|
|
#2161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
|
|
|
|
#2162 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedzi.
Do BLW nie jestem przekonana, nie chcę robić czegoś na siłę wbrew sobie. A słoiczek po otwarciu można przechowywać w lodówce? Jeśli tak to ile? |
|
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
a właśnie ponoć przy BLW ryzyko zadławienia (nie mylić z krztuszeniem, zadławienie jest wtedy, kiedy blokują się drogi oddechowe, krztuszenie to odruch mający na celu nie dopuścić do zadławienia) jest mniejsze niż przy papkach, bo dziecko samo kontroluje jak daleko jedzenie wsuwa i jak zdarzy się, że wsunie za daleko, to uruchamia się odruch krztuszenia (punkt za którym uruchamia się ten odruch jest u dziecka dość blisko warg, bliżej niż u dorosłych). Podając papkę łyżeczką często jedzenie jest wkładane (za pomocą łyżeczki) dalej, niż dziecko samo by to zrobiło i łatwiej omija punkt krztuszenia na języku. Poza tym przy podawaniu papek przed 6 miesiącem często dziecko jest w pozycji półleżącej, co sprzyja zadławieniom. Przy BLW podając jedzenie należy się upewnić, że dziecko siedzi prosto, nie odchylone do tyłu, a nawet pochylone lekko do przodu
|
#2164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu masz samą marchewkę: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...warzywa-0.html Jak za produkty Hipp zapłacisz >100 zł, to powinno być bez kosztów przesyłki. A tu owoce: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...ry_hipp-0.html |
|
|
|
|
#2165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaraz sobie obejrzę
|
|
|
|
|
#2166 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale i tak się boję BLW |
||||
|
|
|
#2167 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2168 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a później na krzesełku Kids Play. W pozycji półleżącej może sobie zostać na krzesełku po jedzeniu, albo wypić mleczko z butelki. Cytat:
* Można przechowywać przez 24-48 h, ale tylko to, co nie miało kontaktu ze śliną i nie było podgrzewane. Brokuły BabyDream po 24h podałam, a po 48 wyrzuciłam. Z dynią było podobnie, ale już nie pamiętam, czy to była wina dyni. Resztę słoiczków mam z Hipp, Bobovita i Gerber. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2012-12-18 o 19:04 |
|||
|
|
|
#2169 |
|
Rozeznanie
|
Ale dyskusję na temat żywienia rozpętałam
![]() Co do gryzaczka- to bez względu na naszą decyzję jedzeniową w ogóle, to chyba się zdecydujemy, w końcu doidy cup już mamy. |
|
|
|
#2170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie twierdzę, że papki to zło. Ale jednak osobiście bardziej jestem przekonana do BLW i do podawania nowości po 6 miesiącu życia, jednak nie wykluczam, że czasem, żeby było szybciej czy też na wyjeździe Luśka jakąś papkę dostanie. A pisałam to wszystko tylko po to, żeby rozwiać wątpliwości co do tej metody, bo można mieć o niej mylne wyobrażenie.
|
|
#2171 |
|
Rozeznanie
|
Widzę, że zdjęcia z jedzeniem stopy nikt nie widział
![]() Antoni dalej próbuje sobie gwiazdkę z pół śpiochów wyrwać, za pomocą 3 paluszków |
|
|
|
#2172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2173 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ponieważ nie jestem w stanie znieść wózka, ani zjechać z wysokich schodów nawet podjazdem dla wózków, to w przypadku jazdy tramwajem wybieram przystanki bez tuneli nawet, jeśli oznacza to dłuższy spacer do miejsca docelowego. Zdecydowanie wolę jazdę z tż samochodem. *** Niedawno pisałam, że nosidło poleży do wiosny, a dzisiaj musiałam załatwić coś w miejscu z wysokimi schodami (na szczęście blisko domu) i w lżejszym kombinezonie marudziła tylko przez chwilę. Potem ułożyła się w jakiejś niezdrowej pozycji i zasnęła. Także w razie konieczności mogę też jechać z lekką spacerówką i nosidłem. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2012-12-18 o 19:32 |
|
|
|
|
#2175 |
|
Zakorzenienie
|
czekam aż mój tak słodko będzie stópkę zajadał
![]() póki co jest zdziwiony że ma nóżki jak mu dotykam jego rączką
|
#2176 |
|
Zakorzenienie
|
w czwartek jade po pandorkę
|
|
|
|
#2177 |
|
Zakorzenienie
|
LadyMagnolia widziałam, ale mi z głowy wyleciało, żeby skomentować. Super stópkę wcina! Ja nadal na to czekam
|
#2178 |
|
Raczkowanie
|
A my wciąż z rozszerzaniem diety jesteśmy do tyłu - Bartek za 2 dni kończy 5 m-cy, a do tej pory tylko 2 razy dostał marchewkę. I nawet łyżeczki nie udało mu się wcisnąć
Jutro mam zamiar iść do pediatry, nie wiem co jest grane, mały robi po 5-6 kup dziennie. Na początku myślałam, że to biegunka, ale to wygląda jak normalne wypróżnianie, tylko, że częstsze (no i raczej za częste). Martwię się
|
|
|
|
#2179 | |||
|
Rozeznanie
|
Pisałyście o przyroście wagi u dzieciaczków na kp. Nikt nie zwrócił uwagi, ale napisałam dziś, że moje dziecko w 6 tygodni przybrało 1300 g a jest na mm i ponad tygodnia dostaje deserki - np. jabłuszko, gruszkę itp. Czy uważacie, że trochę za dużo przybrała? Czy to normalne?
Cytat:
za zakupyCytat:
Cytat:
za zakupy i super fotka |
|||
|
|
|
#2180 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właściwie to chyba pediatrze z rejonu też o tym mówiłam i też nie mówiła, że to źle Póki te kupy nie są bardzo wodniste to chyba nie ma czym się martwić ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-18 o 19:43 |
||
|
|
|
#2181 |
|
Zakorzenienie
|
LadyMagnoli super fotkia i zakupy, widze, że zmaówiłas kombinezon, ja pojade w czwartem obczaic do mothercare moż ejakiś dorwę,a jak nie to ide do 5, 10,15
|
|
|
|
#2182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
coś niepokojącego? 10miesięczna córka znajomego (karmiona mm od początku) robi 3 kupki dziennie
|
|
#2183 |
|
Zakorzenienie
|
Bebe wg mnie bardzo dobry przyrost
![]() Vestis może po prostu więcej je i stąd więcej kupek? |
|
|
|
#2184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2185 |
|
Zakorzenienie
|
eee przy jej niechęci do leżenia na plecach, to mam wrażenie że ona raczej odpuści ten etap. Stópki jakoś tam czasem złapie, ale nie jest jakoś specjalnie nimi zainteresowana. Zdecydowanie woli łazić na czworakach i poznawać całe otoczenie
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Magnolia super wcina stópkę
Co do papek i BLW. U nas właśnie jak Agunia pisze na początku było zadławienie własno robioną marchewką, tak się przestraszyłam że jakiś czas przestałam dawać stałe pokarmy. Co do siedzenia prosto również się zgadzam, jak mała jest nawet lekko odchylona do tyłu to automatycznie się krztusi. No i teraz temat blw. Mała nie radzi sobie np z jedzeniem z hippa. Jedzenie od nich jest bardzo gęste i muszę do niego trochę dolać wody inaczej się dławi. Więc myślę że po 6mc blw by u nas nie wypaliło. Ale jak mała zacznie sobie z tym gęstym jedzeniem radzić to chętnie posadze ją w krzesełku i dam coś do rączki ![]() A mała dzisiaj się czołga po całej podłodze. Doczołgała się do łóżeczka i zaczęła je gryźć
|
|
|
|
#2187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2189 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
U mnie nadal kiepski humor- powód ten sam... Prawie w nocy nie spałam, bo rozmyślałam. I ustaliliśmy z małżem, ze pójdziemy jutro do teściowej, zapytać otwarcie o co jej chodzi, dlaczego nie interesuje się wnukiem. Trzymajcie kciuki proszę, bo to będzie dla mnie bardzo trudne W każdym razie uznałam, ze mam dość czekania aż coś się zmieni i zastanawiania się, co my jej zrobiliśmy, że tak nas traktuje. Chcę zapytać w prost, bo obecna sytuacja jest dla mnie nie do zniesienia...Nie spodziewam się zmian w jej zachowaniu, ale musi wiedzieć, że nas (a zwłaszcza TŻ) to dotyka A potem niech się dzieje co chce- raczej gorzej już nie będzie...Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
bomba!
|
|
#2190 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dwa razy dziennie dostaje kaszkę Nestle, raz zupkę/obiadek, raz owoc/mus/deserek i dwa razy mleczko Pije herbatki z Bobovity i raz na tydzień Bobo Fruta ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.

Nie wiem czy kupić jakieś słoiczki (oglądałam w Rossmanie i nie widziałam samej marchewki, tylko w połączeniach
)cz y ugotować marchewkę sama.Nie wiem jak, na parze i zmiksować? A jabłko- starte surowe czy ugotowane/upieczone? Czy można to przechowywać w lodówce? Bo jak mam podać jedną dwie łyżeczki, to czy mam gotować codziennie świeże? 
Albo pojedziemy po TŻ do pracy (chociaż wątpię, bo mi hamulec w wózku nie działa, a boję się, że wózka nie utrzymam w autobusie
)

za zakupy