|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 7 części naszego wątku ?? ![]() |
|||
Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
8 | 16,67% |
Zima leci, Święta za nami; a na wiosnę będziemy z maluszkami. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
0 | 0% |
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.7 |
4 | 8,33% |
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.7 |
3 | 6,25% |
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.7 |
2 | 4,17% |
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.7 |
2 | 4,17% |
Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.7 |
5 | 10,42% |
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
0 | 0% |
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.7 |
1 | 2,08% |
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.7 |
5 | 10,42% |
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.7 |
7 | 14,58% |
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.7 |
2 | 4,17% |
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
4 | 8,33% |
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
0 | 0% |
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.7 |
0 | 0% |
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.7 |
2 | 4,17% |
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
0 | 0% |
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
2 | 4,17% |
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.7 |
1 | 2,08% |
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1741 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.6
Cytat:
![]() |
#1742 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.6
nuna badania prenatalne to cały szereg badań wykonywanych w różnym czasie.
http://www.badaniaprenatalne.pl/kiedy_badania_w_ciazy Badania nieinwazyjne w ciąży - Między 10 a 14 tygodniem ciąży – test PAPP-A oraz pierwsze badanie USG - Między 15 a 21 tygodniem ciąży – USG genetyczne - Po 14 tygodniu ciąży – test potrójny - Koniec pierwszego trymestru ciąży (ok. 12, 13 tygodnia ciąży) – badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego oraz Przepływ przez zastawkę trójdzielną |
![]() ![]() |
![]() |
#1743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1744 |
Zakorzenienie
|
W sobotę od rana na wariackich papierach. Jeszcze w piątek zadzwoniła koleżanka co mnie miała czesać że coś tam się poprzestawiało i mnie nie może uczesać o 10 a kosmetyczka o 9:30 tylko mam być na 11. No to ok tylko że u Pani Młodej miałam być o 12:30. I tym sposobem od kosmetyczki wyszłam o 12:15
![]() No i weszłam na górę po schodach i dzwonie. No i na dole przez garaż wyszedł tata PM i mówi żebym weszła dołem bo u góry są śliskie schody i on wpuszcza dołem (ale kurna ja już byłam na górze to nie mógł mnie wpuścić jak już przechodził koło mnie schodząc na dół ![]() Ogólnie ręka była spuchnięta nawet nie byłam w stanie unieść łyżeczki żeby sobie zamieszać herbatę. W ogóle pierwsze co zrobiłam na sali to sobie odworzyłam tymbarka i tym kapslem rozcięłam palca, krew się lała i lała z 5 chusteczek zużyłam. No kompletna sierota ze mnie ![]() No ślubie wytrzymaliśmy do 1 w nocy (nawet kilka kawałków zatańczyłam- o ile mi Tż nie musiał moją ręką ruszać ![]() Dopiero rano w niedzielę zobaczyłam że mam sińca na tyłku, czyli jednak zawadziłam o te schodu. I zaczęłam się zastanawiać czy oby na pewno nie zaszkodziłam małej. No i stwierdziłam z mamą że dla własnego spokoju i sumienia lepiej jechać na pogotowie. No pogotowiu ludzi mało. Dwie osoby przede mną (a dzień wcześniej był tata i tłumy). No i chciałam się zarejestrować, mówię co i jak, że jestem w ciąży w 24 tyg, spadłam ze schodów i martwię się o dziecko no i że stłukłam rękę nie mogę nią ruszać i mam opuchniętą (mimo że już po nocy wyglądała lepiej i mniej bolała). No to kobieta mi mówi żebym czekała bo ona nie jest pielęgniarką (to po co pytała co mi jest). Jak przyszła pielęgniarka to akurat byłam w wc, później podchodzę do tego okienka i mówię że chciałam się zarejestrować. A ta tylko "dowód!". No to dałam. Wpisała mnei do jakiejś księgi i pyta się o objawy no to mówię to co wcześniej a ona się na mnie drze że przecież to miał być uraz ona mnie już wpisała i co ja sobie wyobrażam że jej tu o jakiejś ciąży mówię ![]() ![]() cdn |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 |
Wtajemniczenie
|
![]() Melduję się po weekendowej nieobecności i stwierdzam, że żeście poszalały! Nie nadrobię za chiny ludowe ![]() Melduję też, że będę od dzisiaj do czwartku włącznie sporadycznie dostępna, bo Mężu ma urlop, więc jeżeli nie będę się odzywała przez ten czas, to proszę się nie martwić, nie obraziłam się na Was ![]() BTW- czy któraś może polecić dobry i niezawodny telefon z dostępem do neta?
#1746 |
Zakorzenienie
|
cz2
A z ciążą kazała mi iść na pierwsze piętro. Tam też siedziała jakaś pielęgniarka. Mówię co i jak. A ta mówi że mam u nich zostać na 3 dni, już teraz. JA w szoku bo nawet rzeczy ze sobą nie miałam (nie tyle ze sobą co w domu bo przyjechaliśmy do mnie tylko na dwa dni). No i wyszłam na chwilę od niej żeby pogadać z TŻtem. No i stwierdziliśmy że ok zostanę (chociaż nie miałabym jak później wrócić do domu) No i idę znów do babki a ta mi mówi że mam iśc od razu na oddział. No to się pytam czy mnie nie będzie badać a ta że nie. Więc pytam czy mnie zbadają na oddziale. No i tu dostałam informację że nie zbada mnie ani teraz ani jak będę przez te 3 dni na oddziale bo nie ma zagrożenia życia. A mam się położyć tylko i wyłącznie na obserwację ![]() Wyszłam od niej, próbowałam się dodzwonić do lekarza ale nie odbierał. No ale i tak postanowiliśmy że jedziemy do domu bo leżeć to ja mogę u siebie w łóżku, gdzie na pewno będę się lepiej czułą przede wszytskim psychicznie. Ale powiem wam, że się rozryczałam po tym wszytskim. Bo kurde składki płacę i jakoś zawzse miałam poczucie że zawsze w razie "w" można jechać na pogotowie i tam dostanę pomoc a tu mnie potraktowali dosłownie jak jakiegoś śmiecia i nawet nikt nie kwapił się mnie zbadać. Strasznie mnie to zdołowało i zdenerwowało. Aż mnie brzuch z nerwów rozbolał i nie mogłam się uspokoić więc w domu poszłam spać (pomogło). Dopiero później jak dojeżdżaliśmy do naszego domu to zadzwoniłam do lekarza i on mi powiedział że jak czuję ruchy to na pewno małej nic się nie stało. A jakby miało być coś nie tak z łożyskiem to bym od razu krwawiła i żebym się nie denerwowała tylko przez parę dni odpoczywała, dużo leżała żeby nie fundowała parę dni żadnych atrakcji małej. No więc leżę. NAwet nie wypakowałam naszych bagaży. Wszystko leży i czeka na TŻta aż wróci z pracy. Jedynie obiad dziś zrobię (mielone bo najszybciej pójdzie), od razu na jutro będzie. Wprawdzie TŻ chciał gotować ale przecież umrę z głodu zanim on wróci. No to chyba tyle. Trochę was nadrobię. |
![]() ![]() |
![]() |
#1747 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Storyl witamy po długiej nieobecności
![]() ![]() A ruchy na pewno niebawem poczujesz, albo już czujesz tylko wtedy kiedy są to się na tym nie skupiasz ![]() Cytat:
![]() mi paracetamol zbił gorączkę i obeszło się bez wisyty u internisty ![]() ja też, może sobie wydrukuję nasze forum jak będę miała dużo nadrabiania ![]() Cytat:
![]() zdrówka !!!! Cytat:
![]() Cytat:
![]() musiałam mocz do badania oddać to co się dzieje w przychodniach to jakaś masakra ![]() Cytat:
![]() w ciąży to częsta przypadłość. Ja zawsze bardzo szybko opuszczałam wc, a teraz muszę troszkę posiedzieć ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ale truskawki są najgorszym alergenem ![]() Lato bez truskawek, bez moich ukochanych pogniecionych widelcem ruskawek ze śmietaną i cukrem ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Najlepiej zadzwoń i zapytaj. Ale wydaje mi się, że tak. To połówkowe to jest takie bardzo szczegółowe USG. Zadzwoniłam dzisiaj tam gdzie robiłam prenatalne i babka mi powiedziała, że to się nazywa usg połówkowe- czyli takie szczegółowe. A prenatalne robi się w pierwszym trymestrze. Ale pewnie ile badających tyle określeń |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1748 |
Zakorzenienie
|
sharp k.....a mać!!!!!!!! Tylko tak skwituję sytuację w szpitalu - chyba bym ich tam wszystkich rozniosła!!!!!!!
Ale to nie jest odosobniony przypadek, u nas pogotowie też tak traktuje pacjentów, a jak ja trafiłam do szpitala z plamieniem w 8 tc to nie miałam zrobionego usg przez 5 dni, dopiero w dniu wypisu!!!! Nawet nie wiedzieli czy jest jeszcze co ratować!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szprotka ja się nie znam na smartfonach ale ostatnio mój mąż miał jakiegoś htc z pamięcia 1gb i stwierdził że to za mało na obsługę internetu (bo część zużywa ekran, aplikacje, etc.) i wymienił przed Świętami na jakiś lg z większą pamięcią i teraz jest zadowolony. popytam jeszcze w domu dokładnie o modele bo ostatnio on się tym tematem zajmował ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masz przepustkę ![]() Co do internetu w telefonach, to teraz wszystkie te nowe chyba dobrze się sprawdzają. Ja miałam starą nokie n97, miałam ją jakieś 5lat ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Sharp normalnie bym ich ![]() echhhh.. brak słów ![]() Przykre, że musiałaś być świadkiem takiego zachowania.. ![]() zamiast pomóc to tylko nerwów Ci dołożyli |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Zakorzenienie
|
zadzwoniłam
![]() mam na 8 lutego na 14 i koszt to 240 zł.
#1752 |
Zakorzenienie
|
sharp brak slow na tą ☠☠☠.a.ną sluzbe zrowia
|
![]() ![]() |
![]() |
#1753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otulacz dla mnie odpada- zbędny wydatek. Wydaje mi się że na początek to rożek najlepszy a później to chyba sama pieluszka albo cienki kocyk- w końcu lato będzie. A do wózka też nie planują żadnej pościeli- rozłożę pieluszkę tetrową. I jakiś kocyk do przykrycia. Veronic moja bratowa rodziła w Kraku i tam powiedzieli że rożek na początek ma być usztywniany i oni musieli kupić drugi. colorblue ja małą dalej czuję na dole (chociaż na górze też). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1754 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1755 | |
Zakorzenienie
|
sharp no i jak tu się nie zdenerwować?
![]() człowiek płaci tyle kasy na ten pieprzony zus i nfz a nawet cię przebadać nie chcą. i chyba faktycznie jak poleżysz w domu to będzie najlepiej. przynajmniej nie będzie cię ten cały szpital dołował. ja jak dzwoniłam w połowie grudnia zapisać się do okulisty to mi babka mówi że do końca lipca już mają limit wyczerpany (a zaczęli zapisywać 01.12 ![]() Cytat:
![]() wcześniej miałam htc wildfire ido netu to on się nie nadawał ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1756 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny, a czemu Wy płacicie za to, to jest jakieś inne badanie niż USG tyle, że z opisem, bardziej szczegółowe z badaniem konkretnych cech? ja miałam to robione prywatnie u swojego lekarza i normalnie za wizytę płacę 100, a wtedy zapłaciłam 120. Teraz zapisałam się na fundusz, mam nadzieję, że w ogóle nie muszę płacić? wyprowadźcie mnie z błędnego myślenia ![]()
J + D = H ![]() Edytowane przez happy blue Czas edycji: 2013-01-07 o 09:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja będę miała skończone 22 tygodnie, gin mi powiedział że wtedy będzie już ładnie widać Maluszka, a zależy mi też na zdjęciach 3 D ![]() ciekawa jestem tylko czemu ceny takie różne ![]() ja płacę tyle co za usg prenatalne, czyli 150 zł. Wtedy płaciłam jeszcze 250 za test z krwi. Teraz tylko usg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1759 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja będę je robić normalnie u swojej gin, a dopiero jak wyjdzie coś wątpliwego to się będę znów umawiać do pracowni usg na lepszy sprzęt ![]()
![]() |
#1761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że niektóre dziewczyny robiły te szczegółowe usg u swoich ginów. Nie wiem czemu Nuna płaci tak dużo, może to jakaś szersza opcja, może dostanie więcej zdjęć 3D, dłuższy filmik itp. ja płacę 150zł, więc wydaje mi się że nie jest źle-to prawie tyle co normalna wizyta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1763 |
Zakorzenienie
|
to jest opis z pracowni gdzie robiłam w 12t usg genetyczne. tam jest opisane co się sprawdza standardowo na badaniu połówkowym plus ewentualnie dodatkowe opcje ich sprzętu w przypadku wątpliwości. np. u mnie w gabinecie sprzęt nie jest na tyle czuły by pomierzyć dokładnie te opcjonalne rzeczy. tu jest link z opisem http://www.ultramedica.pl/usg_4d_3d_...plodu_2tr.html
![]() |
#1764 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do smartfonów. Mogę sie wypowiedzieć ![]() ![]() Ja osobiście mam Samsung Galaxy Ace i generalnie jestem zadowolona (to taka tańsza i mniejsza wersja Galaxy S) tylko czasem klawiatura mnie wkurza, bo nie odczutuje moich intencji. Ale net śmiga bez problemu. Połowę czasu z Wami właśnie na tel przesiedziałam ![]() Cytat:
![]() A co truskawek to ja tez już je opłakuję. Miałam szczęście, że w RPA mieli na nie sezon, więc się troszkę nimi raczyłam ![]() Cytat:
![]() Jak ja się cieszę, że mam zupełnie inne doświadczenia w szpitalu do którego trafiłam juz 2 razy. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1765 |
Zakorzenienie
|
ja nie robiłam tych usg w 12 tyg wiec teraz zrobie
![]() ![]()
#1766 | |||
Zadomowienie
|
ej, dziewczyny, powiedzcie mi jak poziom mojej upierdliwości przestanie być akceptowalny, ok? popracuję nad tym :/ Cytat:
Cytat:
Cytat:
a Ty chodzisz prywatnie do "swojej" gin czy nie?
![]() |
#1767 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1768 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ja muszę się zadowolić teraz mrożonymi truskawkami ![]() Kocham truskaaaawkiiiii ![]() ![]() w sumie wszystkie owoce kocham, ale ww. chyba najbardziej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja najbardziej lubię truskawki ![]() proszę ![]()
![]() |
#1770 |
Raczkowanie
|
dobra dziewczynki trochę starałam się Was nadrobić ale nie daję rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:25.