MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-29, 13:12   #3811
Chanel_Coco
Raczkowanie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Po wizycie jestem chwilowo zaspokojona
waga:
- synek-1450g (podobno na razie wszystko wskazuje na to, ze będzie ważył ok 3,5kg co by mnie bardzo cieszyło ale na razie nie skaczę z radości, wolę się nastawić na ponad 4kg żeby się potem nie zdziwić)
- ja- 60,9kg, co zawdzięczam posiedzeniu w łazience przed wizytą inaczej pewnie byłoby więcej. przybyło mi w 4,5tyg 1,5kg, także nie ma co się ważyć w święta bo to nie są miarodajne pomiary. przecież mi podczas samej kolacji wigilijnej przybył 1kg a po wstaniu od stołu drugiego dnia świąt waga pokazała 61,5kg... no ale fajnie było się pośmiać, że się tyle najadałam
za wizytę
Ja tydzień temu na wizycie miałam tę samą wage co Ty 60,9 (z tą różnicą że to było przed świetami) i mój maluch rośnie podobnie jak Twój 1400. Ile ogólnie przytyłaś od początku???

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Fajne uczucie nie?
Superowe

Agateczka współczuję hospitalizacji, dobrze że już jesteś w domku Uważaj na siebie

LUNAO śmigaj do lekarza, nie ma co denerowować siebie i maleństwa

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
z naszym małym wszystko dobrze i kurcze nie wiem czy dwa aparaty usg mogą aż tak różnie pokazywać ale wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień niby plus minus 30ogram to oby minus i wg wagi, wg wielkości brzuszka, główki i kości udowej termin na 8 lutego
OOO!! 8 lutego to prawie już!!! Szybciorem rośnie ten Twój Florcio

Cytat:
Dziewczyny w rossmanie jest 2x sześciopak (czyli 768 szt.) chusteczek nawilżanych pampers za 60zł. opłaca się? one są lepsze od tych biedronkowych?
No właśnie kupić czy nie?? Może to jeszcze za wcześnie
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:22   #3812
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
za wizytę
Ja tydzień temu na wizycie miałam tę samą wage co Ty 60,9 (z tą różnicą że to było przed świetami) i mój maluch rośnie podobnie jak Twój 1400. Ile ogólnie przytyłaś od początku???
heh z tego co pamiętam to i obwód brzuszka miałyśmy taki sam tylko, że Ty masz termin prawie 2 tygodnie wcześniej

co do wagi to zależy jak liczyć... od pierwszej wizyty (w 7tyg.) przybyło mi niecałe 5 kg ale jakby patrzec od początku ciąży to zanim doczekałam się wizyty spadł mi 1 kg (co wtedy zwaliłam na ścięcie włosów heh) więc wychodzi, że przytyłam 4 kg. Ty tak samo?

Cytat:
No właśnie kupić czy nie?? Może to jeszcze za wcześnie
no właśnie a poza tym to strasznie tego dużo jakby znaleźć kogoś do spółki i sobie wziąć jeden sześciopak a ktoś by wziął drugi to co innego... doświadczone mamusie dużo się zużywa tych chusteczek?
Stary 2012-12-29, 13:25   #3813
bmma
Zadomowienie

Cytat:
o właśnie a poza tym to strasznie tego dużo jakby znaleźć kogoś do spółki i sobie wziąć jeden sześciopak a ktoś by wziął drugi to co innego... doświadczone mamusie dużo się zużywa tych chusteczek?
Bratowa urodziła m-c temu, jej lekarze na początek odradzali chusteczki

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:27   #3814
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
a no miałam w czwartek miałam dziś rano napisać ale nadrobiłam i zapomniałam napisać co u mnie

tak więc po usg maluszek leży już główką w dół i waży 1399 g a taki wiercipięta że lekarka z 8 razy podchodziła do badania serduszka przy którymś kolejnym razie mówi no ale wiercipięta Po za tym z łożyskiem ok i powiedziała ze na 100% synek pokazała jąderka i wszystko co trzeba. Szyjkę mam 27 mm i mówi że jest ok. A jeśli dobrze widziałąm to któraś z was pisała ze tyle ma i lekarz powiedział że krótka
Ale wchodząc na porodówke mam od razu mówić że w 1 c mi sie łożysko odkleiło bo mówi że może być identycznie tera (to mnie pocieszyła)
a z pracy już się powoli wypisuje i przekazuje obowiązki jeszcze po nowym roku ze 2 dni na uprzątnięcie po sobie, tak myślę

eh ja tez zaziębiona i Julka i meczymy sie obie zdrowiej szybko
To dobrze w końcu odpoczniesz. Z tą szyjką to różnie bywa jak pisały dziewczyny...Mi we wtorek wyszła 25mm a w niedziele na IP 28mm. Lekarka mówiła, ze 25mm to takie minimum. A lekarz na IP, ze szkoda, ze nie wiemy jaka była wczesniej, bo może moja uroda taka po prostu. Ale laska na szkole rodzenia mówiła, że jak miała 27mm to lekarz jej kazał,plackiem leżec...(ale wczesniej miała prawie 40mm)Mi sie wydaje, ze to zalezy czy sie skraca nadal, czy jest twarde czy miękka i najważniejsze czy jest zamknieta... Bo jak u mnie twarda i zamknieta to no-spa i magneb6 i polegiwanie, a jak dziewczyny pisały, ze odwrotnie to sie interweniuje.

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Hej kochane
pamięta mnie ktoś jeszcze
(widzę że mnie jeszcze nie wyrzuciłyście to chyba nie jest źle)

Jak tam u Was Święta? (może jakieś streszczenie?)
bo niestety ale nie jestem w stanie nadrobić.
ponieważ ja Święta spędziłam na oddziale szpitalnym
w pierwszy dzień Świąt złapał mnie straszny ból z tyłu pleców w okolicy nerek, nie mogłam ani leżeć ani siedzieć słabo mi było i w dodatku wymiotowałam
Tak też trafiłam do szpitala z podejrzeniem kolki nerkowej, no i musiałam zostać. Wróciłam wczoraj... nie miałam was jak wcześniej powiadomić

Z Małym wszystko dobrze fika i bryka co raz bardziej a ja dochodzę do siebie bo szpitalne łóżko wyciąga z człowieka wszystkie siły i w dodatku poszłam zdrowa a wróciłam z katarem i lekkim obolałym gardłem

Jak tylko zregeneruję siły to będę z wami znów bo się stęskniłam
To dobrze, ze już dobrze....Ale stwierdzili coś?Czy tylko przetrzymalii wypiścili ze szpitala?

Dragusia- daliście czadu!! Ja Ci powiem, ze moze być błąd pomiaru, bo ja na jednym uSG miałam praawie tydzień ciąże starszą-termin na 8.III, a za tydzien w innym gabinecie wyszła, ze młodsza o tydzien i termin na 16.III sama sie wystraszyłam, ale lekarz powiedział, że to w przybliżeniu i zalezy jak sie obwód główki złapie itp. (mojej kolezance na USg przed porodem mówili,że dziecko 3,5 kg a urodziła 4,7kg klocka;p)Ale chłop jak dąb!! I pomyślec, ze mój niedawno miał 900gram...MAm andzieje, ze za tydzień chociaz z 1kg20dag będzie A początek lutego, toż to aby dotknąć.... CHyba pospiesze swojego chłopa w kwestii wyprawki, bo teraz to już róznie moze byc z tymi terminami....
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:40   #3815
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

no właśnie a poza tym to strasznie tego dużo jakby znaleźć kogoś do spółki i sobie wziąć jeden sześciopak a ktoś by wziął drugi to co innego... doświadczone mamusie dużo się zużywa tych chusteczek?
zużywałam sporo

tyle, że chusteczki są różne- i po niektórych mojemu dziecku wychodzilo uczulenie- wiec nie wiem czy się takie zapasy opłaca robić.

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
a czemu
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:43   #3816
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

Dragusia- daliście czadu!! Ja Ci powiem, ze moze być błąd pomiaru, bo ja na jednym uSG miałam praawie tydzień ciąże starszą-termin na 8.III, a za tydzien w innym gabinecie wyszła, ze młodsza o tydzien i termin na 16.III sama sie wystraszyłam, ale lekarz powiedział, że to w przybliżeniu i zalezy jak sie obwód główki złapie itp. (mojej kolezance na USg przed porodem mówili,że dziecko 3,5 kg a urodziła 4,7kg klocka;p)Ale chłop jak dąb!! I pomyślec, ze mój niedawno miał 900gram...MAm andzieje, ze za tydzień chociaz z 1kg20dag będzie A początek lutego, toż to aby dotknąć.... CHyba pospiesze swojego chłopa w kwestii wyprawki, bo teraz to już róznie moze byc z tymi terminami....
Fajnie macie bo ja jak mi lekarz powiedział wage małego, zapytałam się czy termin porodu sie zmienił.. to ironicznie do mnie mówi że termin porodu jest zawsze ten sam i nigdy sie nie zmienia! Jak wyliczony na podstawie OM to tak będzie I co ja mam teraz mysleć? Iść do kogos innego na USG specjalnie czy ufać lekarzowi od początku ?
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:44   #3817
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
a nie wiesz dlaczego?

Cytat:
klementyna ja myślę, że za tydzień Twój Kacperek będzie ważył przynajmniej 1400g a przynajmniej mam taką nadzieję co by nie wyszło że mój aż taki wielki

edit: co do terminów to u mnie na szczęście dużej rozbieżności nie ma, z wczorajszego wydruku usg mam 3 terminy: z miesiączki-13.03, z usg-10.03 a z wagi małego 12.03

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
zużywałam sporo

tyle, że chusteczki są różne- i po niektórych mojemu dziecku wychodzilo uczulenie- wiec nie wiem czy się takie zapasy opłaca robić.
no właśnie o tym też pomyślałam... nigdy niewiadomo czy bobasowi podpasują te chusteczki... chyba trzeba na razie zrezygnować z kupna

Edytowane przez kwiatuszekkk21
Czas edycji: 2012-12-29 o 13:51
kwiatuszekkk21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 13:57   #3818
bmma
Zadomowienie

Cytat:
zużywałam sporo

a czemu
Nie wiem, chyba właśnie uczulenia dostawał, czy był odparzony bardzo. Pupę oczywiście smarują...

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:04   #3819
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
ufff w końcu nadrobiłam
więc tak: za wszystkie piękne wasze brzuszki i za udane wizyty
i witam nową mamusię z Wrocławia a gdzie mieszkasz? wybrałaś już szpital?
ja chora jestem dalej ;/
chora jestem dalej
ale wczoraj bylismy znowu na usg tym razem we wrocku wiec z tżtem z naszym małym wszystko dobrze i kurcze nie wiem czy dwa aparaty usg mogą aż tak różnie pokazywać ale wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień niby plus minus 30ogram to oby minus i wg wagi, wg wielkości brzuszka, główki i kości udowej termin na 8 lutego
łożysko II stopień dojrzałości, mam się bać?
przełączyła nam na chwile na 3d to nasz mały wredotek się ręką zasłonił i nic nie było buzi widać
Wow to duży ten Wasz Florianek
8 luty masakra przecież to już blisko, a jak już zaczniemy się rozpakowywać to jedna po drugiej

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
bidulka - ważne że juz w domku i wszystko dobrze
Cytat:
ja pamiętam jesteś lekka na wspomnienie, bo nawet dziś pisałam że dawno Cię nie było odpoczywaj dużo, nie przemęczaj się i zdrowiej
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Współczuję... Ale dobrze, że już wróciłaś do siebie
Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Pamięta, pamięta
Straszna przygoda z tym szpitalem, ale dobrze że już jesteś w domu. Kuruj się
A święta, jak to święta, najpierw szał-pał, wielkie przygotowania, a potem szast-prast i już po
Cytat:
Napisane przez Minerwa Pokaż wiadomość
Agateczka* dobrze, że już w domku, szkoda tylko bidulko, że w święta Cię to spotkało.
Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
No to miałaś przygody, a w końcu się okazało że to ta kolka czy co ? Ważne że z małym dobrze !
Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość

Ojej ale miałaś przeżycia! Ale dobrze że już w domu jesteś i że z Małym okej!
Cytat:

Agateczka współczuję hospitalizacji, dobrze że już jesteś w domku Uważaj na siebie
Cytat:

To dobrze, ze już dobrze....Ale stwierdzili coś?Czy tylko przetrzymalii wypiścili ze szpitala?

Dzięki bardzo kobietki, to miłe że o mnie pamiętacie
Kwiatuszku za wspomnienie o mnie dzisiaj(widziałam)

No więc tak dostałam w szpitalu zastrzyk i kroplówkę, ale byłam wycieńczona wymiotami i tak mnie trzęsło z zimna że szok, ale ból szybko wrócił więc dostałam kolejny zastrzyk domięśniowy i to dopiero było zbawienie bo ból mnie puścił i w końcu było mi cieplej.
Ale najlepsze było to że po świętach 27 miałam mieć Usg jamy brzusznej więc nie było 28 no to czekam już się czułam dobrze więc pobyt w szpitalu zaczął mnie wkurzać, więc wczoraj od rana czekałam o głodzie na usg a tu w końcu koło południa że nie zrobią bo się lekarz nie wyrobi no mówię wam wściekła byłam, no ale wypisali mnie na szczęście i na usg mam jechać 2.01 . Dla mnie to śmieszne bo człowiek trafia z bólem do szpitala i zamiast od razu zrobić usg to tyle trzeba czekać
No a jeśli chodzi o to czy to była kolka nerkowa to oni sami w 100% nie wiedzą takie było podejrzenie a że mnie w okolicy nerek bolało to bardzo możliwe...
A jeszcze wam powiem że tak mnie bolało i położna mnie tam badała jeszcze i pyta się mnie czy rodziłam ja że nie a ona no to taki ból podobny do porodowego właśnie no to dobrze wiedzieć mówię...

No ja tak czekałam na Święta ale nie było mi dane ich spędzić miło z rodzinką i tyle pyszności mnie ominęło a tyle się narobiłam przed Świętami i co...
Stary 2012-12-29, 14:20   #3820
Sorceresss
Wtajemniczenie

Agateczka

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY MAM PILNE PYTANIE DO TYCH KTÓRE BYŁY W KINIE NA "HOBBICIE" - CZY TO SIĘ NADAJE DLA DZIECI ???
bo dopiero teraz znalazłam info,że jest także z dubbingiem ..... i poszłabym z moimi .
film dla dzieciaczków za długi chyba...mnie już się dupcia wierciła
Sporo scen pięknych, z krajobrazami, z elfami, z norką hobbita, z magiem leśnym - sceny urocze... ale jest też sporo scen walki i tam negatywni bohaterowie są... no... obleśni Moja mama na nich nie mogła patrzeć bo ją brzydzili...

Dziewczyny... TŻ sprząta... obiecał, że będę mogła się kurować... i co? Wkurza mnie wszystko co robi.... a wszystko robi po łebkach... Wiem, że nie powinnam stać i mu pokazywać palcem co i jak, ale zaraz mnie normalnie szlak trafi!!!

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:20   #3821
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Jak dla mnie takie przedłużenie LOTR, trochę mniej mi się podobało ale kładę to na karb tego, że nie ma już tego efektu zaskoczenia co wtedy, bo znowu te znane plenery, sceny akcji już w innych filmach lepsze, no i te postacie tak nie czarują jaki kiedyś (efekt świeżości) plus, jestem jednak sporooo starszaaa... życia ten film nie odmieni, ale ogólnie bardzo sprawny kawałek hobbitowej opowieści, no ale jak ktoś np nienawidził Władcy to lepiej nie iść. W kinie dziki tłum, zwłaszcza nastolatków na randkach .
Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
I ja również byłam na Hobbicie mimo, iż nie jestem fanką tej trylogii. Ale nawet fajny. Ze wstydem się jednak przyznam, że kawałek filmu przespałam A byliśmy na seansie o 10 rano
Ja rowniez bylam w 2 dzień Świat na Hobbicie w 3D w Imaxe, to jest jednak najlepszy ekran w Krakowie. Efekty byly niesamowite, sceny walki wymiatały. Specjalnie rano wypiłam tylko inkę i kakao i jakoś nie chcialo mi sie siku przez te prawie 3 godzinki. Mi one minęły bardzo szybko, nie odczulam żadnych dlużyzn. No ale ja jestem fanem takiego gatunku.
Martwiłam się tylko, czy dzidzi nie zaszkodzi taki seans, bo w Imaxe jest naprawde glośno. Muzyka jest ogłuszająca, a dawkowana przez 3 godziny chyba nie jest dobrym pomyslem dla brzuszka? Jak myślicie?

Cytat:
DZIEWCZYNY MAM PILNE PYTANIE DO TYCH KTÓRE BYŁY W KINIE NA "HOBBICIE" - CZY TO SIĘ NADAJE DLA DZIECI ???
bo dopiero teraz znalazłam info,że jest także z dubbingiem ..... i poszłabym z moimi .
Cytat:
Myślę że średnio. Przede wszystkim strasznie długi i miejscami za dużo poważnej gadki (jak dla dzieci). Nie ma co prawda za dużo scen z orkami (które moim zdaniem mogą być dla dzieciaków dosyć przerażające) ale jednak są. Kuba jeszcze w miarę, ale Ninka to chyba za mała na taki film. Tak mi się wydaje...
Ja myślę tak samo, jak Alliw, małe dzieci mogą przerażać orkowie, gobliny i sceny walki.

Cytat:
ja tak miałam przez parę nocy, ale na razie przeszło ale wiem co czujesz, ani na jednym boku ani na drugim się nie da spać... dodatkowo dochodził ból (jakby zakwasy) w kroczu, wczoraj pytałam o to lekarza i oczywiście to normalne, biodra i spojenie łonowe się rozchodzą
Kwiatuszekkk21 ja mam tak samo niestety, śpię na poduszce rogalu Motherhood i bardzo mnie bolą te kości biodrowe od leżenia na boku.
Zamówilam sobie teraz taką nakładkę na materac z pianki termoelastycznej WellPur w Jysku, to sie dopasowuje do kształtu ciała i nacisku, nie tak, jak materac. mam nadzieję,że pomoże mi na te bóle.

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Kurcze, chyba się zaziębiłam... tak strasznie mnie boli gardło, że mi się płakać chce Na szczęście nie mam gorączki... humoru zresztą też..
Cytat:
Super, mnie pomógł + mleko + miód, a było okropnie
Będzie lepiej
U mnie dzisiaj pól nocy nieprzespane kaszel nie dawal mi zasnąć, dopiero po około 3 godzinach od wypicia mleka z miodem i czosnkiem zelżal i zasnelam ech męczarnia. Dzisiaj czuję się okropnie i pędzę syrop z cebuli, może on coś pomoże.

Cytat:
no właśnie o tym też pomyślałam... nigdy niewiadomo czy bobasowi podpasują te chusteczki... chyba trzeba na razie zrezygnować z kupna
Ja tez myślę,żeby zawczasu nie kupować dużych ilości jednych, najlepiej popróbować wcześniej, po 2 opakowania i wtedy kupić te, które się sprawdzą.

To i ja wrzucam wam mój 24 tygodniowy brzusio - 101 cm w pępuchu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dsc3328ym.jpg (210,1 KB, 52 załadowań)

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:22   #3822
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
w pierwszy dzień Świąt złapał mnie straszny ból z tyłu pleców w okolicy nerek, nie mogłam ani leżeć ani siedzieć słabo mi było i w dodatku wymiotowałam
Tak też trafiłam do szpitala z podejrzeniem kolki nerkowej, no i musiałam zostać. Wróciłam wczoraj... nie miałam was jak wcześniej powiadomić

Z Małym wszystko dobrze fika i bryka co raz bardziej a ja dochodzę do siebie bo szpitalne łóżko wyciąga z człowieka wszystkie siły i w dodatku poszłam zdrowa a wróciłam z katarem i lekkim obolałym gardłem
Dobrze, ze już jesteś w domu i wszystko w porządku

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak się zastanawiam, bo mam iść do gina 11.01 ale ten brzuch nadal mi twardnieje, co prawda tylko w nocy i rano ale jednak i ciągle mam schizy czy ta szyjka jest ok
pozatym coś mnie tam kłuje i czuje dyskomfort więc nie wiem czy nie zlapałam infekcji. Moge iść do niego 4.01 ale obiecałam sobie że wytrzymam chociaz raz 3tyg bo zawsze biegam co 2. Wytrzymać czy iśc jednak 4tego?
Ja bym poszła jeżeli czujesz, że możesz mieś jakąś infekcję, bo to lepiej wyleczyć od razu, ponieważ czytałam na innym wątku, że którejs syneek coś miał po porodzie (tylko nie powiem fachowo bo nie pamiętam) i musiał brać antybiotyk. Lekarz stwierdził, że to przez infekcję jaką miała jego mama jeszcze w ciąży.

Cytat:

jeszcze tak do końca nie mam opracowanego ..... ale myślę nad łososiem w cieście francuskim z żurawiną, kurczakiem w kokosie , udkami w miodzie , śledziami w jogurcie ,sałatka z winogron., to na razie tyle co wymyśliłam no i + słodkości - ale jakie ciasta to jeszcze nie wiem.....
A co tam więcej idzie do tej sałatki bo mnie zainteresowała

Cytat:
Napisane przez ania4891 Pokaż wiadomość
Witajcie mamusie

Mam termin porodu na 6 marca. Aktualnie tylko mamusie, które urodzą po 17 marca mają prawo do dłuższego urlopy macierzyńskiego. A ja również chciałabym mieć do niego prawo.
Mamy możliwość podpisania petycji

List otwarty w sprawie objęcia urlopem rodzicielskim rodziców wszystkich dzieci narodzonych w 2013r.

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycj eid=9080

Mamusie, podpisujcie się. Im nas więcej tym lepiej
Duzo z nas już podpisało, aczkolwiek ten link co podalaś mi nie wchodzi

Cytat:
chora jestem dalej
ale wczoraj bylismy znowu na usg tym razem we wrocku wiec z tżtem z naszym małym wszystko dobrze i kurcze nie wiem czy dwa aparaty usg mogą aż tak różnie pokazywać ale wyszło że ma 2280gram!!! czyli co pół kilo w tydzień niby plus minus 30ogram to oby minus i wg wagi, wg wielkości brzuszka, główki i kości udowej termin na 8 lutego
przełączyła nam na chwile na 3d to nasz mały wredotek się ręką zasłonił i nic nie było buzi widać
O jaaaa tak szybko
Ale te terminy to teraz chyba już nie takie miarodajne bo przecież wg OM masz na 5.03 to aż miesiąc wcześniej
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:27   #3823
megi-megi
Zakorzenienie

Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę - zaraz zaczną się u nas P....

Nie wiem, kiedy to minęło. Ledwo zrobiłam test, a tu III trymestr - niesamowite.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:27   #3824
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
wooooow !!!! Florek roooooośnie !!!!!!
no i zdrówka !
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Czosnek popijam, mam wrażenie, że zamarynowałam dziecko w imbirze, czosnku i cebuli, bo to podstawa mojej diety w ostatnich dniach i tak sobie pływa dziec w takich "smakowych" wodach

no i super ,że poczułaś się lepiej no i dla męża !!!

Cytat:
Myślę że średnio. Przede wszystkim strasznie długi i miejscami za dużo poważnej gadki (jak dla dzieci). Nie ma co prawda za dużo scen z orkami (które moim zdaniem mogą być dla dzieciaków dosyć przerażające) ale jednak są. Kuba jeszcze w miarę, ale Ninka to chyba za mała na taki film. Tak mi się wydaje...
Cytat:
Zgadzam się, ale dla mnie cala trylogia o władcy pierścieni też nie była dla takich małych dzieci, jak im pokazywałaś, to bez znaczenia czy pokażesz Hobbita, jak bym nie pokazała, dla mnie jednak za dużo scen brutalnych i działających na wyobraźnię. Nie było zresztą w kinie dzieci na tym. bo to chyba ma kwalifikację od 12 lat.
dzięki dziewczyny za opinie .... tak też myślałam ale tż wpadł na "pomysł",że może........ no ale jednak nie to nie.
Cytat:
Cytat:
u mnie baaardzo dużo chusteczek szło ..... ale co do ilości to potwierdzam - niewarto w tej chwili inwestować w tego typu rzeczy -nie tylko chust.ale i pieluchy ,kosmet. bo nigdy nie wiadomo co nami dziecku będzie pasować ....
Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Fajnie macie bo ja jak mi lekarz powiedział wage małego, zapytałam się czy termin porodu sie zmienił.. to ironicznie do mnie mówi że termin porodu jest zawsze ten sam i nigdy sie nie zmienia! Jak wyliczony na podstawie OM to tak będzie I co ja mam teraz mysleć? Iść do kogos innego na USG specjalnie czy ufać lekarzowi od początku ?
no ja myślę podobnie - i tak terminu nie idzie co do dnia określić ale ja zawsze i moja lekarka patrzyłyśmy na OM , nawet mi się zdarzyło w 2 ciąży być u innej ginki która mnie straszyła ,że termin mam 3 tyg.wcześniej niż wyliczony OM i jest on prawdopodobny bardziej.... a i tak urodziłam wg daty wyliczonej dzięki OM - 16 lut. .Pierwsze dziecko też urodziłam wg daty OM.

Cytat:
No więc tak dostałam w szpitalu zastrzyk i kroplówkę, ale byłam wycieńczona wymiotami i tak mnie trzęsło z zimna że szok, ale ból szybko wrócił więc dostałam kolejny zastrzyk domięśniowy i to dopiero było zbawienie bo ból mnie puścił i w końcu było mi cieplej.
Ale najlepsze było to że po świętach 27 miałam mieć Usg jamy brzusznej więc nie było 28 no to czekam już się czułam dobrze więc pobyt w szpitalu zaczął mnie wkurzać, więc wczoraj od rana czekałam o głodzie na usg a tu w końcu koło południa że nie zrobią bo się lekarz nie wyrobi no mówię wam wściekła byłam, no ale wypisali mnie na szczęście i na usg mam jechać 2.01 . Dla mnie to śmieszne bo człowiek trafia z bólem do szpitala i zamiast od razu zrobić usg to tyle trzeba czekać
No a jeśli chodzi o to czy to była kolka nerkowa to oni sami w 100% nie wiedzą takie było podejrzenie a że mnie w okolicy nerek bolało to bardzo możliwe...
A jeszcze wam powiem że tak mnie bolało i położna mnie tam badała jeszcze i pyta się mnie czy rodziłam ja że nie a ona no to taki ból podobny do porodowego właśnie no to dobrze wiedzieć mówię...
..... no nie fajnie .....
Stary 2012-12-29, 14:33   #3825
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny w rossmanie jest 2x sześciopak (czyli 768 szt.) chusteczek nawilżanych pampers za 60zł. opłaca się? one są lepsze od tych biedronkowych?
A jak masz kartę Rossnę to do końca roku zapłacisz -23% więc wtedy się mega opłaca bo zapłacisz za 12 opakowań 46,20 czyli 3,85 za opakowanie
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:37   #3826
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minerwa Pokaż wiadomość
Dragusia88 ja jeszcze na Popowicach, ale w marcu chcę przeprowadzić za Wrocław. Szpital miał być w Trzebnicy, ale ciąża się komplikuje, więc chyba odpadnie. Waham się miedzy Brochowem a Kamińskiego i chyba Kamińskiego zostanie. A Ty masz wybrane?
a ja jeszcze nie wiem co czytam opinie to inaczej myśle

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość

co do ciuchów dla maluszka to ja już nic nie kupuje znowu dostałam 2 siaty od bliźniaków i to już mi starczy
teraz wózek, fotelik noi pralka

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:39   #3827
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Hej kochane
pamięta mnie ktoś jeszcze
(widzę że mnie jeszcze nie wyrzuciłyście to chyba nie jest źle)

Jak tylko zregeneruję siły to będę z wami znów bo się stęskniłam
dobrze, że już jesteś z nami!
odpoczywaj, nabieraj siły
czytałam, że właśnie takie kolki w ciąży się zdarzają.. ja mam jelitową ;/

Cytat:
Dziewczyny... TŻ sprząta... obiecał, że będę mogła się kurować... i co? Wkurza mnie wszystko co robi.... a wszystko robi po łebkach... Wiem, że nie powinnam stać i mu pokazywać palcem co i jak, ale zaraz mnie normalnie szlak trafi!!!
skąd ja to znam
niedawno jeszcze by mnie też szlag trafiał ale od jakiegoś czasu dałam sobie na luz.. lepiej niech sprzątnie po łebkach a ja poprawię niż jakbym miała chłopa co w ogóle du.. nie ruszy

Cytat:
super brzuszek

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:40   #3828
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Bo tak jewst, ze termin porodu to ten z OM, ale na USg jak zmierzy lekarz dzidzie to tez wyskakuje termin porodu wg. wagi dziecka i sie ocenia, czy welkosc plodu odpowiada tygodniowi ciazy wg OM. Podobno ten jest najbardziej wiarygodny, bo potem to ten termin jest zalezny od wagi malucha a ta jest rózna u kżdego dzieckaTakze spokojnie.
Cytat:
Agateczka

Spoko to hormony! Jak mój zaczął w wigilie sprzatać, to myslałam, ze mnie szlag trafii...Podłogi mył mokrą szmatka, a potem wycierał suchą, bo twierdzi, ze mopem bród sie tylko rozmazuje...I tak raz koło razu polerował te podłogi, w końcu nie wytrzymałam i mówie: Zagęśc troche te ruchy, bo nas wielkanoc zastanie, zaraz goście przyjdą, a tu nawet podłogi nie umyte, to wielce obrażony, ze jak mu moge uwage zwracać... W końcu odpósciłam,bo nie moge żyć wietrzenie w przekonaniu, że wszystko robie najlepiej;p Niech sie uczy!

Jeszce niedawno mówiłam, ze nie wiem co to zgaga w ciazy i wykrakałam...Zaczynaja mi się dolegliwosci 3-go trymestru: zgaga, ciezko mi sie oddycha, a chodze jak pingwin- bujam się na boki jak mały skate;p Mama mnie pociesza, ze bedzie co raz gorzej;p

Edytowane przez klementyna1
Czas edycji: 2012-12-29 o 14:43
Stary 2012-12-29, 14:43   #3829
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam to samo - jak mówi "połóż się - odpocznij, ja posprzątam..."
to wolę sama to zrobić .
no ale chociaż za ich chęci się należy

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
To i ja wrzucam wam mój 24 tygodniowy brzusio - 101 cm w pępuchu
śliczny
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 14:47   #3830
klementyna1
Zakorzenienie

LAski dziś 16.z groszami "Brunet wieczorową porą" uwielbiam Bareje, ale tego jeszcze nie widzialam...Mam nadzieję, ze warto, bo zrobie sobie seansik Musze tylko naszykowac jakieś pysznosci...
Coś strippi dzis ni widu ni słychu...
Stary 2012-12-29, 14:52   #3831
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
film dla dzieciaczków za długi chyba...mnie już się dupcia wierciła
Sporo scen pięknych, z krajobrazami, z elfami, z norką hobbita, z magiem leśnym - sceny urocze... ale jest też sporo scen walki i tam negatywni bohaterowie są... no... obleśni Moja mama na nich nie mogła patrzeć bo ją brzydzili...

dzięki za opinię

a tżtem się nie przejmuj .... ONI tak prawie wszyscy......
Cytat:
Martwiłam się tylko, czy dzidzi nie zaszkodzi taki seans, bo w Imaxe jest naprawde glośno. Muzyka jest ogłuszająca, a dawkowana przez 3 godziny chyba nie jest dobrym pomyslem dla brzuszka? Jak myślicie?

Ja myślę tak samo, jak Alliw, małe dzieci mogą przerażać orkowie, gobliny i sceny walki.

co do brzuszka w kinie to chyba nic takiego się nie stanie jeśli często tego nie musi słuchać .
Ja nadal chodzę - a zaczęłam 31 tydz. . Ale pamiętam w 2 ciąży z Ninką od 7 mies. nie mogłam chodzić do kina bo mała tak w brzuchu kopała,wariowała podczas takich odgłosów ,że zrezygnowałam.....
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
A co tam więcej idzie do tej sałatki bo mnie zainteresowała
a normalna sałatka - ja uwielbiam dodawać owoce .... np.połączenie - gruszka i starty ser pleśniowy no ale teraz -w ciąży tego sera niet.
więc biorę sałatę(albo szpinak),cebulę czerwoną,pomidorki koktajl.,orzechy włoskie,paprykę , ser mozzarella,i winogrona ciemne i sos musztardowy- (tak na "oko")oliwa z oliwek - 2 łyżki; 1,5 łyżki miodu i 3 łyżeczki musztardy .
zamiast winogron pasuje też pomarańcz.
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę - zaraz zaczną się u nas P....

Nie wiem, kiedy to minęło. Ledwo zrobiłam test, a tu III trymestr - niesamowite.
Stary 2012-12-29, 14:59   #3832
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
a tu nawet podłogi nie umyte, to wielce obrażony, ze jak mu moge uwage zwracać... W końcu odpósciłam,bo nie moge żyć wietrzenie w przekonaniu, że wszystko robie najlepiej;p Niech sie uczy!
otóż to!
Cieszę się, że robi ale wiem, że robiłabym inaczej i lepiej

Cytat:
a tżtem się nie przejmuj .... ONI tak prawie wszyscy......
mój szczególnie...

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:01   #3833
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

dziewczyny co myślicie??
http://allegro.pl/ceba-zestaw-kapiel...876095682.html

bo jak zmierzyłam ile mam miejsca na wannienkę w lazience to się załamalam.
jakbym chciała postawić na pralce to mam 62cm
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:12   #3834
klementyna1
Zakorzenienie

jak bedziesz miała mgdzie postawic, to ok...
Mnie przeraza, gdzie my te rzecZY dla małęgo upchamy...wóżek, łóżeczko, przewijak, wanienka, fotelik....Nazbiera sie tych bibelotów...
Stary 2012-12-29, 15:22   #3835
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Wiem co czujesz, ale spokojnie, nie denerwuj się
Ja powoli zaczynam przyzwyczajać się do tego, że nie wszystko da się zrobić na tip top (w kwestii sprzątania szczególnie), bo chyba przy dziecku to mało możliwe

Cytat:

Miała takie same obawy przed seansem, ale stwierdziłam, że po prostu jak będzie za głośno to wyjdę. Na szczęście było znośnie

Brzuchol masz fajowy

Cytat:
LAski dziś 16.z groszami "Brunet wieczorową porą" uwielbiam Bareje, ale tego jeszcze nie widzialam...Mam nadzieję, ze warto, bo zrobie sobie seansik Musze tylko naszykowac jakieś pysznosci...
Coś strippi dzis ni widu ni słychu...
Brunet fajny, dziwny trochę, ale to w końcu Bareja
Stary 2012-12-29, 15:23   #3836
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślicie??

.... no nie wiem ja z tych co muszą zobaczyć "na żywo".....

bzinka - za brzuszek - okrąglutki !
Stary 2012-12-29, 15:26   #3837
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
jak bedziesz miała mgdzie postawic, to ok...
Mnie przeraza, gdzie my te rzecZY dla małęgo upchamy...wóżek, łóżeczko, przewijak, wanienka, fotelik....Nazbiera sie tych bibelotów...
no widziałam takie modele co sie składają jak deska do prasowania a dwa no to bym postawila kolo łożeczka czy komody bo to i tak muszę - plan jest Niunia ma swój kąt w 2 pokoju w zasadzie pół 2 pokoju
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:34   #3838
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Śliczne body, ale troszkę drogie.. Może będą na wyprzedaży
z wyprzedażami niemowlęcych ciuszków niestety strasznie kiepsko z tego co widziałam ostatnio. mało co przecenione, a jak już to takie, które najmniej mi się podobały albo i wcale. patrzyliśmy na jakieś fajne, śmieszne, z kubusiem puchatkiem czy innymi popularnymi motywami to nic taniej nie były.

Cytat:
może się i opłaca, ale ja nie zamierzam kupować teraz takich ilości bo nie wiem czy dziecku podpasuje, czy nie uczuli i po co mi potem ma leżeć. różnych promocji będzie jeszcze mnóstwo. ja na początek zamierzam kupować jak najmniejsze opakowania wszystkiego (pieluch, chusteczek, kosmetyków i czego tam jeszcze) i próbować.

Cytat:
i dobrze powiedział termin wylicza się z OM i początkowego USG (do 10 tygodnia ciąży). potem dzieci różnie rosną. USG pokazuje termin porodu w odniesieniu do wielkości dziecka, ale równie dobrze może to oznaczać, że dziecko jest po prostu duże i ma wielkość i wagę ponad normę. przecież jak w terminie z OM rodzą się dzieci z wagą ponad 4 kg to ich wielkość na wielu USG jest ponad normę a mimo to nie rodzą się miesiąc wcześniej ważąc 3 kg. tak samo dziecko ważące w 9 m-cu 2,5 kg nie czeka do 10 m-ca z narodzinami tylko rodzi się z niską wagą w terminie. dlatego te terminy z późnych USG nie powinny być brane pod uwagę. mój lekarz nawet na to nie patrzy. podaje mi wagę dziecka i tyle, a termin zostaje ten co był.

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślicie??

dla mnie to zbytek, nie miałabym gdzie trzymać takiego czegoś. jeszcze nie wiem gdzie będziemy kąpać i gdzie stawiać wanienkę ale na żadne stojaki nie mamy miejsca.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:44   #3839
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Jeszce niedawno mówiłam, ze nie wiem co to zgaga w ciazy i wykrakałam...Zaczynaja mi się dolegliwosci 3-go trymestru: zgaga, ciezko mi sie oddycha, a chodze jak pingwin- bujam się na boki jak mały skate;p Mama mnie pociesza, ze bedzie co raz gorzej;p
Witaj w klubie, ja przez zgage przechodze masakre... obawiam sie że moje migdały przestaja mi powoli pomagać buty też już ostatkiem sił zakładam...
Lekarz mi powiedział to samo.... potem będzie jeszcze większa zgaga
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 15:44   #3840
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
Bo tak jewst, ze termin porodu to ten z OM, ale na USg jak zmierzy lekarz dzidzie to tez wyskakuje termin porodu wg. wagi dziecka i sie ocenia, czy welkosc plodu odpowiada tygodniowi ciazy wg OM. Podobno ten jest najbardziej wiarygodny, bo potem to ten termin jest zalezny od wagi malucha a ta jest rózna u kżdego dzieckaTakze spokojnie.

Spoko to hormony! Jak mój zaczął w wigilie sprzatać, to myslałam, ze mnie szlag trafii...Podłogi mył mokrą szmatka, a potem wycierał suchą, bo twierdzi, ze mopem bród sie tylko rozmazuje...I tak raz koło razu polerował te podłogi, w końcu nie wytrzymałam i mówie: Zagęśc troche te ruchy, bo nas wielkanoc zastanie, zaraz goście przyjdą, a tu nawet podłogi nie umyte, to wielce obrażony, ze jak mu moge uwage zwracać... W końcu odpósciłam,bo nie moge żyć wietrzenie w przekonaniu, że wszystko robie najlepiej;p Niech sie uczy!

Jeju mi tez sie juz zaczelo, zalezy od dnia, ale np. teraz to juz ledwo oddycham..., zgaga to juz od rana mnie meczy, ehhh a myslalam, ze moze przez swiateczne jedzenie sie pojawila, ale juz od dwoch dni nic swiatecznego, a zgaga dalej jest ;( okropne
Mi6ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości