i mamy krakowskie oczko!!!- nastała część XXI:) - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Spotkania Wizażanek

Notka

Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-06, 12:14   #2071
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: i mamy krakowskie oczko!!!- nastała część XXI:)

Cytat:
Napisane przez WrednaMyszka Pokaż wiadomość
Coś dziwnego mi się stało z paznokciami Przez ostatnie 3 tygodnie używałam Nail teków (bazy zawsze, a top coat czasem nail tek, czasem nic, sporadycznie seche vite) i nie czułam, żeby się coś dziwnego działo. Dziś złamał mi się paznokieć, więc zmyłam lakier, a tu nagle ukazały się takie białe plamki i w ogóle ten taki "pasek" jest przeźroczysty. Poza tym płytka wygląda ok.
Ekspertem to ja nie jestem, ale przezroczystością płytki bym się nie przejmowała, za to nie podobają mi się plamki. Nieraz jak byłam młodsza kwitły mi paznokcie, ale od góry, nigdy od końcówek... tyle że moje są bardzo wystające.
Kiedy ostatnio miałaś taki objaw?
Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Tak jak mówię - wyczytałam, że to oznaka suchych paznokci, które mają tendencję do chłonięcia wody/wilgoci. U mnie to by się zgadzało, bo do tego mają inne cechy suchelców - pękają, rozwarstwiają się, kruszą...
Dokładnie tak, wyraźnie widać to po basenie czy dłuższej kąpieli.
Cytat:
Napisane przez gg22 Pokaż wiadomość
nienawidzę gołębi!!! zrobiło się trochę ciepło i już ich ogony swędzą i nic tylko "gru gru gru" i "gru gru gru".... przysięgam, że będę strzelać do nich!
w ogóle nie rozumiem dlaczego nikt nie zajmie się tym problemem, a uważam, że Kraków ma z nimi duży o ile nie bardzo duży problem. a jak widzę babcie czy durne mamusie z gnojami karmiące te bestie to mnie strzela
uffffff
Mój kot też już czuje wiosnę, wstaje o 3 i rozrabia do 7.
Stary 2013-01-06, 12:30   #2072
kasiencja
Pani Buka

kurde znowu za długo spałam, ale w sumie kiepska noc za mną - wczoraj na kolację zjadłam serek wiejski ze szczypiorkiem (nieprzeterminowany, smakował ok), a w nocy wymiotowałam

Cytat:
Napisane przez ola_gie Pokaż wiadomość
Notabene używam od niedawna podróbki TangleTeezera i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona
a ja tak średnio. to znaczy - na co dzień rozczesuje włosy dobrze, ale jak się bardziej poplączą albo nie są suche to już średnio daje radę. mam wrażenie że ma za krótkie te igiełki i czesze tylko włosy na wierzchu, nie sięgając do tych bliżej głowy.
o TT słyszałam (nie wiem na ile to prawda), że można nawet wczesywać nią odżywkę podczas mycia, a z tą nie da rady.

Cytat:
Dziewczyny, pomóżcie Ineso, hiper, Malla i inne ekspertki
Coś dziwnego mi się stało z paznokciami
mój "pasek" paznokci robi się przezroczysty jak tylko urośnie powyżej 3mm

Cytat:
nienawidzę gołębi!!! zrobiło się trochę ciepło i już ich ogony swędzą i nic tylko "gru gru gru" i "gru gru gru".... przysięgam, że będę strzelać do nich!
w ogóle nie rozumiem dlaczego nikt nie zajmie się tym problemem, a uważam, że Kraków ma z nimi duży o ile nie bardzo duży problem. a jak widzę babcie czy durne mamusie z gnojami karmiące te bestie to mnie strzela
uffffff
też Ci gruchają w szybie wentylacyjnym?

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 13:03   #2073
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

Cytat:
Czytałyście?

Muszę się tam wybrać Ciekawe do kiedy trwa wystawa.
Słyszałyście, że mają zlikwidować Ogród Botaniczny?
http://lovekrakow.pl/uploads/apel.jpg

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
A tak swoją droga to jak kupujecie jajka w markecie to patrzycie jaką cyfrą są oznaczone i staracie się kupować 0 lub 1 czy bierzecie jak leci?
Ja przede wszystkim patrzę, żeby jaja były z chowy ściółkowego, broń Boże klatkowego...

Cytat:
Dziewczyny, pomóżcie Ineso, hiper, Malla i inne ekspertki
Coś dziwnego mi się stało z paznokciami
To oznaka przesuszenia paznokci. Zauważ, że take białe plamki robią się zmywaniu naczyń, kąpieli, wieszaniu prania. Paznokcie mają styczność z wilgocią i chłoną ile wlezie. Kup olejek lub balsam Herba Studio i smaruj paznokcie. Słyszałam też o tej odżywce Rege coś tam, że jest dobra.

Koty mi przed chwilą stłukły lampę do oświetlana zdjęć. Znów będę musiała wydać 50 zł

Edytowane przez f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Czas edycji: 2013-01-06 o 13:04
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 13:03   #2074
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja kiepsko spałam, bo położyłam się o 2 (słodka bezsenność), usnęłam trochę potem, a grubo przed szóstą zaczął mnie boleć brzuch Potem jeszcze trochę drzemałam, ale stwierdziłam, że nie ma to sensu, uczę się i po prostu się dzisiaj wcześniej położę albo zrobię popołudniową drzemkę. Więc też noc miałam nieprzyjemną, na szczęście chociaż nie wymiotowałam, bo wtedy człowiek czuje się już w ogóle powykręcany...

Dziewczyny a jak ma się sprawa poprzecznych bruzd na paznokciu? Mam je tyko na tych paznokciach, które mi najbardziej zarastają skórkami, więc obstawiam, że musiałam je po prostu źle usuwać jakiś czas, ale wolę dmuchać na zimne.

Polecacie jakiś lakier bazowy i zmiękczacz do skórek?
Stary 2013-01-06, 13:14   #2075
Malla
Nie depcze krokusów

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38474820]Słyszałyście, że mają zlikwidować Ogród Botaniczny?
http://lovekrakow.pl/uploads/apel.jpg[/QUOTE]
Dla mnie to jest jakieś nieporozumienie. Przecież to są DRZEWA.
Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak ma się sprawa poprzecznych bruzd na paznokciu? Mam je tyko na tych paznokciach, które mi najbardziej zarastają skórkami, więc obstawiam, że musiałam je po prostu źle usuwać jakiś czas, ale wolę dmuchać na zimne.

Polecacie jakiś lakier bazowy i zmiękczacz do skórek?
Poprzeczne same mi schodzą, jak płytka urośnie i ją obetnę, ale od zawsze mam podłużne :/

Jestem zadowolona z bazy z ceramidami z Barbry, ale mi się kończy, więc zastanawiam się nad Bonderem ORLY. W ogóle jestem ostatnio koszmarnie niezdecydowana, jeśli chodzi o paznokcie, zewsząd chcę robić zamówienia, ale jakoś nie do końca jestem przekonana i żadnego nie otwieram...
Stary 2013-01-06, 13:30   #2076
OneMoreDress
Zakorzenienie

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38474820]Słyszałyście, że mają zlikwidować Ogród Botaniczny?[/QUOTE]
Nie zlikwidują, ktoś przekręcił informacje i powstała głupia plotka
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...ia_plotki.html
Stary 2013-01-06, 13:33   #2077
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez OneMoreDress Pokaż wiadomość
Nie zlikwidują, ktoś przekręcił informacje i powstała głupia plotka
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...ia_plotki.html
Tylko, że koleżanka mojej mamy tam pracuje i powiedziała po tej aferze, że Ogród został sprzedany prywaciakowi, który planuje "przeniesienie". Informacje oficjalne, a prawdziwe czasem bywają zupełnie różne...
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 13:45   #2078
WrednaMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Tak jak mówię - wyczytałam, że to oznaka suchych paznokci, które mają tendencję do chłonięcia wody/wilgoci. U mnie to by się zgadzało, bo do tego mają inne cechy suchelców - pękają, rozwarstwiają się, kruszą...
U mnie też by się zgadzało...

Cytat:
Możliwe, że to też inna kwestia - nigdy nie stosowalam żadnej odżywki, moze to po nich normalne?
Bo Ty nie musisz używać odżywki!

Cytat:
ooo, brzmi nieźle. fakt, że muszę wziąć pod uwagę trudność stoku, bo będą ze mną osoby które nie jeździły jeszcze na nartach ale najwyżej zjeżdżać będą do połowy, a potem przesiądą się na jabłuszko

co do paznokci to moje mniej więcej podobnie wyglądały po nail teku przez pierwsze 3tygodnie widziałam poprawę, a potem poszło na łeb na szyję. Odstawiłam NT a malowałam pierwszymi lepszymi odżywkami i było nieźle. teraz jadę tym serum lovley i są boskie
A może mają tam krótki orczyk? Kiedyś mieli, ale nie byłam tam chyba od 2-3 sezonów.

Czyli nie tylko ja tak mam. A teraz używasz tylko serum lovely? Nie malujesz paznokci?

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ekspertem to ja nie jestem, ale przezroczystością płytki bym się nie przejmowała, za to nie podobają mi się plamki. Nieraz jak byłam młodsza kwitły mi paznokcie, ale od góry, nigdy od końcówek... tyle że moje są bardzo wystające.
Plamki na końcówkach paznokci? Nigdy albo tak dawno, że nie pamiętam. Inna sprawa, że nigdy nie miałam tak długich (tak, na mnie to są długie ) paznokci i może nawet nie miałam okazji zobaczyć tych plamek.
Dawniej miałam plamki, ale na macierzy paznokcia, potem zaczęłam dużo bardziej o nie dbać i na macierzy już praktycznie nie ma

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
mój "pasek" paznokci robi się przezroczysty jak tylko urośnie powyżej 3mm
Hehe

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38474820]
To oznaka przesuszenia paznokci. Zauważ, że take białe plamki robią się zmywaniu naczyń, kąpieli, wieszaniu prania. Paznokcie mają styczność z wilgocią i chłoną ile wlezie. Kup olejek lub balsam Herba Studio i smaruj paznokcie. Słyszałam też o tej odżywce Rege coś tam, że jest dobra.
[/QUOTE]
Dzięki! Czyli na jakiś czas lepiej zrezygnować w ogóle z malowania paznokci? Olejek jakiś konkretny? Na razie ratuję je serum lovely, bo akurat mam w domu.

WrednaMyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 13:46   #2079
ola_gie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Nie wiem na co zwracać uwagę, ale kupowałam kiedyś dla tż i jest bardzo zadowolony - firmy Greg. Na all kosztują ok. 30zł, w sklepach 50-60zł. U tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user.php?u...366500&order=p Możesz wybrać sobie model stacjonarnie, a potem zamówić. Wyglądają i działają naprawdę dobrze (kupiłam taki bardzo prosty model srebrny, matowy)

Cytat:
Mnie często paznokcie kwitną, tzn miałam tak w dzieciństwie, potem nie, i od kilku lat znowu. Czasem też od końcówek. A zawsze miałam raczej mocne i bezproblemowe, nigdy mi się nie łamały etc. Wszelkie morfologie itp. mam dobre
Cytat:
a ja tak średnio. to znaczy - na co dzień rozczesuje włosy dobrze, ale jak się bardziej poplączą albo nie są suche to już średnio daje radę. mam wrażenie że ma za krótkie te igiełki i czesze tylko włosy na wierzchu, nie sięgając do tych bliżej głowy.
o TT słyszałam (nie wiem na ile to prawda), że można nawet wczesywać nią odżywkę podczas mycia, a z tą nie da rady.
No ja widzę różnicę, bo mi się jakoś wybitnie nie plątały, a ostatnio zaczęły i zwykła szczotka już trochę nie dawała rady - ale nie do tego stopnia, żebym wyrywała przy czesaniu połowę czupryny a teraz mnie kompletnie nic nie ciągnie nawet jak się zrobią kudełki.

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 13:58   #2080
nicRu
maszyna, nie człowiek

Pytam o bruzdy, bo po wpisaniu w google to wiecie co wychodzi - choroby psychiczne, nowotwory... I to jako te dolegliwości o największej szansie zaleczenia/wyleczenia Po uruchomieniu logicznego myślenia doszłam do wniosku, że to wina nieumiejętnego odsuwania skórek (może nacisnęłam na paznokieć?), ale paznokcie tka koszmarnie mi zarastają, że aż się płakać chce Mam nadzieję, że z parę miesięcy będą wyglądać lepiej.
Stary 2013-01-06, 14:01   #2081
taka ja
Wtajemniczenie

Co do Rybitw to nie polecam jeżdżenia tam w sobotę, a już na pewno nie rano. Z tego co wiem właśnie wtedy odbywają się tam jakieś porządki i bramy są pozamykane, a handel odbywa się głównie na parkingu właśnie.

Dziewczynki czy galerie handlowe są dziś nie czynne?
taka ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 14:21   #2082

Cytat:
Napisane przez taka ja Pokaż wiadomość
Dziewczynki czy galerie handlowe są dziś nie czynne?
Wszystko nieczynne, tak
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 14:43   #2083
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Plamki na końcówkach paznokci? Nigdy albo tak dawno, że nie pamiętam. Inna sprawa, że nigdy nie miałam tak długich (tak, na mnie to są długie ) paznokci i może nawet nie miałam okazji zobaczyć tych plamek.
Dawniej miałam plamki, ale na macierzy paznokcia, potem zaczęłam dużo bardziej o nie dbać i na macierzy już praktycznie nie ma
Nie podobają mi się te plamki... Ale może to nadmiar odżywiania

Długie, lol Od takich właśnie zaczynałam, gdy jako dziecko zbuntowałam się przed obcinaniem mi przez rodziców na baaaardzo krótko, przez co miałam zamiast paznokci malutkie półksiężyce.
Cytat:
Napisane przez ola_gie Pokaż wiadomość
Mnie często paznokcie kwitną, tzn miałam tak w dzieciństwie, potem nie, i od kilku lat znowu. Czasem też od końcówek. A zawsze miałam raczej mocne i bezproblemowe, nigdy mi się nie łamały etc. Wszelkie morfologie itp. mam dobre
Jak miałam problemy hormonalne, to mi często kwitły, a wyniki standardowych badań miałam książkowe, żadnych niedoborów czy anomalii. Potem mój mózg zaczął pracować normalnie
Cytat:
Pytam o bruzdy, bo po wpisaniu w google to wiecie co wychodzi - choroby psychiczne, nowotwory...
Nie martw się, wielu wybitnych miało problemy z głową
Stary 2013-01-06, 15:17   #2084
OneMoreDress
Zakorzenienie

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38475567]Tylko, że koleżanka mojej mamy tam pracuje i powiedziała po tej aferze, że Ogród został sprzedany prywaciakowi, który planuje "przeniesienie". Informacje oficjalne, a prawdziwe czasem bywają zupełnie różne...[/QUOTE]
No to już nie mam pojęcia co tam jest grane Mam nadzieję, że jednak ktoś pójdzie po rozum do głowy i zostawią ten ogród w spokoju
Stary 2013-01-06, 18:43   #2085
Konto usunięte

Malla - http://galeriakosmetyk.pl/ - zakupy?
Stary 2013-01-06, 18:53   #2086
Malla
Nie depcze krokusów

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38482667]Malla - http://galeriakosmetyk.pl/ - zakupy? [/QUOTE]
Stary 2013-01-06, 19:02   #2087
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malla Pokaż wiadomość
poprawna reakcja
Stary 2013-01-06, 19:21   #2088
kasiencja
Pani Buka

uwaga, pytanie z Excela!

miałam z nim ostatnio poważniej do czynienia na 1 roku, więc nie pamiętam dokładnie, ale... wiem że jest funkcja JEŻELI, TO... , która pozwala mi policzyć że np.
jeśli waga produktu jest większa niż 1kg, to przesyłka wynosi np. 12zł, a jeśli mniejsza niż 1kg to 8zł.

ale jest jakaś funkcja, która mi policzy kilka opcji?
typu:

jeżeli waga < 0,5kg, to cena X
jeżeli waga jest pomiędzy 0,5kg a 1kg, to cena Y
jeżeli waga jest pomiędzy 1kg a 1,5kg, to cena Z

przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale może mi ułatwić pracę

Stary 2013-01-06, 19:27   #2089
WrednaMyszka
Zakorzenienie

hiper?
Cytat:
Dzięki! Czyli na jakiś czas lepiej zrezygnować w ogóle z malowania paznokci? Olejek jakiś konkretny? Na razie ratuję je serum lovely, bo akurat mam w domu.
Cytat:
Nie podobają mi się te plamki... Ale może to nadmiar odżywiania

Długie, lol Od takich właśnie zaczynałam, gdy jako dziecko zbuntowałam się przed obcinaniem mi przez rodziców na baaaardzo krótko, przez co miałam zamiast paznokci malutkie półksiężyce.
Mnie też się nie podobają Nadmiar odżywania w ogóle czy nadmiar złego odżywania?

No długie Dzięki za pocisk Nie każdy ma takie długie jak Ty Piękny manicure na blogu Mam ochotę na tego coata

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
uwaga, pytanie z Excela!

miałam z nim ostatnio poważniej do czynienia na 1 roku, więc nie pamiętam dokładnie, ale... wiem że jest funkcja JEŻELI, TO... , która pozwala mi policzyć że np.
jeśli waga produktu jest większa niż 1kg, to przesyłka wynosi np. 12zł, a jeśli mniejsza niż 1kg to 8zł.

typu:

Można to zrobić, ale muszę pomyśleć jak Ci to wytłumaczyć

Stary 2013-01-06, 19:28   #2090
nicRu
maszyna, nie człowiek

Kasiencja, składasz funkcję jeżeli
JEŻELI(Test; Wtedy_wartość; Tu_wciskasz_dalej_jeżeli)

np.
=JEŻELI(A3=1; 0; JEŻELI(A3=2; 1; JEŻELI(A3=3; 2; 4)))
jeżeli komórka a3=1 to da mi odpowiedź zero, jeżeli 2 to 1 a jeżeli 3 to 2, jeżeli inna wartość to 4.
Stary 2013-01-06, 19:29   #2091
WrednaMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiencja, składasz funkcję jeżeli
JEŻELI(Test; Wtedy_wartość; Tu_wciskasz_dalej_jeżeli)

np.
=JEŻELI(A3=1; 0; JEŻELI(A3=2; 1; JEŻELI(A3=3; 2; 4)))
jeżeli komórka a3=1 to da mi odpowiedź zero, jeżeli 2 to 1 a jeżeli 3 to 2, jeżeli inna wartość to 4.
No właśnie Za dużo dziś drinków wypiłam

Stary 2013-01-06, 19:30   #2092
nicRu
maszyna, nie człowiek

A ja nie mam excela i się zastanawiałam, czy dobrze piszę
Stary 2013-01-06, 19:32   #2093
Konto usunięte

Cytat:
hiper?
Ja bym odstawiła malowanie, zbędną pielęgnację, wycinanie, babranie i po prostu kupiła porządną naturalną odżywkę, np.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...x5.html&next=1
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ff.html&next=1
http://regenerum.pl/
Stary 2013-01-06, 19:34   #2094
WrednaMyszka
Zakorzenienie

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38483780]Ja bym odstawiła malowanie, zbędną pielęgnację, wycinanie, babranie i po prostu kupiła porządną naturalną odżywkę, np.
http://regenerum.pl/[/QUOTE]
Dzięki
Drugą już w piątek zamówiłam w doz, jakbym wyczuła

Stary 2013-01-06, 19:46   #2095
Ineso
Matka Smoka

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;38483780]Ja bym odstawiła malowanie, zbędną pielęgnację, wycinanie, babranie i po prostu kupiła porządną naturalną odżywkę, np.
http://regenerum.pl/[/QUOTE]
Ja odstawiłam wszystko - zużyłam regenerum, herba studio i pół butelki nail teka, i nic
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 21:29   #2096
kasiencja
Pani Buka

Nicru będę próbowała to złożyć

Stary 2013-01-06, 21:30   #2097
granatowo
Zadomowienie

Cytat:
uwaga, pytanie z Excela!

typu:

Widzę, że już Ci dziewczyny podpowiedziały, ale gdybyś chciała trochę o tym poczytać to fachowo nazywa się to zagnieżdżanie funkcji w funkcji, czyli jeżeliujesz do bólu
Stary 2013-01-06, 22:47   #2098

Dziewczyny ogarniające francuski! Mogłybyście rzucić okiem na poniższy tekst, czy nie zrobiłam w nim jakichś dużych błędów? To droga z dworca do mojego akademika.
Jeżeli nie będzie Wam się chciało, to zignorujcie

Pour aller a ma maison des etudiantes il faut traverser le place devant la gare centrale, traverser la passage souterraine et aller tout droit jusqu'a la porte Saint-Florian. Puis vous tournez a gauche et aller le long de la rue Floriańska jusqu'au bout. Il faut aller en diagonale a la Grande Place du Marche et prenez la deuxieme rue a droite. C'est la rue Szewska. Vous allez tout droit et puis traversez la rue au passage pietons. Il faut passer le theatre Bagatela et aller le long de la rue Karmelicka jusqu'au carrefour avec l'avenue Mickiewicza. Vous traversez l'avenue au double passage pietons et puis aller tout droit a cote de parc cracovien. Il faut prendre la rue Lea et aller tout droit, traverser l'avenue Kijowska au passage pietons avec le feu de circulation. Vous allez tout droit et tournez a gauche derriere l'eglise. Il faut traverser le parc. Un batiment a gauche est ma maison.

Edytowane przez ville
Czas edycji: 2013-01-06 o 22:48
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 23:21   #2099
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Pour aller a ma maison des etudiants (czemu w rodzaju żeńskim?)il faut traverser la place devant la gare centrale, traverser le passage souterrain et aller tout droit jusqu'a la porte Saint-Florian. Puis vous tournez a gauche et allez le long de la rue Floriańska jusqu'au bout. Il faut aller en diagonale a la Grande Place du Marche et prendre la deuxieme rue a droite. C'est la rue Szewska. Vous allez tout droit et puis traversez la rue au passage pietons. Il faut passer le theatre Bagatela et aller le long de la rue Karmelicka jusqu'au carrefour avec l'avenue Mickiewicza. Vous traversez l'avenue au double passage pietons et puis allez tout droit a cote de parc cracovien. Il faut prendre la rue Lea et aller tout droit, traverser l'avenue Kijowska au passage pietons avec le feu de circulation. Vous allez tout droit et tournez a gauche derriere l'eglise. Il faut traverser le parc. Un batiment a gauche est ma maison.
Ogólnie ok Musisz się tylko pilnować z rodzajnikami i uzgadnianiem czasowników (kiedy odmieniać, a kiedy zostawić bezokolicznik).

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

I jeszcze ostatnie zdanie - ja bym zrobiła Le bâtiment à gauche, c'est ma maison. albo Ma maison, c'est le bâtiment à gauche. Ale tym się nie sugeruj, robię to na czuja
Stary 2013-01-06, 23:21   #2100
Malla
Nie depcze krokusów

3 grzańce, ignoruję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości