![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: moda na zaręczyny
A mi tam to nie przeszkadza. Ludzie są różni, jedni chcą się chwalić swoim szczęściem, a inni zachować je dla siebie. Co komu do tego? Czasem bawi mnie sposób w jaki ludzie pokazują swoją prywatność, ale żeby mnie to wkurzało czy denerwowało? Czemu ma mi przeszkadzać czyjeś szczęście?
Niech się ludzie zaręczają i chwalą jeśli tego chcą.
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
W sumie, wolę nawet popatrzeć na zdjęcia z ustawianych i pozowanych zaręczyn, niż na przedstawienie jakie odrywa w obecnej chwili jedna moja znajoma. Chyba ją chłop rzucił, bo teraz jej fejsbuka pokrywa seria rozpaczliwych zdjęć pt. 'umrę bez Ciebie, tnę się, a Ty jesli mnie kochałeś to wróć'. Opatrzonych jego inicjałami. Zdjęć naliczyłam już w tej chwili +/- 28 i ciągle rośnie
![]() ![]() ps. najdziwniejsze zjawisko - ona ustawia status w 'zaręczona' - 147 lajków. Ona ustawia za 2 miesiące status 'wolna' lajkó tyle samo, te same osoby. I tak w kółko. Niech się oni zdecydują czy lubią tego jej narzeczonego czy nie ;] Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2012-12-29 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie osobiście takie podejście do sprawy by bardzo zastanawiało (nie mówię tu o wymuszaniu) - jeśli chłopak się oświadcza, to chciałabym wiedzieć, że nasza relacja jest na tyle ważna, a nie że chciałby mnie wziąć na przeczekanie na okres nieokreślony, bo mu jest wygodnie jak ma kobietę, a na pewno trudno mu będzie znaleźć następną.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś przebije moją koleżankę która : będąc bardzo krótko ze swoim misiem(nawet nie pół roku) wynajęła droga restaurację,ubrała się w suknię balową,jego w garnitur,rodzice podobnie i na obiedzie w tej restauracji on się jej oświadczył.W ten sam dzień na fejsie pojawiły się zdjęcia z każdego szczegółu tego wydarzenia,na koniec zdjęcie jej pierścionka z napisem koniec wolności
![]() mało tego.. na moje zaręczyny po 2 latach związku zareagowała pytaniem czy nie jestem w ciązy? ![]() ![]() bezczelnośc ludzka.Ja nigdy nie odważyłabym się podzielić tak waznym dla mnie wydarzeniem z 300 znajomymi na fejscie,bo wiem że obchodzi to zaledwie garstkę.Nie mam potrzeby obnażania się.To tyle ![]()
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Sophie86
A co jeśli brak planowania ślubu jest związane z innymi czynnikami, aniżeli ''lekceważenie przez Tż''? My jesteśmy w takiej sytuacji. W lutym minie rok od zaręczyn i ani nie ustaliliśmy konkretnej daty ślubu ani nie poczyniliśmy żadnych przygotowań w tym kierunku. Co prawda obydwoje rozmawialiśmy na temat jak ma wyglądać nasz ślub i zrobiliśmy kalkulację, ale te ''marne'' `10tys jest dla nas zbyt dużą kwotą obecnie. I jaki z tego wniosek? Ano taki,że obydwoje tego pragniemy i chcemy, ale są czynniki zewnętrzne powodujące, że musimy odłożyć czas zaślub na bliżej nieokreśloną przyszlość.Żadne z nas nie chce trwać w wiecznym narzeczeństwie, aczkolwiek są priorytety i priorytety...Dlatego też zanim wystartujemy z pytaniami intymnymi(a kiedy ślub?a kiedy dzidziuś?a kiedy drugie dziecko? itp itd) czasem warto zastanowić się czy naprawdę warto... Parę razy spotkałam się z sytuacjami, kiedy najgłośniej o szybkiej organizacji ślubu ''krzyczały'' te osoby,które miały ślub i wesele zafundowane przez rodziców.Gdyby i u nas taka sytuacja była to zapewne już byliśmy po ślubie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
lasubmersion
U Was jest zupełnie inna sytuacja, zupełnie zrozumiała. Zresztą widać, że rozmawiacie na ten temat, chcecie coś planować. Pozostaje mi życzyć Wam, żebyście jak najszybciej mieli korzystną sytuację finansową ![]() Wścibskich pytań się oduczyłam - można nie znając sytuacji sprawić komuś dużą przykrość.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
Mnie się wszyscy pytają kiedy ślub to uczciwie odpowiadam że jak nas będzie stać ;p czyli kilka lat muszą wytrzymac. Zwykła ludzka ciekawość. AAAaaa i co do porzuconych lasek, jezu mama taką w znajomych. 152394328 zdjęć w stylu wyginam się przed lustrem półnaga z podpisami PATRZ CO STRACIŁEŚ, nie usuwam jej ze znajomych tylko dlatego że ją oglądam i mam przy tym niezłą zabawę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Mnie ogólnie czyjeś zaręczyny nie ziębią, ni grzeją
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Żeby móc chwalić się pierścionkiem? No bo innego wytłumaczenia nie widzę. Między Wami taki stan nic nie zmienia, dalej jest jak było, oprócz tego, że teraz hucznie możecie nazywać się (wiecznymi) narzeczonymi. Nigdy czegoś takiego nie zrozumiem. ![]() Narzeczeństwo jest po to, żeby planować ślub, a nie tkwić w tym stanie po 5/10 lat. Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2012-12-29 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja może sukienek z paryskiego wybiegu nie mam ale uczesanie i umalowanie owszem ![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-12-29 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | ||
Żona Gargamel
|
Cytat:
Cytat:
![]() tylko przykro się robi jak się pomyśli, że to dorośli ludzie ![]() Mi np pasuje kolejność w stylu: zaręczyny, mieszkanie razem i np po roku, jak wszystko jest ok, planowanie ślubu. Ale wiem, że dla wielu z was zaręczyny=ustalanie daty od razu i spoko, rozumiem. Ale nie rozumiem par, które się zaręczają ledwo po 20 (albo wcześniej), będąc bez pracy, mieszkania itd. Pokazują jacy oni to dorośli są bo się zaręczyli a tak naprawdę są dzieciakami, które nie potrafią obiektywnie spojrzeć na swoją sytuację i liczą, że rodzice wszystko sfinansują i załatwią... A potem ich życie będzie usłane różami i serduszkami ![]() Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-12-29 o 10:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3833427 7]Ale po co w takim razie się zaręczaliście?
![]() Żeby móc chwalić się pierścionkiem? No bo innego wytłumaczenia nie widzę. Między Wami taki stan nic nie zmienia, dalej jest jak było, oprócz tego, że teraz hucznie możecie nazywać się (wiecznymi) narzeczonymi. Nigdy czegoś takiego nie zrozumiem. ![]() Narzeczeństwo jest po to, żeby planować ślub, a nie tkwić w tym stanie po 5/10 lat.[/QUOTE] ![]() Bo Ty tak mówisz ? Nikt nie powiedział, że będą wiecznymi narzeczonymi. Zaraz sobie dorabiasz własne teorie i jeszcze dziewczyne atakujesz. Ty sobie zrobisz jak zechcesz, ale to nie znaczy, że masz monopol na jedną jedyną słuszną racje i musisz rozstawiać wszystkich do okoła według swojego 'widzimisię'.
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
a ja najbardziej nie rozumiem takiego myslenia i zareczyn jako niespodzianki i inicjatywy partnera ![]() kompletnie nie wiem jak kobieta w 21 moze myslec w ten sposób. Takie oczekiwanie az misiu mnie poprosi bym została jego żoną jest wg mnie zenujące... Zawsze mi sie wydawało ze w dzisiejszych czasach dwoje dorosłych ludzi po prostu ustala to ze sobą i bierze ślub.... Dla wyjaśnienia jestem męzatką11 lat i zareczyn nie mialam...nawet mi przez mysl nie przeszło ze cos takiego powinno nastąpic ![]()
![]() |
![]() |
#138 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ktoś ma inne zdanie w tej kwestii niż Ty czyli jest dziwny, tak? ![]() Oczekujesz pewnej tolerancji, a sama jej nie dajesz. Przykre. Ja uważam zaręczyny za moment świadczący o tym, że para jest gotowa do wzięcia ślubu i weźmie go kiedy tylko będzie mogła, w możliwie najwcześniejszym terminie. Chodzenia z pierścionkiem 5 lat albo zaręczania się i nie planowania wspólnej przyszłości po prostu nie rozumiem. JA tego nie rozumiem, po prostu to moja opinia, której nikomu nie narzucam. Jeśli ktoś ma inne podejście to jego sprawa, a nie moja. Dla mnie to dziwne, ale przecież moja opinia nie ma na nikogo wpływu, więc nic się nikomu nie dzieje. Cytat:
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3833427 7]Ale po co w takim razie się zaręczaliście? ![]() Żeby móc chwalić się pierścionkiem? No bo innego wytłumaczenia nie widzę. Między Wami taki stan nic nie zmienia, dalej jest jak było, oprócz tego, że teraz hucznie możecie nazywać się (wiecznymi) narzeczonymi. Nigdy czegoś takiego nie zrozumiem. ![]() Narzeczeństwo jest po to, żeby planować ślub, a nie tkwić w tym stanie po 5/10 lat.[/QUOTE] Po części się zgadzam. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
sunprince
Cieszę się, że masz monopol na temat zaręczyn. Zaręczyliśmy się bo tego potrzebowaliśmy.Przestał nam mentalnie starczać status chłopaka/dziewczyny.Jak wcześniej pisałam-zaręczyny są kolejnym schodkiem do małżeństwa.Teoretycznie między nami nic się nie zmieniło.Nadal mamy wspólne konto i nadal nie mieszkamy razem.Praktycznie jednak narzeczeństwo dla mnie równa się deklaracji, że człowiek chce być z drugą połówką na poważnie(w naszym przypadku) i chce z nią budować swoje życie. Jest ''delikatna'' różnica między byciem narzeczeństwem 5/10 lat, a byciem narzeczeństwem lat dwa czy trzy? Poza tym jest tyle indywidualnych czynników wpływających na kwestię ślubu, że pisanie takich tekstów jest po prosto dorabianiem sobie ideologii do stanu rzeczywistego. Nie wyobrażam sobie życia w konkubinacie, ale nie oznacza to, że każdą osobą wyrażającą sympatię dla takiego rozwiązania będę atakować i przekonywać, że robi źle bo jak ludzi się kochają TO ŚLUB MUSI BYĆ. Podobnie jak nie wyobrażam sobie mieć dziecko i nie być w małżeństwie, ale to nie oznacza, że każdego rodzica niebędącego w związku małżeńskim będę przekonywać, że dla dobra mojego widzimisię i reszty społeczeństwa powinien ten ślub wziąć... visionAM Wskaż proszę mi dokładnie fragment w którym jestem nietolerancyjna. Jedyne objawy nietoleracji widzę w narzucaniu komukolwiek schematów myślenia wyszydzanie z podjętych przez kogoś decyzji z takich, a nie innych powodów. Niestety dyskusji żadnej tutaj nie będzie bo niektóre wizażanki uważają, że ich wybór i sposób życia jest jedyny i słuszny.A niestety taka postawa zamyka drogę do jakichkolwiek rozważań bo z góry zakłada, że wszystkie inne opcje są niewłaściwe i wręcz niewybaczalne.Dlatego kończę swój udział w tej dyskusji życząc miłego dnia ![]() Edytowane przez lasubmersion Czas edycji: 2012-12-29 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3833427 7]Ale po co w takim razie się zaręczaliście?
![]() Żeby móc chwalić się pierścionkiem? No bo innego wytłumaczenia nie widzę. Między Wami taki stan nic nie zmienia, dalej jest jak było, oprócz tego, że teraz hucznie możecie nazywać się (wiecznymi) narzeczonymi. Nigdy czegoś takiego nie zrozumiem. ![]() Narzeczeństwo jest po to, żeby planować ślub, a nie tkwić w tym stanie po 5/10 lat.[/QUOTE] ![]() Nie rozumiem teorii o pół-związkach i o tym, że po zaręczynach traktuje się kogoś poważniej niż przed. Ja mojego faceta traktuję poważnie, tak samo nasz związek. Jak mogłabym traktować go jeszcze poważniej kiedy dostanę pierścionek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym dziwne, że nie miałaś zaręczyn. To taka tradycja, po prostu. ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nikt tu nikogo nie 'nawraca' na (swoją) jedyną słuszną drogę, tylko wyraża swoje zdanie na temat zaręczyn i narzeczeństwa. Piszesz o tolerancji, a sama jej nie okazujesz. To, że ktoś pisze 'wg mnie narzeczeństwo to okres przygotowań do ślubu' to tylko wyraża swoje zdanie, podobnie jak ty, w zacytowanym fragmencie.
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba jesteś strasznie przewrażliwiona na tym punkcie. I owszem - dyskusji nie będzie, bo wszystko odbierasz personalnie i nie dopuszczasz do siebie myśli że ktoś może mieć inne zdanie lub może skrytykować Twój sposób myślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() ![]() To mi przypomniało o sąsiadce, wpadła z chłopakiem z którym nie była zbyt długo, oczywiście obowiązkowo ślub ![]() ![]() Aaa i jeszcze mi się przypomniało, do autorki wątku: chyba bym zabiła faceta jakby mi powiedział "zaręczymy się w przyszłym tygodniu" ![]() Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-12-29 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
visionAM
Jesli ktoś pluje na mój system wartości, to powinnam milczeć i ''być tolernacyjna''. Jednak jeśli ja mam odmienne zdanie, które wygłaszam bez chamskich podtekstów i komentarzy, to jestem nietolerancyjna. Fajna teoria ![]() leniwca Akceptuję i przyjmuję do wiadomości punkt widzenia zgoła odmienny od mojego.Nie akceptuję i nie zamierzam akceptować ataków na to, co piszę wedle czyjegoś ''widzimisię''. karolynka90 Dla mnie jednak jest różnica między chłopakiem/dziewczyną, a narzeczoną/narzeczonym.I ''ta mała błyskotka'' na palcu jest akurat najmniej ważnym elementem tej różnicy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Gdzie ktoś Ci napluł na Twój system wartości?
![]() Dziewczyno, daj spokój. Przesadzasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie muszę tego rozumieć. Skoro nic nie zmienia się po zaręczynach, nie rozumiem ich sensu i tyle. Mam nadzieję, że nie pluję na Twój system wartości. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ta tradycja była w zaniku juz 40 lat temu... teraz w dobie internetu rozkręcono ją na nowo...biznes to biznes moze ja jestem feministka(chociaz sie nie czuję ![]() ![]() sytuacji ze pyta ojca o ręke córki wogole nie rozwazam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
"Szopka z pierścionkiem" to tradycja, która się utarła ileś tam setek lat temu i została
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.