Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-18, 18:16   #2161
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
oj tam bez przesady, dość często też dzieci się krztuszą i dławią papkami (nawet Nadalka pisała, że raz się Iga zadławiła), a papek się nie boicie
co innego lekka papka co innego kawał jabza
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 18:20   #2162
KarolinaPW
Zadomowienie

Dzięki za odpowiedzi.
Do BLW nie jestem przekonana, nie chcę robić czegoś na siłę wbrew sobie.

A słoiczek po otwarciu można przechowywać w lodówce? Jeśli tak to ile?
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 18:22   #2163
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
co innego lekka papka co innego kawał jabza
a właśnie ponoć przy BLW ryzyko zadławienia (nie mylić z krztuszeniem, zadławienie jest wtedy, kiedy blokują się drogi oddechowe, krztuszenie to odruch mający na celu nie dopuścić do zadławienia) jest mniejsze niż przy papkach, bo dziecko samo kontroluje jak daleko jedzenie wsuwa i jak zdarzy się, że wsunie za daleko, to uruchamia się odruch krztuszenia (punkt za którym uruchamia się ten odruch jest u dziecka dość blisko warg, bliżej niż u dorosłych). Podając papkę łyżeczką często jedzenie jest wkładane (za pomocą łyżeczki) dalej, niż dziecko samo by to zrobiło i łatwiej omija punkt krztuszenia na języku. Poza tym przy podawaniu papek przed 6 miesiącem często dziecko jest w pozycji półleżącej, co sprzyja zadławieniom. Przy BLW podając jedzenie należy się upewnić, że dziecko siedzi prosto, nie odchylone do tyłu, a nawet pochylone lekko do przodu

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 18:31   #2164
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
W tym tygodniu miałam zacząc rozszerzać dietę ale zabieram się do tego jak pies do jeża. Nie wiem jak zacząc Nie wiem czy kupić jakieś słoiczki (oglądałam w Rossmanie i nie widziałam samej marchewki, tylko w połączeniach)cz y ugotować marchewkę sama.Nie wiem jak, na parze i zmiksować? A jabłko- starte surowe czy ugotowane/upieczone? Czy można to przechowywać w lodówce? Bo jak mam podać jedną dwie łyżeczki, to czy mam gotować codziennie świeże?
Pomóżcie, bo czuję się strasznie pogubiona w tym
Zaczęłam od słoiczków i na razie przy tym pozostanę. Jakby jej coś zaszkodziło, to przynajmniej będę wiedziała, co odstawić, a poza tym na razie to jest dla mnie wygodniejsza opcja.

Tu masz samą marchewkę: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...warzywa-0.html
Jak za produkty Hipp zapłacisz >100 zł, to powinno być bez kosztów przesyłki.
A tu owoce: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...ry_hipp-0.html
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 18:39   #2165
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Zaczęłam od słoiczków i na razie przy tym pozostanę. Jakby jej coś zaszkodziło, to przynajmniej będę wiedziała, co odstawić, a poza tym na razie to jest dla mnie wygodniejsza opcja.

Tu masz samą marchewkę: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...warzywa-0.html
Jak za produkty Hipp zapłacisz >100 zł, to powinno być bez kosztów przesyłki.
A tu owoce: http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/ka...ry_hipp-0.html
Dziękuję
Zaraz sobie obejrzę
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 18:42   #2166
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja też nie uważam dopajania jako zło, bo sama widzę, że Fabi jest chytry i nie umie sobie cyca odmówić...

Tak w ogóle to mi się nudzi i chyba zaraz wezmę Fabiego i pójdę do mamuśki posiedzieć Albo pojedziemy po TŻ do pracy (chociaż wątpię, bo mi hamulec w wózku nie działa, a boję się, że wózka nie utrzymam w autobusie )
czuję się jak niedojda bo ja sobie nie wyobrażam autobusem z wózkiem jechać, że niby nie dam rady wsiąść itp. A przecież nie wszyscy mają samochód. Jak sobie radzisz?

Cytat:
Nie chodzi mi o to, że dopajanie to jest zło, ale że jest to w ogóle niepotrzebne jeśli karmi się tylko piersią. A mi pediatra wmawiała, że ja MUSZĘ, bo sezon grzewczy i dziecku sama pierś nie starczy dla zaspokojenia pragnienia. No sorry, ale to bzdura totalna - i to lekarz mówił...
No i jak Linka pisze, przy drobnym dziecku, które dużo nie przybiera dopajanie czasem może namieszać.
w ogóle mam wrażenie, że większość pediatrów razi to, że po 4 miesiącu dziecko jest tylko na piersi i uważają to za coś totalnie dziwnego i nieodpowiedzialnego
a co w przypadku takim jak mój czyli karmienie mlekiem odciąganym? No bo że jak prosto z piersi to wiadomo najpierw leci do rzadkie którym się dziecko napije a jak odciągnę laktatorem no to to się zmiesza z tym tłuściejszym. No i ja dopajałam na początku tak minimalnie 20-30 ml dziennie. A teraz już prawie w ogóle Jak młody nie robi kupy przez 2-3 dni to wtedy podaję wodę.

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

Vwictoria trochę to dziwne, moze idź do gina lepiej? Ja akurat jestem ostatnią osobą która powinna doradzać wizyty u lekarza, bo jutro idę na swoja wizytę... popołogową
ja na popołogowej byłam jak mały skończył 3 miesiące

Cytat:
a właśnie ponoć przy BLW ryzyko zadławienia (nie mylić z krztuszeniem, zadławienie jest wtedy, kiedy blokują się drogi oddechowe, krztuszenie to odruch mający na celu nie dopuścić do zadławienia) jest mniejsze niż przy papkach, bo dziecko samo kontroluje jak daleko jedzenie wsuwa i jak zdarzy się, że wsunie za daleko, to uruchamia się odruch krztuszenia (punkt za którym uruchamia się ten odruch jest u dziecka dość blisko warg, bliżej niż u dorosłych). Podając papkę łyżeczką często jedzenie jest wkładane (za pomocą łyżeczki) dalej, niż dziecko samo by to zrobiło i łatwiej omija punkt krztuszenia na języku. Poza tym przy podawaniu papek przed 6 miesiącem często dziecko jest w pozycji półleżącej, co sprzyja zadławieniom. Przy BLW podając jedzenie należy się upewnić, że dziecko siedzi prosto, nie odchylone do tyłu, a nawet pochylone lekko do przodu
no i to do mnie przemawia
ale i tak się boję BLW
Stary 2012-12-18, 18:44   #2167
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
3 dni
Cytat:
w zasadzie to tak, tylko boję się tego zadławienia, choc może nie powinnam aż tak, wyjdzie w praniu
Stary 2012-12-18, 19:02   #2168
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
ja obejrzałam na youtube gagging effect nie pamietam dokladnie jak sie film nazywal bo widzial u kumpeli, ale strszany jakd ziecko zacvzyna sie krztusi i wymiotuje cała zawartościa brzuszka i troche sie boję blw
Chyba jednak przyjmę starą metodę przejścia od papek do pokarmów stałych, ale wykorzystam też gryzak z siateczką.
Cytat:
przy podawaniu papek przed 6 miesiącem często dziecko jest w pozycji półleżącej, co sprzyja zadławieniom. Przy BLW podając jedzenie należy się upewnić, że dziecko siedzi prosto, nie odchylone do tyłu, a nawet pochylone lekko do przodu
Od początku karmię na siedząco, z dobrym podparciem plecków. Najpierw w foteliku samochodowym, czyli z lekkim odchyleniem,
a później na krzesełku Kids Play. W pozycji półleżącej może sobie zostać na krzesełku po jedzeniu, albo wypić mleczko z butelki.
Cytat:
Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie.
*
Można przechowywać przez 24-48 h, ale tylko to, co nie miało kontaktu ze śliną i nie było podgrzewane. Brokuły BabyDream po 24h podałam, a po 48 wyrzuciłam. Z dynią było podobnie, ale już nie pamiętam, czy to była wina dyni. Resztę słoiczków mam z Hipp, Bobovita i Gerber.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-12-18 o 19:04
Stary 2012-12-18, 19:06   #2169
LadyMagnolia
Rozeznanie

Ale dyskusję na temat żywienia rozpętałam
Co do gryzaczka- to bez względu na naszą decyzję jedzeniową w ogóle, to chyba się zdecydujemy, w końcu doidy cup już mamy.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 19:16   #2170
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba jednak przyjmę starą metodę przejścia od papek do pokarmów stałych, ale wykorzystam też gryzak z siateczką. Od początku karmię na siedząco, z dobrym podparciem plecków. Najpierw w foteliku samochodowym, czyli z lekkim odchyleniem
z tym, że przy BLW nie może być nawet lekkiego odchylenia do tyłu (swoją drogą to i przy papkach bym się tego bała). W końcu my też jemy siedząc prosto lub nachylając się nad stołem - nie bez przyczyny.

Nie twierdzę, że papki to zło. Ale jednak osobiście bardziej jestem przekonana do BLW i do podawania nowości po 6 miesiącu życia, jednak nie wykluczam, że czasem, żeby było szybciej czy też na wyjeździe Luśka jakąś papkę dostanie. A pisałam to wszystko tylko po to, żeby rozwiać wątpliwości co do tej metody, bo można mieć o niej mylne wyobrażenie.

Stary 2012-12-18, 19:23   #2171
LadyMagnolia
Rozeznanie

Widzę, że zdjęcia z jedzeniem stopy nikt nie widział
Antoni dalej próbuje sobie gwiazdkę z pół śpiochów wyrwać, za pomocą 3 paluszków

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-18, 19:25   #2172
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Widzę, że zdjęcia z jedzeniem stopy nikt nie widział
Antoni dalej próbuje sobie gwiazdkę z pół śpiochów wyrwać, za pomocą 3 paluszków
ja widziałam bardzo ładnie

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 19:27   #2173
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ja widziałam bardzo ładnie

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-18, 19:31   #2174
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
czuję się jak niedojda bo ja sobie nie wyobrażam autobusem z wózkiem jechać, że niby nie dam rady wsiąść itp. A przecież nie wszyscy mają samochód. Jak sobie radzisz?
Ja nie Sol, ale też czasem korzystam z komunikacji miejskiej. Wsiadam wyłącznie do autobusów i tramwajów z częścią niskopodłogową. Wjeżdżam przodem, a od czasu (prawie) utknięcia przednimi kołami pomiędzy tramwajem, a przystankiem wyjeżdżam tyłem. Zaznaczam, że u nas większość przystanków tramwajowych jest wyremontowana, a jak musiałam wysiąść na pętli, to było niebezpiecznie.
I ponieważ nie jestem w stanie znieść wózka, ani zjechać z wysokich schodów nawet podjazdem dla wózków, to w przypadku jazdy tramwajem wybieram przystanki bez tuneli nawet, jeśli oznacza to dłuższy spacer do miejsca docelowego.

Zdecydowanie wolę jazdę z tż samochodem.

Niedawno pisałam, że nosidło poleży do wiosny, a dzisiaj musiałam załatwić coś w miejscu z wysokimi schodami (na szczęście blisko domu) i w lżejszym kombinezonie marudziła tylko przez chwilę. Potem ułożyła się w jakiejś niezdrowej pozycji i zasnęła.
Także w razie konieczności mogę też jechać z lekką spacerówką i nosidłem.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-12-18 o 19:32
Stary 2012-12-18, 19:32   #2175
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
czekam aż mój tak słodko będzie stópkę zajadał
póki co jest zdziwiony że ma nóżki jak mu dotykam jego rączką

Stary 2012-12-18, 19:33   #2176
phdwao
Zakorzenienie

w czwartek jade po pandorkę
Stary 2012-12-18, 19:36   #2177
agunia82
Zakorzenienie

LadyMagnolia widziałam, ale mi z głowy wyleciało, żeby skomentować. Super stópkę wcina! Ja nadal na to czekam

Stary 2012-12-18, 19:38   #2178
Vestis
Raczkowanie

A my wciąż z rozszerzaniem diety jesteśmy do tyłu - Bartek za 2 dni kończy 5 m-cy, a do tej pory tylko 2 razy dostał marchewkę. I nawet łyżeczki nie udało mu się wcisnąć
Jutro mam zamiar iść do pediatry, nie wiem co jest grane, mały robi po 5-6 kup dziennie. Na początku myślałam, że to biegunka, ale to wygląda jak normalne wypróżnianie, tylko, że częstsze (no i raczej za częste). Martwię się

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 19:41   #2179
bebe1987
Rozeznanie

Pisałyście o przyroście wagi u dzieciaczków na kp. Nikt nie zwrócił uwagi, ale napisałam dziś, że moje dziecko w 6 tygodni przybrało 1300 g a jest na mm i ponad tygodnia dostaje deserki - np. jabłuszko, gruszkę itp. Czy uważacie, że trochę za dużo przybrała? Czy to normalne?

Cytat:

przyszło zamówienie z coccodrillo, te ciuszki sa jeszcze piekniejsze niz na fotkach najlepsze ze brałam na 86 i nie wydaja mi sie byc bardzo duże, nawet nie wiem czy do wiosny starczą
za zakupy

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
A tak w ogóle była u Was pielęgniarka środowiskowa? Po co ona ma przychodzić i czy musi? Bo u mnie nikogo takiego nie było
U mnie po porodzie była położna 4 razy, pielęgniarka środowiskowa raz i lekarz raz.

Cytat:
To ja żeby sobie poprawić humor pokaże wam parę rzeczy:
To Antosiowi zmówiłam:
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ecy-5a2309?c=3
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5f2303?c=2741
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ce-5m2321?c=11
A to wprawdzie ciemne wyszło, ale co trzeba widać
za zakupy i super fotka . Widać, że stópki smakują
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 19:44   #2180
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
A my wciąż z rozszerzaniem diety jesteśmy do tyłu - Bartek za 2 dni kończy 5 m-cy, a do tej pory tylko 2 razy dostał marchewkę. I nawet łyżeczki nie udało mu się wcisnąć
Jutro mam zamiar iść do pediatry, nie wiem co jest grane, mały robi po 5-6 kup dziennie. Na początku myślałam, że to biegunka, ale to wygląda jak normalne wypróżnianie, tylko, że częstsze (no i raczej za częste). Martwię się
Ty karmisz piersią czy mm? Luśka też często robi po 5 kup dziennie, zdarzało się jej i co karmienie, mówiłam o tym neurolog dziecięcemu (ona jest też pediatrą i sama zapytała) i jak usłyszała, że tak często, to powiedziała, że to wręcz dobrze, znaczy że nie ma z tym problemu, a gorzej jest, jeśli dziecko zatka na kilka dni, bo wtedy się męczy.
Właściwie to chyba pediatrze z rejonu też o tym mówiłam i też nie mówiła, że to źle
Póki te kupy nie są bardzo wodniste to chyba nie ma czym się martwić

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Pisałyście o przyroście wagi u dzieciaczków na kp. Nikt nie zwrócił uwagi, ale napisałam dziś, że moje dziecko w 6 tygodni przybrało 1300 g a jest na mm i ponad tygodnia dostaje deserki - np. jabłuszko, gruszkę itp. Czy uważacie, że trochę za dużo przybrała? Czy to normalne?
jak dla mnie to w porządku, nie za dużo

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-18 o 19:43
Stary 2012-12-18, 19:45   #2181
phdwao
Zakorzenienie

LadyMagnoli super fotkia i zakupy, widze, że zmaówiłas kombinezon, ja pojade w czwartem obczaic do mothercare moż ejakiś dorwę,a jak nie to ide do 5, 10,15 fajny ten dresik, do nas dzis przyszedł z coccodrollo tez fajny jest, choc mama mnie zbeszta bo spodenki sa prawie całe czarne
Stary 2012-12-18, 19:47   #2182
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
LadyMagnolia widziałam, ale mi z głowy wyleciało, żeby skomentować. Super stópkę wcina! Ja nadal na to czekam
pewnie wnet ujrzysz ten rozkoszny widok

Cytat:
ale jakaś zmiana w nastroju małego?
coś niepokojącego?
10miesięczna córka znajomego (karmiona mm od początku) robi 3 kupki dziennie

Stary 2012-12-18, 19:49   #2183
Linka25
Zakorzenienie

Bebe wg mnie bardzo dobry przyrost
Vestis może po prostu więcej je i stąd więcej kupek?
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 19:49   #2184
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Miałyśmy podobny przyrost w 7 tygodni. Pediatra nie miała zastrzeżeń.
Stary 2012-12-18, 19:50   #2185
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
pewnie wnet ujrzysz ten rozkoszny widok
eee przy jej niechęci do leżenia na plecach, to mam wrażenie że ona raczej odpuści ten etap. Stópki jakoś tam czasem złapie, ale nie jest jakoś specjalnie nimi zainteresowana. Zdecydowanie woli łazić na czworakach i poznawać całe otoczenie

Stary 2012-12-18, 19:51   #2186
nadalka
Zakorzenienie

Magnolia super wcina stópkę

Co do papek i BLW.
U nas właśnie jak Agunia pisze na początku było zadławienie własno robioną marchewką, tak się przestraszyłam że jakiś czas przestałam dawać stałe pokarmy.
Co do siedzenia prosto również się zgadzam, jak mała jest nawet lekko odchylona do tyłu to automatycznie się krztusi.
No i teraz temat blw. Mała nie radzi sobie np z jedzeniem z hippa. Jedzenie od nich jest bardzo gęste i muszę do niego trochę dolać wody inaczej się dławi. Więc myślę że po 6mc blw by u nas nie wypaliło. Ale jak mała zacznie sobie z tym gęstym jedzeniem radzić to chętnie posadze ją w krzesełku i dam coś do rączki

A mała dzisiaj się czołga po całej podłodze. Doczołgała się do łóżeczka i zaczęła je gryźć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0085.jpg (115,1 KB, 43 załadowań)
Stary 2012-12-18, 19:57   #2187
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

Co do papek i BLW.
U nas właśnie jak Agunia pisze na początku było zadławienie własno robioną marchewką, tak się przestraszyłam że jakiś czas przestałam dawać stałe pokarmy.
Co do siedzenia prosto również się zgadzam, jak mała jest nawet lekko odchylona do tyłu to automatycznie się krztusi.
No i teraz temat blw. Mała nie radzi sobie np z jedzeniem z hippa. Jedzenie od nich jest bardzo gęste i muszę do niego trochę dolać wody inaczej się dławi. Więc myślę że po 6mc blw by u nas nie wypaliło. Ale jak mała zacznie sobie z tym gęstym jedzeniem radzić to chętnie posadze ją w krzesełku i dam coś do rączki

A mała dzisiaj się czołga po całej podłodze. Doczołgała się do łóżeczka i zaczęła je gryźć
hahaha jak słodko

Stary 2012-12-18, 20:00   #2188
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

Co do papek i BLW.

a u nas wlasnie im gęściej tym lepiej, Jaś się dlawi luxnym, częściej moim mlekiem niz papka czy kaszką
Stary 2012-12-18, 20:01   #2189
Irmusia81
Zakorzenienie

Hejka

U mnie nadal kiepski humor- powód ten sam... Prawie w nocy nie spałam, bo rozmyślałam. I ustaliliśmy z małżem, ze pójdziemy jutro do teściowej, zapytać otwarcie o co jej chodzi, dlaczego nie interesuje się wnukiem. Trzymajcie kciuki proszę, bo to będzie dla mnie bardzo trudne W każdym razie uznałam, ze mam dość czekania aż coś się zmieni i zastanawiania się, co my jej zrobiliśmy, że tak nas traktuje. Chcę zapytać w prost, bo obecna sytuacja jest dla mnie nie do zniesienia...Nie spodziewam się zmian w jej zachowaniu, ale musi wiedzieć, że nas (a zwłaszcza TŻ) to dotyka A potem niech się dzieje co chce- raczej gorzej już nie będzie...

Cytat:
My z tż chcemy bardzo ale nie nastawiam się, że się uda, bo za bardzo się rozczaruję (jak w poprzednim cyklu...). Teraz co będzie, to będzie a jak się nie uda to też będzie dobrze
i bardzo dobre podejście

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
http://www.patiimaks.pl/Product.aspx...roducer=canpol a tu siateczka na owoce jest taka wlasnie i to jest chyba od 6 miesiaca, i jest jeszcze chyba od 10 miesiaca z wiekszymi dziurkami
hmm nie zauważyłam tam info, ze to jest od 6 miesiąca... W każdym razie my już używamy- z dużym powodzeniem.

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
no nie wiem czy mój się garnie raczej ja gderajac od poczatku ciazy z Sarunia że chce nastepne za rok i tak powtarzajac systematycznie mu wmówiłam że tak ma być i koniec. Dzis nawet mu sie sniło ze w ciazy jestem
tez troche sie boje ze moge lezec, ze moge isc do szpitala bo cos... itp. a sara taka malenka i przylepka mamusi... że nie wiem co bym zrobiła, ale wychodze z zalozenia ze bedzie ok, musi być
Bardzo dobrze, ze jesteś pozytywnie nastawiona Nurtuje mnie tylko jedno... Nie boisz się, że ciąża teraz= zwiększone ryzyko, że blizna na macicy będzie się rozłazić? Ja się tego bardzo boję na ten moment

Cytat:
Widzę, że ogólnie lęki panują w związku z drugim dzieckiem. Ja się panicznie pierwszej ciąży bałam. Było zagrożenie, że nie będę mogła mieć dzieci, a jak już zajdę w ciąże, że jej nie donoszę( przy moich schorzeniach ryzyko poronienia lub wczesnego porodu jest bardzo wysokie), że dziecko może mieć wszelkiego rodzaju niedorozwoje, z powodu niedoborów( mały miał całościowe usg zaraz po urodzeniu). Bałam się że hej. Prawie całą ciążę przeleżałam, z powodu jakiś bólów, brałam leki na podtrzymanie, 4 krotnie w szpitalu byłam, parę razy tylko na pogotowiu. Do tego dokuczliwa w przypadku leżenia w szpitalu dieta. Skracająca się szyjka. Szybki poród, który mnie trochę porozrywał i szycie które się babrało. No i wiem, że z drugą ciążą może być tak samo, ale i tak będziemy próbować.
sporo przeszłaś....

Cytat:
no właśnie, jakbym miała gwarancję, że przy kolejnym dziecku w najgorszym wypadku skończy się tak jak z Luśką, to bym się nie bała, bo właściwie ona wyszła z tego obronną ręką. Ale takiej gwarancji nie mam, a ryzyko, że przy kolejnym dziecku pojawią się komplikacje jest spore
A z tymi kablami to nieźle, ja bym nie chciała. Jak tak sobie przypominam ten czas w szpitalu, to nawet mam trochę wyrzuty sumienia, że za mało do Luśki chodziłam, za mało przy niej byłam, ale jakoś nie potrafiłam tam siedzieć długo, patrzeć na nią przez szybkę poprzypinaną tymi kablami i nie mogąc jej przytulić, a dotknąć tylko przez chwilę. Za trudne to dla mnie było, takie dziwne uczucie, że mam dziecko, a jednak jakbym nie miała, że jeszcze niedawno byłam z nią tak blisko, czułam jej każdy ruch, a potem jakby wyrwano kawałek mnie i zabrano. I ja stałam się nagle jakby niepotrzebna, bo nie ja ją karmiłam, nie ja przewijałam, nie ja się opiekowałam, nie mogłam jej nic dać od siebie i nic ode mnie nie zależało. Dopiero pierwsze kangurowanie to trochę zmieniło, ale przytulenie dziecka raz dziennie przez maks 20 minut to i tak było za mało. Ehhh jeszcze mi łzy w oczach stają na samo wspomnienie, chyba się jeszcze do końca z tym nie uporałam. Ale dobrze to z siebie wyrzucić

przepraszam, może pisałaś, a ja nie doczytałam, ale dlaczego jest spore ryzyko komplikacji?

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić naszą stylizacją wigilijną.
bomba!
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 20:05   #2190
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasikkkkka Pokaż wiadomość
tak w ogóle gdybym nie poruszyła tego tematu, to ona by wcale o to nie spytała...
rozczarowana nią trochę jestem...
a miała być taka fajna, pediatra z polecenia...
Ja też miałam mieć fajnego pediatrę bo również z polecenia ale niestety. Chyba zacznę chodzić prywatnie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
chyba powinnam iść do gina. okres mi się skończył 2 tyg. temu a ja do tej pory mam śluz zabarwiony krwią. niby nie jest tego dużo ale chyba muszę iść skontrolować. jak myślicie? tabletek nie zmieniałam, biorę Diana 35. czuję się dobrze. nic mnie nie boli. tylko ta krew... ma któraś tak?
Ja tak miałam przez 2 miesiące... Brałam Stediril 30, teraz wróciłam do Cyprestu i jest wszystko ok. Ale lepiej iść to sprawdzić.

Cytat:
To ja żeby sobie poprawić humor pokaże wam parę rzeczy:
To Antosiowi zmówiłam:
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ecy-5a2309?c=3
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5f2303?c=2741
http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ce-5m2321?c=11
A to wprawdzie ciemne wyszło, ale co trzeba widać

Cytat:
Nasz przykład pokazuje, że włączenie warzyw i owoce zamiast mleka nie tuczą.

Rozszerzamy dietę od początku piątego miesiąca, czyli od prawie 6 tygodni i z apetytem po tych obiadkach bywa różnie. Mała na pewno nie jest głodna, bo jest radosna, pełna zapału do ćwiczeń i robi postępy, ale w talii zeszczuplała.
Z kaszek dostaje kaszkę mannę Nestle, a mąkę ryżową tylko kilka razy w słoiczkach.
Pije słabiutkie herbatki z glukozą, a czasem wodę.
U mnie jest podobnie. Po rozszerzeniu diety w 4 miesiącu nie przytył więcej a widzę, że też zeszczuplał Dwa razy dziennie dostaje kaszkę Nestle, raz zupkę/obiadek, raz owoc/mus/deserek i dwa razy mleczko Pije herbatki z Bobovity i raz na tydzień Bobo Fruta

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi.

Z Bobovity - 48h. Nie wiem jak jest w innych

Cytat:
Mój teraz tez robi po 5-6 kup dziennie ale nie jest to biegunka ale to może dlatego, że zaczął więcej jeść.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości