Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część V - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 20:58   #2701
Ula 25
Rozeznanie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część V

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3842537 3]Absolutnie to nie byl zaden atak na Ciebie, w ogole nie mialam takiego zamiaru, ot tak sobie napisalam co mi sie rzucilo w oczy, ale to tez w sumie problem tego, ze Ty nie uzywasz emotow, wiec Twoje wypowiedzi sa takie suche

A co do w/w to ja osobiscie cenie sobie u Ciebie to, ze piszesz co i jak bez ogrodek, nie sciemniasz, nie bredzisz, piszesz co i jak i masz w nosie, czy sie to komus podoba czy nie. A znam osoby, co pisza jedno a robia drugie ale psssst

Co do karmienia piersia to wiesz co, ja pierwszego synka uwielbialam karmic i sprawialo mi to olbrzymia przyjemnosc, bylam zrozpaczona, kiedyt sam sie odstawil od piersi w wieku 6 miesiecy. Wiec automatycznie zalozylam, ze drugie dziecko tez bede karmila i tez bedzie ok, no bo co mialoby pojsc nie tak? Ale karmienie sprawialo mi bol, nie jakis ogromny, lecz czulam dosc duzy dyskomfort, ale jakos ciagnelam. Gdy mlody mial 3 miesiace okazalo sie, ze przestal przybierac na wadze, mial refluks, wiec z ogromna ulga odstawilam go od piersi i przeszlam na butle, gdyz mleko musial miec zageszczane aby nie zwracal

To tylko taki luzny przyklad, zeby rzucic swiatlo na to, ze nie zawsze jest tak jak myslimy, mimo, ze mialo sie juz doswiadczenie itp [/QUOTE]

Pisze bez emotow bo często pisze z telefonu i tak jest szybciej dla mnie i wygodniej

Wiesz to nie jest tak ze krytyke innych mam w nosie, bo czasem konstruktywna krytyka bardzo wiele daje i jest pomocna, ja po prostu z czasem nauczylam się ze mam prawo powiedziec co czuje i mysle ale nie raniac nikogo przy tym moze dlatego pisze co mysle nie bojac się krytyki ale zeby nie było jestem wrazliwa i latwo mnie zranic

Ja wiem ze wszystkiego nie da się przewidziec dzieci sa takie nieprzewidywalne przeciez
I tak na prawde nie wiem jak bedzie. Moze się okaze ze calymi dniami będę na spacerach a karmienie cycem jest fajne. Kobieta zmienna jest. Wiem tylko czego teraz chce a jak bedzie to czas pokaze
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 22:14   #2702
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
Seba dziekuje cioci

Tez mialam ten olko pramette

Udanej podrózy
Zapakowaliscie sie spowrotem?

Co do drugiego dziecka, to gdybym miała tu kogos, w sensie jakas babcie, na której pomoc moglabym liczyc, to moze i zdecydowałabym sie, ale tak to ciezko mi czasem z Seba, w sensie z organizacja wszystkiego,ze niewiem czy dałabym rade targac 2 dzieci wszedzie ze soba...
no i dochodza kwestie finansowe
Ledwo, ale nie zabralismy prawie zadnych zabawek Nikosia Zabralismy tylko sterowany helikopter ( to bardziej zabawka tatusia) i kilka samochodzikow ( tesciowa naliczyla ich 96)

Co do drugiego dziecka- to ja juz teraz bedac w ciazy, zastanawiam sie czy oby napewno dobrze zrobilismy decydujac sie na 2 Wiem, ze zawsze chcialam 2, ale teraz jest juz tak fajnie z Nikosiem, jest juz dosc samodzielny, mozemy go praktycznie wszedzie zabierac i zycie jest duzo latwiejsze, a teraz ma sie pojawic kolejna malutka istotka Ale potem znowu sobie przypomne jak wgladalo moje dziecinstwo, jak fanie bylo miec rodzenstwo, i wiem ze chce tego samego dla Nikosia

Cytat:
Napisane przez potty Pokaż wiadomość
tesciowie wyjechali
ja ich bardzo cenie i cala pomoc jaka nam dali przez te dwa tygodnie, ale mimo wszystko bylo niezle...
w Wigilie szukalismy dowodow osobistych w kuble na smieci (tym duzym przed domem)
potem tesciu sobie wbil drzazge pod paznokiec, ale taka 1,5cm!
potem mu drzwiami od auta przytrzasnelam reke
potem mielismy saune w domu, bo im wiecznie zimno, wiec efekt taki, ze wszyscy od wszystkich sie pozarazali, bo domu wietrzyc nie mozna bylo
spalili nam DVD i rozstroili TV
tesciu 2x zalal lazienke
tesciowa gotowala tak, ze osobno musialam dla eM gotoac i nie docieralo, ze Michasia tego nie zje, bo nie lubi...
i mozna by mnozyc i mnozyc...

i jeszcze na sam koniec... pomylili godzine przylotu i ktos od godziny czeka na nich na lotnisku... oni jeszcze nie wylecieli z Bristolu
NIezapomniana wizyta

Cytat:
Napisane przez kasia_don Pokaż wiadomość
Ewi wkoncu do nas wracasz

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
A oto mój mały i cudny Alexander Julian
SlicznyJeszcze raz gratulacje

Cytat:
Napisane przez beafrance Pokaż wiadomość
Ja sobie nie wyobrazam bez gondoli, codziennie trzaskamy spacer min 1,5 godziny i mala pieknie spi a ja oddycham i sie relaksuje
Ja tez z Nikosiem chodzilam na dlugie spacery- czesto 2 razy dziennie a obylam sie bez gondoli. Mam naprawde swietna spcerowke MAm nadzieje, ze tym razem tez sie sprawdzi.

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Plan porodu napisałam sama (miałam taką stronę do wypełnienia w blue folder), ale w czasie porodu położna mnie jeszcze raz o wszystko pytała.

Blonde, Kasia, Ewi, Daria-Wasze dzieci mają już z piątki?
Nie wiem co się dzieje z Dorotką Ostatnio gorzej śpi-znów pobudki i wędrowanie do nas w nocy... od miesiąca śpi w łóżku (z łożeczka i tak się nauczyła wychodzić). Do tego doszły rzadkie kupy 4-5 razy dziennie, gorzej je, jest marudna, na każde "nie" reaguje strasznym płaczem Nie wiem czy to zęby (nic nie widać, nie czuć), czy to taki okres?
W sumie to nawet nie jeste pewna czy Nikos ma juz wszystkie 5. Wydaje mi sie ze ma, a on sobie wogole nie daje zajrzec w paszcze Ale ostatnio zauwazylam, ze bardzo czesto wklada palce do buzi i wpycha je wlasnie tak gleboko gdzie te zeby powinny byc

Cytat:
Napisane przez rybkie Pokaż wiadomość
Moja mloda od dwoch tyg chodzi na wlasnych nozkach i wszedzie jej pelno!! No i nie ma butow na nia no chuchro wiec spacer jest czasem meka bo chce z wozka wychodzic a mokro jest i skorkowe buty co ma nie nadaja sie do chodzenia,na razie biega na bosaka w ihole robi sie z niej takie "dorosle " dziecko a mi sie lezka w oku kreci gdzie ten bobas ktorego wypchalam po tylu godz meki rok temu?
Ogladalam wczoraj nowy OBEM i jak zwykle plakalamuwielbiam
dla corci.
Ja wlasnie teraz ogladam powtorke OBEM.

Nikos dzisiaj od rana chodzi bez pampersa, tylko raz powiedzial, ze chce siku, ale za nic nie chcial usiasc na nocnik ai sedes Najgorsze sa kupki w majtach

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 22:32   #2703
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
Ledwo, ale nie zabralismy prawie zadnych zabawek Nikosia Zabralismy tylko sterowany helikopter ( to bardziej zabawka tatusia) i kilka samochodzikow ( tesciowa naliczyla ich 96)

Co do drugiego dziecka- to ja juz teraz bedac w ciazy, zastanawiam sie czy oby napewno dobrze zrobilismy decydujac sie na 2 Wiem, ze zawsze chcialam 2, ale teraz jest juz tak fajnie z Nikosiem, jest juz dosc samodzielny, mozemy go praktycznie wszedzie zabierac i zycie jest duzo latwiejsze, a teraz ma sie pojawic kolejna malutka istotka Ale potem znowu sobie przypomne jak wgladalo moje dziecinstwo, jak fanie bylo miec rodzenstwo, i wiem ze chce tego samego dla Nikosia

Nikos dzisiaj od rana chodzi bez pampersa, tylko raz powiedzial, ze chce siku, ale za nic nie chcial usiasc na nocnik ai sedes Najgorsze sa kupki w majtach
To po co Oni kupuja tyle zabawek skoro wiedza ze ich nie wezmiecie to wg mnie troche mija sie z celem, bo co z tego ze u nich sie pobawi kilkanascie dni a potem rok sie przewalajaA nastepnym razem jak polecicie to moze juz nawet na nie nie spojrzy

Co do rodzenstwa to najwazniejsze ze Wy tego chcecie

dla NikosiaPoczekaj, Seba tez miał wstet do siadania i to nawet dosc dlugo...sikal na podloge, ja scierałam, prowadzilam do toalety, tlumaczylam...trwalo to ponad miesiac, az sam zaczał pokazywacCierpliwosci i wytrwalosci zycze, aczkolwiek wiem, ze jest to mega frustrujace
I niestety kupki w majtach tez mamyale narazie spokojnie, ciesze sie ze siusiu woła, na kupki tez przyjdzie niedlugo czas
Stary 2013-01-03, 22:52   #2704
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
To po co Oni kupuja tyle zabawek skoro wiedza ze ich nie wezmiecie to wg mnie troche mija sie z celem, bo co z tego ze u nich sie pobawi kilkanascie dni a potem rok sie przewalajaA nastepnym razem jak polecicie to moze juz nawet na nie nie spojrzy

Co do rodzenstwa to najwazniejsze ze Wy tego chcecie

dla NikosiaPoczekaj, Seba tez miał wstet do siadania i to nawet dosc dlugo...sikal na podloge, ja scierałam, prowadzilam do toalety, tlumaczylam...trwalo to ponad miesiac, az sam zaczał pokazywacCierpliwosci i wytrwalosci zycze, aczkolwiek wiem, ze jest to mega frustrujace
I niestety kupki w majtach tez mamyale narazie spokojnie, ciesze sie ze siusiu woła, na kupki tez przyjdzie niedlugo czas
Oni az tyle nie kupili- moze 1/4 tych samochodow to jeszcze zabawki mojego tz i jego brata ( wszystkie zachowane i w barzdo dobrym stanie ) a pozatym to kazdy kto przychodzil nas odwiedzic ( a troche tych ludzi sie przewinelo) przychodzil zawsze z jaks zabawka i ciuchem. Z drugiej strony Nikos jest ich jedynym wnukiem ( do tej pory) bardzo dlugo wyczekiwanym i rozpieszcaja go jak tylko moga Tez nie jestem bardzo szczesliwa z tego powodu- ale duzo nie moge zrobic

Co do pieluch to tym razem postanowilam nie odpuscic Ale czy mi sie uda Zobaczymy- chcialabym to zalatwic przed narodzinami malutkiego

Stary 2013-01-03, 22:57   #2705
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Tez nie jestem bardzo szczesliwa z tego powodu- ale duzo nie moge zrobic

Co do pieluch to tym razem postanowilam nie odpuscic Ale czy mi sie uda Zobaczymy- chcialabym to zalatwic przed narodzinami malutkiego
no tez fakt, ale szkoda troche moim zdaniem
Trzymam kciuki, ja tez postanowilam nie odpuszczac i sie udało
Stary 2013-01-04, 01:30   #2706
nikita262
Rozeznanie

Witam w Nowym 2013 Roku
i zycze Wam duzo zdrowia, szczescia i pomyslnosci !!!

Ursull sliczny maluszek
Ewi, Blonde, Rybkie dla dzieciaczkow
Domciatko gratulacje
nikita262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 10:29   #2707
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikita262 Pokaż wiadomość
Witam w Nowym 2013 Roku
i zycze Wam duzo zdrowia, szczescia i pomyslnosci !!!

Ursull sliczny maluszek
Ewi, Blonde, Rybkie dla dzieciaczkow
Domciatko gratulacje

Czesc

Jest w koncu termin konsulatuW poniedz bede dzwonic i Nas umawiac
Stary 2013-01-06, 11:27   #2708
Ula 25
Rozeznanie

dziewczyny czy ktoras z was moze mi pomoc znalesc wyprawke? wiem ze byla swego czasu w tym watku ale nie potrafie jej znalesc
bo czas ucieka a moja wyprawka nadal nie gotowa
Stary 2013-01-06, 12:27   #2709
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ula 25 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy ktoras z was moze mi pomoc znalesc wyprawke? wiem ze byla swego czasu w tym watku ale nie potrafie jej znalesc
bo czas ucieka a moja wyprawka nadal nie gotowa
Póki co wrzucam listę rzeczy do szpitala: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=584

Tu masz linki do wyprawek:
wyprawka I
wyprawka II
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 15:17   #2710
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Póki co wrzucam listę rzeczy do szpitala: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=584

Tu masz linki do wyprawek:
wyprawka I
wyprawka II
Dziekuje

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Mogę jeszcze o co zapytac? Ja wiem, ze ro bardzo indywidualne i zalezne pewnie od poszczegolnych czynnikow, ale ile lezalyscie w szpitalu po porodzie? Czy standardowo lezy się jak w pl 3 dni?
Stary 2013-01-06, 15:18   #2711
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Ula25
jan polecam ten artykul odnosnie wyprawki:
http://www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=14

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 15:37   #2712
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę jeszcze o co zapytac? Ja wiem, ze ro bardzo indywidualne i zalezne pewnie od poszczegolnych czynnikow, ale ile lezalyscie w szpitalu po porodzie? Czy standardowo lezy się jak w pl 3 dni?
U mnie to było bardzo niestandardowo-z pierwszą córką byłyśmy w szpitalu 2 tygodnie (przez infekcję, którą mała złapała w czasie porodu).
Z drugą wyszłam półtorej doby po porodzie (urodziłam o 3 w nocy, wyszłam następnego dnia ok. 15). Przez to, że pierwsza córka była chora-drugiej przez całą dobę sprawdzali temperaturę i dopiero jak wszystko wyszło ok to nas puścili.
Ale jak leżałam w szpitalu to obok mnie babeczki szybko się zmieniały-tak co ok 12h jak wszystko było ok (zależy też o jakiej porze dnia urodziły).
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 15:53   #2713
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]Mogę jeszcze o co zapytac? Ja wiem, ze ro bardzo indywidualne i zalezne pewnie od poszczegolnych czynnikow, ale ile lezalyscie w szpitalu po porodzie? Czy standardowo lezy się jak w pl 3 dni?
tu wypisuja po kilku godzinach- o ile jest wszystko w porzadku z mama i dzieckiem
My bylismy prawie 3 dni, przetrzymali Nas troszke, bo mieliismy konflikt serolog. i Seba miał zołtaczke wiec tez to mialo wpływ

Czesc

Seba dostał quada na urodziny od brata Tz i teraz szaleje
Stary 2013-01-06, 16:00   #2714
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Ula25 a Ty juz gotowa?
masz wszytsko do porodu? psychicznie juz jestes przyszykowana?)

Stary 2013-01-06, 18:11   #2715
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
Ula25
jan polecam ten artykul odnosnie wyprawki:
http://www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=14
dziekuje zerkne i na to za chwilke

Cytat:
U mnie to było bardzo niestandardowo-z pierwszą córką byłyśmy w szpitalu 2 tygodnie (przez infekcję, którą mała złapała w czasie porodu).
Z drugą wyszłam półtorej doby po porodzie (urodziłam o 3 w nocy, wyszłam następnego dnia ok. 15). Przez to, że pierwsza córka była chora-drugiej przez całą dobę sprawdzali temperaturę i dopiero jak wszystko wyszło ok to nas puścili.
Ale jak leżałam w szpitalu to obok mnie babeczki szybko się zmieniały-tak co ok 12h jak wszystko było ok (zależy też o jakiej porze dnia urodziły).
ja po takim porodzie jak mialam w pl z wiktorem to po 12 godzinach o wlasnych nogach chyba bym nie dala rady wyjsc, ja po 3 dobach ledwo szlam , bylam tak wycienczona ze nogi jak z waty mialam

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
Ula25 a Ty juz gotowa?
masz wszytsko do porodu? psychicznie juz jestes przyszykowana?)
kurde no wlansie nie jestem gotowa, a czas leci
psychicznie staram sie jakos ogarnac ale nie ukrywam ze sie strasznie boje i chyba dlatego wyprawka tez nie gotowa, tak jakbym odsuwala ten moment od siebie ze jeszcze tyle czasu zeby sie nie stresowac,ale prawda jest taka ze mi malo tego czasu zostalo wiec chce w tym tygodniu dokupic co brakuje i poprac ubranka chociaz

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

nie wiem jakie butelki mam kupic i mleko
wiktor pil z butelek avent i smoczki mial avent lub NUK, teraz mysle albo avent albo TT
z jakich wy korzystalyscie
no i mleko tez nie wiem w zasadzie czym sie kierowc przy wyborze mleka?
myslalam o aptamil moze
Stary 2013-01-06, 18:30   #2716
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Ula25
co do mleka Ci nie doradze, bo ja chce cycem karmic

Stary 2013-01-06, 18:47   #2717
Darianna25
Zakorzenienie

Ula ja korzystałam z aptamilu i aventu.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 19:02   #2718
rybkie
Rozeznanie

Ja uzywalam Avent i mleko Aptamil.drozsze ale podobno najlepsze to znaczy najbardziej znlizone do mleka matki i rzadziej sa po nim jakies alergie czy problemy z brzuszkiem, tak mi mowila angielska kolezanka i czytalam wupowiedi na netmums u nas rewelacja

A ja jutro wracam do pracy po 5 dniach wolnego oj bedzie ciezko,a mloda bula na urodzinach kolegi roczniaka, 9 dnia roznicy ,byly tez inn zblizone wiekiem i Misza najmlodsza ale jedyna chodzaxa sama na wlasnych nozkach,:pmoja zdolniacha
Stary 2013-01-06, 19:24   #2719
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
d
[/COLOR]nie wiem jakie butelki mam kupic i mleko
wiktor pil z butelek avent i smoczki mial avent lub NUK, teraz mysle albo avent albo TT
z jakich wy korzystalyscie
no i mleko tez nie wiem w zasadzie czym sie kierowc przy wyborze mleka?
myslalam o aptamil moze
ja miałam mleko SMA, bo takie podali Sebie w szpitalu i butelki poczatkowo kupilam avent, ale mu nie podeszlyTT były znacznie lepsze
Stary 2013-01-06, 19:34   #2720
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Dziekuje

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Normalnie jesli z dzieckeim i matka wszystko w porzadku ( tzn jesli sie dobrze czuja) wypisuja po kilku godz. Ja lezalam 2 doby - porod kleszczowy i zoltaczka malego, wiec chcieli go troszke pomonitorowac, Siostra wyszla po kilku godz od urodzenia.
Ja chcialam wyjsc jak najszybciej- strasznie sie meczylam w szpitalu

Cytat:
Czesc

Seba dostał quada na urodziny od brata Tz i teraz szaleje
Nikos mial quada u dziadkow w Szwecji- uwielbial na nim jezdzic. Tz chcial mu kupic tutaj taki sam, ale u mnie nie ma miejsca na taka jazde

Ula na kiedy masz termin??? Ja jeszcze nawet nie mysle o porodzie- tz jest troszke przerazony Tez musze zaczac powoli prac ubranka- zachowalam wszystko po starszym, wiec nie musze nic kupowac, ale w piatek na wyprzedazach i tak sie skusilam na kilka malutkich ciuszkow

My dzis mielismy gosci. Kolezanka z pl ze swoja siostra i jej coreczka w wieku Nikosia. Dzieciaki sie swietnie bawily, a my sobie moglysmy poplotkowac i te co mogly wypic winko

Stary 2013-01-06, 19:48   #2721
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

Nikos mial quada u dziadkow w Szwecji- uwielbial na nim jezdzic. Tz chcial mu kupic tutaj taki sam, ale u mnie nie ma miejsca na taka jazde

My dzis mielismy gosci. Kolezanka z pl ze swoja siostra i jej coreczka w wieku Nikosia. Dzieciaki sie swietnie bawily, a my sobie moglysmy poplotkowac i te co mogly wypic winko
mnie wypisali na własne zyczenie, bo mimo tego ze opieke miałam super strasznie sie tam meczyli

My bedziemy jezdzic przed domem, mamy duzo miejsca, samochody nie jezdzaMielismy isc dzis ale caly dzien padalo, narazie były jazdy probne w domuJestem w szoku jaka takie dziecko ma pamiec. Juz kabelki wie jak podłaczyc by działałonie dalo sie go oszukac

To fajny dzien mielisciePrzyjechały tylko na 1 dzien
Ewi jak tam Wam idzie?
Seba tak załapał, ze nie moge wyjsc z podziwuZero wpadek, ładnie sam pokazuje, woła. Wytrzymuje, bo pierwsze dni, to zdarzylo sie ze w drodze do toalety polecialo juz kilka kropelek Tylko kupa w majty, z tym gorzej, ale dostałam takiego powera ze nic mi nie straszne
Stary 2013-01-06, 19:53   #2722
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Normalnie jesli z dzieckeim i matka wszystko w porzadku ( tzn jesli sie dobrze czuja) wypisuja po kilku godz. Ja lezalam 2 doby - porod kleszczowy i zoltaczka malego, wiec chcieli go troszke pomonitorowac, Siostra wyszla po kilku godz od urodzenia.

Ula na kiedy masz termin??? Ja jeszcze nawet nie mysle o porodzie- tz jest troszke przerazony Tez musze zaczac powoli prac ubranka- zachowalam wszystko po starszym, wiec nie musze nic kupowac, ale w piatek na wyprzedazach i tak sie skusilam na kilka malutkich ciuszkow

U mnie 36 tydzien leci więc już wielkimi krokami się zbliza, ja mam pelno ubranek po wiktorze ale w pl a ze nie mialam mozliwosci ich przeslania to tu kupilam ale kilka jeszcze musze dokupic

Ja z wiktorem mialam butelki avent od poczatku w zasadzie i nie narzekalam więc moze i teraz tak zrobie, wiktor mleko pil bebilon pepti bo skaze bialkowa mial więc teraz kompletnie nie wiem czym się kierowac przy wyborze
Stary 2013-01-06, 19:58   #2723
ewi83
Zadomowienie

KOlezanka u siostry byla cale swieta- ale mieszkaja w innym miescie, wiec nie mialysmy sie okazji spotkac ( zreszta nas tez nie bylo w UK).

U nas kiepsko Nikos wola, ale juz po fakcie. Kiedy go pytam czy chce siku ciagle mowi ze nie, a 30 sek potem juz sika w majty Wczoraj w ciagu 3 godz potrafil zmoczyc 6 par majtek i spodni RAno mielismy maly przelom- bo maly sam usiadl na nocnik ( co bardzo rzadko sie zdarza)
Tz juz powoli traci cierpliwosc i chce sie poddac ( a on z tych bardzo cierpliwych), ja chce dalej probowac. Dam sobie jeszcze kilka dni- jesli nie bede widziec zadnej poprawy- to sobie znowu odpuszcze

Stary 2013-01-06, 20:03   #2724
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
KOlezanka u siostry byla cale swieta- ale mieszkaja w innym miescie, wiec nie mialysmy sie okazji spotkac ( zreszta nas tez nie bylo w UK).

U nas kiepsko Nikos wola, ale juz po fakcie. Kiedy go pytam czy chce siku ciagle mowi ze nie, a 30 sek potem juz sika w majty Wczoraj w ciagu 3 godz potrafil zmoczyc 6 par majtek i spodni RAno mielismy maly przelom- bo maly sam usiadl na nocnik ( co bardzo rzadko sie zdarza)
Tz juz powoli traci cierpliwosc i chce sie poddac ( a on z tych bardzo cierpliwych), ja chce dalej probowac. Dam sobie jeszcze kilka dni- jesli nie bede widziec zadnej poprawy- to sobie znowu odpuszcze
to fajnie ze sie spotkalyscie

U Nas poprawa byla dopiero po miesiacuWczesnie j tak samo mielismy, ciagle pralam i suszyłam(ciekawe jaki bedzie rachunek). Wiem,ze to trudne, ale zycze cierpliwosci i spokoju
Stary 2013-01-06, 20:17   #2725
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
to fajnie ze sie spotkalyscie

U Nas poprawa byla dopiero po miesiacuWczesnie j tak samo mielismy, ciagle pralam i suszyłam(ciekawe jaki bedzie rachunek). Wiem,ze to trudne, ale zycze cierpliwosci i spokoju

Serio poprawa dopiero po miesiacu??? Nie mialas ochoty sie poddac w tym czasie?? Ja chyba zwariuje jak tak dlugo ma to trwac
Wlasnie to pranie i suszenie mnie juz denerwuje- wszedzie na kaloryferach schna jego majty
No nic zobaczymy jak to bedzie za tydzien Moze cos sie poprawi Od przyszlego poniedzialku zaczyna pre school.

Stary 2013-01-06, 20:29   #2726
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Serio poprawa dopiero po miesiacu??? Nie mialas ochoty sie poddac w tym czasie?? Ja chyba zwariuje jak tak dlugo ma to trwac
Wlasnie to pranie i suszenie mnie juz denerwuje- wszedzie na kaloryferach schna jego majty
No nic zobaczymy jak to bedzie za tydzien Moze cos sie poprawi Od przyszlego poniedzialku zaczyna pre school.
Tak po miesiacu, ale trenowalismy po poludniami, bo do południa Seba w przedszkolu, w zlobku wysadzały go Panie
Mialam ochote sie poddac, ale juz mnóstwo razy zaczynalismy ten temat i konczylo sie własnie tym,ze dalam sobie spokój. Teraz postanowiłam inaczej i nie zalujeNie patrz na to,ze Seba załapal po miesiacu, niektórym dzieciom wystarczy kilka dni
Moje dziecko jest bardzo uparte. Na toalete od tak, jak mu sie niechce nie usiadzienawet teraz, wczesniej to w ogóle miał jakies uprzedzenia do tego miejsca.I jak z poczatku robił w majty, sadzałam go mokrego na toalete, przebierałam tam(tak zeby jakos mu sie te 2 fakty złaczyły w całosc) Tz twierdzil,ze bez sensu to robie jak on juz sie zesika, ale nawet mi bylo latwiej go tak ubracAz pewnego dnia zaczal wołac i szybko biec ze mna do toalety
Ładnie woła od 2 tyg i wpadki moge policzyc na palcach(z poczatku zdarzalo sie ze po prostu nie zdarzylismy do toalety)
Stary 2013-01-06, 20:34   #2727
Ula 25
Rozeznanie

Odnosnie nocnikowania to ja pamietam ze wiktor tez ciezki zawodnik byl. Mial nakladke na sedes, nocnik i nic. W koncu pewnego dnia go zavralam do sklepu zeby wybral sobie jaki chce nocnik i mu powiedzialam ze od dziś robi tu siku. No i w ciagu paru dni się nauczyl
Stary 2013-01-06, 20:39   #2728
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Tak po miesiacu, ale trenowalismy po poludniami, bo do południa Seba w przedszkolu, w zlobku wysadzały go Panie
Mialam ochote sie poddac, ale juz mnóstwo razy zaczynalismy ten temat i konczylo sie własnie tym,ze dalam sobie spokój. Teraz postanowiłam inaczej i nie zalujeNie patrz na to,ze Seba załapal po miesiacu, niektórym dzieciom wystarczy kilka dni
Moje dziecko jest bardzo uparte. Na toalete od tak, jak mu sie niechce nie usiadzienawet teraz, wczesniej to w ogóle miał jakies uprzedzenia do tego miejsca.I jak z poczatku robił w majty, sadzałam go mokrego na toalete, przebierałam tam(tak zeby jakos mu sie te 2 fakty złaczyły w całosc) Tz twierdzil,ze bez sensu to robie jak on juz sie zesika, ale nawet mi bylo latwiej go tak ubracAz pewnego dnia zaczal wołac i szybko biec ze mna do toalety
Ładnie woła od 2 tyg i wpadki moge policzyc na palcach(z poczatku zdarzalo sie ze po prostu nie zdarzylismy do toalety)

No to dalas mi jakas nadzieje Musze sie postarac i tym razem nie poddawac Moze od jutra jak bedziemy sami w domu- bedzie mi latwiej ( tz nie bedzie mi trul nad uchem , ze to wszystko bez sensu, ze on nie rozumie, itp.) No wlasnie tz, ciagle powtarza, ze on jeszcze tego nie rozumie, ale juz ladnie powie po fakcie mama jest siku, mama jest poo itp, wiec jednak cos tam rozumie

Apropo mowy- dzisiaj sobie tak fajnie rozmawiali z Amelka ( ona juz od dawna bardzo ladnie mowi) i oboje sie denerwowali kiedy NIkos uzywal angielskich slowek ( maly bardzo miesza jezyki) a ona ich nie rozumiala Smiesznie to wygladalo Wkoncu wpadli na pomysl, ze maly jej bedzie pokazywal o co mu chodzi Nikos mowi train , ona nie rozumie to jej pokazal zabawke

Stary 2013-01-06, 20:48   #2729
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Odnosnie nocnikowania to ja pamietam ze wiktor tez ciezki zawodnik byl. Mial nakladke na sedes, nocnik i nic. W koncu pewnego dnia go zavralam do sklepu zeby wybral sobie jaki chce nocnik i mu powiedzialam ze od dziś robi tu siku. No i w ciagu paru dni się nauczyl
U Nas i tego próbowałam
Nocnika nie uznaje, tylko nakładka

Cytat:
No to dalas mi jakas nadzieje Musze sie postarac i tym razem nie poddawac Moze od jutra jak bedziemy sami w domu- bedzie mi latwiej ( tz nie bedzie mi trul nad uchem , ze to wszystko bez sensu, ze on nie rozumie, itp.) No wlasnie tz, ciagle powtarza, ze on jeszcze tego nie rozumie, ale juz ladnie powie po fakcie mama jest siku, mama jest poo itp, wiec jednak cos tam rozumie

Apropo mowy- dzisiaj sobie tak fajnie rozmawiali z Amelka ( ona juz od dawna bardzo ladnie mowi) i oboje sie denerwowali kiedy NIkos uzywal angielskich slowek ( maly bardzo miesza jezyki) a ona ich nie rozumiala Smiesznie to wygladalo Wkoncu wpadli na pomysl, ze maly jej bedzie pokazywal o co mu chodzi Nikos mowi train , ona nie rozumie to jej pokazal zabawke
mnie tez tz nie dopingowal swoim gadaniem
Ale ja sie zawziełamtylko bałam sie ze w weekend jak pracuje on mi popsuje to na czym pracowałam, ale dalam mu porzadna instrukcje i powiedzialam,z e jak cos zepsuje to bedzie z nim zle i powalczył z nim tez, bo jak juz zaczelismy to codziennie
Ewi jak mówi po fakcie to mu to przeszkadza, rozumietymbardziej, ze kiedys pisalas ze robił do nocnika
To dobry moment, gorzej byloby gdyby chodziłw mokrym i nic mu nie przeszkadzało...
Dacie rade, powodzenia

To Nikos bardzo ładnie mowi
Zabawne to musiało byc
Stary 2013-01-06, 20:58   #2730
beafrance
Zadomowienie

Czesc
widze ze to odpieluchowywanie to nielatwa sprawa
my jutro na pierwsze szczepienie...
Jaki lek przeciwbolowy polecacie dla takiego 8tyg malucha?musze sie zaopatrzyc gdyby zle zniosla calpol?

beafrance jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości