|
|
#1051 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka z nadwagą (niewyimaginowaną:)
Tak to już jest z B
jak jestem na popołudnie w pracy to nawet kolacji sobie nie zrobi a potem o północy chodzi i buszuje po szafkach
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
na liczniku z powrotem 74
) a nawet 73,9 xd lece z małą na szczepienie. DO pozniej ;*
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już po sniadanku Po południu ide na uczelnie do biblioteki więc teraz korzystając z tego, że mam wolną chatę poćwiczę sobie może z Ewą (jeszcze tego nie próbowałamsn: musli z mlekiem, kawa o: makaron ze szpinakiem i kurczakiem p: 2 kromki razowca z wedlina drobiowa i pomidorkiem k: hmmm moze jajeczniczka z 2 jaj z wedlinka A, w niedziele zważyłam się i było ponad 83 kg ![]() Ale dziś zważyłam się i bylo 82,5 kg więc jest spadek
|
|
|
|
|
#1054 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Chrom reguluje poziom cukru we krwi. Będę od dzisiaj brać przez miesiąc i ocenię efekty. Lubię słodycze i to pewnie nie zmieni się, ale te napady jakie mam to nie jest normalne
---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
ogolnie spadek to spadek
Ja mam zasade że spadki nawet o 100 g odnotowuje - a wzrosty do 500g zrzucam na karb zatrzymania wody / czy czegoś innego i przemilczam jeśli są jedno-dwudniowe ...Trzeba podejść do sprawy psychologicznie i się podkręcać pozytywnie Masz faktycznie mało tych kalorii - aż się dziwię że wytrzymujesz na takiej liczbie ... Ja mam zamiar wykorzystać dobrą noc (w miare bo spać poszłam przed 2 - tj zasnęłam - najgorzsze że M sie nie wysypia jak harcuje w nocy przewracajac się z boku na bok przez parę godzin a on musi jednak isć do pracy - nie narzeka ale i tak mi go żal) i popracować ... Postanowienie - nie wchodzę na wizaża dopoki nie puszczę trzech cv-ek... i nie zrobię sesji z niemieckim ... Ja przeczytałam "Prowincje pełną marzeń" katarzyny enerlich - powieść nie jest najwyższych lotów (delikatnie rzecz ujmując) ale nabiera się ochoty żeby jechać na Mazury - a może działa emigracyjna nostalgia? Niby uciekłam z małego miasta do duzego na studia, z dużego do większego zagranicą a jak czytam (rzecz dzieje się w Mrągowie) to sobie myśle jak fajnie tam jest i ze też bym chciała... człowiek zawsze chce czegos innego niz ma
|
|
|
|
#1057 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzisz, tylko niepotrzebnie denerwowałaś się![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
Tak to już jest z tymi Świętami. Raptem kilka dni lepszego jedzenia a potem miesiąc wyrzeczeń
|
|
#1058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1059 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluje malenkiego kroczku ![]() Cytat:
No tak wymyslilismy, bo za bardzo rzadzic sie nie mamy czym, a i jezyk kuleje, wiec to chyba najrozsadniejsze posuniecie No ale K. bedzie raz na miesiac przyjezdzalCytat:
![]() Cytat:
anuszka
|
|
#1060 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ogólnie nie gniewaj się nie piszę tego po złości ale jak czytanm o tych paskach czekolady.....piernikach ....itd. to mnie skręca. kobietki jedno postanowienie od dzisiaj zero podrzerania i tego się trzymać nie ulegać .....bo mam ochotę na coś słodkiego....albo mam gorszy dzień.....MAMY NA PRAWDĘ DUŻO DO ZRZUCENIA święta, nowy rok za nami więc bieżemy się w karby i do roboty!!!!!!!!! ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- ja dzień zaczełam cudownie ..... dużo piszecie......trochę się opuściłam w postach bo po lekarzch latam.....w czwartek ostatni....i wracam do was na dobre
|
|
#1061 |
|
Rozeznanie
|
Hey dziewczyny
Wstyd pisać ![]() I 2 kromki chleba słonecznikowego z twarożkiem, żółtym serem i ketchupem II dwie kromki chleba z miodem III zupa ogórkowa + 2 plędze IV zapomniałam, bo ćwiczyłam V jajecznica z dwóch jajek.... i zabijcie mnie A co do wczorajszych ćwiczeń dziś nogi mnie bolą spróbuję się później po naciągać i po ćwiczyć ![]() A właśnie na początku forum znalazłam kalkulator BMR i wiecie co mi wyszło: BMR: 1653 kalorii / dzień Brak aktywności lub bardzo mała aktywność 1983.6 kalorii / dzień Mała aktywność 1 - 3dni / tydzień 2272.9 kalorii / dzień Przeciętna aktywność 3 - 5dni / tydzień 2562.2 kalorii / dzień Duża aktywność 6 - 7 dni / tydzień 2851.4 kalorii / dzień Bardzo duża aktywność np. trening 2x dziennie 3140.7 kalorii / dzień Sporo tych kalorii każą mi wchłaniać... ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- anuszka21, sunshine16, ogolnie brawo ![]() miilenka o tak skype jest na prawdę pomocny ![]() kwiatuszek2 3 pewnie, że się cieszymy i czekamy
|
|
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
kwiatuszek
ja się nie gniewam ostatnią wpadkę miałam w niedzielę, także jest ok Poza tym u mnie niedziela to dzień "wpadkowy", żeby nie zapomnieć jak smakują słodycze. Wydaje mi się, że jeden dzień luzu powinien być, tym bardziej że nie są to aż takie duże grzeszki ![]() jak ja czuję niepohamowaną ochotę na cokolwiek to piję wodę mineralną albo zjadam owoc...jest lepiej ale najlepsze uczucie pojawia się później... Że wytrzymałam I motywacja rośnie A ja łapię się wszystkiego, co by tej motywacji nie zgubić.JoannaXL odnośnie tych wczorajszych kalorii, to ja już zaczęłam wieczorem po wszystkich posiłkach odczuwać osłabienie także na mnie działa to od razu. a co dopiero by było jakbym ćwiczyła bo wczoraj miałam dzień "regeneracyjny" Także dziś postaram się zjeść więcej kcal na obiad, bo jak na razie są za mną dwa śniadania i niewiele tych składników odżywczych wpadło a na obiad mam barszcz i ziemniaczki duszone z cebulką, także nazbieram trochę energii z tego ![]() miiilenka to moja dieta chyba nie jest znowu taka zła, skoro rzadko mam ochotę na słodycze w niedzielę zjem bo zjem, żeby w tygodniu nie było cyrków to może dlatego? Coś mnie w kręgosłupie dziś dźga... Może od tych ćwiczeń czy coś... ale to dźganie to coś na podobieństwo korzonków...chociaż sama już nic nie wiem, bo w zasadzie bez przerwy mnie coś boli w odc. lędźwiowym...I znowu zaczęło ciągnąć w pośladkach, a już ze 2-3 tygodnie był spokój Dobrze, że w piątek do neurologa jadę. Oby mi dał skierowanie na rezonans magnetyczny albo tomograf...
|
|
|
|
#1063 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pizze, chipsy, orzeszki, paluszki jakoś udaje mi się kontrolować a czekolady nie dlatego z tym chromem chcę spróbować...Więc myślę, że przyczyna leży gdzieś indziej niż w zbilansowaniu diety. Zresztą jem owoce czyli cukrów prostych też dostarczam...---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
Do pierników nie przyznaję się nie zjadłam ani jednego![]() O coś wiem o urwanych lusterkach...mnie ostatnio 400zł kosztował taki wypadek ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
![]() Mam nadzieję że tylko pół piwa i garść chipsów? ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Ja też za dużo czasu spędzam na pisaniu z Wami i wtedy nie mogę się z niczym wyrobić A jak w sobotę nie zanotuję żadnego spadku to za karę przez tydzień nie zajrzę Do miłego
|
|
#1064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pocwiczylam, wykapalam sie i nabalsamowalam Potem bede szykowac obiadek![]() Kurcze jutro i w piatek wybieram sie na imprezy, bez alkoholu sie raczej nie obedzie |
|
|
|
|
#1065 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
urwane lusterko hehe też mi się zdarzyło a piwo niestety całe o chipsach nie wspomnę Ja mam tak samo, że zasiedzę się z Wami kochane i później się nie wyrabiam hehe a znów jak nie wejdę to tęsknie i myśle co tam u Was heheCytat:
![]() a imprezy hmm myślę, że jak wypijesz z umiarem to nic się nie stanieJa w ten weekend na pewno będę rzadko zaglądać bo wybieram się na uczelnie oooo matko ale mi się nie chce
|
||
|
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Niunia, mysle ze nie było tak zle z tym Twoim jedzeniem
A co to jest plędze?Niestety kwaituszek ma racje, to dieta czy kółko wzajemnej adoracji oO a mnie si ewydaje, ze im wieksza waga tym szybciej powinna leciec. Jak ja mialam 85, to 7kg to mi chyba 2 tyg poszlo. Ja jeszcze dzis nic nie jadłam, dopiero pije kawke, bo dopiero weszłam do domu- bylysmy na szczepieniu. |
|
|
|
#1067 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
plędze to tak po poznańsku chyba ![]() Ooooo 7 kg w 2 tyg brawo mnie ciekawość zżera ile ważę ale chyba do piątku zaczekam z ważeniem...
Edytowane przez Niuuniiaaa Czas edycji: 2013-01-09 o 11:46 |
|
|
|
|
#1068 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
naprawi sie Ja sie tam ciesze Motywatorko Cytat:
![]() Mam nadzieje, ze bol przejdzie Cytat:
dlatego dietetyczka z 1350 powiekszyla mi diete na 1750, a od polowy lutego bede na 1100, zeby organizm dostal szoku![]() Ja Was tez opierniczyłam! Nie zapominajcie ![]() Porobilam juz wszystko, zjadlam wlasnie 2 sniadanko( 2,5 kromki ciemnego + serek zolty+ 3 mandarynki+ keczup); zrobilam z tego tosty skromne na patelni gillowej .Mysle, ze nagroda za grzeczny tydzien powinno byc cos niedozwolonego, ALE ALE w godzinach posilku, nie tak o kiedy mi sie tam zachce, bo wtedy nasz zegar posilkow bedzie rozregulowany . Czekam na 13 i biore sie za Ewke
|
|
#1069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Milenko, Kwiatuszku ja bardzo się cieszę, że macie siłę dbać o własną dietę i takiego leniucha jak ja motywować do działania jeszcze
Melduję 20 min na stepperku Teraz prysznic, obiadek i znowu do pracy---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Czas chyba wywalić ziemniaczki z diety...
|
|
#1070 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja jem ziemniaki, kasze roznego rodzaju i ryz.
|
|
#1071 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wlasnie jem zurek
moj maz sierotka wczoraj zrobil ![]() MIlenka, a Ty ile mierzysz? Dobra smigam sie uczyc poki mała spi. Edytowane przez anuszka21 Czas edycji: 2013-01-09 o 12:39 |
|
|
|
#1072 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam dziś za sobą Ewkę -dziś było lepiej i 22 min steppera
![]() Nic lecę pod prysznic bo dopiero skończyłam ćwiczenia. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- CARLA2_3 spróbuj ćwiczyć z muzyką mi to bardzo pomaga, bo nie myślę o tym ile jeszcze czasu muszę ćwiczyć A miilenka i kwiatuszek dobrze, że jesteście
|
|
|
|
#1073 |
|
Zadomowienie
|
165cm cos kolo tego
![]() Zrobiłam Ewke i jej killera. MASAKRA!!!!!!!!! dawno sie tak sie spocilam, czuje, ze jutro beda nozki bolaly. Chyba poprosze K. zeby mi zdjecia zrobil na poczatku, a pozniej na kocu walki z Ewka 15 pierwszych min spoko, po 20 chcialam wymiotowac a po 25 zemdlec... ale dalam rade z malymi przerwami jestem dumna z siebie
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w Rossmanie i chciałam kupić sobie trochę kremów-cudów wspomagających odchudzanie, antycellulitowych etc., ale cholera są tak drogie, że w pale się nie mieści
W końcu nie kupiłam żadnego. Za to skusiłam się na krem do rąk, DZIESIĄTY w mojej kolekcji Mam fioła na punkcie kremów do rąk, tym bardziej jak są w promocji :ślina: Używam zwykle jednego tak długo, aż się skończy, ale ja używam dużo więc szybko się kończą A jak będę bardziej przy kasie to zainwestuję w te kremiki-cuda, żeby nie było. Choćby dla samej idei ![]() A dietowo dziś w miarę dobrze, na pewno lepiej niż wczoraj. Jem trochę więcej, bo dziś będę wieczorem ćwiczyć i nie chcę paść po minucie śniadanko: dwie kromki chleba mieszanego: jedna z 1/2 plastra szynki wieprzowej+pomidor+ogórek +papryka czerwona, a drugą z jajkiem i keczupem. 2 śniadanie: 180 g jogurtu naturalnego z otrębami owsianymi i orzechami włoskimi, 2 x pieczywo chrupkie żytnie przed obiadem pomarańcza i kawa z mlekiem 1,5% obiad: porcja barszczu i ziemniaczki duszone podsmażane do tego (pyszne) no i teraz schrupałam 1 kromkę chrupkiego, bo głodna byłam. a na podwieczorek chyba zrobię sobie surówkę z marchewki i jabłka. nie liczę dziś tych kalorii etc. bo mi się nie chce a po drugie to bzika od tego można dostać. |
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam turbo spalanie chodakowskiej .. no to jednak dla mnie za dużo - chyba zacznę od najprostszego skalpela...Oczywśce umęczyłam sie - ale mimo (jak sądzę) niezłej kondycji poprostu nie jestem w stanie wszystkiego zrobić
Też mam w planie imprezowy weekend - i nie oszukuje się alkohol będzie ... i inne okropieństwa ale grunt żeby wyskokibyły wyskokami a nie przyzwyczajeniem |
|
|
|
#1076 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mialam kiedys super balsamy niby spalajace, wyszczuplajace i antycelulitowe i g*wno dawaly. Dieta i cwiczenia- ot caly sukces ![]() Cytat:
W weekend planuje byc grzeczna, zadnego alko. Moze jakis wyskok sie zdazy niedietowy, ale nie sadze. Ja chce jak najszybciej przez to przejsc. 4 miesiace juz za mna mam nadzieje, ze do marca skoncze, albo do kwietnia.
|
|
#1077 | ||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=ogolnie;38537197]kwiatuszek
ja się nie gniewam ostatnią wpadkę miałam w niedzielę, także jest ok Poza tym u mnie niedziela to dzień "wpadkowy", żeby nie zapomnieć jak smakują słodycze. Wydaje mi się, że jeden dzień luzu powinien być, tym bardziej że nie są to aż takie duże grzeszki ![]() jak ja czuję niepohamowaną ochotę na cokolwiek to piję wodę mineralną albo zjadam owoc...jest lepiej ale najlepsze uczucie pojawia się później... Że wytrzymałam I motywacja rośnie A ja łapię się wszystkiego, co by tej motywacji nie zgubić.JoannaXL odnośnie tych wczorajszych kalorii, to ja już zaczęłam wieczorem po wszystkich posiłkach odczuwać osłabienie także na mnie działa to od razu. a co dopiero by było jakbym ćwiczyła bo wczoraj miałam dzień "regeneracyjny" Także dziś postaram się zjeść więcej kcal na obiad, bo jak na razie są za mną dwa śniadania i niewiele tych składników odżywczych wpadło a na obiad mam barszcz i ziemniaczki duszone z cebulką, także nazbieram trochę energii z tego ![]() miiilenka to moja dieta chyba nie jest znowu taka zła, skoro rzadko mam ochotę na słodycze w niedzielę zjem bo zjem, żeby w tygodniu nie było cyrków to może dlatego? ogólnie milenka napisała ci że gdy masz dobrze zbilansowaną dietę to nie masz ochoty na slodkie. i ja to potwierdzam i odrazu dodam że nie jestem typem człowieka który słodyczy nie lubi ja także wpierniczałam je bez poamiętania i nigdy nie było mi dość![]() ale od momętu mojej diety, gdy dbam o to by niczego nie zabrakło po prostu nie mam ochoty na słodkie. w dodatku stałe pory posiłkow sprawiają że nie masz napadów głodu. sprawdziłam to na sobie. i powiem wam że byłam w szoku a teraz wszystko się zmieniło ....a to pomaga w prowadzeniu diety![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- carla , niunia z tym lusterkiem to taka śmieszna historia .....mąż robił prąd w garażu i porozwieszał pełno kabli jak na choince no i wyjeżdzając( a spieszyłam się bo córka miała dzisiaj bal w przedszkolu) zachaczyłam prawym lusterkiem i go wyrwałam więc nie czuję się w 100 % winna na szczęście tak wyrwałam że dało się naprawić.......kosztowało mnie to tylko marudzenie mojego szanownego mężusia ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- jakoś dziwnie mi te posty weszły :confused :![]() ![]() pisałam do ogólnie carli i niuni a tam to powyżej nie wiem skąd mi się wkleiło ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
-aby czuć się lepiej -by czuć się atrakcyjna -by nie bać się lusterka - by wbić się w ukochane sukienki -i co powinnam napisać na 1 miejscu dla zdrowia tak więc nie chcę wracać do mojej szczytowej wagi....nie chcę odkładać tego do jutra ...po prostu dojrzalam do decyzji odchudzania się ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
w piątek idę na godzinę na basen...póżniej rozejrzę się za jakimś areobikiem bądz coś w tym stylu ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- milenka ja też nauczyłam się odmawiać....pirożki u szwagierki....naleśniki u koleżanki.....jak bym nie odmawiała to na pewno bym nie schudła ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- u mnie dzisiaj ok. na śniadanko bułka pełnoziarnista z szyneczką i ogórkiem na 2 śniadanko owsianka z jagodami i otrębami obiad klopsiki got. na bulionie , kasza gryczana i warzywa a dalej nie wiem co...mam echo w lodówce ![]() CARLA nie bój się nie pogryzę cię ![]() no może troszkę
|
|
#1078 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
? Joanno za każdym razem jest łatwiej ja wczoraj nie bardzo dawałam radę ze skalpelem ale za to zrobiłam cały trening z gwiazdami a dziś chociaż mięśnie bolały dałam radę i było łatwiejMiiilenka gratuluję ja jeszcze kilera nawet nie oglądałam ale na pewno masakra![]() Cytat:
całe szczęście, że obyło się bez kosztownej naprawy ![]() A z tymi ćwiczeniami ja też nienawidzę ćwiczyć, zawsze byłam negatywnie do tego nastawiona (leń kanapowy a co by mi się nie nudziły i stepper nie skrzeczał to w uszy słuchawki i ukochana muzyka, dla mnie ważne jest odwrócenie uwagi od ćwiczenia jakoś to na mnie psychicznie pozytywnie działa obawiam się przerwy na weekend - czy będzie mi się chciało do Ewki wrócić![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Wiecie co mnie zdziwiło? Rano jak wstałam to mięśnie ud bolałyyy nawet przy siadaniu czy chodzeniu a w czasie ćwiczeń nie. Jak skończyłam ćwiczenia znów zaczęły ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- ogolnie uwielbiam barszcz i podsmażane ziemniaki do tego Edytowane przez Niuuniiaaa Czas edycji: 2013-01-09 o 16:13 |
|||
|
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej dziewczyny...Tak się katujecie tą Ewką, że aż mi Was szkoda
Mnie zapewne by wywieźli czarnym samochodem po dwóch minutach ćwiczeń z nią. Pomijam fakt, że 95% z nich nie zrobię, bo mam nadal ograniczenia ruchowe Podniecam się cały czas Mel B (cały czas gapię się na jej cycki ), bo tylko pojedyncze ćwiczenia są, których nie zrobię, a zastępuję innymi albo wracam do początkowych. Właśnie wciągnęłam suróweczkę z 1,5 startej marchewki (dużej) i pół startego jabłka. Tata widział co robię i od razu wyraził chęć zjedzenia mojej suróweczki Zeżarłam dziś dużo pieczywa chrupkiego, łącznie chyba z sześć albo siedem kromek. Zawrotna ilość jak na jeden dzień Węgli narobiłam sobie dziś puree z ziemniaków podsmażanym, ale to nic. Dziś ćwiczę, także trzeba więcej organizmowi dostarczyć ![]() Niuuunia ja też oddalabym nawet schabowego na rzecz barszczu z ziemniakami
|
|
|
|
#1080 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
już mi się ładuje w drugiej karcie szkoda tylko, że jest w takich krótkich odcinkach które Ty robisz?? To oglądnę![]() A schabowego nieee nie lubię i nawet Twój tata ją zajada to fajnie![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

jak jestem na popołudnie w pracy to nawet kolacji sobie nie zrobi a potem o północy chodzi i buszuje po szafkach

) a nawet 73,9 xd lece z małą na szczepienie. DO pozniej ;*

-20kg 04.05.2013

spróbuję się później po naciągać i po ćwiczyć 

Dobrze, że w piątek do neurologa jadę. Oby mi dał skierowanie na rezonans magnetyczny albo tomograf...

:confused :
), bo tylko pojedyncze ćwiczenia są, których nie zrobię, a zastępuję innymi albo wracam do początkowych.
i nawet Twój tata ją zajada to fajnie