|
|
#2761 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
ja to chyba choruję na pracę, jak tylko do niej wracam zaczynam się źle czuć.
od wczoraj coś mnie boli z tyłu myślę, że mnie przewiało czy coś i czasami mam potworny kaszel oby to nie były zalążki grypy |
|
|
|
#2762 |
|
Zakorzenienie
|
Co do spiworkow - moja nigdy w nich nie spala. Zawsze pod kolderka (cieniutka). Wiec u mnie by sie nie sprawdzil. Co do lozeczek, my mamy turystyczne juz z przewijakiem, baldachimem i moskitiera, ale nigdy tych rzeczy nie uzywalam. Owszem baldachim na poczatku byl, ale tylko kurz zbieral, wiec go zdjelam, przewijaka nigdy nie uzywalam i moskitiery tez. Za to z lozeczka tusytycznego jestem mega zadowolona i nie zamienialabym go na zadne inne. Gdzie bysmy nie niecjahli na noc, zabieramy je ze soba, bo mala sie wysypia i my rowniez.
ogarnelam chalupke i odpoczywam. Przed tym jak odbiore Mery musze jechac do biblioteki po cos do czytania, bo nie mam juz co czytac. anulka ten wozek bardzo podobny do navingtona, zreszta graco tez ma podobny styl. lilith lipa z tym USG, wiem jak to jest jak sie nie mozesz doczekac, az zobaczysz malucha. U mnie TZ ma isc ze mna teraz na wizyte, bo sie oburzyl ostatnio, ze mu nie powiedzialam kiedy mam i nie mogl zalatwic wolnego, lub zamienic sie na inna zmiane.
|
#2763 |
|
Zakorzenienie
|
mi się też śpiworki nie podobają, mam wrażenie, że one ograniczają ruchy nogami i w ogóle.
poza tym nie wyobrażam sobie, żeby w lipcu czy sierpniu łądować dziecko do śpiwora. |
|
|
|
#2764 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry ale wy idziecie jak burza, nie jestem w stanie wszystkiego ogarnąć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja jeszcze się nie interesuję za bardzo tematem wózka. Przeglądam wasze typy ale to jeszcze nie mój czas na ten temat. Ja na pewno używany wózek kupię. Ja jestem teraz na etapie przeglądania odzieży ciążowej, jeszcze o łóżeczku, pościeli i innych rzeczach nie myślałam, ale dzięki wam do edukuję się szybciej
|
|
#2765 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry wszystkim w ten piekny słoneczny dzień - przynajmniej w IRL
![]() Ja w koncu czuje sie lepiej tzn mam mini mmdłości ale w porównaniu z tym co przeżyłam wczoraj to pan pikuś
|
#2766 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2767 |
|
Zakorzenienie
|
Witam też nowe dziewczyny
Gratuluję wczorajszych wizyt, Perse, sammy pije soczki za wasze dzieciaczki Siurka trzymam kciuki za Twoją wizytę
|
#2768 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny jestem w driugiej ciazy 10tydzien i mam okropny problem. Kiedy mialam 14 lat oddalam dziecko do adopcji nie chcialam usowac nie mialam innego wyjscia. Teraz jestem zona i moj maz nic nie wie zostawilby mnie. To jego ukochane wymarzone dziecko co mam zrobic by sie nie dowiedzial o poprzednie ciazy? Czy moge prosic lekarza o dochowanie tajemnicy lekarskiej? nie najezdzajcie na mnie nie mialam wyjscia.
|
|
|
|
#2769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za wizytę d0tkaaa fajne wiadomości ale chyba z tego co piszesz to idzie się na zasiłek macierzyński, a nie na urlop bo on jest wtedy gdy pracujesz, tak wyczytałam gdzieś na stronie ZUSu chyba, ale pewności nie mam, przydało by się więcej opinii z życia wziętych od koleżanek, ja muszę się przejść do znajomej, której umowa skończyła się 31grudnia, teraz jest właśnie na macierzyńskim. U mnie umowa kończy się w listopadzie. Akurat tak wyszło, że jak ją dostałam to i w ciąże zaszłam ;] |
|
|
|
|
#2770 | |
|
Zakorzenienie
|
kurde w internecie wsumie nie pisze ze to urlop macierzynski tylko zasilek chyba trzeba sie wybrac do zusu.. niewiem.
---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko będzie dobrze Co dziś planujecie na obiad? U mnie chyba zagoszczą kopytka i smażona kapustka z jakąś kiełbaskę wewnątrz i bez dodatkowego mięsa na talerzu. Będą faceci marudzić, że bez kawała mięcha, ale lenia mam. Dziś czeka mnie ciężkie comiesięczne zadanie- Ułożenie planu wydatków na 10.01 2013- 10.02.2013. Prowadzimy już od roku (jeszcze przed ślubem zaczęliśmy) zeszyt, w którym notujemy wydatki na dany miesiąc i przeliczamy na co możemy sobie pozwolić na co nie, ile można odłożyć itd. Zazwyczaj dobrze wszystko upinałam, ale teraz odeszło moje wynagrodzenie, a zebrało się troszkę więcej wydatków na styczeń i drżę na samą myśl jak to wszystko zgrać. |
|
|
|
|
#2772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie dodatkowe 1000zł prócz becikowego jest? No i czy jest jakiś dodatek za urodzenie drugiego dziecka? Mogłoby być Zrobiłam porządek w ciuchach, wywaliłam 4 torby rzeczy których nie noszę od lat i żal mi było wywalić. Od razu mi lepiej
|
|
#2773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [Dobra idę spamżyć naleśniki i zbieram się o lekarza, bo jeszcze na 14 się spóźni e
|
||
|
|
|
#2774 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2775 |
|
Raczkowanie
|
Mi też się tak wydaje, ale podobno właśnie większość niemowląt dobrze się czuje w nich właśnie dlatego że jest ciasno i ciepło. Ale z drugiej strony, to czy rodząc w lecie musimy się tak bardzo martwić, że nasze Maluszki będą narażona na niższą temperaturę? Przecież jak będzie udane lato to istnieje duże prawdopodobieństwo że temp. poza organizmem mamy nie będzie tak dużo niższa od 37
|
#2776 |
|
Zakorzenienie
|
Heeej ;* nie zajrzałam wieczorem i mam mega zaległości...
Dziś rano poczułam pierwszy raz w zyciu czym jest ZGAGA ;( Nadrobie Was a potem ide z pieskami na spacer.Pogoda sprzyja: lekki mrozik i słońce ![]() Miłego dnia !
|
#2777 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy ktoras z dziewczyn pracuje w ZUS i ogarnia te wszystkie przeisy odnoscie umow i zasilkow?? |
|
|
|
|
#2778 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba przejdę się do teściowej, ona ma dużo jedzenia (gołąbki, mielone z grzybami, kotlety zawijane z warzywami i serem w środku) i lubi jak do niej chodzimy
|
|
|
|
#2779 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy natknęłyście się może na listę rzeczy jakie należy kupić dla siebie i dzidziusia? Wiecie żeby nic nie pominąć. Ja znalazłam coś takiego, ale wydaje mi się, że lista nie nie jest do końca pełna --> http://naszedziecko.net.pl/w-ciazy/2...-wyprawka.html
|
|
|
|
#2780 |
|
Zadomowienie
|
ale te dodatkowe pieniądze chyba nie wszystkim się należą co? becikowe owszem ale drugi 1000 chyba zależy od dochodów co?
Ja sama nie wiem. z 1 dzieckiem nie pracowałam i za urodzenie dostałam jedynie 500 zł. A teraz pracuję maż także i nie wiem co mi się będzie należało. Jak wogule wygląda macierzyńskie jak wychowawcze. Ja miałam staż pół roku o d marca 2012 i od września jestem zatrudniona. Pracodawca poszedł mi na rękę i powiedział że mi zmieni umowę na czas nieokreślony. Jak długo trwa macierzyńskie, a jak wychowawcze. Wiem ze w 1 roku wychowawczego mogę nie dostać ale już w 2 tak.
|
#2781 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2782 |
|
Zakorzenienie
|
a ten dodatek (oprocz becikowego) w wysokosci 1000 zl przysluguje jak komus dochody nie przekraczaja 504 zl
koniec czytania z rana tego bo mozg sie lansuje hehe :P
|
|
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
O i znalazłam coś jeszcze --> http://www.tik-tak.pl/a.182.d.14.Zak...d_porodem.html
Rozplanowuję wydatki ciążowe na kolejne miesiące ( w tym są na liście tylko spodnie ciążowe dla mnie) i taka lista jest niezastąpiona żeby się nie pogubić. |
|
|
|
#2784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
herbatki chyba nie ja urodziłam w lipcu i lekarka powiedziała zemam nie dawać pić. Ze w pokarmie jest wszystko i nie trzeba uczyć na razie dziecka do butelki. Ja chyba 1 herbatke o ile dobrze pamiętam dałam jak miał 3 miesiące... a co do rzeczy to raczej wszystko mi lekarz mówił co dobre do kapieli co na odparzenia itp. nie martw się
|
|
#2785 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Neni1984;38526013]
Cytat:
|
|
#2786 |
|
Zakorzenienie
|
W becikowym też zostały wprowadzone zmiany od tego roku. Dochód na osobę nie może przekraczać coś ok 2000 zł żeby je otrzymać, ale głowy nie dam sobie obciąć. Ja dostanę dodatkowy 1000 zł bo opłacam dodatkowe ubezpieczenie ze składką 60 zł miesięcznie i z tego ubezpieczenia właśnie otrzymam takie dodatkowe "becikowe" .
|
|
|
|
#2787 |
|
Zakorzenienie
|
Co do becikowego to coś mi się obiło o uszy, że już nie każda rodzina dostanie. Od nowego roku zmieniły się przepisy. Dochód rodziny w przeliczeniu na jednego członka rodziny nie może przekraczać 1922 zł.
Ubrałam dzisiaj dżinsy rurki i tak mnie już cisną w brzuch, że ulgą byłoby ich rozpięcie chociaż..ale w pracy trochę nieteges.. uhh |
|
|
|
#2788 |
|
Zadomowienie
|
a tam takie 5 par tego 5 tamtego. Pewnie i tak będziecie mieć więcej wszystkiego. Chociaz nie wiem jak wy ale ja n dostaję po kimś ciuszki moja siostra czymała dla mnie, co mam kupić to kupie wiadomo nową wyprawke do szpitala smoczka pieluszki pampersy itp., naraie się nad tym nie zastanawiam. Mówią ze powinno się dopiero kupować po 5 miesiącu,
|
#2789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

12.06.2010

Te bóle to normalny etap ciąży?

Wszystko będzie dobrze 

ale mysle ze ktorejs moze tez pomoze.. wiec mam kolezanke z ktora wczoraj gadalam ona pracuje w mojej firmie i tez miala sytuacje ze do czerwca tamtego roku miala umowe a urodzila w pazdzierniku i przedluzyli jej umowe do dnia porodu -wiadomo.. i zapytalam jej jak to jest z tym zasilkiem macierzynskim bo przeciez jestem pewna ze po zakonczonej umowie tzn po dniu porodu idzie sie na zasilek a nie urlop macierzynski.. a ona mowi ze jest tak ze jak przepracowalo sie w firmie wiecej niz 3 miesiace przed pojsciem na l4 z powodu ciazy to nawet jak sie umowa konczy z dniem porodu to sie idzie na urlop macierzynski platny 100%( tzn od tego roku mozna sobie wybrac..) no i wsumie nie ma zadnego papierka ze sie jest " zatrudnionym" ale dostaje sie rmua fajnie,bo bylam przekonana ze trzeba sie martwic zasilkiem macierzynskim... no i chodzenia wiadomo zalatwiania a tu podobno tylko do pracy sie donosi dokumenty i reszte zalatwia pracodawca badz kierownik.
zakaz wspolzycia,dzwigania,skak ania i biegania. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Raczki i nozki bylo juz widac teraz tylko kontrolowac to wstretne lozysko.