***operacja tarczycy*** - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 08:21   #4771
aniaawm28
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam wszystkich!mam pytanie do osób bioracych eutyrox.moj problem to wieczorne kołatanie serca (jak po duzej ilości kawy)i uderzenia gorąca (te uderzenia gorąca wystepują równiz w ciągu dnia)czy ktos wie z czym to jest związnae?moze za duza dawka hormonów.3 x 175 4x150.podrawiam prosze o odpowiedz.

Edytowane przez aniaawm28
Czas edycji: 2013-01-03 o 08:23
aniaawm28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-04, 11:53   #4772
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka81 Pokaż wiadomość
Ola myśle, że nie ma co się martwić na zapas. Ja jestem rok po usunięciu całej tarczycy, bo też miałam guzki (na szczęście niezłośliwe) i ze swojego doświadczenia powiem Ci, że to iż jakiś czas TSH było w normie nie oznacza wcale, że zawsze tak będzie. U mnie było dobrze przez 9 miesięcy po czym we wrześniu jak zrobiłam badania TSH wskazało na lekką niedoczynność. Lekarz zrobił USG i wszystko w porządku, nic nie odrasta, po prostu zwiększył mi dawke euthyroxu z 75mg na 88mg. Kolejną kontrole mam na przełomie lutego i marca. Tak więc nie ma co się denerwować.
do Ewelinka 81:pam pytanie odnośnie dawki hormonow piszesz ze twoja dawka to 88 mg.??skąd ta dawka .dawki eutyroxu to od 25 do 200.pyta bo ja biore 150 i 175.sa to duze dawki jak dla mnie.mam problem z ustawienim.
Stary 2013-01-05, 16:53   #4773
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniaawm28 Pokaż wiadomość
do Ewelinka 81:pam pytanie odnośnie dawki hormonow piszesz ze twoja dawka to 88 mg.??skąd ta dawka .dawki eutyroxu to od 25 do 200.pyta bo ja biore 150 i 175.sa to duze dawki jak dla mnie.mam problem z ustawienim.
Wcześniej miałam dawke 75 mg i była za mała to teraz zapisał mi kolejną możliwą jaką można brać w całych tabletach czyli 88 mg, kiedyś miałam dawke 100 mg ale wpadłam w nadczynność dość szybko. Za jakis miesiac mam kontrole i się okaże czy zostane przy tej dawce. Powiedz mi jakie masz obecnie TSH? Bo Twoje kołatania serca mogą wskazywać na nadczynność
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 18:21   #4774
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Wcześniej miałam dawke 75 mg i była za mała to teraz zapisał mi kolejną możliwą jaką można brać w całych tabletach czyli 88 mg, kiedyś miałam dawke 100 mg ale wpadłam w nadczynność dość szybko. Za jakis miesiac mam kontrole i się okaże czy zostane przy tej dawce. Powiedz mi jakie masz obecnie TSH? Bo Twoje kołatania serca mogą wskazywać na nadczynność
Hej!w piatek zrobiłam tsh i wynik ma byc w środę.więc napisze.ale wydaje mi sie tez ze to nadczynnośc. przy dawce 2 x 175 i 5 x 150 mam za wysokie tsh: 0,36. znowu jak biorę 3x175 i 4 x 150 mam wynik o,o33. ja muszę miec TSH 0,1 najlepiej.
Stary 2013-01-06, 18:28   #4775
izabellini
Zakorzenienie

Aniu, a dlaczego musisz mieć TSH 0,1 najlepiej?
izabellini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 07:46   #4776
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izabellini Pokaż wiadomość
Aniu, a dlaczego musisz mieć TSH 0,1 najlepiej?
Hej!miałam raka brodwakowatego.taki niski wynik zeby nie dopuścić do wznowy.ale ciężko mi to uzyskać.
Stary 2013-01-07, 09:33   #4777
izabellini
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!miałam raka brodwakowatego.taki niski wynik zeby nie dopuścić do wznowy.ale ciężko mi to uzyskać.
rozumiem
powodzenia
Stary 2013-01-07, 20:52   #4778
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jeśli dobrze rozumiem masz być stale w lekkiej nadczynności. Nie zazdroszcze i życze powodzenia.

Edytowane przez Ewelinka81
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:57
Stary 2013-01-08, 08:24   #4779
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jeśli dobrze rozumiem masz być stale w lekkiej nadczynności. Nie zazdroszcze i życze powodzenia.
tak w lekkiej.przez jakis krotki czas mialam 0,1 i jest ok jesli chodzi o samopoczucie, ale jak zjedzie ponizej np: 0,033 to samopoczucie kiepskie.no w srode sie okaze jakie mam tsh.jesli za niskie to bedę dzwonic do warszawy na ustawienie kolejne.
Stary 2013-01-08, 17:07   #4780
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
tak w lekkiej.przez jakis krotki czas mialam 0,1 i jest ok jesli chodzi o samopoczucie, ale jak zjedzie ponizej np: 0,033 to samopoczucie kiepskie.no w srode sie okaze jakie mam tsh.jesli za niskie to bedę dzwonic do warszawy na ustawienie kolejne.
W takim razie czekam na wiadomości jakie to TSH Ci wyszło.
Stary 2013-01-09, 13:30   #4781
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
W takim razie czekam na wiadomości jakie to TSH Ci wyszło.
Hej!moje TSH 0,053.tak jak czułam trochę za niskie.więc muszę zadzwonic do lekarki.
Stary 2013-01-09, 18:58   #4782
malari
Przyczajenie

Cytat:
Hej!moje TSH 0,053.tak jak czułam trochę za niskie.więc muszę zadzwonic do lekarki.
Hej Aniu!
Mam taka sama sytuacje jak Ty kolatanie i skurcze serca jest spowodowane hormonami. Po swietach bylam u kardiologa i powiedzial, ze trzeba sie przyzwyczaic i wiecej ruchu, spacerow Przepisal mi tylko propranolol, gdyby serce mocno szalalo doustnie moge wziac jedna tabletke, aby to wyciszyc. Moje Tsh to 0,02 ale endokrynolog powiedzial, ze lepiej zostac przy tej dawce 3x150, 4x175 ( jeszcze 5 tygodni temu mialam 7x175 ale sama sobie zmienilam). Przestalam o tym myslec, jezdze codziennie na rowerze 10 km lub spaceruje i jest lepiej w sumie tylko raz w ciagu tych 3 tygodni wzielam ten propranolol. U nas Tsh powinno byc jak najnizsze, no chyba, ze masz wiecej symptomow tej nadczynnosci (np utrata kilogramow) to wtedy dopiero zmienia dawke
Pozdrawiam
malari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 08:13   #4783
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malari Pokaż wiadomość
Hej Aniu!
Mam taka sama sytuacje jak Ty kolatanie i skurcze serca jest spowodowane hormonami. Po swietach bylam u kardiologa i powiedzial, ze trzeba sie przyzwyczaic i wiecej ruchu, spacerow Przepisal mi tylko propranolol, gdyby serce mocno szalalo doustnie moge wziac jedna tabletke, aby to wyciszyc. Moje Tsh to 0,02 ale endokrynolog powiedzial, ze lepiej zostac przy tej dawce 3x150, 4x175 ( jeszcze 5 tygodni temu mialam 7x175 ale sama sobie zmienilam). Przestalam o tym myslec, jezdze codziennie na rowerze 10 km lub spaceruje i jest lepiej w sumie tylko raz w ciagu tych 3 tygodni wzielam ten propranolol. U nas Tsh powinno byc jak najnizsze, no chyba, ze masz wiecej symptomow tej nadczynnosci (np utrata kilogramow) to wtedy dopiero zmienia dawke

Pozdrawiam
Tez masz bardzo niskie.ja ostatnio przy tej dawce nie dawalam rady myslalam ze zawału dostane.(ciekawe czy przy takiej duzej dawce moze do tego dojść)tamten tydzień i ten wziełam 2 x 175.dzwonilam dzisiaj do endokrynolog ale jej nie ma.i chyba zaczne od nastepnego tygodnia 3x175.bo zaraz mi znowu wzrośnie.a do kardiologa trzeba miec skierowanie?jstem ciekawa jak długo mamy miec takie niskie tsh do konsca zycia?ile jestes po operacji?
Stary 2013-01-12, 14:45   #4784
izabellini
Zakorzenienie

tak, do kardiologa trzeba mieć skierowanie
Stary 2013-01-12, 15:36   #4785
malari
Przyczajenie

Cytat:
Tez masz bardzo niskie.ja ostatnio przy tej dawce nie dawalam rady myslalam ze zawału dostane.(ciekawe czy przy takiej duzej dawce moze do tego dojść)tamten tydzień i ten wziełam 2 x 175.dzwonilam dzisiaj do endokrynolog ale jej nie ma.i chyba zaczne od nastepnego tygodnia 3x175.bo zaraz mi znowu wzrośnie.a do kardiologa trzeba miec skierowanie?jstem ciekawa jak długo mamy miec takie niskie tsh do konsca zycia?ile jestes po operacji?
ja bylam prywatnie u kardiologa. Pamietaj, ze po zmianie dawki musisz odczekac 5 tygodni i dopiero wtedy zacznie sie cos zmieniac w Twoim organizmie i samopoczuciu zacznij brac np 2x175, 5x150 i po 5 tygodniach zrob badanie krwi. Takie skakanie i zmienianie dawki w kazdym tygodniu nie jest dobre :P
jestem prawie rok po operacji
Pozdrawiam
malari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 20:47   #4786
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
Witam wszystkich!mam pytanie do osób bioracych eutyrox.moj problem to wieczorne kołatanie serca (jak po duzej ilości kawy)i uderzenia gorąca (te uderzenia gorąca wystepują równiz w ciągu dnia)czy ktos wie z czym to jest związnae?moze za duza dawka hormonów.3 x 175 4x150.podrawiam prosze o odpowiedz.
ja ostatnio miałam takie kołatanie serca ,ze dostałam skierownie na SOR kardilogiczny
zrobiłam tsh i wyszło 2.7 (11.01.2013) przy dawce 150 eutyrox branej zaledwie miesiac poziom tsh 8.9 (17.12.2012)zmianiono z 125 na 150 eutyrox?
moje pytanie brzmi czy nie zaszybko spada i w zwiazku z tym nie mam tych kołatań serducha?

miałam problemy z wypróznianiem a teraz latam po pare razy dziennie

134 - 112 - 99 - 87- 81 -83 - 78 - 76 -73-72
177cm tego nie zmienię
72 kg to nadal można zmienić
em_ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 07:53   #4787
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez em_ma Pokaż wiadomość
ja ostatnio miałam takie kołatanie serca ,ze dostałam skierownie na SOR kardilogiczny
zrobiłam tsh i wyszło 2.7 (11.01.2013) przy dawce 150 eutyrox branej zaledwie miesiac poziom tsh 8.9 (17.12.2012)zmianiono z 125 na 150 eutyrox?
moje pytanie brzmi czy nie zaszybko spada i w zwiazku z tym nie mam tych kołatań serducha?

miałam problemy z wypróznianiem a teraz latam po pare razy dziennie
Witaj!!!Po zmianie dawki euthyroxu sprawdza się poziom TSH przeważnie po 4 czy nawet 5 tygodniach,więc się nie ma czym przejmować,bo chyba jest OK. Czy wyjaśniłaś co z tą częścią pozostawionego płata tarczycy.Pozdrawiam.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 09:39   #4788
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez helidka Pokaż wiadomość
Witaj!!!Po zmianie dawki euthyroxu sprawdza się poziom TSH przeważnie po 4 czy nawet 5 tygodniach,więc się nie ma czym przejmować,bo chyba jest OK. Czy wyjaśniłaś co z tą częścią pozostawionego płata tarczycy.Pozdrawiam.
nie jeszcze nie byłam
mam wizyte 31 stycznia endokrynologa na NFZ(ten kazał mi zrobic pierwsze usg po opercji nie mniej niz rok po) wizyte prywatna mam 18.02 wiec pewnie wtedy sie wyjaśni no chyba ,ze odważe sie powiedziec na wizycie w styczniu ,ze zdradzam pania dr i chodze tez prywatnie
Uspokoiłam sie i nie panikuje ....obstawiam ze poprostu cos pozostało

ciagle latam na kibelek..dzis mam 1kg mniej a dotej pory była tendencja rosnaca (mam ponad 10 kg do przodu od operacji czyli 3 mce)
pozdrawiam ....humor mi nawet wrócił miejmy nadziej ,ze to duży krok do normalności

177cm tego nie zmienię

Edytowane przez em_ma
Czas edycji: 2013-01-14 o 09:41
Stary 2013-01-14, 15:32   #4789
aniaawm28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malari Pokaż wiadomość
ja bylam prywatnie u kardiologa. Pamietaj, ze po zmianie dawki musisz odczekac 5 tygodni i dopiero wtedy zacznie sie cos zmieniac w Twoim organizmie i samopoczuciu zacznij brac np 2x175, 5x150 i po 5 tygodniach zrob badanie krwi. Takie skakanie i zmienianie dawki w kazdym tygodniu nie jest dobre :P
jestem prawie rok po operacji
Pozdrawiam
tak taką dawkę właśnie miałam 8 tygodni temu i tsh wyszlo mi 0,36.przepisała mi 3x175 i 5x 150 i teraz tak jak pisalam wczesniej mialam tsh 0,053 i przy tej dawce wlasnie zle samopoczucie mam.sama nie wiem jak to w koncu ma byc.tak zle i tak nie dobrze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-29, 10:20   #4790
allebazi6
Przyczajenie

Witajcie! Dołączam do Waszego forum, bo jestem świeżutko po operacji usunięcia tarczycy. Odbyło się to dokładnie tydzień temu tj.22.01.2013 r w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu. Jestem w dobrej formie, głos nienaruszony( a pracuję w szkole, więc drżałam.....), ból mija z dnia na dzień. Jestem przeszczęśliwa , a tak się bałam. Biorę od 4 dni Euthyrox 100 mg. Spotkanie z endokrynologiem mam 4 marca, zobaczymy jak do tego czasu mój organizm zareaguje na nową sytuację. Na razie wczoraj miałam zawroty głowy. Nie wiem , czy to ma coś wspólnego ze zmieniającą się aurą za oknem, czy z hormonami. Pozdrawiam ciepło!
allebazi6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-29, 16:31   #4791
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez allebazi6 Pokaż wiadomość
Witajcie! Dołączam do Waszego forum, bo jestem świeżutko po operacji usunięcia tarczycy. Odbyło się to dokładnie tydzień temu tj.22.01.2013 r w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu. Jestem w dobrej formie, głos nienaruszony( a pracuję w szkole, więc drżałam.....), ból mija z dnia na dzień. Jestem przeszczęśliwa , a tak się bałam. Biorę od 4 dni Euthyrox 100 mg. Spotkanie z endokrynologiem mam 4 marca, zobaczymy jak do tego czasu mój organizm zareaguje na nową sytuację. Na razie wczoraj miałam zawroty głowy. Nie wiem , czy to ma coś wspólnego ze zmieniającą się aurą za oknem, czy z hormonami. Pozdrawiam ciepło!
Szpital wojewódzki czyli tzw "Lutycka" ? Kto Ci robił zabieg?
Też tam miałam usuwaną tarczyce rok i 3 miesiące temu i też zapisali 100mg euthyroxu, jednak dawka ta była zbyt duża, obecnie jestem na 88mg. Twoje zawroty głowy mogą mieć związek z pobytem w szpitalu po którym jest się troche osłabionym.

Czas edycji: 2013-01-29 o 16:36
Stary 2013-01-30, 10:30   #4792
allebazi6
Przyczajenie

Cześć! Operację przeprowadził dr Skrobisz. Na razie blizna ma strupki, jest opuchnięta, ma taki "wałeczek", ale mam nadzieję, że z czasem będzie ładniej. Do endo jadę w marcu, po 6 tygodniach od operacji. Zobaczymy , jak do tego czasu mój organizm przystosuje się do Euthyroxu. a jeśli chodzi o zawroty głowy, to miałam je tylko raz . W tym dniu do południa trochę "przeleciałam" chatę, łącznie z odkurzaczem, i może to był sygnał "prrrrr....kobieto, przyhamuj, jesteś 6 dni po operacji. " Teraz skupiam się na przyjemnościach, typu czytanie, czasem internet, głaskanie kota, prasowanie( lubię!) i tak spokojnie dochodzę do siebie. A Ty jak się czujesz po ponad roku? jak wygląda blizna?Pozdrawiam!
allebazi6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 16:45   #4793
Ewelinka81
Raczkowanie

Mnie również operował dr Skrobisz, też nie miałam żadnych powikłań Blizna wygląda jak biała cieniutka kreseczka. Kto nie wie, że miałam usuwaną tarczyce w ogóle tej blizny nie zauważa. Osoby, które miały usuwaną tarczyce, widząc mają małą delikatną blizne są pod wrażeniem, że tak ładnie ta blizna wygląda. Ostatnią kontrole miałam w październiku, gdzie okazało się, że dawka euthyroxu jaką miałam od 9 miesięcy czyli 75mg jest zbyt mała, bo miałam lekką niedoczynność, teraz jestem na euthyroxie 88mg i w lutym ide skontrolować moje TSH. Jedynym skutkiem ubocznym usunięcia tarczycy jest to, że przytyłam 5 kg w ciągu roku
Stary 2013-01-31, 13:40   #4794
naweelitka
Raczkowanie

Witam, jestem 4 miesiace po calkowitym usunieciu obu platow.Czuje sie bardzo dobrze,mam duzo energii.Czasem lekkie zawroty glowy... Moj problem dotyczy podnoszenia mojego synka,ktory wazy 15 kg.Do tej pory nie biore go na rece bo lekarz straszy bliznowcami i powiklaniami...Jak bylo u Was z jakimi opiniami sie spotkalyscie?Bardzo bym chciala juz brac go na rece to utrudnia nam funkcjonowanie. Zycze duzo zdrowka i sil.
naweelitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 18:48   #4795
em_ma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez naweelitka Pokaż wiadomość
Witam, jestem 4 miesiace po calkowitym usunieciu obu platow.Czuje sie bardzo dobrze,mam duzo energii.Czasem lekkie zawroty glowy... Moj problem dotyczy podnoszenia mojego synka,ktory wazy 15 kg.Do tej pory nie biore go na rece bo lekarz straszy bliznowcami i powiklaniami...Jak bylo u Was z jakimi opiniami sie spotkalyscie?Bardzo bym chciala juz brac go na rece to utrudnia nam funkcjonowanie. Zycze duzo zdrowka i sil.
mi tez mija 4 mc ale juz od jakiegos czasu dzwigam
dzis dsoatałąm od endokrynologa pozwolenie wrucenia do pracy i zero mowy o braku wysiłku

dziwi mnie fakt ze 2 tygodnie temu robiłam tsh było około 2 a dzis oddebrałam wynik i 4.9 bez zmiany dawki
na moje pytanie jak to mozliwe pani doktor usłyszałam :"tak czasem sie zdarza"

Mam do Was pytanie i chodzi mi o strone prawna
Jesli pracujecie tak jak ja w godzinach rannych i musicie przed wizyta kontrolna zrobic wyniki krwi .W jaki sposób pracodawca zwalnia was z pracy? (to nie sa badania okresowe ...chodzi o TSH)podstawa? zwolnienie L4 jednodniowe? urlop nie wchodzi w gre u moim przypadku!
słyszłąm ze robia u nas ostatnio problemy i kontroluja co do sekundy wejscia i wyjscia wiec nia wiem jak mam argumentowac i dawac podstawy do zwolnienia z pracy oczywiscie to kwestia pewnie 2 h no ale jednak nie bedzie mnie.I co na usprawiedliwienie?????

i jeszcze jedno po co lekarz endokrynolog bada u mnie cukier ?(nie spytałam lekarki)
tsh za wysokie po całkowitym usunieciu ..to jakas profilaktyka czy jak?spotkał sie ktos?

177cm tego nie zmienię
Stary 2013-02-04, 12:56   #4796
Patrycja_Jas
BAN stały

Jakiś czas temu miałam podejrzenie zespołu Cushinga ,i że jest on wywołany guzem przysadki mózgowej lub nadnercza. Generalnie strasznie się wtedy załamałam. Bałam się i ciągle płakałam.

Na szczęście trafiłam do doktora Franciszka Mazura z Rybnika, który wszystko dokładnie mi wytłumaczył i uspokoił. Zrobił wszystkie potrzebne badania i okazało się, że mam niedoczynność tarczycy. Od tamtej pory cały czas kontroluje hormon tarczycy i wszystko jest ok.

Chciałam podkreślić jak ważne jest wsparcie i ludzkie podejście lekarza do pacjenta i umiejętność postawienia się w jego sytuacji.
Patrycja_Jas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 15:09   #4797
Ewelinka81
Raczkowanie

Witam, dzisiaj zrobiłam kontrolne badania TSH i wyszło 0,0897 przy normie 0,49-4,67. W Październiku miałam ostatnią kontrole i zmienioną dawke z 75mg na 88mg, bo miałam lekką niedoczynność coś koło 4,8. Jak widać obecna dawka jest zbyt duża. Niestety wizyte u endo mam dopiero 13 marca i moje pytanie jest takie czy aby szybciej obniżyć poziom hormonów mogę np 4-5 dni nie brać wcale tabletek, a przez kolejne tygodnie do czasu wizyty planuje przyjmować 75mg. Chodzi mi tylko o to czy nie zrobie organizmowi zbyt dużego szoku nie dostarczając mu przez kilka dni wcale hormonów? Dodam tylko, że moje samopoczucie się pogorszyło i zwyczajnie źle się czuje dlatego sama chce sobie tą dawke zmienić, bo do tego 13 marca jeszcze szmat czasu.

Czas edycji: 2013-02-04 o 15:12

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-04, 18:05   #4798
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Witam, dzisiaj zrobiłam kontrolne badania TSH i wyszło 0,0897 przy normie 0,49-4,67. W Październiku miałam ostatnią kontrole i zmienioną dawke z 75mg na 88mg, bo miałam lekką niedoczynność coś koło 4,8. Jak widać obecna dawka jest zbyt duża. Niestety wizyte u endo mam dopiero 13 marca i moje pytanie jest takie czy aby szybciej obniżyć poziom hormonów mogę np 4-5 dni nie brać wcale tabletek, a przez kolejne tygodnie do czasu wizyty planuje przyjmować 75mg. Chodzi mi tylko o to czy nie zrobie organizmowi zbyt dużego szoku nie dostarczając mu przez kilka dni wcale hormonów? Dodam tylko, że moje samopoczucie się pogorszyło i zwyczajnie źle się czuje dlatego sama chce sobie tą dawke zmienić, bo do tego 13 marca jeszcze szmat czasu.
Witaj Ewelinko!!!Masz podobne problemy do moich.Gdy miałam TSH 0,02... endokrynolog kazała mi nie brać euthyr... przez 1 dzień a potem zmienić ze 100 mc na 75 eutyr.Potem i tak mi zbyt wolno podnosiło się TSH i sama sobie ustaliłam dawkę na 6 razy 75 i 1 raz 100(w niedzielę).Po tej zmianie miałam TSH 0,7...(3 miesiące temu.Teraz chyba jest OK.Zrobię badanie TSH za miesiąc.Euthyrox zapisuje mi rodzinna.Na pewno zostały Tobie poprzednie tabletki.Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Napisane przez helidka Pokaż wiadomość
Witaj Ewelinko!!!Masz podobne problemy do moich.Gdy miałam TSH 0,02... endokrynolog kazała mi nie brać euthyr... przez 1 dzień a potem zmienić ze 100 mc na 75 eutyr.Potem i tak mi zbyt wolno podnosiło się TSH i sama sobie ustaliłam dawkę na 6 razy 75 i 1 raz 100(w niedzielę).Po tej zmianie miałam TSH 0,7...(3 miesiące temu.Teraz chyba jest OK.Zrobię badanie TSH za miesiąc.Euthyrox zapisuje mi rodzinna.Na pewno zostały Tobie poprzednie tabletki.Pozdrawiam.
Dawkę 100 biorę, bo się boję żeby nie było TSH za wysokie.Twoje 0,08... nie jest chyba aż takie tragiczne.Moje było gorsze.
Stary 2013-02-04, 18:39   #4799
Ewelinka81
Raczkowanie

Dzięki Helidka za odpowiedz. Na szczęście mam jeszcze 50 tabletek 75 mg, które brałam wczesniej. Najgorsze TSH jakie miałam było 0,007 i żyłam z nim w nieświadomości ale z objawami takimi jak zasłąbnięcia i tachykardia. Teraz aż tak tragicznie nie jest tylko raz miałam takie uczucie osłabienia i niepokoju kilka dni temu, że musiałam usiąść. Zaczęłam chudnąć przez częste wizyty w toalecie co nie jest zbyt komfortowe zwłaszcza na wyjazdach. Dlatego nie moge i nie chce czekac do marca. Tak myśle, że jutro i pojutrze nie wezme żadnej tabletki, a od czwartku wróce do 75 mg.

Jeszcze takie pytanie czy lekarz rodzinny potrzebuje od endokrynologa jakies specjalne zaświadczenie, że może mi przepisywać euthyrox czy wystarczy mu karta leczenia szpitalnego o tym, że nie mam tarczycy?

Czas edycji: 2013-02-04 o 18:43
Stary 2013-02-05, 08:33   #4800
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki Helidka za odpowiedz. Na szczęście mam jeszcze 50 tabletek 75 mg, które brałam wczesniej. Najgorsze TSH jakie miałam było 0,007 i żyłam z nim w nieświadomości ale z objawami takimi jak zasłąbnięcia i tachykardia. Teraz aż tak tragicznie nie jest tylko raz miałam takie uczucie osłabienia i niepokoju kilka dni temu, że musiałam usiąść. Zaczęłam chudnąć przez częste wizyty w toalecie co nie jest zbyt komfortowe zwłaszcza na wyjazdach. Dlatego nie moge i nie chce czekac do marca. Tak myśle, że jutro i pojutrze nie wezme żadnej tabletki, a od czwartku wróce do 75 mg.

Jeszcze takie pytanie czy lekarz rodzinny potrzebuje od endokrynologa jakies specjalne zaświadczenie, że może mi przepisywać euthyrox czy wystarczy mu karta leczenia szpitalnego o tym, że nie mam tarczycy?
Moja rodzinna zapisywała mi euth. na 100% i dopiero po otrzymaniu odpowiedzi od endo zapisuje na zniżkę,ale euth nie jest drogi.Podobno rodzinny lekarz może też zmieniać dawkę leku. Jeżeli chodzi o dobieranie dawki to zauważyłam,że endo oblicza dawkę tygodniowo.W lutym będą 3 lata po mojej operacji a dawkę zmieniam często sama,bo do endo rejestrują tylko 1 raz na rok i klops. Miłego dnia.Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Postanowiłam,ze nie będę chodziła prywatni do endo tylko po zmianę dawki euthyroxu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości