|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część V
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3842537 3]Absolutnie to nie byl zaden atak na Ciebie, w ogole nie mialam takiego zamiaru, ot tak sobie napisalam co mi sie rzucilo w oczy, ale to tez w sumie problem tego, ze Ty nie uzywasz emotow, wiec Twoje wypowiedzi sa takie suche
![]() A co do w/w to ja osobiscie cenie sobie u Ciebie to, ze piszesz co i jak bez ogrodek, nie sciemniasz, nie bredzisz, piszesz co i jak i masz w nosie, czy sie to komus podoba czy nie. A znam osoby, co pisza jedno a robia drugie ale psssst Co do karmienia piersia to wiesz co, ja pierwszego synka uwielbialam karmic i sprawialo mi to olbrzymia przyjemnosc, bylam zrozpaczona, kiedyt sam sie odstawil od piersi w wieku 6 miesiecy. Wiec automatycznie zalozylam, ze drugie dziecko tez bede karmila i tez bedzie ok, no bo co mialoby pojsc nie tak? Ale karmienie sprawialo mi bol, nie jakis ogromny, lecz czulam dosc duzy dyskomfort, ale jakos ciagnelam. Gdy mlody mial 3 miesiace okazalo sie, ze przestal przybierac na wadze, mial refluks, wiec z ogromna ulga odstawilam go od piersi i przeszlam na butle, gdyz mleko musial miec zageszczane aby nie zwracal To tylko taki luzny przyklad, zeby rzucic swiatlo na to, ze nie zawsze jest tak jak myslimy, mimo, ze mialo sie juz doswiadczenie itp Pisze bez emotow bo często pisze z telefonu i tak jest szybciej dla mnie i wygodniej Wiesz to nie jest tak ze krytyke innych mam w nosie, bo czasem konstruktywna krytyka bardzo wiele daje i jest pomocna, ja po prostu z czasem nauczylam się ze mam prawo powiedziec co czuje i mysle ale nie raniac nikogo przy tym moze dlatego pisze co mysle nie bojac się krytyki ale zeby nie było jestem wrazliwa i latwo mnie zranic Ja wiem ze wszystkiego nie da się przewidziec dzieci sa takie nieprzewidywalne przeciez I tak na prawde nie wiem jak bedzie. Moze się okaze ze calymi dniami będę na spacerach a karmienie cycem jest fajne. Kobieta zmienna jest. Wiem tylko czego teraz chce a jak bedzie to czas pokaze |
|
|
|
#2702 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zabralismy tylko sterowany helikopter ( to bardziej zabawka tatusia ) i kilka samochodzikow ( tesciowa naliczyla ich 96 )Co do drugiego dziecka- to ja juz teraz bedac w ciazy, zastanawiam sie czy oby napewno dobrze zrobilismy decydujac sie na 2 Wiem, ze zawsze chcialam 2, ale teraz jest juz tak fajnie z Nikosiem, jest juz dosc samodzielny, mozemy go praktycznie wszedzie zabierac i zycie jest duzo latwiejsze, a teraz ma sie pojawic kolejna malutka istotka Ale potem znowu sobie przypomne jak wgladalo moje dziecinstwo, jak fanie bylo miec rodzenstwo, i wiem ze chce tego samego dla NikosiaCytat:
![]() Sliczny Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dla corci .Ja wlasnie teraz ogladam powtorke OBEM. Nikos dzisiaj od rana chodzi bez pampersa, tylko raz powiedzial, ze chce siku, ale za nic nie chcial usiasc na nocnik ai sedes
|
|
#2703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to wg mnie troche mija sie z celem, bo co z tego ze u nich sie pobawi kilkanascie dni a potem rok sie przewalaja A nastepnym razem jak polecicie to moze juz nawet na nie nie spojrzy![]() Co do rodzenstwa to najwazniejsze ze Wy tego chcecie ![]() dla Nikosia Poczekaj, Seba tez miał wstet do siadania i to nawet dosc dlugo...sikal na podloge, ja scierałam, prowadzilam do toalety, tlumaczylam...trwalo to ponad miesiac, az sam zaczał pokazywac Cierpliwosci i wytrwalosci zycze, aczkolwiek wiem, ze jest to mega frustrujaceI niestety kupki w majtach tez mamy ale narazie spokojnie, ciesze sie ze siusiu woła, na kupki tez przyjdzie niedlugo czas
|
|
#2704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) a pozatym to kazdy kto przychodzil nas odwiedzic ( a troche tych ludzi sie przewinelo) przychodzil zawsze z jaks zabawka i ciuchem. Z drugiej strony Nikos jest ich jedynym wnukiem ( do tej pory) bardzo dlugo wyczekiwanym i rozpieszcaja go jak tylko mogaCo do pieluch to tym razem postanowilam nie odpuscic Zobaczymy- chcialabym to zalatwic przed narodzinami malutkiego
|
|
#2705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki
|
|
#2706 |
|
Rozeznanie
|
Witam w Nowym 2013 Roku
