|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- my własnie wrocilismy ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
![]() nie żebym narzekała, wiedziałam co się będzie działo jak decydowałam się na cyca ![]() Edytowane przez Ma_majka Czas edycji: 2013-01-09 o 13:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#423 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może popróbuj zakładać raz na jakiś nakładki na piersi, żeby mała przyzwyczaiła się do tej gumy co jest w smoczkach ![]() Cytat:
Nie musicie ich zapraszać do domu tylko na samą uroczystość w kościele. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
Pokrzywka -
![]() Dziewczynki, mamy problem - pracodawca mojego męża coś kombinuje z daniem mu urlopu ojcowskiego (tych 2 tygodni co wszystkim przysługuje), macie może gdzieś zapisane jakieś oficjalne informacje na ten temat żeby mąż mógł wydrukować i pokazać szanownej dyrekcji??
#425 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Happy - A Twój mąż ma umowę o pracę? Bo jak jest np. umowa zlecenie to kodeks pracy nie obowiązuje. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
z zamiłowania
wykroje biorę z burdy
#428 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- I mam problem, może któraś z Was mi pomoże. Mały ma 6,5 tygodnia. DO tej pory kupki miał co karmienie, czyli co 3 godziny. Trochę poparł, ale ogólnie ładnie wszystko szło. Mniej więcej od 5-6 dni pojawił się problem, mały nie może się załatwic. Pręży się, płacze, puszcza gazy a kupki nie chcą wychodzić. Np. Wczoraj ostatnią kupkę zrobił koło godziny 14. Od tamtej pory do teraz ani kropelki. A od 8 rano nie może spać snem ciągłym, co 30 minut budzi go chęć zrobienia kupki. I zaczyna się prężenie i płacz. Strasznie mi go szkoda. Jak po takiej przerwie zaczyna robić kupki to muszę mu zmieniać pieluszkę dosłownie co godzinkę, bo tak z Niego leci. Proszę pomóżcie ![]()
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
U nas nie podpasowała lovi i avent.
Młoda je dopiero z nuka więc trzeba próbować. Co ciekawe synek kiedyś odwrotnie- jadł z aventu, nuka nie znosił ![]()
#430 |
Zakorzenienie
|
Moja je z medeli. Zaczepista jest
![]() http://www.medela.com/PL/pl/breastfe...ng-device.html zdziwiłam się jak smoczek się na 3 części rozbiera do mycia ![]()
#431 | |
Zadomowienie
|
Przemywam solą fizjologiczna. W szpitalu zapuszczali krople gentamycyna.
Cytat:
Księdza przyjmowalam w poniedziałek. Poświęcił nam nowy dom i nie chciał pieniędzy. Powiedział że nie bierze od młodych na dorobku. Dziś byliśmy z Olim na pierwszym dłuższym spacerku (pół godz.,). Pogoda sprzyjała ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Co do butelek to miałam jakąś gratisowa z akuku to mały nawet nie chciał wziąć do buzi. Tz kupił dr browna i pije z niej ładnie. A moja siostrzenica nie chciała pić z żadnej butli. Dopiero nauczyła się z kubka niekapka jak miała 5 m-cy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Byłam wśród ludzi
![]() ![]() Wyrwałam sie (po pertraktacjach z Ulencją trwających od 10-14) z domu i pojechałam do CH. I kupiłam co następuje: - wkładki laktacyjne, - 6 kilo mąki, - 2 kartony soku jabłkowego - tunikę z wyprz z carry - leginsy we wzór norweski oraz spinki do włosów i frotki w geparda z kari Jestem oszołomiona i przytłoczona dzisiejszymi łowami ![]() No i dziecko mi śpi jak szalone (tfu tfu) ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Dorisp - nie wybudzam małej. To ona wybudza mnie, co 2-3 h ![]()
#433 |
Zakorzenienie
|
Hej Kochane!
![]() Mój Synuś skończył dziś dwa miesiące! ![]() Nie wiem gdzie to zleciało ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#435 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak zdarzy się taki dzień, że nie wychodzimy to mam wyrzuty sumienia ![]() Cytat:
![]() walczymy z nia już prawie dwa tygodnie i na główce jest minimalna poprawa, ale Bartuś ma jeszcze ciemieniuchę na brwiach i z tym gorzej ![]() jutro jedziemy do pediatry i na szczepienie, więc mam nadzieje ze nam coś doradzi/przepisze. zwykła herbata ![]() Cytat:
![]() mój syn niestety, albo stety nie potrafi zrobić sobie większej przerwy w jedzeniu niż max. 2,5godz. ![]() ![]() Cytat:
próbowaliśmy już z butelkami różnych firm, ale nie i koniec. ma być tylko cycuś ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Wtajemniczenie
|
![]() Moje dziecko ma dzisiaj dzień spania ![]() ![]() A co do macierzyńskiego to wczoraj do mnie dzwonili z pracy, że po doliczeniu niewykorzystanego urlopu kończy mi się 27.06. Jestem nauczycielem, więc idę do pracy na zakończenie roku szkolnego 28.06, mam 2 miesiące wakacji i prawdziwą pracę zaczynam od września ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- To jak rozwiązujecie ten problem jak jeździsz na uczelnię? Bo chyba jeszcze studiujesz, prawda?
#437 |
Zakorzenienie
|
Hejo lasencje
Bylam dzis u ludzi ![]() ![]() ladnie sie wsyztsko pogoilo, i zaproponowal mi wkladke antykoncepcyjna ale ta bez hormonow, bo karmie niby tak za 2 miesiace najlepiej jakbym przyszla ja zalozyc koszt 250 zl z zalozeniem to chyba w porzadku? i pare lat z glowy przed chwila byl ksiadz na koledzie, nawet fajny taki sympatryczny, wesoly, az sie zachcialo do kosciola isc ![]() no i jak najbardziej bedziemy miec chrzestnego i swiadka chrztu tak jak chcielismy ![]() za to mala dzis czadu daje caly dzien, jak bylam u gina to TZ z dziecmi samochodem jezdzil zeby mala nie plakala ![]() na ciemieniuche jest dobry krem spacjalnie na ciemieniuche z mama i ja |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Rozeznanie
|
Ponawiam swoj problem....może ktos bedzie wiedzial cos w tym temacie...
Mały ma 6,5 tygodnia. DO tej pory kupki miał co karmienie, czyli co 3 godziny. Trochę poparł, ale ogólnie ładnie wszystko szło. Mniej więcej od 5-6 dni pojawił się problem, mały nie może się załatwic. Pręży się, płacze, puszcza gazy a kupki nie chcą wychodzić. Np. Wczoraj ostatnią kupkę zrobił koło godziny 14. Od tamtej pory do teraz ani kropelki. A od 8 rano nie może spać snem ciągłym, co 30 minut budzi go chęć zrobienia kupki. I zaczyna się prężenie i płacz. Strasznie mi go szkoda. Jak po takiej przerwie zaczyna robić kupki to muszę mu zmieniać pieluszkę dosłownie co godzinkę, bo tak z Niego leci. Proszę pomóżcie
#439 | ||||
Zakorzenienie
|
http://dzieci.pl/kat,1033939,page,2,...wiadomosc.html
![]() Cytat:
ale super ![]() Cytat:
to było tak, że na pierwszy zjazd katowałam się w nocy i w dzien, żeby wykarmić Bartka i dodatkowo ściągnąć jeszcze trochę mleka na czas mojej nieobecności. I jakoś wtedy Młody akceptował mleko z butelki. A ostatnio od jakiegoś czasu ma bunt na butelkę i teraz jak jadę na zajęcia to zabieram go ze sobą, zostawiam u moich rodziców i jak mogę to wyrywam się ze szkoły, żeby nakarmić głodomora. To i dla mnie też jest lepsze rozwiązanie, bo od rodziców na uczelnię mam z 5 minut drogi, a za pierwszym razem, jak Bartek został, tutaj w domu a ja pojechałam do szkoły to po ok. 5 godzinach miałam tak przepełnione piersi, że nie mogłam podnieść rąk do góry- taki ból ![]() Cytat:
![]() My wróciliśmy do gumek, hormonów żadnych nie chcę, parę lat temu miałam plastry i później zanim mój organizm, po odstawieniu, doszedł do siebie to za długo to trwało ![]() A my jednak chcielibyśmy jeszcze mieć przynajmniej jedno dziecko. Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej popularne imiona dzieci w 2012:
http://dzieci.pl/kat,1033939,title,N...wiadomosc.html
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pediatra mówiła, że to normalne u takich maluszków, że nie mają dostatecznie dużo siły, żeby napiąć mięśnie brzucha i zrobić kupką, dodatkowo na leżąco i "pod górkę" też jest ciężej zrobić kupkę- tymbardziej, że kupki robią luźne. No i za jakiś czas ma się to unormowac. Nie wiem czy tak też jest w przypadku Twojego synka, bo ta dzisiejsza przerwa jest troszkę za długa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze go cos przyblokowalo i teraz "nadrabia"? ![]()
![]() |
#443 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to jednak duzy wysilek, a miala duzo do zrobienia pamietam, ze u Tomka tez liczba kupek jakos w tym okresie sie zmniejszala co raz bardziej, potem byla maks 1 dziennie tylko |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 | ||||||
Zadomowienie
|
ale się dzisiaj zapędziliśmy... 2 godziny na spacerze
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja też pamiętam jak jechałaś na porodówkę ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja postanowiłam, że zostaję z małym w domu póki nie skończy 2 latek, mamy koło siebie takie super przedszkole, gdzie przyjmują tylko 30 dzieci, mają wielki ogród, w którym dzieci bawią się i nawet jadają posiłki jak jest ciepło, do tego angielski, gimnastyka, jedna Pani jest przewodniczącą stowarzyszenia origami - więc takie zajęcia też są. No ale przyjmują dopiero od 2 lat ![]() kurcze na pewno będzie nam ciężko, ale jak mam iść do pracy tylko po to, żeby oddać pensję opiekunce, to raczej mi się to nie kalkuluje... chyba poszukam sobie pracy na 1/4 albo 1/3 etatu, tak żeby nie ześwirować i będę chodziła jak mój tż będzie w domu z małym, albo poproszę moją babcię, żeby przyjeżdżała na te 2 dni w tygodniu... sama jeszcze nie wiem. No i kwestia czy mnie ktoś zatrudni na tą część etatu... a jak Wy robicie? Cytat:
![]() raz miał zatwardzenie, to nie robił kupy przez cały dzień, rozbudzał się i marudził całą noc, to następnego dnia dałam mu kawałeczek czopka ( tzn przyszła moja koleżanka i mu dała, bo ja się bałam ![]() Cytat:
zobaczę jak dzisiaj będzie po oliwkowaniu i wyczesywaniu - jak się nie poprawi to chyba zakupię ten krem dziewczynki jakie bajki czytacie swoim dzieciom? ja mam Bajki dla chłopców, ale średnio mi się podobają - dużo błędów jest. Chciałam kupić teraz Poczytaj mi mamo, cały zestaw : http://allegro.pl/poczytaj-mi-mamo-k...929493658.html ma je może ktoś?
![]() |
#447 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny ktore karmia mm. Jak wy to robicie ze wasze dzieci w nocy,spia po 5 h bez przerwy??????? Moja budzi sie co 3 h ![]() ![]()
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
Aa wlasnie po ilu tygodniach idzie sie.do grzebalucha?
#450 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mi tak koleżanka poleciła, bo na początku Antek często się budził - teraz pilnuję, żeby co 3 godziny najadał się w dzień, ostatni posiłek ma 23 lub 24 i dopiero później o 8 albo o 9 jak się obudzi. Chyba w ciągu ostatnich 2 tygodni raz mi się zdarzyło, że koło 3ciej się obudził - to go nakarmiłam. Niestety problem u mnie w tym, że on mi po spacerze i jedzeniu koło 17 zasypia, a powinien wtedy mieć aktywność, ale nie da się go dobudzić, a w nocy jak zje o tej 23 czy 24 to przez godzinę albo półtorej nie śpi i dopiero 1 lub 1:30 zasypia, ale wtedy to już do rana śpi. teoretycznie po 6ciu ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.