|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
Cytat:
![]() ja juz przestalam usypiac na sile bo walczyc mi sie z nim nie chce a jak sam zasnie bez wojny to dluzej i lepiej spi zauwazylam |
|
|
|
|
|
#752 |
|
Raczkowanie
|
Ale szalony okres... ale już jesteśmy w domu więc powracam
![]() Zosia chodzi już na długie dystanse i coraz bardziej pewnie/stabilnie. Kiedy dzieje się krzywda chlipie płacząc Ma - Ma co mnie tak rozczula Niepokoi mnie jej problem ze snem w ciągu dnia, ma 1 drzemkę i to w różnych porach ![]() Jak przygotowania sylwestrowe? Kiecki zakupione ?
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas maz bedzie lazanie robil
|
|
|
|
|
|
#754 | ||
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek
![]() Nocka cała z młodym w łóżku... :/ Ja poszłam spać o 1.30 bo oglądałam Mexicana ![]() Piotruś obudzil się jak się kładłam potem karmilam o 4 potem ok 7 i jeszcze zasnął do 8, a o 9 się zwlekliśmy z łóżka ![]() Teraz znowu śpi ![]() Cytat:
od razu by mi się lepiej zrobiło na samą myśl ![]() Cytat:
ja dalej czekam na świadome 'mama' narazie tylko tata i tata... a jak proszę żeby powtórzył mama to wychodzi mu takie łała...ma problem z literką 'm'. Dziś pierwszy raz widziałam że tańczy do muzyczki
|
|
|
#755 | |
|
Zakorzenienie
|
jo, podomka
Cytat:
Ja nie wiem co mi a potem budzi mnie takie bum w głowe z ręki młodego (albo gorzej z jego główki ) odkładam go i wracam do Tż-ta Normalnie śpię z dwoma chłopami jednej nocy ![]() Co do mama to też myślałam że Olaf już świadomie mama woła, do czasu jak pobiegł do tv z krzykiem mama ![]() Za to tata było raz, jak nie zwracaliśmy na niego uwagi, tak to tylko dadadada :p jo nowa łazienka... a gdzie ja do tego czasu będę sikać?
|
|
|
#756 | |
|
Raczkowanie
|
ja sobie kiecke kupiłam na naszego sylwestra w domowych pieleszach
w nowy rok muszę wejść piękna a co robicie w łazience? Cytat:
---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Pisałam już na Fb ale napisze i tu ![]() Byliśmy w Rossmanie skorzystać z rabatu - bardzo się zawiodłam, meko jak zawsze kupowałam po 11,99 teraz kosztuje nagle 14,99 więc mimo 25%rabatu oszczędza się ledwie 70groszy... no ale 25% rabatu tak ładnie brzmi i człowiek daje się robić w głupa Fakt pieluchy kupiłam i jutro idę po drugą turę mimo, że jestem obrażona na Rossmana .Zapytam jutro skąd na nagła zmiana ceny |
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to odłożyłam zakupy na dziś i przed wejściem do sklepu pytam kasjerkę czy dziś karty działają a ta ze mnie głupka robi że niby czemu nei mają działać i że zawsze działają i w ogóle tak na mnie naskoczyła a wczoraj co raz kolejna osoba cofała zakupy bo karta nie działa no zbulwersowała mnie
|
|
|
#758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chodzę tam za często bo w Piotrze i Pawle pampersy ActiveBaby są znacznie tańsze i to bez rabatu. W Carrefour wielka paka pampków kosztuje 59 zł a w Rossmannie nadal 64 zł.
|
|
|
#759 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór dziewczynki
nie mam na nic czasu ,bo z okazji okresu swiateczno-sylwestrowego nadrabiamy zaleglosci ze znajomymi ![]() jutro wybieramy sie na zakupy, mamy zamiar nabyc akcesoria sylwestrowe baloniki, confetti, czapeczki i inne ☠☠☠☠☠☠☠ki![]() Nocki u nas ostatnio przespane, szkoda tylko, ze u nas w lozku, bo Mateusz sie tak wali na mnie i raczkami mi po twarzy operuje, ze ja sie do konca nie wysypiam.NIe wiem co mu sie stalo, ale po odlozeniu do lozeczka po godzinie, czasem dluzej budzi sie z rykiem, z zamknietymi oczami staje w lozeczku, usypia tylko na rekach przytulony, kazda proba odlozenia konczy sie szałem, wiec daje za wygrana i śpi z nami, masowany, tulony i kolysany cala noc... moje dziecko na dodatek nie bardzo toleruje np calego banana , wieksze grudki, konczy sie wymiotami.. ja mimo ,ze sylwester domowy kiecke mam i zamierzamy sie z MAteuszkiem dobrze bawic![]() ![]() ![]() no i mamy wysoko na pupce odparzenie, bo wczoraj MAteuszek zrobil rzadka kupke i usnal, a ja nie zauwazylam, mam nadzieje, ze sudocrem pomoze.
|
|
#760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no serio dwa razy w makaronie i w kaszy były bleeee nic tam takiego nie kupie ![]() Olaf dziś tylko jedną drzemkę ok. 11 miał i padł jak długi przed 20, ale bez jedzenia więc pewno zawoła niedługo... A nam się fajny sylwek szykuje: na łóżku z młodym będziem filmy oglądac i się objadać o ![]()
|
|
|
#761 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie udało mi isę w koncu uspic mojego dziecia.. u nas sylwek tez mial byc taki i mam nadzieje ze takim pozostanie .. Jestesmy zaproszeni (niby) przez kumpla mojego TZ z ktorym wlasnie poszli na piwo (mialo to piwo byc niby do 22... nic nie powiem).. Powiedzial mi przez domofon ze moze bysmy do nich przyjechali (tak jak rok temu) ..Oni cwaniaki .. mieszkaja 15 km pod miastem i do mnie mowia wez Ty przyjedz (bo ja i moj TZ mamy prawo jazdy i poarzadne auto - spac tez niby byloby gdzie) a oni juz od roku sie do nas wybeiraja i dotrzec jakos nie moga .. bo a to wymyslilismy impreze za pozno (o 18 a synek marudzi kolo 19) a to kazalismy (myy?? nieee!!!) im do siebie jechac autobusem a nie wiadomo jak synek zareaguje.. Ostatnio ten znajomy chcial sie z nami umowic na spacer to jego zona powiedziala ze ona dziecka na mniej niz -5 nie wypusci na spacer (mniej czyli -8 bylo) noz mowie Wam.. NIe wie co zrobie ale nie chce mi sie jechac do nich na teog sylwka.. musze wymyslic ze maly chory chyba cyz cos .. bo na prawde ..a tam prawdziwy zlobek.. Oni maja dziecko starsze od naszego o bodaj 3 miechy, szwagierke w ciazy z terminem cc na 03-01... Niby fajnie bo wszyscy wiedza co i jak .. ale jakos tak .. wierzyc mi sie nei chce ze oni uszanuja to ze np dzieci msuza isc spac .. Bo faceci w tej rodzinie raczje do najcichszych nie naleza .......a mialam nadzieje na sylwka w gronie naszej malej rodiznki .....
|
|
|
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
Madziula, na szczęście nie chodzę tam na zakupy
Chyba, że mają storczyki tanie i ładne ale to i tak za mały powód aby odwiedzić akurat ten sklep. A tak poza tematem, można byłoby się kiedyś z dzieciaczkami spotkać, nie sądzisz? Zwłaszcza, że mieszkamy dosć blisko
|
|
#763 | |||||
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() Tż poszedł sam do kościoła, a my się lenimy w domku...młody spał i za późno się zebraliśmy tak więc nie zdażylibyśmy we trójkę ![]() Właśnie zpasteryzowałam zupki które wczoraj zrobiłam Piotrusiowi i dziś będzie zmuszony skonsumować jeden słoiczek, bo jest nieszczelny ![]() no ale zostanie 9 porcji także nie jest źle ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a to fajny się Sylwester szykuje! we trójeczkę też się można dobrze bawić! a co!Cytat:
![]() A ja kupuję w kauflandzie zazwyczaj bo jest najtaniej i mam blisko...ale na te sypkie rzeczy trzeba uważać...już raz mi się coś zalęgło w szafkach i musiałam walczyć. Od tamtej pory wszystko przesypuję do zamykanych pojemniczków. Cytat:
|
|
|
#764 |
|
Zakorzenienie
|
tynka Wiktor spi z nami do ponad tygodnia i tez go odkładam po to zeby za 2h wrocic po niego
|
|
|
|
|
#765 |
|
Raczkowanie
|
Hoł hoł hoł i po świętach
wróciliśmy do domku Kubuś na 4 godziny drogi spał 45 min ale daliśmy radę sylwester u Nas też domówkowy... jeszcze tż chory więc mimo zaproszeń niestety znajomych nie odwiedzimy:/ a może polecacie jakieś filmy? słyszałam że fajny Dyktator jest, oglądałyście może? Tutaj cisza i nawet nie mam dużo do nadrabiania, mogę przyłączyć się do Was na Facebooku? na pocztę postaram się wrzucić zdjęcia Kubusia bo też mi tak schodzi...
|
|
#766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#767 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór
za nami intensywny dzien..wczoraj wieczorem zaczela mnie dosc mocno bolec lewa reka w nadgarstku, glownie nie moglam ruszac kciukiem, cala noc tak samo, nie bylam w stanie wziac Mateuszka na rece, wyczytalam w internecie, ze wiele mam to spotyka z powodu przeciazenia , rano pojechalam do lekarza, ale nie dalo rady sie dostac taka kolejka, mama dala mi masc przeciwzapalna i troche lepiej jest, oby mi tylko przeszlo.. poza tym odwiedzilismy dzis rodzinke i bylo prawdziwe przedszkole,tyel dzieciaków, super ,jak tyle maluchow jest w rodzinie i wszystkie razem sie spotkaja Mateuszek byl bardzo grzeczny jak na niego i najbardziej do gustu przypadły mu lalki kuzynek![]() Mateuszek teraz jest straszny przytulas, nie bylo tak wczesniej, ide do lazienki , a on stoi pod drzwiami i krzyczy mama i uderza w drzwi, w nocy jakby mogl to by na mnie wlazl no i nie da mi pospac mimo ,ze TZ rano sie nim zajmuje ostatnio, musze wstac i koniec no i nie wyobrazam sobie na sile klasc go do lozeczka i szarpac sie z nim jesli on potrzebuje spac z nami, moze mu to minie, a jesli nie trudno bedziemy spac razem dopoki bedzie taka potrzeba
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-12-30 o 21:54 |
|
|
|
|
#768 |
|
Zakorzenienie
|
Wcielam w zycie program samodzielnego zasypiania w łóżeczku!
Wczoraj była makabra - 3 godziny męczarni. Podnoszenie, odkładanie, wychodzenie z pokoju i wracanie, uspokajanie... dziś już nie wychodziłam z pokoju, dla spokoju. Zasypianie trwało godzinę, w tym przerwa na zmianę ubranka bo wymiotowaniu (przeżarło się dziecko). Jutro powinno być lepiej. Postanowiłam, że nauczę Ewelinę zasypiać samodzielnie a nie przy piersi/na rękach. Może czas nie jest najlepszy, ale prędko nie będe miała tyle wolnego. Póki co jest dużo płaczu i krzyku ale wszystko jest do opanowania. W następnej kolejności będzie odzwyczajanie od nocnego cyca. I małymi kroczkami oduczymy cyca w dzień. Ale to mi nie przeszkadza, chcę jedynie nauczyć dziecko zasypiania, że to nic złego, że kazdy tak zasypia itp
|
|
#769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi szwagierka w swieta zrobila wyklad jak to jej wspaniala corka zawsze sama zasypiala w lozeczku o 20 tzn na poczatku przy butelce a Wiktor na hustawce a teraz na rekach wtulony do mnie i ze zle robie wszystko! no przepraszam ale ja nie mam 2 pokoi tak jak ona zeby dziecko wyciszyc przed snem itp poza tym jej idealna corka do pol roku sie darla 24h na dobe i ciagle chora wrrrr a nasz oprocz tego ze pozno chodzi spac to aniol
|
|
|
|
|
|
#770 |
|
Zadomowienie
|
Karolca rowniez trzymam kciuki
Cytrynka ja tez jak czasami sluchalam jak inne dzieci zasypiaja, jak jedza, czego nie robia , a co robia mialam kompleksy, wydawalo mi sie ,ze we mnie tkwi problem, bo u nas inaczej,ale jak tak sobie poobserwowalam inne dzieciaki, pomyslalam to stwierdzam ,ze mam wyjatkowe dziecko i narzekac nie bede )Mateuszkowa nocka dzis taka jak reszta, kilka godzin w lozeczku, pozniej z nami, Mateuszek standardowo wlazil na mnie w nocy, TZ troche niepocieszony, bo na niego nie wlazi ![]() Zycze Wam mamuski udanego sylwestra czy to na jakiejs imprezce czy po prostu w domu pod koldra my jak Mateuszek wstanie jedziemy do moich rodziców, bo mama sama , tata w pracy, bedzie jeszcze mój brat z dziewczyna, mamy maski, czapeczki, baloniki, beda tance i mysle,ze bedziemy sie dobrze bawic, o północy zostawiamy Mateuszka z babcia i jedziemy do centrum na pokaz fajerwerkow, a pozniej lulu
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
Tynka ja sie juz przestalam przejmowac
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
Hej babeczki
![]() u nas Ania ma znowu temperaturę tak wiec sylwestra spędzamy w domu wlaśnie wstawiłam golonki po bawarsku do piekarnika i będę czekać az się upieką ![]() Udanego sylwestra Wam życzę a w Nowym Roku dużo szczęścia, miłości no i dużo dużo zdrowia !!!
|
|
|
|
|
#773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie Olaf też ma taki przytulaśny okres, z łazienką identycznie ![]() Cytat:
![]() Olaf na szczeście nie przyzwyczajony do usypiania na cycu a ostatnio nawet smoka wyrzuca i bez niczego zasypia ![]() A co do wspólnego spacerku to jak najbardziej jestem za My praktycznie codzień wychodzimy póki tak ciepło, w Twoje okolice również ![]() A co do porównań z innymi dzieciakami to my wczoraj byliśmy u koleżanki z poporodowej sali Mała jest równo 4 godziny starsza od Olafa słodko się dzieciaki bawiły, a co mnie zaskoczyło, że oboje w ten sam sposób się śmieją i tak samo krzyczą i mają po 4 zęby z przerwą u góry ![]() No tylko Oli ostatnio nieśmiały, malutka musiała go rozkręcać do zabawy
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca powodzenia
![]() U nas samodzielne zasypianie poszlo się gibać. Idą zęby i noce są koszmarne. Górne jedynki powinny się przebić lada moment |
|
|
|
|
#775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ze swojej strony moge polecicPamiec absolutna Underwolrld Sinister!!!! Uprowadzona 1 i 2 The avengers Oj baty mi sie naleza bo ostatnio tylko na fb sie udzielalam:-:-( Prspraszam w nowym roku obiecuje poprawe ![]() U nas jakos leci dzisiaj wyczailam u Filipka 3 zabka gorna jedynka sie ukazala no a ostatnie dni uplynely nam z temperatura u mlodego wczorak wphpie 39,6 woeczorem i wycieczka o 20 do lekarza ale osluchowo czysty a rano zabek za to dla odmiany dzisiaj temperatura w granicach 36,00 - 36,6 i juz nie pokasluje . Ogolnie to ja swoje kilka ddni choroby przeszlam potem filipek a dzisiaj tz rozlozylo no i zaraz zmykam spac pitole sylwestra :-D ale Wam wszystkim zycze spelnienia marzen zdrowka dla dzieciaczkow i wszystkiego dobrego w nowym roku :-*:-*
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w sumie to wolałabym zeby w nocy nie jadł ale z drugiej strony w nocy najbardziej wartościowy pokarm jest niby ![]() A i oczywiście Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim mamuśkom!!!
|
|
|
#777 |
|
Zadomowienie
|
Najlepszego dziewczynki w nowym Roku!!!
|
|
|
|
|
#778 | |
|
Zakorzenienie
|
Szczęśliwego 2013 mamuśki !!! ![]() Ja tam lubię 13-nastki ![]() Cytat:
Czyli już na poważnie odstawiacie?? Ja chyba nie jestem na to gotowa. . . Ale też będę w przyszłości od dnia zaczynała raczej... No ale intryguje mnie co z waszymi piersiami? Wytrzymujecie ciśnienie czy ściagacie mleko? Bo dziś w nocy Olaf praktycznie od 20 może i do rana by nie jadł, zasnął o 22 potem spał u nas w pokoju i starczyło przytulić, poklepać jak się raz rozbudził, ale o 4 ja już nie wytrzymałam ciśnienia i sama mu dałam mleko.... Ale głodny nie był, tż dał mu kilka paprykowych chrupek wczoraj i frytki z piekarnika
|
|
|
#779 |
|
Gang Iren
|
Hej! Witam sie w nowym roku. U nas zaczal sie chorobowo,Wiki bardzo zle sie czuje,gardlo ja boli i glowa,mi tez gardlo powoli wysiada,a Eryk pokasluje.Mam nadzieje,ze jutro lekarzcos doradzi i szybko sie polepszy,zebysmy nie spedzili reszty urlopu chorobowo...
|
|
#780 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nocne karmienie to nie typowe karmienie, bo dziecko jest najedzone tylko budzi się co dwie godziny albo częściej i to chcę ograniczyć. Wartościowy pokarm dostaje już w obiadach i innym pozywieniu. Takie jest moje zdanie na ten temat. Chcę aby zaczęła przesypiać noce albo przynajmniej pół nocy bez budzenia. Cytat:
ściągam głównie w pracy, bo 7 godzin to jednak długa przerwa. Jakbym nie ściągała to mam dwa wyjścia - albo pokarmu byłoby mniej albo dostałabym zapalenia piersi. Wolę uniknąć drugiej sytuacji i póki co nie ryzykowac.Na całkowite odstawienie też jeszcze nie jestem gotowa dlatego chcę ograniczyć cyca w dzień a w szczególności w nocy. Bo w dzień jest nawet ok. Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.

mi na razie cieżko myśleć w ogóle o odstawieniu...
ogólnie ostatnio przestałam go naciskać na zasypianie i pozwalam mu samemu regulować, zwykle po 21 pada 

?

Ja nie wiem co mi
no to odłożyłam zakupy na dziś i przed wejściem do sklepu pytam kasjerkę czy dziś karty działają a ta ze mnie głupka robi że niby czemu nei mają działać i że zawsze działają i w ogóle tak na mnie naskoczyła