|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() pociąg czy autobus ?
witajcie
mam pytanie: czy lepiej jechać w daleką podróż pociągiem czy autobusem - expresem ? i czym jest taniej i szybciej? a dokładnie chodzi mi o trasę z kujawsko - pomorskiego na śląskie (Katowice) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pociąg czy autobus ?
Z DOŚWIADCZENIE WIEM, ZE PODRÓŻ AUTOBUSEM JEST MIMO WSZYSTKO PRZYJEMNIEJSZA, TE NASZE POCIĄGI TO RAZ KURSUJĄ RAZ NIE. MIESZKAM NA ŚLĄSKU I WIEM, ŻE SYTUACJA NIE JEST NAJLEPSZA. Zdecyduj się na autobus.
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja uważam, że lepsza podróż nawet PR niż byle jakimi autobusikami, które jeżdżą między większością tras. Do autorki wątku: napisz, skąd zaczynasz trasę. Włocławek, Inowrocław, Bydgoszcz, inne miasto? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Włocławek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja również
![]() Dwa razy jechałam w dłuższą trasę autobusem i o ile będzie to możliwe, to więcej się nie zdecyduję. Raz jechałam w czasie dnia, więc było w miarę ok. Drugi raz jechałam nocą-wakacje, cały autobus zajęty, babka przede mną rozłożyła sobie siedzenie na leżąco i przespała całą podróż-słysząc moje prośby o złożenie fotela w jednej chwili w magiczny sposób zasypiała i nie reagowała na moje słowa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Według mnie pociągiem jest lepiej i przyjemniej chociażby ze względu na to, że jest większe prawdopodobieństwo znalezienia miejsca siedzącego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież w autokarach nie ma opcji nabycia biletu jeśli braknie miejsc siedzących. Przynajmniej tak jest na dłuższych trasach którymi do tej pory jeździłam. Jednak osobiście preferuje pociąg ze względu na komfort korzystania z łazienki oraz toalety, kuszetki, brak choroby lokomocyjnej, możliwość spaceru i wagon restauracyjny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2013-01-02 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jechałam z Lublina do Rzeszowa 3 lata temu w okresie przedświątecznym, jak się okazało, tą trasą jeździ dużo studentów, więc miałam wybór: czekać na kolejny autobus za 1,5 godziny, albo jechać. Wybrałam jazdę, ale nigdy więcej ![]() fantazja_ witam witam Włocławiankę ![]() Tvvin, widzę, że też słyszałaś o tych pluskwach ![]() ![]() ![]() I zgadzam się z amber, ja wolę 'punktualność' pociągów. Generalnie pociąg nawet jak się opóźni to drugi poczeka, choćby były to inne spółki (nie mówię o spóźnieniach rzędu kilku godzin, ale o takich ludzkich spóźnieniach 20-30 minutowych). Za to jak mi się ostatnio pospieszył autobus PB do Rzeszowa to musiałam koczować ponad godzinę na dworcu o 5 rano. Jak już wracałam to wcale się nie chciał spieszyć, a to byłoby mi na rękę. PB ma pewną powtarzalność w tych opóźnieniach i przyspieszeniach. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-01-02 o 15:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
musze jednak przyznac ze wole jezdzic autobusem jest mi znacznie wygodniej mimo wszystko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zdarza mi się jeździć TLK z pomorza do Krakowa, przez Katowice.
Nie oszukujmy się - to kawał czasu ;p. Dobrze jest móc wyprostować nogi, przejść się lub spać (polecam opcję z tanią kuszetką, budzisz się rano, a pociąg wyśmienicie kołysze). Z autobusów jedynym rozwiązaniem jest jak dla mnie Polski Bus, ale tam dość często trzeba się przesiadać, a przerwy pomiędzy autobusami są długie (np. 3h). Plus ogromny za wygodę i internet. Narzekamy na to PKP, ale jednak opcja taniej kuszetki zła nie jest. To trasa na której występują słynne pluskwy najczęściej, ale ani mi, ani moim znajomym nie zdarzyło się to nigdy! Cena porównywalna jak do autobusu (nie mówię o IC), a nawet jak już jakimś cudem nie będzie miejsca - wygodniej jest na podłodze w pociągu i zakrętów mniej ![]()
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja to byłam, jestem i będę pociągowym frikiem, czekam z uśmiechem na pendolino i jak polecę do Chin kiedyś to kupię sobie bilet za 100 euro na ileś tam dni i będę zwiedzała Chiny pociągiem właśnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
w jedną strone pojechałam sobie autobusem a z powrotem pociągiem
![]() i tak jak sądzilam wole autobus ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja się w sumie cieszę z tych wszystkich psioczących na pociągi, luźniej będzie mi jechać. W tym roku zaczęłam sobie zaznaczać na mapie wszystkie destynacje pociągowe i ciekawe, ile razy mnie PKP IC zobaczą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale przypominam sobie też słynne (podobno) w całej Europie zdjęcie z grudnia ubiegłego roku ośnieżonej toalety... Ciekawe dlaczego nikt nie wspomniał o idiotach palących w toaletach, przez których korzystanie z łazienek i tak zazwyczaj nie jest możliwe - chyba, że ktoś chce przemarznąć. Ja tylko myję ręce w łazienkach. I przez palacza, który okna nie zamknął, a czego pracownik w/w spółki nie zbadał, nawpadało tyle śniegu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja wole autobusy .. duzo razy jezdzilam z bydgoszczy do warszawy . albo z bydgoszczy do krakowa z przesiadka w warszawie i nigdy nie narzekalam.
Jesli chodzi o kierowcow to zawsze sie zatrzymaja jesli musisz isc do toalety a jesli chodzi o internet do cieszmy sie ze mamy chociaz w polsce a nie narzekajmy ze nie dziala za granica. Czy w PKP mamy internet nawet w Polsce? Nie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, nie pracuję w PKP IC (ciężko uwierzyć, nie? ![]() Często na f4f znajdują się tacy, którzy dziwią się, jak można latać LOTem do Londynu, a nie Wizzairem bądź Ryanem. No, można, nawet, jeśli ten bilet jest 2 razy droższy, bo komfort podróży jest nieporównywalny (pomijając koszty poboczne, jak bagaż czy konieczność obserwowania promocji). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
witajcie
tak się zastanawiam czym lepiej podróżować latem... Wiadomo jest upalnie i tak myślę , że w autobusie zapewne ciężko będzie wysiedzieć (ponad 6 godz jazdy w moim przypadku) więc zostaje mi pociąg ![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
a czy jest duża różnica cenowa jeśli chodzi o kurs przyśpieszony a pośpieszny ?
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
wiem ale te ceny w internecie często różnią się od rzeczywistych
szczególnie na stronie e-podróżnik bo mi chodzi o autobusy konkretnie
"Life is too short to wait" Edytowane przez fantazja__ Czas edycji: 2013-07-11 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Co to są za oznaczenia? Przecież są różne spółki i to trzeba sprawdzić albo bezpośrednio na stronie sprzedawcy biletu (np. pkp intercity, mobilis, polonus itd.). E-podróżnik nie robi nic innego, jak pobiera dane bezpośrednio ze stron przewoźników, takie dane publikuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.