i zycze Wam duzo zdrowia, szczescia i pomyslnosci !!! Ursull sliczny maluszek Ewi, Blonde, Rybkie dla dzieciaczkowDomciatko gratulacje
|
#2707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czesc ![]() Jest w koncu termin konsulatu W poniedz bede dzwonic i Nas umawiac
|
|
#2708 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny czy ktoras z was moze mi pomoc znalesc wyprawke? wiem ze byla swego czasu w tym watku ale nie potrafie jej znalesc
bo czas ucieka a moja wyprawka nadal nie gotowa |
|
|
|
#2709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu masz linki do wyprawek: wyprawka I wyprawka II |
|
|
|
|
#2710 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Mogę jeszcze o co zapytac? Ja wiem, ze ro bardzo indywidualne i zalezne pewnie od poszczegolnych czynnikow, ale ile lezalyscie w szpitalu po porodzie? Czy standardowo lezy się jak w pl 3 dni? |
|
|
|
|
#2711 |
|
Zakorzenienie
|
Ula25
jan polecam ten artykul odnosnie wyprawki: http://www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=14 |
|
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugą wyszłam półtorej doby po porodzie (urodziłam o 3 w nocy, wyszłam następnego dnia ok. 15). Przez to, że pierwsza córka była chora-drugiej przez całą dobę sprawdzali temperaturę i dopiero jak wszystko wyszło ok to nas puścili. Ale jak leżałam w szpitalu to obok mnie babeczki szybko się zmieniały-tak co ok 12h jak wszystko było ok (zależy też o jakiej porze dnia urodziły). |
|
|
|
|
#2713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My bylismy prawie 3 dni, przetrzymali Nas troszke, bo mieliismy konflikt serolog. i Seba miał zołtaczke wiec tez to mialo wpływ Czesc ![]() Seba dostał quada na urodziny od brata Tz i teraz szaleje
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
Ula25 a Ty juz gotowa?
masz wszytsko do porodu? psychicznie juz jestes przyszykowana? )
|
|
|
|
#2715 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
psychicznie staram sie jakos ogarnac ale nie ukrywam ze sie strasznie boje i chyba dlatego wyprawka tez nie gotowa, tak jakbym odsuwala ten moment od siebie ze jeszcze tyle czasu zeby sie nie stresowac,ale prawda jest taka ze mi malo tego czasu zostalo wiec chce w tym tygodniu dokupic co brakuje i poprac ubranka chociaz ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- nie wiem jakie butelki mam kupic i mleko wiktor pil z butelek avent i smoczki mial avent lub NUK, teraz mysle albo avent albo TT z jakich wy korzystalyscie no i mleko tez nie wiem w zasadzie czym sie kierowc przy wyborze mleka? myslalam o aptamil moze |
|||
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
Ula25
co do mleka Ci nie doradze, bo ja chce cycem karmic |
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
Ula ja korzystałam z aptamilu i aventu.
|
|
|
|
#2718 |
|
Rozeznanie
|
Ja uzywalam Avent i mleko Aptamil.drozsze ale podobno najlepsze to znaczy najbardziej znlizone do mleka matki i rzadziej sa po nim jakies alergie czy problemy z brzuszkiem, tak mi mowila angielska kolezanka i czytalam wupowiedi na netmums u nas rewelacja
![]() A ja jutro wracam do pracy po 5 dniach wolnego oj bedzie ciezko,a mloda bula na urodzinach kolegi roczniaka, 9 dnia roznicy ,byly tez inn zblizone wiekiem i Misza najmlodsza ale jedyna chodzaxa sama na wlasnych nozkach,:pmoja zdolniacha
|
|
#2719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja chcialam wyjsc jak najszybciej- strasznie sie meczylam w szpitalu Nikos mial quada u dziadkow w Szwecji- uwielbial na nim jezdzic. Tz chcial mu kupic tutaj taki sam, ale u mnie nie ma miejsca na taka jazde Ula na kiedy masz termin??? Ja jeszcze nawet nie mysle o porodzie- tz jest troszke przerazony Tez musze zaczac powoli prac ubranka- zachowalam wszystko po starszym, wiec nie musze nic kupowac, ale w piatek na wyprzedazach i tak sie skusilam na kilka malutkich ciuszkow![]() My dzis mielismy gosci. Kolezanka z pl ze swoja siostra i jej coreczka w wieku Nikosia. Dzieciaki sie swietnie bawily, a my sobie moglysmy poplotkowac i te co mogly wypic winko
|
|
#2721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My bedziemy jezdzic przed domem, mamy duzo miejsca, samochody nie jezdza Jestem w szoku jaka takie dziecko ma pamiec. Juz kabelki wie jak podłaczyc by działało nie dalo sie go oszukac![]() To fajny dzien mieliscie Przyjechały tylko na 1 dzien![]() Ewi jak tam Wam idzie? Seba tak załapał, ze nie moge wyjsc z podziwu Zero wpadek, ładnie sam pokazuje, woła. Wytrzymuje, bo pierwsze dni, to zdarzylo sie ze w drodze do toalety polecialo juz kilka kropelek Tylko kupa w majty, z tym gorzej, ale dostałam takiego powera ze nic mi nie straszne
|
|
#2722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja z wiktorem mialam butelki avent od poczatku w zasadzie i nie narzekalam więc moze i teraz tak zrobie, wiktor mleko pil bebilon pepti bo skaze bialkowa mial więc teraz kompletnie nie wiem czym się kierowac przy wyborze |
|
|
|
|
#2723 |
|
Zadomowienie
|
KOlezanka u siostry byla cale swieta- ale mieszkaja w innym miescie, wiec nie mialysmy sie okazji spotkac
( zreszta nas tez nie bylo w UK ).U nas kiepsko Tz juz powoli traci cierpliwosc i chce sie poddac ( a on z tych bardzo cierpliwych ), ja chce dalej probowac. Dam sobie jeszcze kilka dni- jesli nie bede widziec zadnej poprawy- to sobie znowu odpuszcze
|
#2724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U Nas poprawa byla dopiero po miesiacu Wczesnie j tak samo mielismy, ciagle pralam i suszyłam(ciekawe jaki bedzie rachunek ). Wiem,ze to trudne, ale zycze cierpliwosci i spokoju
|
|
#2725 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Serio poprawa dopiero po miesiacu??? Nie mialas ochoty sie poddac w tym czasie?? Ja chyba zwariuje jak tak dlugo ma to trwac Wlasnie to pranie i suszenie mnie juz denerwuje- wszedzie na kaloryferach schna jego majty ![]() No nic zobaczymy jak to bedzie za tydzien Moze cos sie poprawi Od przyszlego poniedzialku zaczyna pre school.
|
|
#2726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mialam ochote sie poddac Nie patrz na to,ze Seba załapal po miesiacu, niektórym dzieciom wystarczy kilka dniMoje dziecko jest bardzo uparte . Na toalete od tak, jak mu sie niechce nie usiadzie Az pewnego dnia zaczal wołac i szybko biec ze mna do toaletyŁadnie woła od 2 tyg i wpadki moge policzyc na palcach(z poczatku zdarzalo sie ze po prostu nie zdarzylismy do toalety)
|
|
#2727 |
|
Rozeznanie
|
Odnosnie nocnikowania to ja pamietam ze wiktor tez ciezki zawodnik byl. Mial nakladke na sedes, nocnik i nic. W koncu pewnego dnia go zavralam do sklepu zeby wybral sobie jaki chce nocnik i mu powiedzialam ze od dziś robi tu siku. No i w ciagu paru dni się nauczyl
|
|
|
|
#2728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to dalas mi jakas nadzieje ![]() Apropo mowy- dzisiaj sobie tak fajnie rozmawiali z Amelka ( ona juz od dawna bardzo ladnie mowi) i oboje sie denerwowali kiedy NIkos uzywal angielskich slowek ( maly bardzo miesza jezyki) a ona ich nie rozumiala Smiesznie to wygladalo Wkoncu wpadli na pomysl, ze maly jej bedzie pokazywal o co mu chodzi
|
|
#2729 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nocnika nie uznaje, tylko nakładka Cytat:
![]() Ale ja sie zawziełam i powalczył z nim tez, bo jak juz zaczelismy to codziennieEwi jak mówi po fakcie to mu to przeszkadza, rozumie To dobry moment, gorzej byloby gdyby chodziłw mokrym i nic mu nie przeszkadzało... Dacie rade, powodzenia To Nikos bardzo ładnie mowi ![]() Zabawne to musiało byc
|
|
#2730 |
|
Zadomowienie
|
Czesc
widze ze to odpieluchowywanie to nielatwa sprawa my jutro na pierwsze szczepienie... Jaki lek przeciwbolowy polecacie dla takiego 8tyg malucha?musze sie zaopatrzyc gdyby zle zniosla calpol?
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

ale psssst 

Zabralismy tylko sterowany helikopter ( to bardziej zabawka tatusia
Wiem, ze zawsze chcialam 2, ale teraz jest juz tak fajnie z Nikosiem, jest juz dosc samodzielny, mozemy go praktycznie wszedzie zabierac i zycie jest duzo latwiejsze, a teraz ma sie pojawic kolejna malutka istotka

Ostatnio gorzej śpi-znów pobudki i wędrowanie do nas w nocy... od miesiąca śpi w łóżku (z łożeczka i tak się nauczyła wychodzić). Do tego doszły rzadkie kupy 4-5 razy dziennie, gorzej je, jest marudna, na każde "nie" reaguje strasznym płaczem
dla corci
A nastepnym razem jak polecicie to moze juz nawet na nie nie spojrzy