![]() |
#4771 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Witam wszystkich!mam pytanie do osób bioracych eutyrox.moj problem to wieczorne kołatanie serca (jak po duzej ilości kawy)i uderzenia gorąca (te uderzenia gorąca wystepują równiz w ciągu dnia)czy ktos wie z czym to jest związnae?moze za duza dawka hormonów.3 x 175 4x150.podrawiam prosze o odpowiedz.
Edytowane przez aniaawm28 Czas edycji: 2013-01-03 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4772 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4773 |
Raczkowanie
|
Wcześniej miałam dawke 75 mg i była za mała to teraz zapisał mi kolejną możliwą jaką można brać w całych tabletach czyli 88 mg, kiedyś miałam dawke 100 mg ale wpadłam w nadczynność dość szybko. Za jakis miesiac mam kontrole i się okaże czy zostane przy tej dawce. Powiedz mi jakie masz obecnie TSH? Bo Twoje kołatania serca mogą wskazywać na nadczynność
|
![]() ![]() |
![]() |
#4774 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4775 |
Zakorzenienie
|
Aniu, a dlaczego musisz mieć TSH 0,1 najlepiej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4776 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4777 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4778 |
Raczkowanie
|
Czyli jeśli dobrze rozumiem masz być stale w lekkiej nadczynności. Nie zazdroszcze i życze powodzenia.
Edytowane przez Ewelinka81 Czas edycji: 2013-01-07 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4779 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 |
Raczkowanie
|
W takim razie czekam na wiadomości jakie to TSH Ci wyszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4781 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4782 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam taka sama sytuacje jak Ty ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4784 |
Zakorzenienie
|
tak, do kardiologa trzeba mieć skierowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() jestem prawie rok po operacji Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4786 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
zrobiłam tsh i wyszło 2.7 (11.01.2013) przy dawce 150 eutyrox branej zaledwie miesiac poziom tsh 8.9 (17.12.2012)zmianiono z 125 na 150 eutyrox? moje pytanie brzmi czy nie zaszybko spada i w zwiazku z tym nie mam tych kołatań serducha? miałam problemy z wypróznianiem a teraz latam po pare razy dziennie ![]()
![]() |
#4787 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4788 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() mam wizyte 31 stycznia endokrynologa na NFZ(ten kazał mi zrobic pierwsze usg po opercji nie mniej niz rok po) wizyte prywatna mam 18.02 wiec pewnie wtedy sie wyjaśni no chyba ,ze odważe sie powiedziec na wizycie w styczniu ,ze zdradzam pania dr i chodze tez prywatnie Uspokoiłam sie i nie panikuje ....obstawiam ze poprostu cos pozostało ![]() ciagle latam na kibelek..dzis mam 1kg mniej a dotej pory była tendencja rosnaca (mam ponad 10 kg do przodu od operacji czyli 3 mce) pozdrawiam ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 177cm tego nie zmienię 72 kg to nadal można zmienić Edytowane przez em_ma Czas edycji: 2013-01-14 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4789 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4790 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Dołączam do Waszego forum, bo jestem świeżutko po operacji usunięcia tarczycy. Odbyło się to dokładnie tydzień temu tj.22.01.2013 r w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu. Jestem w dobrej formie, głos nienaruszony( a pracuję w szkole, więc drżałam.....), ból mija z dnia na dzień. Jestem przeszczęśliwa , a tak się bałam. Biorę od 4 dni Euthyrox 100 mg. Spotkanie z endokrynologiem mam 4 marca, zobaczymy jak do tego czasu mój organizm zareaguje na nową sytuację. Na razie wczoraj miałam zawroty głowy. Nie wiem , czy to ma coś wspólnego ze zmieniającą się aurą za oknem, czy z hormonami. Pozdrawiam ciepło!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4791 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też tam miałam usuwaną tarczyce rok i 3 miesiące temu i też zapisali 100mg euthyroxu, jednak dawka ta była zbyt duża, obecnie jestem na 88mg. Twoje zawroty głowy mogą mieć związek z pobytem w szpitalu po którym jest się troche osłabionym. Edytowane przez Ewelinka81 Czas edycji: 2013-01-29 o 16:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4792 |
Przyczajenie
|
Cześć! Operację przeprowadził dr Skrobisz. Na razie blizna ma strupki, jest opuchnięta, ma taki "wałeczek", ale mam nadzieję, że z czasem będzie ładniej. Do endo jadę w marcu, po 6 tygodniach od operacji. Zobaczymy , jak do tego czasu mój organizm przystosuje się do Euthyroxu. a jeśli chodzi o zawroty głowy, to miałam je tylko raz . W tym dniu do południa trochę "przeleciałam" chatę, łącznie z odkurzaczem, i może to był sygnał "prrrrr....kobieto, przyhamuj, jesteś 6 dni po operacji. " Teraz skupiam się na przyjemnościach, typu czytanie, czasem internet, głaskanie kota, prasowanie( lubię!) i tak spokojnie dochodzę do siebie. A Ty jak się czujesz po ponad roku? jak wygląda blizna?Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4793 |
Raczkowanie
|
Mnie również operował dr Skrobisz, też nie miałam żadnych powikłań
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4794 |
Raczkowanie
|
Witam, jestem 4 miesiace po calkowitym usunieciu obu platow.Czuje sie bardzo dobrze,mam duzo energii.Czasem lekkie zawroty glowy... Moj problem dotyczy podnoszenia mojego synka,ktory wazy 15 kg.Do tej pory nie biore go na rece bo lekarz straszy bliznowcami i powiklaniami...Jak bylo u Was z jakimi opiniami sie spotkalyscie?Bardzo bym chciala juz brac go na rece to utrudnia nam funkcjonowanie. Zycze duzo zdrowka i sil.
![]()
![]() |
#4795 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dzis dsoatałąm od endokrynologa pozwolenie wrucenia do pracy i zero mowy o braku wysiłku dziwi mnie fakt ze 2 tygodnie temu robiłam tsh było około 2 a dzis oddebrałam wynik i 4.9 bez zmiany dawki na moje pytanie jak to mozliwe pani doktor usłyszałam :"tak czasem sie zdarza" Mam do Was pytanie i chodzi mi o strone prawna Jesli pracujecie tak jak ja w godzinach rannych i musicie przed wizyta kontrolna zrobic wyniki krwi .W jaki sposób pracodawca zwalnia was z pracy? (to nie sa badania okresowe ...chodzi o TSH)podstawa? zwolnienie L4 jednodniowe? urlop nie wchodzi w gre u moim przypadku! słyszłąm ze robia u nas ostatnio problemy i kontroluja co do sekundy wejscia i wyjscia wiec nia wiem jak mam argumentowac i dawac podstawy do zwolnienia z pracy oczywiscie to kwestia pewnie 2 h no ale jednak nie bedzie mnie.I co na usprawiedliwienie????? i jeszcze jedno po co lekarz endokrynolog bada u mnie cukier ?(nie spytałam lekarki) tsh za wysokie po całkowitym usunieciu ..to jakas profilaktyka czy jak?spotkał sie ktos?
![]() |
#4796 |
BAN stały
|
Jakiś czas temu miałam podejrzenie zespołu Cushinga ,i że jest on wywołany guzem przysadki mózgowej lub nadnercza. Generalnie strasznie się wtedy załamałam. Bałam się i ciągle płakałam.
Na szczęście trafiłam do doktora Franciszka Mazura z Rybnika, który wszystko dokładnie mi wytłumaczył i uspokoił. Zrobił wszystkie potrzebne badania i okazało się, że mam niedoczynność tarczycy. Od tamtej pory cały czas kontroluje hormon tarczycy i wszystko jest ok. Chciałam podkreślić jak ważne jest wsparcie i ludzkie podejście lekarza do pacjenta i umiejętność postawienia się w jego sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#4797 |
Raczkowanie
|
Witam, dzisiaj zrobiłam kontrolne badania TSH i wyszło 0,0897 przy normie 0,49-4,67. W Październiku miałam ostatnią kontrole i zmienioną dawke z 75mg na 88mg, bo miałam lekką niedoczynność coś koło 4,8. Jak widać obecna dawka jest zbyt duża. Niestety wizyte u endo mam dopiero 13 marca
![]() Edytowane przez Ewelinka81 Czas edycji: 2013-02-04 o 15:12 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4798 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4799 |
Raczkowanie
|
Dzięki Helidka za odpowiedz. Na szczęście mam jeszcze 50 tabletek 75 mg, które brałam wczesniej. Najgorsze TSH jakie miałam było 0,007 i żyłam z nim w nieświadomości ale z objawami takimi jak zasłąbnięcia i tachykardia. Teraz aż tak tragicznie nie jest tylko raz miałam takie uczucie osłabienia i niepokoju kilka dni temu, że musiałam usiąść. Zaczęłam chudnąć przez częste wizyty w toalecie co nie jest zbyt komfortowe zwłaszcza na wyjazdach. Dlatego nie moge i nie chce czekac do marca. Tak myśle, że jutro i pojutrze nie wezme żadnej tabletki, a od czwartku wróce do 75 mg.
Jeszcze takie pytanie czy lekarz rodzinny potrzebuje od endokrynologa jakies specjalne zaświadczenie, że może mi przepisywać euthyrox czy wystarczy mu karta leczenia szpitalnego o tym, że nie mam tarczycy? Edytowane przez Ewelinka81 Czas edycji: 2013-02-04 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4800 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Postanowiłam,ze nie będę chodziła prywatni do endo tylko po zmianę dawki euthyroxu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.