Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3. - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 17:47   #4951
tajkuna
BAN stały

Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."

To ogłoszenia do rzeszowa na telemarketing często na gumtree też się pojawia. Co kilka dni. Zawsze w nim piszą, by CV składać na Hanasiewicza 10. Do rzeszowa śle na wszystkie stanowiska zaczynając od sklepu itd , ale pomijam telemarketing. Po prostu w Rzeszowie, musiałabym się mieć z czego utrzymać , a z telemarketingu było by mi trudno. Do mnie jak się pojawiło ostatnio na tablica.pl ogłoszenie do telemarketingu to też CV wysłałam. Tylko w tym wypadku, nikt do mnie się nie odezwał., Nie wiem czemu ? Może mieli ogrom CV i mojego nawet nie przeczytali.
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 17:48   #4952
niv_
Zakorzenienie

W moim rodzinnym mieście nie ma żadnych ogłoszeń nawet do sklepów. Nic nie ma... muszę szukać pracy w większych miastach /zazwyczaj podczas rozmowy kwalifikacyjne okazuje się, że problem stanowi moje miejsce zamieszkania/ i jak coś, to wydawać połowę albo nawet większą część pensji na wynajem pokoju. Chciałabym spokojnie żyć bez obaw o jutro, mieć jakieś poczucie bezpieczeństwa, radość z życia, ale w tym kraju to raczej niemożliwe.

Niestety, to jest duży problem w Polsce, mamy kilka większych miast i wiele miasteczek i wsi gdzie pracy nie ma w ogóle. Fabryki już dawno upadły, nowe firmy nie powstają. Gdzie Ci wszyscy ludzie mają znaleźć pracę ? Kto by się tym jednak przejmował przeceiż jest super w tuskolandzie.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2013-01-03 o 17:56
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:00   #4953
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gryzeldaa Pokaż wiadomość
tajkuna, jeśli nie straszny Ci telemarketing to proszę >> http://www.rzeszow4u.pl/ogloszenie/s...enta_9001.html .

Jakbym czekała tylko na oferty w moim mieście to też bym nie miała gdzie wysyłać
Ja ze swojej strony dodam że pracowałam biuro w biuro z tym telemarketinkgiem i zapewniam że są uczciwi

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Kto by się tym jednak przejmował przeceiż jest super w tuskolandzie.
Ja licze na wczesniejsze wybory i strącenie tuska ze stołka
Nie chce rozpętywać tu burzy politycznej, ale z moich obserwacji to nawet za pis było lepiej.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:02   #4954
201609081836
Konto usunięte

No i o to chodzi wiemy jak jest ale nic nikt z tym nie zrobi.
Bo i po co jak tym u gory jest dobrze.

Edytowane przez 201609081836
Czas edycji: 2013-10-06 o 08:28
201609081836 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:08   #4955
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez sonnewampire Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w takim jiejscu ze najblizej mam do Rze.Pozniej jest Krakow.Tyle ze kilka h jazdy wiec pewnie gdybym tam zlozyla cv smiechem by zabili.
Możliwe, ze nie tyle zabili śmiechem co nie potraktowali tego powaznie, znajoma wizazanka pisala ze jak przenosila sie z Krakowa do warszawy to zaczela odpowiadac na warszawskie ogloszenia i czesto odpisywali jej, ze nie rekrutuja w Krakowie, a widza po uczelni, ze ona mieszka w Krakowie - pomimo, ze np. w liście motywacyjnym znajdowala sie jakas adnotacja, ze zmienia miejsce zamieszkania i chcialaby przedstawic swoja kandydature na dane stanowisko w Warszawie.

i weź tu to zrozum
Stary 2013-01-03, 18:18   #4956
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Niestety, to jest duży problem w Polsce, mamy kilka większych miast i wiele miasteczek i wsi gdzie pracy nie ma w ogóle. Fabryki już dawno upadły, nowe firmy nie powstają. Gdzie Ci wszyscy ludzie mają znaleźć pracę ? Kto by się tym jednak przejmował przeceiż jest super w tuskolandzie.
Dokładnie tak jest jak mówisz.
Mi też pani się dziś pyta, czy mam dobry dojazd, ale raptem jest około 30 km licząc już z dojazdem ode mnie na stację. Jeżdżą busy, autobusy, więc, gdzie oni widza problem z dojazdem Busów bardzo dużo jeździ w ciągu dnia. Dojazd jednym słowem dobry. Jedynie w soboty i niedziele busy nie jeżdżą. Ale autobusy za to jeżdżą. Oni by chcieli, by pracownik mieszkał 300 metrów od firmy. Jak by pracownik miał 300 metrów do pracy, to może by nie pytali o dojazd, byłby dla nich idealnym pracownikiem. Jeszcze mi się Pani dziś pyta czy nie miałam problemu z trafieniem do niej. Jak to jedna z najbardziej znanych ulic w tamtym mieście, prosta droga , nie ma gdzie nawet zbłądzić , trafiłam od razu, a ona takie pytanie zadaję.

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Nie chce rozpętywać tu burzy politycznej, ale z moich obserwacji to nawet za pis było lepiej.
Lepiej chyba było. Jak mnie dyrektorka chciała zostawić w szkole jako pomoc nauczyciela, to musiała najpierw pismo wystosować do urzędu, czy zgadzają się na to, aby utworzyła stanowisko pomoc nauczyciela na świetlicy. Rządził pis wtedy i się zgodził. Ale wiadomo,że każdy może mieć inne zdanie na temat partii I nie ma co na temat nawet rozmawiać. Rządzić w Polsce nie umieją i tyle.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:20
Stary 2013-01-03, 18:19   #4957
Gryzeldaa
Raczkowanie

Heledore za jakaś jesteś opcją polityczną i dlaczego? Pytam poważnie, bo mi trochę brakuje zdania w tym temacie. Nie glosowałam na PO, żeby nie było, ale jakie widzicie inne rozwiązania na brak pracy, ktore inna opcja mogłaby wprowadzić by żyło się lepiej? Oprócz likwidacji umów śmieciowych, ale to pewnie zwiększyło by bardziej szarą strefę.

if you were happy with the wrong one
just think how happy you will be when

the right one comes

od 01.02. olejuje włosy
13.10 - pokrzywa
Gryzeldaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 18:24   #4958
201609081836
Konto usunięte

Czyli mozna albo nadal czekac ma ogloszenia w swoich okolicach az sie cos trafi.
Albo jak ktos ma kase postawic wszystko na jedna karte. Wyjechac i na miejscu szukac.
Innych wyjsc ja nie widze

jak dla mnie nie ma innych opcji.
O to chodzi ze nie ma zadnej alternatywy.
Owszem za pis juz bylo lepiej.To co sie teraz dzieje to jakies cyrki.
Ale na dobra sprawe nie ma dobrego wyboru.
Stary 2013-01-03, 18:35   #4959
!!&*Monia*&!!
Rozeznanie

Ja jestem ciekawa co by zrobił Palikot jakby został premierem

"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą"

" świata nie podbijesz"
!!&*Monia*&!! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:43   #4960
tajkuna
BAN stały

Szkoda, że Lepper nie żyję. Może z niego byłby dobry premier. Może na wsi wtedy była by praca.
Stary 2013-01-03, 18:44   #4961
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez !!&*Monia*&!! Pokaż wiadomość
hehe on ma kupe kasy to na kasie mu niezalezy

ja to sie dziwie niby ludzie tak narzekaja a przyjdzie co do czego to leca glosowac na po. Nie czaje tego.

Niech w koncu ktos inny dojdzie do wladzy co prawda nie ma wyboru ale juz lepszr jakiekolwiek zmiany niz nadal ta sama partia.Kazdy obiecuje a pozniej i tak nic sie nie zmiania.
Ale to co sie teraz dzieje to juz przechodzi ludzkie pojecie.
Tak zle to raczej nigdy nie bylo.
Ledwo sie zmienila wladza zabrali 70 proc! Na aktywacje bezrob.staze,szkolenia itp. WtF?
Stary 2013-01-03, 18:48   #4962
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Heledore za jakaś jesteś opcją polityczną i dlaczego? Pytam poważnie, bo mi trochę brakuje zdania w tym temacie. Nie glosowałam na PO, żeby nie było, ale jakie widzicie inne rozwiązania na brak pracy, ktore inna opcja mogłaby wprowadzić by żyło się lepiej? Oprócz likwidacji umów śmieciowych, ale to pewnie zwiększyło by bardziej szarą strefę.
Ogólnie jestem za lewicą, ale nie chcę rozwijac tematu bo nie jestem szczególnie szkolona w temacie polityki, zresztą to skrzydło nie ma obecnie większego przebicia . Jednak lubię obserwować najbliższe otoczenie - a nie szopkę z tv. Z moich obserwacji wynika ze za pis nie było miodu, ale bardziej dbano o pracownika i jego prawa. Natomiast po bardziej dba o interesy przedsiębiorców, a że pracownika przy tym wyciskają jak cytrynę.... Powie się parę zdań pod publiczkę, zrobi spot i będzie "cacy". Są rzeczy o których w tv nie mówią np. w jednej z gałęzi budżetówki (gdzie pracuje bliska mi osoba) podwyżek nie było już 5 lat! W tym roku też nie będzie - już przyszło pismo informujące o zamrożeniu płac. Serio, nawet "podwyżki inflacyjnej" przez tyle lat nie było. Przed po podwyżka była co rok- nawet jesli to było inflacyjne 20zł.

Stary 2013-01-03, 19:08   #4963
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imy Pokaż wiadomość
Kochane w CV mam wpisać adres zameldowania czy obecnego pobytu. Różnica jest ogromna ( w km )
Obecnego pobytu
Ja tak robiłam, jakbym wpisywała adres zameldowania to nie wiem czy zapraszaliby mnie na rozmowy w ogóle ;p

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 20:05   #4964
Gryzeldaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez !!&*Monia*&!! Pokaż wiadomość
Ja też

Cytat:
Ogólnie jestem za lewicą, ale nie chcę rozwijac tematu bo nie jestem szczególnie szkolona w temacie polityki, zresztą to skrzydło nie ma obecnie większego przebicia . Jednak lubię obserwować najbliższe otoczenie - a nie szopkę z tv. Z moich obserwacji wynika ze za pis nie było miodu, ale bardziej dbano o pracownika i jego prawa. Natomiast po bardziej dba o interesy przedsiębiorców, a że pracownika przy tym wyciskają jak cytrynę.... Powie się parę zdań pod publiczkę, zrobi spot i będzie "cacy". Są rzeczy o których w tv nie mówią np. w jednej z gałęzi budżetówki (gdzie pracuje bliska mi osoba) podwyżek nie było już 5 lat! W tym roku też nie będzie - już przyszło pismo informujące o zamrożeniu płac. Serio, nawet "podwyżki inflacyjnej" przez tyle lat nie było. Przed po podwyżka była co rok- nawet jesli to było inflacyjne 20zł.
Ja za czasów pis nie interesowałam się tym zbytnio. Nie wiem jak z ich programem gospodarczym, ale przeraża mnie ich fanatyzm dt. religii i smoleńska i na pewno na nich nie zagłosuję.

the right one comes

od 01.02. olejuje włosy
13.10 - pokrzywa
Stary 2013-01-03, 21:03   #4965
20160901857
Konto usunięte

Tak naprawdę nie ma znaczenie KTO będzie rządził tylko JAK. Mnie się wydaje, że bardzo ważne jest obniżenie kosztów pracy tak, żeby pracodawcy opłacało się zatrudniać na umowę o pracę. Poza tym zdecydowanie cięcia w dotowaniu uczelni za ilość studentów- połowę wywalić, przywrócić normalne zawodówki i technika i problem pod tytułem "jestĘ absolwentĘ, mi się naleRZy ciepła posadka za 5 tysi" może trochę by się zmniejszył, bo jakby nie było z pracą fizyczną dla wykwalifikowanych pracowników nie jest wcale tak źle.

Tajkuna
, w ogłoszeniu na konsultanta w salonie napisaliby wprost o co chodzi. Takie pokrętne ogólniki dają tylko w podejrzanych ofertach, nie łudź się.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 21:15   #4966
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Ja też

Ja za czasów pis nie interesowałam się tym zbytnio. Nie wiem jak z ich programem gospodarczym, ale przeraża mnie ich fanatyzm dt. religii i smoleńska i na pewno na nich nie zagłosuję.
Mnie również..

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Tak naprawdę nie ma znaczenie KTO będzie rządził tylko JAK. Mnie się wydaje, że bardzo ważne jest obniżenie kosztów pracy tak, żeby pracodawcy opłacało się zatrudniać na umowę o pracę. Poza tym zdecydowanie cięcia w dotowaniu uczelni za ilość studentów- połowę wywalić, przywrócić normalne zawodówki i technika i problem pod tytułem "jestĘ absolwentĘ, mi się naleRZy ciepła posadka za 5 tysi" może trochę by się zmniejszył, bo jakby nie było z pracą fizyczną dla wykwalifikowanych pracowników nie jest wcale tak źle.
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 21:33   #4967
Erykah_B
Rozeznanie

Ja tylko szybko się pochwalę, że wypadłam na rozmowie wystrzałowo dzisiaj w moim odczuciu i jestem z siebie baaaaaaaaardzo dumna Godzinę trwała rozmowa i to była rozmowa naprawdę o czymś, a nie takie pierdu pierdu
I uciekam do wyra, bo jestem chora znowu ;>
Erykah_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 21:39   #4968
Gryzeldaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Erykah_B Pokaż wiadomość
Ja tylko szybko się pochwalę, że wypadłam na rozmowie wystrzałowo dzisiaj w moim odczuciu i jestem z siebie baaaaaaaaardzo dumna Godzinę trwała rozmowa i to była rozmowa naprawdę o czymś, a nie takie pierdu pierdu
to super!
Jak ochłoniesz to napisz jakie miałaś pytania

Mi się taaaak nie chce jutro jechać, tak zimno się zrobiło. Ale nic, trzeba spiąć poślady i się ruszyć

the right one comes

od 01.02. olejuje włosy
13.10 - pokrzywa
Stary 2013-01-03, 21:53   #4969
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym zdecydowanie cięcia w dotowaniu uczelni za ilość studentów- połowę wywalić, przywrócić normalne zawodówki i technika i problem pod tytułem "jestĘ absolwentĘ, mi się naleRZy ciepła posadka za 5 tysi" może trochę by się zmniejszył, bo jakby nie było z pracą fizyczną dla wykwalifikowanych pracowników nie jest wcale tak źle.
To prawda Chciałam tylko dodać, że po technikum tez bedziemy mieć młodzież typu "jestĘ absolwentĘ technikĄŁ" jeśli nie przeprowadzi się pewnych zmian w szkolnictwie. Tylko takich konkretnych zmian, nastawionych na uczniów! Bo jak narazie propozycje rządu to różne dziwne pomysły dotyczące nauczycieli i zmian programowych Dodatkowo zamykanie lokalnych szkól, cięcie środków co skutkuje tym że w klasie jest 40 uczniów, brak podziału na grupy na praktycznych przedmiotach, cięcie środków na sprzęt/wyposażenie - uczniowie samochodówek uczą się praktyki na 20letnich wrakach, ale to i tak dobrze bo ci z budowlanki nawet nie trzymali cegły w ręce a dla technikum fotograficznego jest aż jeden aparat (na całą szkołę!).
O zawodówkach lepiej nic nie pisać...

Stary 2013-01-03, 22:18   #4970
Erykah_B
Rozeznanie

Pytania były spoko, ale wymagające pomyślunku. Spisałam te, które pamiętam, bo przez godzinę było tego sporo, a i w międzyczasie wymienialiśmy się tam dość ostro doświadczeniami gdyż ja wcześniej pracowałam w redakcji portalu internetowego m.innymi

np. termin na oddanie pisma do drukarni mija za dwie godziny (termin jest nieprzekraczalny, bo jak nie oddamy kompletu to pismo ukaże się 2 tygodnie później), ale nie masz akceptacji autora na umieszczenie jego artykułu po korekcie, bo autor jest w rosji i nie można się do niego dodzwonić. Co robisz?

Za dwa dni jest szkolenie z udziałem pacjenta, ale wykładowca który ma je prowadzić uznał, ze dostał złe próbki czegoś tam od zebów od lekarza, który robił to na zlecenie nasze, jako organizatora szkolenia. Wykłądowca uważa, ze bez tego czegoś nie jest w stanie poprowadzić szkolenia. Ty nie mozesz przełożyć szkolenia, bo było już dwukrotnie przekładane. Co robisz?

albo:
z kim najpierw nawiążesz kontakt na konferencji?
albo:
co powiesz Pani doktor, albo Panu doktorowi, który nie zapłacił za szkolenie, bo stwierdził, ze nie dostał ostatecznego potwierdzenia jego terminu i generalnie jest wsciekłym marudą?

Ten ton i ten klimat
Erykah_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 22:25   #4971
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
To prawda Chciałam tylko dodać, że po technikum tez bedziemy mieć młodzież typu "jestĘ absolwentĘ technikĄŁ" jeśli nie przeprowadzi się pewnych zmian w szkolnictwie. Tylko takich konkretnych zmian, nastawionych na uczniów! Bo jak narazie propozycje rządu to różne dziwne pomysły dotyczące nauczycieli i zmian programowych Dodatkowo zamykanie lokalnych szkól, cięcie środków co skutkuje tym że w klasie jest 40 uczniów, brak podziału na grupy na praktycznych przedmiotach, cięcie środków na sprzęt/wyposażenie - uczniowie samochodówek uczą się praktyki na 20letnich wrakach, ale to i tak dobrze bo ci z budowlanki nawet nie trzymali cegły w ręce a dla technikum fotograficznego jest aż jeden aparat (na całą szkołę!).
O zawodówkach lepiej nic nie pisać...
Właśnie od szkół by się chyba przydało zacząć. Dla mnie paranoją jest, że ktoś chce się uczyć, ale nie ma warunków, bo np, tak jak mówisz, szkoła nie jest w stanie zapewnić mu niezbędnego sprzętu, a z drugiej strony łysy karczek w wieku 17 lat jest na siłę trzymany w pierwszej klasie gimnazjum, bo obowiązek szkolny...Religia w szkole to też temat rzeka i wywalanie kasy w błoto- a gdzie przedsiębiorczość, podstawy prawa? Nie ma albo jak są to na tak żenująco niskim poziomie, że na jedno wychodzi jakby i nie było (u mnie w liceum pp prowadziła pani od wiedzy o kulturze, no czad). Nie wspomnę już o wszechobecnych testach ze wszystkiego i nauce pod klucz, a potem zdziwienie, bo uczeń nie umie wyrażać myśli na papierze...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 07:23   #4972
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie od szkół by się chyba przydało zacząć. Dla mnie paranoją jest, że ktoś chce się uczyć, ale nie ma warunków, bo np, tak jak mówisz, szkoła nie jest w stanie zapewnić mu niezbędnego sprzętu, a z drugiej strony łysy karczek w wieku 17 lat jest na siłę trzymany w pierwszej klasie gimnazjum, bo obowiązek szkolny...Religia w szkole to też temat rzeka i wywalanie kasy w błoto- a gdzie przedsiębiorczość, podstawy prawa? Nie ma albo jak są to na tak żenująco niskim poziomie, że na jedno wychodzi jakby i nie było (u mnie w liceum pp prowadziła pani od wiedzy o kulturze, no czad). Nie wspomnę już o wszechobecnych testach ze wszystkiego i nauce pod klucz, a potem zdziwienie, bo uczeń nie umie wyrażać myśli na papierze...
Oprócz zapewnienia sprzętu jest jeszcze jedna drażliwa i niepopularna społecznie kwestia. Należałoby zwiększyć autorytet i władze nauczyciela/szkoły. Nie może być tak, że nauczyciel nie może wyrzucić ucznia z klasy nawet kiedy ten np. podpala koledze plecak. Wpisanie uwagi nic nie da. Uczeń najwyżej będzie miał obniżone zachowanie, ale choćby 50 razy wywinął podobny numer nie poniesie większych konsekwencji. Albo uczeń kończy rok z jedynką, oblał egzamin komisyjny, napisał bzdurne pisemko na karteluszku i jest przeciągany dalej. Potem oblana matura i pretensje że szkołą nie nauczyła. Po prostu nie może być tak, że szkoła boi się ucznia i rodzica. Nauczycielom obecnie nie wolno wymagać - nawet tego co jest w programie nauczania . A odkąd ministerstwo zaleciło traktować ucznia jak klienta to już całkiem burdelik zaczyna się robić. No ale to szkoła średnia. Zmiany należałoby wprowadzić od podstawówki.
To też jest powód dlaczego niektóre przedmioty są na szczególnie żenującym poziomie.

Testy i nauka pod klucz to też temat rzeka. Spowodowało to jedynie ciasnotę umysłową.

Stary 2013-01-04, 08:06   #4973
niv_
Zakorzenienie

Nie wiem jak wygląda aktualnie sytuacja w szkolnictwie, szkoła i studia to już dla mnie odległa przeszłość. Mogę tylko bazować na obserwacji uczniów i studentów w busach, autobusach, czy też na ulicy i z tego wyciągam wnioski, że dobrze nie jest z tą naszą polską młodzieżą - braki w podstawowej wiedzy, nastawienie tylko i wyłącznie na siebie, niski poziom kultury osobistej. Oczywiście spotykam też całkiem fajnych młodych ludzi, ale oni są raczej w mniejszości, ogólny obraz nie przedstawia się zbyt dobrze.

Religia....nie wiem, czy kiedyś w tym kraju ktoś się wreszcie odważy zabrać za naukę religii w szkołach, a wypadałoby.

Pamiętam, że w szkole /przede wszystkim/ podstawowej miałam niekiedy więcej zadań do odrobienia i nauki na religię niż na przedmioty podstawowe jeżeli chodzi o edukację - polski, matematyka, języki obce. Bardzo często były kartkówi, sprawdziany, obowiązkowe różańce, msze itd. Dla mnie religia do osobista sprawa każdego człowieka, a nie przedmiot, lepsze i bardziej przydatne byłyby zajęcia /porządnie opracowane/ dot. etyki, życia w rodzinie, antykoncepcji. Ostatnie badania pokazały żenujący poziom wiedzy nastolatków w tych dziedzinach np. "zajdę w ciążę, to usunę" pytanie tylko gdzie chyba w podziemiu aborcyjnym. Mamy XXI wiek, aspirujemy do bycia państwem nowoczesnym, a żyjemy jak w średniowieczu lub państwie kościelnym.
Zacofanie, uprzedzania i dziwny polski mesjanizm mają się świetnie.

Z politycznego podwórka to nie rozumiem tej całej niechęci do Rosji, duży rynek kiedyś podobno sporo tam eksportowaliśmy, Usa jakoś Chinami i ich polityką się nie przejmują, a my ciągle żyjemy tym co było.

Nie mamy polskich fabryk, przedsiębiorstw jesteśmy rynkiem zbytu dla zagranicznych koncernów /jakość oferowanych Nam produktów jest gorsza niż to co proponuje się nabywcom w krajach zachodznich, a ceny jak z kosmosu, brak sensownych promocji/ i tanią siłą roboczą Europy.

Do tego dochodzi zanik klasy średniej, mamy ludzi albo bardzo bogatych albo biedaków. Poziom ludzi zagrożnych ubóstwem w Polsce ciągle rośnie teraz jest podobny do wskazźników w Rumunii.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2013-01-04 o 08:15
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 08:51   #4974
verda
Inkwizytor

Cytat:
Nie wiem jak wygląda aktualnie sytuacja w szkolnictwie, szkoła i studia to już dla mnie odległa przeszłość. Mogę tylko bazować na obserwacji uczniów i studentów w busach, autobusach, czy też na ulicy i z tego wyciągam wnioski, że dobrze nie jest z tą naszą polską młodzieżą - braki w podstawowej wiedzy, nastawienie tylko i wyłącznie na siebie, niski poziom kultury osobistej. Oczywiście spotykam też całkiem fajnych młodych ludzi, ale oni są raczej w mniejszości, ogólny obraz nie przedstawia się zbyt dobrze.

Religia....nie wiem, czy kiedyś w tym kraju ktoś się wreszcie odważy zabrać za naukę religii w szkołach, a wypadałoby.

Pamiętam, że w szkole /przede wszystkim/ podstawowej miałam niekiedy więcej zadań do odrobienia i nauki na religię niż na przedmioty podstawowe jeżeli chodzi o edukację - polski, matematyka, języki obce. Bardzo często były kartkówi, sprawdziany, obowiązkowe różańce, msze itd. Dla mnie religia do osobista sprawa każdego człowieka, a nie przedmiot, lepsze i bardziej przydatne byłyby zajęcia /porządnie opracowane/ dot. etyki, życia w rodzinie, antykoncepcji. Ostatnie badania pokazały żenujący poziom wiedzy nastolatków w tych dziedzinach np. "zajdę w ciążę, to usunę" pytanie tylko gdzie chyba w podziemiu aborcyjnym. Mamy XXI wiek, aspirujemy do bycia państwem nowoczesnym, a żyjemy jak w średniowieczu lub państwie kościelnym.
Zacofanie, uprzedzania i dziwny polski mesjanizm mają się świetnie.

Z politycznego podwórka to nie rozumiem tej całej niechęci do Rosji, duży rynek kiedyś podobno sporo tam eksportowaliśmy, Usa jakoś Chinami i ich polityką się nie przejmują, a my ciągle żyjemy tym co było.

Nie mamy polskich fabryk, przedsiębiorstw jesteśmy rynkiem zbytu dla zagranicznych koncernów /jakość oferowanych Nam produktów jest gorsza niż to co proponuje się nabywcom w krajach zachodznich, a ceny jak z kosmosu, brak sensownych promocji/ i tanią siłą roboczą Europy.

Do tego dochodzi zanik klasy średniej, mamy ludzi albo bardzo bogatych albo biedaków. Poziom ludzi zagrożnych ubóstwem w Polsce ciągle rośnie teraz jest podobny do wskazźników w Rumunii.
Dobrze mówisz, ale jeszcze trochę tych dobijających faktów i będziemy musieli tu popełnić zbiorowe samobójstwo...

Jakie plany na weekend?

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 08:53   #4975
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:

mi to obojętne, niech i Palikot rządzi

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
my z Ciebie też dumne
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 09:02   #4976
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Dobrze mówisz, ale jeszcze trochę tych dobijających faktów i będziemy musieli tu popełnić zbiorowe samobójstwo...

Jakie plany na weekend?
Wiem, ale ostatnio jakoś brak dobrych informacji, pewne stytacje mnie już powoli zaczynają wkurzać na maksa. W dodatku dziś wstałam w nastroju pt " Polska to kraj nie dla ludzi". Może jutro będzie lepiej. Planów jakiś szczególnych na weekend nie mam, a Wy?

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Gratulacje i kuruj się.
Stary 2013-01-04, 09:30   #4977
!!&*Monia*&!!
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość

Jakie plany na weekend?
Ja się muszę do południa pouczyć na ezgamin, wieczorem grzane winko, jutro szkoła, a po niej babska impreza (ma być ok 50 kobitek ) na niedziele narazie planów nie mam

Ale narazie się muszę zebrać i pouczyć a tu tyle fajnych rzeczy do roboty by się znalazło

"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą"

" świata nie podbijesz"
!!&*Monia*&!! jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-04, 09:35   #4978
201609081836
Konto usunięte

I nacisk na jezyki
U mnie to niezle cyrki były.
A niektore odpowiedzi do dziś się wspomina
W sumie szkolnictwo to temat rzeka.
System jak zwykle powalony. Z nauczycielami to samo wielu z nich nie nadaje się do takiej pracy.
U mnie trafialy się takie ewenementy że glowa mala.

No ale mozna sobie gadac a i tak zmian nie bedzie.

Jeszcze trochę i kolejny wątek bedzie do zamkmięcia.
Stary 2013-01-04, 09:41   #4979
Choji
Zakorzenienie

Sonne, gdybyś nie powiedziała to bym nie zauważyła Swoją drogą fb mi coś szwankuje bo dopiero zobaczyłam że coś do mnie pisałaś

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 09:48   #4980
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja bym zrobiła porządny przesiew nie tylko w szkołach, ale i na uczelniach. Przecież obecnie studia kończą osoby nie potrafiące poprawnie pisać po polsku (nie chodzi o literówki czy drobne błędy, które zdarzają się każdemu - czasami styl wypowiedzi woła o pomstę do nieba i mam wrażenie, ze rozmawiam z przemądrzałym podstawówkowiczem, nie dorosłą osobą!) albo będące takimi chamami, że słoma im sama z butów wyskakuje (ten ch*j mnie k***wa oblal, chociaż odpi****liłem taki k****wa projekt, że k***wa ja p***dole, ja j***bie no, znowu musze sie z tym k**wa p****olić - standard wśród studentów tak chwalonych uczelni technicznych). Spoko, mnie też zdarza się "rzucić mięsem", ale w prywatnej rozmowie, a nie tak hurtowo i nie pod budynkiem czy krzycząc do kolegi na pół autobusu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości