|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#512 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() ![]() zadne tam nei wiadomo co, ten portal to typowo branzowy , malo kto tam wchodzi ![]() ale ja mam nadz ze to wypali bo ma dosc beznadziejnej pracy ktora mnie nei rozwijała w zaden sposob, co prawda na poczxatku jakies ladne siano z tego bylo, nie ukrywam ale pozniej to coraz gorzej ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- o allegro nic mi nei owcie rok temu pierwszy raz cos zamowilam a jak zaszlamw ciaze to stalam sie kurde allegroholiczką |
|
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Rozeznanie
|
Melduję się w końcu na Odchowalni
![]() ![]() ![]() ![]()
#514 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
Szkoda że na wizazu nie mamy prywatnego klubu, zawsze swobodniej pisać i wklejać zdjęcia bo nikt z zewnątrz tego nie zobaczy
#516 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was zamawiała na allegro taką ramkę na zdjęcie i na odciski rączek i stópek dziecka? Możecie polecić jakiegoś sprzedawcę? Chodzi mi głównie o jakość glinki do odcisków, bo jak czytam komentarze wystawiane sprzedawcom, to z tym jest najwięcej problemów - że glinka się nie nadaje.
Chciałam kupić dziadkom na Dzień Babci i Dziadka od Tymka ![]()
#517 |
Zakorzenienie
|
Był kiedyś klub, ale wtedy nie wypalił, bo zrobiły się podziały i niezdrowa atmosfera kogo zapraszać a kogo nie - z tym że wtedy cały czas na forum pojawiały się nowe przyszłe mamy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W jednym do którego należę też były problemy ale już ok. Jest prywatnie i przejrzyście, wątek ogólny, do chwalenia się zdjęciami, zakupowy itp ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- A czy któraś z Was miała już @? Mnie brzuch zaczyna boleć, pewnie niedługo zawita. Atak dobrze jest bez ![]()
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2013-01-10 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Witam się na odchowalni
![]() Dziewczyny jaką ja traumę wczoraj przeżyłam... Mały nam się zadławił mlekiem. Leżał na pleckach i mu się dosłownie wylała fontanna zgęstniałego na pół strawionego mleka... Cały w tym mleku, nie mógł złapać oddechu, buzią i nosem mu to gęste mleko leciało... Nogi się pode mną ugięły, nie pamiętam dokładnie co robiłam w tym amoku, ale miałam już najczarniejsze myśli. Do góry nogami go przewróciłam na rękach i swoimi ustami udrożniałam mu nos, płakał strasznie, przypomniało mi się w w milisekundzie o fridzie, tż mu odciągał te mleko z nosa i było już lepiej... Dziewczyny najgorszemu wrogowi nie życzę takiej sytuacji, płakałam pół wieczoru, dzwoniliśmy na pogotowie, żeby zapytać ewentualnie co robić po takim zadławieniu, czy jechać na pogotowie - oczywiście się nie dodzwoniliśmy...:rolleyes : ![]() A do tego tż na nockę, a ja sama z małym zostałam. Pół nocy nie spałam, czuwałam na tyle ile mi sił starczyło, ale wszystko wróciło do normy. Ma normalny apetyt, robi kupki i się uśmiecha. Dziewczyny uważajcie na te zadławienia. Gdy widzisz jak Twoje dziecko się dusi, to może Cię sparaliżować ze strachu. Całe szczęście, że mam nerwy ze stali i umiem w takich sytuacjach zachować zimną krew. Nie wiem co by było, gdybym nie zareagowała ![]() Totalny koszmar! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Zakorzenienie
|
Hej laseczki
![]() ale dzis ponury dzien, az sie nic nie chce co do klubu, grupa na FB go zastapila i mysle ze kolejny nie jest potrzebny... zdjecia mozna tutaj do swojego albumu wstawiac |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
u mnie też leje i wieje, a miałam plan iść z sankami i wózkiem do lasu dzisiaj, bo wczoraj sobie poradziłam, już nawet miałam plan sanki przywiązać do wózka
![]() ![]()
#522 |
Rozeznanie
|
Wychodzimy;-) Nikos nadal jest mulatem, ale schodzi. W sobotę muszę iść do kontroli, mam nadzieję ze znajdę jakiegoś pediatrę, ale zastanawiam sie na prywatna wizyta, z takim maleństwem do przychodni, nie za bardzo. Najważniejsze ze jest postęp i schodzi.
#523 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#525 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Super! Ja rodziłam w momencie zamykania oddziału z powodu ospy wietrznej i później też zakaz odwiedzin przez cały mój pobyt. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
Hej,hej
Z tej strony deszczowy Poznań ![]() Czy któraś z Was używa pieluszek wielorazowych? Ja z powodu swoich poglądów (ekologia,zdrowy tryb życia itd) pieluchuję małego od powrotu ze szpitala w tetrę/muślin/flanelę lub formowankę i otulacz PUL. Mimo wielu zdań w internecie, że to pracochłonne i lepiej w tym czasie odpocząć, nie uważam takiego systemu za czasochłonny. Codziennie wieczorem wrzucam do pralki,rozwieszam,rano suche, a przeprasowanie 15 pieluch na dany dzień (mały robi kupę co 2-3 godziny, co pielucha to kupa ) zajmuje mi jakieś 20minut rano. Kupiłam natomiast parę tzw "kieszonek" i mam z nimi problem. Idea kieszonek zakłada, że przy pupie jest mikropolar, który ma odciągać wilgoć do wkładki wew. pieluchy. Na próbę polaliśmy polar wodą - był mokry, a wkładka ledwo sucha. Czyli dupa. Mąż założył na noc na próbę mimo to kieszonkę - rzadka kupa przykleiła się do polaru i co gorsza dupki małego jak złoto, w tetrze się nie przykleja... Zastanawiam się, czy coś robię nie tak z tą kieszonką? ![]() ![]() Przy okazji polecam do ochrony pupy krem wund und schutzcreme z Rossmanna, seria babydream. 8 zł 150ml, skład jak sudocrem, a wychodzi ze 2-3 razy taniej, no i większa pojemność. Sudocrem 60g kosztuje 16zł. Na szczęście (odstukać) mały jest mega spokojny, wcale nie czuję zmęczenia, z przerwami na karmienie o 2.30 i 6 mogę spać do 8 rano. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#527 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam podobnie jak młoda mi się tak porządnie zakrztusiła podczas karmienia. Teraz też się czasem krztusi, ale już wiem co robić. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#528 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny ja miałam też niebezpieczną sytuację z małym, a dokładnie jak podawałam witaminę to mi się ta cholerna kapsułka ześlizgnęła i wpadła małemu do buzi. Szybko go odwróciłam brzuszkiem na ręce, włożyłam palec do buzi i wyjęłam. Mały zapłakał tylko mocno ale zaraz go przystawiłam do piersi i się uspokoił. Też się później przeraziłam że matko, mogła być tragedia gdyby nie moja reakcja. Na szczęście czytałam ulotki od położnej co zrobić w razie zakrztuszenia i innych niebezpiecznych sytuacji, ona nawet mi na to zwracała uwagę żeby sobie przeczytać bo to ważne. I u mnie rzeczywiście było mega ważne. Teraz podaje witaminkę z łyżeczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#529 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Najgorzej jednak wspominam jak jej się trochę ulało w szpitalu, i ja w strachu ją wzięłam a ona wiotka (myślałam, że zemdlała czy coś, a ona po prostu zasnęła), w każdym razie od razu nacisnęłam guzik żeby przyszła położna. A ona przylazła, tylko coś tam ją poklepała i wychodząc jeszcze mnie opieprzyła, że z koleżanką z sali jesteśmy chodzące i, że niby nie możemy tak sobie wzywać alarmem położnej i mamy same przychodzić ![]()
![]() |
#530 |
Przyczajenie
|
Czy dobrze zrozumiałam, że Sola urodziła w Poznaniu? Myślałam, że jest z Warszawy
![]() ![]() Dziewczyny,co myślicie o smoczku? Mój mały w poważaniu ma lovi, aventa i je wypluwa, a smoczki z Rossmanna za 9zł, które miały być zapasowe - uwielbia. Mimo, że dobrze je po ponad pół godziny średnio co 3h, super przybiera na wadzie (mam nadmiar pokarmu mimo cc ![]() Odnośnie cc- znam ten ból braku odwiedzin dopóki nie dojdziesz do formy. Rodziłam w szpitalu św.rodziny, tam odwiedziny są tylko w specjalnym miejscu, ale jak dojść i usiedzieć dobę czy 2 po cesarce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 | ||
Zakorzenienie
|
A ja chciałam się pochwalić, że od wczoraj już oczko nie ropieje.
![]() Jednak narazie nie chwalę dnia przed zachodem słońca. Poczytałam trochę o tej dolegliwości i jeśli jest to nawracające to przyczyną może być niedrożny kanalik łzowy. W większości przypadku w wyleczeniu tej dolegliwości potrzebny jest czas - z czasem to się samo udrożni i przemywanie solą fizjologiczną. Czasem się zdarza, że nie udrożni się to trzeba zrobić poprzez zabieg jak dziecko jest starsze. Generalnie dobrze, żeby oko obejrzał okulista ( nie tylko pediatra) i ocenił. Ja z kolei wypróbowałam rumianek i sól fizjologiczną + jeden sposób o którym przeczytałam w necie, bo myślę, że u mojej to miało podłoże bakteryjne - ona często majdruje paluszkami w okolicach oka. Miałam jeszcze później sprawdzić zwykłą herbatę, ale nie chciałam dawać wszystkiego naraz, a teraz już chyba wszystko jest ok. A ten sposób o którym wyczytałam w necie to przemywanie oka ( po uprzednim oczyszczeniu oka z ropy solą fizjologiczną) wacikiem z odciągniętym mlekiem matki. Wyczytałam, że ma ono działanie przeciwbakteryjne. Znalazłam to przypadkiem - jednej mamie zaleciła to okulistka po tym jak nie mogła się uporać z tym problemem stosując różne medykamenty. Zaczęłam szukać o tym w necie i okazuje się, że jest to znany sposób. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Rozeznanie
|
Ja smoka używam, mam chyba z avent. troche ma problem z utrzymaniem. U mnie mały zrobił sobie smoka z cycka więc często oszukuję go wyjmując pierś i wsadzając smoczek. Zazwyczaj śsie tego smoka no chyba że drze się to wtedy daję mu jeszcze pojeść;-)
Ja byłam dzieckiem który w wieku 6 lat dopiero przestało ssać palca;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#534 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#535 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mój z łyżeczki chetnie pije, otwiera buzie jak do cyca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Rozeznanie
|
dziewczyny wczoraj zjadłam 2 tabliczki czekolady i małemu nic nie jest!!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A odnośnie tych kanalików łzowych to mówią i piszą, żeby masować w kącikach oczu i to ponoć pomaga. Mówila mi to też jedna kobitka, której dziecię dzięki temu uniknęło zabiegu, na który było już umówione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki co to tych witamin wyciskanych z kapsułek to mi położna je odradziła i poleciła Juvit(witaminy z pompką) Super sprawa
http://www.cefarm24.pl/15860,juvit-b...-z-pompka.html |
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim mlekiem przemyłam ze 3 razy. Nie wiem co tak naprawdę pomogło. Zresztą cały czas obserwuję to oko. Jak będzie coś się działo to przejdę się do okulisty. Ja też nie jestem za testowaniem na oczach niesprawdzonych specyfików, ale jak przeczytałam, że to jest powszechny problem u niemowlaków to pomyślałam, że kiedyś nie było antybiotyków i ludzie sobie jakoś musieli radzić. Czytałam np że rumianku się nie poleca z tego powodu, bo może uczulić, ale tak naprawdę antybiotyk też może uczulić, a ma więcej skutków ubocznych. --- Tylko to mleko pewnie działa jak jest jakieś zakażenie bakteryjne a jak jest zatkany kanalik to wątpię, żeby na dłuższy czas pomogło. Tutaj chyba bardziej sprawdzi się masaż o którym piszesz i czas. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-01-10 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.