Kupujesz, urządzasz, planujesz...Napewno z chęcią o tym poplotkujesz. - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-19, 11:58   #1651
arnama
Zakorzenienie

Dot.: Kupujesz, urządzasz, planujesz...Napewno z chęcią o tym poplotkujesz.

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Wczoraj byliśmy u notariusza, załatwiliśmy sprawy urzędowe. Nawet fachowiec u nas był i wycenił łazienkę. Czekają nas duże zakupy. Co się da chcemy zamówić przez internet. W pierwszej kolejności musimy kupić ubikację. Zamawialiście przez internet?
Na ile Wam wycenił łazienkę?
Z moich obserwacji wynika że o ile płytki rzeczywiście opłaca się kupić przez internet, o tyle sanitariów nie bardzo.

Nie ma dobrych wymówek, są tylko słabi ludzie.

arnama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 12:02   #1652
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tanitka Pokaż wiadomość
Hey kobietki. Mam juz swoją upragnioną kuchnię i salon Normalnie jestem zakochana w mieszkanku. W kuchni firma zle wymierzyla jedna z szafek i mam nam w tym tygodniu wymienić i czekam z niecierpliwoscia na szklo- byc moze uda sie jeszcze przed swietami. Jak bedzie gotowe to na pewno pochwale się zdjeciami. A co do salonu to wlasciwie skonczony, czekam jedynie na naklejke-dmuchawce i bedzie gotowe
Super!!! Gratuluję
Cytat:
Napisane przez meg888 Pokaż wiadomość
mój mąż chorował na naklejkę dmuchawce do naszego zielonego pokoju, ale kupił piękny nietypowy obraz specjalnie dla mnie [szok] i zrezygnowaliśmy z dmuchawców, ale są piękne

dziewczyny mieszkanko w 98% skończone, jeszcze tylko kafelki w wiatrołapie i finito przez święta obiecuję wstawić fotki
Gratulacje! Zazdroszczę takiego w 98% skończonego mieszkanka U mnie jeszcze ciemna czasami już mnie korci, żeby wziąć kredyt i wykończyć to wszystko....ale oprocentowanie tych kredytów to jakaś porażka
Cytat:
Napisane przez Chorea Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czesto was podczytuje (masa inspiracji), ale teraz stoje w martwym punkcie, potrzebuje wiec pomocy. Nie mam pomyslu co zrobic ze swoim oknem.Jest ogromne, a bez firanek/zaslonek wyglada jakos tak...na nieposprzatane, czulabym sie lepiej jaby jednak byly. I tu pojawia sie problem - okno jest wybitnie poludniowe, slonce pali kwiaty. Tego lata nosilam je z miejsca na miejsce, ale nie wyobrazam sobie takiej sytuacji co roku. Wydaje mi sie, ze jedynym rozwiazaniem bylaby roleta na duze okno, ale nie wiem - czy nie bedzie zbyt nackane i z roleta, i z firankami?
Zdjecie w zalaczniku - przepraszam za bajzel, ale to jakas poczatkowa faza urzadzania byla
Też mam takie "gorące" okna (wszystkie). Zwykłe rolety założone na okna bardzo pomogły i kwiatki w tym roku przeżyły bez problemów. Poza tym i dla mnie samej było chłodniej jak te rolety były chociaż troszkę opuszczone w te upały.
Przy roletach zasłonki wydają mi się już czymś zbędnym. Ja bym postawiła na zwykłą białą/lekko kremową firankę bez żadnych ozdobników. Albo krótka/długa firanka nad oknami, a nad drzwiami balkonowymi zasłonka.
Mając na myśli "prosta, zwykła firanka + zasłonka" chodziło mi o taki styl: http://images03.olx.pl/ui/6/07/54/12...1274782074.jpg

Edytowane przez Telka10
Czas edycji: 2012-12-19 o 12:09
Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 12:21   #1653
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Telka10 Pokaż wiadomość
Też mam takie "gorące" okna (wszystkie). Zwykłe rolety założone na okna bardzo pomogły i kwiatki w tym roku przeżyły bez problemów. Poza tym i dla mnie samej było chłodniej jak te rolety były chociaż troszkę opuszczone w te upały.
Przy roletach zasłonki wydają mi się już czymś zbędnym. Ja bym postawiła na zwykłą białą/lekko kremową firankę bez żadnych ozdobników. Albo krótka/długa firanka nad oknami, a nad drzwiami balkonowymi zasłonka.
Mając na myśli "prosta, zwykła firanka + zasłonka" chodziło mi o taki styl: http://images03.olx.pl/ui/6/07/54/12...1274782074.jpg
Dzieki za odpowiedz. Wlasnie u mnie zaslony i firany to tylko i wylacznie w celach dekoracyjnych, zeby 'uspokoily' troche wszystko, co sie tam dzieje (kwiaty, kaloryfer, drzwi balkonowe..) pokój jest maly, wiec przyda mi sie taka spokojna sciana. Wlasnie o taki zestaw prostej firanki i zaslonki mi chodzilo, nic barokowego i ozdobnego. Z drugiej strony nasz kaloryfer przygotowany jest pod zabudowe i moze to wystarczy, zeby calosc lepiej wygladala? (tak to jest jak sie cale zycie zyje wsród firan, a okna bez nich widzi sie tylko w czasie sprzatania :P)
Chorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 12:26   #1654
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Wczoraj byliśmy u notariusza, załatwiliśmy sprawy urzędowe. Nawet fachowiec u nas był i wycenił łazienkę. Czekają nas duże zakupy. Co się da chcemy zamówić przez internet. W pierwszej kolejności musimy kupić ubikację. Zamawialiście przez internet?
zamawiałam przez net miskę wc i zapłaciłam tanio wg mnie, niedługo zamówię umywalkę i z obserwacji jest o minimum 100zł tanie jniż w sklepie
baterie kuchenne i łazienkowe też przez net, łazienkowych nie widziałam takich w sklepie a kuchenną kupiłam 2gat za pół ceny
zlew z granito czegoś kupiłam za grosze (ok 200zł)

Cytat:
Napisane przez arnama Pokaż wiadomość
Z moich obserwacji wynika że o ile płytki rzeczywiście opłaca się kupić przez internet, o tyle sanitariów nie bardzo.
też ciekawam i co się w cenie mieści, jaka wielkość łazienki?
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 12:41   #1655
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za odpowiedz. Wlasnie u mnie zaslony i firany to tylko i wylacznie w celach dekoracyjnych, zeby 'uspokoily' troche wszystko, co sie tam dzieje (kwiaty, kaloryfer, drzwi balkonowe..) pokój jest maly, wiec przyda mi sie taka spokojna sciana. Wlasnie o taki zestaw prostej firanki i zaslonki mi chodzilo, nic barokowego i ozdobnego. Z drugiej strony nasz kaloryfer przygotowany jest pod zabudowe i moze to wystarczy, zeby calosc lepiej wygladala? (tak to jest jak sie cale zycie zyje wsród firan, a okna bez nich widzi sie tylko w czasie sprzatania :P)
Ja tam lubię firanki i rezygnować z nich nie chcę nie lubię tylko tych finezyjnych upięć, kokardek, frędzelków, wstążek itp
A masz tak gorąco w domu, że możesz sobie pozwolić na zabudowę grzejnika? U mnie w zimie zmieniłam nawet firankę na krótką, bo okazało się, że przy długiej ciepło zostaje przy oknie i nie wędruje do wnętrza pokoju, więc przy zabudowie bym pewnie zamarzła
Cytat:
Napisane przez dorka1980 Pokaż wiadomość
zamawiałam przez net miskę wc i zapłaciłam tanio wg mnie, niedługo zamówię umywalkę i z obserwacji jest o minimum 100zł tanie jniż w sklepie
baterie kuchenne i łazienkowe też przez net, łazienkowych nie widziałam takich w sklepie a kuchenną kupiłam 2gat za pół ceny
A tak - zapomniałam o bateriach. O wiele taniej nas wyniosły niż w sklepie. Ale umywalka, wc i prysznic taniej wyniósł nas w Obi i LM. Zapewne to zależy od modelu, który się poszukuje.
Stary 2012-12-19, 12:59   #1656
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Ja tam lubię firanki i rezygnować z nich nie chcę nie lubię tylko tych finezyjnych upięć, kokardek, frędzelków, wstążek itp
A masz tak gorąco w domu, że możesz sobie pozwolić na zabudowę grzejnika? U mnie w zimie zmieniłam nawet firankę na krótką, bo okazało się, że przy długiej ciepło zostaje przy oknie i nie wędruje do wnętrza pokoju, więc przy zabudowie bym pewnie zamarzła
.
Wiesz, ze wlasciwie to nie wiem? (mam wlasne ogrzewanie w mieszkaniu, wiec sama sobie reguluje temperature, jak na razie nie narzekam.) Te zabudowy to nie byl mój pomysl, tylko poprzednich wlascicieli - para remontowala mieszkanie blisko 3 lata, po czym sie rozwiodla, mieszkanie bylo wiec praktycznie gotowe, zostala nam tylko kuchnia i malowanie (skubancy zabudowali kazda rureczke w mieszkaniu ). Wszystkie parapety sa juz odpowiednio zrobione, zastanawiamy sie wiec z TZtem czy tego nie wykorzystac, ale dzieki za ta uwage - to z pewnoscia argument na nie.

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2012-12-19 o 13:00
Stary 2012-12-19, 16:32   #1657
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Będę malowała salon na szary kolor. 1 ciemna 3 jaśniejsze.
Meble ciemne.
Znaleźliśmy fajny narożnik i tutaj mamy problem bo podobają nam się 2 kolory: fiolet i taka jakby limonka, lekko żółta...
Ja od zawsze chciałam fiolet. Ale narzeczony mówi, żebyśmy zaryzykowali z tą limonką.
I nawet jestem w stanie zaryzykować ale! to łamie mi moją wizję!

Bo kompletnie teraz nie wiem
- jakie zasłony
- jaki dywan

- jakie dodatki

Wiem, mały problem ale dla mnie trochę stawia to plan na głowie

Dodatkowo ostatnio kupiłam okazyjnie w szmateksie 2 pary zasłon z Next po 40 zł za 2 szt.
2 są jasnofioletowe a 2 jasnobrązowe.
A chciałam je też wykorzystać Co prawda nie będę dobierała koloru ścian do zasłon no ale.. jakby je tu zagospodarować?

Proszę o jakiekolwiek rady Będę wdzięczna!

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 16:55   #1658
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:

Jesteśmy w trakcie remontu łazienki i szczerze...jeśli chce się zaoszczędzić to trzeba sie nachodzić; np kibelek podwieszany z cersanita wypatrzyliśmy na targach budowlanych i okazał się tańszy o 200 zł w castoramie niż w innych marketach, baterie wannową taką wbudowaną znaleźliśmy najtaniej na necie, ale już baterie termostatyczną i deszzcwonicę Tż wynegocjował taniej niż na necie u nas w sklepie: powiedziqał facetowi po ile na necie a za ile gotowy jest u niego kupić, i gość spuścił cenę; płytki kupowaliśy w marketach ale to dlatego że generalnie nic nam si.ę nie podobało i kupowanie na necie w ciemno praktycznie nie wchodziło w grę.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 22:20   #1659
arnama
Zakorzenienie

Dziewczyny.... mi jest generalnie ciężko doradzać w sprawie wystroju okien, bo jedyne co mi się podoba to gładkie "szyfonowe" firanki- bez upięć i ozdób No ew proste zasłony w jednolitym kolorze, albo te tzw "ekrany" (mam to w obecnej sypialni).
W mieszkaniu, jeśli będziemy mieć rolety, to postawię chyba tylko właśnie na takie, długie firanki (jedynie nie wiem co z kuchnią tam może cos innego, lub bez )

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Skoro kanapa limonkowa, to dała bym takie same zasłony, natomiast co do dywanu to albo szary, albo ciemny jak meble Dodatki też limonkowe (chyba ze poduszki/ koc- leżące na kanapie to wtedy w pozostałych kolorach)

Nie ma dobrych wymówek, są tylko słabi ludzie.

arnama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 22:48   #1660
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na pewno nie dodawałabym brązu do tego połączenia. Jeśli limonka to poszłabym w taki styl: http://cdn16.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg Z fioletu raczej bym zrezygnowała.
Stary 2012-12-20, 08:40   #1661
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
OK 3500, każdy punkt jest opisany. Kabina dziś jeszcze będziemy uzgadniać, czy stawiamy ściankę, czy kupujemy gotową kabinę 80. łazienka 3,1 m2, pralka, kabina, WC, umywalka, kosz na pranie, piecyk gazowy
Stary 2012-12-20, 09:42   #1662
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
OK 3500, każdy punkt jest opisany. Kabina dziś jeszcze będziemy uzgadniać, czy stawiamy ściankę, czy kupujemy gotową kabinę 80. łazienka 3,1 m2, pralka, kabina, WC, umywalka, kosz na pranie, piecyk gazowy
hydraulika-wymiana też?
pogrubionego nie rozumiem-wlicza Wam w cenę zakup? czy montaż?
Stary 2012-12-20, 10:58   #1663
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Masija szare ściany i kanapa limonkowa, tak? Spokojnie możesz do tego dodać fiolet- fioletowe zasłony (możesz wykorzystać te, co kupiłaś), dywan dałabym jasny-biały, lub jaśniutki szary z dodatkiem fioletu. Dodatki na półkach w kolorach limonki, fioletu i bieli. Moim zdaniem takie połączenie zdałoby egzamin. Nie dawałabym samej limonki wszędzie- będzie monotematycznie i za dużo, szczególnie jeśli kanapa będzie limonkowa. Ja tak to widzę, ale gusta są różne
Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 11:10   #1664
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Ja na pewno nie dodawałabym brązu do tego połączenia. Jeśli limonka to poszłabym w taki styl: http://cdn16.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg Z fioletu raczej bym zrezygnowała.
Wrzucam kilka zolto - limonkowych pomysłów:

choć ja pewnie poszłabym w fiolet, bo jest łatwiejszy, łatwiej dobrać inne dodatki, wybór większy. Limonka jest moim zdaniem trudna jako kolor, tu już trzeba mieć perfekcyjne wszystko, żeby razem zagrało.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 81838918199612545_CnBQL2hX_c.jpg (24,1 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 273453008594971694_lc7dBzD7_c.jpg (137,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 274086327291566678_QfMcICSU_c.jpg (93,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 162411130282009986_9VUQUOE3_c.jpg (135,2 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 276338127106891824_wJLToYI5_c.jpg (83,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 196469602464768231_mXm3pnWU_c.jpg (74,7 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2012-12-20 o 11:12
Stary 2012-12-20, 12:16   #1665
masija
Zakorzenienie

Cytat:

Skoro kanapa limonkowa, to dała bym takie same zasłony, natomiast co do dywanu to albo szary, albo ciemny jak meble Dodatki też limonkowe (chyba ze poduszki/ koc- leżące na kanapie to wtedy w pozostałych kolorach)
Kanapa limonkowa/żółta i jeszcze wymyśliliśmy, że zabudowanie na rurę kominka (dodaję zdjęcie - teraz jest w kolorze czerwonym ) też pomalować na właśnie taki sam kolor jak kanapa.
Reszta ścian będzie szara.
A co do dodatków to myślałam właśnie o białych/fioletowych
Cytat:
Pięknie
Czemu zrezygnowałabyś? Myślisz, że by nie pasował?

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Masija szare ściany i kanapa limonkowa, tak? Spokojnie możesz do tego dodać fiolet- fioletowe zasłony (możesz wykorzystać te, co kupiłaś), dywan dałabym jasny-biały, lub jaśniutki szary z dodatkiem fioletu. Dodatki na półkach w kolorach limonki, fioletu i bieli. Moim zdaniem takie połączenie zdałoby egzamin. Nie dawałabym samej limonki wszędzie- będzie monotematycznie i za dużo, szczególnie jeśli kanapa będzie limonkowa. Ja tak to widzę, ale gusta są różne
Też myślałam o jasnym dywanie
O nie, limonka/żółty byłby tylko na kanapie i tej malutkiej ścianie

Cytat:
Wrzucam kilka zolto - limonkowych pomysłów:

choć ja pewnie poszłabym w fiolet, bo jest łatwiejszy, łatwiej dobrać inne dodatki, wybór większy. Limonka jest moim zdaniem trudna jako kolor, tu już trzeba mieć perfekcyjne wszystko, żeby razem zagrało.
Dziękuję
Fiolet będę miała w sypialni Do tego chcę dodać niebieskie zasłony

Stary 2012-12-20, 12:32   #1666
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję
Fiolet będę miała w sypialni Do tego chcę dodać niebieskie zasłony
U mnie fiolet jest w pokoju dziennym - wyszedł zupełnie niespodziewanie (na początku miała być biel, turkus i szarości), bo na papierku farba wydawała się...szara. No i dopiero przy malowaniu wyszło, że jednak będzie fiolet Mamy więc jedną dłuższą ścianę ciemnofioletową, pozostałe białe, i jest taka wystająca ścianka na telewizor - w kolorze o dwa tony jasniejszym niz fiolet na przeciwległej ścianie. Wszystkie meble są białe, do tego mamy ciemnoszarą kanapę ze srebrną nitką, dodatki w kolorze srebrnym, fioletowym, czarnym i różowym . Ten róż w małych ilościach (na poprzednim zdjęciu widać - doniczka, lampka) a daje wiele uroku Zastanawiam się jeszcze nad dywanem małym pod stolik kawowy, ale nie mam pojęcia do do koloru - myślę o jednym z tych dwóch rozwiązań:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bedroom-violet-with-purple-carpet1.jpg (41,7 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Jamica-Purple-grey-4820.jpg (36,7 KB, 14 załadowań)

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2012-12-20 o 12:34
Stary 2012-12-20, 19:12   #1667
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Kanapa limonkowa/żółta i jeszcze wymyśliliśmy, że zabudowanie na rurę kominka (dodaję zdjęcie - teraz jest w kolorze czerwonym ) też pomalować na właśnie taki sam kolor jak kanapa.
Reszta ścian będzie szara.
A co do dodatków to myślałam właśnie o białych/fioletowych
Pięknie
Czemu zrezygnowałabyś? Myślisz, że by nie pasował?
Zależy co byś chciała osiągnąć i jak się czujesz w danym wnętrzu. Ja nie lubię zbyt wielu barw w jednym wnętrzu, dlatego w poprzednim poście zaproponowałam styl, który najbardziej do mnie przemawia. Jednakże patrząc na to: http://img.ec24h.pl/artjezier/tmp/5/...40.800x600.jpg i na to http://cdn2.jysk.com/getimage/pm.med...09500/WEB/1005 to myślę, że możesz łączyć te 3 barwy Co do dywanu to ja bym dała jasnoszary, dodatki w limonce i filecie (z tym, że mało już tej limonki - np tylko gdzieś ze dwie świeczki/doniczkę na kwiatka).
Stary 2012-12-20, 19:23   #1668
masija
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie fiolet jest w pokoju dziennym - wyszedł zupełnie niespodziewanie (na początku miała być biel, turkus i szarości), bo na papierku farba wydawała się...szara. No i dopiero przy malowaniu wyszło, że jednak będzie fiolet Mamy więc jedną dłuższą ścianę ciemnofioletową, pozostałe białe, i jest taka wystająca ścianka na telewizor - w kolorze o dwa tony jasniejszym niz fiolet na przeciwległej ścianie. Wszystkie meble są białe, do tego mamy ciemnoszarą kanapę ze srebrną nitką, dodatki w kolorze srebrnym, fioletowym, czarnym i różowym . Ten róż w małych ilościach (na poprzednim zdjęciu widać - doniczka, lampka) a daje wiele uroku Zastanawiam się jeszcze nad dywanem małym pod stolik kawowy, ale nie mam pojęcia do do koloru - myślę o jednym z tych dwóch rozwiązań:
U mnie na początku też miał być fiolet ale narzeczony mówi, żebyśmy zaszaleli
Ja bym wybrała pierwszą opcję Osobiście nie lubię żadnych wzorów na tkaninach

Cytat:
Zależy co byś chciała osiągnąć i jak się czujesz w danym wnętrzu. Ja nie lubię zbyt wielu barw w jednym wnętrzu, dlatego w poprzednim poście zaproponowałam styl, który najbardziej do mnie przemawia. Jednakże patrząc na to: http://img.ec24h.pl/artjezier/tmp/5/...40.800x600.jpg i na to http://cdn2.jysk.com/getimage/pm.med...09500/WEB/1005 to myślę, że możesz łączyć te 3 barwy Co do dywanu to ja bym dała jasnoszary, dodatki w limonce i filecie (z tym, że mało już tej limonki - np tylko gdzieś ze dwie świeczki/doniczkę na kwiatka).
Też nie lubię żeby było pstrokato ale myślę, że może z fioletem dodatkowo w formie bibelotów nie zrobi krzywdy
Ten obraz jest świetny. Aż muszę poszukać coś podobnego
Masz rację-limonka jeśli już to jedna, dwie rzeczy. Nie więcej

Dziękuję za rady dziewczyny i obiecuję, że po remoncie wrzucę zdjęcia
Na razie muszę odebrać szafkę rtv i po Nowym Roku zamówić narożnik.
A tak w ogóle to nawet nie wiem kiedy ten remont nam się zacznie

Stary 2012-12-20, 20:37   #1669
Elfia4
DOMator

Cytat:
U mnie fiolet jest w pokoju dziennym - wyszedł zupełnie niespodziewanie (na początku miała być biel, turkus i szarości), bo na papierku farba wydawała się...szara. No i dopiero przy malowaniu wyszło, że jednak będzie fiolet
No cóż, szarość ma wiele odcieni To nie tylko jeden kolor w jaśniejszej lub ciemniejszej tonacji, lecz wiele odcieni od czystej szarości przez te złamane fioletem, czerwienią, zielenią, granatem itd. Najwyraźniej wam się trafił odcień z pogranicza szarości i fioletu i dopiero pod wpływem światła na ścianie ujawniły się pigmenty, które wydobywają ze ściany fiolet. W puszce farba może wyglądać na kompletnie inną. Aczkolwiek, jeśli fiolet jest dużo bardziej fioletowy, niż szary, to chyba wybraliście tę farbę z zamkniętymi oczami
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 23:14   #1670
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
No cóż, szarość ma wiele odcieni To nie tylko jeden kolor w jaśniejszej lub ciemniejszej tonacji, lecz wiele odcieni od czystej szarości przez te złamane fioletem, czerwienią, zielenią, granatem itd. Najwyraźniej wam się trafił odcień z pogranicza szarości i fioletu i dopiero pod wpływem światła na ścianie ujawniły się pigmenty, które wydobywają ze ściany fiolet. W puszce farba może wyglądać na kompletnie inną. Aczkolwiek, jeśli fiolet jest dużo bardziej fioletowy, niż szary, to chyba wybraliście tę farbę z zamkniętymi oczami
My mielismy znajomego malarza, który zaoferowal pomoc, mielismy cale 'kolko' szarych odcieni i zasugerowal ten, który wydal mu sie cieplejszy. Nie byla to czysta zimna szarosc, tylko taka wlasnie zlamana, ale jak ktos by mnie spytal to wpadalo to w braz, nie fiolet Nie bylo nas wtedy w mieszkaniu, przychodzimy a tu bach! efekt koncowy jest mniej wiecej taki jak w zalaczniku (na ciemniejszej scianie). Przykladalismy potem papierek i bylo widac wyrazna roznice! Moze mial zepsute papierki, albo zla farbe kupil Ale jak mówie, wyszlo nadspodziewanie dobrze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg color-purpleLg.jpg (137,7 KB, 13 załadowań)

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2012-12-20 o 23:16
Stary 2012-12-22, 16:15   #1671
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
hydraulika-wymiana też?
pogrubionego nie rozumiem-wlicza Wam w cenę zakup? czy montaż?
Montaż, napisałam co będziemy mieć w łazience, bo ktoś się pytał.
Stary 2012-12-22, 17:58   #1672
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie, ja wszystko do łazienki oprócz kabiny (wc, umywalkę, baterie) kupowałam w sklepach internetowych i wyszło taniej niż w stacjonarnych sklepach

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 20:14   #1673
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Copykat Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, ja wszystko do łazienki oprócz kabiny (wc, umywalkę, baterie) kupowałam w sklepach internetowych i wyszło taniej niż w stacjonarnych sklepach
zgadzam się a płytki to właśnie lepiej kupić w markecie budowlanym, bo jak Ci zostaną, to możesz oddać nawet pojedynczą płytkę
Stary 2012-12-22, 21:58   #1674
agusiowata
Zakorzenienie

Założyłam dziś sobie zeszyt i będę sobie zapisywać wydatki na mieszkanie, byśmy wiedzieli ile łącznie nas kosztowało. Zamówiliśmy okna, za miesiąc będziemy mieć montowane.
Stary 2012-12-22, 23:21   #1675
Elfia4
DOMator

Cytat:
My mielismy znajomego malarza, który zaoferowal pomoc, mielismy cale 'kolko' szarych odcieni i zasugerowal ten, który wydal mu sie cieplejszy. Nie byla to czysta zimna szarosc, tylko taka wlasnie zlamana, ale jak ktos by mnie spytal to wpadalo to w braz, nie fiolet Nie bylo nas wtedy w mieszkaniu, przychodzimy a tu bach! efekt koncowy jest mniej wiecej taki jak w zalaczniku (na ciemniejszej scianie). Przykladalismy potem papierek i bylo widac wyrazna roznice! Moze mial zepsute papierki, albo zla farbe kupil Ale jak mówie, wyszlo nadspodziewanie dobrze
Obstawiam, że malarz sam kupił jeszcze "cieplejszy" odcień szarości i wyszła śliwka węgierka w całej okazałości. Farba z mieszalnika powinna wyjść dokładnie taka jak na wzorniku. Jakiekolwiek odstępstwa od koloru powinny być ledwie zauważalne. Sama dokupowałam farbę po ok. 2 latach, żeby zamalować część ściany po remoncie instalacji. Podałam nr farby i dostałam puszkę dokładnie takiej samej farby. W miejscu styku starej farby z nową nie ma nawet śladu różnicy.
Inną sprawą jest to, że odcień na małym skrawku kartki z wzornika będzie się wydawał jaśniejszy niż na ścianie. Na dużej powierzchni kolor odbieramy jako ciemniejszy i bardziej nasycony, więc czasem można się rozczarować, kiedy jaśniutka szarość okazuje się nie taka jasna, jak by się wydawało

A tak na marginesie, to jak Wam idą przygotowania do świąt?
Ja byłam przekonana, że mam dużo czasu, a tymczasem dopadł mnie kaszel, osłabienie i brak energii do sprzątania
Tylko stroiki świąteczne udało mi się zrobić i w sumie choinka już stoi, ale sprzątania jeszcze sporo przede mną, a czasu niewiele...
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 08:38   #1676
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Obstawiam, że malarz sam kupił jeszcze "cieplejszy" odcień szarości i wyszła śliwka węgierka w całej okazałości. Farba z mieszalnika powinna wyjść dokładnie taka jak na wzorniku. Jakiekolwiek odstępstwa od koloru powinny być ledwie zauważalne. Sama dokupowałam farbę po ok. 2 latach, żeby zamalować część ściany po remoncie instalacji. Podałam nr farby i dostałam puszkę dokładnie takiej samej farby. W miejscu styku starej farby z nową nie ma nawet śladu różnicy.
Inną sprawą jest to, że odcień na małym skrawku kartki z wzornika będzie się wydawał jaśniejszy niż na ścianie. Na dużej powierzchni kolor odbieramy jako ciemniejszy i bardziej nasycony, więc czasem można się rozczarować, kiedy jaśniutka szarość okazuje się nie taka jasna, jak by się wydawało
Pewnie masz rację, malarz w ogóle był z tych pomagaliskich typów (tego nie bierz, ten za ciemny... - co w sumie mi nie przeszkadzało - pierwsza przeprowadzka, pierwsze malowanie, przecież ja totalnie się na malowaniu i kolorach nie znam), doradził naprawdę dobrze i bardzo mi się podoba efekt końcowy!
Cytat:
Ja byłam przekonana, że mam dużo czasu, a tymczasem dopadł mnie kaszel, osłabienie i brak energii do sprzątania
Tylko stroiki świąteczne udało mi się zrobić i w sumie choinka już stoi, ale sprzątania jeszcze sporo przede mną, a czasu niewiele...
Ja jestem juz prawie przygotowana, brakuje mi tylko zakupów na ostatni swiateczny obiad
Stary 2012-12-23, 09:03   #1677
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie kiepsko. Co prawda to nie ja organizuje święta, jade do mamy, ale obieca lam upiec ciasto. Zaplanowałam zrobić pierogi, jednak nie znalazłam czasu. Zaraz jadę na zakupy i biorę sie za pieczenie. nie mam jeszcze prezentów dla kilku osób :/ jednym slowem fatalnie
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 11:40   #1678
strawberka
Zakorzenienie

a ja jestem u teściowej narazie nie zagoniła mnie do żadnej roboty do mamy jadę w Wigilię więc też na gotowe z racji tego, że w tym roku jestem totalnie spłukana, to prezenty dostaną tylko dzieci jakoś mnie te święta ani grzeją, ani ziębią... ot okazja do rodzinnego spotkania

28 grudnia przyjadą do mnie szafy cieszę się, że w nowy rok wejdę uporządkowana upatrzyliśmy też łóżko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Lozko_zen_2_640.jpg (69,5 KB, 60 załadowań)
Stary 2012-12-23, 12:02   #1679
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość
a ja jestem u teściowej narazie nie zagoniła mnie do żadnej roboty do mamy jadę w Wigilię więc też na gotowe z racji tego, że w tym roku jestem totalnie spłukana, to prezenty dostaną tylko dzieci jakoś mnie te święta ani grzeją, ani ziębią... ot okazja do rodzinnego spotkania

28 grudnia przyjadą do mnie szafy cieszę się, że w nowy rok wejdę uporządkowana upatrzyliśmy też łóżko
Ładne gdzie mozna je kupić?

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 13:34   #1680
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Założyłam dziś sobie zeszyt i będę sobie zapisywać wydatki na mieszkanie, byśmy wiedzieli ile łącznie nas kosztowało. Zamówiliśmy okna, za miesiąc będziemy mieć montowane.
Proponuję zrobić także budżet, wypisać wszystkie przewidywane prace, zużycie materiału, materiały, ceny+narzut ok.30%. Dzięki temu ma się większą kontrolę nad wydatkami i włosy dęba nie staną jak zobaczysz wydane naście tysięcy a mimo to pustki w domu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości