Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. 5 10,64%
Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. 1 2,13%
Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. 1 2,13%
Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam 7 14,89%
Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. 0 0%
My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. 0 0%
Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" 0 0%
Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy 26 55,32%
Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one 1 2,13%
Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 6 12,77%
Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-07, 11:09   #991
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Hej

Dziś lepiej. Dziękuję, dziewczynki, że pytałyście Katar dalej mam, ale głowa mniej boli i kaszel znika. Tymuś tez już prawie nie kaszle, tylko nadal smarka. Ale jutro już mamy kontrolę.

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
U nas nocka dzisiaj super, znowu przespał całą noc. Chyba jedną noc śpi dobrze, żebym na następną miała siły
Super

A u nas ani grama śniegu, nawet nie wiedziałam, że w innych częściach Polski zima wróciła...

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
u nas zaczęło się od kataru a już w nocy wysoka gorączka i kaszel. pisałam, że chce Zuz zaszczepić, prawda? no to sobie zaszczepiłam... do lekarza chyba jutro pojedziemy, bo w poniedziałki jest tam armagedon i przynajmniej godzina opóźnienia.
tylko Tz się trzyma zdrowy
Nie dajcie się

Cytat:
1. Oo nie, biduleńka
2. Masz kochanego synka!
Ja też uważam, że teraz to jest piękny okres. Co dzień nie mogę wyjśćz podziwu jakie mam mądre dziecko, że już tyle potrafi
1.
2.

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Agula, a gdzie to się znikło?

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Wiesz Brumeczku ja mam podobne odczucia, od jakegos tygodnia Borysek tyle rozumie.Dzisiaj np jak jechaliśmu do rodziców, sam zdjał sobie czapke w samochodzie(wczesniej tego nie robił, mowie do niego, Borysku musimy sciagnac czapkę, a on raczki przykłada do główki i ściąga, jaka ja dumna byłam z niego, a jak wracaliśmy wieczorem zrobił to samo). Genialne są nasze dzieci
Genialne
Tymuś ma teraz taki okres (tez już kilka tygodni) że kocha swoje misie, prawie zawsze któregoś tuli lu nosi i na nich ćwiczy to, co ja robię z nim Czyli karmi je, daje pić, ubiera w czapkę, głaszcze, całuje i tańczy z nimi A, i jeszcze im wpsikuje lekarstwo do noska i inhaluje

Cytat:
Napisane przez mme_audrey Pokaż wiadomość
Tak oglądam te projekty domków i rozmyślam... mogłabym żyć w domku jednorodzinnym, ale jedynie gdzieś w środku miasta, w otoczeniu sąsiadów itp. i do tego z megasystem alarmowym strachulec ze mnie straszny
Audrey - jakbym siebie czytała!!! To właśnie odwieczny problem mój i męża - chcemy wielki dom z wielkim ogrodem, ale ... w centrum Warszawy Ja się nie boję, więc nie o to chodzi, ale uwielbiam życie w dużym mieście. Mieszkanie na obrzeżach przeraża mnie z powodu korów (dojazdy) i przede wszystkim izolacji dziecka. Mój brat wybudował piękny, olbrzymi dom 25 km za Warszawą. Mają działkę-marzenia - 2500 m, w lesie prawie i tylko jedni sąsiedzi kawałek dalej. Naprawdę jak z bajki. Ale do najbliższego sklepiku mają 3 km. Do przedszkola/szkoły ok. 5. A liceum to już kilkanaście km dalej. I oczywsicie dzieci można dowozić, ale i tak uważam że są osamotnione. Bo nie wyjdą z kolegami na podwórko, nie umówią sie na szybko, są same... Ja chcę żeby Tymuś miał dużo kolegów "na wyciągnięcie ręki".

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

Biedna jesteś z tymi bólami a jak dziś?
Tymuś genialny

Dziś o niebo lepiej
Stary 2013-01-07, 11:10   #992
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
co do teściów to ja Brumeczku nie umiem pojąć tego ,że oni jako dorośli ludzie nic nie zmieniają w swoim postępowaniu. Wiesz chodzi mi o to ,że człowiek widząć,że coś się nie sprawdza,jest błędne , nie powtarza tego kolejny i kolejny raz . No chyba ,że mają amnezję

Brumku współczuję bólu a to nie przypadkiem przez uszy ? bo pisałaś chyba ,że pobolewały ?

aaa no i padłam z akcji Tymka
mój ostatnio też stwierdził ,że starzy źle sprzątają , wziął ścierkę i wycierał na sucho podłogę i meble
Teściowie tacy ju są. Kiedyś mi jeden pszycholog powiedział, że w zasadzie człowiek może się zmieniać (siebie i swoje postępowanie) gdzieś do 50-tki. Potem już jest niereformowalny. A oni już dawno są po tym wieku

Uszy bolą, faktycznie. Tylko nie wiem, co od czego

Tyemk też ze mną w piątek podłogi mył. Ja mopem, on ścierką do naczyń Zawsze mnie wzrusza ten widok.

W ogóle jest tak, ze on teraz powtarza po mnie każdą czynność, każdy gest. też tak macie?

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
Brumku współczuję bólu głowy...mam nadzieję, że dzisiaj już o wiele lepiej!
a z tym sprzątaniem to u nas to samo. jak zupa na stół kapnie to od razu trzeba powycierać jak tylko zmywarkę otworzę to szybko muszę noże wyciągać bo tak to wszystkie inne sztućce Ala wyciąga. pranie z pralki - to samo
Dzisiaj lepiej

Szkoda że im to kiedyś minie

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Wróciliśmy w sobotę po południu, mnie rozozyła grypa, Lilka całą noc kaszlała, a tż ma chyba grype żołądkową, albo jakieś zatrucie... ogólnie fajnie

Tymek mam wrażenie że sporo słówek zna. I kilka takich mało typowych, które śmiesznie brzmią w ustach roczniaka Np. kropka, jabłko, guziczek
Stary 2013-01-07, 11:23   #993
pieleszka
Wtajemniczenie

witam się z pracy
jejjj jak ciężko tu wysiedzieć po tych 2 tygodniach laby dobrze, że mam zajęcie to jeszcze jakoś leci.
zdrówka dla chorowitków!!!
u nas kaszel po kropelkach nie przechodzi.. poczekam do jutra i ewentualnie znów pójdziemy do pediatry...
co do ząbków - jakoś nie widzę, żeby Hani coś było. paluchy w buzi trzyma odkąd pamiętam. podwyższonej temperatury, bólu i płaczu nie stwierdziłam. więc może będzie bezobjawowo tak było u siostrzenicy TŻ. jej mama to nawet nie wiedziała, kiedy się ząbki kolejne pojawiały w paszczy

piękne macie projekty domków, i piękne kuchnie. mi się marzy moja własna, ale póki co nie ma szans i muszę kucharzyć w maminej co do ewentualnego mieszkania w domku, to tylko w zabudowie szeregowej, w mieście. żadnych domków na peryferiach. ja wygodna jestem jednak

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 11:46   #994
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
W temacie kuchni ja tu w Anglii mam taką - zdjęć kuchni z naszego mieszkanka w Ol. nie mam - :
bardzo mi się podoba
a duże okno to już wogóle bomba

Cytat:
Napisane przez pieleszka Pokaż wiadomość
witam się z pracy
jejjj jak ciężko tu wysiedzieć po tych 2 tygodniach laby dobrze, że mam zajęcie to jeszcze jakoś leci.
u nas kaszel po kropelkach nie przechodzi.. poczekam do jutra i ewentualnie znów pójdziemy do pediatry...
co do ząbków - jakoś nie widzę, żeby Hani coś było. paluchy w buzi trzyma odkąd pamiętam. podwyższonej temperatury, bólu i płaczu nie stwierdziłam. więc może będzie bezobjawowo tak było u siostrzenicy TŻ. jej mama to nawet nie wiedziała, kiedy się ząbki kolejne pojawiały w paszczy

piękne macie projekty domków, i piękne kuchnie. mi się marzy moja własna, ale póki co nie ma szans i muszę kucharzyć w maminej co do ewentualnego mieszkania w domku, to tylko w zabudowie szeregowej, w mieście. żadnych domków na peryferiach. ja wygodna jestem jednak
u nas wieksza częśc zębów przeszła bezobjawowo
i tego Wam życzę
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 11:50   #995
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Agu zdrówka dla Was!

Iustyna zdrówka i dla Was!

Madziulka Twoja kuchnia w porównaniu z moją to ogromna

Brumek super, że dzisiaj lepsze samopoczucie!

Ala ma swoją ukochaną myszkę. pamiętam jak rok temu byłam z Hanią w Ikei i Hania wybrała sobie taką poduszkę serce z rękami, kupowałam dla niej stolik z krzesełkami i właśnie tą mysz dla Ali.
tak jej spasowała, że teraz nie ma bez niej spania. jak gdzieś dłużej autem jedzie to też musi ją w rękach mieć. każdą inną maskotkę z łóżeczka wyrzuca a myszka jest ukochana. aż się boję jak się kiedyś rozleci a już parę razy mało brakowąło żebyśmy ją zgubiły - np. w sklepie i teraz to jej tą mysz zapinam łańcuszkiem od smoczka.

Pieleszko oby ten kaszelek to nic poważnego nie było.
super jak dzieci ząbkują bez objawów.
u nas niestety przy Hani to raptem nie wiem kiedy tylko 1 ząb wyszedł.
wczoraj jak Wam pisała, że Ala w nocy jojcała to popołudniu okazało się, że jedna 3 jej się przebiła i dzisiaj już żadnych pobudek nie było, ale idzie kolejna 3 więc tylko czekać jak znowu będzie horror.

byłyśmy na spacerze, ale fajnie - szkoda tylko, że słońca nie ma.
tylko odruchowo wózek wyciągnęłam a mogłam sanki Ali wyciągnąć. w ogóle to by mi się takie podwójne przydały bo tak to wojna, która ma na sankach jechać a we dwie to jednak się nie mieszczą ;P

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.

Edytowane przez Iwa_iw
Czas edycji: 2013-01-07 o 12:10
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 11:53   #996
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
A projekt mamy taki: http://z500.pl/projekt/Z37.html
Bardzo przyjemny projekt. Z Ciebie to jednak ranny ptaszek jest Aniu. My dzisiaj spałyśmy do 9...

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
1. a co do domu jeszcze to mi się właśnie podoba wielka działa broń Boże zabudowa szeregowa. no jakoś tak mam ;P
teściowie mają dom, działkę 0,5 ha (no, ale aż takiej to bym nie chciała) i jest trochę przestrzeni między domami.
ale jak kiedyś zostałam tam sama no to przyznaję, że miałam trochę stracha - każdy dziwny odgłos powodował, że nasłuchiwałam czy ktoś się po domu nie szwęda
a mają taki dom:

2. http://www.dobredomy.pl/projekt/manuela

tylko pozmieniane trochę bo zamiast garażu mają dodatkowy pokój a garaż wolnostojący
u góry mieszka szwagier z żoną i synkiem i tam mają swoją kuchnię u góry zamiast pralni
i dom jest w połowie podpiwniczony i tam gdzie na parterze jest pom. gosp. to są drzwi do piwnicy a tam w piwnicy piec, pralnia, suszarnia etc.

Aania domek wygląda ciekawie

Dziubek Ala też mało co mówi
3.naśladuje zwierzątka
mówi mama, tata, baba, PEPPA, Miki i mniam mniam
halo to au na przykład
także do mówienia to nam daleko póki co
ad.1
Mamy podobne gusta . My też działkę kupiliśmy dosyć dużą, nie wyobrażam sobie żyć na małej przestrzeni, po prostu się duszę. A do specjalnie strachliwych nie należę. Gdy słyszę hałas po prostu idę sprawdzić co to.
ad.2
Bardzo ładny wizualnie domek.
ad.3
Malwinia dosyć dużo mówi: oprócz podstawowych mama itp. mówi dziadzia, myju, kotek, cia (na ciastko), daj, to, tam, mniam, kuku, oko, kaka (na kaszkę), piciu, lala, nunia (zamiast niunia), minia minia (gdy pytam jak ma na imię), kapeka (na skarpetę), koko (na jajko), kupa, anga (gdy dzwoni telefon), bam, brum. I ogólnie dużo po chińsku .

Iustyna Agula zdrówka życzę.

Malwinka

Edytowane przez DaKaro
Czas edycji: 2013-01-07 o 12:02
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 12:10   #997
83monia
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny, ja też z tym opłacaniem ławek spotkałam się pierwszy raz w parafii u teściów Dla mnie to paranoja. Są dwie trzy listy, na każdą godzinę mszy. Te kartki są przyklejone na ławkach... Moja teściowa ma wykupione miejsce na 3 pierwszych na każdą godzinę, po jednym miejscu Miesięcznie chyba stówka idzie.
u nas co łaska i za rok z gory. tak mysle ze 20-50 zl daja

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 13:14   #998
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Witam w poniedzialek!

Iwa pytalas o operacje Zuzi. Miala normalnie na NFZ w Zeromskim.
A podwojne sanki polecam! To byl nasz pierwszy zimowy zakup, gdy pojawila sie Zuzia.

Zdrowia dla chorych!

Fajne projekty domow U nas to tez w sferze marzen tylko...

aaa obciachalismy Antka maszynka, wyglada jak rekrut
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 13:16   #999
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość

Czy wasze dzieci też tak robią, ze za zabezpieczający płotek wyrzucaja wszyskto co możliwe,? Mój karol wczoraj przebił samego siebie, od bielizny po garnki wynosił i chciał wrzucać na schody.... Co zdązyłam to zabierałam, ale tak mu sie spodobało ze za nim ganiam że uchachany po pachy był.
artur jak byl maly to tak mial. do czasu az rzucił kubek szklany, ktory sie potłukł. tak sie rpzestraszyl ze przestał

Stary 2013-01-07, 13:34   #1000
patik87
Zakorzenienie

Witam!

Weny nie mam na pisanie jak zazwyczaj

Ania ładny projekt, taki prosty bez udziwnień, jest ok.

Pustka .... nie wiem co więcej chciałam napisać..

Brumek ale Cie wzięło, zdrowia. Mnie chyba coś bierze, kicham ciągle. Próbuje zdusić lekami w zarodku.

Zdrówka dla chorowitków!

Madziulka to okno mi sie podoba w kuchni

Aga pokaż rekruta

Wzięłam się za odsmoczkowanie Sary. Noc była bez smoka, a teraz walczy i kwęczy zasnąć nie może... narazie wytrzymuje, nie wiem czy się nie poddam

Co to za plaga chorób? jeszcze świńska grypa, ciągle o nowych przypadkach mówią.
Stary 2013-01-07, 13:47   #1001
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
To i ja sie pochwale. Gadamy coś tam z Agatą i mówie muszę siusiu. Ta laci woła mnie choć, choć. No to ide, ta stoi przy ubikacji pokazuje palcem i mówi zdecydowanym tonem "sikaj"
kinga co rano budzi męża i jak tylko go dobudzi to ciagnie go do drzwi wc i każe mu wchodzic (jeszcze nie mowi co ma robic), po czym rozsiada sie na podnóżku i siedzi z nim tam

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Jeszcze w temacie smoczków. Ja przegapiłam właściwy moment, w wakacje powinnam już wyrzucić smoka bo nie była do niego tak przywiązana. Ale z własnej wygody i lenistwa odłożyłam ten moment na później, i teraz w dzień czasami sara podchodzi do komody i pokazuje na smoczek żeby jej dać. Tak to tylko na noc i do spania, ale to jedno z moich postanowień noworocznych aby zrobić pa pa smoczkowi na zawsze.
ja tez mam takie postanowienie bo kinga najchetniej by sie z "mama" (smoczek) nie rozstawała... no ale stram sie dawac jej go jak najmniejk, chowac przed nia. moze w ten weekend zaczne odsmoczkowanie, mialam w ten, ale bylam nie do zycia tak przeziebiona...

Stary 2013-01-07, 13:49   #1002
Shira_83
Zadomowienie

Bry Kuny

my już raczej zdrowi tfu tfu co by nie zapeszyć

Cytat:
Stronczek nas nie obgada bo u nas już kończył kolędę, obszedł całą wieś Ale gadał że w rodzinie 3 dzieci to obowiązkowo powinno być i za rok jak przyjdzie to będzie nas dopingował

hahah u nas też stary zbok kazał się nam rozmnażać ku chwalę Boga
Cytat:

Wzięłam się za odsmoczkowanie Sary. Noc była bez smoka, a teraz walczy i kwęczy zasnąć nie może... narazie wytrzymuje, nie wiem czy się nie poddam

Co to za plaga chorób? jeszcze świńska grypa, ciągle o nowych przypadkach mówią.
ojjj i też trzeba odsmoczkować małego, ale jeszcze nie mam weny
Stary 2013-01-07, 14:07   #1003
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

U nas kosmetyki to hit Tymuś co i rusz podkrada mi cienie, puder, balsamy, kremy i udaje że ich używa. I dokłądnie wie, co do czego służy. Jak bierze cień to dotyka opakowania (zamkniętego na szczęście i potem plauszkiem koło oka sie maca. Jak krem/balsam to się smaruje po nodze. A jak ja mu smaruję pupę, to on w tym czasie tez bierze maść na paluszek i mi twarz nią smaruje
kinga tez ma jazde na kosmetyki. wacikiem sobie twarz mrzemywa, patyczki wkladalaby do uszu (nie daje jej jednak),udaje ze psika dezodorantem sobie czy mi pod pachami poza tym od niedawna jest jazda na myjy myju. udaje ze myje rece i chce dostac sie do wody i mydła. i gada to swoje miju miju

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Malwinia dosyć dużo mówi: oprócz podstawowych mama itp. mówi dziadzia, myju, kotek, cia (na ciastko), daj, to, tam, mniam, kuku, oko, kaka (na kaszkę), piciu, lala, nunia (zamiast niunia), minia minia (gdy pytam jak ma na imię), kapeka (na skarpetę), koko (na jajko), kupa, anga (gdy dzwoni telefon), bam, brum. I ogólnie dużo po chińsku .
kinga ostatnio tez nawija. umie: mama, tata, artur (atul), to, tam, tu, ku (siku/kupa), kaka, muuu, myju myju, huhu (hau hau ), mniam mniam (miał miał - kot), iaia (troche nieporadnie ale nasladuje konia), ko (oko), taaa, nie, niecie (nie chcę), nie ma, bam, kulka (piłka)

Stary 2013-01-07, 14:46   #1004
SweetAngel1984
Zadomowienie

a moj Igor nic nie mowi tylko tata i baba a jak mowie powiedz mamma to odpowiada NIE pozatym ni huhu.....ale maz tez poxno zaczal mowic wiec moze po tatusiu......

patik,shira - ja odsmoczkowalam juz w maju poprostu ktoregos pieknego dnia schowalam smoczek do szafki i koniec nie ma i juz pierwsze dni byly ciezkie ale tylko przy zasypianiu ale po tygodniu minelo i teraz jak widzi smoka u dzieci to nawet nie wie co to i do czego sluzy

Edytowane przez SweetAngel1984
Czas edycji: 2013-01-07 o 14:48
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 14:48   #1005
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
u nas zaczęło się od kataru a już w nocy wysoka gorączka i kaszel. pisałam, że chce Zuz zaszczepić, prawda? no to sobie zaszczepiłam... do lekarza chyba jutro pojedziemy, bo w poniedziałki jest tam armagedon i przynajmniej godzina opóźnienia.
tylko Tz się trzyma zdrowy
Zdrówka

Cytat:

Audrey - jakbym siebie czytała!!! To właśnie odwieczny problem mój i męża - chcemy wielki dom z wielkim ogrodem, ale ... w centrum Warszawy Ja się nie boję, więc nie o to chodzi, ale uwielbiam życie w dużym mieście. Mieszkanie na obrzeżach przeraża mnie z powodu korów (dojazdy) i przede wszystkim izolacji dziecka. Mój brat wybudował piękny, olbrzymi dom 25 km za Warszawą. Mają działkę-marzenia - 2500 m, w lesie prawie i tylko jedni sąsiedzi kawałek dalej. Naprawdę jak z bajki. Ale do najbliższego sklepiku mają 3 km. Do przedszkola/szkoły ok. 5. A liceum to już kilkanaście km dalej. I oczywsicie dzieci można dowozić, ale i tak uważam że są osamotnione. Bo nie wyjdą z kolegami na podwórko, nie umówią sie na szybko, są same... Ja chcę żeby Tymuś miał dużo kolegów "na wyciągnięcie ręki".
Wiem o czym piszesz, ja to taki typowy mieszczuch. Sama się boję jak ja się na tej wsi zaaklimatyzuję
Chociaż nie ma najgorzej, bo wybudowaliśmy się na wsi (ok 18 km od miejsca gdzie obecnie mieszkamy), a sklep mamy zaraz za ulicą, do przedszkola/podstawówki/gimnazjum ok 1 km. Mamy przychodnię, aptekę, urząd gminy, bank, kilkanaście sklepów, duży market coś jak biedronka, pocztę, restauracje... Do autostrady ok 5 km, z której wjeżdżamy w same centrum miasta.
Więc tak naprawdę Domeczek wszystko ma, a i kolegów też na pewno nie mniej niż w mieście. A do liceum będzie dojeżdżał. Ja mieszkałam w mieście a do liceum dojeżdżałam o innego miasta, bo takie sobie akurat wybrałam

No i wiadomo ceny dziełek w mieście u nas nie do przejścia (dla nas). Na to nas niestety nie stać

Cytat:
Napisane przez pieleszka Pokaż wiadomość
witam się z pracy

U nas tak te pierwsze wyszły nawet nie wiem kiedy Oby u Was było bezobjawowo
I mam nadzieję, że kaszel w końcu minie.
Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
u nas co łaska i za rok z gory. tak mysle ze 20-50 zl daja
U nas jeszcze płaca na jakieś kwiaty, utrzymanie itd... Złodzieje

Cytat:

Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:17   #1006
DaKaro
Zadomowienie

Tez sie powinnam wziac za odsmoczkowanie, ale psychicznie nie jestem na to gotowa .
My tez bedziemy mieszkac na wsi, ale jakos mnie to nie przeraza. Do centrum 10 minut autem. Do przedszkola i szkoly 7 minut piechota, do sklepu tez bliziutko. W sasiedztwie sa dzieci.

Malwinka
Stary 2013-01-07, 15:29   #1007
Kolina
Zadomowienie

hej
ale smętny dzień... my dziś od 6 rano na nogach, małemu nie chciało się spać

z tymi odległościami to jest różnie, patrząc na warszawskie korki i dojazd do szkoły średniej na przykład, to podobną odległość szybciej pokonałabym u siebie (ze wsi do miasta), więc nie zawsze w mieście jest bliżej do wszystkiego, w sensie odległości czy czasu dojazdu

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

odsmoczkowanie - powinno być dość proste, wczoraj zasypiał bez smoka, więc nie jest on niezbędny, zastanawiam się tylko dlaczego już nie zabrałam go definitywnie??
Stary 2013-01-07, 16:51   #1008
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość

aaa obciachalismy Antka maszynka, wyglada jak rekrut
pokaż pokaż

Cytat:

no i jak się skończyło? zasnęła bez smoka?

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
hej

z tymi odległościami to jest różnie, patrząc na warszawskie korki i dojazd do szkoły średniej na przykład, to podobną odległość szybciej pokonałabym u siebie (ze wsi do miasta), więc nie zawsze w mieście jest bliżej do wszystkiego, w sensie odległości czy czasu dojazdu

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

otóż to
przez wakacje mieszkałam z dziewczynami u teściów
u nich do najbliższego sklepu trzeba podjechać autem, ale w miasteczku jest wszystko - szkoły, przedszkole, sklepy, biblioteka
autem trzeba gdzieś 3-4 minuty podjechać i to chyba kwestia przyzwyczajenie i organizacji
na osiedlu mam sklepów w brud
jak mi czegoś braknie to 2 minuty i mam to co chcę a tam jednak trzeba podjechać, ale po 2 tygodniach już byłam zorganizowana bardziej
za to Hanię puściłam koło domu (bramę zamknęłam) i dziecko mogło całymi dniami na zewnątrz siedzieć a w mieście już takiej możliwości nie ma.
wszystko ma plusy i minusy

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

ach Aga podaj mi swoje nazwisko - nie wiem może na PW?
bo w tym tygodniu to raczej TŻ będzie Hanię odbierał a ja rano zaprowadzam to bym może tą sukienkę na bal w szafce Zuzi Ci zostawiła? bo może być tak, że się nie będziemy w tygodniu teraz widziały.
przymierzycie sobie na spokojnie czy dobrano i czy Zuzi się spodoba w ogóle

a i co robicie z feriami? będą dziewczyny chodzić?
a Ty jakoś masz teraz do pracy wrócić tak?

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 18:18   #1009
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Patik, Iwa w załaczniku moj rekrut dla Was z mina aniolka

Iwa tak wracam 1 marca i mam ogromnego dola z tego powodu.
A w ferie dziewczyny maja ferie, to znaczy jada do moich rodzicow, a ja pewnie po tygodniu dojade do nich z Antkiem. Na ostatni taki dluzszy pobyt
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5461.jpg (92,1 KB, 41 załadowań)

Edytowane przez AgaGuernsey
Czas edycji: 2013-01-07 o 18:21
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 18:47   #1010
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
artur jak byl maly to tak mial. do czasu az rzucił kubek szklany, ktory sie potłukł. tak sie rpzestraszyl ze przestał
u mnie nie przejdzie, wykładzine mamy..
A zresztą, może mu przejdzie, przestałam zwracać uwagę, dziś poprawa

Ja mam jakis melancholijny nastrój.
Była u mnie dzisiaj kolezanka w ciązy, wyciagnęłam pierniki, takie wiaderko jak po kilogramowym serze, i dużą czekolade, opracowałyśmy
A ja od początku roku na diecie jestem
Ale dziś na prawdę na nic ochoty nie mam, nawet z małym nie chciało mi sie na spacer wyjsc chociaż pogoda ładna.
Zauważyłam że mój tż zaczyna na mnie działać jak wampir energetyczny i bardzo mnie to martwi. Ale może to chwilowe.

jutro rozbieram choinkę, tż namówił mnie na żywa, najgorszy bląd jaki mogłam popełnić przy małych dzieciach.
Jest tak ususzona już, że jak tylko dotknę to zostaje pusta galąź. Wszedzie pełno igieł. Karolowi podoba się jak się sypie i molestuje ją a Bartek sciąga do ciężarówki i obwozi po całym pokoju.
Stoi od 22, czyli nie wiele ponad 2 tyg. Rodzice też w ten sam dzien swoja ustwaili, a im ani jedna igła jeszcze nie spadła tak się trzyma.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-01-07 o 18:56
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:30   #1011
zanetaa88
Zakorzenienie

No i byłam u lekarza

7 tyd wg Usg i termin na 27.08.2013

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:44   #1012
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
u mnie nie przejdzie, wykładzine mamy..
A zresztą, może mu przejdzie, przestałam zwracać uwagę, dziś poprawa

Ja mam jakis melancholijny nastrój.
Była u mnie dzisiaj kolezanka w ciązy, wyciagnęłam pierniki, takie wiaderko jak po kilogramowym serze, i dużą czekolade, opracowałyśmy
A ja od początku roku na diecie jestem
Ale dziś na prawdę na nic ochoty nie mam, nawet z małym nie chciało mi sie na spacer wyjsc chociaż pogoda ładna.
Zauważyłam że mój tż zaczyna na mnie działać jak wampir energetyczny i bardzo mnie to martwi. Ale może to chwilowe.

jutro rozbieram choinkę, tż namówił mnie na żywa, najgorszy bląd jaki mogłam popełnić przy małych dzieciach.
Jest tak ususzona już, że jak tylko dotknę to zostaje pusta galąź. Wszedzie pełno igieł. Karolowi podoba się jak się sypie i molestuje ją a Bartek sciąga do ciężarówki i obwozi po całym pokoju.
Stoi od 22, czyli nie wiele ponad 2 tyg. Rodzice też w ten sam dzien swoja ustwaili, a im ani jedna igła jeszcze nie spadła tak się trzyma.
wampir energetyczny? czyli jak? rozwiń , ja na dwa sposoby to rozumiem i nie wiem o który Ci chodzi

Aga słodki jest!

Iwa zasnęła, ale po 1,5 h obudziła się z płaczem i jej dałam, no ale i tak nie usneła więc zaraz zabrałam. Teraz na noc usneła też bez bez dopominania się.

Zaneta to fajowsko. Całe lato z brzuchem

Edytowane przez patik87
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:49
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:52   #1013
CrazyMachine
Zadomowienie

Żaneta, czyli znów będziesz wakacyjną mamą
Jeśli chodzi o mieszkanie w domu, to ja mam poglądy niczym Brumek. Z resztą po ślubie mieszkaliśmy trochę na wsi i... w 100% utwierdziłam się w swoich poglądach, z tym że my mieszkaliśmy w miejscu które spokojnie mogło kandydować do miana końca świata. Gdyby jeszcze jakieś udogodnienia jak sklep, ośrodek zdrowia, szkoła ect były bardziej w zasięgu ręki, a raczej nóg to pewnie tak by mi nie przeszkadzało. A tak wszędzie samochodem musiałam jeździć. A teraz jak mała jest chora, to do lekarza spokojnie wózkiem mogę się wybrać.
Jeśli chodzi o mowę naszych dzieciaków to ja osobiście jestem pod wrażeniem Agaty, choć i moja chyba sobie radzi. Myślałam że moja jest sprytna bo umie się przedstawić (imieniem), ale po tym jak w żłobku dziecko z naszej grupy przedstawiło się imieniem i nazwiskiem to padłam.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:00   #1014
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość
Żaneta, czyli znów będziesz wakacyjną mamą
Jeśli chodzi o mieszkanie w domu, to ja mam poglądy niczym Brumek. Z resztą po ślubie mieszkaliśmy trochę na wsi i... w 100% utwierdziłam się w swoich poglądach, z tym że my mieszkaliśmy w miejscu które spokojnie mogło kandydować do miana końca świata. Gdyby jeszcze jakieś udogodnienia jak sklep, ośrodek zdrowia, szkoła ect były bardziej w zasięgu ręki, a raczej nóg to pewnie tak by mi nie przeszkadzało. A tak wszędzie samochodem musiałam jeździć. A teraz jak mała jest chora, to do lekarza spokojnie wózkiem mogę się wybrać.
Jeśli chodzi o mowę naszych dzieciaków to ja osobiście jestem pod wrażeniem Agaty, choć i moja chyba sobie radzi. Myślałam że moja jest sprytna bo umie się przedstawić (imieniem), ale po tym jak w żłobku dziecko z naszej grupy przedstawiło się imieniem i nazwiskiem to padłam.
ja mieszkam na takim końcu świata i szczerze mówiąc nie jest źle a już na pewno wolę to, niż wcześniejsze mieszkanie na 4 piętrze bez windy . Ale fakt - wygnajewo . Za to codziennie mogę iść na spacer dookoła jeziora czy po lasach. Zakupy robimy raz w tygodniu takie duże. Do centrum najbliższego miasta mamy 15 minut. Prawie tak jak z jego jednego końca na drugi. Może nawet szybciej. I co dla mnie najważniejsze - wieś nie jest przelotowa, nie mam przed nosem drogi z tirami. Wieś jest ok 1 km od głównej drogi.

Nie ma: sklepu, poczty, przychodni... No nic nie ma, ale podoba mi się tu .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:01   #1015
DaKaro
Zadomowienie

Zaneta ale trafilas, dzieciaczki beda z tego samego miesiaca .

Musze skoczyc do Tesco po jakies zakupy, w srode jade do rodzicow - pierwszy zjazd w tym roku.

Malwinka
Stary 2013-01-07, 21:05   #1016
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
No i byłam u lekarza

BRAWO!!!Bardzo się cieszę

Witam.
Dzisiaj byliśmy na bioderkach i wszystko ok Mateuszek obsikał body i prawie lekarza( chyba go nie lubi)

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:06   #1017
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
No i byłam u lekarza

super :
Stary 2013-01-07, 21:07   #1018
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Co powiem, to rozumie. Mówię o jakimś przedmiocie, on go przynosi. Choć nigdy go nie uczyłam, co to jest. Genialny wiek u dziecko moim zdaniem
Mnie rozbraja rozwój mowy. Jakiś czas temu uczyliśmy Idę mówić tatuś (mówiła tylko tatu ). Jak załapała tatuŚ, to zaraz sama wymyśliła mamuś, dziadziuś, babuś, kiciuś i uwaga: piciuś (piciu) i misiuś (misiu). Jak jej przeszła faza na "ś" to zaczęła sama odmieniać z "o" na końcu było mamo, tato, a do mojej mamy wołała "babo".
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:10   #1019
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
No i byłam u lekarza

jeszcze raz, bo za szybko się wysłąło...

super
ja i moja siostra jesteśmy z jednego miesiąca (różne lata) i 3 dni róznicy między dniami urodzin, w dzieciństwie imprezy urodzinowe obchodziłyśmy razem

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
BRAWO!!!Bardzo się cieszę

Witam.
Dzisiaj byliśmy na bioderkach i wszystko ok Mateuszek obsikał body i prawie lekarza( chyba go nie lubi)
brawo
Stary 2013-01-07, 21:13   #1020
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
ja i moja siostra jesteśmy z jednego miesiąca (różne lata) i 3 dni róznicy między dniami urodzin, w dzieciństwie imprezy urodzinowe obchodziłyśmy razem

Fajnie

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości