Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-19, 14:10   #2311
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Hej
Właśnie jem najpyszniejszy obiad na świecie, oczywiscie TZ ugotował; bez kitu, nie znam nikogo kto gotowałby lepiej. Żadna mama, babcia, ciocia, wujek czy koleżanka. Nikt. Minął się chłopak z powołaniem. Byłby świetnym szefem kuchni, tym bardziej że ma duże zdolności organizacyjne. On sam trochę żałuje, ale z drugiej strony to myślę, ze nie ma czego, bo to chyba cholernie ciężka, fizyczna praca.

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

linka jak Martynka nie chciała butelki to jak to wyglądało? dawałaś i ona nie chciała zassać czy zassała i odrazu wypluła? wiem że o tym pisałaś a ja już nie pamiętam, u nas w tej chwili mały zachowuje się jakby zapomniał jak się to robi, tak jakby chciał a nie potrafił sama nie wiem jak to rozumieć
Martynka znów nie chce jeść z butelki Którego "pięknego" dnia po prostu znowu pogardziła butlą i od tego momentu nic. Jak jej podaję butlę to mała nie zasysa smoczka tylko bierze go na boki, śmieje się przy tym i udaje, że to zabawa Jak nie jest w nastroju to robi to swoje: eeeegh demonstrując mi odruch wymiotny. Nie zasysa go Może to wyglądać jakby nie umiała tego zrobić, ale przecież umie, wystarczy chcieć

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ale wg ulotki w 5-6 miesiącu dziecko powinno gaworzyć. U nas leci już 7 stąd póki co lekki niepokój (panikowałabym gdyby Luśka nie rozwijała się tak dobrze ruchowo).
taaak, i jeszcze jeść nożem i widelcem Agunia, moja też jeszcze nie gaworzy, a i ruchowo przecież nie rozwija się jakoś szybko. Myślę że Lu rozwija się super
Tak w ogóle to co uznajemy za gaworzenie?
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:15   #2312
Malwina_a
Rozeznanie

Byłam dzisiaj z małą u pediatry, swoją drogą moje dziecie bardzo lubi tego doktora(wygląda strasznie i ma sztuczne oko), cały czas się uśmiechała do niego, gadała z nim i chciała koniecznie jego słuchawkami się bawićOstatnio jak była to ciągle na niego pluła.
Waży 7,650kg i pan doktor zadowolony, przybrała 500g w dwa tygodnie.
Poszliśmy z katarkiem który się utrzymuje od tygodnia ale nie jest jakiś męczący. Osłuchowo jest zdrowa, więc katar albo z zębów albo alergiczny.
Dostała kropelki z witaminą C no i to co zawsze na katar, psikanie solą morską i odciąganie.
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:18   #2313
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Ja ostatni rzadko pisze bo porządki na święta mnie pochłaniają plus szal zakupów przed świętami. Ostatnie zakupy( ja już kupuje malej ubranka na lato jesień, bo jak wrócę do pracy to będzie z tym ciężej):
Fajne zakupy
A propos ciuszków
Nas dzisiaj przed wyjściem na spacer miła niespodzianka spotkała. Moja przyjaciółka ze studiów przysłała nam kartkę na święta razem z bodziakiem dla Antka Bardzo się ciesze z tego powodu, bo wiem, że jej się nie przelewa i ma jeszcze chrześniaka do obdarowania. Małego widziała tylko raz na żywo (fb się nie liczy), jak miał 2,5 miesiąca przytłukła się z drugą koleżanką z akademika, specjalnie ponad 300 km, żeby go zobaczyć. Moja mama powinna się od niej uczyć.
A przyszła jeszcze paczka od teściowej, w której pośród rożnych dobroci był pajac dla Antka od szwagierki
coby uprzedzić dep- body od przyjaciółki i pajac od Cioci Antka:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0076.jpg (69,8 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0075.jpg (62,4 KB, 15 załadowań)

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:27   #2314
Linka25
Zakorzenienie

Modnisia super ciuszki. Skąd te opaseczki?

Kasik jeśli problem ma podłoże laryngologiczne to super, na pewno da się to wyleczyć

A ja byłam dzis u ginki na wizycie popołogowej Powiedziała, ze nie widać żebym rodziła
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:31   #2315
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

Martynka znów nie chce jeść z butelki Którego "pięknego" dnia po prostu znowu pogardziła butlą i od tego momentu nic. Jak jej podaję butlę to mała nie zasysa smoczka tylko bierze go na boki, śmieje się przy tym i udaje, że to zabawa Jak nie jest w nastroju to robi to swoje: eeeegh demonstrując mi odruch wymiotny. Nie zasysa go Może to wyglądać jakby nie umiała tego zrobić, ale przecież umie, wystarczy chcieć
Moja tak robi jak nie jest głodna albo już się naje
Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Agunia, Twoja Mała rozwija się teraz mocno ruchowo z tego, co czytałam ostatnio. A często jest tak, że wtedy mowa zostaje trochę w tyle. Dla niektórych maluszków rozwój mowy i ruchu w tym samym czasie byłby zbyt dużym obciążeniem ukł. nerwowego.
Też tak myślę, moja znów ciągle gada i wszystkich przegada, a ruchowo to żadnej rewelacji nie ma, nawet się nie potrafi jeszcze sama przewrócić
Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie: jak wy podajecie te słoiczki? bo mały mi zżera cały a potem zawsze doprawia 60 ml mleka.
Maciejka-ty mówiłaś, że dajesz z kaszką?? Ale jka? bezsmakowa? jablko dajesz czy marchewkę też??
Wiem, że do SINLAC można dodawać owoce lub warzywa, albo zupkę nim zagęścić.

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hej

wczoraj was poczytałam ale już nie miałam siły odpisać bo:
- myłam okna
- prałam/wieszałam firany
- robiłam porządki z ciuchami (w końcu letnie wszystko pochowane)
- pasowałam

aż dziw że mała dała mi to wszystko zroić bo byłyśmy same w domu

gorzej było po południu bo Hana była strasznie zmierzła, ślini się niemiłosiernie i bardzo gryzie piąstki masowałam jej wczoraj dziąsełka i wtedy było lepiej ale za chwilę znów -> marudzenie/ryk/piąstki. A ząbków nie widać i dziąsełka też wyglądają normalnie nawet miała problem z uśnięciem wczoraj. Biedactwo moje...

ja w zeszłym roku robiłam takie bombki na swoją choinkę super wyglądają i w tym roku też je wykorzystam. Wbrew pozorm nie są bardzo pracochłonne, tzn z każdą kolejną idzie coraz szybciej i sprawniej Jak ubiorę choinkę to wrzucę foto

superr

GRATULACJE teraz będziemy mocno trzymać kciuki żeby wszystko bylo w porządku
wow ale się napracowałaś.
Ja u mojej wogóle nie widziałam że mogą zęby iść, dziąsła normalnie wygladały a rano ząbek był a n drugi dzień drugi.

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Patrzcie załącznik!
Przed chwilą robiłam
gratulacje
Stary 2012-12-19, 14:33   #2316
nadalka
Zakorzenienie

Phdwao pamiętasz może co ci napisali eksperci z hippa o słoiczkach z kaszką manną ile w nich jest glutenu, ile tego podawać, pamięta ktoś może???
Stary 2012-12-19, 14:34   #2317
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:

A ja byłam dzis u ginki na wizycie popołogowej Powiedziała, ze nie widać żebym rodziła
Super i zazdroszczę.
Ja dzisiaj idę do innego gina. Bo trzeci inernista mówi, że do nich te moje zapalenie to sprawa ginekologiczna, sugerują mi jakieś ropnie. Zobaczymy
Stary 2012-12-19, 14:34   #2318
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:

to super
Stary 2012-12-19, 14:37   #2319
modnisia86
Zadomowienie

Cytat:
Modnisia super ciuszki. Skąd te opaseczki?

Kasik jeśli problem ma podłoże laryngologiczne to super, na pewno da się to wyleczyć

Kupilam na allegro to byla jednorazowa aukcja wyprzedaz za 6 dalam 6 zl plus przesylke
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:40   #2320
LadyMagnolia
Rozeznanie

Moje dziecię dało sobie właśnie zajrzeć do buzi- dwie dolne dwójki mu na raz idą skubane
Biedactwo moje

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
super Ci

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-19, 14:52   #2321
Soleilka
Zakorzenienie

Dziewczyny gdzie dostanę biały rozpinany sweterek na Fabisia w cenie do 40 zł? Na necie szukam, ale nie ma nic co mi się podoba (albo znaleźć nie umiem) i boje się, że do świąt nie dojdzie, a na chrzciny potrzebuję
Rozmiar 80 muszę kupić...

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:56   #2322
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Dziewczyny gdzie dostanę biały rozpinany sweterek na Fabisia w cenie do 40 zł? Na necie szukam, ale nie ma nic co mi się podoba (albo znaleźć nie umiem) i boje się, że do świąt nie dojdzie, a na chrzciny potrzebuję
Rozmiar 80 muszę kupić...
ja kupilam sliczny w coccodrillo, ale za 51zl, seria little gentelman http://sklep.coccodrillo.pl/product/...ER/SWETER.html wysylka gratis pow 50zl, szlo szybko

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-12-19 o 14:58
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 14:58   #2323
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ja kupilam sliczny w coccodrillo, ale za 51zl, seria little gentelman http://sklep.coccodrillo.pl/product/...ER/SWETER.html
Tyle to nie mam bo muszę jeszcze szatkę kupić, gromnicę i odłożyć dla księdza

Bloguję
Stary 2012-12-19, 15:00   #2324
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
a to szatkę i świecę nie powinni kupić chrzestni?
Stary 2012-12-19, 15:01   #2325
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
daj ksiedzu mniej o 10zl

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
u nas tak bylo
Stary 2012-12-19, 15:02   #2326
Malwina_a
Rozeznanie

Ma któraś z was taką matę?
http://allegro.pl/puzzle-piankowe-du...869106972.html

Albo może ktoś mi poleci jakąś sprawdzoną do 100zł?
Stary 2012-12-19, 15:07   #2327
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
daj ksiedzu mniej o 10zl

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

u nas tak bylo
kochana, miałam pytanko do Ciebie
Stary 2012-12-19, 15:09   #2328
agunia82
Zakorzenienie

Boszzz dziewczyny, nie musicie mnie tak uspokajać, ja nie rwę włosów z głowy, że mała jeszcze nie gaworzy, nie wkręcam nic sobie, nie mam zamiaru gnać z nią do specjalistów. Wiem, że może się to opóźnić przez to, że Luśka zajęła się bardziej rozwojem ruchowym, ale też muszę mieć świadomość, że jak się w końcu za jakiś czas do tego gaworzenia nie zbierze to trzeba będzie o tym na wszelki wypadek z pediatrą porozmawiać, niech wtedy sprawdzi czy po prostu jej się do tego nie spieszy czy może to sygnalizować jakiś problem. Tyle, i naprawdę skończmy już ten temat, bo ze mnie jakąś panikarę robicie

Linka gaworzenie to wypowiadanie ciągiem sylab typu "ma, mu, da, di, ta" itp.
I o tym gaworzeniu mam napisane w ulotce Programu Powszechnego Przesiewowego Badań Słuchu

Kasik
no to właściwie dobre wieści

Cytat:
Ja ostatni rzadko pisze bo porządki na święta mnie pochłaniają plus szal zakupów przed świętami. Ostatnie zakupy( ja już kupuje malej ubranka na lato jesień, bo jak wrócę do pracy to będzie z tym ciężej):
super

a tak w ogóle przyszło mi krzesełko do karmienia. Luśka wykazuje ogromne chęci... gryzienia blatu

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 15:10   #2329
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Ma któraś z was taką matę?
http://allegro.pl/puzzle-piankowe-du...869106972.html

Albo może ktoś mi poleci jakąś sprawdzoną do 100zł?
ja mam w sumie jest oki Antka na razie nie interesują te mniejsze wyciągane elementy

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-19, 15:13   #2330
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Właśnie jem najpyszniejszy obiad na świecie, oczywiscie TZ ugotował; bez kitu, nie znam nikogo kto gotowałby lepiej. Żadna mama, babcia, ciocia, wujek czy koleżanka. Nikt. Minął się chłopak z powołaniem. Byłby świetnym szefem kuchni, tym bardziej że ma duże zdolności organizacyjne. On sam trochę żałuje, ale z drugiej strony to myślę, ze nie ma czego, bo to chyba cholernie ciężka, fizyczna praca.

gratuluję TŻta mój wie jak ugotowac kiełbasę czy zrobic z grila elektrycznego

co do butli Jaś podobnie, z tym że on zasysa i wypuszcza bokiem ech nie wiem co bęzie 6.02 jak wrócę do pracy
Cytat:
dalej
Cytat:
slcizne ciuchy
Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Fajne zakupy
A propos ciuszków
Nas dzisiaj przed wyjściem na spacer miła niespodzianka spotkała. Moja przyjaciółka ze studiów przysłała nam kartkę na święta razem z bodziakiem dla Antka Bardzo się ciesze z tego powodu, bo wiem, że jej się nie przelewa i ma jeszcze chrześniaka do obdarowania. Małego widziała tylko raz na żywo (fb się nie liczy), jak miał 2,5 miesiąca przytłukła się z drugą koleżanką z akademika, specjalnie ponad 300 km, żeby go zobaczyć. Moja mama powinna się od niej uczyć.
A przyszła jeszcze paczka od teściowej, w której pośród rożnych dobroci był pajac dla Antka od szwagierki
coby uprzedzić dep- body od przyjaciółki i pajac od Cioci Antka:
super
Cytat:

rewelka!

A zapomniałam wam pisać, 2 dni temu mi sze wypadł, dośc długi a cm, byłam w szoku
Cytat:
Phdwao pamiętasz może co ci napisali eksperci z hippa o słoiczkach z kaszką manną ile w nich jest glutenu, ile tego podawać, pamięta ktoś może???
zaraz Ci wkleję, poszukam w mailach
Stary 2012-12-19, 15:14   #2331
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Powinni, ale mój brat się do tego nie garnie. Wolę sama kupić i mieć pewność, że będę ją mieć. Bo co jak nie kupi? W drugi dzień świąt sklepy wyzamykane...
Cytat:
daj ksiedzu mniej o 10zl
I tak planuję dać tylko 100 zł. Więcej nie mam...
Musieliśmy zakupy znowu zrobić tzn. cukry, oleje, mięsa, bo babka całą pensję już wydała My mamy liche 800 zł, ona 3000 zł i my musimy zakupy robić

Bloguję
Stary 2012-12-19, 15:15   #2332
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
zaraz Ci wkleję, poszukam w mailach
Stary 2012-12-19, 15:15   #2333
Soleilka
Zakorzenienie

Fabi zrobił pierwszy raz taką bardzo gęstą kupę w dodatku o kwaśnym zapachu. To normalne po gruszce?
No i ta kupa tak śmierdziała, że go 2 razy pod prysznicem myłam i dalej mi śmierdzi

Bloguję
Stary 2012-12-19, 15:15   #2334
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
http://allegro.pl/fajny-sweterek-dla...878041270.html

http://allegro.pl/abcsmyk-ms-kardiga...868160233.html

http://allegro.pl/sweterek-bialy-mys...870949027.html

http://allegro.pl/sliczny-sweterek-c...871448516.html

http://allegro.pl/sweterek-bialy-dkn...873163639.html

część niby dla dziewczynki, ale moim zdaniem i dla chłopca się nada

szatkę i świecę powinni chrzestni załatwić

Stary 2012-12-19, 15:16   #2335
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
kochana, miałam pytanko do Ciebie

Jeśli chciałaby Pani wprowadzać gluten do diety dziecka za pomocą produktów HiPP to polecam produkty w następującej kolejności:

I etap: Pierwsze jabłka BIO
II etap: Jabłka i gruszki BIO
III etap: Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO (produkt przeznaczony dla dzieci po 5 miesiącu życia). Mniej więcej 1/3 słoiczka odpowiada początkowej, dziennej zalecanej porcji glutenu (a więc 2-3g).

W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.

Wprowadzając gluten do diety dziecka można także wykorzystać Pierwsze ciasteczka BIO po 7. miesiącu. Jednak mogą być one podane wcześniej w formie kaszki. W tym celu rozpuścić 1-2 ciasteczka w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije dziecko.

Jeśli chodzi o kaszki mleczne (po 5 miesiącu) to proponuję:
- Kaszkę mleczną Na Dobranoc Owsianka z jabłkami BIO
- Kaszkę mleczną mannę Na Dzień Dobry Truskawki
- Kaszkę mleczną wielozbożową Na Dobranoc Banany BIO

W przypadku dwóch pierwszych kaszek najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa kaszki + ok. 30ml wody. Natomiast rekomendowana ilość dla kaszki z dodatkiem bananów to 2 łyżki stołowe kaszki + ok. 60ml wody.

Dodatkowo, wśród (glutenowych) Przysmaków na Dobranoc HiPP, zalecaną dawkę glutenu odmierzy Pani podając 1/3 słoiczka danej kaszki.

Z uwagi na to, że maluch jest alergikiem, proponuję wybierać produkty o jak najprostszym składzie, zawierające najlepiej już „sprawdzone” składniki, powoli rozszerzając o kolejne nowe.

Pozdrawiam serdecznie,
Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Boszzz dziewczyny, nie musicie mnie tak uspokajać, ja nie rwę włosów z głowy, że mała jeszcze nie gaworzy, nie wkręcam nic sobie, nie mam zamiaru gnać z nią do specjalistów. Wiem, że może się to opóźnić przez to, że Luśka zajęła się bardziej rozwojem ruchowym, ale też muszę mieć świadomość, że jak się w końcu za jakiś czas do tego gaworzenia nie zbierze to trzeba będzie o tym na wszelki wypadek z pediatrą porozmawiać, niech wtedy sprawdzi czy po prostu jej się do tego nie spieszy czy może to sygnalizować jakiś problem. Tyle, i naprawdę skończmy już ten temat, bo ze mnie jakąś panikarę robicie

Linka gaworzenie to wypowiadanie ciągiem sylab typu "ma, mu, da, di, ta" itp.
I o tym gaworzeniu mam napisane w ulotce Programu Powszechnego Przesiewowego Badań Słuchu

a tak w ogóle przyszło mi krzesełko do karmienia. Luśka wykazuje ogromne chęci... gryzienia blatu
ja nie robię

jas gaworzy ostatnio łądnie, szczególnie jak ktos coś mówi

aa jutro na świat przyjdzie Jasia kuzyneczka, TZ siostra bedzie miec cc
Stary 2012-12-19, 15:17   #2336
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Powinni, ale mój brat się do tego nie garnie. Wolę sama kupić i mieć pewność, że będę ją mieć. Bo co jak nie kupi? W drugi dzień świąt sklepy wyzamykane...
to trzeba mu powiedzieć
Ja swojemu też musiałam powiedzieć bo by nie kupił.
Stary 2012-12-19, 15:18   #2337
Soleilka
Zakorzenienie

Aga a jak myślisz, dojdzie przed świętami?

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
to trzeba mu powiedzieć
Ja swojemu też musiałam powiedzieć bo by nie kupił.
Ale ja już mówiłam

Bloguję
Stary 2012-12-19, 15:19   #2338
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Aga a jak myślisz, dojdzie przed świętami?
musiałabyś zadać pytanie sprzedającemu, czy zagwarantuje szybką wysyłkę. Ale poczta może namieszać, chociaż do mnie teraz wszystkie przesyłki dochodzą ekspresowo, bez żadnych problemów

Stary 2012-12-19, 15:19   #2339
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
W ofercie HiPP znajdzie Pani również produkty po 5. miesiącu zawierające gluten: Rosołek z kurczaka z kaszką manną BIO. W przypadku tego produktu odpowiednia ilość do stopniowego wprowadzania glutenu to ½ słoiczka.

1/2?
Stary 2012-12-19, 15:20   #2340
Malwina_a
Rozeznanie

Zapomniałam wam napisać o mądrościach mojej szwagierki
Mówię jej, że Agatka nie chce jeść ani jabłka ani marchewki, i że wczoraj tyle się na gotowałam a ona tylko popluła marchewką. Wiec szwagierka się pyta jak gotowałam marchewkę, mówię, że na wodzie samej. A ona do mnie, że się nie dziwi że nie je bo ona swojemu to gotowała na rosole z kostką rosołową Hehe swoje pomyślałam i zmieniłam temat bo z nią na temat karmienia chyba sobie nie pogadam.
Jej mały ma rok i je pasztet

Zaraz się zbieram do gina, trzymajcie kciuki żeby było dobrze bo się boję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości