![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Święta ateisty
Cytat:
ewka1987 - a po cały ten sarkazm w stosunku do mnie? napisałam na samym początku, jakie zachowania mnie dziwią - w jaki sposób ateiści spędzają święta (wtf? przecież oni świąt nie mają ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam barszcz z uszkami jem cały rok bo to jedna z niewielu zup jakie naprawdę lubię. Pierogi też jadam często i bigos i śledzie robię cały rok bo z TŻ-em je uwielbiamy ![]() Karpia nie lubię- jedna z niewielu ryb od jakich mnie odrzuca, więc nie jem go nigdy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Owszem istnieją. Ale większość ludzi w tym wątku pisała, że owszem na kolację do rodziny idą, ale nie ma kolęd, opłatka, ani pasterki.
Tylko spotkanie w większym gronie, jedzenie i ta nieszczęsna choinka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
No to jest dziwne. Ale nie widze nic zlego w tym, ze osoba noewierzaca wezmie udzial w wigilii u rodziny/znajomych tak samo jak jestem zapraszana na obiad u mojego chlopaka z okazji swiat islamskih i biore w nich udzial. Chce zebym byla z nim w waznym dla niego dniu to przychodze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą nie wiedziałam, że na święta ateista nie może pierogów i barszczu na raz zjeść. Ani ubrać choinki, ani pojawić się u wierzącego członka rodziny z prezentem i życzeniami. Jakby tak pomyśleć to unikając wszelkich konotacji z jakąkolwiek religią miałabym więcej zakazów niż jakikolwiek wierzący ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie pojawiła się żadna osoba, która korzystając z wolnego - bierze swoje 4 litery i jedzie np. na egzotyczną wycieczkę, bo to też modne ostatnio. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edit: co do wyjazdow to zdziwilabys sie (ja przynajmniej bylam). Jest cholernie trudno znalezc jakikolwiek wolny pokoj w hotelu/pensjonacie w gorach. Moj tata pojechal do szczyrku na 6 dni i zaczal zalatwiac wszystko jakis miesiac temu i jedyne wolne miejsca byly w jakis obskurnych hotelikach 20 km od sCzyrku. Podobno od jakis 5 lat jest to dosyc popularny trend wyjezdzac na swieta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja matka jest niechrzczona, babcia i dziadek niewierzący, ale w święta się spotykamy wszyscy u nich bo jest to jedna z niewielu okazji, przy której każdy ma wolne. Matka często jest za granicą, często jak jest w PL to pracuje i w weekendy. Ojciec też dużo pracuje. Oni na święta mają wolne, ja mam wolne wtedy (nie mam uczelni ani pracy), moja kuzynka ma wolne i moja ciocia. A w ciągu roku ciężko bywa ze spotykaniem się. Więc jest mała choinka bo to fajne (i siostrzenica lubi jak się świeci ![]() Ojciec jest niewierzący, ale był chrzczony bo druga babcia jest mocno wierząca. I ona robi taką wigilię z prawdziwego zdarzenia. I na nią wszyscy przychodzimy bo dla niej to jest ważne. Ona wie, że nie wierzymy, wie że będę brała tylko ślub cywilny itd ale sama z siebie wierzy i ze względu na jej wiarę jesteśmy z nią w ważnym dla niej dniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja np. nie wyjechałabym na egzotyczną wyspę, bo tak naprawdę ten grudzień to jedyna szansa w roku, żeby spotkać mojego brata z jego żoną, bo mieszkają od wielu lat za granicą i nie mogą sobie pozwolić na częstsze loty ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast w przypadku osób wychowanych w wierze katolickiej, którym dopiero później znudziło się chodzenie do Kościoła - choinka wciąż jest obecna. Być może, choinka nierozerwalnie kojarzy im się ze świętami i dzieciństwem. i dlatego zdziwiło mnie, że w takim wątku nie znalazł się nikt (lub jedna osoba), kto takich tradycji nie kultywuje. Tradycji nierozerwalnie związanych ze świętami bożonarodzeniowymi (symbolika przejęta przez chrześcijaństwo), bo jakby nie było - nikt choinki jakimś cudem nie ubiera w trakcie Wielkanocy czy w lipcu.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
WhiteCherry ma dużo racji w tym co pisze. Ale też i sporo racji mają Dziewczyny, uważające się za ateistki i siadające razem z rodzinami przy tzw. wigilijnych stołach, przy ubranej choince i jedzące wigilijne potrawy. Podam na swoim przykładzie : nie jestem ateistką; jestem tzw. innowiercą. Kulminacja "moich" grudniowych świąt przypada na 21 - 22 grudnia. Obchodzę je na swój sposób. Mieszkam na wsi. Moimi sąsiadami są katolicy. Dla nich wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku. Wiedzą, że w ten wieczór będę siedziała sama w domu. Dla nich jest to niedomyślenia. I co ? Każdego roku zapraszają mnie na kolację. Zapraszają z gościnnością z serca płynącą. I ja to zaproszenie przyjmuję. A dlaczegóż by nie ? Wiedzą, że innowiercą jestem. Nie modlę się z nimi, nie łamię opłatkiem, bo byłoby to dla mnie świętokradztwem. Zjadamy w miłej atmosferze rybę po grecku, pierogi z kapustą czy też sałatkę śledziową po kaszubsku. W tle lecą kolędy. I czy mi coś ubędzie ? Czy sprzeniewierzam się tym swojej wierze ? Uważam, że nie. Ani oni mnie, ani ja ich nie namawiamy do zmiany wiary. A spędzony wspólnie wieczór wigilijny traktujemy jako przyjacielską kolację. Oni idą na pasterkę, ja - do domu. I co w tym złego ? Tak samo gdybym żyła w katolickiej rodzinie nie wyrzucałabym choinki przez okna, ale zasiadła z innymi do wspólnej kolacji. Bez mistycznej otoczki.
I mówię tu wyłącznie o wieczorze 24-go grudnia. Nie odnoszę się do ślubów kościelnych dla pozoru czy też podobnych rzeczy. Nigdy, powtarzam nigdy nie zostałabym np. świadkiem na ślubie kościelnym. Z klękaniem czy też bez. To traktowałabym już jako sprzeniewierzenie się moim przekonaniom. Ale to już rozważania na inny temat. Acha - choinki w domu nie mam. Mam za to co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uklęknę w kościele podczas mszy, bo głupio tak tego nie zrobić. wg mnie coś tu jest nie tak. co masz? ![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
nie chce mi się wertować poprzednich stron, ale taki wpis już się pojawił.
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym na pierwszej stronie wątku ktoś pisał, że nie ma opłatka i choinki, może warto jeszcze raz przeczytać? Dlaczego nikt nie ubiera choinki w lato - odpowiedź jest banalna...Nawet w zimie choinka stojąca przy grzejniku umiera, w lato byłyby problem ją kupić i nie wiem ile mogłaby stać...Chyba kilka godzin ![]()
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ja uznaję przysięgę ludzi, jeśli ci w nią wierzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak większość ale u mnie zawsze była prawdziwa. Sztuczne są brzydkie i nie pachną.
![]() Mam wrażenie, że Twoje wnioski o większości to projekcja wszystkiego tego, co zaobserwowałaś u garstki osób i co Cię drażniło. Nie znałam ani jednej osoby, która miałaby sztuczną choinkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() moglam brac w tym wydarzeniu udzial. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak samo jak większość osób, które znam ma żywe choinki, bo w tym jest właśnie ich piękno - są pachnące i o wiele przyjemniejsze. W moim przypadku nie widziałabym potrzeby posiadania sztucznego drzewka, bo już pisałam dlaczego pojawia się u nas w domu choinka - bo pachnie lasem i jest przyjemna dla oka w zimowy wieczór...Ale widzę, że są osoby, które lepiej znają nasze sumienie i naszą prawdziwą motywację ![]() ![]() Czytając takie wypowiedzi mam wrażenie, że zaraz tu się zacznie licytacja, że prawdziwy ateista wg zasad (jakich, ustalonych przez kogo i kiedy? czekam dalej na odpowiedź ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Masz oczywiście niezaprzeczalne prawo do takiego spojrzenia na tę sytuację. Dla mnie natomiast przystąpienie do ślubu kościelnego, jako do obrzędu, który "ani grzeje, ani ziębi", wyłącznie na zasadzie ustępstwa na rzecz drugiej strony, jak również i świadczenie o jego powadze i randze, ma w sobie coś nierzetelnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
poza tym, biedne drzewko, na święta ścięte, po świętach do kosza. Ale oko cieszyło. Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:40.