|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#76531 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVI część niech się kręci
Jak najlepiej stosować olej lniany, na mokre czy suche włosy? Podgrzany czy zimny?
A propo rzadkich włosów, zawsze miałam mega gęste i zapuszczałam chociaż teraz przez leki niestety połowa mi z nich wyleciała a włosy nadal mam w miarę długie i wygląda to nie za fajnie. Na razie nie obcinam, myślę, że gdy wzbogacę moją pielęgnację to włoski nabiorą swojej dawnej objętości ale martwię sie też ze przy tych lekach które muszę brać prawdopodobnie do końca życia moje włosy juz nigdy nie będę ładne, nawet w krótkiej fryzurze. Mam jeszcze pytanie odnośnie psikadła z kreatyniną stosowanego do reanimacji w jaki sposób ono działa? Ja do reanimacji zawsze używałam czarnej isany pomieszanej z joaska niestety często wychodzily mi przez to tłuste strąki. Juz od ok 2 lat stosuje tą metodę a nadal sobie z nią nie radzę:/ |
|
|
|
#76532 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#76533 |
|
Zakorzenienie
|
vatis Musiałaś zbyt mocno ściągnąć, związać włosy, też tak kilka razy miałam, ale gdy już następnym razem rozluźniłam trochę splątanie koczka było ok
|
|
|
|
#76534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Bajzel na włosach zawsze w modzie
Taki nie ład artystyczny jak to moj tata nazywa moje włosy Początkowo, gdy zaprzestalam prostowania i oswiadczylam, ze postaram sie wydobyc skret usmiechnal się i tak wlasnie nazywa do dzis dnia moje wlosy ![]() Cytat:
Z reguły się narzeka, bo samemu się widzi pewnie jakieś niedociągnięcia a chciałoby się mieć lepsze :P No ja to tak rozumiem ![]() Też czasami narzekam na swoje nie ukrywam tego i mówię otwarcie nie kręcą mi się od góry czasami. Mam zły dzień to mówie w koło macieju i mój TŻ czasami mnie ma dość Jest to denerwujące, jemu się podobają moje kręcone, choć się początkowo krzywił ![]() Ciesze się, ze mamy takie samo zdanie. ![]() Fale, loki sa najlepsze swoje. Żadna lokówka nie sprawi, że będą wyglądać naturalnie od razu widać, ze ktoś na lokówce robi :P No szkolne nawyki Dziewczyny na zajęciach próbowały zrobić sobie takie włosy jakie mam ja, ale nie wyszlo No jedynie papiloty i wałki moga sprawić, ze moga wyglądać choć trochę jak naturalnie ![]() Sama to zauwazyłam Podoba mi się też (moja bratanica tak robiła). Warkocze zaplatala na noc i rano przed wyjsciem do szkoly "burząc" te warkocze miala bardzo fajnie zakręcone...Z powrotem wrócila do prostowania co niezbyt pochwalam i ona o tym wie ;PP.S siedze sobie z olejkami na glowie :P (więcej szczegolow - Codziennik) Musze wam powiedzieć, ze kilkakrotnie na sam skalp dodaje ten lopianowy teraz juz chyba 4 raz to bedzie mam wrazenie, ze mniej mi wlosow wypada Oczywiscie tez zmienione zostaly nawyki zywieniowe , choć dalej zostalo lakomstwo do slodyczy
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2012-12-30 o 11:35 |
|
|
|
|
#76535 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, byłam wczoraj u fryzjerki i ... jestem prawie czarna, tak przynajmniej w moim mniemaniu. Jak oglądam zdjęcia z czasów, kiedy nie farbowałam włosów, to to, co teraz mam na głowie faktycznie jest podobne do natury, ale nadal nie mogę wyjść z szoku i się przyzwyczaić
Wrzucam zdjęcie, od wczoraj nic z nimi nie rozbiłam, były zczesane w warkocz, więc mam "efekt kundla". //jak tak patrzę, to na zdjęciach różnica jest niewielka, ale ja mam wrażenie, jakbym z blondu przeszła na czarny :S
|
#76536 |
|
Kazar Lady
|
oleju lnianego sie nie podgrzewa i nawet przechowuje w lodowce.
a psikadełko chyba z keratyną, nie kreatyniną, co? |
|
|
|
#76537 |
|
Zadomowienie
|
Faktycznie o kreatynę mi chodziło.
|
|
|
|
#76538 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest to duża różnica. Są to dwa różne związki chemiczne ![]() Cytat:
![]() april_20 Keratyna znowu źle się napisalo
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2012-12-30 o 12:27 |
||
|
|
|
#76539 |
|
Zadomowienie
|
Pisze z telefonu i jestem jakos zamotana
wazne, ze wiecie o co mi chodzi
|
|
|
|
#76540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie się miałam zacząć dziwić, bo przecież Ty zawsze byłaś blond owcą... ale ładnie
|
|
#76541 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chętnie się dowiem bo akurat keratynę kupiłam i dziś mam zamiar wypróbowaćCytat:
Cytat:
A mi najwygodniej nakładać olej na wilgotne.
wymiana - kolczyki Edytowane przez maroooda Czas edycji: 2012-12-30 o 15:15 |
|||
|
|
|
#76542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez april_20 Czas edycji: 2012-12-30 o 15:25 |
|
|
|
|
#76543 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale my już przeca trochę piszemy i podobne falowance mamy - sama napisalaś kiedyś ![]() Cytat:
![]() No rozumiem ze coś tam fryzjer spartolił i teraz chcesz to zredukować. Ale jak patrzę na Twoj avek - to dalej nie wiem co ![]() Cytat:
![]() Nie wiem JAK dziala, ale u mnie działa ![]() Owieczko, a nie za ciemny? Nie wiem jaki masz typ urody, ale ja preferuję ciepłe kolory, tak ze zmiany na razie nie chwalę
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2012-12-30 o 15:25 |
|||
|
|
|
#76544 | |
|
Wtajemniczenie
|
marooda
Kazde wlosy są inne :P Ja tez nakladam na wilgotne na suche nie raz tez nakladalam.Wstawie niedlugo zdjęcia po moim dzisiejszym olejowaniu. Niestety godzinke, bo przyjezdza tż a ja suszarka nie susze. Przeważnie mi schną naturalnie. No chyba, ze nie mam wyjscia juz to suszarka, ale bardzo rzadko ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
Łatwo schrzanić. Unikam tego jak ognia. Mojej siostrze mowilam to mnie nie sluchala...Miala jeszcze bardziej krecone wlosy od moich. Postanowila za namjową męża sciac się podobnie jak Kożuchowska. Noi wlasnie degażówki poszly w ruch i ostatnio mowila, ze czuje, ze ma dziury. Popatrzylam sie tylko na nią i chcialam wydobyc slowa "a nie mowilam", ale sama sie domyslila i nie powiedzialam tego.Teraz zostalo zapuszczanie i czeste podcinanie koncowek. Mnie ciary przechodzily, kiedy na praktyce bylam u znajomej fryzjerki (teraz do niej nie chodzę, a scinalam sie u niej jeszcze prostujac wlosy) brala taka spora czesc wlosow i normalnie degazowkami CIACH CIACH...Pozniej tej dziewczyny nie widzialam. |
|
|
|
|
#76545 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#76546 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Iwonisia, nie do końca zrozumiałam rysunek
, ale chyba w końcu wiem o jakie dziury Ci chodzi.Miałam tak samo cięte (efekt - włosów znacznie mniej - ta technika ma na celu chyba własnie przerzedzenie włosów, teraz życzę sobie tylko cięcie warstwowe. Jednej długości nie chcę. Lepiej układają mi się po cięciu warstwowym. Czy chodzi o to, że fryzjerka brała pukiel włosów i cięła na różnej długości po trochę? Tutaj link do bloga Mysi o tym jak rozmawiać z fryzjerem (i o rodzajach cięcia włosów)
|
|
|
|
#76547 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Bernadko, ale czy degażowania nie wykonuje się nożyczkami z ząbkami? Wydaje mi się, że wiem o co chodzi Iwonisi, wykonane jest to zwykłymi nożyczkami.
Mogłam nie zrozumieć Iwonisi, ale miałam robione podobnie i było to cieniowanie. Na samym początku zastrzegłam "żadnych degażówek i degażowania". p.s. przepraszam za post pod postem, zapomniałam, że w przypadku zdjęć posty się nie łączą. |
|
|
|
#76548 |
|
Wtajemniczenie
|
Basia
Tak, ale rzadko, który fryzjer potrafi to zrobić dobrze. O to mi chodzilo ![]() Przeważnie są "dziury" we włosach, bo sie fryzjer zapomni..Takim zartem poszłam, ale tak na poważnie to szkoda włosów. W sensie cieniowanie chodzilo kolezance ? Cieniować fryzjerzy z reguly umieją, ale są też i takie co maja sie za Bóg wie kogo i...No własnie. Miałam taka kolezanke na zajeciach. Nie dosc, ze miala cienkie to ją tak fryzjerka zalatwila, ze zapuscic wlosy jej bylo bardzo ciezko, ale po 2 latach naprawdę super. Jej jeszcze dlugo wlosy rosną dlatego też 2 lata czekala...Teraz rozumiem. Degażowanie to tak jak wspomnialas Basiu tymi nozyczkami z zabkami się scina wlosy, a cieniowanie nozyczkami zgadza się Trzeba umieć a to sztuka. Na grzywce tylko umiem...Wiadomo wymadrzam się moze sobie to ktoś odebrać, ale technika jak się to powinno robić w glowie mam, gorzej z praktyką niestety, bo nie zostalam tego nauczona. Improwizorke odstawiaja w szkole policealnej a o to nie chodzi. egzaminy zdawane zostaly pisemnie;]...To tez dla mnie glupota i stad tacy fryzjerzy...
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2012-12-30 o 15:49 |
|
|
|
#76549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od 21.09.2012 świadoma pielęgnacja MOJE WŁOSY 10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki) Edytowane przez PannaLokowana Czas edycji: 2012-12-30 o 15:54 |
|
|
|
|
#76550 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Naczytałam się i wybrałam kilka produktów, chociaż pierwszą listę zrobiłam przerażająco długą, ale w końcu ograniczyłam się do 5ciu rzeczy. Cytat:
![]() bernadka Próbowałam na suche i nie dałam rady. Może coś źle robię
wymiana - kolczyki Edytowane przez maroooda Czas edycji: 2012-12-30 o 15:57 |
||
|
|
|
#76551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#76552 |
|
Wtajemniczenie
|
marooda
Raczej w to wątpie Pamietam, ze kroopcia tak samo robila ![]() Dobra dziewczyny moje wlosy tak wygladają Musze postarac sie czesciej olejowac i powrocic do OMO.P.S Przepraszam za niewyraźne, ale u rodzicow w lazience robilam najlepiej mi sie tam zdjecia robi lepsze lusterko ![]() Aha i blad zauwazylam na tym blogu. Nigdy nie porownujmy Degazowania z Efilacją, bo to dwie rozne Techniki ![]() Zaraz wam znajde notatki i napisze, bo mam gdzieś je ![]() Znalazlam. Degazowanie i Efilacja owszem zalicza się je pod jedno w sensie, ze sa technikami uzupelniajacymi, kreatywnymi, twórczymi itp., ale to tylko pod tym wzgledem mozemy wrzucac do jednego worka ![]() Degażowanie: Przerzedzenie wlosow za pomocą nożyczej jedno lub dwu zabkowanych oraz nozyczek punktujacych (rzadko je widzialam w zakladzie). Celem degazowania jest przede wszystkim indywidualne wykonczenie fryzury i zwiekszenie objetosci fryzury od podstawy, lagodzenie konturow zewnetrznych. Efilacja: technika przerzedzenia wlosow z jednoczesnym zroznicowaniem dlugosci. Po prawidlowym wykonaniu otrzymuje sie wlosy dlugie i krotkie. Celem efilacji jest podtrzymywanie wlosow dlugich przez krotsze. Nadanie fryzurze lekkosci ruchu i lagodne polaczenie koncow pasm o roznych dlugosciach. Sposoby efilacji (czyli te metody jak to ja nazywam) nozyczkami: slizgowa (moja fryzjerka na moich wlosach ja wykonuje): usuwanie lukowatymi plytkimi ruchami niewielkich ilosci wlosow z pasm dredowanie, skalowanie inaczej tez ja wykonuja fryzjerzy na wlosach kręconych) polega na skreceniu pasm wlosow i nacinaniu ich na roznych wysokosciach w kierunkach od nasady do końca w kilku miejscach lub drobnymi ruchami przesuwajac nozyczki ku gorzekanalowe strzyzenie: naciecie slizgiem plaskiego pasma wlosow w kilku miejscach pikowaniezabkowanie koncowek pasm nozyczkami zwyklymi glebokie: glebiej niz przy pikowaniu nacinanie wzdluz wlosow w naturalnym spadku odleglosci 2/3 od nasady w kierunku konca pasma, najczesciej podczas fryzury formy po wysuszeniu Efilacji wykonujemy zwyklymi nozyczkami, brzytwa lub narzedziami brzytwopodobnymi
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2012-12-30 o 16:11 |
|
|
|
#76553 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ooo podoba mi się cięcie!! Ja też chce takie, ale chyba mam za krótkie
|
|
#76554 |
|
Zadomowienie
|
Z tego bloga o włosach dowiedziałam się, że to chyba było mocne piórkowanie za pomocą nożyczek
|
|
|
|
#76555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dziewczyny myślicie, że które cięcie jest lepsze na prosto czy tak jakby w literkę V, mówię o tyle, no nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. Mam nadzieję, ze rozumiecie o co mi chodzi. Edytowane przez april_20 Czas edycji: 2012-12-30 o 16:07 |
|
|
|
|
#76556 |
|
Raczkowanie
|
|
#76557 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W to, że zle robilas Robilas dobrze, ale po prostu Twoje wlosy tego nie lubily ![]() Mala notatka , ale skoro dziewczyna chciala pomoc i popelnila blad to poprawilam ją
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2012-12-30 o 16:15 |
|
|
|
|
#76558 |
|
Raczkowanie
|
patrzę na włosy bernadki i jestem skłonna przyznać, że V ..
|
#76559 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie sie tez V podoba, ale nie kazdych moze to ladnie wygladac
|
|
|
|
#76560 |
|
Raczkowanie
|
Jak mi trochę podrosną to chyba spróbuję V.
ale zaraz będziesz miała fajną liczbę wysłanych wiadomości
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

Ja lubię gęste i grubasy zdrowo wygladające.
Wrzucam zdjęcie, od wczoraj nic z nimi nie rozbiłam, były zczesane w warkocz, więc mam "efekt kundla". 

tez ja wykonuja fryzjerzy na wlosach kręconych) polega na skreceniu pasm wlosow i nacinaniu ich na roznych wysokosciach w kierunkach od nasady do końca w kilku miejscach lub drobnymi ruchami przesuwajac nozyczki ku gorze