MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 17:03   #4471
bmma
Zadomowienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Witam wieczorkiem
Jutro piątek znów 2 dni wolne

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:08   #4472
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
M.in ze nawet nie mając tam swojego lekarza ma się dobrą opiekę, nie jest się zostawionym "samemu sobie" i podczas porodu i po , porodówka po remoncie warunki super...No i nie wiem
to jest mój najbliższy szpital. Niestety tam miałam łyżeczkowanie po # i chwilkę leżałam na patologii. Fakt faktem, że trauma traumą i może jestem uprzedzona, ale IP wspominam jako po prostu brudną (sterta zużytych wzierników, prezerwatyw z głowic USG, bez podkładki na leżance USG), a położne jako zero-emaptyczne...
dlatego myslę, że każda opinia o szpitalu jest podawana przez pryzmat własnych doswiadczeń...

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
śmiesznie tak to sie czepiają że ktoś chodzi a ty masz zw leżące i cię ciągną
powiem Ci że mnie to nie śmieszy, dla mnie to przykre... chciałabym mieć nalot z ZUSu akurat dziś

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:16   #4473
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
to jest mój najbliższy szpital. Niestety tam miałam łyżeczkowanie po # i chwilkę leżałam na patologii. Fakt faktem, że trauma traumą i może jestem uprzedzona, ale IP wspominam jako po prostu brudną (sterta zużytych wzierników, prezerwatyw z głowic USG, bez podkładki na leżance USG), a położne jako zero-emaptyczne...
dlatego myslę, że każda opinia o szpitalu jest podawana przez pryzmat własnych doswiadczeń...

powiem Ci że mnie to nie śmieszy, dla mnie to przykre... chciałabym mieć nalot z ZUSu akurat dziś
No dokładnie tak jest. Wiesz ja osobiście do tego podchodzę w ten sposób, ze dla mnie oddział może być i niewyremontowany, byle by opieka była dobra ( głównie o lekarzy mi chodzi) i w razie jakiś komplikacji przy porodzie żeby zareagowali w porę... A niestety coraz częściej słyszę i czytam o tym, że zwlekają np. z cc do ostatniej chwili bo NFZ płaci tyle samo za cc co sn- a skutki tego odczuwamy my i dziecko. Tego się najbardziej boję.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:19   #4474
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
nic nie powiedziałaś od wczoraj?!
ile masz tej szyjki?! jakie leki dostałaś?

bo dla mnie każde podejście to bój. dziś Pani, której pokazałam, co złożyłam, powiedziła: "ale ja nie widzę powodu wezwania" ... zadzwoniła do wysyłającej 'zaproszenie' i jednak musiałam napisać jeszcze raz co już napisałam. tylko na oddzielnej kartce... wrrr. papierologia.
Kosztowało mnie to: zmarznięcie, zmęczenie, 2,5 godziny czasu poza łóżkiem, 11 zł... a i nawet usłyszałam: "przepraszam" od przyjmującej kolejny papier.... tja.... WOW.

O Narutowiczu co dobrego?! sam poród? opieka?

a te słynne migdały? mleko migdałowe?
na razie mam nie panikowac. mam lezec jeść więcej magnezu jakby się cos działo to podejść. miała 4 cm teraz ma 3,5. poza tym twarda i zamknięta.
ja się nie dziwię bo ja z szyjka mam odkąd pamietam problemy. jak mi mieli brać wycinek to mi mówili ze jak ciąza to pewnie cała poleżę ale póki co zrezygnowali także trzymać jutro kciuki zeby moja kolposkopia wyszła ładna
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:22   #4475
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
na razie mam nie panikowac. mam lezec jeść więcej magnezu jakby się cos działo to podejść. miała 4 cm teraz ma 3,5. poza tym twarda i zamknięta.
ja się nie dziwię bo ja z szyjka mam odkąd pamietam problemy. jak mi mieli brać wycinek to mi mówili ze jak ciąza to pewnie cała poleżę ale póki co zrezygnowali także trzymać jutro kciuki zeby moja kolposkopia wyszła ładna
Stary 2013-01-03, 17:22   #4476
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
My samej raty mamy 2 tys. Czynsz 750zł. Opłaty pozostałe na miesiąc - 600 zł. Przedszkole Igora 1200 zł. To tak na początek.
Do tego na jedzenie ponad 2 tys. Paliwo i zawsze coś.... Przy dzieciach sporo na leki, ubrania, rzeczy szkolne, teraz dochodzi nam logopeda (1h - 100 zł) Ja nie wiem, jak ciągniemy Polska to kraj cudów A przecież i tak gdzieś wychodzimy, coś tam sobie kupujemy.
Za kilka dni idziemy na "Deszczową piosenkę" do Romy... jeden bilet 140 zł. Ja nie wiem, jak ktoś żyje za 1500 na miesiąc.
o rany ale macie drogie przedszkole to prywatne? ja za państwowe płace najwięcej 330 z zajęciami dodatkowymi i to mi sie wydaje ze dużo
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:24   #4477
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
3,5 to chyba bardzo dobrze noi chyba ważne że twarda zamknieta

juz 8 stron zostało do końca, powiedzmy ze 3,5 dnia to ee 2 strony spoko

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:26   #4478
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
miała 4 cm teraz ma 3,5. poza tym twarda i zamknięta.
to faktycznie ładna, ale trzymam kciuki za badanie!
leżakujesz?!

Stary 2013-01-03, 17:27   #4479
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
No dokładnie tak jest. Wiesz ja osobiście do tego podchodzę w ten sposób, ze dla mnie oddział może być i niewyremontowany, byle by opieka była dobra ( głównie o lekarzy mi chodzi) i w razie jakiś komplikacji przy porodzie żeby zareagowali w porę... A niestety coraz częściej słyszę i czytam o tym, że zwlekają np. z cc do ostatniej chwili bo NFZ płaci tyle samo za cc co sn- a skutki tego odczuwamy my i dziecko. Tego się najbardziej boję.
no ale widzisz np. niby ujastek ma dobre zaplecze a tyle tam porodów że dzieciakow nie ma kto ogladnąc. kolezanka dosć dawno tam rodzila i dziś mi mowiła nigdy wiecej. jak sie plota roznosi że super to wszystkie idą i potem jakość spada także zobaczymy.
15.10. 2011.

Stary 2013-01-03, 17:28   #4480
megi-megi
Zakorzenienie

Ja wolę, jak wolniej piszemy - człowiek zniknie na chwilę, to później może nadrobić. A jak takie tempo to nie da rady.
Po obudzeniu z drzemki z synkiem (zawsze tak się kończy jak go usypiam) wciągnęłam 2 pomarańcze i mogę znów żyć
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:29   #4481
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
to faktycznie ładna, ale trzymam kciuki za badanie!
leżakujesz?!
no nie :P

biegałam dziś do pracy potem po galerii i teraz czuję że mnie kręgosłup łupie także zwisam na fotelu przed kompem. i muszę się w końcu położyć. bo tak to robiłam obiad potem to potem tamto i tak schodzi :P

jutro też jade do lekarza potem korki :P także plan na leżenie na rano :P
15.10. 2011.

Stary 2013-01-03, 17:30   #4482
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
no ale widzisz np. niby ujastek ma dobre zaplecze a tyle tam porodów że dzieciakow nie ma kto ogladnąc. kolezanka dosć dawno tam rodzila i dziś mi mowiła nigdy wiecej. jak sie plota roznosi że super to wszystkie idą i potem jakość spada także zobaczymy.
Wiesz ja się boję tylko tego, żeby podczas porodu ktos czegoś nie zaniedbał, nie przeciągnął w czasie- co później zaważy na dalszym życiu malucha
Stary 2013-01-03, 17:33   #4483
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minerwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie sprawdzone sposoby na zgagę?
tak mnie męczy, ze szok..
nie tyle pieczenie co cofanie się treści pokarmowej do przełyku + wymioty..
rennie, gaviscon, mleko, jogurt nie pomaga..
staram się jeść mało, nietłusto, nie kwaśne... ale nadal męczy :/.

da się coś z tym zrobić czy trzeba się przemęczyć?
A co na to ginekolog? Ja odkąd można, czyli od 2 trymestru biorę IPP, dzięki nim wymiotuję kilka a nie kilkanaście razy dziennie

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:36   #4484
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
tak zgłodniałam, że wysłałam męża do cukierni po napoleonka, eklerka i omlet z bitą śmietaną
.... o jezu....
Cytat:
nie dziękuję i dam znać o 17:00
także trzymajcie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
a tak dla rozladowania - proponuje kolejny Kawal
oj.... to mnie rozładowałaś !!!!!
skąd Ty bierzesz te kawały?
Cytat:
ja się wczoraj dowiedziałam ze tez mi się szyjka skraca i mam lezeć dużo i odpoczywać. jutro idę na cytologię i kolposkopię bo mam zmiany jeszcze sprzed ciąży mam nadzieję że się nic nie pogorszyło.

Cytat:
Stary 2013-01-03, 17:40   #4485
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
ahahaha dobre porownanie

cos wam napisze odnosnie susiakow
jak bylam w PL na usg byla ze mna moja mama ( chcialam pokazac wnusia ) - no i lekarz bada jezdzi i JEST susiak pstryk fotka - ja cala uradowana, lekarz podaje mi miary Mlodego i mowi - *cale 17 centymetrow* - ja se mysle
'' ooo caly Tatus '' lekarz tak na mnie zerka i w smiech, - okazalo sie ze -_Ja to powiedzialam na glos, a nie tylko sobie w myslach - na szczescie moja mamcia sie nie skapla, bo bym chyba wiekszego buraka na twarzy miala

no Wlasnie Malpka jest L4 ...?? czy cos inszego masz nam do zakomunikowania ..??
wymiatasz (;

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Po wizycie! Uffff....Się nasiedziałam

Wszystko w porządku- szyjka długa i twarda, jest śluz jaki być powinien, dno macicy 3 palce nad pępkiem czyli prawidłowo. Dostałam zapisany Biofer, bo wyniki krwi niezbyt mu się podobały oraz dostałam skierowanie na kolejne badania krwi i moczu. L4 tym razem dostałam na 3 tygodnie, a potem juz będą wizyty co 2.
Umówilismy się na USG w poniedziałek by sprawdzić miedniczki w nerkach małego oraz....czy mu siusiak nie odpadł Podzieliłam się z lekarzem historią o odpadających siusiakach i miał z tego niezły ubaw. Ale zapewnił mnie, że żadna pacjentka nie przyszła do niego z reklamacją czyli Sławek jest pewny

Zmartwił mnie tylko, bo powiedział, że od połowy lutego będzie miał jakieś zmiany w stażu i może być utrudnione dostanie się do niego na NFZ no i nie wie czy będzie przy porodzie, ale da mi jeszcze znać.
Obowiązkowo skierował do szkoły rodzenia i bym sobie na piłce skakała

Jestem cała happy. Maly kopie złosliwie, ale zaraz dam mu pączka to mu przejdzie heheh
Dziękuję za kciuki
za wizytę!

Cytat:
próbuje was nadrobić ale to chyba nie mozliwe po 2 dniach nieobecności a czas mi sie konczy bo musze po Julke do przedszkola iść

no wiec z nowości jak kilka z was zgadło tak od dziś jestem na zwolnieniu wczoraj jeszcze byłam w pracy ale już mi sie brzuch ścskał i jednak trochę juz ciężko wiec posprzątałam po sobie i od dziś leniuchuję. Ciekawa jestem czy wytrzymam tyle w domu

a pozatym u mnie dziś pełne 31 tygodni czyli zacznamy 32 i juz tylko 63 dni

Za zwolnienie i tygodnie (;
Cytat:
opoczywam, ale nie wiele to daje :/

skurcze mnie łapią bolesne i od krzyża..
coś czuję, że znowu szyjka się skróciła, bo znowu ten sam ból. Dziś od rana mnie trzyma i po nos-pie prawie w ogóle nie przeszło.
Wizyta we wtorek to się dowiem, ale trochę się boję.
Do tego zaczęła mi się produkcja mleka dziś wstałam z mokrą piżamą, szybko mi się zaczęło, bo z Julią to dopiero przed samym porodem.
Oj to nieciekawie masz... oby nic się takiego nie działo! Do wtorku już niedaleko.

Nooo nadrobilam!

Ja po pracy (oj ciężko było wstać o 5.45) obiad mi się gotuje (prawie gotowy już ). A jutro krótki dzień roboczy i weekend długi bo poniedziałek wolny...
A do 16 lutego już niedaleko

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:51   #4486
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
.

Ja dziś byłam na glukozie- dla osoby nieprzepadającej za słodkim - masakra, wypić wypiłam, ale było mi strasznie niedobrze...ciekawi mnie jaki cukier mi wyjdzie- po dwóch godzinach - bo po powrocie do domu zmierzyłam sobie glukometrem i miałam 69....
ja też byłam i chyba mam cukrzycę :/

Cytat:

Nowa służąca, Francia (prosta kobieta ze wisi), sprzątając rano pokój hrabiny znalazła w łóżku prezerwatywę. Zaczerwieniła się i brakło jej oddechu, w tym momencie weszła hrabina:
- Cóż to, Francia? Nigdy miłości nie uprawiałaś?
- Tak, jaśnie pani - mówi Francia - ale nigdy tak mocno, żeby skóra zlazła.

Cytat:
Napisane przez Minerwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie sprawdzone sposoby na zgagę?
tak mnie męczy, ze szok..
nie tyle pieczenie co cofanie się treści pokarmowej do przełyku + wymioty..
rennie, gaviscon, mleko, jogurt nie pomaga..
staram się jeść mało, nietłusto, nie kwaśne... ale nadal męczy :/.

da się coś z tym zrobić czy trzeba się przemęczyć?
cola pomagała u mnie z Julią

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Oj - ja mam to samo, ale z reguły dopiero wieczorem. Po całym dniu. Bóle od krzyża, lekki ból brzucha. Jutro zobaczę, jak moja szyjka. Zawsze mogłam na nią liczyć.
ja dziś od rana, a to przez to, że w przychodni 2 razy musiałam wchodzić na 2 piętro i potem raz zejść na 1 i znowu na 2 wejść.. po tym zaczęłam mieć bóle i boli do teraz, a cały czas leżę :/ wrrrr

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość

Oj to nieciekawie masz... oby nic się takiego nie działo! Do wtorku już niedaleko.
całe szczęście, bo też muszę iść szybko z tymi wynikami

chyba też mam cukrzycę :/

wyjściowa 72mg/dl
po godzinie 122mg/dl

ale mąż gadał przez tel więc nie wiem jak to było
bo gadał też coś 112mg po godzinie, więc już sama nie wiem
Stary 2013-01-03, 17:53   #4487
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Po wizycie! Uffff....Się nasiedziałam

Wszystko w porządku- szyjka długa i twarda, jest śluz jaki być powinien, dno macicy 3 palce nad pępkiem czyli prawidłowo. Dostałam zapisany Biofer, bo wyniki krwi niezbyt mu się podobały oraz dostałam skierowanie na kolejne badania krwi i moczu. L4 tym razem dostałam na 3 tygodnie, a potem juz będą wizyty co 2.
Umówilismy się na USG w poniedziałek by sprawdzić miedniczki w nerkach małego oraz....czy mu siusiak nie odpadł Podzieliłam się z lekarzem historią o odpadających siusiakach i miał z tego niezły ubaw. Ale zapewnił mnie, że żadna pacjentka nie przyszła do niego z reklamacją czyli Sławek jest pewny
no to brawa za wizytę
Cytat:
tak zgłodniałam, że wysłałam męża do cukierni po napoleonka, eklerka i omlet z bitą śmietaną

o 17;00 wyniki krzywej cukrowej, więc może okaże się, że to ostatni mój słodycz
oj Ty brzydalu Jak mozna nas tak kusić?
Cytat:
trzymamy

Własnie któraś wredota napisała o pomaranczach... no i się zbieramy do sklepu po jakieś pomarańcze albo mandarynki
Stary 2013-01-03, 17:54   #4488
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

cola pomagała u mnie z Julią

ja dziś od rana, a to przez to, że w przychodni 2 razy musiałam wchodzić na 2 piętro i potem raz zejść na 1 i znowu na 2 wejść.. po tym zaczęłam mieć bóle i boli do teraz, a cały czas leżę :/ wrrrr

całe szczęście, bo też muszę iść szybko z tymi wynikami

wyjściowa 72mg/dl
po godzinie 122mg/dl

wg mnie nie masz
Stary 2013-01-03, 17:55   #4489
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:

wyjściowa 72mg/dl
po godzinie 122mg/dl

nie... raczej nie masz... Jak po 2 h norma jest chyba do 140 to po godzinie pewnie może byc jeszcze wyższa
Nie masz jakichs norm?
Stary 2013-01-03, 18:01   #4490
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
Własnie któraś wredota napisała o pomaranczach... no i się zbieramy do sklepu po jakieś pomarańcze albo mandarynki
Nawet nie musisz dziękować
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:10   #4491
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
oj Ty brzydalu Jak mozna nas tak kusić?
teraz zjadłam miskę sałatki jarzynowej

Cytat:
wg mnie nie masz
może mój mąż coś pokręcił

Cytat:
nie... raczej nie masz... Jak po 2 h norma jest chyba do 140 to po godzinie pewnie może byc jeszcze wyższa
Nie masz jakichs norm?
no przez telefon mi podawał, bo odebrał wyniki i pojechał na garaż naprawiać auto z kuzynem i kolegą także pewnie coś pokręcił

co do pomarańczy to już dziś jadłam jednego i mam jeszcze 5 D

kochane czy wy po glukozie też byłyście głodne cały czas?? jenyyy ja już tyle zjadłam, że normalnie masakra, jestem najedzona, ale cały czas myślę o jedzeniu.

Edytowane przez strippi
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:12
strippi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:12   #4492
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Nowa służąca, Francia (prosta kobieta ze wisi), sprzątając rano pokój hrabiny znalazła w łóżku prezerwatywę. Zaczerwieniła się i brakło jej oddechu, w tym momencie weszła hrabina:
- Cóż to, Francia? Nigdy miłości nie uprawiałaś?
- Tak, jaśnie pani - mówi Francia - ale nigdy tak mocno, żeby skóra zlazła.

ja ostatnimi czasy to ani słabo ani mocno
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:14   #4493
Agnjeska
Zadomowienie

A tak przy okazji... zajrzałam sobie do styczniówek.... i ile tam już maluchów ;p

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:24   #4494
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
A tak przy okazji... zajrzałam sobie do styczniówek.... i ile tam już maluchów ;p
rozkręciły się
a od lutego u nas się zacznie
Stary 2013-01-03, 18:45   #4495
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:

o dokładnie takie same opinie słyszę... ładnie, pięknie, ale później nie ma kto się kobiciną zająć, zapytać czy coś potrzeba...

ja tam byłam we wrześniu na cytologii i ... o mało mi baba nie wyszarpała psioszki jak mi ją robiła. Prosiłam, żeby delikatnie, a to babsko mnie potraktowało jak jakiś wór na kartofle! WRRRR

Strippi
, jeśli masz 122 po godzinie to spoksik... po dwóch powinnaś mieć mniej jeszcze...

Panika, Tyś miała w tych innych jednostkach też prawda? mmol/coś tam?

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:46
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:46   #4496
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

dla mnie ślub jak każdy Oczywiście pod warunkiem, że para i tak miała w planach wzięcie ślubu... Bo branie ślubu tylko z powodu dziecka, to niee
też tak sądzę, o ile nie jest to ślub bo dziecko, a jedynie szczęśliwy zbieg okoliczności :P A nie " bo co ludzie powiedzą - panna z dzieckiem"

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dziewczyny byłam odebrać wyniki glukozy i jestem załamana, ja też mam cukrzycę ciążową.
Wyniki na czczo; 76, po 1 godz. 201, po 2 godz. 189
Ja w ogóle nie wiem od czego zacząć temat ogarniać, do tej pory jadłam dosyć dużo słodkiego, rozumiem, że od tej pory zero. Ale te resztę produktów których nie można to już nie wiem? I w jakich ilościach?
Wysyłała któraś z Was jakieś materiały na ten temat czy mogłabym też prosić?
I wogóle co teraz? Wizytę mam u lekarza dopiero za 2 tygodnie, mam iść wcześniej? Żeby póśjść do poradni diabetologicznej trzeba mieć skierowanie od gin? Prawda?
monica spoko loko. Jest nas więcej Zadzwoń najpierw do poradni bo może terminy są odległe a do rejestracji nie musisz mieć skierowania. Zadzwoniłabym też do gina bo wynik środkowy masz dość wysoki i na pewno odstawiła cukier, owoce, czytała składy. Odnośnie porad stricte dla cukrzyków, czy forów tylko dla nich to zwróć tylko uwagę, że dieta i normy cukru dla ciężarnych są dużo bardziej restrykcyjne niż dla cukrzyków ( dopuszczone mniejsze wahania ) więc nie można się tym tak na 100 % sugerować, dodatkowo sporo cukrzyków po prostu grzeszy a potem dobija insuliną więc ich porady bywają... ciut za liberalne dla nas

Ja wczoraj trochę się wkurzyłam, zjadłam kiwi i pomarańcze i wywaliło mi cukier na 148 - więc nie dla mnie chyba szlaban na owocki, bo ciągle mi cukier podnoszą :P A wszędzie piszą że im wyższa ciąża tym trudniej cholerę w ryzach utrzymać.

Cytat:

no wiec z nowości jak kilka z was zgadło tak od dziś jestem na zwolnieniu wczoraj jeszcze byłam w pracy ale już mi sie brzuch ścskał i jednak trochę juz ciężko wiec posprzątałam po sobie i od dziś leniuchuję. Ciekawa jestem czy wytrzymam tyle w domu

Cytat:

wyjściowa 72mg/dl
po godzinie 122mg/dl

Ja nie rozumiem dlaczego gin jak rozumiem wysłał Cię na te 50 g glukozy ? Bo tak wyczytałam, trochę to już przestarzałe, od kilu lat zalecają wszystkim dawkę 75 g - takie są rekomendacje. Jeśli chodzi o dawkę 50 g to masz normy :

Krew pobiera się po godzinie – wyniki:

glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy

glukoza na poziomie 141 – 199 mg% (7,81 – 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)

glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) – rozpoznanie cukrzycy ciążowej – skierowanie do diabetologa

Więc nie masz, ale z dawki 50 g zrezygnowano bo nie wyłapywała wszystkich przypadków właśnie.

No a poza tym byłam w szkole rodzenia, odebrałam nowy glukometr acu chek preforma nan i mogę się trochę pobyczyć wreszcie
Stary 2013-01-03, 18:52   #4497
Sorceresss
Wtajemniczenie

Kuuurde.... mąż poszedł po lody i wsiąknął

A mi się tak chce....

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:52   #4498
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
no nie :P
a pałką chcesz?! zwolnić kobieto

Cytat:
Wiesz ja się boję tylko tego, żeby podczas porodu ktos czegoś nie zaniedbał, nie przeciągnął w czasie- co później zaważy na dalszym życiu malucha
heh... też mnie to męczy...

Cytat:
ale wyrywna do naszego elitarnego klubu nie masz

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

Panika, Tyś miała w tych innych jednostkach też prawda? mmol/coś tam?
tak. diagnostyka tak podaje. Ptaszysko mi przeliczyło i po 2 godzinach 142 miałam.

Stary 2013-01-03, 19:33   #4499
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
a pałką chcesz?! zwolnić kobieto

heh... też mnie to męczy...

ale wyrywna do naszego elitarnego klubu nie masz

tak. diagnostyka tak podaje. Ptaszysko mi przeliczyło i po 2 godzinach 142 miałam.
mogę liczyć jakby któraś chciała jeszcze
15.10. 2011.

Stary 2013-01-03, 19:34   #4500
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
monica spoko loko. Jest nas więcej Zadzwoń najpierw do poradni bo może terminy są odległe a do rejestracji nie musisz mieć skierowania. Zadzwoniłabym też do gina bo wynik środkowy masz dość wysoki i na pewno odstawiła cukier, owoce, czytała składy. Odnośnie porad stricte dla cukrzyków, czy forów tylko dla nich to zwróć tylko uwagę, że dieta i normy cukru dla ciężarnych są dużo bardziej restrykcyjne niż dla cukrzyków ( dopuszczone mniejsze wahania ) więc nie można się tym tak na 100 % sugerować, dodatkowo sporo cukrzyków po prostu grzeszy a potem dobija insuliną więc ich porady bywają... ciut za liberalne dla nas
Tylko czy do poradni jeżeli mamy kilka to do jakiej chce się rejestruję?
Do lekarza dzwoniłam i w sobotę mam przyjść między pacjentkami po skierowanie do diabetologa.
Ze słodyczy wiadomo rezygnuję całkowicie ale strasznie się boję tej diety bo ja zawsze tak nie regularnie jadałam i często podjadałam między posiłkami jakieś owoce, po kilka jabłek, gruszek, mandarynek dziennie.
Czyli do wizyty w poradni mam ostro ograniczyć cukry i jeść kilka nie wielkich posiłków dziennie?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości