|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
Cytat:
![]() 400zł dzielone na 4zl daje nam 100godzin pracy w miesiącu. 100 godzin dzielimy na 4 tygodnie i wychodzi nam 25 godzin tygodniowo. Zgaduję, ze w takim wypadku pracował 3 dni w tygodniu. (8godzin razy 3 dni daje akurat 24godziny). Miałam rację mówiąc, ze kuzyn pracował na pół etatu ![]() Zauważ że wszytko obliczyłam biorąc podstawowe 4zł. Jeśli kuzyn miał płaconą prowizję, to tak naprawdę mógł pracować jeszcze krócej! np. 2 dni w tygodniu. Tajkuna jak widzisz trochę źle oceniłaś sytuację. Nawet gdybyś pracowała tak samo jak kuzyn to nie wydałabyś 100% pensji na dojazdy tak jak początkowo sugerowałaś. Przy 2-3 dniach w tygodniu pewnie nawet nie opłacałoby się kupować miesięcznego
|
|
|
#4892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Po prostu nigdy nie pracowałam w excelu brakuje mi praktyki to, że co nie co umie to niewiele w sytuacji gdy wymagane są konkretne umiejetności pod daną branżę.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-01-02 o 16:17 |
|
|
|
|
#4893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo fajnie są napisane i wszystko jest po kolei wyjaśnione
|
|
|
|
|
#4894 |
|
BAN stały
|
Akurat on chodził codzienne do pracy. Tego na stówę, jestem pewna. Bo nawet ciotka o tym mówiła. Tylko na zmiany chodził i pracował tam na początku przez work service. I z wypłaty oni mu jeszcze coś zabierali. Prowizję dla siebie. Wiem, że szedł nawet na 15 godz np i pracował do wieczora. Na początek jak on to mówił, sprawdzają czy się nadajesz i płacą te 400 zł. A potem jak dobrze sprzedasz, to możesz wyciągnąć 900 zł. tylko nie wiem czy robił, po 5 h dziennie czy po 4 hna początku. Pracując po 4 h dziennie, też wychodzi pół etatu. Teraz ma umowę i inaczej płacone. Nie jest już przez work service zatrudniony. work service zatrudnia głównie studentów lub osoby zamieszkałe w tamtym miaście, gdzie kuzyn mieszka. Ja się pytałam, też o pracę przez work service , nawet mi babka coś obiecywała, ale trafiły się jej osoby z tamtego miasta i nic nie wyszło. U mnie w mieście work service niestety nie ma. A szkoda. Przydali by się i u mnie.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-02 o 16:23 |
|
|
|
#4895 |
|
Konto usunięte
|
Z tym strojem to niby racja. Ale jak widacz niekoniecznie.
Zazwyczaj panuje misz msz jak już nie raz pisałam ![]() Wiadomo że do diversa ubierzemy się inaczej niż do mega eleganckiego sklepu. Ale jak wiadomo czasem "ten przekór" może akuratnie być na plus. ![]() Nie raz były sytuacje gdy ktos do biura wystroil się "jak stroź w boze cialo"a ktos inny przyszedl niby w "zwyczajnym stroju" i akuratnie ta 2 osoba dostała prace. Do orange w garsonce jak dla mnie przesada. No ale jak kto lubi. To tylko moje zdanie. Zresztą teraz jest taki wybór że nie trzeba od razu spodnic ,garsonek itp. By wyglądac kobieco i elegancko. Nie ma jak "angielska elegancja"
|
|
|
|
#4896 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Jak ktoś ma duże umiejętności, to brak marynarki w niczym mu nie przeszkodzi i nie jest to wtedy żadne działanie na przekór, poza tym w wielu biurach panuje teraz nieco luźniejszy styl, więc bluzka zamiast koszuli+marynarka często okazuje się być najlepszym wyjście
A na przekór byłoby w takim przypadku powiedzenie w jakiejś obsłudze klienta obcojęzycznego, że nie zna się języków obcych a i polski kuleje, nie ubiór Poza tym można ubrać marynarkę sportową, czyli nie typowo elegancką a taką codzienną - od razu jest się "semi-formal".
|
#4897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4898 |
|
BAN stały
|
Ja mam koleżankę ze studiów, która do biura rachunkowego chodzi w mini i spodenkach.
Więc ja jej mówię, że jak byś tak gdzie indziej do pracy przyszła ubrana, to by cię z pracy wywalili. |
|
|
|
#4899 |
|
maszyna, nie człowiek
|
U mnie w backofficie banku też było dość luźno (w końcu brak kontaktu z klientem), zdaniem niektórych za luźno, bo na wizytę "z góry" kazano się odświętnie ubrać
|
#4900 | |
|
BAN stały
|
U mnie w plusie w żakietach , garsonkach chodzą.
![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4901 |
|
Konto usunięte
|
U mnei jest to samo. Na co dzień siedzimy zabunkrowani w biurze, więc teoretycznie może chodzić jak chcemy (chociaż ja i tak chodzę elegancko, bo większość tak chodzi, no i w tym wieku i w takim miejscu uważam, że tak jest ładniej...a poza tym lubię ten styl
), ale na wszelkie spotkania z klientem czy rozmowy kwalifikacyjne już obowiązkowo strój formalny i nie ma zmiłuj, że to czy tamto- są wytyczne jak mamy wyglądać, są nawet wyszczególnione dopuszczalne kolory i koniec.
|
|
|
|
#4902 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie. Czy byście startowały na taką ofertę biorąc pod uwagę moje wykształcenie pedagogiczne czy raczej nastawić się na to przedszkole, w którym sama muszę się zatroszczyć o wszystkie dokumenty?
Nie mam doświadczenia w sprzedaży ![]() "W związku z dynamicznym rozwojem firmy salon optyczny poszukuje osoby na Staż: Oferujemy: - możliwość nawiązania stałej współpracy po zakończeniu stażu - zdobycie doświadczenia pod okiem eksperta - szkolenia w zakresie sprzedaży i optyki okularowej Wymagania Jeśli: - jesteś osobą bezrobotną spełniającą kryteria stażysty - masz doświadczenie w sprzedaży - cechuje Cię komunikatywność i łatwość nawiązywania kontaktów - jesteś odpowiedzialna i samodzielna oraz pełna energii i zaangażowania do nowych wyzwań wyślij LM i CV ze zdjęciem" |
|
|
|
#4903 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym aplikowała!
Raz, że warto teraz zaczepić się gdziekolwiek, dwa, ze przypuszczam, że brak doświadczenia w sprzedaży to nie jest jakaś ujma w przypadku stażu, trzy to sądzę, że wykształcenie ma tam również drugorzędne znaczenie, a jak Cię zaproszą to najwyżej wymyślisz jakąś sprytną odpowiedź na pytanie co przedszkolanka chce od optyka
|
|
|
|
#4904 |
|
Konto usunięte
|
Ja pierdziele.Chyba się nie rozumiemy.
Chodzi mi o to że niby są jakieś normy. Ale niekoniecznie się to sprawdza. Bo mimo mniej eganckiego stroju też mozna dostac dana posade.Chociaż wydawało by się ,że wymagali stylu garsonkowego. Ale to nie znaczy,że mimo braku garsonki"z góry nas skreślą"Jak wiadomo wiele czynnikow wplywa na to czy doataniemy ta prace czy nie.Nie tylko odp.strój. Plus to że mimo iż nie założe tej cholernej garsonki mogę i tak wyglądać elegancko .Wiadomo że nie ubiore poszarpanych jeansow i t shirtu nawet gdybym szła do spoźywczaka ![]() Ale ciemne spodnie,eleg.koszula czy bluska plus zakiet tez moga wygladac elegancko.niekniecznie muszę zakładać spodnice.Zresztą odpowiedni swetr też nie jest zły. W orange u mnie roznie chodza chociaz zazwyczaj w obcasach i bialych koszulkach aczkolwiek dojrzalam trampki. Ostanio zmienialam nr.więc czesto bylam w play.Tak to jest luz przynajmniej u mnie. swetry,jeansy misz masz.Koleś ostatnio miał trampki conversa chociaz i elegancja sie trafila.
|
|
|
|
#4905 |
|
BAN stały
|
Wysłać możesz, nic nie tracisz.
Mnie tylko trochę przeraża, ze na staż z up chcą doświadczenie. W końcu staż jest po to, aby doświadczenie na nim zdobywać. Jak już na staż chcą doświadczenie, to ja nie wiem w jaki inny sposób w naszym kraju można zacząć doświadczenie zdobywać.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-02 o 17:13 |
|
|
|
#4906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szanowni Państwo, W nawiązaniu do ogłoszenia rekrutacyjnego zamieszczonego w serwisie Tablica.pl przesyłam dokumenty aplikacyjne i tym samym zgłaszam chęć udziału w procesie rekrutacji. Z poważaniem imie i nazwisko" Wiem, że to gotowy szablon, ale się zastanawiam czy to przypadkiem nie odstrasza potencjalnego pracodawcę. Zaraz wysyłam LM i CV |
|
|
|
|
#4907 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam spodnie w kant (coś jak te ostatnie tylko kolor podchodzący pod szary: http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/62/30/6.../b_7_27134.jpg) na rozmowy, koszulę i marynarkę do tego (stały zestaw raczej). Wyglądam elegancko po prostu bo zakładam, że idę załatwić sprawę ważną i dla mnie i dla przedstawiciele firmy, który ze mną rozmawia
|
|
|
|
#4908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4909 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4910 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Sonnewampire, widzisz, a ja Ci piszę, ze to zależy od tego, gdzie aplikujemy, więc chyba Ty nie rozumiesz
. W biurze strój, który ktoś określiłby mianem faux pas przejdzie, bo są jednak ważniejsze czynniki, które wpływają na naszą ocenę jako ocenę ewentualnego pracownika. Stąd moje abstrakcyjne dla CIebie stwierdzenie, że strój potencjalnie "nieodpowiedni" nie jest działaniem na przekór. W najgorszym razie zachwyceni naszą osobą powiedzą "prosze jednak pamiętać o dress codzie". Natomiast w miejscu takim jak wspomniany sklep z ciuchami musimy znać odpowiednie trendy (w końcu będziemy sprzedawać ubrania i takiej wiedzy wymaga od nas pracodawca), więc strój zdradzający, że zatrzymaliśmy się gdzieś w latach 90tych albo wyglądający na totalnie "od czapy" jest jak brak znajomości Excela, gdy staramy się o pracę biurową go wymagającą.Wspomniane przez Ciebie miejsca tez mają określone dress code, zresztą zwróćcie uwagę na fakt, że zarówno Play jak i Heyah na początku kierowały swe oferty do młodych osób, stąd też pewnie w takim Play zupełnie inny dress code niż w Orange, gdzie będziesz wciskać biznesmenowi ofertę dla firm. Ba, dress code moze sie róznic w danej firmie w zaleznosci od dzialu. PS. Dlaczego z uporem maniaka praktycznie każde zdanie przenosisz do nowej linii? Trochę to utrudnia czytanie, bo jednak Enter służy do oddzielania akapitów i wygląda to jakby każde zdanie było oddzielną myślą dotyczącą innego zagadnienia
|
#4911 |
|
Konto usunięte
|
Niv masz racje
![]() Chciałam po prostu zaznaczyć że pomimo braku garsonki czy spodni w kant.Też można wygladać fajnie,elegancko i stosownie do sytuacji aczkolwiek bez zbędnej przesady. Plus że niekoniecznie z tego powodu nas skreślą. Bo w sumie nigdy nie ma pewności jaki preferują styl. W końcu wchodzimy z zewnatrz ![]() A jak wiadomo zawsze można się w miare mozliwości dostosowac.Jak już nas zatrudnią. I tyle. Sama nie mam zamiaru chodzić ani w garsonce itp. Ani w zwyczajnym stroju ![]() Tylko komromis.Zeby wyglądac w porządku ale też dobrze się czuć. gdybym wystroila się "w kanty" to bym caly czas się przegladala w lustrze i zle sie czula. Ale zakiet jak najbardziej tylko z tych dluzszych
|
|
|
|
#4912 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duzo dalej masz teraz do pracy? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() W Mohito i H&M jest sporo ładnych tylko kasy mi szkoda ;p Cytat:
Nie ma żadnych prowizji. Agencja ma umowę z pracodwacą w tym przypadku Orange i to oni im płacą, a pracownik nic ze swojego wynagrodzenia nie oddaje Work Service!Cytat:
Co innego obsluga interesantów czy BOK
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja też "skopałam" zadanie w excelu, plus taki, że mam teraz motywację do nauki.
Madzia9999, jak tam w nowej pracy? Jak pierwsze wrażenie? Będziesz mogła spokojnie łączyć pracę ze studiami, szkołą policealną i angielskim? słonecznikowa - w nowej pracy ok?
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-01-02 o 17:35 |
|
|
|
#4914 |
|
Konto usunięte
|
nicRu
Po 1 nie wiesz co jest dla mnie abstrakcją a co nią nie jest. Po 2 czasem ciężko zgadnąć jaki preferują styl. Owszem do sklepu można się przejść i "luknąć. Ale jak wiadomo rozmowa to jedno a pozniejsza praca to drugie. To tak jak niektóre osoby uważają, że nawet do spozywczaka wypada ubrać się w miarę elegancko. Tyle, że później w pracy trzeba jednak ten elegancki styl zmienić . Inna sytuacja gdy mamy zaproszenie na rozmowę do miejsca do którego "nie mamy dostępu. To wtedy trzeba już ryzykować. Albo gdy np, zapraszają nas na rozmowę równocześnie nie udzielając nam zbyt wielu informacji.Wtedy też może być ciężko "odpowiednio trafić" . Po 3 wiem standardowe tłumaczenie. Tak się składa, że pisze z telefonu dlatego tekst po wysłaniu tak wygląda...Specjalnie nie zaczynam wszystkich zdań od nowej linijki. Po prostu ekran się kończy i kolejne zdania automatycznie schodzą na dół. Więc jeśli ciężko się czyta to przepraszam, ale nic na to nie poradzę. ![]() ps. teraz akurat pisze z kompa.
|
|
|
|
#4915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwszy dzień w pracy miałam w sumie taki orgnizacyjny, i wcześniej wyszłam bo na 14 miałam wizytę u lekarza medycyny pracy. Dziś przemeblowaliśmy biuro, układaliśmy dokumenty. Firma zmieniła pokoje, w ramach wieżowca, ale w innej części. Tak żeby szef miał swój pokój, a pracownicy dwa swoje. Porządkowałam dziś akta osobowe, i wypisywalam przedłużenia umów. Jeszcze nie mam swojego kompa, bo w sylwestra dopiero zamówili. Ze mną pracuje pan tak ok 50, dziewczyna ok 30. Więc jestem najmłodsza. Jutro mają mi pokazać więcej rzeczy, które będę robiła. Pracę mam od poniedziałku do piątku, 8-16. Także podyplomówkę i studium z tym połączę. Angielski też bo mam we wtorki i czwartki od 17:30 Chociaż angielski jakoś w połowie lutego mi się kończy.
|
|
#4916 |
|
Raczkowanie
|
niv_ a szukałaś książek? Na allegro jest tego sporo, sama ostatnio kupiłam książkę do Excela za całe 5 zł
![]() tajkuna powodzenia na rozmowie Co do stroju, to w ogóle nie widzę się w spódnicach w kolano. Mam wrażenie, ze wyglądam wówczas jak skrzat. Jeżeli już spódnica to tylko przed ( kolano). Sama mam teraz problem ze strojem, mam rozmowę do BOK. Jak się ubrać? Mam do wyboru czarne spodnie, granatową spódnice, czarny i ciemno szary żakiet. I sporo różnokolorowych koszul. Biała, czarna, jasnoróżowa, czerwona, łososiowa, ciemnofioletowa. Zazwyczaj chodzę czarne spodnie + czarny żakiet + jakaś koszula. Chciałabym pójść w spódnicy, ale wtedy wszystko tak jakby z innej bajki tj. garnatowa spódnica i czarno szary żakiet.... I buuty... poszłybyście w takich jak w załączniku na rozmowę, tylko ze w czarnych? i czy one pasują do spódnicy? Chyba nie bardzo?
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
Gryzeldaa te butki to faktycznie bardziej do spodni. W stylizacji z kiecką/sukienką nie bardzo je widzę
Eleganckie spódnice w sumie też mam trochę przed kolano. Lepiej w takich wyglądam. Niska jestem więc śmiesznie wyglądam w takich za kolano ;p
|
#4918 |
|
Konto usunięte
|
Moje zdanie już chyba każdy zna
![]() ale buty faktycznie zapewne lepiej wyglądają do "włozonych" spodni niz do spodnicy czy sukienki .
|
|
|
|
#4919 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
ja myślę, że generalnie tylko szybkości pisania na kompie ![]() byłam na stażu w prokuraturze i tam tylko to mi było do szczęścia potrzebne. ![]() tak w ogóle, to was cały czas podczytuję
|
|
#4920 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.

W końcu staż jest po to, aby doświadczenie na nim zdobywać. Jak już na staż chcą doświadczenie, to ja nie wiem w jaki inny sposób w naszym kraju można zacząć doświadczenie zdobywać.