Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-31, 07:47   #3511
ewka5891
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Witam jeszcze w starym roku

Tz ma wolne od świat dlatego mam przerwę na wizazu choć z czytaniem jestem na bieżąco
Młody obudził sie na karmienie, zjadł, zasnął a ja nie moge

My na sylwka idziemy do brata Tzta, będzie tam pare osób. Mam nadzieje ze mały będzie grzeczny a jak nie to sie zmyjemy do domu

Haniu czy u Was na chrzcinach mieliście świece? Wiem ze to głupie pytanie ale podobno w mojej parafi dzieci nie maja. Z księdzem będę sie widziała za tydzień ale teraz to z ciekawości pytam.

Nadalko dostalas już może swoje fotoksiazki? Zadowolona jesteś z wykonania? Ja swój projekt wysyłam dzisiaj, mam nadzieje ze na dzien babci będzie

Gratuluje nowych zabkow, u nas w tym temacie cisza

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 08:13   #3512
phdwao
Zakorzenienie

hej

Linka super udane chrzciny

dziewczyny wczoraj jak mnie zaczeło palic w klacie to się wystrachalam poszłam do wyrka sie grzać, wypiłam napar z lipy i połozyłam gorący termofor na klatke i dzis sporo lepiej, ale andal i Jas i ja szczekamy-kaaszel odrywający

a no i teraz myje ręce chyba co 5 minut, po każdym czyszczeniu nosa i mi peka skóra na dloniach n bo co posmaruje kremem to zaraz to zmywam

to ponarzekałam
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 08:33   #3513
LadyMagnolia
Rozeznanie

Witam się z rana.
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
a co to sa torbiele mleczne??? pierwsze słyszę
to jeszcze mi napisz o co chodzi z ta kalorycznscia mleka bo tez nie wiem, zaciekawiłaś mnie, przypomniało mi sie właśnie ze około 6 miesiąca jest 3 kryzys laktacyjny a u mnie teraz licho z pokarmem w ciągu dnia, mały praktycznie nie je z piersi tylko co jakiś czas popija, nie odciągałam bo nie lubię i mam za swoje, mam nadzieje ze to przejściowe
Ciężko to wytłumaczyć- co to torbiele mleczne. To takie guzki zastojowe, co nają jednego większego przodownika. Bolesne jak się ich dotyka, ale w przy lekkim pompowaniu coś tam schodzi- tylko to znacznie dłużej trwa i trudniejsze jest niż ze zwykłym zastojem, no i mogą się takie pojedyncze, ale już bezbolesne Guzki utrzymywać już do końca laktacji.
Z t a kalorycznością chodzi o to ,że mamy taki komputer w cyckack(mózgu).
1) dziecko je inną ilość mleka w zależności od tego ile zje mama, ale to nie ma związku z kalorycznością- jak jest mniej mleka to jest tylko różnica objętościowa a nie kaloryczna. No i nie ma co liczyć mililitrów odciąganego mleka, bo czy dziecko się najada, czy nie, nie zależy od ilości tak jak przy mm.
2) w nocy jest najlepszy pokarm na rośnięcie, bo jest gęstszy, bardziej tłusty i kaloryczny, dlatego dziecko nawet jak je krótko to może się najadać i powinno jeść w nocy do końca 6 miesiąca.
3) Piersi "wiedzą, że dziecko rośnie i dlatego co jakiś czas zmienia się skład mleka mamy, w zależności od potrzeb, i staje się bardziej kaloryczne- czyli dziecko automatycznie może go jeść mniej. 1 raz się zmienia koło 4 miesiąca jakoś, 2 koło 6, a trzeci chyba koło roku( choć tu pewna nie jestem).

Odciągać trzeba, jak dziecko nie je- 1 żeby mieć mu co dać, 2 żeby piersi odciążyć i nie mieć kwiatków w postaci zastojów, zapaleń itp.
Nawet mogę podać instrukcje jak sobie profesjonalnie z tym radzić
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
My już po chrzcie i imprezie Było super! Wszystko wspaniale, ludzie, atmosfera, jedzenie... Martynka mszę przespała, przy polaniu główki się rozdarła ile sił w płucach (ceremonia chrztu była po mszy), a w knajpce była bardzo grzeczna i towarzyska. Ucięła sobie 2 krótkie drzemki, a oprócz tego wędrowała z rąk do rąk, śmiała się w głos, wpatrywała w choinkę i płomień świecy (uwielbia) i tak dalej....
Nadrobiłam tylko stronę, jutro resztę przeczytam, bo duze tego naprodukowałyście
za chrzest.
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja bym chciała być projektantką wnętrz
Też kiedyś chciałam, ale za słaba z matmy jestem
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
hej Kochane poczytalam co nieco-współczuję chorob Wam i Dzieciom
u nas super odpoczywamy i cieszymy się pobytem w Pl
5 stycznia mamy chrzest-bez Mszy potem małe spotkanie rodzinne
Haniu czy mozesz mi napisać krótko jak wygląda chrzest co kiedy kto mówi i robi kto trzyma dziecko itd??? z góry dziękuje:-*
a z nowości Mamy pierszym zabek!!!lewą dolna jedynkę
a przecież za tydzień dopiero Lilutka kończy 5.miesiac-szybko chyba wychodzą co???ale za to niemal bezobjawowomoze lekko więcej gryzie ale to juz trwa u nie ze 2miesiące więc niczego się nie spodziewaliśmy
Caluję Was mocno i pozdrawiam
aha kupiłam ten kombinezon z Kapp Ahla na chrzest co go Mamusią wklejala a Linia oglądała boteraz tak ciepło xa w zupełności wystarczy
za błędy przepraszam!!!!nie ogarnia pisania z kom:-P
No proszę przyszliśmy z pierwszymi zębami i wszystkim się wysypały zawczasu

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-12-31 o 11:20
LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 09:36   #3514
nel_a
Zakorzenienie

Hej hej

Uuu coś czuję że tu dziś cisza będzie
Kto się wybiera na imprezę to życzę udanej zabawy, kto zostaje w domu życzę spokojnej nocy

Macie postanowienia noworoczne? Słyszałam ostatnio że to powinny być twarde decyzje by doszły do skutku

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 09:37   #3515
chmielinka
Zadomowienie

czesc wszystkim

Ledwo żyję, bo od samych świąt do wczoraj miałam temp. 39' i żadnych innych objawów. Od piątku boli mnie nerka. Nie miałam siły nawet tu zajrzeć. Tak mysląłm że to znowu nawrót tej kolki, a lekarze mi wkręcali że to jakiś wirus i się męczyłam tyle czasu
Dzisiaj już mi lepiej ale jestem na ketonalu i słaba jak nie wiem...
Phdwao, Nadalka przepraszam Was że nie wysłałam tych próbek ale nie byłam w stanie. Jak tylko wyjdę z domu to je wyślę.

Poczytam teraz co u Was, bo raczej wszystkiego nie nadrobię

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 09:45   #3516
prince_polo
Zakorzenienie

hej

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
.
dobra to bede informowac musiałam przeoczyc w takim razie
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
bo Ciastek czyta po lebkach

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 09:47   #3517
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:
Haniu czy mozesz mi napisać krótko jak wygląda chrzest co kiedy kto mówi i robi kto trzyma dziecko itd??? z góry dziękuje:-*
a przecież za tydzień dopiero Lilutka kończy 5.miesiac-szybko chyba wychodzą co???ale za to niemal bezobjawowomoze lekko więcej gryzie ale to juz trwa u nie ze 2miesiące więc niczego się nie spodziewaliśmy
Czy szybko to niewiem, bo moja miała 4 miesiące i 1 dzień jak wyszedł jeden ząbek oraz 4 miesiące i 2 dni jak wyszedł drugi.
Teraz wychodzi na to, że idą następne, tylko nie wiem które
Z moją niunią już lepiej, nie bierze już antybiotyku, katarek został, trwa już w sumie 4 tydzień.
Mi wkońcu po 4 tygodniach kaszel przeszedł więc jest postęp w naszych chorobach
Jedynie co mnie martwi to noce. Mała budzi się co godzinę i płacze
Dalej nic innego nie je jak mleko. Jak widzi łyżeczkę to zaciska tam dziąsła że nie da się jej nic dać, albo odrazu wydziera się.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
czesc wszystkim

Ledwo żyję, bo od samych świąt do wczoraj miałam temp. 39' i żadnych innych objawów. Od piątku boli mnie nerka. Nie miałam siły nawet tu zajrzeć. Tak mysląłm że to znowu nawrót tej kolki, a lekarze mi wkręcali że to jakiś wirus i się męczyłam tyle czasu
Phdwao, Nadalka przepraszam Was że nie wysłałam tych próbek ale nie byłam w stanie. Jak tylko wyjdę z domu to je wyślę.

Poczytam teraz co u Was, bo raczej wszystkiego nie nadrobię
Bidulka, żdrówka życzę
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:41   #3518
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

a no i teraz myje ręce chyba co 5 minut, po każdym czyszczeniu nosa i mi peka skóra na dloniach n bo co posmaruje kremem to zaraz to zmywam

to ponarzekałam
znam to... miałam bardzo podrażnioną skórę dłoni od mycia rąk co chwila (w trakcie choroby), miałam coś w rodzaju wysypki, uczulenia..
tak w ogóle, to TZ się rozłożył takze mała ma dalej infekcje w domu...

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
czesc wszystkim

a co dalej?

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
1) dziecko je inną ilość mleka w zależności od tego co zje mama i nie ma co liczyć mililitrów odciąganego mleka, bo czy się najada, zależy od tego co zje mama.
2) w nocy jest najlepszy pokarm na rośnięcie, bo jest gęstszy, bardziej tłusty i kaloryczny, dlatego dziecko nawet jak je krótko to może się najadać i powinno jeść w nocy do końca 6 miesiąca.
3) Piersi "wiedzą, że dziecko rośnie i dlatego co jakiś czas zmienia się skład mleka mamy, w zależności od potrzeb, i staje się bardziej kaloryczne- cyli dziecko automatycznie może go jeść mniej. 1 raz się zmienia koło 4 miesiąca jakoś, 2 koło 6, a trzeci chyba koło roku( choć tu pewna nie jestem).
Prawie wszystko się zgadza. Oprócz punktu pierwszego - to nieprawda Tu wypowiedź znanej i cenionej doradczyni laktacyjnej Malwiny Okrzesik
Cytat:
W takich sytuacjach trzeba zanalizować dokładnie sposób karmienia, technikę a nie analizować kaloryczności mleka, bo to nic nie wniesie do sprawy. No i bez wagi problemu się nie rozwiąże.
Można określić kaloryczność mleka w celach badawczych, są specjalne urządzenia analityczne to tego. Kaloryczność mleka zmienia się w trakcie ssania czy odciągania, to wiadomo. Są na świecie oddziały intensywnej opieki, gdzie matki wcześniaków mogą dobrać za pomocą pomiarów, w którym momencie odciągania mleko jest najbardziej kaloryczne. To ważne dla wcześniaków, które mają malutkie żołądki a duże zapotrzebowane na składniki odżywcze.

Uboga dieta mamy, niedożywienie mają raczej wpływ na ilość wytwarzanego pokarmu niż na jego kaloryczność.
Pani Malwina (odpowiadając na jakieś pytanie) odniosła sie do tego bardzo delikatnie, ale mówiąc wprost przekonanie, ze mleko ma różną kaloryczność w zależności od diety matki, to bzdura. Kobiety różnych populacji mają co prawda trochę inną zawartość tłuszczu w pokarmie, ale do dotyczy populacji a nie jest związane z tym co zjadłyśmy na śniadanko

Natura by nie dopuściła do tego, żeby dać dziecku pokarm gorszy, mniej kaloryczny tylko dlatego, ze mama czegoś tam nie zjadła, zjadła za mało i tak dalej. Już raczej tego pokarmu będzie mało. A i tak dotyczy to tylko skrajnego niedożywienia.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:46   #3519
modnisia86
Zadomowienie

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

Ja już wypucowałam mieszkanie przygotowałam pościel i turystyczne łóżeczko bo mamy gości dziś na noc z małym dzieciaczkiem. będzie fajnie obudzimy dzieci o 12 muszę jeszcze przygotować jakieś przekąski a tak będzie pizza
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:51   #3520
Kasik_12
Zadomowienie

Cześć

Dziewczyny czy rabat 20 %jest jednorazowy w Rossmanie , bo w czwartek byłam na zakupach i jeszcze dzisiaj chcę parę rzeczy dokupić orientujecie się , wydaje mi się , że nie ma ograniczeń ...jak myślicie ???
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:58   #3521
modnisia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć

Dziewczyny czy rabat 20 %jest jednorazowy w Rossmanie , bo w czwartek byłam na zakupach i jeszcze dzisiaj chcę parę rzeczy dokupić orientujecie się , wydaje mi się , że nie ma ograniczeń ...jak myślicie ???
ja bylam juz dwa razy na zakupach nie jest jednorazowy
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:58   #3522
chce_byc_mama
Zakorzenienie

heeeeeeeeeeeeeej

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 11:02   #3523
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Haniu czy u Was na chrzcinach mieliście świece? Wiem ze to głupie pytanie ale podobno w mojej parafi dzieci nie maja. Z księdzem będę sie widziała za tydzień ale teraz to z ciekawości pytam.
Mieliśmy Ale nie kupowałam tutaj-mama mi przywiozła z PL.

Ale to dziwne, że nie ma świecy Świeca (odpalenie jej od paschału) jest jednym z symboli chrztu!
To jest polska parafia? Rzymsko-katolicka?
Może nie mają bo tu trudno ją kupić?
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 11:03   #3524
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
ja bylam juz dwa razy na zakupach nie jest jednorazowy
O to super dzięki

Karolka brawa za ząbek dla Li.

Edytowane przez Kasik_12
Czas edycji: 2012-12-31 o 11:09
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 11:12   #3525
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Prawie wszystko się zgadza. Oprócz punktu pierwszego - to nieprawda Tu wypowiedź znanej i cenionej doradczyni laktacyjnej Malwiny Okrzesik

Pani Malwina (odpowiadając na jakieś pytanie) odniosła sie do tego bardzo delikatnie, ale mówiąc wprost przekonanie, ze mleko ma różną kaloryczność w zależności od diety matki, to bzdura. Kobiety różnych populacji mają co prawda trochę inną zawartość tłuszczu w pokarmie, ale do dotyczy populacji a nie jest związane z tym co zjadłyśmy na śniadanko

Natura by nie dopuściła do tego, żeby dać dziecku pokarm gorszy, mniej kaloryczny tylko dlatego, ze mama czegoś tam nie zjadła, zjadła za mało i tak dalej. Już raczej tego pokarmu będzie mało. A i tak dotyczy to tylko skrajnego niedożywienia.
Wiesz w sumie to samo mi moja mówiła, tyle, że jakoś tak dziwnie na swoje myślenie przerobiłam. Znaczy teraz po przeczytaniu Twojej wypowiedzi doszłam do tego wniosku. Ja mam permanentne problemy z niedoborem czegoś, przez tę moją dietę i to sobie dośpiewałam.
Ale w sumie wychodzi na to, że i tak nie ma co liczyć tych mililitrów, bo to nie ma takiego znaczenia jak przy mm. W sensie, żeby się nie martwić jak dziś mniej się odciągnie, jutro więcej- chyba że dziecko nie przybiera na wadze, a tu już trzeba sprawdzić technikę ssania w pierwszej kolejności
Zmieniam to w poprzednim poście coby fermentu nie siać i nie głosić zabobonów.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-12-31 o 11:21
Stary 2012-12-31, 11:22   #3526
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
No weź przestań, Fabi to słodziak a ten dzieciak jest dość pokaźny.

A propos szyny o której pisała Karolina. Mój małż ma coś takiego, nie na zgrzytanie, ale na przeskakiwanie szczęki (pewnie to jakoś fachowo się nazywa ale nie pamiętam ). Przy jedzeniu szczęka mu bardzo nieprzyjemnie chrupie i ma taką szynę korygującą. Ale ja nie o tym. Tylko o cenach.
U nas koszt wyrobienia takiej szyny to 400 zł, potem każda wizyta kontrolna 100 - pierwsza po 3 tygodniach za free, potem co kwartał.
I co najlepsze nie jest to refundowane przez NFZ (myślę, że zasady refundacji są takie same w całej PL). Jak był u dentysty to lekarka od razu powiedziała mu, że nie jest to refundowane i jest dość kosztowne.

Blue zdrowia dla męża
Trzeba pochodzić/podzwonić po gabinetach i popytać o ceny. Cena szyny jest w 90%uzależniona od ceny jej wykonania przez laboratorium protetyczne. Jak mój gabinet zaczął współpracować z drogim laboratorium to ceny poszybowały o 100%
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Hello
poka, jakiego rodzaju rzeczy robiłaś!!
(też kiedyś dłubałam, głównie w filcu i fimo)
Większość zdjęć pomich prac przepadła ze starym komputerem, wu jeszt trochę z moich zbiorów wygrzebane z czeluści bloga
1 2 3 4 5 6 7 8
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Witajcie zaraz was nadrobię

jestem załamana robi się u nas totalna masakra ze spaniem, pobudki dziś były co 0,5 -1 h! czyli jeszcze gorzej niż przez ostatnie kilkanaście dni, i to nie na jedzenie! pociągnie dwa razy pierś i idzie spać dalej, ani smoczek ani MM ani przytulanie nie działają a najgorsze jest to że poczytałam w necie że to dość częsty problem, u mojej koleżanki która też karmi zaczęło się coś takiego jak jej córa miała 7 miesięcy i trwa do teraz (14m) ja już nie wiem co robić metoda na wypłakanie się odpada, nie zrobię tego mojemu dziecku, od dwóch nocy Małe śpi z nami bo już nie mam siły go odnosić po 10 razy, i tak długo wytrzymałam, ciekawa jestem jak u Was mamy piersiowe wygląda nocka? bo czytam że mamą mm dzieci śpią - zazdroszczę!
Współczuję
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
nic????????????/ od porodu nic?????????????????????? ????????????
My od poczęcia nic...
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
nie

wezcie bo mnie juz wku.rwil tz
Witam w klubie
Cytat:
My już po chrzcie i imprezie Było super! Wszystko wspaniale, ludzie, atmosfera, jedzenie... Martynka mszę przespała, przy polaniu główki się rozdarła ile sił w płucach (ceremonia chrztu była po mszy), a w knajpce była bardzo grzeczna i towarzyska. Ucięła sobie 2 krótkie drzemki, a oprócz tego wędrowała z rąk do rąk, śmiała się w głos, wpatrywała w choinkę i płomień świecy (uwielbia) i tak dalej....
Super, że się wszstko udało

W ogóle dziś mi się śniłaś Ty i Martynka. Mała była na jakiś badaniach w szpitalu i nie pozwalała sobie wbić igły, Ciebie nie było przy tym. Ja wygoniłam wszystkich z pokoju, zaczęłam Martynkę uspokajać tulić i udało się pobrać krew (czy też zrobić zastrzyk, nie pamiętam dokładnie) Na koniec założyłam jej pieluszkę wielo, bo tego też nie zrobili tam. Potem przysłałaś mi smsa z podziękowaniem
Cytat:
Caluję Was mocno i pozdrawiam
aha kupiłam ten kombinezon z Kapp Ahla na chrzest co go Mamusią wklejala a Linia oglądała boteraz tak ciepło xa w zupełności wystarczy
za błędy przepraszam!!!!nie ogarnia pisania z kom:-P
Gratuluję ząbka
Cytat:
hej

Linka super udane chrzciny

dziewczyny wczoraj jak mnie zaczeło palic w klacie to się wystrachalam poszłam do wyrka sie grzać, wypiłam napar z lipy i połozyłam gorący termofor na klatke i dzis sporo lepiej, ale andal i Jas i ja szczekamy-kaaszel odrywający

to ponarzekałam
Kup sobie Lipobazę lub Nanobazę w aptece, one sie nie wymywają tak łatwo pod wpływem mycia rąk. Polecam
Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość

Macie postanowienia noworoczne? Słyszałam ostatnio że to powinny być twarde decyzje by doszły do skutku
Schudnąc w końcu
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 11:24   #3527
phdwao
Zakorzenienie

Linka to niefajnie u mnie zesłżo na oskrzela, jestem ciekawa kiedy ja sie wykuruje, bo tz lepiej przechodzi ta infekcje, a młody mnie jeszcze nie oszczędza
Stary 2012-12-31, 11:36   #3528
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Ale to dziwne, że nie ma świecy Świeca (odpalenie jej od paschału) jest jednym z symboli chrztu!
a no dziwne...
ta sama świeca powinna być do komunii - do ślubu już się nie stosuje (pewnie za dużo welonów spłonęło) i z nią powinien być każdy człowiek pochowany.

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Trzeba pochodzić/podzwonić po gabinetach i popytać o ceny. Cena szyny jest w 90%uzależniona od ceny jej wykonania przez laboratorium protetyczne. Jak mój gabinet zaczął współpracować z drogim laboratorium to ceny poszybowały o 100%

Większość zdjęć pomich prac przepadła ze starym komputerem, wu jeszt trochę z moich zbiorów wygrzebane z czeluści bloga
1 2 3 4 5 6 7 8

Współczuję

My od poczęcia nic...

Witam w klubie

W ogóle dziś mi się śniłaś Ty i Martynka. Mała była na jakiś badaniach w szpitalu i nie pozwalała sobie wbić igły, Ciebie nie było przy tym. Ja wygoniłam wszystkich z pokoju, zaczęłam Martynkę uspokajać tulić i udało się pobrać krew (czy też zrobić zastrzyk, nie pamiętam dokładnie) Na koniec założyłam jej pieluszkę wielo, bo tego też nie zrobili tam. Potem przysłałaś mi smsa z podziękowaniem

Gratuluję ząbka

Kup sobie Lipobazę lub Nanobazę w aptece, one sie nie wymywają tak łatwo pod wpływem mycia rąk. Polecam

Schudnąc w końcu
no dokładnie

Stary 2012-12-31, 12:26   #3529
Soleilka
Zakorzenienie

Hej

Wiecie może do której są dziś czynne sklepy?

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 12:26   #3530
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Ja poproszę chrzestna aby kupiła świece, nie wyobrażam sobie aby nie było swiecy

Synek

Stary 2012-12-31, 12:50   #3531
nadalka
Zakorzenienie

Sześć.

Ja już byłam w ZUSie i w Rosmannie 30km ode mnie. Gites. Bebydream słoiczków nie kupiłam, kupiłam trochę gerbera i bobovity, kupiłam za to rosmanowskie pampki 4 ale wydają mi się jakieś małe. No trudno

Co jeszcze.

Ewka nie, jeszcze mi nie przyszły.
Chmielinka nie pali się!

Dobra, mam małe tornado w domu, bo przyszedł nowy telewizor, aparat, ja z zakupów, i mam 20 160litrowych worków ciuchów do posegregowania
Stary 2012-12-31, 13:11   #3532
phdwao
Zakorzenienie

Poszlam jednak do lozka, musze sie wygrzac zrby wypedzic chorobe, tz wrocil wczesniej z pracy zeby sie zajac malym, troche odzipne
Stary 2012-12-31, 13:21   #3533
Maciejka__
Zakorzenienie

Szczęśliwego Nowego Roku 2013!
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 13:28   #3534
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Sześć.

Ja już byłam w ZUSie i w Rosmannie 30km ode mnie. Gites. Bebydream słoiczków nie kupiłam, kupiłam trochę gerbera i bobovity, kupiłam za to rosmanowskie pampki 4 ale wydają mi się jakieś małe. No trudno
One rzeczywiście są mniejsze, zrobiłam porównanie 4 babydream i 4 dada
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_1508.jpg (42,5 KB, 29 załadowań)

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 13:29   #3535
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Wiesz w sumie to samo mi moja mówiła, tyle, że jakoś tak dziwnie na swoje myślenie przerobiłam. Znaczy teraz po przeczytaniu Twojej wypowiedzi doszłam do tego wniosku. Ja mam permanentne problemy z niedoborem czegoś, przez tę moją dietę i to sobie dośpiewałam.
Ale w sumie wychodzi na to, że i tak nie ma co liczyć tych mililitrów, bo to nie ma takiego znaczenia jak przy mm. W sensie, żeby się nie martwić jak dziś mniej się odciągnie, jutro więcej- chyba że dziecko nie przybiera na wadze, a tu już trzeba sprawdzić technikę ssania w pierwszej kolejności
Zmieniam to w poprzednim poście coby fermentu nie siać i nie głosić zabobonów.
co do podkreślonego - masz rację, że ilościowo nie ma co porównywać mm z pokarmem natur.

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość

można na Ciebie liczyć

Cytat:
Linka to niefajnie u mnie zesłżo na oskrzela, jestem ciekawa kiedy ja sie wykuruje, bo tz lepiej przechodzi ta infekcje, a młody mnie jeszcze nie oszczędza
eh, jak jest się zdrowym to zupełnie się o tym nie myśli i nie docenia... przynajmniej ja tak mam..
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 13:58   #3536
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
One rzeczywiście są mniejsze, zrobiłam porównanie 4 babydream i 4 dada
Rzeczywiście wyglądają na mniejsze te babydream. My wytrwale trwamy przy dadach.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-31, 14:11   #3537
nel_a
Zakorzenienie

to dobrze wiedzieć że dada jest większa, my na razie 4 mamy rossmanowskie bardzo je chwalił chrzestny Emila - mówił że testowali wiele, również te "z wyższej" półki.

Stary 2012-12-31, 14:53   #3538
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Ja poproszę chrzestna aby kupiła świece, nie wyobrażam sobie aby nie było swiecy
Tak zrób A z księdzem i tak porozmawiajcie
A kiedy chrzcicie?
Stary 2012-12-31, 14:55   #3539
ewka5891
Zakorzenienie

Dzisiaj mam rocznice Poznania sie z Tztem
Kurcze jak ten czas szybko leci.

No i pochwale sie, ze wczoraj kupiliśmy samochód, bo niestety poprzedni zakończył swój żywot tydzień temu. Oby ten nam dobry był

Synek

Stary 2012-12-31, 14:57   #3540
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze mogę taką polecić

opakowanie pierożków tortellini z szynką (te z Biedronki są super)
30 dag szynki konserwowej lub drobiowej w kawałku
papryka konserwowa
2 ząbki czosnku
majonez

Pierożki gotujesz i studzisz. Paprykę i szynkę kroisz w kostkę, czosnek przeciskasz przez praskę. Zalewasz majonezem i doprawiasz
Kupiłam tortellini I miałam robić dziś tę sałatkę. Tylko nie doczytałam, że papryka miała być konserwowa i mam zwykłą... wyjdzie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości