Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-07, 13:35   #4651
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

kathrinaaa z tego co mi wiadomo, to z brzuszka na plecy później, gdzieś koło 6, 7 miesiaca

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Karolina moze wkładaj M. wałeczek z ręcznika pod ramionka, jak leży na brzuszku? Będzie chętniej leżał.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 13:36   #4652
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Ja się ciesze i mam to gdzieś jak was to nie rusza
i dobrze Ja też się cieszyłam jak mała powiedziała MAMA a czy to świadomie czy nie to już najmniejszy szczegół

Katrina, moja mała nauczyła się przewracać z brzucha na plecy jak miała ok. 5,5mc.
Stary 2013-01-07, 13:46   #4653
LadyMagnolia
Rozeznanie

Dzień dobry!
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość

Kasik brawo za męska decyzję. No i kciuki za rekrutację
podpisuje się bod tym rękami i nogami
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Ehh, Wasze dzieci już tyle rzeczy robią ....
a mój nie obraca się, nie "mówi" sylab, nie utrzymuje zabawek w ręku, nie próbuje raczkować, nie siedzi, ba nawet głupie leżenie na brzuszku to wciąż ogromny problem po max 3-4 min zaczynają się spazmy z płaczu Za kilka dni kończy 5 miesięcy...
nie przejmuj się. Antek dopiero nie dawno zaczął się częściej przewracać, a brzuch dalej przeważnie jest be. A gada bardzo bełkocząco. Łapać pewnie zabawki też zaczął później niż inne wątkowe dzieci- może ma po prostu za cięzkie u nas tak było Na siedzenie ma jeszcze czas. To nie wyścigi.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 14:37   #4654
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Młody ma szczeniaczka-uczniaczka. No i opakowanie z niego leżało sobie w pokoju. Moja teściowa doszła do wniosku, że młody kojarzy opakowanie ze szczeniaczkiem. I taka podjarana przyszła do mnie i mi mówi, że mały wie, że to pudełko ze szczeniaczka bo patrzy się na nie, a później na niego. I chyba jest na mnie zła bo jej powiedziałam, że to niemożliwe żeby to kojarzył w ten sposób. Poza tym przenosi wzrok z pudełka na szczeniaczka bo leżą blisko siebie i między nimi nie ma żadnych innych zabawek. Kocham to moje dziecko ponad wszystko ale jestem realistką i wiem, że jest za mały na kojarzenie pewnych faktów. A już na pewno pudełka z zabawką bo nigdy nie widział szczeniaczka w pudełku tylko wyciągniętego z niego.
No widzisz jakiego masz zdolnego syna I pamiętaj: teściowa zawsze wie najlepiej To jest tak jak z moją teściową, która jest przekonana, że mała reaguje na swoje imię. I to już od dobrych 3 miesięcy. Na nic zdają się tłumaczenia, że to jeszcze nie możliwe. Teściówka wie lepiej.

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

A tak w ogóle co tu dzisiaj taka cisza? Jak ja mam czas na wizaż to tu taki spokój Chociaż pewnie przez to, że Agunia dzisiaj zaczyna pracę. O ile dobrze kojarzę poniedziałki.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 14:47   #4655
pumas
Zakorzenienie

Hej. Wpadlam zobaczyc co u was. Siadlam na chwile zdala od papierow, a mam tyle pracy , ze moje wyjscie za 1,15 to niedobry pomysl
Phdwao, ja bym brala 600d. Roznica w cenie zadna a to w koncu model wyzszy. Bedziesz zadowolona.
Linka, moja tez nie zawsze wyciaga raczke i tak lezy jak wykret
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:03   #4656
agunia82
Zakorzenienie

Heloł
Przeżyłam pierwszy dzień po powrocie do pracy Nie było tak źle jak myślałam, chociaż potrzebuję jeszcze chwilę czasu, żeby się wdrożyć we właściwy rytm. A do tego Luśka akurat dzisiaj stwierdziła, że musi zacząć poznawać te zakamarki, w których jeszcze nie była i co chwila musiałam za nią ganiać (bo ja z domu pracuje).
Poza tym zostawiłam jej otwarte pudełko z zabawkami i się co chwila do niego dobiera i sobie zabawki wyciąga teraz właśnie urządziła ryk, bo jednej nie może wyjąć

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
dziewczyny moja mała ciągle przewraca się na brzuszek ale efekt jest taki, że leży na brzuszku z jedną rączką przyciśniętą swoim ciałem. I tak za każdym razem
pokaż jak wyciągnąć, a najlepiej pomagaj jej się tak przekręcać, żeby nie lądowała na ręce. Powinna szybko załapać co i jak

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość

A tak w ogóle co tu dzisiaj taka cisza? Jak ja mam czas na wizaż to tu taki spokój Chociaż pewnie przez to, że Agunia dzisiaj zaczyna pracę. O ile dobrze kojarzę poniedziałki.
hehe tak, dobrze

no to Luśka rozpracowała, że na czworakach da się podnieść jedną rękę do góry. To może chce któraś obstawić, kiedy zacznie się prawdziwe raczkowanie?
a teraz bije psa smoczkiem

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2013-01-07 o 15:24
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:29   #4657
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Phdwao, ja bym brala 600d. Roznica w cenie zadna a to w koncu model wyzszy.
aaa kupie go dzis
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:29   #4658
KarolinaPW
Zadomowienie

Dziewczyny napisałam poradnik o pielęgnacji ząbków, Nadalka go umieści na 1 stronie

Jak dbać o ząbki naszych pociech

1. Zdrowie zębów rodziców
Pierwsza kluczowa sprawa to zdrowie naszych zębów. Próchnica jest chorobą zakaźną, która przenosi się najczęściej z rodziców na dziecko
-utrzymujmy więc nasze zęby i dziąsła we wzorowym stanie, wizyty u dentysty co pół roku, nawet gdy się nic nie dzieje, regularne profesjonalne usuwanie kamienia i osadu, szczotkowanie i nitkowanie zębów powinno być naszą regułą
-unikajmy całowania dziecko w usta, oblizywanie sztućców, smoczków dziecka jest zakazane

2. Dojrzewanie ząbków mlecznych
Należy sobie uświadomić, że ząbki naszego dziecka wyrzynając się w buzi dziecka są dojrzałe, czyli twarde i zmineralizowane tylko w 30% (ich dojrzewanie odbywa się już w jamie ustnej) dlatego są niesamowicie podatne na próchnicę, dużo bardziej niż u nas dorosłych.

3. Higiena i pielęgnacja
Dbanie o jamę ustną dziecka zaczynamy od urodzenia, nawet jeśli na ząbki trzeba poczekać jeszcze wiele miesięcy.
- oczyszczamy dziąsła i język dziecka gazikiem nawiniętym na palec i zmoczonym w naparze rumianku (należy zwrócić uwagę, ze rumianek jest czynnikiem uczulającym, więc uważnie obserwujemy dziecko po pierwszej aplikacji) lub przegotowanej wody. Alternatywą dla gazika jest taka rękawica- króliczek
Idealnie byłoby oczyszczać kilka razy dziennie, ale wiadomo, że jest to trudne, najważniejsze jest czyszczenie przed snem.
-kiedy zbliża się czas ząbkowania możemy zacząć wprowadzać delikatne masaże dziąsełek za pomocą szczoteczek edukacyjnych
Takie szczoteczki dajemy też dziecku do zabawy przygotowując je do przyszłych manipulacji prawdziwą szczoteczką
- gdy nasza pociecha ma już pierwsze ząbki oczyszczamy ząbki za pomocą
*szczoteczki silikonowej na palec lub
*szczoteczko gryzaczka lub
* szczoteczki z włosiem z przedziału 0-2, choć tą szczoteczkę polecałabym kiedy już ząbków jest więcej
* nadal stosujemy przegotowaną wodę, napar z rumianku lub specjalną pastę dla niemowląt
Na typową pastę dla dzieci przyjdzie czas po pierwszych urodzinach dziecka, ale stosujemy jej bardzo mało, tyle co paznokieć dziecka i zawsze wcieramy pastę we włosie szczoteczki- dzieci nie potrafią płukać ust, więc zmniejszamy w ten sposób ryzyko połknięcia pasty, zwłaszcza, że te dziecięce pasty mają bardzo kuszące smaki
-bezzębne partie dziąseł nadal czyścimy gazikiem
-staramy się oczyszczać ząbki dziecka po posiłkach i ZAWSZE przed snem

4. Dieta
-Kiedy dziecko ma już pierwsze ząbki nie jest korzystne karmienie go w nocy. Nocą wydzielanie śliny oraz ruchy policzków i warg- naturalnych oczyszczaczy jest znikome, więc to co jest na zębach niszczy je całą noc. Jedynymi płynami które nie szkodą zębom w nocy jest woda i mleko kobiece. Dobrze jest nakarmić dziecko przed snem gęstą kaszką, oczyścić zęby i położyć spać, mniejsze jest prawdopodobieństwo, że obudzi się na jedzenie po sytym posiłku.
- niedopuszczalne jest zasypianie z butelką, nie pozwalajmy dziecku trzymać butelki bez naszego nadzoru a po karmieniu zabierajmy ją. Nie powinniśmy jej traktować jako usypiacza/uspokajacza, bo to krótka droga do próchnicy butelkowej Zasypianie dziecka z butelką stwarza również ryzyko infekcji ucha.
-absolutnie zakazane jest moczenie smoczków w słodzonej wodzie czy miodzie to zabójcze dla zdrowia zębów mlecznych
- kiedy dziecko już pewnie siedzi powinno zacząć pić z kubka a butelkę należy stopniowo lecz konsekwentnie odstawiać. Dziecko w wielu 11 miesięcy nie powinno już pić z butelki.
- nie dosładzajmy herbatek, soków czy wody. Dziecko nieprzyzwyczajone do sztucznie słodkiego smaku nie będzie się go domagać w przyszłości i nie stwarzamy dodatkowego zagrożenia próchnicą oraz otyłością
-unikajmy pokarmów słodkich i oblepiających zęby: lepkich słodyczy tj toffi, żelków, batoników, płatków smakowych ( zawierają gigantyczne ilości cukru), masła orzechowego, nutelli, słodkich napoi, soków przecierowych typu Kubuś, chipsów, chrupek kukurydzianych (są bardzo niebezpieczne dla młodych ząbków, bardzo oblepiają zęby i zawierają ukryty cukier)
tzw.wody smakowe to też sporo cukru i kalorii
-dobrymi przekąskami są owoce i warzywa pokrojone w słupki, skórki chleba, dla starszych dzieci suszone owoce, pestki i orzechy
- dobrym napojem jest woda, starszym dzieciom można ją dosmaczyć plasterkami cytryny, pomarańczy lub listkami mięty, soki zawsze rozcieńczajmy przynajmniej 1:1
- sami bądźmy dobrym przykładem dla dziecka i odżywiajmy się zdrowo, dziecko nie będzie jadło
warzyw i piło wody jeśli jego rodzice pochłaniają chipsy z colą

5. Nawyki
Ssanie kciuka czy języka na pewnym etapie rozwoju jest naturalne. Niemowlę ma wielki odruch ssania, który zaspokajają często w ten sposób. Naturalnie zaspokaja tę potrzebę ssąc pierś, ale nie zawsze jest to możliwe. Dobrym rozwiązaniem jest smoczek ortodontyczny, który wymusza prawidłowe ruchy żuchwy i stymuluje jej rozwój, jest też łatwiejszy w odstawieniu. Kiedy pojawiają się ząbki należy stopniowo oduczać dziecko ssania smoczka. Ssanie kciuka czy języka powyżej roku wymaga konsultacji lekarza stomatologa lub ortodonty.

6. Dziecko w gabinecie
Około pierwszych urodzin dziecko powinno pojawić się w gabinecie stomatologicznym. Lekarz obejrzy zęby dziecka, wyłapie ewentualne problemy, porozmawia na temat profilaktyki fluorkowej, rozwieje wątpliwości dotyczące diety czy pielęgnacji jamy ustnej dziecka. Aby przygotować dziecko to takiej wizyty należy od czasu do czasu oglądać buzię dziecka zakładając rękawiczki jednorazowe aby dziecko przyzwyczaiło się do dotyku lekarza, ćwiczymy z dzieckiem szerokie otwieranie buzi i liczenie ząbków, o wizycie mówimy jak o wesołej, fajnej przygodzie.
-ok 2-3 lat prowadzimy dziecko do gabinetu na wizytę adaptacyjną z prawdziwego zdarzenia, tzn na taką podczas której lekarz pokazuje dziecku wszystkie sprzęty, opowiada do czego służą, dziecko może wszystkiego dotknąć i pobawić się w gabinecie. Wcześniej nie ma to sensu, gdyż dziecko jest za małe, nie ogarnie przekazywanych informacji i nie skorzysta z takiej wizyty.
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

Edytowane przez KarolinaPW
Czas edycji: 2013-01-07 o 18:21
KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:34   #4659
agunia82
Zakorzenienie

Karolina świetna robota

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:36   #4660
Linka25
Zakorzenienie

Karolina
Stary 2013-01-07, 15:36   #4661
phdwao
Zakorzenienie

kurna chciałam zrobic obiad i piersi z kurczaka tak smierdza ze czuje przez zatkany nos, musze wygrzebac jakies mrozonki
Stary 2013-01-07, 15:37   #4662
Mandragorrka
Zakorzenienie

Jakiś czas temu kupiłam małej w Tesco komplet pajacyków w rozmiarze 74. Przed chwilą je otworzyłam. Jakie one są wielkie A przecież dopiero co moje dziecię było takie malutkie...

Stary 2013-01-07, 15:39   #4663
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny napisałam poradnik o pielęgnacji ząbków, Nadalka go umieści na 1 stronie

Jak dbać o ząbki naszych pociech

1. Zdrowie zębów rodziców
Pierwsza kluczowa sprawa to zdrowie naszych zębów. Próchnica jest chorobą zakaźną, która przenosi się najczęściej z rodziców na dziecko
-utrzymujmy więc nasze zęby i dziąsła we wzorowym stanie, wizyty u dentysty co pół roku, nawet gdy się nic nie dzieje, regularne profesjonalne usuwanie kamienia i osadu, szczotkowanie i nitkowanie zębów powinno być naszą regułą
-unikajmy całowania dziecko w usta, oblizywanie sztućców, smoczków dziecka jest zakazane

2. Dojrzewanie ząbków mlecznych
Należy sobie uświadomić, że ząbki naszego dziecka wyrzynając się w buzi dziecka są dojrzałe, czyli twarde i zmineralizowane tylko w 30% (ich dojrzewanie odbywa się już w jamie ustnej) dlatego są niesamowicie podatne na próchnicę, dużo bardziej niż u nas dorosłych.

3. Higiena i pielęgnacja
Dbanie o jamę ustną dziecka zaczynamy od urodzenia, nawet jeśli na ząbki trzeba poczekać jeszcze wiele miesięcy.
- oczyszczamy dziąsła i język dziecka gazikiem nawiniętym na palec i zmoczonym w naparze rumianku (należy zwrócić uwagę, ze rumianek jest czynnikiem uczulającym, więc uważnie obserwujemy dziecko po pierwszej aplikacji) lub przegotowanej wody. Alternatywą dla gazika jest taka rękawica- króliczek
Idealnie byłoby oczyszczać kilka razy dziennie, ale wiadomo, że jest to trudne, najważniejsze jest czyszczenie przed snem.
-kiedy zbliża się czas ząbkowania możemy zacząć wprowadzać delikatne masaże dziąsełek za pomocą szczoteczek edukacujnych
Takie szczoteczki dajemy też dziecku do zabawy przygotowując je do przyszłych manipulacji prawdziwą szczoteczką
- gdy nasza pociecha ma już pierwsze ząbki oczyszczamy ząbki za pomocą
*szczoteczki silikonowej na palec lub
*szczoteczko gryzaczka lub
* szczoteczki z włosiem z przedziału 0-2, choć tą szczoteczkę polecałabym kiedy już ząbków jest więcej
* nadal stosujemy przegotowaną wodę, napar z rumianku lub specjalną pastę dla niemowląt
Na typową pastę dla dzieci przyjdzie czas po pierwszych urodzinach dziecka, ale stosujemy jej bardzo mało, tyle co paznokieć dziecka i zawsze wcieramy pastę we włosie szczoteczki- dzieci nie potrafią płukać ust, więc zmniejszamy w ten sposób ryzyko połknięcia pasty, zwłaszcza, że te dziecięce pasty mają bardzo kuszące smaki
-bezzębne partie dziąseł nadal czyścimy gazikiem
-staramy się oczyszczać ząbki dziecka po posiłkach i ZAWSZE przed snem

4. Dieta
-Kiedy dziecko ma już pierwsze ząbki nie jest korzystne karmienie go w nocy. Nocą wydzielanie śliny oraz ruchy policzków i warg- naturalnych oczyszczaczy jest znikome, więc to co jest na zębach niszczy je całą noc. Jedynymi płynami które nie szkodą zębom w nocy jest woda i mleko kobiece. Dobrze jest nakarmić dziecko przed snem gęstą kaszką, oczyścić zęby i położyć spać, mniejsze jest prawdopodobieństwo, że obudzi się na jedzenie po sytym posiłku.
- niedopuszczalne jest zasypianie z butelką, nie pozwalajmy dziecku trzymać butelkę bez naszego nadzoru a po karmieniu zabierajmy ją. nie powinniśmy jej traktować jako usypiacza/uspokajacza bo to krótka droga do próchnicy butelkowej Zasypianie dziecka z butelką stwarza również zagrożenie infekcji ucha.
-absolutnie zakazane jest moczenie smoczków w słodzonej wodzie czy miodzie to zabójcze dla zdrowia zębów mlecznych
- kiedy dziecko już pewnie siedzi powinno zacząć pić z kubka a butelkę należy stopniowo lecz konsekwentnie odstawiać. Dziecko w wielu 11 miesięcy nie powinno już pić z butelki.
- nie dosładzajmy herbatek, soków czy wody. Dziecko nieprzyzwyczajone do sztucznie słodkiego smaku nie będzie się go domagać w przyszłości i nie stwarzamy dodatkowego zagrożenia próchnicą oraz otyłością
-unikajmy pokarmów słodkich i oblepiających zęby: lepkich słodyczy tj toffi, żelków, batoników, płatków smakowych ( zawierają gigantyczne ilości cukru), masła orzechowego, nutell słodkich napoi, soków przecierowych typu Kubuś, chipsów, chrupek kukurydzianych (są bardzo niebezpieczne dla młodych ząbków, bardzo oblepiają zęby i zawierają ukryty cukier)
tzw.wody smakowe to też sporo cukru i kalorii
-dobrymi przekąskami są owoce i warzywa pokrojone w słupki, skórki chleba,dla starszych dzieci suszone owoce, pestki i orzechy
- dobrym napojem jest woda, starszym dzieciom można ją dosmaczyć plasterkami cytryny, pomarańczy lub listkami mięty, soki zawsze rozcieńczajmy przynajmniej 1:1
- sami bądźmy dobrym przykładem dla dziecka i odżywiajmy się zdrowo, dziecko nie będzie jadło
warzyw i piło wody jeśli jego rodzice pochłaniają chipsy z colą

5. Nawyki
Ssanie kciuka czy języka na pewnym etapie rozwoju jest naturalne. Niemowlę ma wielki odruch ssania, który zaspokajają często w ten sposób. Naturalnie zaspokaja tę potrzebę ssąc pierś, ale nie zawsze jest to możliwe. Dobrym rozwiązaniem jest smoczek ortodontyczny który wymusza prawidłowe ruchy żuchwy i stymuluje jej rozwój, jest też łatwiejszy w odstawieniu. Kiedy pojawiają się ząbki należy stopniowo oduczać dziecko ssania smoczka. Ssanie kciuka czy języka powyżej roku wymaga konsultacji lekarza stomatologa lub ortodonty.

6. Dziecko w gabinecie
Około pierwszych urodzin dziecko powinno pojawić się w gabinecie stomatologicznym. Lekarz obejrzy zęby dziecka, wyłapie ewentualne problemy, porozmawia na temat profilaktyki fluorkowej, rozwieje wątpliwości dotyczące diety czy pielęgnacji jamy ustnej dziecka. Aby przygotować dziecko to takiej wizyty należy od czasy do czasu oglądać buzię dziecka zakładając rękawiczki jednorazowe abu dziecko przyzwyczaiło się do dotyku lekarza, ćwiczymy z dzieckiem szerokie otwieranie buzi i liczenie ząbków, o wizycie mówimy jak o wesołej, fajnej przygodzie.
-ok 2-3 lat prowadzimy dziecko do gabinetu na wizytę adaptacyjną z prawdziwego zdarzenia, tzn na taką podczas której lekarz pokazuje dziecku wszystkie sprzęty, opowiada do czego służą, dziecko może wszystkiego dotknąć i pobawić się w gabinecie. Wcześniej nie ma to sensu, gdyż dziecko jest za małe, nie ogarnie przekazywanych informacji i nie skorzysta z takiej wizyty.
Dzięki U nas czyszczarnie jest trudne, bo ostatnio Antek zasypia tylko przy piersi.
Musimy mu od nowa rytuał zasypiania okładać.
Dopiero co mi się udalo zapanować nad moimi piersiami, ą to rozwaliło cały schemat dnia.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:40   #4664
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Jakiś czas temu kupiłam małej w Tesco komplet pajacyków w rozmiarze 74. Przed chwilą je otworzyłam. Jakie one są wielkie A przecież dopiero co moje dziecię było takie malutkie...

Ja wczoraj przyłożyłam do małej pajacyka, którego nosiła po urodzeniu, to teraz mógłby być jedynie spodniami bo taką mniej więcej ma długość jak jej spodnie
Stary 2013-01-07, 15:42   #4665
phdwao
Zakorzenienie

Karolina dobra robota, dziekujemy

Mandi co powiesz, ze my z 74 pajacyków już wyrośliśmy?
Stary 2013-01-07, 15:42   #4666
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

brawo Karolina
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:42   #4667
wvictoria
Wtajemniczenie

Karolina, dobra robota dziękuję

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 15:44   #4668
Mandragorrka
Zakorzenienie

KarolinaPW jesteś bezcenna Super poradnik, mam zamiar często korzystać z tych rad i mam nadzieję, że moje dziecko będzie mieć zdrowe zęby

Cytat:

Ja wczoraj przyłożyłam do małej pajacyka, którego nosiła po urodzeniu, to teraz mógłby być jedynie spodniami bo taką mniej więcej ma długość jak jej spodnie
Hehe też pomyślałam, żebym przymierzyć z jakimś pierwszym pajacykiem. Ale na myśleniu się skończyło, bo te małe ciuszki mam pochowane na dnie szafy.

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Mandi co powiesz, ze my z 74 pajacyków już wyrośliśmy?
Hehe bo wiesz Twoje dziecię jest starsze

Stary 2013-01-07, 15:49   #4669
wvictoria
Wtajemniczenie

Dziewczyny, ile śpią Wasze dzieci? Bo u mnie dziś dzień wygląda tak:
- wczoraj poszedł spać ok. 20 i w sumie spał do 6 (w nocy się kręcił na jedzenie ale nie liczę tego bo karmienie trwało 15 min).
- zasnął znowu ok. 6.30 i spał do 8.00
- obudził się i pobawiliśmy się do ok. 9.30 kiedy to poszedł spać i spał do 11.00
- pobudka, pobawiliśmy się do ok. 12.30 i znowu poszedł spać.
- kolejna pobudka o 14.00 i teraz znowu śpi gdzieś od jakichś 30 min.
Czyli do tej pory na 20 godzin przespał ok. 15.5 h. Wydaje mi się, że to bardzo dużo. Generalnie to u niego zwykle jest tak, że się bawi 1,5-2h i później idzie spać na ok. 1,5h.

Stary 2013-01-07, 15:54   #4670
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

Hehe bo wiesz Twoje dziecię jest starsze
no tak

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
- wczoraj poszedł spać ok. 20 i w sumie spał do 6 (w nocy się kręcił na jedzenie ale nie liczę tego bo karmienie trwało 15 min).
- obudził się i pobawiliśmy się do ok. 9.30 kiedy to poszedł spać i spał do 11.00
Czyli do tej pory na 20 godzin przespał ok. 15.5 h. Wydaje mi się, że to bardzo dużo. Generalnie to u niego zwykle jest tak, że się bawi 1,5-2h i później idzie spać na ok. 1,5h.
czekaj policzymy 20-6.30, 9-10, 12-13, 15-16 = 13,5h bywa ze drzemke ma dłuższą więc ok 14h dziennie
Stary 2013-01-07, 15:59   #4671
wanilllka82
Wtajemniczenie

jestem ale nie mam nic ciekawego do napisania
Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ja już kilka razy pisałam że u nas kiepsko, co noc jest 6 pobudek, czasem na jedzenie czasem na picie, kaszka na noc, smoczek, kołysanie na rękach i w wózku, spanie z nami - nic nie pomaga, nie mam już pomysłu jak to zmienić
Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Moje dziecko wczoraj powiedziało MAMA
Mała marudzi i małż się jej pyta kto cie ma wziąść, mama czy tata? a ona mówi "mama"
przypadkowo czy nie super czekam na tą chwilę mimo że "mamo" słyszę kilkanaście razy dziennie

Cytat:

Ehh, Wasze dzieci już tyle rzeczy robią ....
a mój nie obraca się, nie "mówi" sylab, nie utrzymuje zabawek w ręku, nie próbuje raczkować, nie siedzi, ba nawet głupie leżenie na brzuszku to wciąż ogromny problem po max 3-4 min zaczynają się spazmy z płaczu Za kilka dni kończy 5 miesięcy...
mój tez nie mówi sylab a niby juz powinien, nie próbuje raczkować nawet nie pełza, kręci się tylko w kółko, nie każde dziecko rozwija się książkowo, spróbuj mu podkładac małą poduszeczkę albo zwinięty ręcznik, my tak zaczynaliśmy
Cytat:
proponuje je wyprać bo one się w praniu kurczą i wcale nie są takie ogromne, tez kupuje te bodziaki z tesko i w tym momencie używam rozmiaru 80 i wcale nie jest za duży

Karolina świetna robota !!!wcale się nie zdziwię jeśli ten poradnik powędruje po innych mamusiowych wątkach

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
akurat jestem na bierząco w tym temacie bo codziennie zapisuję, w nocy przesypia 11 max 12 h a w ciągu dnia 3 -3,5 h w dwóch drzemkach, na dobę wychodzi 14 - 15h
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 16:02   #4672
Linka25
Zakorzenienie

Vwictoria, u nas jest tak: 22-8 czyli 10 h przerwa nocna, a w ciągu dnia 3 drzemki po godzinie czyli tak jak u phdwao około 13 h na dobę snu. Kiedyś było troszkę więcej, około 15 h.
Stary 2013-01-07, 16:06   #4673
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie się nad tym nie zastanawiałam. Śpi trochę w dzień, ale ile to nie mam pojęcia. Jutro sobie zapiszę, to będę wiedzieć.

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
proponuje je wyprać bo one się w praniu kurczą i wcale nie są takie ogromne, tez kupuje te bodziaki z tesko i w tym momencie używam rozmiaru 80 i wcale nie jest za duży
Ale Twój synuś jest dużym chłopcem więc nie dziwi rozmiar 80. U nas na razie z tescowskich pajaców i bodziaków jest używany rozmiar 68, więc 74 się nada.

Stary 2013-01-07, 16:11   #4674
wvictoria
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny
Ja go dziś obserwuję i widzę, że po ok. 1,5 h zabawy jest zmęczony. Zaczyna się tarcie oczu, ziewanie... kładę go do łóżeczka i zasypia w ciągu 5 minut. No i budzi się po ponad godzinie (najczęściej 1,5h) zadowolony i chętny do zabawy. Nie ma temp. ani nic takiego. Ja to nie wiem bo mnie się wydaje, że dużo śpi. Nawet biorąc poprawkę na to, że kwestię spania ma po moim mężu, który mógłby spać po 15h cały czas a i tak za godzinę usnąłby ponownie.
Nie ma co panikować, prawda?

Stary 2013-01-07, 16:15   #4675
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny
Ja go dziś obserwuję i widzę, że po ok. 1,5 h zabawy jest zmęczony. Zaczyna się tarcie oczu, ziewanie... kładę go do łóżeczka i zasypia w ciągu 5 minut. No i budzi się po ponad godzinie (najczęściej 1,5h) zadowolony i chętny do zabawy. Nie ma temp. ani nic takiego. Ja to nie wiem bo mnie się wydaje, że dużo śpi. Nawet biorąc poprawkę na to, że kwestię spania ma po moim mężu, który mógłby spać po 15h cały czas a i tak za godzinę usnąłby ponownie.
Nie ma co panikować, prawda?
oczywiście ze nie ma, ciesz się:P a czemu uważasz ze to za dużo?
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 16:17   #4676
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
u nas
20.30-5 6.30-8.00
11-13.30
14.30-16.30 to tak na oko

chyba 14,5h na dobę. o ile dobrze poilczyłam.
Stary 2013-01-07, 16:19   #4677
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
oczywiście ze nie ma, ciesz się:P a czemu uważasz ze to za dużo?
Bo mi się wydaje, że dziś to cały czas śpi Ale poza tym nie ma nic niepokojącego - je ładnie, jest zadowolony, uśmiechnięty...

Stary 2013-01-07, 16:20   #4678
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Mój K. to raczej leniwe stworzenie. Na brzuszek się nie chciał przekręcać. Ale dostał od ciotek taką zabawkę:
http://jpmax.pl/product-pol-46-CHOWA...MILY-PLAY.html
I jest nią oczarowany. Jak go położę na brzuchu i jeżdżą przed nim te zwierzątka to zapomina, że leży na brzuchu i próbuje się do nich dostać. No i na brzuszek też się za nimi zaczął przekręcać - kładłam go na plecach i jeździłam tym, a później przesuwałam za głowę. Aż w końcu się zaczął za nimi przekręcać na brzuch
Może zakupię to cudo, ale już i śpiewałam, tańczyłam, wygłupiałam się , machałam czym się tylko da a on nie zapomina, że nie chce leżeć na brzuchu, więc sobie za wiele nie obiecuję
Cytat:
Karolina moja obracać zaczęła sie na pewno nie wcześniej niż w skończonym 5 miesiacu. A M. odwraca sie na boczki?
Moja też nie siedzi, nie próbuje raczkować. A jest starsza. Z rzeczy które wymieniłaś tylko na nie trzymacie zabawek zwróciłam uwagę. A jak sie bawi zabawkami?
Jak wiszą nad nim to je trąca, ale jak leżą obok nie weźmie do ręki, jak mu podaję wypuszcza
Cytat:
Masz bardziej oporny egzemplarz, ale w końcu wszystkiego się nauczy Mama kiedyś mi opowiadała, że z moim bratem tak było. Nie znam szczegółów, ale chodzi o to, że dzieciaki w jego wieku już obracały się na brzuszek/siedziały/ząbkowały/raczkowały/chodziły itp a on nic. Wszystkie czynności załapał dużo później niż okoliczne dzieciaki. Ale się nauczył i teraz (a jest już dorosłym facetem) jest z nim wszystko w porządku.
Nie zamartwiaj się, mały na pewno da sobie radę.
Mój mąż nie mówił nic do 2 rż, mam nadzieję, że mały nie będzie tak oporny
Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
nie przejmuj się. Antek dopiero nie dawno zaczął się częściej przewracać, a brzuch dalej przeważnie jest be. A gada bardzo bełkocząco. Łapać pewnie zabawki też zaczął później niż inne wątkowe dzieci- może ma po prostu za cięzkie u nas tak było Na siedzenie ma jeszcze czas. To nie wyścigi.

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Dzięki U nas czyszczarnie jest trudne, bo ostatnio Antek zasypia tylko przy piersi.
Musimy mu od nowa rytuał zasypiania okładać.
Dopiero co mi się udalo zapanować nad moimi piersiami, ą to rozwaliło cały schemat dnia.
Wg mnie lepiej jest wcześniej przyzwyczajać, żeby potem nie mieć problemów. Ale jak wyżej napisałam pierś nie jest groźna jak butelka
Cytat:
Noc od 21-22 do 8 mniej więcej z jedną pobudką lub dwiema na jedzenie. W dzień sen na dworze 12-15 czasem dłużej i mała drzemka 45 min do godziny ok 17-18. Ostatnio mam problem z tą popołudniową drzemką bo nie może/nie umie zasnąc i jest strasznie marudny
Cytat:
mój tez nie mówi sylab a niby juz powinien, nie próbuje raczkować nawet nie pełza, kręci się tylko w kółko, nie każde dziecko rozwija się książkowo, spróbuj mu podkładac małą poduszeczkę albo zwinięty ręcznik, my tak zaczynaliśmy
A gdzie ten ręcznik podkładać?
--------------------------

Dzięki dziewczyny, mam nadzieję, ze poradnik się przyda
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 16:20   #4679
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
u nas
20.30-5 6.30-8.00
11-13.30
14.30-16.30 to tak na oko

chyba 14,5h na dobę. o ile dobrze poilczyłam.
Czyli sobie wkręcam

Teraz jeszcze śpi ale jak się obudzi pewnie przed 17 to już nie będzie spał aż do pójścia spać na noc.

Stary 2013-01-07, 16:22   #4680
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
w sumie się nad tym nie zastanawiałam. Śpi trochę w dzień, ale ile to nie mam pojęcia. Jutro sobie zapiszę, to będę wiedzieć.

Ale Twój synuś jest dużym chłopcem więc nie dziwi rozmiar 80. U nas na razie z tescowskich pajaców i bodziaków jest używany rozmiar 68, więc 74 się nada.
Bartek śpi ok 15 h na dobę, ale zdarzały mu się i dni śpiocha, kiedy spał nawet 18h.

A co do tych tescowych ciuszków my zakładamy pajace na 74 i są przyszydługawe, a z kolei body w tym samym rozmiarze są na styk na długość.

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości