Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-18, 11:28   #2101
LadyMagnolia
Rozeznanie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
aha Małż wczoraj pojechał na poszukiwania kombinezonu-nie było go, ale wrócił z bodziakami i bluzeczką, zobaczcie jakie słodkości

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
niedługo jedziemy na jakieś zakupy, muszę dla tzta jeszcze jakis drobiazg dokupic, bo prezent głowny już jest
w sumie muszę pomyśleć co jeszcze małemu mogę kupić, bo narazie mamy dla niego: http://www.google.com/imgres?imgurl=...9QEwBw&dur=518 no i odkupiliśmy fotelik do karmienia ale to sie nie liczy
fajny ten chodzik, bo to chodzik??

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 11:28   #2102
karolka110
Wtajemniczenie

nadalko napisałyśmy obie o tych tłuszczach w oleju rzepakowym
Stary 2012-12-18, 11:30   #2103
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Dzięki za opinie - w takim razie chcę ją mieć na Święta - jest taka cieplutka W końcu muszę lepiej wyglądać niż dziewczyna szwagra u teściowej
no oczywiście

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 11:37   #2104
nadalka
Zakorzenienie

Nie będę pisać opisów tylko tak ogónie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A - retinol
Występuje głównie w świecie zwierzęcym, natomiast w świecie roślinnym występuje jej prowitamina - karoten

Jest niezbędna do wzrostu i regeneracji komórek, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, wpływa na stan błon śluzowych, jest również niezbędny w procesie widzenia, gdyż wchodzi w skład rodopsyny - światłoczułego barwnika siatkówki oka
Niedobór retinolu powoduje "kurzą ślepotę", schorzenie charakteryzujące się złą adaptacją oka do widzenia o zmroku. Dłużej trwający brak witaminy A powoduje trwałe zmiany w oczach, a nawet może doprowadzić do utraty wzroku.
Źródło : tran, wątroba, nerki, tłuste ryby, masło, śmietanka, żółtko jaja i pełne mleko. Marchew, dynia, pomidory, fasolka szparagowa, sałata, natka pietruszki, szpinak, rzeżucha, groszek, kapusta włoska, brukselka.
Nie rozpuszcza się w wodzie.

Witamina D - kalcyferol
W skład witaminy D wchodzą witamina D1, D2, D3, D4. Niedobór jakiejkolwiek witaminy D jest przyczyną niewłaściwego wykorzystania wapnia i fosforu, co prowadzi do zmian w układzie kostnym.

U małych dzieci, zwłaszcza w okresie do 2 roku życia, zmiany spowodowane niedoborem wit. D prowadzą do krzywicy.

Równie groźny jest nadmiar witaminy D, szczególnie u niemowląt, gdyż wywołuje biegunki. Przedawkowanie może również spowodować zbyt szybkie zarośnięcie ciemiączka co powoduje niedorozwój psychiczny.

Źródło: tran, ryby, masło, wątroba, żółtko jaja, śmietana, mleko pełne.

Witamina E - tokoferol
U ludzi i zwierząt warunkuje ona prawidłowe działanie układu rozrodczego. Mimo, że jej działanie u człowieka nie do końca zostało ono wyjaśnione, wiemy, że przeciwdziała poronieniom.

Źródło: oleje, zarodki zbóż, całe ziarna oraz zielone warzywa liściaste, jak: sałata, szpinak, rzeżucha.
W niewielkiej ilości występują w jajach, maśle, serach i mleku.

Witamina K - filichion
Witaminę K stanowią trzy dotąd poznane substancje: witamina K1, K2 i K3. Bierze ona udział w procesie krzepnięcia krwi oraz pobudza czynność wątroby. Witamina ta wytwarzana jest przez mikroflorę jelit, która częściowo pokrywa jej zapotrzebowanie.

Źródła: wątroba i warzywa. W większych ilościach występuje w liściach sałaty, kapuście, szpinaku, pomidorach, mniej w ziemniakach i mleku.

Norma filochinonu na dobę wynosi : dla dorosłych 4mg , dla dzieci 1mg.

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
nadalko napisałyśmy obie o tych tłuszczach w oleju rzepakowym
bo ja odniosłam się do twojego posta

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

ja się nie cieszę że jest snieg, nie można wyjść na dwór, a samochodem to masakra, ostatnio mnie tak zniosło że omal do rowu nie wjechałam.
Stary 2012-12-18, 11:44   #2105
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość

fajny ten chodzik, bo to chodzik??
to jest pchacz. Mam nadzieję, że u nas się sprawdzi, znajomi byli zadowoleni. Ta przednia część jest odczepiana i dziecko może się tym bawić leżąc np na brzuszku. Moj synek się tym juz bawił u znajomych i mu się całkiem podobało

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 11:59   #2106
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

bo ja odniosłam się do twojego posta
ahiaczyli, że miałam racjęnie dziwmy się więc dodatkom oleju w posiłkach-to akurat dobry składnik
Stary 2012-12-18, 12:03   #2107
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
ahiaczyli, że miałam racjęnie dziwmy się więc dodatkom oleju w posiłkach-to akurat dobry składnik
nie to że dobry, ale jak najbardziej pożądany
Stary 2012-12-18, 12:10   #2108
nicki86
Zadomowienie

ciezka noc byla... sara zasnela kolo 2 obudzila ssie o 9 30.. ale ja se nie pospalam, bo bidulka prez sen sie rzucala prez ten katarek... a teraz od rana marudzi straszniebi to albo ten katar w co watpie, albo skok, albo zeby ...
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 12:25   #2109
nel_a
Zakorzenienie

http://www.facebook.com/photo.php?v=274414125997504

Stary 2012-12-18, 12:40   #2110
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
no to właśnie poczyniłam trochę zakupów w c&a
dla małej:
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/pr...szulki/89154/1
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/pr...Czapki/69690/1

dla siebie:
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/pr...domowa/88064/2
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/pr...wiczki/71031/2

dla małża:
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/pr...digany/88043/1

cudo

zęby mogą iść baaaardzo długo i przez cały ten czas mogą się utrzymywać różne objawy ząbkowania
szalejesz z zakupami ładne

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość

hmmm my też od szczepienia mamy cały czas temp. ponad 37 ale lekko i w sumie się nie przejmowałam tylko teściowa ciągle mi mówi że mały ma ciepłą główkę ale poza tym w dzień jest pogodny

no ja mam dokładnie to samo wspomnienie te wielkie oczęta wpatrujące się we mnie tylko jakoś teraz się bardziej wzruszam na to wspomnienie niż wtedy chyba za dużo wrażeń wtedy miałam

A chciałam podziękować Sol za polecenie programu do zdjęc jest super dla mnie idealny prosty i intuicyjny i w koncu moje zdjęcia jakoś wyglądają. Ile dni po wysyłce dostałaś foto książkę?

Jedziemy jutro już na święta do naszego domku i przetestujemy nową autostradę i zjazd w Bochni.
a jaki to program do tych zdjęć?

autostradą jechałam do ale od strony Krakowa. jedzie się super

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Blue ładna sukienka

Byłam odśnieżyć samochód, to znaczy zwalić z niego śnieg.
Zaraz znowu mi napada

Czy to prawda że w niektórych rejonachh Polski w ogóle nie ma śniegu?
u nas wszystko stopniało. jest szaro i buro. a do tego brudno.

Cytat:
aha Małż wczoraj pojechał na poszukiwania kombinezonu-nie było go, ale wrócił z bodziakami i bluzeczką, zobaczcie jakie słodkości
postarał się, bardzo ładne

ale cudo

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 13:11   #2111
anna99302
Zadomowienie

hey hey ja szybka kawka wlasnie i zaczynam szykowac się do pracy. maly dzisiaj maurdny jak nie wiem i mąż jest zachwycony, że zostaje z nim sam. dotknęłam dzisiaj dziąselka palcem i czuję ząbka!! może na święta już będzie
Cytat:
Dziewczyny ja to Wam zazdroszczę już tych planów i 100% zdecydowania na kolejne dziecko. My niby też byśmy chcieli, najbliżej jak mała skończy 2 lata, ale ja się cholernie boję powtórki z rozrywki - hipotrofii, długiego leżenia w szpitalu, możliwych komplikacji, kolejnych niekończących się wizyt u lekarzy i tego, czy następnym razem wszystko skończy się tak szczęśliwie jak teraz. I przez to nie wiem, czy się zdecyduję na kolejne dziecko
Agunia, ale przeciez nikt nie powiedział, że z drugim dzieciątkiem będzie tak samo mi się wydaje, że będzie ci łatwiej. łatwiej rozpoznasz pewne objawy i będziesz wiedziec jak się zachowac. poza tym Luśka jest super zwinna i zdrowa i na pewno wasza druga pociecha też będzie taka
Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/krzeselko-stolik-d...844433472.html ktoś czesniej na forum o nim wspominał poogladałam i w tym przedziale cenowym najbadziej mi się te podobało, kolor capucino bo mi taki do mebli kuchennych pasuje

http://www.patiimaks.pl/Product.aspx...roducer=canpol a tu siateczka na owoce jest taka wlasnie i to jest chyba od 6 miesiaca, i jest jeszcze chyba od 10 miesiaca z wiekszymi dziurkami
dzięki kochana! krzeselko super! i tą siateczkę koniecznie musze kupic!
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
a

Piszecie o drugim dziecku
U mnie w tej kwestii bez zmian.
Poród to jedno, coś takiego wykluczam definitywnie. Tyle że po moim rozkosznym porodzie teraz już by mi przysługiwała cesarka, dostałabym skierowanie z automatu.
Ale bałabym się też tego, o czym pisze Agunia - niewydolność łożyska, hipotrofia, dziecko w inkubatorze na innym oddziale, latanie między piętrami, by móc być blisko, strach podczas kolejnych badań (a to tylko 'atrakcje' niezwiązane z samym porodem).
I tak jak pisałam chyba w jakimś mailu do koleżanki - zamiast wziąć ze szpitala odcisk małej stópki (tu położne robią zaraz po narodzinach, ale przy Zosi nie było czasu na takie zabawy) dostałam na pamiątkę kable, którymi była podłączona do monitorów w inkubatorze
A przecież teraz i tak mieliśmy ogromne szczęście - wszystko skończyło się pomyślnie. W kolejnej ciąży moglibyśmy już takiego nie mieć.
Dep, tak jak napisałam Aguni! przecież druga ciąża może byc super! i bez powikłań! tylko nie wracaj do palenia papierosów
Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
Nasza mała wiercipietka chciała mi wypełznac z wozka...ona sobie spała ,poszlam wlozyc mlodych do wanny,panna sie obudzila i tak szalala ze tam gdzie jest budka z wozka podciagnal sie material i mala juz poj zwisala w dol....akrobatka jedna!!Ale co sie strachu najadła,najgorsze ze to w kuchni,nawet nie chce myslec co by bylo gdyby na te kafelki upadła!!Z drugiej srtrony sie ciesze ze ona juz taka rucjliwa,obracanie glowki tez juz nam rewelka idzie!!
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
zamówiłam słoików HIPPa za 100zł wbrew pozorom nie było trudno dobic do stówy
super!
Cytat:
hej chyba mamy skok od 2 dni młody budzi się co godzinę albo nawet częściej nie wiem czy na jedzenie ale budzi się i tak strasznie wierci jak próbuje go uspać to na rękach się uspokaja a jak odkładam do łóżeczka do za 15 min znowu to samo a jak mu dam jedzenie to odpływa i spokój na godzinę. Mam nadzieję że to skok i że szybko minie.

vwictoria chłopy chyba już tak mają mój to samo lekki ból brzucha a on już się ubezpiecza że chyba do szpitala pojedziemy
Idę spać bo młody włąśnie zasnął może chociaż z godzinkę odeśpię tę nockę.
Muszę się pochwalić naszą stylizacją wigilijną.
też mamy takie body! Franek miał je na sobie do chrztu!!!
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 13:51   #2112
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki za opinie - w takim razie chcę ją mieć na Święta - jest taka cieplutka W końcu muszę lepiej wyglądać niż dziewczyna szwagra u teściowej
się wie
: love::l ove: Ale cudo. Ja chce drugiego bobasa

A my właśnie wróciliśmy od lekarza. Nie pisałam, że idziemy, bo mielismy się tylko iść zważyć, no i stwierdziłam, że jak już jesteśmy w przychodni- to pójdę rozjaśnić pewne nurtujące mnie kwestie. No i dobrze, że poszliśmy - mały trochę za mało ostatnio przybrał, więc mamy zalecenie, żeby zacząć rozszerzać dietę. Matczyna intuicja to skarb- czuła matka, że coś nie do końca tak jak trzeba jest i tak było
Zrobiłam mały zapas słoiczków i od wieczora jedziemy z koksem.
Trochę się boję, ale widzę, że Antek się garnie do jedzenia tego co my- oczy jak 5 złotych, jak widzi nas jedzących i gdyby mu dać to zaraz by do buzi wepchał. no i w końcu 2 tyg przed czasem to nie tak najgorzej, będziemy się powolutku przyzwyczajać.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-12-18 o 13:56
Stary 2012-12-18, 13:58   #2113
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
: love::l ove: Ale cudo. Ja chce drugiego bobasa

A my właśnie wróciliśmy od lekarza. Nie pisałam, że idziemy, bo mielismy się tylko iść zważyć, no i stwierdziłam, że jak już jesteśmy w przychodni- to pójdę rozjaśnić pewne nurtujące mnie kwestie. No i dobrze, że poszliśmy - mały trochę za mało ostatnio przybrał, więc mamy zalecenie, żeby zacząć rozszerzać dietę. Matczyna intuicja to skarb- czuła matka, że coś nie do końca tak jak trzeba jest i tak było
Zrobiłam mały zapas słoiczków i od wieczora jedziemy z koksem.
Trochę się boję, ale widzę, że Antek się garnie do jedzenia tego co my- oczy jak 5 złotych, jak widzi nas jedzących i gdyby mu dać to zaraz by do buzi wepchał. no i w końcu 2 tyg przed czasem to nie tak najgorzej, będziemy się powolutku przyzwyczajać.
hmmm no to powiem szczerze, że jak dla mnie dziwne zalecenie. Bo jedzenie słoiczkowe jest mniej kaloryczne niż mleko. Jeżeli dziecko ma niedobory składników odżywczych, to wtedy powinno się szybciej dietę rozszerzać, ale nie w przypadku zbyt małych przyrostów (nawet ostatnio rozmawiałam o tym z moją pediatrą). Jak dla mnie bardziej sensowne byłoby wprowadzanie bardziej kalorycznych pokarmów (np. kaszek), a nie słoiczków.

I kolejna kwestia - ile przybrał i w jakim czasie, bo nasi pediatrzy są często nieco skrzywieni z tą wagą i twierdzą, że dziecko przybiera za mało kiedy te przyrosty są prawidłowe

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 13:58   #2114
Soleilka
Zakorzenienie

Magnolia ja bym na wieczór nie dawała, bo jak go brzuszek zacznie boleć, to nocka z głowy...

Tak w ogóle to hej Wybrałam papiery z OSK i teraz mam takie pytanko. Mam do W(m)ordu dać zdjęcie, mam 2 i lekko się powycierały (taki papier, od razu po odebraniu od fotografa takie były) myślicie, że mi je przyjmą?

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 14:08   #2115
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Aha zapomniałam dopisać, że dzieciątko obudziło się całe i zdrowe
Po prostu był to wielki szok dla rodziców, pierwsza przespana noc od wielu miesięcy

Cytat:
zamówiłam słoików HIPPa za 100zł wbrew pozorom nie było trudno dobic do stówy
to macie teraz zapas!

Cytat:
Muszę się pochwalić naszą stylizacją wigilijną.
Co za elegancki chłopiec!

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć
U nas stanu podgorączkowego ciąg dalszy...zębów brak, kataru. kaszlu też hm co to jest za chol....?
Ile dni już gorączkuje? Podałaś coś na zbicie?

Cytat:
Hejka!
Robię listę zakupów na Święta. Nauka nie ruszona
Co sądzicie o tej sukience?
Mi się podoba, taka delikatna i niewinna

Cytat:

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
niedługo jedziemy na jakieś zakupy, muszę dla tzta jeszcze jakis drobiazg dokupic, bo prezent głowny już jest
w sumie muszę pomyśleć co jeszcze małemu mogę kupić, bo narazie mamy dla niego: http://www.google.com/imgres?imgurl=...9QEwBw&dur=518 no i odkupiliśmy fotelik do karmienia ale to sie nie liczy
Super pchacz . Co jeszcze chcesz dokupić?

Pięknie

A my juz po szczepieniu. Gosia bardzo płakała... Teraz śpi. Moje biedactwo... Kolejne szczepienie 29 stycznia. Mała waży 6650 g i mierzy 66 cm, czyli przez 6 tygodni przytyła 1300 g i urosła 9 cm!
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 14:09   #2116
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm no to powiem szczerze, że jak dla mnie dziwne zalecenie. Bo jedzenie słoiczkowe jest mniej kaloryczne niż mleko. Jeżeli dziecko ma niedobory składników odżywczych, to wtedy powinno się szybciej dietę rozszerzać, ale nie w przypadku zbyt małych przyrostów (nawet ostatnio rozmawiałam o tym z moją pediatrą). Jak dla mnie bardziej sensowne byłoby wprowadzanie bardziej kalorycznych pokarmów (np. kaszek), a nie słoiczków.

I kolejna kwestia - ile przybrał i w jakim czasie, bo nasi pediatrzy są często nieco skrzywieni z tą wagą i twierdzą, że dziecko przybiera za mało kiedy te przyrosty są prawidłowe
o tym samym pomyślałam

a jednak dziś nieco lepiej niż wczoraj, uff
teraz śpi więc matka ma chwilę

Stary 2012-12-18, 14:11   #2117
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:

Kaszkę tez kazla. Też mam- zresztą sama czasem jem Przybrał nieco ponad 100gram w ciągu 3 tyg. A niedobory to są wysoce u nas prawdopodobne, bo ja mam jelita posiekane i wystarczy, że gdzieś po drodze coś mi zaszkodzi- to on automatycznie dostaje wszystkiego mniej. A ostatnio właśnie nie bardzo się czułam. Antek wcześniej przybierał bardzo ładnie. No i i tak dalej będziemy się karmić piersią.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Magnolia ja bym na wieczór nie dawała, bo jak go brzuszek zacznie boleć, to nocka z głowy...

Tak w ogóle to hej Wybrałam papiery z OSK i teraz mam takie pytanko. Mam do W(m)ordu dać zdjęcie, mam 2 i lekko się powycierały (taki papier, od razu po odebraniu od fotografa takie były) myślicie, że mi je przyjmą?
W takim razie spróbujemy od jutra może do tej kaszki.
Co do zdjęcia pojęcia nie mam.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Czas edycji: 2012-12-18 o 14:13
Stary 2012-12-18, 14:19   #2118
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Kaszkę tez kazla. Też mam- zresztą sama czasem jem Przybrał nieco ponad 100gram w ciągu 3 tyg. A niedobory to są wysoce u nas prawdopodobne, bo ja mam jelita posiekane i wystarczy, że gdzieś po drodze coś mi zaszkodzi- to on automatycznie dostaje wszystkiego mniej. A ostatnio właśnie nie bardzo się czułam. Antek wcześniej przybierał bardzo ładnie.
to przyrost faktycznie za mały. Tylko ja w takiej sytuacji podawałabym póki co częściej mleko plus kaszki, dopóki te przyrosty nie będą zadowalające. I zrobiłabym morfologię, żeby sprawdzić czy niedobory faktycznie występują czy nie.
Nie rozumiem podejścia większości pediatrów - zamiast zbadać dogłębnie temat, zdiagnozować, to oni dają zalecenia sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem. I to nagminne wciskanie, że trzeba szybko dietę rozszerzać (przez durne zalecenia krajowego konsultanta ds. żywienia, które ignorują wiedzę zebraną przez WHO, i przez starą szkołę), kiedy dziecko do 6 miesiąca życia potrzebuje jedynie mleka, a wcześniej organizm nie jest odpowiednio przygotowany do trawienia stałych pokarmów. A w sumie to samo mleko (o ile dziecko nie ma niedoborów) może i do roku dostarczać dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a rozszerzanie diety od 6 miesiąca służy bardziej oswojeniu się z "nowym" jedzeniem, bo tak naprawdę dopiero około 9 miesiąca życia zaczyna się prawdziwe zapotrzebowanie na pokarmy stałe zastępujące mleko

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-18 o 14:20
Stary 2012-12-18, 14:23   #2119
nicki86
Zadomowienie

a mi sara koncertuje dalej.. reka w buzi i sie daje... ale jak ja bujam tzn. z rak robie chustawke to na chwile uspokaja i nawet podsmiechuje...
jak nic nie widac tzn. zabkow ai opuchlizny na dziaslach to jest sens proboac czyms smarowac?

sara spi na rekach i pilnuje zeby ja czasem nie polozyc i jeszcze mnie trzyma mocno za koszulke i cycka.. dzis bedzie ciekawy dzien a jeszcze tatus idzie na noc do pracy....
Stary 2012-12-18, 14:38   #2120
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

zalecenie ejst dobre, jesli utrzymuje sie nadal karmienie mlekiem 5-6x na dobe + rozszerzanie diety to dziecko powinno przybrac, nie pierwszy lekarz tak zaleca nie je sie sloiczków zamiast mleka, tylko słoiczek i po nim mleko u nas akurat po słoiczku maly zawsze ma ochote na piers i pije tyle co normalnie mam wrażenie jakby piers robiła się powoli jego "piciem"

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Kaszkę tez kazla. Też mam- zresztą sama czasem jem Przybrał nieco ponad 100gram w ciągu 3 tyg. A niedobory to są wysoce u nas prawdopodobne, bo ja mam jelita posiekane i wystarczy, że gdzieś po drodze coś mi zaszkodzi- to on automatycznie dostaje wszystkiego mniej. A ostatnio właśnie nie bardzo się czułam. Antek wcześniej przybierał bardzo ładnie. No i i tak dalej będziemy się karmić piersią.

W takim razie spróbujemy od jutra może do tej kaszki.
Co do zdjęcia pojęcia nie mam.
Kochana zacznij rozszerzec + pierś maly zacznie sie przyzwytczajać u ans jest tryb taki: rano ok 6 piers, ok 9 pierś, ok 11 kaszka na gęsto, ok 13 piers, o 14 obiadek pół słoiczka, i po nim piers, o 17 deserek i o 19 piers i 1 piers, 4 piers

sporo nie? oczywiscie sa dni ze maly nie ma ochoty na sloiczki i kaszke, ale np dzis wcina ostro
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 14:53   #2121
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
zalecenie ejst dobre, jesli utrzymuje sie nadal karmienie mlekiem 5-6x na dobe + rozszerzanie diety to dziecko powinno przybrac, nie pierwszy lekarz tak zaleca nie je sie sloiczków zamiast mleka, tylko słoiczek i po nim mleko u nas akurat po słoiczku maly zawsze ma ochote na piers i pije tyle co normalnie mam wrażenie jakby piers robiła się powoli jego "piciem"

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Kochana zacznij rozszerzec + pierś maly zacznie sie przyzwytczajać u ans jest tryb taki: rano ok 6 piers, ok 9 pierś, ok 11 kaszka na gęsto, ok 13 piers, o 14 obiadek pół słoiczka, i po nim piers, o 17 deserek i o 19 piers i 1 piers, 4 piers

sporo nie? oczywiscie sa dni ze maly nie ma ochoty na sloiczki i kaszke, ale np dzis wcina ostro
ja nawet nie zamierzałam inaczej. W sensie zamienić cały posiłek od razu, bo by mi dziecko od tego zmarniało. Widze to jako powolny proces- tak jak piszesz trochę nowości plus pierś.
Jeszcze pomyślałam, że to z laktacyjną skonsultuje, jak się do niej dodzwonię.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-18, 14:58   #2122
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

ja karmię średnio 7-8 razy na dobę, a Luśka i tak przybiera minimalnie. No jakoś jednak nie jestem do końca pewna, że jakbym zaczęła jej podawać inne jedzenie to by przybierała więcej. W końcu one coś tam jednak tego miejsca w żołądku zajmują, czy dziecko po zjedzeniu pół słoiczka zje tyle samo mleka, co jakby nie zjadło nic
Nawet kojarzę, że w książce o BLW się dziwili , że po 4 miesiącu jak dziecko zaczyna hamować z przybieraniem na wadze to pediatrzy zalecają rozszerzanie diety, i tam właśnie pisali to w kontekście tego, że raz, że dzieci wtedy po prostu zaczynają hamować z przyrostami wagi, a dwa, że pokarmy stałe (nie mówimy o kaszce) są mniej kaloryczne i wg nich z tego punktu widzenia takie zalecenia są bez sensu.

Napiszę wam co ostatnio ustaliłam z moją pediatrą po tym, jak pediatra w poradni wad i zaburzeń kazała mi rozszerzać dietę, bo Luśka za mało przybiera. Popukała się w czoło i powiedziała, że przede wszystkim we wcześniejszym rozszerzaniu diety nie ma chodzić o tuczenie dziecka - bo tak się nie da, mleko jest bardziej kaloryczne i nie ma co tutaj dyskutować - ale o wprowadzanie glutenu. W Polsce zaleca się rozszerzać dietę po 4-5 miesiącu, żeby wprowadzać gluten w osłonie zupek jarzynowych - że tak niby lepiej. Ale generalnie dietę lepiej jest rozszerzać po 6 miesiącu i to absolutnie nie ze względu na przyrosty masy, ale na dostarczanie niektórych składników odżywczych (głównie żelaza), których zapasy dziecku kończą się koło 6 miesiąca i w które mleko jest ubogie. Wcześniej nie ma takiej potrzeby

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-18 o 15:11
Stary 2012-12-18, 15:10   #2123
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
ja nawet nie zamierzałam inaczej. W sensie zamienić cały posiłek od razu, bo by mi dziecko od tego zmarniało. Widze to jako powolny proces- tak jak piszesz trochę nowości plus pierś.
Jeszcze pomyślałam, że to z laktacyjną skonsultuje, jak się do niej dodzwonię.
tak to dobry pomysł skonsultuj, moze Ci powie dlaczwgo na samej piersi był tak maly przyrost
Cytat:
ja karmię średnio 7-8 razy na dobę, a Luśka i tak przybiera minimalnie. No jakoś jednak nie jestem do końca pewna, że jakbym zaczęła jej podawać inne jedzenie to by przybierała więcej. W końcu one coś tam jednak tego miejsca w żołądku zajmują, czy dziecko po zjedzeniu pół słoiczka zje tyle samo mleka, co jakby nie zjadło nic
Nawet kojarzę, że w książce o BLW się dziwili , że po 4 miesiącu jak dziecko zaczyna hamować z przybieraniem na wadze to pediatrzy zalecają rozszerzanie diety, i tam właśnie pisali to w kontekście tego, że raz, że dzieci wtedy po prostu zaczynają hamować z przyrostami wagi, a dwa, że pokarmy stałe (nie mówimy o kaszce) są mniej kaloryczne i wg nich z tego punktu widzenia takie zalecenia są bez sensu.
No wlasnie zjamują, u na spo tym i tak pije z piersi, więc nie wiem sama o co tym mysle, w każdymr azie nie chcę zapeszać ale wydaje mi sie, że teraz rozkręca mu sie apetyt, a wczęsniej były te problemy że zjadł 5 łyków i mógłby nie jeść 3-4h(boję się, żeby nie był niejadkiem jak TŻ, bo ma na to zadatki, a TŻ była do 23 roku zycia szkieletorem),a teraz częstotliwośc jedzenia ejst wieksza co mnie cieszy, ale jak psizesz nie wiadomo jak bedzie zprzyrostami więc w sumie okaże się za miesiąc(wtedy mamy szczepienie), heh może wyjdzie na to że nie przybrał wcale więcej niz na samej piersi w każdymr azie ja chciałam rozszerzać diete wczesniej, moge powiedziec z eten 4 miesąc to byly tylko próby i co ktorys dzień, a zaraz kończymy 5ty miesiąc i już zaczynam wprowadzać 3 posiłki dziennie inne niz samo mleko

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

przyszło zamówienie z coccodrillo, te ciuszki sa jeszcze piekniejsze niz na fotkach najlepsze ze brałam na 86 i nie wydaja mi sie byc bardzo duże, nawet nie wiem czy do wiosny starczą

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-12-18 o 15:07
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 15:39   #2124
LadyMagnolia
Rozeznanie

kurcze przerwało mi połączenie z laktacyjną, zanim do konkretów doszło
A tak w ogóle właśnie mi kurier śpiworek przywiózł.

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:

Napiszę wam co ostatnio ustaliłam z moją pediatrą po tym, jak pediatra w poradni wad i zaburzeń kazała mi rozszerzać dietę, bo Luśka za mało przybiera. Popukała się w czoło i powiedziała, że przede wszystkim we wcześniejszym rozszerzaniu diety nie ma chodzić o tuczenie dziecka - bo tak się nie da, mleko jest bardziej kaloryczne i nie ma co tutaj dyskutować - ale o wprowadzanie glutenu. W Polsce zaleca się rozszerzać dietę po 4-5 miesiącu, żeby wprowadzać gluten w osłonie zupek jarzynowych - że tak niby lepiej. Ale generalnie dietę lepiej jest rozszerzać po 6 miesiącu i to absolutnie nie ze względu na przyrosty masy, ale na dostarczanie niektórych składników odżywczych (głównie żelaza), których zapasy dziecku kończą się koło 6 miesiąca i w które mleko jest ubogie. Wcześniej nie ma takiej potrzeby
Wiesz, mi wcześniej młody przybierał około 100g w tydzień. Zmieniło się teraz, jak mu te zęby wyszły miesiąc temu. Na piersi często wisi i zawsze staram się go karmić do oporu. Fakt jest też taki, że się bardziej ruchliwy zrobił ostatnio. No i o rozszerzaniu diety myślałam, żeby właśnie po 6 miesiącu dopiero. No i w sumie zobaczę, co mi laktacyjna powie, bo nie mogę się z nią ponownie skontaktować.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Czas edycji: 2012-12-18 o 15:42
Stary 2012-12-18, 15:47   #2125
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz, mi wcześniej młody przybierał około 100g w tydzień. Zmieniło się teraz, jak mu te zęby wyszły miesiąc temu. Na piersi często wisi i zawsze staram się go karmić do oporu. Fakt jest też taki, że się bardziej ruchliwy zrobił ostatnio. No i o rozszerzaniu diety myślałam, żeby właśnie po 6 miesiącu dopiero.
nie pisałam tego w odniesieniu do Twojej sytuacji, bo tutaj przyhamowanie w nabieraniu ciałka jest ewidentnie niepokojące, ale o sytuacji ogólnej, kiedy to po 4 miesiącu te przyrosty zaczynają być właśnie w okolicach 100g na tydzień a pediatrzy rwą włosy z głowy, że to tragedia. Luśka przybiera prawidłowo - minimalnie, ale w normach, to ta babka w poradni wad i zaburzeń jest taka nawiedzona.
No ale tak czy inaczej mi zalecenie podawania słoiczków, kiedy dziecko ma problemy z przyrostami masy wydaje się dziwne (o ile nie wynika to np. z anemii, ale tego na oko się zdiagnozować nie da, wypadałoby zrobić morfologię).
Ale ja to ogólnie jestem uczulona na pediatrów, bo takich "mądrości" się od nich nasłuchałam (zwłaszcza od tych na NFZ), że momentami się zastanawiam kto im dał dyplom lekarza i za co. Nie mówiąc już o zbagatelizowanym przez trzech pediatrów odparzeniu, które o mały włos nie przerodziłoby się w coś o wiele groźniejszego. Nie stało się tak tylko i wyłącznie dzięki przytomności umysłu pediatry, do której poszliśmy prywatnie. Dziecko miało żywy ogień na tyłku, weszło nadkażenie bakteryjne, a oni mi wmawiali, że jest ok i stosować to, co do tej pory
I dlatego mam jedną zaufaną babkę, do której chodzę prywatnie i z nią wszystko konsultuje. Inaczej narobiłabym już sporo głupot (typu dopajanie dziecka soczkami - dziecka karmionego piersią)

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-18 o 15:54
Stary 2012-12-18, 16:11   #2126
nicki86
Zadomowienie

Cytat:
Inaczej narobiłabym już sporo głupot (typu dopajanie dziecka soczkami - dziecka karmionego piersią)
czemu uwazasz to za takie zuo?

ja juz dawalam killka razy marchewkowy ale w ilosciach symbolicznych dla smaku a nie zeby sie napila..
Stary 2012-12-18, 16:13   #2127
Soleilka
Zakorzenienie

Ja też nie uważam dopajania jako zło, bo sama widzę, że Fabi jest chytry i nie umie sobie cyca odmówić...

Tak w ogóle to mi się nudzi i chyba zaraz wezmę Fabiego i pójdę do mamuśki posiedzieć Albo pojedziemy po TŻ do pracy (chociaż wątpię, bo mi hamulec w wózku nie działa, a boję się, że wózka nie utrzymam w autobusie )

Bloguję
Stary 2012-12-18, 16:16   #2128
Linka25
Zakorzenienie

Lady wg mnie należy przede wszystkim dociec przyczyny dlaczego tak mało przybrał na samej piersi. Rozszerzanie - można albo nie, w kazdym razie dla przyrostów to większego znaczenia nie ma. Bo przecież żadna zupka tudzież jabłuszko nie są tak kaloryczne jak mleko. Tak jak Agunia pisała. Chociaż np. jabłuszko może pobudzić apetyt bo poprawia peretrystykę jelit, ale to raczej znikomy wpływ

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
czemu uwazasz to za takie zuo?

ja juz dawalam killka razy marchewkowy ale w ilosciach symbolicznych dla smaku a nie zeby sie napila..
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja też nie uważam dopajania jako zło, bo sama widzę, że Fabi jest chytry i nie umie sobie cyca odmówić...

Tak w ogóle to mi się nudzi i chyba zaraz wezmę Fabiego i pójdę do mamuśki posiedzieć Albo pojedziemy po TŻ do pracy (chociaż wątpię, bo mi hamulec w wózku nie działa, a boję się, że wózka nie utrzymam w autobusie )
I Fabi i Sara maja słuszne wagi, natomiast jakby moja napełniała żołądek jakąś tam herbatką zamiast mlekiem to z przyrostami byłoby jeszcze gorzej. Ale to tylko jedna strona medalu. Jest jeszcze druga - zalecenia WHO, ale to wiadomo, można a nie trzeba stosować.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 16:20   #2129
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
I Fabi i Sara maja słuszne wagi, natomiast jakby moja napełniała żołądek jakąś tam herbatką zamiast mlekiem to z przyrostami byłoby jeszcze gorzej. Ale to tylko jedna strona medalu. Jest jeszcze druga - zalecenia WHO, ale to wiadomo, można a nie trzeba stosować.
Fabi kawał kloca, ale to właśnie przez chytrość. W ciągu dnia je co 2h, w nocy ma jedną dłuższą przerwę i mimo wszystko są 3 karmienia... Sporo zjada. I widzę, że ciągnie go do normalnego jedzenia, więc póki co daję mu słoiczki z tymi owocami, do których nie mam dobrego dostępu (winogrona, gruszki, jagody, mango, banan), bo w większości mogę kupić jedynie zwykłe pryskane marketowe

Bloguję
Stary 2012-12-18, 16:22   #2130
agunia82
Zakorzenienie

Nie chodzi mi o to, że dopajanie to jest zło, ale że jest to w ogóle niepotrzebne jeśli karmi się tylko piersią. A mi pediatra wmawiała, że ja MUSZĘ, bo sezon grzewczy i dziecku sama pierś nie starczy dla zaspokojenia pragnienia. No sorry, ale to bzdura totalna - i to lekarz mówił...
No i jak Linka pisze, przy drobnym dziecku, które dużo nie przybiera dopajanie czasem może namieszać.
w ogóle mam wrażenie, że większość pediatrów razi to, że po 4 miesiącu dziecko jest tylko na piersi i uważają to za coś totalnie dziwnego i nieodpowiedzialnego

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-18 o 16:25
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości