|
|
#1291 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Cytat:
![]() Danielek ładnie ząbki daje sobie myć,nawet bym powiedziała,ze lubi ale i tak kupię elektryczną zawsze więcej tam namiesza. tak z innej beczki-to chciałabym trochę zimy jeszcze normalnie dziecko nie ma jak na sanki iść,co za era wyjełam je i tak sobie leżą ani razu jeszcze nie mieliśmy okazji wyjść na nie
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2013-01-07 o 12:02 |
|
|
|
|
#1292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1293 |
|
Zakorzenienie
|
My już byłyśmy tej zimy na sankach i teraz też śnieg leży a my nie możemy się z domu ruszyć
![]() Czuję się jak ogórek małosolny
|
#1294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1295 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
Śniegu całkiem sporo jest, tak w sam raz na saneczki.
Sądząc po jakości kaszlu Zosinkowego to tak szybko nie wyjdziemy ![]() Obawiam się czy przypadkiem coś dalej się nie rozwinie mimo moich zabiegów leczniczo-pielęgnacyjnych. Muszę zapisać nas na wizytę do doktora jednak nie z końcem tygodnia a najdalej w środę.
|
#1297 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też się bardzo podoba ta książka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() My chodzimy do kościoła, mój tż prawie co niedziele jest w kościele, ja tak mniej więcej co 2 tyg. Nie wyobrażam sobie np w świeta nie isć do kościoła czy do spowiedzi. Moja siostra w ogóle nie chodzi, rodzice przeważnie w święta tylko. Za to tż rodzice czy brat oni co niedziele w kościele. Dla mnie ślubu kościelnego może nie być, ale nie wyobrażam sobie nie ochrzcić dziecka czy nie puścić do komunii. Jak będzie dorosła to jej sprawa czy będzie chodził czy nie. Ale wiadomo każdy robi jak uważa i to jest jego indywidualna sprawa. My akurat w naszym kościele mamy bardzo fajnych księży, ale tam gdzie będziemy mieszkać ksiądz jest straszny. Jak się przeprowadzimy i on będzie chodził po kolędzie to na bank go nie wpuszcze do domu i Zosia na religie na pewno nie będzie chodziła. Jak on porafi na dzieci w kościele się wydrzeć bo zapomniały różańca czy nie chcą coś mówić. Wiadomo że małe dzieci nie usiedzą na miesjcu. Już kilka razy sie zdarzyło że kazał wyjść z kościoła bo dziecko mu przeszkadza. My tam tylko chodzimy jak jest msza za teściową, jak by tak do mnie powiedział że mam wyjść z koscioła to bym mu powiedziała pare słów
|
|
|
#1298 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja dziś drugi dzień w łóżku. Wzięłam sobie dziś wolne w pracy żeby wyleżeć to choróbsko. Jeszcze jutro mnie czeka leżenie. Pierwszy raz odkąd jest mała mam taki lajt Bosz... trzy dni w łóżku aczkolwiek już mam tego leżenia dosyć. Mała jakoś daje radę, w nocy nie kaszlała, od rana też nie, czasem tylko kichnie. Nocka cała przespana. Gorzej ze mną, zasypiałam wczoraj 2 godziny- tak mnie dusiło. Teraz też piszę i pluje na monitor ![]() Ana- ja tez obkupiłam małą w "dalmatyńczyka" Strasznie mi się ten motyw podoba Widzę, ze tu same bezbożnice a kysz!! hehe... a tak serio to ja nawet nie wiem kiedy u nas kolęda, mam nadzieję, że mi zaraz nie zapukają, bo ja taka niewyjściowa chociaż pewnie mnie ominą bo w zeszłym roku zapomniałam im dać koperty (przypomniało mi się jak wyszli ale już nie goniłam za nimi) wiec im się nie opłaca ![]() Ja przyjmuję jakoś tak z przyzwyczajenia, bo moi rodzice zawsze przyjmowali... Co do chodzenia do kosciola to moje dziecko było tylko raz z koszyczkiem na Wielkanoc. Ostatnio szłyśmy na spacer w niedzielę i kolo kościola szło bardzo dużo ludzi (mamy kosciól pod nosem). mała pyta "gdzie idą Ci ludzie"? ja na to, że do kościoła. A mała na to "ja też chcę iść do kościółka... a nie, przecież nie mamy koszyczka"
|
#1299 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Oliwka potrafi sie ładnie przezegnac i powiedzieć "aniele Boży" mowi codziennie przed spaniem. Dla mnie wiara to jedno a ustnej ja kościelna to coś innego.
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sara http://allegro.pl/show_item.php?item=2868981097 http://allegro.pl/show_item.php?item=2868890276
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
Sara dziecko do komunii możesz posłać tam gdzie chcesz. Moja siostra tak zrobiła i mama Wojtka też. Ona akurat z tego to powodu że księdzu nie podobało się że ona jest rozwiedziona i nie mają ślubu kościelnego.
Wiadomo kolęda inna sprawa ale chodzić też możesz tam gdzie chcesz, nie musisz do tego kościoła gdzie Ci ksiądz nie odpowiada. Moja Zośka do kościoła chodzi czasem co 2 tydzień jak jest Wojtek i też tylko wtedy jak jest odpowiednia pogoda żeby nie trzeba było wchodzić do środka. Mamy bardzo dużą parafię i ludziejest zawsze tłum, jest duszno i nieprzyjemnie. Na zewnątrz zawsze może pobiegać z innymi dzieciakami. Takie chodzenie jej się podoba. Czasem też ma życzenie iść w tygodniu zrobić obchód wkoło kościoła
|
|
#1302 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
podkreślone: u mnie identycznie. Jak przyjdzie czas komunii i Gabrysia stwierdzi, że bardzo chce iść (a pewnie tak będzie, bo inne dzieci, bo kwiatki, bo w grupie itd) to wtedy się zastanowimy, wytłumaczymy ile się da i jak będzie chciała to ochrzcimy ją może wtedy-dla mnie to spory dylemat zarówno ze chrzstem jak i komunią Cytat:
Cytat:
Cytat:
p.s. już wiem
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2013-01-07 o 12:01 |
||||||
|
|
|
#1303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taką http://www.happydental.pl/p/pl/04037...m_wlosiem.html swoje też taką myję,bardzo delikatna.
|
|
#1304 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(dostała kiedyś w paczce od mojej koleżanki z anglii).Ale raczej babcia do tego celu kropidła nie pożyczy Kupiłam jej więc tylko różdżkę i maskę z cekinów Cytat:
, wesoło mam, nie powiem. Dla równowagi tego co nam odwala na co dzień ![]() ja też młodej szczoteczką elektryczną myję, ale taką zwykła oral-b, nie żadną tam dziecięcą ( w ogóle te pół-elektryczne co w rossach np.są to mi się wydają strasznie wielkie-te szczoty takie giga są). Dokupiłam jej główkę do swojej szczoty i jedziemy. I super się taką małą główką manewruje w małym pyszczku ![]() Cytat:
. Także cieszę się że nie kupiłam jednak sanek (mieliśmy takie dostane po sąsiadki dzieciach)Cytat:
asia, zdrówka izz. i dla zosiuni też
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-01-07 o 12:16 |
||||
|
|
|
#1305 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak jak kocham Librę za jej podejście do życia i "kopanie w tyłek" tak Ciebie kocham za trafne podsumowania w kwestiach religijnych, psychologicznych i nie tylko
|
#1306 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzięki za namiar-mamy szczoteczkę z orab B właśnie, więc powinna pasować a jeszcze a propos-jak (poza ręcznym myciem) można myć tę "nogę" od szczoteczki? do zmywarki tego nie wsadzę, bo ma baterie-jest jakiś specyfik czy cUś?
|
|
#1307 |
|
Zakorzenienie
|
mrówcia, chodzi ci o to co zostaje jak się główkę zdejmie?
ja cifem myję
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-01-07 o 12:24 |
|
|
|
#1308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja swoją mam ładowaną,a nogę przy codziennym myciu zębów myję pod wodą. Też się zastanwiam czy mogę ją wpakować do zmywarki,ale chyba nie
|
|
#1309 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w sklepie nie widziałam w ogóle tej kolekcjibardzo podoba mi się kurtka dzinsowa w reserved na nasze dziewczyny, tylko troche droga, kosztuje albo 80 albo 90 zł. Chyba poczekam na wyprzedaż ![]() Cytat:
![]() Zosia chodzi z nami do kościoła jak jest ciepło, bo teraz zimą nie mam zamiaru stać z nią na dworze, zresztą ona teraz chora ciągle. Evi puszcze ją do innej szkoły, zresztą i tak by chodziła chyba do szkoły do Kleszczowa, jakoś bardziej mi się tam podoba.
|
|
|
#1310 |
|
Zakorzenienie
|
sara, kumam, czyli unikniecie dziada we wszystkich możliwych miejscach
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
Sara pokaż tę kurtkę,bo nie wiem o którą chodzi.
|
#1312 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czuję się bardzo ukochana sama się sobie czasem dziwię, bo ja za dawnych czasów-gdy byłam piękna i młoda (teraz zostało tylko i) bardzo się udzielałam w środowisku tzw.czarnych. Moja rodzima parafia to salezjanie, a przy kościele najprawdziwsze seminarium, potem zamienione na aspirantat - no nieważne. W każdym bądź razie chórek kościelny, festiwale, wakacyjne wyjazdy, sztuki (może przez małe S, ale zawsze) teatralne wystawiane w tzw.oratorium przykościelnym, mnóstwo znajomych księży, kleryków itd-to czasy mojej podstawówki i częsciowo szkoły średniej. A dziś? Dziś 80% tych kleryków, a nawet i księży ma żony, dzieci...kontakty się pourywały. Za wyjątkiem jednego, który poniekąd z mojego powodu zmienił swoje żyiowe plany i dziś jej szczęśliwym tatą 2 dziewczynek. życie... I pewnie dlatego, że kiedyś byłam tak blisko tego wszystkiego i znałam młodych i nie tylko księży nie tylko od niedzieli do niedzieli (bo próby śpiewu, próby teatru, wyjazdy itd) to dziś jest mi do kościoła dość mocno pod górkę. Czasem mi żal, bo jednak jak człowiek mocno w coś wierzy to paradoksalnie często mu w zyciu łatwiej i ma poczucie przynależności do grupy, ale na siłę nie potrafię. Mamy w Koninie chór gospel-jestem na ich każdym koncercie i o ile bardzo chętnie pośpiewałabym znowu na całe gardło, na kilka głosów, w dużej grupie, w dodatku muzykę gospel, a często także pod dyrygenturą fenomenalonych muzyków gospel ze Stanów czy UK, tak całej otoczki modlitewno-uduchowionej nie byłabym w stanie przełknąć. ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
a w tej wodzie z octem to całą zanużasz? Masz elektryczną czy ba baterie? Cytat:
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
nic no,chyba cifa w łapę i szorować trzeba,bo co?
|
#1314 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak i ja się dość mocno kościelnie udzielałam choć nie miałam żadnego seminarium w pobliżu. Zawsze jakoś miałam szczęście do dobrych księży lub później ojców. Nawet miałam zapędy iść do liceum prowadzonego przez siostry zakonne ale moja mama się nie zgodziła i dziś chwała jej za to
.Ta szkoła była niedaleko mojej babci i zawsze mi się podobały te dziewczyny że tak ładnie, prosto ubrane i uczesane. Takie zupełnie inne od tych wyfiokowanych laleczek w ówczesnych czasach. Tez bym chętnie radośnie pośpiewała i powydzierała się na całe gardło ale otoczka ? Masz rację - nie dam rady
|
#1315 |
|
Zakorzenienie
|
mrówcia, ja tylko cifem czyszczę, ale można tym octem z wodą też-do kubeczka roztwór zrobić i najpierw jedną stroną wsadzasz, a potem drugą. Może godzina to by było za dużo, w końcu to nie jest jakiś tam giga brud i kamień. Można spróbować np.20min i zobaczyć czy już wszystko puści i będzie błysk
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
ja też
wymiękłam ![]() Co do księży i ich życia, to dowiedziałam się bardzo duzo od koleżanki, która do tej pory jest kochanką księdza. tzn były tam jakieś akcje typu rzucania kapłaństwa dla niej itd... ogólnie długa historia. na dzień dzisiejszy- wyjeżdża sobie z nim raz na jakiś czas do najlepszych hoteli w Polsce, na wycieczki zagraniczne... Zna trochę życie księży, wielu ich poznała, bywa w ich światku tak dogłębniej... i jest jeden wniosek- większość księży to wielkie ch... najlepsze, że nawet jak była z tym księdzem na wycieczce to dzwonił do niego proboszcz jego parafii i on wiedział dobrze gdzie jest i z kim jest, kazał ja od siebie pozdrowić... masakra jakaś. Najgorsze, że to wśród księży to norma. Ona nie poznała jeszcze takiego księdza, który byłby "czysty"... a zna ich wielu.
|
#1317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo to http://www.youtube.com/watch?v=2qnXelyUWys klimat, dźwięki, band, Peter Francis-wszystko mi się zgadza poza zapleczem, ale fakt pozostaje faktem, że taki koncert zawsze mnie pozytywnie nakręca. Kiedyś poszłam na ich próbę z myślą "a może", ale zniechęciło mnie zachowanie...czarnego (nie do końca czarnego, bo franciszkanin więc brązowy, ale na jedno wychodzi )o, ten brązowy mnie zniechęcił-założyciel chóru zresztą, na szczęście wywiało go do wieliczki, krakowa czy gdzieś tam (ale fałsz tam poszedł na początku-brrr)
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2013-01-07 o 13:41 |
|
|
|
|
#1319 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chyba też zakupię taką końcówkę sensitive do mojej szczoteczki i będzie git Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2013-01-07 o 13:40 |
|
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie...
Cytat:
maskara...oglądałam kiedyś " Miasto kobiet" i były kobiety księży... no mają one życie za kasę księdza czyli za kasę parafian, ja nie daje w kopertę ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- hehe, racja |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.

wyjełam je i tak sobie leżą ani razu jeszcze nie mieliśmy okazji wyjść na nie

aczkolwiek już mam tego leżenia dosyć.
i się podnieść nie mogę