|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV
przejrzałam wstecz i to alliw słowa ci zacytowało o tym 30-tym tygodniu a podpisało jako słowa OC
|
|
#3002 |
|
Rozeznanie
|
i myśle ze w całej Polsce dobre kilka a nawet nascie takich porodów bedzie, bo chyba codzien rodzi się wiele dzieci, tylko nie wiem co konkretnie w sytuacji 23.30 noooosz to ja nie wiem
|
|
|
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze taką małą czerwoną tylko nie mogę jej znaleźć. A co do cen to faktycznie konkurencyjne. Teraz też jest dużo fajnych dupereli, kupiłam świeczki w kształcie kłębków wełny i taką bombkę z miejscem na zdjęcie (jakby fragment tych kul ze śniegiem). Obrobiłam czarno - białe usg zdjęcie twarzy paskudy, domalowałam jej Mikołajową czapkę, wsadzę je w bombkę i dam Dziadkom - to - be niech się jarają...
|
|
#3004 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Muszę coś znaleźć, bo jeszcze w getrach i golfie pójdę
|
|
|
|
#3005 | ||
|
Wtajemniczenie
|
No nie ! Albo to ten demon, czy coś, nie ma takiego mojego posta
) coś z cytowaniem musiało się pokićkać )Nie mniej brawa przyjmuję, wykorzystam za 4 tygodnie ![]() bzinka za pierniczki..Cytat:
też się muszę zbierać powoli, a coś siły nie mam...---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
|
|
|
#3006 | |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze wam chcialam coś pokazać, najnowszy nabytek, nie moge sie napatrzeć hihi komplecik Supergirl
![]() Cytat:
super pomysł!Ta mała czerwona też mam, trzymam w niej kapsulki do kawy cały rok
Nasza kochana córeczka Hania 04.04.2013 Mój BLOG, zapraszam Edytowane przez bzinka Czas edycji: 2012-12-19 o 13:21 |
|
|
|
|
|
#3007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bluzki jakieś takie krótkie się zrobiły... sprały się czy co... na święta na szczęście kupiłam sobie już sweterkową sukienkę i mam z głowy
|
|
|
#3008 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzie kupiłaś? ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
wygląda na mnie teraz jak dziecięca, a ja sobie myślę "sprała się czy jaka cholera"
|
|
|
|
#3009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
aaa! miałam napisać, że oglądałam ten film Jak urodzić i nie zwariować ![]() zarąbisty i taki prawdziwy heh fajnie pokazali jak różnie można przechodzić ciążę a potem poród
|
|
|
#3010 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tym bardziej grochy... jeśli już o paski... PIONOWE :PW nic ładnego się nie ubiorę na Wigilię bo nie mieszczę się... zostają mi moje dzianinowe kiecki strzelę make up i będzie luks
|
|
|
|
#3011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a to zwykły rozpinany sweterek, jak sie go nie zapina to jest jeszcze ok ale zeby mi bylo cieplej zapielam na jeden guzik i wygladalo to jak wygladało
|
|
|
#3012 |
|
Zadomowienie
|
Strippi na Sportsdirect, tu jest http://www.sportsdirect.com/superbab...y-girls-562157
Co jakis czas robimy z ludźmi z pracy hurtowe zakupy w tym sklepie i dzielimy się kosztami wysyłki. Sa też takie zestawy dla chlopców
|
|
#3013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w domciu za to wyglądam komicznie - leginsy i t-shirty oczywiście te drugie ciasne, krótkie... ale wygodne
|
|
|
|
#3014 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a najlepsze jak ta jedna cały czas puszczała bąki Cytat:
też tak mam Cytat:
ten świetny jest http://pl.sportsdirect.com/superbaby...by-boys-562226 kupiłabym dla Michałka
|
|
|
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
byliśmy u lekarza. z Młodym wszystko ok, waży 1050g
|
|
|
|
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za wizytę, duży już jest chłopiec a ja mojego czuję z boku, lub z dołu, więc jeszcze się nie obrócił, główką do dołu
|
|
|
|
#3017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i brawa za wizytę ja za 2h już chcę mieć za sobą
|
|
|
|
|
|
#3018 |
|
Zadomowienie
|
Witam
gratuluję tygodni, zwłaszcza 30 ![]() Trzymam kciuki za wizyty...
|
|
#3019 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() duży chłopczyk!!!!
|
|
|
|
#3020 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no no, już kilogram ! to się nazywa kawał chłopa i już ułożony jak należy ![]() Cytat:
Oj dopytaj koniecznie o wagę, to sobie pospekuluję ile mój może mieć
|
|
|
#3021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizyte. Moje dziecię chyba też głową w dół bo u góry czuję kopniaki chociaż może tak bardziej z boku u góry , ale juz niedługo sie i ja przekonam jeszcze tylko 8 dni mam nadzieje że dzieki świętom szybciej te dni zleca
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
No to na mnie już czas.... trzymać kciuki proszę
bo dzisiaj idę do nowego lekarza. Uff... mam nadzieję że będzie dobrze bo jak na jeden tydzień to aż nadto stresów miałam.Do potem. Paa |
|
|
|
|
#3023 |
|
Zakorzenienie
|
co robicie dziś na obiad?
Ja właśnie gotuję ryż czosnkowy, do tego kotlety mielone (mielone mięso przez mojego tatę) i grzyby
|
|
|
#3024 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla dzidzi!Świetny tekst ![]() Cytat:
Zmierzylam juz 2 razy cisnienie i to pierwsze jest coraz wyższe juz 135.
|
|
|
#3025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętacie jak opowiadałam o mojej koleżance (
|
|
|
|
#3026 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wizyte i za 30 tydz ![]() Cytat:
mam dwie sukienki ![]() Cytat:
Cytat:
kawał chłopa mój też leżał główką do dołu już ale nie wiem czy dalej tak jest bo wczoraj to po bokach tak mi wariował że może się odwrócił no to i ja się witam w równo 30 tygodniu jeszcze 10 tyg i
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
no, uważam, jak Strippi, że jak się jeszcze troszkę podniesie to IP...
|
|
|
#3028 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Nadrabiałam Was 2 dni, naskrobałyście ze 30 stron w ciągu 4 dni mojej nieobecności. Gratuluję dobrych wieści o wizytach, skończonych tygodniach - u tych z Was, które mają kiepskie wyniki, mam nadzieję, że się polepszy. Ja dziś rano pokłóciłam się z TŻ i mam strasznie podły humor, nic mi się nie chce, a już najbardziej świąt. Poszłabym spać i tak spała i spała
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=64202 tu jest dużo informacji na temat nadciśnienia, ale trzeba mieć konto, nie wiem czy nie lekarz może wejść w treść artykułu, chyba trzeba podawać nr prawa wykonywania zawodu do założenia konta wklejam fragment Nadciśnienie tętnicze występuje nawet u 10% kobiet w ciąży, co w Polsce oznacza około 30 tysięcy przypadków rocznie. Nadciśnienie tętnicze jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności okołoporodowej matek i płodów. Występujące u ciężarnych nadciśnienie tętnicze dzielimy według wytycznych ESC na: 1) nadciśnienie tętnicze wcześniej istniejące - rozpoznane przed ciążą lub do 20. tygodnia ciąży; zwykle utrzymuje się >42 dni po porodzie, może przebiegać z białkomoczem 2) nadciśnienie tętnicze ciążowe - rozwija się po 20. tygodniu ciąży, ustępuje w większości przypadków w ciągu 42 dni po porodzie; jeśli współistnieje znaczny białkomocz (>=300 mg/d w dobowej zbiórce moczu lub >=30 mg/mmol kreatyniny w przygodnej próbce moczu) - określane jako stan przedrzucawkowy; wiąże się z upośledzoną perfuzją narządów 3) nadciśnienie tętnicze wcześniej istniejące z nałożonym nadciśnieniem ciążowym z białkomoczem - nadciśnienie wcześniej istniejące, z dalszym wzrostem ciśnienia tętniczego i białkomoczem >=3 g/d po 20. tygodniu ciąży 4) nadciśnienie tętnicze niesklasyfikowane przed porodem - rozpoznane po 20. tygodniu ciąży, wcześniejsze wartości ciśnienia tętniczego nieznane; wymaga kontroli w 42. dniu połogu lub później. Zgodnie z powyższym podziałem u opisanej chorej prawidłowym rozpoznaniem wydaje się wcześniej istniejące pierwotne nadciśnienie tętnicze, które rozpoznano podczas ciąży. Celem postępowania terapeutycznego u kobiety ciężarnej z nadciśnieniem tętniczym powinno być ograniczenie do minimum ryzyka powikłań zarówno dla matki, jak i płodu. Po rozpoznaniu nadciśnienia należy wykonać podstawowe badania laboratoryjne, które pozwolą ocenić czynność nerek i wątroby, występowanie białkomoczu, zakażenia dróg moczowych lub zaburzeń krzepnięcia (morfologia z określeniem liczby płytek krwi, stężenie w surowicy mocznika, kreatyniny, kwasu moczowego, glukozy, białka całkowitego i elektrolitów, klirens kreatyniny, ALT, AST, LDH, podstawowe parametry układu krzepnięcia, badanie ogólne i bakteriologiczne moczu oraz dobowe wydalanie białka z moczem). We wszystkich przypadkach nadciśnienia występującego podczas ciąży ważna jest ultrasonograficzna ocena płodu wykonana między 12. a 14. tygodniem ciąży. Warto ją powtarzać nawet co miesiąc, natomiast w przypadku wystąpienia dysproporcji między wiekiem ciążowym a stopniem rozwoju płodu wskazana jest hospitalizacja. W każdym przypadku występowania nadciśnienia tętniczego u ciężarnych należy wdrożyć postępowanie niefarmakologiczne. Jeśli przed okresem ciąży nie stosowano diety z ograniczeniem sodu, nie zaleca się jej wprowadzania w okresie ciąży, gdyż może to prowadzić do hipowolemii oraz niedotlenienia łożyska i innych narządów. Nie zaleca się również obniżania masy ciała, ponieważ takie postępowanie może skutkować opóźnieniem wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. Leczenie farmakologiczne jest wskazane, jeśli ciśnienie tętnicze wynosi >=140/90 mm Hg w nadciśnieniu wywołanym ciążą (z białkomoczem lub bez niego) albo >=150/95 mm Hg w nadciśnieniu stwierdzanym przed ciążą. Wzrost ciśnienia skurczowego >170 mm Hg lub ciśnienia rozkurczowego >110 mm Hg jest wskazaniem do hospitalizacji. Pomiar ciśnienia tętniczego powinien być rutynowym badaniem podczas wizyt kobiety ciężarnej w gabinecie lekarskim.
U kobiet w ciąży z ciśnieniem tętniczym 140-149 lub 90-95 mm Hg należy zalecić zmodyfikowane postępowanie niefarmakologiczne. U kobiet ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym stwierdzonym przed ciążą leczenie farmakologiczne jest wskazane, jeżeli ciśnienie wynosi >=150/95 mm Hg. U kobiet w ciąży z nadciśnieniem tętniczym 1. lub 2. stopnia lekami z wyboru podawanymi doustnie są (w kolejności): metylodopa i blokery kanału wapniowego (nifedypina o przedłużonym uwalnianiu i werapamil). PIŚMIENNICTWO 1. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - 2011 rok. Nadciśnienie Tętn., 2011; 15: 55-82 2. Mancia G., Laurent S., Agabiti-Rosei E. i wsp.: Europejskie zalecenia dotyczące leczenia nadciśnienia tętniczego: stanowisko Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego 2009. Nadciśnienie Tętn., 2010; 14: 1-47
|
|
|
#3030 |
|
Zakorzenienie
|
a mam znowu pytanie z serii glupich. o pranie ciuszkow. w jakiej temperaturze? 30? 40? 90? no bo na niektorych ciuszkach i np rożkach napisali maź 40 a kiedyś mi się obiło o uszy ze trzeba wygotowac
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.

05.07.2008 

aż mi się humorek poprawił!!! Idę kremik z brokułów pichcić i lecę w miasto....
za pierniczki..

a tym bardziej grochy... jeśli już o paski... PIONOWE :P

bo dzisiaj idę do nowego lekarza. Uff... mam nadzieję że będzie dobrze bo jak na jeden tydzień to aż nadto stresów miałam.