|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kaszki zjadają i ząbkują, a ich Mamusie nadal plotkują. IX-X 2012
Cytat:
złożone ok 35x60 cm wysokość jest regulowana kleik ryżowy |
|
|
|
|
#212 |
|
potworkowa
|
mam właśnie dylemat czy coś takiego, czy całe krzesełko kupić...
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tylko mam wątpliwości co do kątu rozkładania oparcia - no bo chyba nie bardzo można je pochylić jak z tyłu jest oparcie krzesła. Ale jeśli miałoby być dla dziecka już siedzącego to ok |
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzie my to zmieścimy
|
|
#215 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo pracy teraz mam, koniec roku, muszę zamknąć wszystkie firmy, porobić pity, rozliczyć ryczałtowców. Roboty mam po uszy. Wczoraj już miałam tak dość, że stwierdziłam że opiekunkę dla Matiego potrzebuję. Ryżowy lub kukurydziany, ale u nas zawsze był ryżowy. Cytat:
Dearlie jak typ uśnie to spiszę co mądrego pisze o rozszerzaniu diety. |
||
|
|
|
#216 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
różowy dla "niej"? Jedynie mnie martwi ta welurowa wkładka, no ale najwyżej będę częściej prać, albo całkiem wyciągnę, to nie problem
Edytowane przez Iwa844 Czas edycji: 2013-01-04 o 12:22 |
||
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
w zwykłym spożywczym kupię?
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli ma dział z produktami dla dzieci to tak. My mamy taki
|
|
|
|
#219 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry dzień!
My po kontroli u lekarza.Mała osłuchowo ma coś jakby na oskrzelach lub głęboko w nosku bo furkocze trochę.Płuca czyste uff...Następna kontrola w pon.Pytałam o inhalacje,mówiła że bardzo dobrze że kupiłam inhalator i że wystraczy samą solą inhalować.Można trochę oklepywać.Grochówka na wędzonej golonce się gotuje
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje
Cytat:
|
|
#221 | |||||||
|
Zadomowienie
|
heloł!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja mam plastikowe ![]() Cytat:
za skonczone tygonie ja tez urodzilam o 8,20. tyle ze ze wczesnoej :PCytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w nocy dalej wstaje co 2h ![]() Tylko pamiętaj że do kleiku to smoczek z większą dziurką trzeba Edytowane przez Iwa844 Czas edycji: 2013-01-04 o 12:31 |
|
|
|
|
#223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
slicznotka !!!! maggie jak Zuzia ladnie rpzybiera na samej piersi to ja bym żadnego kleiku i kaszki jej nie dawała, tylko jabluszko, marchewke, ewentualnie jakas zupke. |
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty skarbnico wiedzy
|
|
#225 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja na razie kupiłam plastikowe łyżeczki Babydream w rossmannie.Metalową nie można karmić ze słoiczka żeby szkło nie odprysło.A poza tym jak się uderzy np.dziąsełkiem w tą metalową to zaboli
|
|
|
|
#226 | |
|
potworkowa
|
Cytat:
mam dylemat z tym krzesełkiem do końca stycznia muszę się zdecydować, bo becikowe będzie
|
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
muszę przyznać, że zazdroszczę, że masz mniejszy, bo u mnie nie ma się gdzie obrócić, poważnie
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żadna ze mnie skarbnica |
|
|
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Miałam takie łyżeczki tylko z Canpola, jak jest jedzonko za gorące to te kolorowe części delikatnie jaśnieją.I one nie są plastikowe tylko takie bardziej gumowe,jak dla mnie takie sobie. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Bika witaj! ![]() Zdrówka dla Mteuszka |
|
|
|
|
#230 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że Matiemu nic nie jest. wit. c i wapno profilaktycznie nie zaszkodzą. A tyle teraz chorych osób. w przychodni tłumy normalnie... właśnie nie wiem. Niby do pracy przyjdzie wracać, gdy Zuzia będzie miała 7,5 mca. Ale czy przez półtora miesiaca ze wszystkim się wyrobimy? chyba nie. dlatego może jabłuszko i marcheweczka na początek. poczekam do skończnego 5 mca (to w sumie jeszcze 2 tygodnie zostały). akurat zdążę kupić łyżeczki ![]() jak nie mam własnych i pewnych to lepiej takie ze słoiczka? jakąś konkretną firmę polecacie? Cytat:
a zajęcia właśnie o 10.30 sie zaczynają. jeszcze gdyby było ciepło, to jakoś by mi się łatwiej było wybrać, a tak perspektywa ubierania w kombinezon i czapkę, co w wiekszości przypadków związane jest z wyciem, skutecznie mnie odstrasza. Cytat:
Cytat:
ale chyba bałabym się, że to spadnie, gdy maluch będzie się wiercił (ten jeden paseczek lichy mi się wydaje). No i nie wiem, czy tak łatwo z rozkładaniem do pozycji leżącej. zdecydowanie bardziej podoba mi się to krzesło. Musze męża przekonać do niego. Bo na razie dostaliśmy w spadku drewniane. Ale to po prostu mi sie podoba i chcę je mieć Cytat:
Cytat:
wagę urodzeniową już dawno podwoiła. teraz już zdecydowanie wolniej przybiera. ale głodna sie nie wydaje bo nie ma płaczu. z zupką na pewno się wstrzymam bo to za dużo nowości na raz. najpierw jabłuszko i marcheweczka
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za info o karmieniu. A mogę za każdym razem robić mu te 150ml ?
Colds jeśli możesz, to bardzo proszę o to rozszerzanie diety. Podać maila? Sojka super muszą wyglądać te "pierdy". Nagraj ją i pokaż ![]() Witam nową mamusię ![]() Dziewczyny, małemu wyskoczyło coś na policzkach, ma czerwone i strasznie szorstkie, łuszczy mu się skórka.... Chyba jakieś uczulenie Albo od mm, albo od tego kremu z musteli. TŻ mówi, że raczej nie od mleka, bo by miał plamy na całym ciele, a on ma tylko na buzi, więc pewnie to ten krem....Czym mam mu teraz smarować buźkę? Oliwką? Mam jeszcze emulsję do ciała z Emolium i czy mogę buzię tym smarować? No bo to do ciała jest i nie wiem, bo widziałam w aptece, że krem do buzi jest osobno, ale w najbliższym czasie nie będę w aptece, a czymś smarować go muszę
|
|
|
|
#232 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tylko czytałam, że np. jak podajesz marchewkę to jednego dnia 3 łyżeczki i później zwiększasz. Jak zje marchewkę to możesz podać marchewkę z czymś, np. z ziemniakami i podobnie, najpierw trzy łyżeczki i zwiększasz, a później można podać z trzema składnikami.
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Ide na zakupy.
Do pozniej/
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A 800 gram w 6 tygodni to przecież w normie. Licz się z tym, że dziecko z czasem przybiera coraz wolniej. A co do kleiku to ja go daję po to by żołądek "załapał" coś gęstszego niż mleko przed rozpoczęciem podawania słoiczków. Bo ten nasz kleik aktualny jest na pewno rzadszy niż jabłuszko czy marchewka. Jakoś tak dziwnie byłoby mi przeskoczyć od razu z piersi na słoik, stąd decyzja o lekkim kleiku ![]() Alicja w środę skończy 4 miesiące, ale chyba już w niedzielę spróbuję podać troszkę jabłuszka jak TŻ będzie w domu. Będzie asystował |
|
|
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
Pierdy Zośki wysyłają się na maila
|
#236 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja mała ma dzisiaj jakiś dziwny humor, śmieje się, a za chwilę popłakuje i nie wiadomo czego chce, zaraz idę na spacer, bo mi się zawsze wycisza od kołysania i świeżego powietrza. ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
.
|
||
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podoba mi się kolor chocolade, ale za bardzo jasne jest. Ok, 5 kroków rozszerzania diety: 1. KARMIMY ŁYŻECZKĄ Celem jest opanowanie sztuki jedzenia łyżeczką i wprowadzenie pierwszych 10 smaków. Zaczynamy od kleiku i warzywa. Kleik na noc do mleczka lub nawet na łyżeczkę trochę z mlekiem. Warzywa nie są słodkie więc idą przed owocami i tak podajemy następujące: - marchew, brokuł, ziemniak, cukinia, szpinak, dynia z owoców: - jabłko, brzoskwinia, banan. Mieszamy smaki ze sobą w następnej kolejności np. dynia z ziemniakami, jabłko z marchewką. I tym sposobem dziecko zna 10 smaków. 2. WPROWADZAMY ŚNIADANIA: I tu wchodzi kaszka. Najpierw dziecko dostaje mleko, ale nie pełną porcję. Powiedzmy ze 150ml, dajemy 100 a 50 zostawiamy do kaszki. Jak już podje, dajemy mu kaszkę. Oczywiście łyżeczką bo tą technikę już opanowało. Na początek dajemy delikatne kaszki kukurydziane lub ryżowe, które nie zawierają glutenu. Kaszki zawierające gluten ( pszenna, wielozbożowa, manna ) podaje się teraz jako dodatek do innego posiłku. 3. WPROWADZAMY NOWE SMAKI. Teraz dajemy resztę warzyw i owoców. 4.WPROWADZAMY MIĘSO I RYBY. Zaczynamy od najmniej alergizujących: indyk, kurczak, królik. Później jagnięcina. 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa dajemy ryby. 5. PIĘĆ POSIŁKÓW DZIENNIE. Celem jest kształtowanie nawyku regularnego spożywania 5 posiłków dziennie, w tym 3 posiłków stałych. Oprócz śniadania, obiadku i deseru dziecko je mleczko, mm 2 razy, piersią na żądanie. Soku nie traktujemy jako deser. EKSPOZYCJA NA GLUTEN U dzieci karmionych piersią: najlepsze efekty daje wprowadzenie posiłków z glutenem po 4-tym miesiącu do końca 6-tego miesiąca życia. Przez 2 miesiące 2-3 g glutenu na min. 100ml posiłku raz dziennie. U dzieci karmionych mm: Wprowadzamy po 5-tym m.ż. Przez 2 miesiące dajemy 2-3 g glutenu na min. 100ml posiłku raz dziennie. Kolejny miesiąc 6g na 100ml raz dziennie. U dzieci karmionych piersią oraz mm: jeśli mm jest więcej niż piersi to stosujemy schemat dla dzieci karmionych mm. Odmierzanie: odmierzoną porcję można dodać do mleka swojego lub mm, zupki, warzyw, obiadku, kaszki bezglutenowej, deserku. 2-3 g produktu glutenowego= 1-1,5 łyżki stołowej mlecznej kaszy manny bez cukru BoboVita =1 łyżka stołowa mlecznej kaszki manny BoboVita = 1 łyżka stołowa owsianego śniadanka BoboVita Tyle się dowiedziałam. |
|
|
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
Mała dostała smoczka i mi zasnęła, to pójdę później na spacerek, i tak za niecałą godzinkę będzie już pora na karmienie
![]() W ogóle wczoraj miałam doła wieczorem, że nikt kto widzi moja córeczkę nie powie, że ładna czy coś tylko wszyscy jak duża, jaka gruba itp. Najmilsze to, że zdrowo wygląda . Poza tym nie interesuje się w ogóle zabawkami, ani nie próbuje łapać, ehh...
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
nie nadrabiam Was kochanie, bo siedzę i płacze ;( moje dziecko oszalało, drugi dzień krzyczy mi w niebogłosy, jest cała zalana łzami, pręzy się, wygina, robi purpurowa i w ogóle wygląda jakby szatan w nią wstąpił ;( w żaden sposób jej nie mogę uspokoic
pada sama z wycieńczenia ![]() normalnie straszne uczucie takiej bezsilności nie wiem co jej jest ![]() to zaczęło się tak nagle ![]() sylwester i nowy rok boski,w domku aniołek. W środę byłą już troche marudna i cały czas wpychała rączki do buzi, denerwowała się. Myślałam, że odreaguje tak święta i sylwestra w dużym gronie. Ale wczoraj przeszła samą siebie jak zaczęła o 9 rano tak do 23 dawała koncert, z przerwami na 15 minutowe drzemki z wycienczeniaide bo sie obudziła, spała 5 minut ;( ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- myslelismy,ze to zabki ale nie,bo wczoraj juz tak piastek nie wkladala i nie wyglada na to by tam cos sie dzialo. Tam gdzie 3beda dolne ma zaczerwienione ale watpie by taki placz to wywołalo ![]() brzuszek miekki, kupka bez problemow myslelismy, ze to zglodu ale czy zje 150mm z kaszka czy bez to tak samo![]() wczoraj o 20zjadla dwie butle-150 i 120mm,bo mezul sie uparl,ze moze glodna jest...awantura byla dalej ![]() odstawiam deserki i kaszke i zobacze czy przejdzie jak nie to pojde z nia do lekarza, bo osiwieje,a serce to mi pęknie ![]() gorączki tez nie ma ... ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.

mogłabyś mi napisać ile mniej więcej miejsca zajmuje to krzesełko jak jest złozone i rozłożone??? Też mam mega małe mieszkanko.....

gdzie my to zmieścimy 
różowy dla "niej"? 

.
za skonczone tygonie
widzę, że teraz mamy dużo "wspólnych" "problemów" więc może się nie obrazicie, jak raz za czas się odezwę......

Albo od mm, albo od tego kremu z musteli. TŻ mówi, że raczej nie od mleka, bo by miał plamy na całym ciele, a on ma tylko na buzi, więc pewnie to ten krem....