchu to potrafi się czasem obrócić.
#3206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3207 |
Zadomowienie
|
#3208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Asiulka super że Zuzia już w domku trzymamy dalej kciuki za Jasia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3209 |
Zakorzenienie
|
Jak moje dziecie się na mnie patrzy jak jestem w tej maseczce
![]()
#3210 |
Zadomowienie
|
no i nie pochwaliłam się z tego wszystkiego że wczoraj Zośka opitoliła ziemniaka z dynią ze słoiczka
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Pewnie się dziwi co to za Alien ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.