|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV
Cytat:
W Krakowie w zeszłym roku była podwyżka biletów o 70 gr (o ile dobrze kojarzę) i teraz znowu - o 60! o jest 1,30zł w przeciągu niespełna roku... sporawo... tyle dobrze, że u nas paliwo jest tańsze. Jak jedziemy do Rzeszowa albo na Śląsk do rodziny to ceny ropy różnią się o 30-40gr na litrze ![]() to jest pomysł! KAWA!
|
|
|
|
#4202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nartunie No ja chodzę pobiegać rano na bieżnię, albo inne aeroby, mam bardzo blisko. Nie lubię tylko tych zorganizowanych. A tak to dobre odstresowanie. Muzyka na uszy i godzinka relaksu. Wolałabym pływać w jakimś ciepłym morzu o świcie, no ale co robić, jak się nie ma co się lubi... to się lubi co się ma )
|
|
|
#4203 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można jeszcze te 2 krotnego kasowania kupować Ale to też groszowe oszczędności... Jak idę do lekarza, a potem do pracy jadę to mi mężul auto odstępuje - a tak mpk....Ja na basen lubię chodzić, ale sama. Wchodzę do wody i pływam w te i wewte ... i tak przez godzinę z przerwami na odpoczynek... Natomiast mój mąż idzie - zrobi 4 długości basenu i odpoczywa, wygłupia się... relaksuje... A ja to lubię wrócić z basenu i za przeproszeniem paść na pysk!
Terry Pratchett Edytowane przez Sorceresss Czas edycji: 2013-01-02 o 11:32 |
|
|
|
|
|
#4204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja myslalam, ze w Niemczech komunikacja miejska jest droga, ale widze, ze wyglada to podobnie: u nas jednorazowy bilet to 2€ (8 zl), a 90-minutowy 2,30€ (9,20 zl)
|
|
|
#4205 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry! :-)
Kobietki właśnie zauważyłam za oknem niesamowite zjawisko ::eek: - śnieg pada! - to nic ze pewnie zaraz stopnieje ale piękny widok:-) poza tym wczoraj chyba zauważyłam pierwszy rozstęp na piersi:mur: - zaczynam ostre smarowanie cycków:p: /robiłam to nieregularnie w przeciwieństwie do brzuszka - a przecież teraz to nie jest wielka odległość między nimi;) poniżej zdjęcie (jakość kiepska) brzucholka 26 tydz 3 dzień , w pępku 102 cm
15-07-2006 od 13-04-2013 najszczęśliwsza mama na świecie http://suwaczki.slub-wesele.pl/201304134865.html Edytowane przez anika_s Czas edycji: 2013-01-02 o 11:43 |
|
|
|
|
#4206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- spacerówka koniecznie rozkładana na płasko (ale takich wózków o dziwo jest bardzo mało, więc będzie ciężko) - gondola jak największa, chociaż wydaje mi się, że my i tak problemu mieć nie będziemy bo wiosną/latem nie zakłada się dziecku tyle warstw i koców co zimą, a przez to zimowe dzieci szybciej wyrastają z gondoli - koła skrętne, pompowane, stosunkowo duże - jak najmniejsza waga, bo będziemy nosić wózek na 1 piętro. niby nie wysoko, ale tak tachać go 2-4 razy dziennie to może być masakra przy ciężkim wózku chyba tyle póki co wiem. a jak będzie w praktyce to się okaże. |
|
|
|
|
|
#4207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() od kilku lat nie bylam przez stan skory ![]() ale z dzieckiem chetnie bym chodzila..
|
|
|
#4208 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny mam pytanie-trochę glupie
Odnośnie becikowego: "Od 2013 roku becikowe uzależnione będzie od dochodu - otrzymają je tylko rodziny o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł na osobę. " Czyli dochody netto należy podzielić na 3 osoby (rodzice+nowonarodzone dziecko,jesli nie maja innego)? Bo ktos tu pisal wczesniej, że na 2, tylko rodziców i ja juz całkiem zglupiałam.
Nasza kochana córeczka Hania 04.04.2013 Mój BLOG, zapraszam Edytowane przez bzinka Czas edycji: 2013-01-02 o 11:43 |
|
|
|
|
#4209 |
|
Wtajemniczenie
|
wydaje mi się, że na 3!
|
|
|
#4210 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(bo WAGs się skarżyły, że w krk nie ma sklepów i morza)nie ma fot ![]() już jest kształtniutki!!!!!!
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2013-01-02 o 11:44 |
||
|
|
|
|
#4211 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dwukrotnego to jak jade do pracy i z powrotem ale dziś musze pojechać po wyniki badań 1 autobus potem do lekarki 1 autobu/tramwaj potem wrócić do domu jak dam radę dojść to 1 autobus. no i w sumie by było spoko tylko jutro musze l4 zawieść do pracy i znowu bilet a w pt na cytologię to znowu bilety
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#4212 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
A tym macierzyńskim to ja wciąż liczę że jednak coś wywalczą i wszystkie się załapiemy ![]() Właśnie wyczytałam że pokombinowali coś z ulga podatkową na pierwsze dziecko, więc też nie wiem czy się załapie. Niezła polityka prorodzinna, qwa mać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja nie robię postanowień, bo wiem że i tak nic z tego nie wyjdzie (miałam mnóstwo planów na okres ciąży, z racji tego że nie chodziłam do pracy, a nie musiałam leżeć, i niewiele z tego wyszło). Jedno mam postanowienie - urodzić a reszta wyjdzie w praniu, życie zweryfikujeCytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i za rozpoczete/skończone tygodnieja zaczęłam 32 (to chyba już 8 m-c) A widzę że dziś tłum na wątku, to może go w końcu wykończymy, co?
|
|||||||
|
|
|
|
#4213 |
|
Rozeznanie
|
Nareszcie mam neta!!!! i moge tu z Wami skrobac ile popadnie. Już wszystkie wpisy nadrobiłąm więc zaczne od małego krótkiego podsumowania:
-dziś 25t3d ciąży -waga od początku +7.5kg ![]() -dolegliwości obecne: zatwardzenieeeeee ha jutro mam wizyte i czuzje że mały duzo przybrał, bo jest mi cieżko starsznie, i odczuwam ból w prawej pachwinie, szczegolnie jak pełny pecherz, i posiedzenia na kibelku tez mi daja popalić bo musze siedziec przynajmniej z 20 minut a i tak marne efekty, a mam tak od tygodnia, dwóch dopiero. A w ostatnich dniach mój mały w dzien mało się ruszał a ja oczywiscie panika i molestowałam go troche zeby kopał no i były pojedyncze ruchy, ale z ato w nocy odżywiał i już byłam spokojna. |
|
|
|
|
#4214 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Przyjaciółka wysłała tak swojego Męża z dzieckiem i bardzo chwali, ponoć na etapie kiedy nie do końca jest co robić z takim dzieckiem, bo tylko cycek-płacz-kupka- spanie 0 bardzo więziotwórcze dla Panów. Cytat:
Jak żyć ?anika za brzuszek
|
|
|
#4215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4216 |
|
Zakorzenienie
|
hehe dobrze, że się zgadałyśmy
a ja sobie w sobotę kupiłam 15ek na zapas fu%k - muszę wymienić i dopłacić... dla mnie kiepska zmiana... 15ki były idealne - i ceną, i swoim czasem....![]() ![]() a z wątkiem, to chyba nie dziś ![]()
|
|
|
#4217 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
aaa i miałam napisac jeszcze coś o bzykanku hi bo ostatnio ciągle mam ochote i przez 4 dni co dizen rzucałam się na męża a tak się zastanawiam bo gdzies słyszałam ze od 7 czy 8 miesiaca pwoinno sie w ogole zapzrestac, czy to parwdaaa? jutro spytam gin czy moge ciagle baraszkować
Edytowane przez mariolci Czas edycji: 2013-01-02 o 12:08 |
|
|
|
|
|
#4218 |
|
Zakorzenienie
|
zgłupiałam już z tymi urlopami macierzyńskimi/ojcowskimi, ich wymiarami. coś słyszałam rano w dzień dobry tvn o tym i zaczęłam szukać. znalazłam artykuł z dzisiaj http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...tym-matki.html i nie wiem w końcu czy te 8 tygodni przysługuje ojcom czy jeszcze nie. w ddtvn obiło mi się jeszcze o uszy, że ojcowie nie korzystają z przysługujących im przywilejów. próbuję doszukać się informacji na temat co im przysługuje ale kiepsko mi idzie. słyszałam o skróceniu czasu pracy/dni pracy w tygodniu, L4 na opiekę nad kobietą po porodzie
, nie jestem pewna, ale chodziło o jakiś 2-tygodniowy urlop (nie ojcowski) przysługujący ojcu. co w ogóle nam przysługuje pomóżcie, bo zgłupiałam.
|
|
|
|
|
#4219 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#4220 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a brzuszek piękny! ![]() Cytat:
Cytat:
ja się cieszę że urodzimy w sumie w dobrym czasie, bo zaraz będzie ciepło, dni długie, dużo czasu na powietrzu będzie można spędzić
|
|||
|
|
|
|
#4221 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc na roczny się nie nastawiam, zresztą chyba i tak już nie wysiedzę dłużej w domu. Ale polityka na medal, na prawdę Niech sobie za to w ministerstwach jakąś premię przyznają znowu Cytat:
bo wcześniej to chyba za ciepło by dla niego było. O kurczę, u nas też pada śnieg ![]() Aaa no i brawo za 32 !
|
|
|
#4222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 'u nas' jeszcze nie ![]() Cukrzycówki, ile owoców pałaszujecie dziennie?!
|
|
|
|
#4224 |
|
Raczkowanie
|
Cześć laseczki
Witam się w 2013 roku ![]() W sylwestra wdepnęłam w 24 tc a od 23 zaczyna się chyba 6 miesiąc nie?![]() Mały w sylwestra szalał w brzuchu jak nigdy ogólnie wszyscy mi prawili mnóstwo komplementów i siedziałam czerwona jak buraczek![]() Mam pytanie odnośnie szpitala.Mieszkam w mieście X a chciałabym w Y,20 km dalej.Może to głupie pytanie,ale czy ja muszę wcześniej ich jakoś zawiadomić że chę tam rodzić? czy po prostu zjawiam się jak się zacznie i już?
|
|
#4225 | ||
|
Zadomowienie
|
nie, no myślałam bardziej w terminie do końca tygodnia
![]() Cytat:
Cytat:
no ale chyba autem, bo na samolot nie wiem czy nie za wcześnie. My jesienią zawsze do egiptu lataliśmy, ale z młodym to bym się jeszcze bała (w ciąży też speniałam i odpuściłam wyjazd). Myślałam o chorwacji, ale w październiku to może już za chłodno być, więc pewnie dopiero za rok. |
||
|
|
|
|
#4226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I śn jakaś kanapka II śn też ale malutka I obiad - mięso, surówki, ryż brązowy/ soczewica/makaron razowy - bardzo dobry mają w tesco. nigdy nie lubiłam, a ten II obiad ( tu robię inaczej niż na rozpisce ) zupa / omlet/ tarta razowa czy inne. podwieczorek śliwki / kefirek /inny owocek nocna kanapka przed snem - i już więcej nie zmieszczę tego jedzenia.. czyli i tak mam o jeden posiłek za mało... no ale jak cukier dobry to mam nadzieję że ok. Jak zjem więcej to pęknę...
|
|
|
#4227 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Jest geodetą. Wiadomo, zawsze zima dla geodetów to kiepski okres, ale w zeszłym roku była masa zleceń, nie miał ani jednego dnia przerwy. A teraz już od połowy grudnia
![]() Nie ma jeszcze uprawnień, żeby założyć coś swojego (wymagana jest długa praktyka), więc póki co jest zdany na łaskę i niełaskę swojego pracodawcy... który w zasadzie ma gdzieś staranie się o klientów, reklamę itd. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gwarantuję Ci, że to będzie wypełnione postanowienie ![]() za tydzień
|
|
|
#4228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to będzie zależało od tego czy prosto obsługowy czy mniej nam się trafi model dziecka. Na razie się łudzę
|
|
|
#4229 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do szpitala, to ja też chcę rodzić w szpitalu w innym mieście, ale jadę tam wcześniej, żeby sobie oddział obejrzeć no i tż musi zapoznać się z trasą . Z tego co czytałam możesz rodzić w dowolnym szpitalu (gdzie jest porodówka oczywiście), nie zgłaszając tego wcześniej.
|
|
|
|
|
|
#4230 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
słoik wyparzyłam wrzątkiem![]() Co do picia przed snem to własnie nie pije dużo staram się po 18 już nie pić. Taki już mój urok chyba. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak sama jedziesz to obojętnie gdzie. Jak karetką to wiozą gdzie najbliżej.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

Odnośnie becikowego: "Od 2013 roku becikowe uzależnione będzie od dochodu - otrzymają je tylko rodziny o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł na osobę. " Czyli dochody netto należy podzielić na 3 osoby (rodzice+nowonarodzone dziecko,jesli nie maja innego)? Bo ktos tu pisal wczesniej, że na 2, tylko rodziców i ja juz całkiem zglupiałam.

za rozpoczete/skończone tygodnie

, nie jestem pewna, ale chodziło o jakiś 2-tygodniowy urlop (nie ojcowski) przysługujący ojcu. co w ogóle nam przysługuje
czy po prostu zjawiam się jak się zacznie i już?