Ostatnio obejrzane filmy cz. IV - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-28, 18:52   #3481
Melissa86
Zakorzenienie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV

"Przebudzenia" (1990) - dramat obyczajowy, ocena 8,0
http://www.filmweb.pl/film/Przebudzenia-1990-1035
Już kiedyś go oglądałam, ale postanowiłam sobie go odświeżyć, bo pamiętałam, że mi się podobał. I zdanie podtrzymuję. Bardzo ładny film o naukowcu, który został lekarzem w szpitalu psychiatrycznym. Miał świeże spojrzenie na pacjentów, nie oceniał ich lekarskimi i medycznymi schematami i przede wszystkim mu się chciało. Oby więcej takich lekarzy było na świecie, którzy wierzą w siebie, swoją intuicję, w to co robią i pacjentów. Polecam, 9/10.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 19:53   #3482
witkiewiczowamalina
Raczkowanie

Charlie i fabryka czekolady - Wstyd przyznać, że obejrzałam dopiero po 7 latach ale nigdy nie ciągnęło mnie do talentu Burtona.
Sposobał mi się dzięki Depp'owi, kunsztowi Burtona i podnoszącą na duchu fabułą. 8/10

Miasto Boga- Nie wiem jak ocenić ten film, jak dla mnie idealny, pod względem historii, dialogów, obrazu, ciężkiej i brutalnej atmosfery. 10/10
( Również " kostiumy" a raczej ich minimalizm uważam za atut )

J
Stary 2012-12-28, 20:33   #3483
dezire
Zakorzenienie

Pamięć absolutna (1990 oraz 2012) - obejrzałam najpierw wersję z 2012 - dość sceptycznie, bo zakładam, że remake'i robi się często dla pieniędzy. To gatunek science fiction, dotyczy kwestii pamięci i wpływania na nią kreowania nowego człowieka vel. przypominania sobie kim byłem zanim ktoś pamięć wymazał.
Wątek wciąga, miło ogląda się efekty specjalne - bo bardziej pokazują 'inne' rozwiązania, np. lodówka ma interaktywny ekran na którym mozna ładować zdjęcia i zostawiać elektroniczne notatki lub telefon wbudowasny w dłoń.
Potem obejrzałam originał z 1990 -film kultowy, chyba dlatego że te efekty specjalne z 1990 ogląda się dzis groteskowo. Nie miałam takiego wrażenia oglądając choćby Obcego, a jest przecież dużo, dużo starszy. Można sie zastanowić: dlaczego w przyszłości wciąz królują ciuchy i stroje wyciągnięte z końcówki lat 80tych
W kwestii samej historii oba filmy maja duzo wspólnego, nie są identyczne. W pewnych momentach można zauważyć jak w wersji 2012 twórcy puszczają oko do fanów wersji poprzedniej, np osoba, pod którą głowny bohater ukrywa się w przejściu granicznym.
1990 to Arnold i Sharon Stone, w 2012 to CoLin Farrell i Jessica Biel.
Jeśłi miałabym wybierać to wolałabym wersję jednak z 1990 za klimat troche jak niskobudżetowego filmu science fiaction, ale wciąz opowiadającego dobrą fabularną historię (wzorowaną zresztą na opowiadaniu zasłużonego Philipa K. Dicka).

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2012-12-28 o 22:29
dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:17   #3484
Melissa86
Zakorzenienie

"Boże Narodzenie" (2005) - dramat, wojenny, ocena 7,6
http://www.filmweb.pl/film/Bo%C5%BCe...ie-2005-204199
Bardzo przewrotny tytuł filmu, niech on nikogo nie zmyli - to nie jest familijny film o świętach, mikołaju, choince i prezentach - to niecodzienny obraz I wojny światowej. Opowieść o tym, że dobrych ludzi zmusza się do mordowania innych - również dobrych. O tym, że stali się wrogami, bo tak im rozkazano, a nie dlatego, że tak czuli. Szkoda, że chyba w żadnym szkolnym podręczniku do historii nie ma o tym najmniejszej wzmianki. Dzięki takim "ciekawostkom" lekcje historii na pewno byłyby ciekawsze. 8/10
Stary 2012-12-28, 22:38   #3485
pink_pocket
Rozeznanie

Hobbit. Niezwykła podróż- jako fanka twórczości Tolkiena musiałam się wybrać szczególnie, że ekranizację władcy pierścieni uwielbiam. Tu mamy coś całkiem innego , film trwał 2.5 godziny ale nie nudziłam się nawet przez chwile i na pewno obejrzę kolejne części. Do LOTR mu sporo brakuje ale dobrze się oglądało dużo więcej bajkowości ale książka też taka była
pink_pocket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:55   #3486
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
"Boże Narodzenie" (2005) - dramat, wojenny, ocena 7,6
http://www.filmweb.pl/film/Bo%C5%BCe...ie-2005-204199
Bardzo przewrotny tytuł filmu, niech on nikogo nie zmyli - to nie jest familijny film o świętach, mikołaju, choince i prezentach - to niecodzienny obraz I wojny światowej. Opowieść o tym, że dobrych ludzi zmusza się do mordowania innych - również dobrych. O tym, że stali się wrogami, bo tak im rozkazano, a nie dlatego, że tak czuli. Szkoda, że chyba w żadnym szkolnym podręczniku do historii nie ma o tym najmniejszej wzmianki. Dzięki takim "ciekawostkom" lekcje historii na pewno byłyby ciekawsze. 8/10
W temacie I wojny światowej polecam "Na Zachodzie bez zmian" ("All Quiet on the Western Front") z roku 1930. Uwaga: istnieje remake z 1979 ale już nie tak dobry. Film powstał na podstawie książki Ericha Marii Remarque'a pod tym samym tytułem. Jest to historia paczki szkolnych przyjaciół którzy za namową nauczyciela zaciągają się do wojska. Nikt jednak nie uświadomił ich czym naprawdę jest wojna.. Rewelacyjna fabuła, bardzo dobre efekty (mimo iż jest to film sprzed ponad 80 lat!), mocne pacyfistyczne przesłanie. Polecam.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 10:34   #3487
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Omen (1976)---heh, postrach dzieciństwa . W tamtych czasach wywoływał przerażenie, dzisiaj jest po prostu dobrym thrillerem . Muzyka, śpiew chórów są dobrze dobrane do tematyki. 6/10
Stary 2012-12-29, 11:34   #3488
iixi
Zakorzenienie

Hobbit- Niezwykła podróż - z racji tego, że uwielbiam Władcę Pierścieni i Tolkiena i fantastykę to dla mnie bomba. Ani przez chwilę się nie nudziłam, naprawdę świetne efekty specjalne, muzyka, obsada i wszystko. I w sumie po zobaczeniu pierwszej części zrozumiałam dlaczego film podzielili ale nie rozumiem czemu aż na 3 części - wg mnie dwie to tak akurat by było. Ode mnie 9/10 i na pewno jeszcze nie raz obejrzę ten film

Taken 2 - osobiście mi chyba bardziej przypadł do gustu niż pierwsza część, ciekawy i miło się oglądało 8/10

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 16:25   #3489
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
"Przebudzenia" (1990) - dramat obyczajowy, ocena 8,0
http://www.filmweb.pl/film/Przebudzenia-1990-1035
Już kiedyś go oglądałam, ale postanowiłam sobie go odświeżyć, bo pamiętałam, że mi się podobał. I zdanie podtrzymuję. Bardzo ładny film o naukowcu, który został lekarzem w szpitalu psychiatrycznym. Miał świeże spojrzenie na pacjentów, nie oceniał ich lekarskimi i medycznymi schematami i przede wszystkim mu się chciało. Oby więcej takich lekarzy było na świecie, którzy wierzą w siebie, swoją intuicję, w to co robią i pacjentów. Polecam, 9/10.
Warto dodać, że film jest na podstawie książki znanego brytyjskiego neurologa, Olivera Sacksa (autora równie słynnej książki "Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem")
wesna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 16:33   #3490
Melissa86
Zakorzenienie

"To właśnie miłość" (2003) - komedia romantyczna, ocena 7,8
http://www.filmweb.pl/To.Wlasnie.Milosc
"Tak zdarza się tylko w filmach, rzeczywistość jest już inna" jak głosi stara piosenka dp. ;P hehe Ale miło się oglądało. 9/10
Stary 2012-12-29, 19:39   #3491
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
W temacie I wojny światowej polecam "Na Zachodzie bez zmian" ("All Quiet on the Western Front") z roku 1930. Uwaga: istnieje remake z 1979 ale już nie tak dobry. Film powstał na podstawie książki Ericha Marii Remarque'a pod tym samym tytułem. Jest to historia paczki szkolnych przyjaciół którzy za namową nauczyciela zaciągają się do wojska. Nikt jednak nie uświadomił ich czym naprawdę jest wojna.. Rewelacyjna fabuła, bardzo dobre efekty (mimo iż jest to film sprzed ponad 80 lat!), mocne pacyfistyczne przesłanie. Polecam.
Czytałam książkę, podobała mi się, muszę zatem i film obejrzeć.
Stary 2012-12-29, 19:48   #3492
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Czytałam książkę, podobała mi się, muszę zatem i film obejrzeć.
Koniecznie. Dodam tylko, że film zdobył Oscary za najlepszy film i reżyserię. Nie jestem fanką starego kina, ale czasem zdarzy się jakaś zapomniana rewelacja. Tylko wybierz oryginał z 1930, nie remake!
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 19:54   #3493
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
Koniecznie. Dodam tylko, że film zdobył Oscary za najlepszy film i reżyserię. Nie jestem fanką starego kina, ale czasem zdarzy się jakaś zapomniana rewelacja. Tylko wybierz oryginał z 1930, nie remake!
Akurat trafiłaś na wielką fankę starego kina - tak że film winien trafić idealnie w mój gust.
Stary 2012-12-29, 23:24   #3494
Melissa86
Zakorzenienie

"Powrót syna" (2000) - dramat obyczajowy, ocena 7,0
http://www.filmweb.pl/film/Powr%C3%B3t+syna-2000-36577
Historia chłopca porwanego w dzieciństwie przez własnego ojca, którym po 5 latach się znudził i oddał z powrotem matce. Ciekawa historia, całkiem fajnie przedstawiona, natomiast nie podoba mi się postać matki - taka jakby sztuczna, zbyt mało emocjonalna i wrażliwa. Gdybym to ja odzyskała syna po 5 latach, zachowywałabym się i reagowała zupełnie inaczej. Ode mnie 8/10.
Stary 2012-12-30, 01:11   #3495
201803290936
Konto usunięte

Hobbit (2012) - polecam, po prostu. Byłam na 3D i fajne, ale równie fajne by było i w 2D. Pozostaje mi czekać rok na drugą część.

The man with the iron fists (2012) - plus przede wszystkim za świetne sceny z Lucy Liu i Russelem Crowe - szkoda, że pozostali aktorzy o kilka klas niżej. Typowa kopanka w rytmie rap plus dekoracje udające Chiny sprzed kilkuset lat - trochę dziwny twór, ale miejsami zabawny.

Pitch Perfect (2012) - sympatyczne, ale w serce nie zapada. Trochę Glee, ale nie do końca, bo mniej dramatu (i napięcia, niestety). Twórcy się chyba nie mogli w pewnym momencie zdecydować jaki to ma być gatunek (po świetnym początku akcja zwalnia). Jako parodia się broni, ale trochę przeszkadzały mi niekonsekwencje w prowadzeniu fabuły. Generalnie jednak polecam.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 02:00   #3496
Melissa86
Zakorzenienie

"Klucz do koszmaru" (2005) - thriller, ocena 7,0
http://www.filmweb.pl/Klucz.Do.Koszmaru
W ogóle nie straszny, nie trzyma w napięciu, wynudziłam się na nim. Nie wiem skąd taka wysoka ocena na filmwebie. Ode mnie tylko 4/10.
Stary 2012-12-30, 09:14   #3497
Heledore
Zakorzenienie

"Królestwo niebieskie" wersja reżyserska 6/10 po tak dużej i głośnej produkcji oczekiwałam czegoś więcej. Płytka fabuła, denerwujący bohaterowie i ciągnące sie w nieskończoność sceny walki - no ile można patrzeć na wymachiwanie mieczem.

"atlas chmur" 9/10 urocza opowieść o przeznaczeniu, świetnie zaprezentowane różne światy (najbardziej podobała mi się dwie odległe przyszłości ). Jednak mam wrażenie, że film jest niedopowiedziany. Myślę, że mógłby trwać nawet godzinę dłużej a i tak czułabym niedosyt. Mam też wrażenie, że nie wszystko w tym filmie zrozumiałam.Chyba warto będzie przeczytać książkę.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 09:31   #3498
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

The Cat-- japoński horror w dobrym klimacie . Dla wielbicieli azjatyckiego kina grozy w sam raz!. Nie nudził mnie, nie był jakiś mega straszny, ale dobrze się oglądało. Więcej info jest pod linkiem, bo ktoś może nie kojarzyć go: http://www.filmweb.pl/film/Go-hyang-...on-2011-609971 7/10
Stary 2012-12-30, 12:16   #3499
Erykah_B
Rozeznanie

Obejrzałam wczoraj Hannibala w końcu 10/10 dla mnie ::
Erykah_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 12:20   #3500
Majuszka1990
Raczkowanie

GG do Majuszka1990

Operacja Argo - jak dla mnie super , może początek trochę nudnawy , bo jest dużo gadania ,ale w końcu się rozkręca

7 psychopatów - specyficzny, czarny humor, dobra obsada

I don't stop when I'm tired, I stop when I'm done.
Majuszka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 14:04   #3501
e legy
Raczkowanie

Monster - oparty na faktach, historia prostytutki oskarżonej o zamordowanie 6 mężczyzn, skazanej na karę śmierci. Mocny, świetna rola Charlize Theron, została nagrodzona za nią Oscarem, Złotym Globem i wieloma innymi nagrodami. To film z gatunku tych, po których psychikę trzeba zbierać z podłogi, podobne odczucia miałam m.in. po filmach Nie czas na łzy (Boys don't cry) i polskim Placu Zbawiciela.

Savages - traktuje o hodowcach marihuany, których dziewczyna zostaje porwana przez bezwzględny, meksykański kartel za to, że owi plantatorzy odmówili współpracy z nimi. Kompletnie mi się nie podobał, raz że strasznie naciągany, główni bohaterowie byli specjalistami dosłownie od wszystkiego, a dwa, że przydługi, wynudziłam się. Nie polecam.

Atlas chmur
- jak dla mnie film o niczym innym jak o reinkarnacji, ciekawa koncepcja, całkiem dobrze zrealizowana. Pomimo, że film długi (2.50h), nie nudziłam się podczas seansu.
e legy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 14:56   #3502
Tawerna
Rozeznanie

"Spustoszenie" ("Havoc")

"I still put on a vest
With an S on my chest
Oh yes

I'm a Superwoman"
Tawerna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 15:09   #3503
JOAQUILE
BAN stały

jestem wielką fanką serialu Doctor Who, ale dopiero teraz obejrzałam pełnometrażowy film "doctor Who" z 1996 roku ;]
JOAQUILE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 19:33   #3504
Erykah_B
Rozeznanie

Ja planuję Ciekawa jestem tego filmu
Erykah_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 21:48   #3505
Melissa86
Zakorzenienie

"Zmierzch: Przed świtem część 2" (2012) - horror, romans, ocena 6,8
http://www.filmweb.pl/film/Saga+%22Z...+2-2012-580710
Moim zdaniem najsłabsza ze wszystkich dotychczasowych części. Troszkę przewidywalna. No ale nie nudziłam się, bo lubię ten film. 8/10

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

"Projekt X" (2012) - komedia, ocena 6,6
http://www.filmweb.pl/film/Projekt+X-2012-566646
Taka amerykańska komedyjka o amerykańskiej młodzieży. Najfajniejsze w niej jest to, że jest inspirowana "prywatką", która wydarzyła się naprawdę. Prywatkę wzięłam w cudzysłów, bo ciężko nazwać prywatką imprezę, na której zjawia się ponad 500 osób (w filmie ok. 1500). Fajna jest też muzyka. Zna ktoś może utwór z ostatniej sceny, kiedy chłopcy pojawiają się w szkole po imprezie, a jubilat godzi się z blondynką? Znany kawałek, ale przeszukałam już soundtrack i tam go nie ma. A ocena to 7/10 - dobrze się oglądało i słuchało.
Stary 2012-12-30, 22:49   #3506
Candy_lips
Zakorzenienie

"Listy do M" (2011)- wzbraniałam się przed tym filmem, bo oglądałam wiele nieciekawych, polskich komedii romantycznych, z nieprzekonującą grą aktorską. Jednak miłe zaskoczenie, skusiłam się i bardzo dobrze. Jest to, według mnie, wspaniały film, na święta i nie tylko, niosący wiele pozytywnej energii oraz, co moim zdaniem ważne, wartości, którymi warto się kierować: miłość, przyjaźń. Nie jestem wielką fanką komedii romantycznych, w których jest kilka historii, bo wtedy często czuję niedosyt, ale tu tak nie było. Każda historia była dla mnie ciekawa i dostarczyła mi wielu emocji, jak dla mnie one się wręcz dopełniały. Bardzo podobał mi się np moment pod koniec filmu, gdzie pokazywali takie migawki Wigilii, a w tle piosenka "Somewhere over the rainbow". Nie zabrakło też zabawnych scen, których głównym prowodyrem był Karolak- super był w tej roli Polecam.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-12-30 o 22:50
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 23:15   #3507
svamp
Zadomowienie

Cytat:
"Zmierzch: Przed świtem część 2" (2012) - horror, romans, ocena 6,8
http://www.filmweb.pl/film/Saga+%22Z...+2-2012-580710
Moim zdaniem najsłabsza ze wszystkich dotychczasowych części. Troszkę przewidywalna. No ale nie nudziłam się, bo lubię ten film. 8/10

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

"Projekt X" (2012) - komedia, ocena 6,6
http://www.filmweb.pl/film/Projekt+X-2012-566646
Taka amerykańska komedyjka o amerykańskiej młodzieży. Najfajniejsze w niej jest to, że jest inspirowana "prywatką", która wydarzyła się naprawdę. Prywatkę wzięłam w cudzysłów, bo ciężko nazwać prywatką imprezę, na której zjawia się ponad 500 osób (w filmie ok. 1500). Fajna jest też muzyka. Zna ktoś może utwór z ostatniej sceny, kiedy chłopcy pojawiają się w szkole po imprezie, a jubilat godzi się z blondynką? Znany kawałek, ale przeszukałam już soundtrack i tam go nie ma. A ocena to 7/10 - dobrze się oglądało i słuchało.
filmu nie widziałam, ale tż mówi, że może the xx - intro?
waiting for it to come back to me

Edytowane przez svamp
Czas edycji: 2012-12-30 o 23:17
svamp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 23:55   #3508
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
filmu nie widziałam, ale tż mówi, że może the xx - intro?
Tak tak, to to! Ucałuj TŻta!!!

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

"Taśmy z Poughkeepsie" (2007) - thriller, ocena 6,4
http://www.filmweb.pl/film/Poughkeep...he-2007-431435
Dokumentalizowany film w stylu "Blair Witch Projekt", "Rec", "Paranormal Activity" itp., czyli udajemy, że to się zdarzyło naprawdę, a obraz pochodzi z amatorskiej kamery/taśmy znalezionej w miejscu zbrodni czy domu mordercy. W tym filmie to już trochę przegięli z nadmiarem tych niby wiarygodnych informacji... 4/10
Stary 2012-12-31, 00:04   #3509
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
"Klucz do koszmaru" (2005) - thriller, ocena 7,0
http://www.filmweb.pl/Klucz.Do.Koszmaru
W ogóle nie straszny, nie trzyma w napięciu, wynudziłam się na nim. Nie wiem skąd taka wysoka ocena na filmwebie. Ode mnie tylko 4/10.
A mi się podobał Nie arcydzieło, ale fajny klimat. Zaskakująca końcówka
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 00:07   #3510
evvelinek
Zakorzenienie

Supermarket (6/10) - całkiem niezły jak na polski film, poprawnie zagrany, dość dobrze oddający rzeczywistość jeśli chodzi o fabułę - dość mroczna i niepokojąca, bo to co zdarzyło się w filmie jest możliwe w polskich realiach niestety.. Myślę, że warto zerknąć
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości