Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-10, 08:18   #2581
Renatka89
Zakorzenienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Dziewczyny, ale macie tempo, nie sposób sie do was ''wbic''..

Sailor- bardzo Ci wspolczuje, az niewiarygodne co piszesz, oceniac Twoich postepowac nie zamierzam, ale.. ja bym nie pozwoliła mojej corce dorastac w takim domu.

Moja mała znowu nic nie je- miała kilka dni,że zjadała mi po pare łyzeczek, i znowu niechęc..

jestem ostatnie pare dni taka zmeczona, niby sie wysypiam, a wybudzic sie nie moge, w dzien marze o drzemce, nigdy tak nie miałam..

Dziewczyny, jakie jecie witaminy? Szukam tanszych
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 08:27   #2582
benka99
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

natusiakac21 to jest narożnik z Merkury Market. Nie znalazłam zdjeć na stronie więc wstawia jakieś moje.

sailor nie wiem co Ci doradzić. Ciekawe co by było gdybyście naprawdę od niego odeszły. Bo nie wierzę, że jesteście mu aż tak obojętne, że nic by nie zrobił żeby Was zatrzymać i żeby było lepiej...
Mój mąż też nie jest idealny, też czasem się pokłócimy bo nie chce mu się czegoś zrobić czy np. gra na komputerze zamiast mi w czymś pomóc. Ale zawsze potem sobie to przemyśli i przeprasza albo robi coś za mnie żebym ja odpoczęła.
Jak powiedziałam kiedyś, jak się posprzeczaliśmy że biorę małego i jadę do mamy na kilka dni to powiedział, że nie wyobraża sobie, że miałoby nas nie być. Wydaje mi się, że może Twój mąż to taki cwaniak i nie chce pokazać że mu na Was zależy, ale jakby przyszło co do czego to złamałby się i przemyślał swoje zachowanie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0678 (640x480).jpg (26,6 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0680 (480x640).jpg (29,9 KB, 25 załadowań)
Stary 2013-01-10, 08:27   #2583
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Ej ciotki, też coś do Was napiszę !
Super Pisz kochany, pisz

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
ale że Ty za tą cebulę???? Nie mogę! Trzeba było robić mu na śniadanie, obiad i kolację cebulę, a na noc obkładać go cebulą, ale żeby od razu zablokować dostęp do gotówki? Niedobra Ty
Może tam wcześniej coś przeskrobał, nie pamiętam, ale wiem, że po zobaczeniu worka cebuli karta została zablokowana

Po południu wrzucę orędzie Szymona do narodu
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 08:36   #2584
cate_
Zadomowienie

Perse bedzie dobrze, trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Nawet????? O rany, to się wysila chłop Tzn. że z mojego to już chyba kompletna *upa wołowa, skoro w tej chwili wiesza pranie, a ja siedzę na forum Dodam tylko, że to jego obowiązek na codzień
Współczuję podejścia do związków zarówno Tobie, jak i koleżance. Dla mnie nikt nie musi nikim władać, wystarczy umieć dzielić się obowiązkami. Idę zrobić herbatę mojemu beznadziejnemu mężowi
Mój też to taka dupa bo najczęściej dzieci to On usypia, jak trzeba to posprząta, pranie włączy i wywiesi
Cytat:
Ej ciotki, też coś do Was napiszę !
Przystojniak

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Zależy od jakiej strony patrzeć, Kocham, ale nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam, no i właściwie to jestem z nim właśnie dlatego... Czy odpowiada? raczej nie ale nie mam za bardzo wyboru, bo jak odejdę to nie mam ani grosza przy duszy, a moja rodzina jest raczej biedna i nie pomoże mi, za 600 zł utrzymać moją mamę brata i jeszcze mnie i Ninę, a Na wieść, że odejdę usłyszałam, że nie radzę bo zwieje tam gdzie go alimenty nie obejdą...

Mam wrażenie, że jesteście mu zupełnie niepotrzebne, potrzebuje tylko gosposi do prania, sprzątania i gotowania

Moje dziecko nr1 wstało wczoraj o godz.23 i stwierdziło że jest juz wyspane

Kism ja tam wcale nie chcę by Max się podnosił i tak już musiałam stolik kawowy wynieść z pokoju bo się podciągał na nim

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 08:41   #2585
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Zależy od jakiej strony patrzeć, Kocham, ale nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam, no i właściwie to jestem z nim właśnie dlatego... Czy odpowiada? raczej nie ale nie mam za bardzo wyboru, bo jak odejdę to nie mam ani grosza przy duszy, a moja rodzina jest raczej biedna i nie pomoże mi, za 600 zł utrzymać moją mamę brata i jeszcze mnie i Ninę, a Na wieść, że odejdę usłyszałam, że nie radzę bo zwieje tam gdzie go alimenty nie obejdą...

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ----------

No nie wiem ta psycholożka miała tak terminy poustawiane, że co 15 min, no nie wiem nie jestem pewna, w każdym razie musiała bym na te sesje do Zielonej jeździć, bo u nas chyba nie ma...
Fajnie masz, no u mnie mama moja zostawała, ale teraz się M obraził, nie powiem z jakich powodów, bo mnie już zajedziecie... no ale zabrania jej z Niną zostawać, no i teraz to jestem do miesiąca jak nie więcej całkiem uziemiona, od porodu byłam chyba bez dziecka kilka razy w biedronce, bo spała a on w biurze siedział,
Teraz nie powiem, że jest jakoś źle jak mu wcisnę ją do rąk tak na chama to nawet ją weźmie, tylko czasami nie chce... no ale nadal ani razu nie zmienił pieluchy XD
Ja tam nie wiem, czy to co wy piszecie to nie prowokacja, bo ja nie wierzę, jak ktoś może mieć tak dobrze...
Miałam się nie odzywać, bo ostatnio się nie udzielam tylko poczytuję Wasze rozmówki i ploteczki, dobre rady itp.

Ale sailo to tak nie może być. Z jakiego jesteś miasta?? Jak chcesz to mogę Ci znleźć sotowarzyszenie albo coś takiego które zajmuje sie darmowymi poradami prawnymi i może np. pokierować Cię do jakiej instytucji się udać. Czasami takie stowarzyszenia prowadzą darmową terapię psychologiczną grupową lub indywidualną. A tak z innej mańki zapytam czy TY nie pochodzisz z rodziny uzależnionej?? Przepraszam jeżeli to bardzo osobiste pytanie i Cię tym urażę, ale po prostu pasujesz mi na dziecko z rodziny, w której jest problem z uzależnieniem...To tyle. Jeżeli chcesz to napisz na priv. I wiedz, że to co dziewczyny piszą o meżach, partnerach, którzy pomagają to nie bajki - bo u mnie jest tak samo, maż zajmuje się dzieckiem - nie ogranicza się to do zmiany pieluchy, ale są to także wpsółne zabawy, spacery - jedyne co to nie karmi, ale to z innego powodu. A domem też się zajmuje i pracuje od 8.20-18.00 nie ma go w domu a i tak jak przychodzi to kolecję zrobi albo śniadanie rano. I generalnie po pracy to on przejmuje Mkiego. Sailo podsumowując Twoja rzeczywistośc jest Twoją sprawą, ale można inaczej naprawdę. Wystarczy tylko chcieć. A co do alimentów to jest coś takiego jak fundusz alimentacyjny i w omomencie kiedy masz zasądzone alimenty, a oojciec nie płaci i nie można od niego tego wyegzekwować to właśnie stamtąd są płacone- tak mnie się wydaje. Za dom samotnej matki raczej nie trzeba płacić, ale to tak naprawdę TY musisz chcieć coś zmienić w życiu.

Co do gaworzenia Niny- to ona nie gaworzy przez to, że oglada filmy po angielsku tylko to już taki okres naszych maluchów. A filmy dla tak małego dziecka nie są najlepszym pomyslem, bo dziecko może sobie póxniej nie radzić z natlokiem informacji i bodźców, które do niego docierają z tv. To taka ewentualnie dobra rada.
Stary 2013-01-10, 08:44   #2586
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Ja tam nie wiem, czy to co wy piszecie to nie prowokacja, bo ja nie wierzę, jak ktoś może mieć tak dobrze...
Uwierz, to nie prowokacja.
Cytat:
sailor ja Ci bardzo współczuję. Dziewczyny trudno to zrozumieć ale wiem trochę jak to jest. Mam takich znajomych, kolegę mojego męża.

Nie wiem poprostu czy niektóre dziewczyny nie widzą jakich mają partnerów? Czy może naiwnie myślą, ze kiedyś za dotknięciem czarodziejskiej różdżki oni zmienią się nagle we wspaniałych męzów i ojców...
Zgadzam się z tym całkowicie. Zastanawiam się czy niektóre dziewczyny nie widzą wad swoich partnerów przed ślubem.
Kiedyś słyszałam coś takiego "Kobiety myślą że mężczyzna po ślubie się zmieni, mężczyzna zaś marzy o tym żeby dziewczyna się nigdy nie zmieniała". W powyższych przypadkach się to chyba sprawdza.

Sailor współczuję Ci. Nie sądzę żeby którakolwiek z nas chciała Cię zdołować. Naszym celem jest zmobilizowanie Cię do działania- dla Twojego i Niny dobra.
Stary 2013-01-10, 09:05   #2587
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
super. A wiecie co będzie czy chcecie mieć niespodzianę?
Jeszcze nie wiemy, to dopiero 13 tc, ale jak przyjdzie czas, to spytam Natomiast nie jest to dla mnie zbyt istotne na dzień dzisiejszy, jak pewnie się domyślacie. Ale pewnie, chciałabym wiedzieć
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-10, 09:06   #2588
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale macie tempo, nie sposób sie do was ''wbic''..

Sailor- bardzo Ci wspolczuje, az niewiarygodne co piszesz, oceniac Twoich postepowac nie zamierzam, ale.. ja bym nie pozwoliła mojej corce dorastac w takim domu.

Moja mała znowu nic nie je- miała kilka dni,że zjadała mi po pare łyzeczek, i znowu niechęc..

jestem ostatnie pare dni taka zmeczona, niby sie wysypiam, a wybudzic sie nie moge, w dzien marze o drzemce, nigdy tak nie miałam..

Dziewczyny, jakie jecie witaminy? Szukam tanszych
Zawsze uważałam, że lepszy jakikolwiek ojciec niż żaden, ja go nie miałam więc wiem jak to jest, już nie wiem co gorsze dla dziecka, poza tym przy najmniej wyrobi sobie charakter na użeraniu się z nim, bo na mnie już za późno. Tak to jest jak w domu nie było faceta to i kłótni nie było więc gdzie miałam się nauczyć walczyć o swoje?
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:06   #2589
sweetjoy
Raczkowanie

O rany, aż boję się powiedzieć kim jest mój chłop w oczach sailor.... prawie co weekend zostawiam go samego z dwójką dzieci i jadę na studia ma cały dom na głowie i jeszcze robi mi kolację jak wracam, bo wie że pewnie jestem zmęczona po zajęciach.... wychodzi na to że to ja powinnam klęczeć na kolanach przed nim i dziękować mu że pozwolił mi wyjśc z domu...
Dla mnie to co czytam, to jest po prostu chore....

Dziwi mnie tylko że osoba, która wyciąga takie brudy na forum, wrzuca swoje zdjęcia z mężem, podaje link do facebook'a gdzie cały świat zna jej imię i nazwisko. Wcześniej czy później ktoś ze znajomych czy nawet sam szanowny małżonek może trafić na te wypowiedzi i wtedy to się dopiero zacznie "cudowne" życie..... ja rozumiem potrzebę wyrzucenia tych żali z siebie, ale takie rzeczy powinno się robić anonimowo, bo Internet jest okrutny.... no chyba że ktoś jeszcze nie dorósł do dorosłego życia.....
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:11   #2590
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze uważałam, że lepszy jakikolwiek ojciec niż żaden, ja go nie miałam więc wiem jak to jest, już nie wiem co gorsze dla dziecka, poza tym przy najmniej wyrobi sobie charakter na użeraniu się z nim, bo na mnie już za późno. Tak to jest jak w domu nie było faceta to i kłótni nie było więc gdzie miałam się nauczyć walczyć o swoje?
ale z tym to juz chyba zartujesz?...

a poza tym- ja pochodze z pełnej, naprawde szczesliwej rodziny, czy to znaczy,że nie umiem walczyc o swoje? owszem, umiem i to bardzo dobrze, klotnie nie ucza bycia silnym czlowiekiem ..

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
O rany, aż boję się powiedzieć kim jest mój chłop w oczach sailor.... prawie co weekend zostawiam go samego z dwójką dzieci i jadę na studia ma cały dom na głowie i jeszcze robi mi kolację jak wracam, bo wie że pewnie jestem zmęczona po zajęciach.... wychodzi na to że to ja powinnam klęczeć na kolanach przed nim i dziękować mu że pozwolił mi wyjśc z domu...

Dziwi mnie tylko że osoba, która wyciąga takie brudy na forum, wrzuca swoje zdjęcia z mężem, podaje link do facebook'a gdzie cały świat zna jej imię i nazwisko. Wcześniej czy później ktoś ze znajomych czy nawet sam szanowny małżonek może trafić na te wypowiedzi i wtedy to się dopiero zacznie "cudowne" życie..... ja rozumiem potrzebę wyrzucenia tych żali z siebie, ale takie rzeczy powinno się robić anonimowo, bo Internet jest okrutny.... no chyba że ktoś jeszcze nie dorósł do dorosłego życia.....
otoz to, sailor ja tez rozumiem Twoja potrzebe wyrzucenia tego z siebie, ale uwazaj, swiat jest maly, internet takze..

Edytowane przez Renatka89
Czas edycji: 2013-01-10 o 09:12
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:15   #2591
pola_m
Wtajemniczenie

dzień dobry

Antek miał w nocy jakiś atak płaczu - obudził się przed północą i strasznie płakał, nie mógł się uspokoić, dopiero na cycku zasnął (a jadł ze 20 min wcześniej).POtem popierdywał w nocy, może to brzuch go bolał.

Mam jeszcze pytanie, zwłaszcza do doświadczonych mam. O smoczka - jak oduczać? Kism kiedyś poruszyła temat, że 8-10 miesiąc to dobry moment na odstawianie. Przejęłam się i staram się małego usypiać bez smoczka (bo w dzień w ogóle z niego nei korzysta, tylko do zasypiania), ale powiem Wam że jest ciężko. Czasem wiem, że jest śpiący, ale jest tez rozbawiony i jeszcze mi kica po łóżeczku. I żadne śpiewanie go nie uspokaja. Gdy dostanie smoczek błyskawicznie odpływa...
Myślę, że nic na siłę, nie ma tragedii jeszcze, będę wypatrywać, kiedy mu się ta potrzeba zmniejszy, nie chcę stosować drastycznych środków typu obcinanie czy smarowanie cytryną
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38543851]Cześć Dziewczyny,

Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK.
Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna.

Teraz Wy:
po 1. niezmiennie uwielbiam zdjęcia Waszych dzieci
Po 2. Pola uwielbiam Twojego bloga. Jest dla mnie po prostu cudowny estetycznie i literacko, zawsze udaje Ci się ująć esencję w taki piękny sposób. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuować [/QUOTE]
Perse, bardzo się cieszę, że jest ok. Który to już tydzień? Oczywiście trzymam kciuki za Wasze dobre samopoczucie

I bardzo dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga
Nie zamierzam go porzucać Wpisy nie są może zbyt często ale są

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
c

aaa i Krystianek robi się pomarańczowy od marchewki nie wiem już jak mu zupki gotować, żeby było jej mniej bo jak dam więcej ziemniaka to jest straszna w smaku choć dziś pochłoną całą porcję.. narazie jemy: marchew, ziemniak, pietruszka, seler fasola szparagowa, groszek, kalafior i kogutka swojskiego
może np dynia? Albo cukinia. Brokuł, burak

Cytat:
ale u Was rarytasy, nie na nasze skromne podniebienia
podaj przepis na risotto

A
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_...a/przepis.html - to jest jedno z naszych ulubionych. Szybko się robi tylko trzeba mieć bulion.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
To Kaj już sam wstaje??? Sebi jest tylko 5 dni młodszy, a jeszcze nawet nie podnosi się na czworaki, jak na razie opanował w końcu turlanie się na boki i polubił leżenie na brzuszku, ale tyłka jeszcze nie dźwiga, a gdzie mu tam do wstawania. Nawet jeszcze za bardzo sam nie siedzi, bo składa się do przodu jak scyzoryk, albo po prostu przewraca. Jeszcze nawet nie myślimy o obniżeniu łóżeczka z najwyższego poziomu To nieźle jest zacofany
Antek jest jednym z najstarszych wątkowych dzieci i też jeszcze nie wstaje Poszedł w rozwój społeczny i kokietowanie napotkanych ludzi. Siedzi ładnie, ale sam jeszcze nie siada.

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
kism pozwol, ze pozniej odpisze lub jutro z rana bo to bedzie dluzszy wywod

to i ja się przyłączę do prośby. Bardzo jestem ciekawa, bo już bym trochę ukróciła to nocne wstawanie.
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:26   #2592
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
ale z tym to juz chyba zartujesz?...

a poza tym- ja pochodze z pełnej, naprawde szczesliwej rodziny, czy to znaczy,że nie umiem walczyc o swoje? owszem, umiem i to bardzo dobrze, klotnie nie ucza bycia silnym czlowiekiem ..

otoz to, sailor ja tez rozumiem Twoja potrzebe wyrzucenia tego z siebie, ale uwazaj, swiat jest maly, internet takze..
No mi się tak wydaje, nie wiem jak jest,
No właśnie miałam już nie pisać ... no ale tak jakoś się znowu zaczęło, od tego ubezpieczenia, nie wiedziałam, że wy tak się zszokujecie tym, że M nie chce nas ubezpieczyć... Poza tym wielu znajomych wie jaka jest sytuacja, na dodatek jeszcze on się chwali tym, że nie zmienia pieluch i że nic mi nie pomaga... Więc nie wiem czy jest różnica, czy ja się pożalę na żywo czy w necie, tylko, że na żywo nie mam się komu pożalić, heh chyba kolegom jego jak przychodzą poimprezować.
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:26   #2593
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
dzień dobry
Mam jeszcze pytanie, zwłaszcza do doświadczonych mam. O smoczka - jak oduczać? Kism kiedyś poruszyła temat, że 8-10 miesiąc to dobry moment na odstawianie. Przejęłam się i staram się małego usypiać bez smoczka (bo w dzień w ogóle z niego nei korzysta, tylko do zasypiania), ale powiem Wam że jest ciężko. Czasem wiem, że jest śpiący, ale jest tez rozbawiony i jeszcze mi kica po łóżeczku. I żadne śpiewanie go nie uspokaja. Gdy dostanie smoczek błyskawicznie odpływa...
Myślę, że nic na siłę, nie ma tragedii jeszcze, będę wypatrywać, kiedy mu się ta potrzeba zmniejszy, nie chcę stosować drastycznych środków typu obcinanie czy smarowanie cytryną
Moje starsze dziecko porzuciło smoka jak miało ok rok i 3 m-ce. Nie smarowaliśmy ani nie obcinaliśmy smoka. Smoczek zawsze służył tylko do usypiania, w ciągu dnia leżał na szafce. Któregoś dnia po prostu zniknął, było trochę żalu, ale po ok 2-3 dniach okazało się że dziecię po prostu o nim zapomniało. Bałam się że bez smoka zacznie ssać kciuk, ale nic takiego się nie stało. Uważam że po prostu dobrze trafiliśmy w moment, może i wcześniej udało by się ze smoka zrezygnować, ale nie próbowaliśmy, więc nie wiem jak to jest u niemowlaków. Teraz też nie palnuję jeszcze rozstania ze smokiem.
Powiem jeszcze, że obawiałam się że jak się drugie dziecię urodzi, to starsze przypomni sobie o smoku, ale tak się nie stało. Jedyne co to czasem podkrada butelkę z resztkami mleka czy herbatki, oczywiście za naszym przyzwoleniem.
Stary 2013-01-10, 09:37   #2594
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
natusiakac21 to jest narożnik z Merkury Market. Nie znalazłam zdjeć na stronie więc wstawia jakieś moje.

sailor nie wiem co Ci doradzić. Ciekawe co by było gdybyście naprawdę od niego odeszły. Bo nie wierzę, że jesteście mu aż tak obojętne, że nic by nie zrobił żeby Was zatrzymać i żeby było lepiej...
Mój mąż też nie jest idealny, też czasem się pokłócimy bo nie chce mu się czegoś zrobić czy np. gra na komputerze zamiast mi w czymś pomóc. Ale zawsze potem sobie to przemyśli i przeprasza albo robi coś za mnie żebym ja odpoczęła.
Jak powiedziałam kiedyś, jak się posprzeczaliśmy że biorę małego i jadę do mamy na kilka dni to powiedział, że nie wyobraża sobie, że miałoby nas nie być. Wydaje mi się, że może Twój mąż to taki cwaniak i nie chce pokazać że mu na Was zależy, ale jakby przyszło co do czego to złamałby się i przemyślał swoje zachowanie.
no nie na każdego to podziała, może on właśnie czeka na to , wygląda na to jakby miał dosyć tej sytuacji albo poprostu to on sobie wychowuje Seilor, ulepił ją tak jak chciał, bo mu na to pozwoliła, taka jest prawda
Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość

dokładnie internet jest okrutny, nie jest to najlepszy sposób na rozliczanie się z kimś

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

perse trzymam kciuki
Stary 2013-01-10, 09:46   #2595
_agata
Zakorzenienie

pola, to tak jak Maciek. Nie siada, posadzony w krzesełku na czas karmienia, kiwa się jak pijany
Nogi ma z waty więc nie ma mowy o wstawaniu.
Ale za to gada jak najęty, dużo już rozumie, obserwuje, uczy się błyskawicznie. W towarzystwie bryluje

A pierdy... u nas były jak Maćkowi ząbki wychodziły.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:53   #2596
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam!

Dzięki dziewczyny za odp. w sprawie tych zabezpieczeń. Muszę wybrac się do IKEA i Castoramy . Myślę nad zabezpieczeniem kwiatków, które mamy na ziemi i które z racji swych gabarytów nie da się umieścic na parapecie (czytaj: drzewo benjaminek na prawie 2,5m !!!). Zrobię chyba tak: materiała ala siateczka zawinę od spodu doniczki i zrobię takiego a'la cukierka i obwiążę na łodydze. Myślę, że będzie git.

Od wczoraj Hania ma biegunkę Nie wiem od czego, dzień wcześniej jadła dokładnie to samo - zupkę i deserek, z tym, że kiedy nie przyuważyłam, dorwała się do kwiatka i zjadła trochę ziemi... Może z tego?? I do tego ma okropnie odparzoną skórę na pupie i pierożku. Wręcz ta skór ajest pomarszczona... Staram się jej zmieniac pieluchy co max. 1,5-2h , sypię mąką ziemniaczaną, smaruję sudocreme ale póki co nie ma poprawy...

Cytat:
No mi się tak wydaje, nie wiem jak jest,
No właśnie miałam już nie pisać ... no ale tak jakoś się znowu zaczęło, od tego ubezpieczenia, nie wiedziałam, że wy tak się zszokujecie tym, że M nie chce nas ubezpieczyć... Poza tym wielu znajomych wie jaka jest sytuacja, na dodatek jeszcze on się chwali tym, że nie zmienia pieluch i że nic mi nie pomaga... Więc nie wiem czy jest różnica, czy ja się pożalę na żywo czy w necie, tylko, że na żywo nie mam się komu pożalić, heh chyba kolegom jego jak przychodzą poimprezować.
Sailor - jestem, delikatnie powiedziawszy w szoku... nie będziesz miała łatwo z takim człowiekiem. Myślę, że tkwisz w bardzo toksycznym związku i tak jak żony alkoholików nie odchodzą od mężów, tak Ty bedziesz tkwiła przy swoim tż.
MUSISZ coś zrobic ze swoim życiem, bo widac, ze się męczysz... po co Ci to? Nie uważam, że lepszy byle jaki ojciec dla dziecka niz żaden...
Stary 2013-01-10, 09:57   #2597
_agata
Zakorzenienie

moniczka, z zęba nie widać? Bo to może od zęba być.

o
Stary 2013-01-10, 09:57   #2598
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Perse, bardzo się cieszę, że jest ok. Który to już tydzień? Oczywiście trzymam kciuki za Wasze dobre samopoczucie

I bardzo dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga
Nie zamierzam go porzucać Wpisy nie są może zbyt często ale są
Wg OM 12 i 5 dni, wg USG trochę dalej, 13 i parę dni.
Niedługo zatem wkraczamy w II trymestr. Nie pociesza mnie to ani trochę, bo same wiecie, kiedy u mnie się zaczęły problemy, no ale przynajmniej już jeden etap strachu mam za sobą.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 09:58   #2599
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Jesli cos wiecie o pierwszych bucikach dla dziecka wypowiadajcie sie
Po domu- boso czy paputki z twardym zapietkiem zeby dziekco nie wykrzywialo stopy ?
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-10, 09:59   #2600
moniczka1302
Wtajemniczenie

benka - ale słodziaczek

millena
- widzę, że prowadzisz bloga w wolnej chwili zerknę;

Pola - wiesz, że uwielbiam Twego bloga i nawet jak będziecie we Francji to nie przestawaj pisac i dodawac absolutnie cudnych zdjęc...

Zresztą sama zastanawiam się nad prowadzeniem bloga ale o trochę innej tematyce, ale czy starczy mi czasu bo tu trzeba systematyczności. No i dochodzi kwestia samooceny, bo ja np. wstydziłabym się dodac zdjęc facjaty
Stary 2013-01-10, 10:00   #2601
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38560469]Wg OM 12 i 5 dni, wg USG trochę dalej, 13 i parę dni.
Niedługo zatem wkraczamy w II trymestr. Nie pociesza mnie to ani trochę, bo same wiecie, kiedy u mnie się zaczęły problemy, no ale przynajmniej już jeden etap strachu mam za sobą.[/QUOTE]
mocno mocno mocno trzymam kciuki czesto o Tobie mysle

Pola pierwszy raz weszlam na blog Widze, ze niedaleko siebie mieszkamy )) Ide czytac! zapowiada sie swietnie!

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-01-10 o 10:06
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:15   #2602
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
moniczka, z zęba nie widać? Bo to może od zęba być.
Mówisz o biegunce czy odparzeniu?
Też myślałam o zębie, ale póki co ni hu hu ale ślina leje się jak z wodorzmotu mickiewicza. Co chwila zmieniam ubranka bo uśliniona po pępek.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

pola - ja się nie znam na metodach oduczania od smoczka, ale siostrze mojego tżta spuścili w Wc... no i pomogło

persephone - trzymam kciuki i mam nadzieję, że kiedyś w końcu sie spotkamy na scpaerze z dzidziusiami

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
No wiesz, łatwo powiedzieć że się dzielić obowiązkami, jak ktoś nie chce brać na siebie tych obowiązków i mówi, że wymyślam... Nawet pranie które ma niby należeć do niego ja często sortuje, a potem wyciągam suszę, składam i prasuję... A potem, że ja nic nie robię i się obijam... No nie ważne...
Po prostu ta druga osoba musi też chcieć brać w tym wszystkim udział, a nie tylko siedzieć w biurze cały dzień i położyć się spać o 4 rano i obudzić dziecko, mówiąc, że nie daje mu spać...

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Coś na modziłam.
W każdym razie kursy kosztują, ja to bym do psychologa się wybrała, ale na NFZ kiedyś byłam to sesja trwa 15min, to za mało...
a poza tym obecnie jestem "uwiązana do dziecka" więc nigdzie nie wyjdę nie ma mowy
Jak mi wózek rozłożył do smarowania to chyba tydzień z domu nie wychodziłam... bo bez dziecka nie wyjdę.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Rozmawiałam, nie raz ani nie 2, ale on jednym uchem wpuszcza a drugim wypuszcza, albo mówi, że wymyślam i że są ludzie którzy mają gorzej, i żebym się porównała nie do tych co mają lepiej tylko np, do dzieci z afryki... XD
o co chodzi z tym wózkiem?
Stary 2013-01-10, 10:16   #2603
Efijy
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38560469]Wg OM 12 i 5 dni, wg USG trochę dalej, 13 i parę dni.
Niedługo zatem wkraczamy w II trymestr. Nie pociesza mnie to ani trochę, bo same wiecie, kiedy u mnie się zaczęły problemy, no ale przynajmniej już jeden etap strachu mam za sobą.[/QUOTE]

Witam!

Jak miło kochana że u Ciebie wszystko dobrze się układa my tu zawsze trzymam kciuki za Ciebie i Twoje maleństwo i czekamy na szczęśliwe rozwiązanie. Twoje obawy są zrozumiałe ale trzeba być dobrej myśli że teraz jesteś po dobrą opieką i niedługo będziesz ze swoim maleństwem.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:22   #2604
cate_
Zadomowienie

Cytat:
To może moje dziecie będzie miało zęby bo męczył się strasznie dzisiaj w nocy

Masz myśleć pozytywnie, będzie dobrze Negatywne myślenie też odbija się na dziecku.
Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Też myślałam o zębie, ale póki co ni hu hu ale ślina leje się jak z wodorzmotu mickiewicza. Co chwila zmieniam ubranka bo uśliniona po pępek.
O biegunce

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:

o co chodzi z tym wózkiem?
Chyba o to, że z dzieckiem nie mogła wyjść bo wózek rozkręcony a dziecka z szanowny małżonek nie przypilnuje jakby sama wyjść chciała

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Moniczka dietujesz jeszcze??

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:26   #2605
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
To może moje dziecie będzie miało zęby bo męczył się strasznie dzisiaj w nocy

Masz myśleć pozytywnie, będzie dobrze Negatywne myślenie też odbija się na dziecku.

O biegunce

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Chyba o to, że z dzieckiem nie mogła wyjść bo wózek rozkręcony a dziecka z szanowny małżonek nie przypilnuje jakby sama wyjść chciała

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Moniczka dietujesz jeszcze??
Hmm to może rzeczywiście, mogłam coś przeoczyc... ostatnio jest taki chaos wokól mnie że nie wiem co robię w danej chwili. Zmęczenie tak mi się dało we znaki, że przez kilka dni strasznie kręciło mi się w głowie, nie mogłam ustac w miejscu i musiałam się podtrzymywac ścian jak szłam...
AAa byłabym zapomniała - bła u nas opiekunka 1-szy dzień, na kilka godzin. Pokazałam co i jak, dała mi parę cennych wskazówek, bo sama ma dziecko. Myślę, że raczej będzie dobrze

Co Ty... generalnie to już wróciłam do figury sprzed ciąży, ale i tak waga jest na delikatnym + trochę mi zostało na udach, nie wygląda to źle bo miałam chude nóżęta, a teraz wygląda to po prostu dobrze. Jedynie to chciałąbym miec lepszą kondycję, cwiczeń póki co zaprzestałam ale planuję do nich powrócic bo wtedy i psychika lepiej działa

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2013-01-10 o 10:29
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:28   #2606
Efijy
Rozeznanie

Tak w ogóle to powiem Wam że i mojego Staśka nie ominęło jakieś dziadostwo. Byliśmy u pani doktor i w sumie nic nie znalazła ale powiedziała że dobrze że przyszliśmy dała coś na gorączkę i dziś na trzeci dzień jest już odpukać lepiej ma nadzieje że nic się nie wykluje z tego. na początku myślałam że to zęby bo Stasiek to jeszcze nie ma w styczniu Skończy 9 miesięcy śmiejemy się że stwierdził że mu są nie potrzebne ale to nie to . Ma nadzieje tylko że nie będzie jakoś strasznie przechodził tych zębów bo już któraś osoba mówiła mi łącznie z panią doktor że jak się puszczą to ... mam nadzieje że przyjemy te zęby jak już nas zaszczycą i zechcą wyjść
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:33   #2607
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Po domu- boso czy paputki z twardym zapietkiem zeby dziekco nie wykrzywialo stopy ?
Tylko i wyłącznie boso, stopa ma pracować jak najwięcej w różnych plaszczyznach, na różnym rodzaju podłoża. Takie są najnowsze zalecenia ortopedów.

Cytat:
O jednym i drugim. Przy zębach kupska mogą być rzadsze i "żrące".
U nas też nie było, nie było, aż nagle wyszły.

o
Stary 2013-01-10, 10:47   #2608
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
pola, to tak jak Maciek. Nie siada, posadzony w krzesełku na czas karmienia, kiwa się jak pijany
Nogi ma z waty więc nie ma mowy o wstawaniu.
Ale za to gada jak najęty, dużo już rozumie, obserwuje, uczy się błyskawicznie. W towarzystwie bryluje

a to Antonio ma sztywne nóżki - odbija się i kica, jak tylko natrafi na grunt pod nogami, ale chyba będzie bardzo giętki (po rodzinie męża, oni wwszyscy kurde jak z gumy. A ja z kolei z rodziny drewniaków - ileż ja się musiałam namęczyć przy rozciąganiu na balecie...), bo szpagaty robi we wszystkie strony, i kręgosłup ma miękki i obstawiam, że to dlatego takie gibanie

heh, pierdy - ciekawa oznaka ząbkowania.
U nas te zęby idą i idą i wyjśc nie mogą, może bąki będą prawdziwą zapowiedzią

Cytat:

Od wczoraj Hania ma biegunkę Nie wiem od czego, dzień wcześniej jadła dokładnie to samo - zupkę i deserek, z tym, że kiedy nie przyuważyłam, dorwała się do kwiatka i zjadła trochę ziemi... Może z tego?? I do tego ma okropnie odparzoną skórę na pupie i pierożku. Wręcz ta skór ajest pomarszczona... Staram się jej zmieniac pieluchy co max. 1,5-2h , sypię mąką ziemniaczaną, smaruję sudocreme ale póki co nie ma poprawy...
Moniczka, staraj się jeszcze wietrzyć jak najczęściej.jeśli masz w miarę ciepło, to niech lata bez pieluchy trochę, ew. w tetrze. W tym wieku już dzieci nie sikają i nie srają tak non stop
I dobrze Agata prawi, to może być od zębów

Cytat:
boso najlepiej

Cytat:

Pola pierwszy raz weszlam na blog Widze, ze niedaleko siebie mieszkamy )) Ide czytac! zapowiada sie swietnie!

ale mi miło
A Ty gdzie mieszkasz dokładnie?

Cytat:

pola - ja się nie znam na metodach oduczania od smoczka, ale siostrze mojego tżta spuścili w Wc... no i pomogło
hehe, jak symbolicznie Ale myślę, że Antek by mógł nie załapać, że oto właśnie żegnamy smoczka

Cytat:
Napisane przez sweetjoy
Moje starsze dziecko porzuciło smoka jak miało ok rok i 3 m-ce. Nie smarowaliśmy ani nie obcinaliśmy smoka. Smoczek zawsze służył tylko do usypiania, w ciągu dnia leżał na szafce. Któregoś dnia po prostu zniknął, było trochę żalu, ale po ok 2-3 dniach okazało się że dziecię po prostu o nim zapomniało. Bałam się że bez smoka zacznie ssać kciuk, ale nic takiego się nie stało. Uważam że po prostu dobrze trafiliśmy w moment, może i wcześniej udało by się ze smoka zrezygnować, ale nie próbowaliśmy, więc nie wiem jak to jest u niemowlaków. Teraz też nie palnuję jeszcze rozstania ze smokiem.
Powiem jeszcze, że obawiałam się że jak się drugie dziecię urodzi, to starsze przypomni sobie o smoku, ale tak się nie stało. Jedyne co to czasem podkrada butelkę z resztkami mleka czy herbatki, oczywiście za naszym przyzwoleniem.
dzięki za info. zobaczymy jak będzie, teraz jeszcze smoczek nie jest jakimś przyjacielem, po prostu pomaga zasnąć, tez będziemy oczekiwac takiego momentu, będziemy próbować go kłaść bez smoka, a jak nie będzie mógł zasnąć, to smoka dostanie
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 10:54   #2609
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Tylko i wyłącznie boso, stopa ma pracować jak najwięcej w różnych plaszczyznach, na różnym rodzaju podłoża. Takie są najnowsze zalecenia ortopedów.
A ja już sama nie wiem czym się kierować, bo jak kiedyś pisałam, moje starsze dziecię ma koślawe stępy i kolana z powodu biegania boso po twardym podłożu. Teraz wydajemy majątek na buty ortopedyczne, które zdejmuje w zasadzie tylko do kąpieli i snu
I naprawdę nie wiem jak postąpić z młodszym dzieciem żeby problem się nie powtórzył. Myślę że na początek boso lub w skarpetkach z abs-em, a jak już dobrze opanuje technikę chodzenia, to kupię jakieś porządniejsze obuwie, a nie ciapki za 30 zeta, które zaraz się powykrzywiają...

Cytat:
O jednym i drugim. Przy zębach kupska mogą być rzadsze i "żrące".
My mamy ten problem ze żrącymi kupkami w czasie ząbkowania. Biegunką bym tego nie nazwała, ale o wiele więcej kup w ciągu dnia o rzadkiej konsystencji, czasami ze śluzem. Mimo błyskawicznej zmiany pieluchy od razu pojawia się zaczerwienienie.
Stary 2013-01-10, 11:05   #2610
SELKA*
Zakorzenienie

Moniczka myślę, że to nie jest zwykłe odparzenie a odpieluszkowe zapalenie skóry ( skóra jest czerwona i taka jakby pomarszczona). Jeśli tak, to samo wietrzenie i smarowanie zwykłymi kremami/maściami nie pomoże. Hania miała coś takiego i pediatra przypisała maść do zrobienia w aptece, niestety nie spisałam składu (koszt coś koło 8 zł). Po trzech dniach smarowania pupcia zrobiła się idealna.
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości